Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας – Δραστηριότητες στη φύση
Η Άνω Χώρα ή Μεγάλη Λομποτινά ή Άνω Λομποτινά, είναι κτισμένη στις ΒΑ πλαγιές της βουνοκορφής «Σύρτα» (1.460 μ.), στα Βαρδούσια όρη. Το όνομα Λομποτινά είναι από τους Βυζαντινούς χρόνους (1454), όπου στη θέση «Παληχώρια», απέναντι από τη Γεροντοκαρυά, υπήρχε ένα χωριό με το όνομα Λομποτινά. Το χωριό αυτό βρισκόταν, σε απόσταση περίπου 3 km από τη σημερινή Άνω Χώρα και σε υψόμετρο περίπου 700 μ. Η Άνω Χώρα είναι γνωστή για το ξεχωριστό φυσικό της περιβάλλον καθώς περιβάλλεται από 2 πανέμορφους λόφους. Από τη δεξιά πλευρά του χωριού βρίσκεται ο λόφος «Λακούλα» (1050 μ.), με έλατα και καστανιές και από την αριστερή πλευρά ο λόφος «Αϊ Γιώργης», γεμάτος κέδρους και έλατα.
Στο χωρίο μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα δρομάκια, να θαυμάσετε τα παλαιά λιθόκτιστα σπίτια, φτιαγμένα από σχιστόλιθο, να πιείτε καφέ στα παραδοσιακά καφενεία και να ξεκουραστείτε κάτω από τα πλατάνια.
ΑΝΩ ΧΩΡΑ
Η εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή (1918) και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, σε υψόμετρο 1030 μ. Είναι τύπου σταυροειδής με 2 ενσωματωμένα καμπαναριά κτισμένος με πελεκητό μαύρο λιθάρι. Στο εσωτερικό υπάρχει η εικόνα της Αγίας Παρασκευής και η εικόνα της Παναγίας «Σκοπιώτισσας».
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Στην Άνω Χώρα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο, το KRAVARA PARK, με έκταση 20.000 στεμμάτων στο οποίο μπορείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες στη φύση, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Το KRAVARA PARK διαθέτει 100 km ποδηλατικών διαδρομών, πλήρως σηματοδοτημένες, για αρχάριους και έμπειρους ποδηλάτες.
Οι διαδρομές είναι δυο :
Άνω Χώρα – λόφος Αϊ Γιάννης
Κάτω Χώρα (στο γεφύρι) – Άνω Χώρα
- ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Σε συνεργασία με τον ξενώνα «Τα Πέτρινα» Άνω Χώρας μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις εξής ορεινές διαδρομές:
Άνω Χώρα – Τσακαλάκι (η κορυφή του λόφου)
Κρυονέρια – Τσεκούρα
Άνω Χώρα (1.050 μ.) – Αμπελακιώτισσα (900 μ.) – Τσεκούρα – Κρυονέρια (1.312 μ.).
- ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΚΚΑΒΟΥ»
Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Άνω Χώρα με προορισμό το χωριό Αμπελακιώτισσα. Το «Μονοπάτι του Κάκκαβου», που βρίσκεται στην κοιλάδα του φαραγγιού του Κάκκαβου, το 1998 μετονομάστηκε από το Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου, σε «Μονοπάτι του Ηρακλή», μετά από σχετική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, από το μονοπάτι περνούσε ο Ηρακλής προερχόμενος από την αρχαία Πλευρώνα, προκειμένου να φτάσει στην Εύβοια για να παντρευτεί την Διηάνειρα, κόρη του Πλευρώνα. Ο ήρωας Πλευρώνας ήταν γιος του Αιτωλού, ο οποίος υπήρξε γενάρχης της Αιτωλίας. Τα αρχαία ερείπια που εντοπίζονται κοντά στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στους δύο χαμηλούς λόφους, Ασφακοβούνι (Γυφτόκαστρο) και Πετροβούνι, αποδίδονται στην αρχαία Πλευρώνα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν επιφανειακά ευρήματα της αρχαίας εποχής, όπως νομίσματα και τάφοι. Το μονοπάτι χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες για την επικοινωνία Άνω Χώρας – Αμπελακιώτισσας.
Το «Γεφύρι του Κάκκαβου» χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και έχει μήκος 11,10 μ. και πλάτος 2,50 μ. Στην θέση του, παλαιότερα, υπήρχε ξύλινο γεφύρι το οποίο όμως παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ολόκληρο το γεφύρι είναι χτισμένο από πέτρα της περιοχής. Σαν συνδετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε η «μουρτζουλάνα», μείγμα άμμου και μιας ύλης αντίστοιχης με το σημερινό τσιμέντο. Από το λιθόστρωτο δρόμο του μονοπατιού περνούσαν ταξιδιώτες, αγωγιάτες με τα μουλάρια τους, πραματευτάδες και προσκυνητές της Ι.Μ. Αμπελακιώτισσας. Στην Κατοχή περίπου 3.000 Ιταλοί διέσχισαν το μονοπάτι διερχόμενοι από το Αγρίνιο με κατεύθυνση την Άμφισσα. Ο περίπατος γίνεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, γεμάτο από σπάνια είδη φυτών, δίπλα στα νερά του ποταμού Κάτσαλο, που διασχίζει το φαράγγι του Κάκκαβου.
- ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία της περιοχής, «Crystal Mountain Hotel» και «Τα Πέτρινα», μπορείτε να περιηγηθείτε στη φύση, να μαζέψετε άγρια μανιτάρια, κάστανα, χόρτα του βουνού και να θαυμάσετε την πλούσια χλωρίδα του τόπου, όπως οι άγριες ορχιδέες.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γιορτή «Κάστανου και Τσίπουρου», γίνεται κάθε χρόνο, το μήνα Οκτώβριο στην Άνω Χώρα. Θα γευτείτε τοπικές λιχουδιές όπως κάστανα, πίτες, λουκουμάδες, θα φάτε παραδοσιακό φαγητό και θα πιείτε «λουλά», το ζεστό τσίπουρο που ρέει άφθονο την ημέρα της γιορτής.
Γιορτή «Καστανομάζεμα», αρχές Οκτώβρη όλο το χωριό μαζεύει κάστανα στο «Καστανόδασος», με κίνητρο ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα.
Γιορτή «Τσιγαρίθρας», στις 10 Φεβρουαρίου 2018 θα γίνει η 10η Γιορτή «Τσιγαρίθρας» και κατά τη διάρκεια θα προσφερθούν στους επισκέπτες τσιγαρίθρες, λουκάνικα, μπομπότα, τραχανάς και κρασί. Η τσιγαρίθρα ή τσιγαρίδα είναι από χοιρινό και ονομάζεται το ελάχιστο κομμάτι του κρέατος που μένει πάνω στη χοντρή πέτσα. Αυτή η πέτσα βράζει σε καζάνια, λιώνει το λίπος και ότι απομένει από κρέας λέγεται τσιγαρίθρα.
KRAVARA FITNESS CAMP, τον Αύγουστο μπορείτε να αθληθείτε σε υψόμετρο 1.100 μ. με αεροβική γυμναστική, yoga κλπ. (πληροφορίες kravarapark.com).
ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ
Η Ι.Μ. Παναγίας Αμπελακιώτισσας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό Αμπελακιώτισσα, της Ορεινής Ναυπακτίας, βόρεια της Ναυπάκτου. Απέχει από την Άνω Χώρα περίπου 10 km και από τη Ναύπακτο 58 km.
Σύμφωνα με την παράδοση, ένας βοσκός από το χωριό βρήκε μια εικόνα της Παναγίας, κάτω από μια βελανιδιά πίσω από το σημερινό Ιερό της Μονής, στις 15 Αυγούστου του 1455. Η εικόνα αυτή λέγεται ότι προερχόταν από το χωριό Αμπελάκια της Θεσσαλίας, το οποίο λεηλάτησαν οι Οθωμανοί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τότε οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν το χωριό, πρέπει να πέταξαν την εικόνα αυτή στον Πηνειό ποταμό και στο τέλος έφτασε στη θέση που τη βρήκε ο βοσκός. Με την εύρεση της εικόνας της Παναγίας κτίστηκε και το πρώτο μοναστήρι (1456), το οποίο ανασκευάστηκε το 1847 και δημιουργήθηκε ένα νέο μοναστήρι.
Το Καθολικό της Μονής είναι τύπου τρίκλιτη βασιλική με εσωτερικούς θόλους. Η πρόσοψη του ναού είναι εντυπωσιακή, με διακοσμητικά λιθανάγλυφα και φέρει εντοιχισμένη επιγραφή στην οποία αναφέρονται οι χρονολογίες ίδρυσης και ανακαίνισης του. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1871 – 1874), αποδίδεται σε τοπικό εργαστήρι ξυλογλυπτικής. Η εικόνα της Παναγίας ανάγεται στον 17ο αι., πιθανώς πάνω σε πρότυπο του 1456 και φέρει αργυρό κάλυμμα του 1820. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι χρονολογείται από το 1847 όπως και οι χρωματιστές παραστάσεις στις πλευρές του ναού.
Μέσα στο ναό διασώζονται σπουδαία ιερά κειμήλια, τα οποία προσδίδουν τιμή και αίγλη στο Μοναστήρι γι αυτό και δίκαια θεωρείται η « Ιερά Κιβωτός της Ναυπακτίας».
Στο ναό διατηρείται αργυρόχρυση θήκη (1475) με το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου καθώς και αργυρή λειψανοθήκη (1470) με τα οστά Αγίων, δώρο του Πατριάρχη Τιμόθεου στον ηγούμενο του Μοναστηριού. Από την Κωνσταντινούπολη προέρχεται και ο περίφημος χρυσοκέντητος επιτάφιος (1735), έργο της διάσημης κεντήστρας Μαργιώρας, από την Χάλκη.
Κατά τα χρόνια της επανάστασης το Μοναστήρι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην περιοχή καθώς υπήρξε κρησφύγετο οπλαρχηγών και καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα, μετά την πτώση του Μεσολογγίου. Το Μοναστήρι, το οποίο είναι αντρικό, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, από τη Ναύπακτο και τα γύρω χωριά.
ΔΙΑΜΟΝΗ
CRYSTAL MOUNTAIN HOTEL, Άνω Χώρα, τηλ. : 26340 41555, crystalmountain.gr
«ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ», Ξενώνας, Άνω Χώρα, τηλ. :26340 41101, 6936870381, petrina.gr
«OΡEAΔES SUITΕS», Ξενώνας, Άνω Χώρα, τηλ. : 26340 41603, www.oreades.gr
ΑΛΘΑΙΑ, Άνω Χώρα, τηλ. : 26340 26438, althaiahotel.gr
ΚΑΝΑΒΕΪΚΟ, Άνω Χώρα, τηλ. : 26340 41007, kannaveiko.gr
VILLAGE INN, Άνω Χώρα, τηλ. : 26340 41433, village-inn.gr
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Άνω Χώρα απέχει από τη Ναύπακτο περίπου 55 km, από την Αθήνα 275 km, από την Πάτρα 75 km, από το Καρπενήσι 90 km, από τη Πρέβεζα 164 km και από το Ιωάννινα 222 km.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Ι.Μ. Παναγίας Αμπελακιώτισσας, Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας, τηλ. : 26340 41207
Δημοτικό Κατάστημα Άνω Χώρας, τηλ. : 26340 41444
ΚΤΕΛ Ναυπάκτου, τηλ. : 26340 27224
ΚΤΕΛ Αθήνας, τηλ. : 210 5129293
RADIOTAXI ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ, τηλ. : 26340 25111-12