Translation

Άχλα, Yγρότοπος, Άνδρος

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Τα Άχλα, η ομώνυμη παραλία και ο υγρότοπος, βρίσκονται στη ΒΑ. πλευρά της Άνδρου, στις Κυκλάδες. Η παραλία είναι ήσυχη (εκτός από το μήνα Αύγουστο), απάνεμη, με λεπτό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά.  Δεν είναι οργανωμένη, γι αυτό θα πρέπει να φέρετε τα απαραίτητα.


Στην άκρη της παραλίας υπάρχει το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου (Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου) και στο βάθος ο υγρότοπος Άχλα και η ξενοδοχειακή μονάδα «OnarAndros».   

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

         

ΑΧΛΑ-ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Οδικώς, πριν από την Ι. Μ. Αγίου Νικολάου, από δύσκολο χωματόδρομο με στροφές. Θα χρειαστείτε τζιπ 4Χ4 αλλά θα δείτε να επιχειρούν κάποιοι με μικρά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή μηχανές (θέλει αρκετή προσοχή ο δρόμος).

Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε είναι : Μπατσί, Κατάκοιλο, Ρέματα, Άρνη (έξω από το χωριό) και πριν φτάσετε στη Βουρκωτή θα κάνετε αριστερά προς  Ι.Μ. ΑγΊου Νικολάου (υπάρχει πινακίδα). Πριν το μοναστήρι θα δείτε πινακίδα προς παραλία Άχλα.

  • Από τη θάλασσα, με δικό σας σκάφος ή με τα ιδιωτικά καραβάκια που κάνουν κρουαζιέρες στις παραλίες του νησιού και σταματούν και στα Άχλα (αν το επιτρέπει ο καιρός).

ΚΟΙΛΑΔΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΧΛΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο υγρότοπος  Άχλα σχηματίζεται κοντά στην παραλία, εκεί που εκβάλει ο ποταμός Άχλας, που είναι ο μεγαλύτερος του νησιού. Ο ποταμός, που ρέει από τον ορεινό οικισμό της Βουρκωτής, κάτω από το παλιό τοξωτό Γεφύρι Άχλα (Διατηρητέο Μνημείο), σχηματίζει σε πολλά σημεία μικρές λίμνες και καταρράκτες.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία  υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή στην κοιλάδα Άχλα που θα σας ανταμείψει :

  • ΒΟΥΡΚΩΤΗ-ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΧΛΑ, (9,4 km, βαθμός δυσκολίας : μεσαία-δύσκολη).

Αν ξεκινήσετε από τη Βουρκωτή θα περάσετε το Γεφύρι Άχλα, την εντυπωσιακή Μονή Αγίου Νικολάου, τη δισυπόστατη εκκλησία των Αγίων Γεωργίου και Χαραλάμπους (δεξιά ο Άγιος Γεώργιος και αριστερά ο Άγιος Χαράλαμπος), το ξωκλήσι της Αγίας Θέκλης και θα κατηφορίσετε προς τον υγρότοπο και την παραλία Άχλα.

Μπορείτε να κάνετε μικρές πεζοπορικές διαδρομές όπως από την παραλία Άχλα προς τα ξωκλήσια Αγίας Θέκλης και Αγίων Γεωργίου & Χαραλάμπους, (κονάκι Καρυστινού) και τη Μονή Αγίου Νικολάου (4,2 km).

Η διαδρομή γίνεται μέσα σε δάσος σκλήθρων με μεγάλη ποικιλία φυτών και  μανιταριών. Στην Άνδρο τα δάση σκλήθρων καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 290 στρεμμάτων. Στον υγρότοπο φωλιάζουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια όπως ο Αιγαιόγλαρος και ο Θαλασσοκόρακας.

Η συγκεκριμένη διαδρομή ΔΕΝ έχει σήμανση αλλά στους πεζοπορικούς χάρτες του νησιού εμφανίζεται με το Νο 6 (απόσταση 9,4 km). Το μονοπάτι είναι σχετικά βατό αλλά σε ορισμένα σημεία, λόγω της πυκνής βλάστησης ίσως σας δυσκολέψει. Όταν φτάσετε στην παραλία Άχλα, αφού ξεκουραστείτε, θα πρέπει ή να επιστρέψετε με τα πόδια στη Βουρκωτή ή να σας παραλάβει κάποιο Ι.Χ. ή σκάφος από τα Άχλα για να επιστρέψετε πίσω στη βάση σας.

Για οργανωμένη πεζοπορία απευθυνθείτε στο www.androsroutes.gr και στο www.androsonfootfestival.gr.

Στα πλαίσια του Andros Foot Festival, που θα γίνει τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει 15 μέρες, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Πεζοπορίας. Περιλαμβάνει πεζοπορία μέσα στη φύση, στα μνημεία και στα χωριά της Άνδρου, με παράλληλες εκδηλώσεις όπως πανηγύρια, τοπικές γεύσεις, παιχνίδια κλπ. Συγκεκριμένα στις 14 Οκτώβριου 2019 θα πραγματοποιηθεί οργανωμένα η πεζοπορική διαδρομή : ΒΟΥΡΚΩΤΗ-ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΧΛΑ σε συνδυασμό με παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικά εδέσματα (9,4 km).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

     

Η Μονή Αγίου Νικολάου εν Βουνενοίς βρίσκεται βόρεια της Χώρας, λίγο μετά το χωριό Αποίκια, στη θέση «Ώρες». Ανήκει στον Κατάλογο με τα Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, Βυζαντινής /Μεταβυζαντινής Περιόδου. Η Μονή διαθέτει πολλά μετόχια (όπως του Αγίου Νικολάου στα Άχλα) τα οποία αποτελούν και αυτά Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία. Καστρομονάστηρο, με ψηλά τείχη και εσωτερική αυλή, το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το Καθολικό της Μονής (τύπου σταυροειδής, δικιόνιος, με νάρθηκα και τρούλο), κελιά και 20 παρεκκλήσια. Κτίστηκε το 1100, επισκευάστηκε το 1540 και 1760 και ανακαινίστηκε πριν από περίπου 50 χρόνια. Στο εσωτερικό εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και η εικόνα του Αγίου Νικολάου με τους πολύτιμους λίθους.

Στη Μονή φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Μυροβλύτισσας (αναβλύζει Άγιο Μύρο) η οποία προέρχεται από το Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών Κωνσταντινούπολης και προσφέρθηκε ως δώρο (16ος ) από τους Πατέρες του «Βλάχ-Σαράι». Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία και τη «Ρίζα του Ιεσσαί» δηλαδή τους Προφήτες που μιλούσαν για την καταγωγή της Παναγίας από τον Ιεσσαί (γενεαλογικό δένδρο). Από τον 8ο, όπου και ανακαλύφθηκε,  αναβλύζει κάτω από την Αγία Τράπεζα, Αγίασμα. Στο μοναστήρι βρίσκονται η τίμια Κάρα του Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις, λείψανα του Αγίου Νικολάου των Μύρων  (του παλαιού) καθώς και λείψανα άλλων Αγίων.

Γιορτάζει στις  6 Δεκεμβρίου (Αγ. Νικολάου), στις 9 Μαΐου (Αγ. Νικολάου του Νέου, εν Βουνένοις) και στις 20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία, από το παρεκκλήσι που υπάρχει έξω από το μοναστήρι). Η Μονή είναι αντρική και δέχεται 8 π.μ.-1 μ.μ και 5 μ.μ.-8 μ.μ (πληροφορίες : τηλ. : 22820 22190).  Από την πλαγιά του βουνού μπορείτε να θαυμάσετε την θέα προς την κοιλάδα και την παραλία Άχλα.

Πρόσβαση :  Από τη Χώρα και το χωριό Αποίκια, ακολουθήστε τη διαδρομή προς Βουρκωτή. Μετά από περίπου 5 km και πριν τη Βουρκωτή, στρίβετε δεξιά (υπάρχει πινακίδα) προς Ι.Μ. Αγ. Νικολάου (απέχει περίπου 15 km από τη Χώρα). Από Μπατσί προς Κατάκοιλο, Ρέματα  και Βουρκωτή ( 30 km από το Μπατσί).

ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ή ΦΑΡΟΣ ΑΧΛΑΣ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Στο Ακρωτήρι Γριά, δίπλα στην παραλία Άχλα (προς τη βόρεια πλευρά της) δεσπόζει ο παλιός πέτρινος Φάρος της  Γριάς ή Φάρος Άχλας, με ύψος Πύργου 12 μ.

Κτίστηκε το 1914 και αρχικά λειτουργούσε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945, πάλι με πετρέλαιο. Το 1984 ο Φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και σήμερα λειτουργεί με φωτοκύτταρο. Περισσότερες πληροφορίες για το Φάρο στην Καϊρειος Βιβλιοθήκη (Επαρ.Οδ. Άνδρου-Λιμάνι Γαυρίου 2, Χώρα Άνδρου). Μια επίσης ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή είναι από την παραλία Άχλα μέχρι το Φάρο Άχλα, με την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Για κρουαζιέρα στις παραλίες :

  • Karaoulanis Riva rental, Γιάννης, τηλ. : +30 6974460330,  + 30 2282022078, ανοιχτά όλο το 24ωρο
  • Stef Lines, Νειμποριό Άνδρος, τηλ. : +30 22820 23683, +30 697655 0224

 

 

Παραλία Βόρη, Άνδρος, με εντυπωσιακά ναυάγια στο βυθό

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *