Translation

Αρβανίτσα – Κυριάκι Βοιωτίας, χώρος αναψυχής μέσα στα έλατα 2 ώρες από την Αθήνα

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις Στερεά Ελλάδα

Η Αρβανίτσα Βοιωτίας είναι ένα οροπέδιο 30 στρεμμάτων με έλατα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ., στους πρόποδες του βουνού Ελικώνα (1.748 μ.).


Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αγία Άννα (6 km από την Αρβανίτσα) και Κυριάκι (8 km από την Αρβανίτσα), του Δήμου Λεβαδέων.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Απέχει από την Αθήνα μόλις 2 ώρες, περίπου 125 km, με κατεύθυνση προς Λειβαδιά. Μετά την Αλίαρτο και τα χωριά Πέτρα και  Αγία Παρασκευή, θα στρίψετε προς  Αγία Άννα και συνεχίζοντας για Κυριάκι θα βρείτε την Αρβανίτσα.

Καφέ- εστιατόριο «Αρβανίτσα»

Ενδείκνυνται για  ημερήσια εκδρομή στο βουνό, για περπάτημα μέσα στα έλατα (κεφαλληνιακή ελάτη), για  παιχνίδι, πικνικ, χαλάρωση στη φύση. Αποτελεί ιδανικό μέρος για οικογένειες με παιδιά καθώς στο χώρο  υπάρχει το καφέ-εστιατόριο «Αρβανίτσα» το οποίο διαθέτει και παιδική χαρά.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο Ελικώνας είναι ένα βουνό με πλούσια βλάστηση και στην Αρβανίτσα  θα έχετε την ευκαιρία να μαζέψετε άγρια χόρτα, βότανα, μανιτάρια κλπ.

Το εστιατόριο «Αρβανίτσα» διαθέτει τζάκι, ξύλινη διακόσμηση, ζεστή ατμόσφαιρα  και έξω τραπέζια πικ νικ, καφετέρια και παιδική χαρά.

Καφέ- εστιατόριο «Αρβανίτσα»

Ανοικτά καθημερινά μετά τις 12 το μεσημέρι για φαγητό, όπως ψητά στη σούβλα, ενώ τα Σαββατοκύριακα σερβίρει και καφέ  από τις 9:30 π.μ. (τηλ. :  6972 831279).

Η περιοχή προσελκύει πεζοπόρους και ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Κυριακίου (Ε.Ο.Σ. Κυριακίου). Υπάρχουν 2 πεζοπορικά μονοπάτια, με σήμανση :  Αρβανίτσα – Αγία Άννα και Αρβανίτσα – Παλαιοβούνα (η ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα στα 1.748 μ.). Πληροφορίες για προγράμματα πεζοπορίας στα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Κυριακίου, στο Κυριάκι Βοιωτίας,  τηλ. : 6972850602.

Το καλοκαίρι (Ιούλιος) ο Ε.Ο.Σ. Κυριακίου διοργανώνει το τριήμερο Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας, με γνωστούς καλλιτέχνες.

      

Το φεστιβάλ προσελκύει πολύ κόσμο, και μπορείτε να κατασκηνώνετε, ελεύθερα, στο οροπέδιο της Αρβανίτσας για να απολαύσετε τρεις μέρες μουσική.

ΚΥΡΙΑΚΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Το Κυριάκι Βοιωτίας  ανήκει στο Δήμο Λεβαδέων, και είναι χτισμένο υψόμετρο 850 μ. σε πλαγιά του Ελικώνα.

Στην πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα βρείτε καφετέριες και λίγες ταβέρνες. Θα δείτε το μικρό Λαογραφικό Μουσείο, με παλιά αντικείμενα, αργαλειό, υφαντά κλπ. Πληροφορίες για την επίσκεψή σας στο ΚΕΠ, τηλ. : 22670 51800  κατόπιν συνεννόησης (εργάσιμες ημέρες και ώρες) ή σε κάποιο κατάστημα στην κεντρική πλατεία (για ΣΚ).

Στο Μουσείο Δασκάλου «Νίκου Γ. Γκώνια» (ο δάσκαλος του χωριού) που στεγάζεται στο ισόγειο του Κοινοτικού καταστήματος (δίπλα στο ΚΕΠ) θα βρείτε στοιχεία για την ιστορία του Κυριακίου (στην Κατοχή  πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς, τα έτη 1943, 1944),  και για τη χλωρίδα του Ελικώνα (φυτά, βότανα  κλπ).

Πληροφορίες στο ΚΕΠ, τηλ.: 22670 51800, τις εργάσιμες ημέρες ή κατόπιν συνεννόησης με το δάσκαλο κ.  Νίκο Γκώνια, τηλ. :  22670-51545 και 6949 114237.

Στον Ελικώνα, κατά τη μυθολογία, ζούσαν και λατρεύονταν οι 9 Μούσες, γι’ αυτό υπάρχουν Πηγές, αφιερωμένες στις Μούσες,  και το Ιερό των Ελκιωνίων Μουσών, στην Κοιλάδα των Μουσών (περιοχή Άσκρη Θεσπιών Βοιωτίας).

Στο Κυριάκι θα βρείτε εξαιρετικό μέλι Ελικώνα, από τοπικό μελισσοκόμο (ρωτήστε στο χωριό και θα σας υποδείξουν το σπίτι του μελισσοκόμου), και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για διαμονή υπάρχουν ο Ξενώνα «Δίανθος» και ο Ξενώνας «Φλυγόνιον»  (https://flygonion.gr).

Από το Κυριάκι προς  το χωριό Στείρι Βοιωτίας  θα συναντήσετε τη Μονή Οσίου Λουκά (11ος αι.), με εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Μεταβυζαντινής περιόδου (απέχει 22 km από την Αρβανίτσα  και 12 km από το Κυριάκι). Ανήκει  στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ανοικτά  : χειμώνα 9 π.μ. – 5 μ.μ.,   καλοκαίρι  9  π.μ. – 6 μ.μ., (τηλ. : 22670 22228, 22670 2130).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Κυριακίου (Ε.Ο.Σ. Κυριακίου) για τις φωτογραφίες και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *