Translation

Η εναλλακτική Αστυπάλαια

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους
Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι το 5ο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, δυτικά από τη Νίσυρο και ανατολικά από την Ανάφη. Παρόλο που είναι πιο κοντά στα νησιά των Κυκλάδων ανήκει στο Ν. Δωδεκανήσου. Αποτελείται από δυο τμήματα : το ανατολικό ή Μέσα Νησί και το δυτικό ή Έξω Νησί, τα οποία σχηματίζουν τη μορφή πεταλούδας με ανοικτά φτερά. Τα δυο τμήματα συνδέονται με στενό ισθμό πλάτους 105 μ, στο πιο στενό σημείο του. Το όνομα Αστυπάλαια παράγεται από τις λέξεις Άστυ + παλαιά, που σημαίνει παλαιά πόλη. Άλλα ονόματα του νησιού είναι Αστροπαλιά, Αστυπαλιά, Αστουπαλιά, Στυπαλία, Stampalia. Έχει τέσσερις οικισμούς την Αστυπάλαια ή Χώρα, την Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, το Λιβάδι ή Λιβάδια και το Βαθύ. Η Αστυπάλαια ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 δηλαδή των τοπίων ειδικού φυσικού κάλλους.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο ή αεροπλάνο. Το κεντρικό λιμάνι είναι στην περιοχή Άγιου Ανδρέα, στις βόρειες ακτές του νησιού και απέχει από τη Χώρα 5km. Το ταξίδι από Πειραιά διαρκεί περίπου 10 ώρες. Η μετάβαση των επισκεπτών στους οικισμούς, για όποιον δεν έρχεται με δικό του μέσο, γίνεται με το δημοτικό λεωφορείο, με ταξί ή με τα μεταφορικά μέσα των ξενοδοχείων, ύστερα από συνεννόηση με τον πελάτη. Η Αστυπάλαια συνδέεται απευθείας με τη Ρόδο, Κω και την Κάλυμνο. Το αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας βρίσκεται στη θέση Ανάληψη, σε απόσταση 9,5 km από τη Χώρα. Τα αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι μικρά των 50 ατόμων. Επιπλέον, με άλλο αεροσκάφος, χωρητικότητας 30 ατόμων συνδέεται απευθείας με τα γειτονικά νησιά, τρεις φορές την εβδομάδα, Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο. Στη θέση Κουσέλιο, πάνω στο λόφο, λειτουργεί ελικοδρόμιο σε απόσταση 1.500 μ πάνω από την παραλία της Ανάληψης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης στο νησί είναι πολλά με κυριότερο το βενετσιάνικο Κάστρο. Το έκτισε πρώτος ο Giovanni I Quirini (1207), πάνω στα ερείπια βυζαντινού Κάστρου, που και αυτό κτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης του νησιού. Τη σημερινή του μορφή την πήρε το 1413 με την ανακατασκευή του από τον Giovanni  IV Zanachi Quirini καθώς και με τις μετέπειτα προσθήκες. Το εξωτερικό τοίχος του έχει ύψος 14 μ., η βάση έχει πάχος από 1 – 1,5 μ. και η κορυφή 0,60 μ.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Καθώς μπαίνουμε στην Πύλη του Κάστρου, μπορούμε να θαυμάσουμε τα σταυροθόλια στην οροφή της στοάς της εισόδου, τα αναπαλαιωμένα σπίτια και το αποχετευτικό δίκτυο της εποχής. Η θέα από τα άδεια παράθυρα αποζημιώνει τον επισκέπτη. Από εδώ μπορεί να κανείς δει και να φωτογραφίσει τη Χώρα, τον Πέρα Γιαλό, το Λιβάδι και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου με τα μικρά νησάκια, που ανήκουν στην Αστυπάλαια.

Για όποιον επιθυμεί να περπατήσει μέσα στο Κάστρο θα πρέπει να ξέρει ότι το δάπεδο είναι από χοντρό βότσαλο και η περιήγηση απαιτεί κατάλληλα υποδήματα. Στο νότιο άκρο του Κάστρου, υπάρχει ένας τετραώροφος Πύργος, γνωστός με το όνομα Σαράι, ο οποίος υπήρξε κατοικία των φεουδαρχών της Αστυπάλαιας. Εντός του Κάστρου υπάρχει ο ναός της Παναγίας του Κάστρου, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1853), τύπου μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και μια δεύτερη εκκλησία, ο Άγιος Γεώργιος (1790) επίσης μονόκλιτη βασιλική με τρούλο.

Στον κεντρικό δρόμο της χώρας, πάνω στο διάσελο συναντάμε τους οκτώ ανεμόμυλους, ύψους 5,50 μ που ανήκουν στο τύπο του «ξετροχάρη» δηλαδή η σκεπή τους περιστρέφεται ανάλογα τη φορά του ανέμου. Σ’ έναν από αυτούς λειτουργεί το γραφείο του τουριστικών πληροφοριών για το νησί.

Η Μεγάλη Παναγιά, είναι ένα σύνολο πέντε εκκλησιών κοντά στο Κάστρο, με χαρακτηριστικό το δάπεδο της αυλής το οποίο είναι ντυμένο με βότσαλο. Είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Για να φτάσει κάποιος εδώ πρέπει να ακολουθήσει τον κεντρικό δρόμο προς το Δημαρχείο και στη διχάλα να κάνει αριστερά. Ο ναός της Παναγίας  της Πορταΐτισσας, κτίστηκε από τον Όσιο Άνθιμο της Κεφαλονιάς (1762-1810) και είναι αφιερωμένος στην Παναγία  Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων. Άξιο θαυμασμού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και το μαρμάρινο κωδωνοστάσιο (19ου αι).

Το  Αρχαιολογικό Μουσείο της  Αστυπάλαιας, βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό και είναι γεμάτο ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές που έγιναν στο νησί. Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Το αρχαίο νεκροταφείο βρεφών της Κυλίνδρας (600 π.Χ.- 200  μ.Χ.) βρίσκεται στη Χώρα, στην πλαγιά που βλέπει προς τον οικισμό Λιβάδι. Περιλαμβάνει ταφές βρεφών μέσα σε πήλινα αγγεία, «εγχυτρισμός» όπως λέγεται η μέθοδος αυτή και είναι το μοναδικό στον κόσμο σε τόσο μεγάλη έκταση.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

  • ΧΩΡΑ (ΕΞΩ ΝΗΣΙ)

Ο οικισμός της Χώρας είναι ο μεγαλύτερος του νησιού.

Εκτείνεται μεταξύ του λόφου του Κάστρου και του λόφου του Προφήτη Ηλία, με την ομώνυμη εκκλησία. Η περιοχή από το κτίριο του Δημαρχείου έως και πέρα από τους ανεμόμυλους, προς την πλευρά του Προφήτη Ηλία, είναι το σημερινό κέντρο της Χώρας γεμάτο εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφέ. Τα σύγχρονα σπίτια του νησιού ακολουθούν την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων αλλά ταυτόχρονα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρκετά παλαιά αρχοντικά (19ου αι.) με τις εντυπωσιακές ξυλόγλυπτες πόρτες. Στην περιοχή των ανεμόμυλων καταλήγουν όλοι οι δρόμοι που έρχονται από τους άλλους οικισμούς και εδώ υπάρχει χώρος για στάθμευση των οχημάτων. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της στάθμευσης.

  • ΠΕΡΑ ΓΙΑΛΟΣ (ΕΞΩ ΝΗΣΙ)

Ο Πέρα Γιαλός ή Σκάλα, είναι ο οικισμός που υπάρχει στο παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας. Το λιμάνι πλέον έχει διαμορφωθεί σε μαρίνα σκαφών αλλά χρησιμοποιείται και για τα πλοία της γραμμής που έρχονται από τα κοντινά νησιά (π.χ. Κάλυμνος). Το λιμάνι αυτό προστατεύεται από όλους τους ανέμους εκτός τους ΝΑ.

Η ανάπτυξη του οικισμού τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη γι’ αυτό και πλέον εκτείνεται από την πλαγία του Κάστρου μέχρι τους ανεμόμυλους της Χώρας. Στον Πέρα Γιαλό συναντάμε το Τελωνείο, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, την Τράπεζα, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εδώ λειτουργεί δημοτικό γυμναστήριο και παιδική χαρά για τα παιδιά. Διαθέτει μια μικρή παραλία με μικρό βοτσαλάκι, αρμυρίκια και δημοτικές ομπρέλες. Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχουν πολλά καφέ – μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα για τα ψώνια σας, όπως βιβλία, κοσμήματα, ρούχα, παλαιά αντικείμενα και σουβενίρ.

Από το λιμάνι του Πέρα Γιαλού αναχωρούν τα τοπικά λεωφορεία για τους οικισμούς Ανάληψη – Σχινώντα (1η διαδρομή), με ενδιάμεσες στάσεις σε ορισμένες παραλίες και για τη Χώρα – Λιβάδι (2η  διαδρομή). Για τις παραλίες του νησιού, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, υπάρχουν τα καραβάκια τα οποία αναχωρούν για ημερήσιες εκδρομές προς τις παραλίες Βάτσες, Καμινάκια, Άγιος Ιωάννης και προς τα νησάκια Κουτσομύτη και Κούνουπες. Αν ακολουθήσετε το δρόμο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και αρχίσετε να ανεβαίνετε τα σκαλάκια θα φτάσετε στη Χώρα, κοντά στο Δημαρχείο, πίσω από το παραδοσιακό Καφενείο του Μουγκού.

  •  ΛΙΒΑΔΙ (ΕΞΩ ΝΗΣΙ)     

Σε μικρή απόσταση από τη Χώρα (2km) είναι τo Λιβάδι ή Λιβάδια, ο τρίτος σε μέγεθος οικισμός. Είναι μια εύφορη παραθαλάσσια κοιλάδα, δίπλα σε μια ειδυλλιακή παραλία με θέα το Κάστρο και τη Χώρα. Η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες, με χαλικάκι, αλμυρίκια, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εδώ υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια ανοικτά και το βράδυ καθώς η περιοχή διαθέτει πολλά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • ΑΝΑΛΗΨΗ ή ΜΑΛΤΕΖΑΝΑ (ΜΕΣΑ ΝΗΣΙ)

Στο βόρειο μέρος του νησιού, στο Έξω Νησί, βρίσκεται οικισμός, η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα ο οποίος απέχει από τη Χώρα 9km. Το όνομα Ανάληψη το πήρε από την εκκλησία της Ανάληψης. Πριν από το 1961 ονομαζόταν Μαλτεζάνα, από τους Μαλτέζους πειρατές(16ο -18οαι.) που χρησιμοποιούσαν τον όρμο ως ορμητήριο. Από αρχαιολογικής σημασίας εδώ θα βρούμε τα Προχριστιανικά Λουτρά του Ταλαρά, το ψηφιδωτό με το ζωδιακό κύκλο καθώς και τα ψηφιδωτά στον προαύλιο χώρο της Αγίας Βαρβάρας. Ο οικισμός διαθέτει προβλήτα σκαφών, αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από το λιμανάκι της Ανάληψης, και μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φεύγουν καραβάκια για τις παραλίες του νησιού και τα απέναντι νησιά.

Στη δεξιά πλευρά του οικισμού υπάρχει μια μικρή παραλία με άμμο και αρμυρίκια, για όποιον μένει εδώ και θέλει μια γρήγορη βουτιά. Εδώ υπάρχουν καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και super market. Τα τοπικά λεωφορεία που ξεκινούν από τον Πέρα Γιαλό και τερματίζουν στον Σχινώντα, κάνουν στάση στην Ανάληψη. Από τη λιμανάκι ξεκινούν καΐκια για μονοήμερες εκδρομές στα νησάκια Κούνουπες, Κοτσομύτης και Άγιος Φωκάς.

  •  ΣΧΙΝΩΝΤΑΣ (ΜΕΣΑ ΝΗΣΙ)

Ένας παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός ανατολικά από την Ανάληψη, πάνω από τον μικρό λόφο. Η παραλία είναι οργανωμένη αμμώδης, με ρηχά νερά και πολλές ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα. Η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, με το τοπικό λεωφορείο από τον Πέρα Γιαλό, με ταξί ή με δικό σας μεταφορικό μέσο.

Μετά το τέλος της παραλίας υπάρχει η πινακίδα «Βασιλική Καρέκλη», μια παλαιοχριστιανική εκκλησία (5ου αι.). Εδώ υπάρχουν κάποιες μικρές απομονωμένες παραλίες για λίγη δροσιά μετά από το περπάτημα στη ζέστη. Ακολουθώντας το μονοπάτι δεξιά, πάνω από την ακτή, θα φτάσετε στο Μνημείο Γάλλων ναυτικών που σκοτώθηκαν όταν ανατίναξαν το πλοίο τους στη διάρκεια ναυμαχίας (6-11-1827), προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια τον πειρατών.

  • ΒΑΘΥ (ΕΞΩ ΝΗΣΙ)                              

Το Βαθύ βρίσκεται στο βορινότερο τμήμα του νησιού και αποτελεί τον πιο μικρό οικισμό. Πρώτα συναντάμε το Έξω Βαθύ και στο τέλος του δρόμου, στον κλειστό όρμο, το Μέσα  Βαθύ. Η πρόσβαση γίνεται από την Ανάληψη (15 km) και ο δρόμος Ανάληψη – Βαθύ είναι ασφαλτοστρωμένος. Στο Μέσα Βαθύ, υπάρχουν ένας μικρός μόλος στο οποίο μπορούν να δέσουν με ασφάλεια μικρά σκάφη, λίγα σπίτια, μια εκκλησία και η ταβέρνα «Γαλήνη» της κ. Σταυρούλας η οποία προσφέρει καφέ και φαγητό. Μπορείτε να την ειδοποιήσετε ότι θα πάτε για να σας περιμένει (22430-61201).

Εδώ υπάρχει το Σπήλαιο του Δράκου, σε υψόμετρο 40 μ από την  επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην ακτή του όρμου Δρακοντοσπηλιά. Η προσέγγιση μπορεί να γίνει μόνο από τη θάλασσα, με σκάφος καθώς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και δεν υπάρχει μονοπάτι. Το Σπήλαιο είναι αξιόλογο με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και κάποτε αποτελούσε  καταφύγιο των πειρατών.

Οι αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται από το 2010, στην ευρύτερη περιοχή, έχουν φέρει στο φως προϊστορικές βραχογραφίες με παραστάσεις κωπήλατων πλοίων, εγχειριδίων και αρχαϊκές εφηβικές επιγραφές με φαλλικά σύμβολα, του πρωίμου 6ου αι. και του ύστερου 5ου αι. Στην περιοχή Βαθύ, στην πλαγιά του βουνού Μάρμαρα υπήρχε βιομηχανική μονάδα παραγωγής ασβέστη που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Αστυπάλαια διαθέτει πολυάριθμες παραλίες. Εκτός από τις παραλίες που συναντάμε στους οικισμούς του νησιού υπάρχουν και άλλες διάσπαρτες τόσο στο Έξω Νησί όσο και στο  Μέσα Νησί. Αγοράστε έναν καλό χάρτη του νησιού κι εμείς θα προσπαθήσουμε να σας καθοδηγήσουμε.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩ ΝΗΣΙ

  • Παραλία Τζανάκι

Μικρή παραλία μετά το Λιβάδι με μεγάλο βότσαλο, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εδώ μπορεί να συναντήσετε γυμνιστές.

  • Παραλία Άγιος Κωνσταντίνος

Μετά την παραλία Τζανάκι οι πινακίδες μας οδηγούν στην οργανωμένη παραλία Άγιος Κωνσταντίνος, με την ομώνυμη εκκλησία. Η παραλία είναι οργανωμένη με άμμο και βότσαλο, αρμυρίκια για σκιά και έχει ωραία θέα καθώς βλέπει τη Χώρα και το Κάστρο. Εδώ μπορείτε να πιείτε καφέ και να φάτε στην ταβέρνα που υπάρχει εδώ.

  • Παραλία Βάτσες

Μεγάλη παραλία, με ψιλό βοτσαλάκι αλλά εκτεθειμένη στους νότιους ανέμους. Η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της είναι από χωματόδρομο αλλά μπορείτε να έρθετε με το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό. Διαθέτει ομπρέλες, αρμυρίκια, beach bar  για καφέ και νερό. Δίπλα από την παραλία, στην αριστερή μεριά, μετά την προεξοχή υπάρχουν οι Μικρές Βάτσες. Η πρόσβαση γίνεται από τη θάλασσα  με δικό σας σκάφος ή κολυμπώντας. Στην άκρη της παραλίας των Βατσών, δεξιά όπως κοιτάζουμε τον κόλπο, σε υψόμετρο 150 μ υπάρχουν δυο Σπήλαια. Το σημαντικότερο και πιο αξιόλογο είναι το Σπήλαιο του Νέγρου. Ο εντοπισμός της εισόδου είναι πολύ δύσκολος και απαιτείται ειδικός χάρτης. Κατά την παράδοση πήρε το όνομα του από ένα νέγρο πειρατή όπου εκεί έκρυβε τους θησαυρούς του. Το Σπήλαιο είναι αρκετά μεγάλο, αχαρτογράφητο, με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και  πολλούς  διαδρόμους.

  • Παραλία Καμινάκια

Ίσως η ωραιότερη και πιο γνωστή παραλία του νησιού. Ο δρόμος που οδηγεί εδώ είναι χωματόδρομος και για να φτάσετε θα πρέπει να πάρετε είτε το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό είτε μόνοι σας ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Βάτσες. Μετά τη διχάλα υπάρχουν πινακίδες που σας καθοδηγούν. Η παραλία είναι οργανωμένη, έχει άμμο, αρμυρίκια, ταβέρνα για φαγητό (Λίντα 6972290088) και προστατεύεται από τους νοτιάδες.

  •  Παραλία Άγιος Ιωάννης  

Στα δυτικά του νησιού, στον όρμο του Αγίου Ιωάννη, υπάρχει η ομώνυμη παραλία, με βαθιά νερά και βότσαλο.  Η πρόσβαση γίνεται με το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό ή με δικό σας σκάφος. Πάνω από την παραλία, στο λόφο, υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, το οποίο το οποίο ανοίγει μόνο την ημέρα της γιορτής του, 29 Αυγούστου. Στον απέναντι λόφο από την, υπάρχουν απομεινάρια του βυζαντινού Κάστρου του Αγίου Ιωάννη, που χρησίμευε για την προστασία από τους πειρατές. Η απόσταση Χώρα – Άγιος Ιωάννης είναι 10 km.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑ ΝΗΣΙ

  • Παραλία Μεγάλο Στενό

Η παραλία βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τη Χώρα προς την Ανάληψη, στο πιο στενό σημείο του νησιού. Εδώ ενώνεται το Μέσα Νησί με το Έξω Νησί σχηματίζοντας νοητά το σχήμα πεταλούδας. Μπορείτε να έρθετε με το τοπικό λεωφορείο, το οποίο κάνει στάση εδώ. Είναι οργανωμένη με ιδιωτικές ομπρέλες και ξαπλώστρες, αρμυρίκια, ρηχά νερά και μικρό βοτσαλάκι, ιδανική για οικογένειές. Διαθέτει μια καντίνα που προσφέρει νερό, καφέ και φαγητό μαγειρεμένο από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη, από δικά τους προϊόντα. Έχει ένα κτιστό πεζούλι και μερικά τραπεζάκια όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει το φαγητό του πάνω στη θάλασσα. Λίγο πριν το Μεγάλο Στενό υπάρχει η παραλία Μικρό Στενό, η πρόσβαση στην οποία γίνεται από μονοπάτι.

  • Παραλία Πλάκες

Βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν φτάσουμε στην Ανάληψη (1km). Είναι μια μικρή παραλία που γεμίζει γρήγορα από κόσμο. Το τοπικό λεωφορείο κάνει στάση εδώ και είναι εύκολο να βρείτε το μονοπάτι. Από το όνομα καταλαβαίνουμε ότι στο βυθό υπάρχουν σχιστόπλακες. Είναι ιδανική παραλία για μπάνιο όταν φυσάει δυνατά ο βοριάς καθώς προστατεύεται από τα μελτέμια.

  • Παραλία Χρυσή Άμμος (ή Ψιλή)

Στη διασταύρωση, πριν το αεροδρόμιο, στα δεξιά υπάρχει μια πινακίδα προς «Αγία Βαρβάρα». Ακολουθώντας το χωματόδρομο θα συναντήσετε το μονοπάτι προς την παραλία Χρυσή Άμμος, στον όρμο Βάϊ.  Τα νερά είναι σχετικά ρηχά, αμμώδη και ο βυθός γεμάτος ψάρια. Έχετε υπόψη σας ότι η παραλία δεν ενδείκνυται όταν φυσάει βόρειος άνεμος. Από τον ίδιο χωματόδρομο μπορείτε να φτάσετε στην παραλία Μεγάλο Βάϊ, η οποία διαθέτει μεγάλα βότσαλα και κροκάλες. Πιο πέρα, στη συνέχεια του χωματόδρομου υπάρχει το Μικρό Βάϊ, όπου υπάρχει ιχθυοτροφείο. Λόγω της ύπαρξης του ιχθυοτροφείου η περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα.

  • Παραλία Μπλε Λιμανάκι

Είναι μια μικρή παραλία, δεξιά όπως κοιτάζουμε τον κόλπο της Ανάληψης, πάνω από το λόφο (400μ.). Υπάρχει πινακίδα που δείχνει προς το χωμάτινο μονοπάτι. Η παραλία το καλοκαίρι γεμίζει με κόσμο από νωρίς καθώς δεν την πιάνει ο νότιος άνεμος.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ

  • Παραλία Κουτσομύτης

Η πρόσβαση στο νησί Κουτσομύτης γίνεται με καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό ή από την Ανάληψη. Η παραλία έχει ρηχά νερά με βότσαλο και το πέρασμα κολυμπώντας στο απέναντι νησάκι Τηγάνι επιβάλλεται.

  • Παραλία Κούνουπες

Στο νησί Κούνουπες η πρόσβαση γίνεται με το καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό ή την Ανάληψη, στην ίδια διαδρομή με το νησί Κουτσομύτη. Η παραλία αυτή μοιάζει να είναι διπλή, λόγω της στενής λωρίδας γης που ενώνει τη μια πλευρά με την άλλη. Εδώ το τοπίο είναι εξωτικό, με πράσινα ρηχά νερά, άμμο και μικρό βοτσαλάκι. Για τα νησάκια αυτά καλό είναι πριν ξεκινήσετε να προμηθευτείτε ομπρέλες, νερό και φαγητό καθώς τα καραβάκια σας αφήνουν για μπάνιο και επιστρέφουν μετά πολλές ώρες για να σας πάρουν. Η αναχώρηση γίνεται από τον Πέρα Γιαλό στις 11.30 και η επιστροφή 18:30.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από τα μπάνια στις όμορφες παραλίες του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να κάνει παράλληλα :

  • αναρρίχηση στο αναρριχητικό πεδίο «φτερά» το οποίο είναι χωρισμένο σε δυο τμήματα, έχει 20 διαδρομές με ανοξείδωτα βύσματα Μ10 και ρελέ στο τέλος τους.
  • πεζοπορία στα χαραγμένα μονοπάτια με την ειδική σήμανση και στους μικρούς λόφους του νησιού. Επίσης μπορεί κανείς να περπατήσει κατά μήκος του φράγματος που έχει φτιαχτεί για τη συλλογή του βρόχινου νερού, ακολουθώντας το δρόμο δεξιά πριν το Λιβάδι.
  •  ποδηλασία σε διαδρομές που υπάρχουν για αρχάριους,παιδιά αλλά και για έμπειρους ποδηλάτες.

ΓΕΥΣΕΙΣ

Στην Αστυπάλαια αξίζει να γευτείτε το ντόπιο κοκκινιστό κατσικάκι, φρέσκα ψάρια, χταποδοκεφτέδες, αστακομακαρονάδα, φακές με ψιλοκομμένο ζυμάρι, χλωρή (είδος τυριού), πουγκιά με μυζήθρα και μέλι, κιτρινοκούλουρα με κρόκο που φύεται στο νησί και πολλά γλυκά που φτιάχνονται εδώ. Μπορείτε να φάτε όλα τα παραπάνω στις ταβέρνες του νησιού, ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις :  Μπαρμπαρόσα (Χώρα), Μελτέμι (Χώρα), Αγέρι (Χώρα), Άγονη Γραμμή (Χώρα), Αρχιπέλαγος (Χώρα), Μαϊστράλι (Π. Γιαλός), Ακτή (Π. Γιαλός), Αυστραλία (Π. Γιαλός), Ακρογιάλι (Π. Γιαλός), Γεράνι (Λιβάδι), Αστρόπελος (Π. Γιαλός), Αλμύρα (Ανάληψη), Αστακός (Ανάληψη).

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Κάστρο Μπαρ(Χώρα), Μύλος (Χώρα), Πανόραμα (Χώρα), Άρτεμις after(Χώρα), Εν Πλω (Π. Γιαλός), Βυθός (Π. Γιαλός), La Luna (Π. Γιαλός), Maltezana beach (Ανάληψη), Πέτρινο (Ανάληψη), Γαλήνη (Βαθύ), Λίντα (Κανιμινάκια), Camping (Μ. Μαρμάρι).

ΑΓΟΡΕΣ

Οπωσδήποτε να αγοράσετε θυμαρίσιο μέλι, χλωρή και κιτρινοκούλουρα από το φούρνο στον Πέρα Γιαλό.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού τα συναντάμε σε όλους σχεδόν τους οικισμούς εκτός από το Βαθύ. Τα περισσότερα βρίσκονται στον Πέρα Γιαλό, το Λιβάδι και την Ανάληψη. Το νησί διαθέτει οργανωμένο Camping στη θέση Μεσαίο Μαρμάρι. Έχει αρκετές καλαμιές για ίσκιο, μπαρ, εστιατόριο και πολλές φορές εδώ διοργανώνονται live πάρτι. Η μετάβαση για όσους δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο γίνεται με το τοπικό λεωφορείο ή με ταξί.

ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Το νησί της Αστυπάλαιας, τα τελευταία χρόνια, κατά την άποψή μου δεν αποτελεί εναλλακτικό τουρισμό καθώς τα boutique ξενοδοχεία έχουν κατακλύσει το νησί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χαμηλή περίοδος στο νησί ξεκινάει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Όποιος επιθυμεί καλύτερες τιμές σε καταλύματα καλό είναι θα είναι να επισκεφτεί το νησί τότε.

Δήμος Αστυπάλαιας : 22430-61206

Λιμεναρχείο Αστυπάλαιας : 22430-61208

Αστυνομία : 22430-61207

Τελωνείο Φαρμακείο : 22430-61444

Πολυδύναμο Ιατρείο : 22430-61222

Αεροδρόμιο Αστυπάλαιας : 22430-61410, 22430-61665

Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού : 22430-61412

Camping : 22430-61900

www.bluestarferries.com, πλοία Bluestar Paros, Bluestar Naxos, Bluestar Diagoras

Studio HiFi Diapason

2 Comments

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο σας, για την Αστυπάλαια! Επισκέφτηκα το νησί το Πάσχα, για επαγγελματικούς λόγους και πέρασα αξέχαστα…

    1. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *