Translation

Βαμβακού Λακωνίας στον Πάρνωνα, ο τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου αναγεννάται από το ομώνυμο ίδρυμα

Ελλάδα Πελοπόννησος

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις Δ. πλαγιές του Πάρνωνα, στα ΒΑ. της Σπάρτης, σε υψόμετρο που ξεκινάει από τα 903 μ. Ανήκει στη Δ.Ε. Οινούντος του Δήμου Σπάρτης και θα φτάσετε σε 45’ από τη Σπάρτη (37 km), περνώντας μέσα από τα χωριά Βρέσθενα και Μεγάλη  Βρύση, και σε 50’ από την Τρίπολη, από τα χωριά Καρυές και Βαρβίτσα.


Τόπος καταγωγής του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου (από τον πατέρα του Σπύρο Νιάρχο, ευεργέτη της Βαμβακούς), του ιδρυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).  Το ΙΣΝ αποφάσισε να αναβαθμίσει τη Βαμβακού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναβίωση της Βαμβακούς», δίνοντας έτσι νέα πνοή στο χωριό, https://www.vamvakourevival.org. Ευεργέτες του χωριού υπήρξαν επίσης η Ντόλλυ (Αικατερίνη) Γουλανδρή (Κουμάνταρου), ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, και πολλά μέλη της οικογένειας Κουμάνταρου, με καταγωγή από την περιοχή.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΒΑΜΒΑΚΟΥ – ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

  • Κεντρική πλατεία, στο 1ο επίπεδο του χωριού, στα 903 μ. με τα άγαλμα του Θεοδώρητου  Β’ (1787-1843), Επισκόπου Βρεσθένης, και τις προτομές ευεργετών όπως του  Σπύρου Νιάρχου.
  • Εκκλησία Αγ. Χαράλαμπος –Αγ. Παντελεήμων –Κοίμηση της Θεοτόκου (τρισυπόστατη)
  • Πλατεία Ρολογιού-Προφήτης Ηλίας, στο 2ο επίπεδο του χωριού. Το Ρολόι κατασκευάστηκε με δαπάνες των ευεργετών του χωριού

  • Δημοτικό σχολείο – V.Lab, ανακαινίστηκε με το πρόγραμμα «Αναβίωση της Βαμβακούς», https://www.vamvakourevival.org. Διαθέτει σύγχρονο εργαστήριο Μηχανικής, όπου γίνονται σεμινάρια ρομποτικής & 3D εκτύπωσης, αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστικής και  χώρος απασχόλησης παιδιών  προσχολικής ηλικίας.
  • Κάτω Βρύση, χώρος αναψυχής ιδανικός για παιδιά, με βρύσες και τραπέζια για πιν νικ.

   

ΒΑΜΒΑΚΟΥ – ΦΑΓΗΤΟ

  • «Βουρέικο», καφέ – εστιατόριο με ελληνική & μεσογειακή κουζίνα. Το παλιό πέτρινο αρχοντικό του Βούρου, με τον εντυπωσιακό θόλο, ανακαινίστηκε μέσω του προγράμματος «Αναβίωση της Βαμβακούς», https://www.vamvakourevival.org.

Μοντέρνος χώρος με όμορφη εσωτερική αίθουσα και μεγάλη βεράντα με θέα την εκκλησία. Θα βρείτε ψητά της ώρας και τοπικά φαγητά και για γλυκό ζητήστε  σπιτική καρυδόπιτα με καρύδι Βαμβακούς. Στο εστιατόριο πωλούνται προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαμβακούς, όπως βιολογικό μέλι ελάτης & ανθέων, καρύδι ψίχα Βαμβακούς και ελιές καλαμών σε βάζο. Ανοιχτά : Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ.- 11 μ.μ., ΣΚ  9 π.μ. -11 μ.μ., τηλ. : 27310 27964, 27310 76233, https://www.rugaofvamvakou.gr.

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Καφενείο στην πλατεία, ανοιχτά τους καλοκαιρινούς μήνες και κάποια ΣΚ το χειμώνα.

ΒΑΜΒΑΚΟΥ – ΔΙΑΜΟΝΗ

  • «Ρούγα της Βαμβακούς», πέτρινος ξενώνας, ανακαινισμένος με το πρόγραμμα  «Αναβίωση της Βαμβακούς» του ΙΣΝ. Ρούγα σημαίνει συνοικία, γειτονιά, μαχαλάς εντός του χωριού. Πολυτελής ξενώνας που διαθέτει 6 δωμάτια με τζάκι ή σόμπα και προσφέρει πρωινό στη μεγάλη αυλή, τηλ. : 27310 21900, https://www.rugaofvamvakou.gr, ανοιχτά όλο το χρόνο.
  • «Παραδοσιακός Ξενώνας Βαμβακούς» Ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό που ανακαινίστηκε και αυτό με το πρόγραμμα  «Αναβίωση της Βαμβακούς». Διαθέτει 8 δωμάτια και μεγάλο σαλόνι με τζάκι,  τηλ. : 27310 76233, https://www.vamvakourevival.org, όλο το χρόνο.
  • Domnas Guest House, πάνω από την Πλατεία Ρολογιού. Η γειτονιά κοντά στην Πλατεία Ρολογιού με την εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Αϊ Λιά), όπως φαίνεται από το Domna’s House. Μεζονέτα που έχει μετατραπεί πρόσφατα σε smart home, διαθέτει ενεργειακό τζάκι, αντλία θερμότητας και δικό της παρκινγκ. Κρατήσεις στο τηλ. : 6972 763328 και μέσω Airbnb (όλο το χρόνο)

   

  • Magnolia, κατάλυμα Airbnb Η Βαμβακού είναι ένα μικρό χωριό που συνεχώς αναπτύσσεται. Συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες,  και επειδή  τα καταλύματα είναι λίγα θα πρέπει να κλείσετε δωμάτιο από πολύ νωρίς. Επίσης υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης και δυσκολία πρόσβασης στα στενά δρομάκια, κυρίως τα ΣΚ (αφήστε το αυτοκίνητο στο 1ο επίπεδο και συνεχίστε με τα πόδια).

ΒΑΜΒΑΚΟΥ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (26/7) και του Αγίου Παντελεήμονα (27/7), στην εκκλησία της Βαμβακούς (διπλή γιορτή). Παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα, χορός και φαγητό.
  • Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού Βαμβακούς, στην κεντρική πλατεία, το 3ο  ΣΚ του Οκτωβρίου. Μουσική εκδήλωση που γίνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς «Νέα Ζωή». Θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε τοπικά προϊόντα από εκθέτες και να δείτε από κοντά την παρασκευή γλυκών με καρύδι από τις γυναίκες του χωριού.
  • Πολιτιστικές-μουσικές εκδηλώσεις, όλο το χρόνο, διοργάνωση Vamvakou Revival, https://www.vamvakourevival.org

ΒΑΜΒΑΚΟΥ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Ποδηλατικές διαδρομές

Ορεινή ποδηλασία σε δασικούς δρόμους με σήμανση (πράσινη, μπλε, πορτοκαλί), με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, για όλη την οικογένεια. Ποδήλατα βουνού, HAIBIKE  (για παιδιά άνω των 12 ετών), μπορείτε να νοικιάσετε στο χωριό, πληροφορίες, τηλ. : 27310 76233, https://www.vamvakourevival.org.

  • Πεζοπορικές εξορμήσεις στα «Μονοπάτια της Βαμβακούς».

Οι διαδρομές, μήκους  25,5 km, αναδείχθηκαν και σηματοδοτήθηκαν από το  πρόγραμμα  «Αναβίωση της Βαμβακούς». Ξεχωρίζει το κυκλικό μονοπάτι (κίτρινη διαδρομή) : Βαμβακού – Σπηλαιομονάστηρο Αγίας Κυριακής – Βαμβακού. Υπέροχη διαδρομή, μέσα σε δάσος με πυκνή βλάστηση και δίπλα σε φαράγγι. Από το διαμορφωμένο μονοπάτι θα φτάσετε στο παλιό καστρομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, που δεσπόζει στο βράχο, με την ομώνυμη εκκλησία σε σπηλιά. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία μόνοι σας (χάρτες θα βρείτε στο χωριό) ή ομαδικά με αντίτιμο, διάρκεια  3-3,5 ώρες, πληροφορίες : τηλ. : 27310 76233, https://www.vamvakourevival.org.

  • Ορειβασία στο όρος Πάρνωνα (ή Μαλεβός), διαδρομή :

Βαμβακού (1.000 μ.) – Καταφύγιο Πάρνωνα «Γ. Παπαθεοδώρου» (1.420 μ.) – Μεγάλη Τούρλα  (1.935 μ.). Από τη Βαμβακού ξεκινάει το σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στο Καταφύγιο Πάρνωνα «Γ. Παπαθεοδώρου», στη θέση Αρνόμουσγα (1.420 μ.), διάρκειας  2,5-3 ώρες. Πηγή : http://www.eosspartis.gr

Το Καταφύγιο χωράει 34 άτομα, δεν έχει ρεύμα, διαθέτει σόμπα, τζάκι, κουζίνα, τουαλέτες και νερό από τη φυσική πηγή Αρνόμουσγα (στα 200 μ.). Για τους τολμηρούς το ορειβατικό μονοπάτι συνεχίζεται μέχρι την κορυφή Μεγάλη Τούρλα (1.935 μ., η ψηλότερη του Πάρνωνα), διάρκειας περίπου 3 – 3,5 ώρες (ομαδικά σε συνεννόηση με τον ΕΟΣ Σπάρτης).

Πληροφορίες :

  • Βαμβακού, τηλ. : 27310 76233, https://www.vamvakourevival.org
  • ΕΟΣ Σπάρτης, http://www.eosspartis.gr, τηλ. : 27310 22574 Αρχιδάμου 116, Σπάρτη (για παραμονή στο Καταφύγιο, τηλ. : 6945 832701 Παν. Παππάς).

Ο Πάρνωνας και η ευρύτερη περιοχή (και η Βαμβακού, ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000, στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) με κωδ. GR 2520006 «Κορυφές όρους Πάρνωνα και περιοχή Μονή Μαλεβής», και στο καθεστώς Προστασίας της Φύσης, λόγω της σπάνιας ενδημικής χλωρίδας.

  • Vamvakou Mountain Run, τον Ιούλιο, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα, διαδρομές 28 km και 7 km, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού τη Βαμβακού, πληροφορίες Vamvakou Revival, τηλ. : 27310 76233, https://www.vamvakourevival.org.
  • Δράσεις για παιδιά, κάθε ΣΚ, στο Δημοτικό σχολείο. Μαθήματα κεραμικής, κατασκευές παιχνιδιών, Lego κλπ, πληροφορίες : https://www.vamvakourevival.org.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

  • Βαρβίτσα (παλιό όνομα Μπαρμπίτσα), 40Km ΒΑ. της Σπάρτης, σε υψόμετρο από 1.060 μ. – 1.200 μ., θεωρείται το ψηλότερο χωριό του Πάρνωνα. Ανήκει στη Δ.Ε. Οινούντος του Δήμου Σπάρτης και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καρυές και Βαμβακού (6 km από Βαμβακού). Στην πλατεία Καπετάν Ζαχαρία θα δείτε το άγαλμα του Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη (1759 -1804), κλέφτη της περιοχής επί Τουρκοκρατίας. Στη Βαρβίτσα υπάρχουν 2 ξενώνες που μπορείτε να εξυπηρετηθείτε στην περίπτωση που δε βρείτε ελεύθερο κατάλυμα στη Βαμβακού.

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *