Translation

Βλαχοκερασιά Αρκαδίας

Ελλάδα Πελοπόννησος

Η Βλαχοκερασιά είναι ένα  κεφαλοχώρι του Ν. Αρκαδίας, σε υψόμετρο 960 μ. Ανήκει πλέον  στο Δ. Τρίπολης και απέχει από την Αθήνα 177 km και από την Τρίπολη 20 km.  Για να φτάσουμε στη Βλαχοκερασιά ακολουθούμε το δρόμο Τρίπολης- Σπάρτης και μετά την Τεγέα, στο 20ο km στρίβουμε δεξιά προς Κερασιά-Βλαχοκερασιά-Κολλίνες.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Αρχαίοι κάτοικοι ήταν οι δεινοί Αρκάδες πολεμιστές, οι Σκιρίτες η οποίοι αποτελούσαν το Σκιρίτη Λόχο. Ήταν υποτελείς στους Σπαρτιάτες αλλά διατηρούσαν και κάποιες ελευθερίες. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί της Σκιρίτιδας ήταν το Οίον και οι Καρυές (τόπος καταγωγής των Καρυάτιδων). Αποτελούσε περιοχή στρατηγικής σημασίας για το κράτος της Σπάρτης, καθώς ήλεγχε το δρόμο προς την Τεγέα. Ο Σκιρίτης λόχος που αποτελούνταν από άντρες της περιοχής (600 άτομα), διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο σπαρτιατικό στρατό. Παρατασσόταν τιμητικά στο αριστερό άκρο του σπαρτιατικού στρατεύματος.Κατά τη διάρκεια νυχτερινής πορείας αναλάμβανε ανιχνευτικό ρόλο καθώς ο Σκιρίτης Λόχος προπορευόταν του βασιλικού. Ιδιαίτερη ικανότητα εμφάνιζε απέναντι σε ίλες ιππικού. Οι Σκιρίτες χρησιμοποιούσαν σαν μέθοδο κάλυψης τη σκόνη από κάρβουνο, με την οποία κάλυπταν το δέρμα τους για να μη γίνονται αντιληπτοί κατά τις μυστικές αποστολές.

Οι μεγαλύτεροι οικισμοί της Σκιρίτιδας ήταν το Οίον και οι Καρυές (τόπος καταγωγής των Καρυάτιδων). Ο ιστορικός Παυσανίας ο οποίος περιόδευσε την Πελοπόννησο (180 μ.Χ.) αναφέρει τους Οιάτες, δηλ. τους κατοίκους του Οιού της Σκιρίτιδος, ως έναν από τους εννέα Δήμους της Τεγέας.

Τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν εδώ από τις ανασκαφές  φιλοξενούνται στο Μουσείο της Τεγέας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1908 και βρίσκεται στο χωριό Αλέα. Στεγάζει κυρίως ευρήματα ανασκαφών από το Ναό της Αλέας Αθηνάς, κάποια κεραμικά ευρήματα από τα γειτονικά χωριά Ασέα και Αγιωργίτικα, ένα Θρόνο από το Θέατρο της Τεγέας και μερικά γλυπτά ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το όνομά της η Βλαχοκερασιά το πήρε από τις πολλές κερασιές της περιοχής. Γενικά είναι μια πολύ εύφορη περιοχή, με πλούσια βλάστηση, που περιλαμβάνει εκτός από κερασιές, καρυδιές, καστανιές, βυσσινιές, μουριές, μηλιές, ελιές, πλατάνια, ιτιές κλπ. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για περιηγητικό τουρισμό και πεζοπορία καθώς δίπλα της βρίσκεται ο Δρυμός της Σκιρίτιδας.

Στα αξιοθέατα είναι ο επιβλητικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία.

Είναι μια μεγάλη εκκλησία (η 3η στη χώρα), βυζαντινού ρυθμού. Άρχισε να κτίζεται περίπου το 1912 και ολοκληρώθηκε το 1956 μετά από δωρεές πιστών, κυρίως από το εξωτερικό (οι ομογενείς από  το Πίτσμπουργκ Αμερικής). Για να ευχαριστήσουν οι ντόπιοι όλους τους ξενιτεμένους Βλαχοκερασιώτες ευεργέτες έχουν φτιάξει σε μια άκρη της εκκλησίας βέλη που δείχνουν προς διάφορα μέρη του κόσμου. Στις 15 Αυγούστου αν βρεθείτε στη Βλαχοκερασία θα πάρετε μέρος στο πανηγύρι που γίνεται στη πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο του σχολείου. Το πανηγύρι κρατάει 2 μέρες και συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, χορό, γουρουνόπουλο ψητό και πλήθως κόσμου από τα γύρω χωριά και την Αθήνα.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το πολύ όμορφο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (Αϊ Γιώργη). Άλλα ξωκλήσια είναι ο Άγιος Κων/νος, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Νικόλαος, Προφήτης Ηλίας (Άϊ Λιας), η Παναγίτσα, η Αγία Ειρήνη κ.ά. Στις 21 Μαΐου στη γιορτή του Αγίου Κων/νου και στις 20 Ιουλίου στη γιορτή του Προφήτη Ηλία γίνονται πανηγύρια υπό την αιγίδα του «Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής» με τραγούδια, χορό και φαγητά που φτιάχνουν οι ντόπιοι στα σπίτια τους.

Περνώντας από την κεντρική αγορά ή απο τον Άγιο Γεώργιο θα δείτε τις παλαιές πέτρινες βρύσες που χρησίμευαν για την υδροδότηση του χωριού και σήμερα τροφοδοτούνται από το κεντρικό δίκτυο υδάτων. Στα ΒΔ του χωριού υπάρχει αιολικό πάρκο.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Υπάρχουν πολλά καταλύματα στην περιοχή, ενδεικτικά αναφέρουμε το ξενοδοχείο Foresta in Medias Mores. Είναι ένα πανέμορφο Boutique Hotel που βρίσκεται σε υψόμετρο 1110 μ στη Βλαχοκερασιά. Είναι πετρόκτιστο, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική του τόπου και παρέχει στους επισκέπτες φαγητό στο κομψό εστιατόριο, δωρεάν χώρο στάθμευσης και δωρεάν Wi Fi. Επίσης στο ξενοδοχείο υπάρχει κοινόχρηστο lounge, καφετέρια και χώρος που διατίθεται για διάφορες εκδηλώσεις.

ΔΡΥΜΟΣ ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ

Είναι ο μεγαλύτερος τεχνητός Δρυμός της Ελλάδας, που καλύπτει σχεδόν όλη την περιοχή από το Αλεποχώρι, Κερασιά, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες έως και τις Καλτεζές. Η Σκιρίτιδα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού στα σύνορα με τον νομό Λακωνίας. Έχει έκταση περίπου 50.000 στρ. και το υψόμετρο κυμαίνεται από 650 – 1120 μ. Ανατολικά υπάρχει ο Πάρνωνας, δυτικά ο Ταΰγετος και βόρεια το Μαίναλο. Από εδώ πηγάζει ο ποταμός Ευρώτας όπου μετά από μια διαδρομή 82 Km εκβάλει στον Λακωνικό κόλπο. Στην αρχή του ποταμού υπάρχει τεχνητό φράγμα για την ύδρευση της περιοχής.

Υπήρξε όραμα και δημιούργημα του δασολόγου Αναστασίου Στεφάνου που γεννήθηκε στις  Κερασιές Αρκαδίας (1893).  Ο Δρυμός της Σκιρίτιδας είναι ένα μαγευτικό δάσος γεμάτο μαύρη πεύκη, έλατα, δρυς, καστανιές. Σε υψόμετρο 1119 μ συναντάμε τον Άγιο Χριστόφορο μέσα στις καστανιές να ατενίζει τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από το δάσος της Σκιρίτιδας ξεκινάει ένα μονοπάτι 14 km, με κόκκινη σήμανση και διάρκεια που κυμαίνεται από 6- 8 ώρες. Τα 4 km περνούν μέσα από το δάσος, τα 6 km ακολουθούν το ποτάμι και τα υπόλοιπα 4 να περιμετρικά της Βλαχοκερασιάς. Το μονοπάτι ακολουθεί κυκλική διαδρομή με αρχή ανατολικά του χωριού, περνάει από τα πρώτα σπίτια, συνεχίζει νότια και επιστρέφει από τη δυτική πλευρά. Η διαδρομή γίνεται μέσα σε καστανιές, πεύκα, πλατάνια, ιτιές και καλαμιές. Κατά την πορεία σας μπορείτε να μαζέψετε άγρια ρίγανη  ή άγρια βατόμουρα. Το μονοπάτι ακολουθεί τον αγροτικό δρόμο του χωριού, μπαίνει μέσα σε χωράφια και περνάει δίπλα από τα νερά του ποταμού ακολουθώντας τη ροή του νερού.

ΤΡΕΞΙΜΟ

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ  21.0975 μ (20 km)

Ώρα Εκκίνησης : 17.00
Η  Διαδρομή  του Ημιμαραθωνίου γίνεται  από το  χωριό Βλαχοκερασιά.
Ο Τερματισμός γίνεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό Κολλίνες.
Ώρα προσέλευσης δρομέων :  16.00

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ  10.000 μ (10 km)

ΏραΕκκίνησης:17.00
Περιγραφή της Διαδρομής: Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από το

Πυροφυλάκιο δάσους Σκιρίτιδας.

Ο Τερματισμός γίνεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό Κολλίνες.
Ώρα προσέλευσης δρομέων : 16.00

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ  5.000 μ (5 km)

Ώρα Εκκίνησης: 17.00
Περιγραφή της Διαδρομής: Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από την είσοδο του χωριού Κολλίνες.
Ο Τερματισμός γίνεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό Κολλίνες.
Ώρα προσέλευσης δρομέων στην αφετηρία: 16.00

ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 1.000 μ (1 km)

Η εκκίνηση του αγώνα γίνεται από τους Αγίους Αποστόλους και ο Τερματισμός είναι μπροστά στα γήπεδα (μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου) στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Κολλινών, όπως όλοι οι Δρόμοι της διοργάνωσης.

Η επίσημη προθεσμία λήξης των εγγραφών, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017.

Ώρα έναρξης αγώνα: 17:00

Οι Διαδρομές των Αγώνων είναι σύμφωνα με το χάρτη :

Εκτός από το Μαραθώνιο διοργανώνεται ιππασία και ράλι αυτοκινήτων Σημειώνουμε ότι οι αγώνες ιππασίας και ράλι έλαβαν χώρα σε περιοχές  όπου οι πρόγονοί μας είχαν τους σιτοβολώνες, τα αμπέλια και τους  βοσκοτόπους τους.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΚΟΛΛΙΝΕΣ

Οι Κολλίνες είναι και αυτό κεφαλοχώρι και ανήκει στο Δ. Τρίπολης. Απέχει από τη Βλαχοκερασιά 17 km και από την Τρίπολη περίπου 38 km. Βρίσκεται κοντά στο Δρυμό της Σκιρίτιδας. Το υψόμετρο είναι στις  Κάτω Κολλίνες 660 μ και στις Πάνω Κολλίνες στα 780 μ. Τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με πέτρα και κεραμοσκεπή.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέσιο της Παναγίας, πολιούχος της πόλης. Στη γιορτή της (7/9 και 8/9) αν βρεθείτε εδώ θα συμμετάσχετε στο μεγάλο πανηγύρι. Υπάρχει επίσης ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στο Άγιο Κωνσταντίνο όπου στις 21 Μαΐου γίνεται πανηγύρι. Η περιοχή είναι γεμάτη καστανιές, κερασιές και πολλές ελιές. Φημισμένο ήταν το Κολλινιάτικο κρασί και το λάδι της περιοχής.

Στις Κολλίνες βρίσκεται η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα, μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής ζωικών και τυροκομικών βιολογικών προϊόντων. Λειτουργεί από το 2001 σε μια πανέμορφη έκταση 15.000 στρ. και μεταξύ άλλων έχει μια μικρή τεχνητή λίμνη, με πάπιες και χήνες και περίπου 50 στρουθοκαμήλους να περιφέρονται με καμάρι κοιτάζοντας τους επισκέπτες.

ΜΑΝΑΡΙ  ή ΜΑΝΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Βρίσκεται στο δρόμο Τρίπολης – Μεγαλόπολης, στρίβοντας αριστερά στις πινακίδες προς την Ασέα. Απέχει από την Βλαχοκερασιά 6,5 km και από την Τρίπολη 18 km. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 760 μ μέσα σε καστανιές και καρυδιές.

Αξίζει να το επισκεφτείτε για δείτε Γέφυρα του Μάναρι. Είναι η  παλαιά λίθινη,  οκτώ τόξων,  γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής Τρίπολης – Καλαμάτας. Είναι η μεγαλύτερη κοιλαδογέφυρα της Ελλάδας (116 μ) και χτίστηκε το 1898 από Γάλλους μηχανικούς. Συμβολικά ο Ο.Σ.Ε προέβη πρόσφατα σε αδελφοποίηση με τη Γέφυρα Ζεύξης Ρίου –Αντιρρίου. Η αδελφοποιήση έγινε επειδή η γέφυρα ξεκίνησε επί εποχής Χ. Τρικούπη, υλοποιώντας το όραμα του για το σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου φέρει το όνομα «Χαρίλαος Τρικούπης» καθώς εκείνος είχε οραματιστεί αυτή τη ζεύξη. Η Γέφυρα του Μάναρι έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από τους καθηγητές του Ε.Μ.Π και από τους μηχανικούς του Ο.Σ.Ε. Εκτός από το σχεδιασμό και τον τρόπο κατασκευής της  στέκει στη θέση αυτή πάνω από 100 χρόνια χωρίς να έχει γίνει κάποια  επισκευή ή συντήρηση της παλαιάς λιθοδομής της.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ο μεγάλος Ναός του Αγίου Γεωργίου, φτιαγμένος από δωρεές ξενιτεμένων Μαναριωτών. Απέναντι από το Ναό υπάρχει μικρό Λαογραφικό Μουσείο και αναψυκτήριο, επίσης φτιαγμένο από δωρεές.

ΑΣΕΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Απέχει από τη Βλαχοκερασιά 18 km και από την Τρίπολη 20 km. Οφείλει το όνομά της στον γιό του βασιλιά της Σπάρτης Λυκάωνα, Ασεάτη.

Αποτελείται από την Κάτω Ασέα, που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης – Μεγαλόπολης και την Άνω Ασέα, που είναι η ορεινή παλαιά Ασέα, σε απόσταση 5km.

Κοντά στη Κάτω Ασέα βρίσκεται η αρχαία αρκαδική πόλη Ασέα. Η ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά ευρήματα που βρίσκονται στο Μουσείο της Τρίπολης, της Τεγέας και του Ναυπλίου. Στην Άνω Ασέα, στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία υπάρχουν ευρήματα από τα θεμέλια αρχαίου ιερού.

Είναι γενέτειρα του ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου.

ΜΟΝΗ ΚΑΛΤΕΖΩΝ

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στα σύνορα του Ν. Αρκαδίας με το Ν. Λακωνίας, σε απόσταση 2,5 km από τις παρυφές του χωριού Καλτεζές. Απέχει από τη Βλαχοκερασιά περίπου 28 km και από την Τρίπολη 31 km. Για να φτάσει κάποιος εδώ θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο Τρίπολη – Καλαμάτα  και μετά την Κάτω Ασέα να κάνει αριστερά.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 680 μ σε μια όμορφη τοποθεσία γεμάτη γέρικες βελανιδιές, κυπαρίσσια, καστανιές. Είναι γνωστή και ως Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών καθώς μετά από όραμα στον πιστό Ηλ. Λυρώνη βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Μετά από αυτό ο Λυρώνης έγινε μοναχός με το όνομα Ανανίας και σιγά σιγά δημιούργησε το μοναστήρι. Λέγεται ότι κατά την επανάσταση του 1821 ότι ο Κολοκοτρώνης βρήκε καταφύγιο στη Μονή. Μετά από προσευχή στον Άγιο Νικόλαο σώθηκε από βέβαιο θάνατο καθώς οι Τούρκοι τον περίμεναν στην είσοδο του μοναστηριού για να τον σκοτώσουν. Επιπλέον το μοναστήρι το 1821 λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό και ως αποθήκη πυρομαχικών.

Πάνω από την πόρτα του Καθολικού της Μονής υπάρχει μια επιγραφή που λέει ότι εκεί στις 26 Μαρτίου 1821 συστήθηκε και ορκίστηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία που αποτελούνταν από 40 πρόκριτους οι οποίοι είχαν καθήκοντα διοικητικά, οικονομικά, νομικά κλπ.

Η Ιερά Μονή Καλτεζών είναι τρισυπόστατη και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στη Μεταμορφώση του Σωτήρα και στον Προφήτη Ηλία. Ανήκει στο τύπο σταυροειδής με τρούλο και στηρίζεται πάνω σε 6 κολώνες. Δυτικά από τον περίβολο υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, στο κοιμητήριο της Μονής.

Η Μονή γιορτάζει 6 φορές το χρόνο ως εξής :

-στις 6 Δεκεμβρίου στη γιορτή του Αγίου Νικολάου

-στις 14 Σεπτεμβρίου ημέρα ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι

-στις 26 Μαΐου ως ανάμνηση για την ορκωμοσία της Πελοποννησιακής Γερουσίας το 1821

-στις 20 Ιουλίου στη γιορτή του Προφήτη Ηλία

-στις 6 Αυγούστου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

-στις 9 Νοεμβρίου του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δ. Τρίπολης, γρ.  Δημ. Ενότητας Τρίπολης, τηλ. : 2713600421, 2713600489

Ιερά Μονή Καλτεζών : Κάτω Ασέα, τηλ. 27910-23535

www.rivertrekkiνg : Μαρούσι Αττικής, τηλ. 210-3310323

http://skiritidarun.gr

ΣΑΟΟ : Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, Τρίπολη, τηλ. 2710234980

Foresta in Medias Mores, Boutique Hotel, Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, τηλ. 2711104099

Studio HiFi Diapason

2 Comments

  1. Ως προς το όνομα:
    1. Το δένδρο Κερασιά είναι βέβαια αυτοφυές στην Περιοχή.
    2. Ένας βλάχος πέρασε από το χωριό και οι κάτοικοι λόγω της ευγενικού χαρακτήρα τους και της αρχαίας καταγωγής τους (από τους Έλληνες: Ξένιος Δίας) , ονόμασαν το χωριό Βλαχοκερασιά.

  2. Σε λίγο καιρό θα υπάρχει Αστεροσκοπείο και έλπιζουμε επίσης την υπόσχεση από το Δήμο Τρίπολης ότι θα αναστηλώσει την οικία του μεγάλου ποιητή και θα δημιουργήσει επιτέλους το μουσείο του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *