Translation

Βutrint ή Βutrintit ή Βουθρωτό, ο Σπουδαιότερος Αρχαιολογικός χώρος της Αλβανίας

Ευρώπη Κρουαζιέρες

Μονοήμερη κρουαζιέρα Κέρκυρα – Άγιοι Σαράντα – Butrint


Η αρχαία πόλη Butrint της Αλβανίας (αλβανικά : Βutrintit, ελληνικά : Βουθρωτό, λατινικά: Bouthrotum) ανήκει από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στη χερσόνησο Ksamil, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Butrint (αλβανικά : Liqeni i Butrintit), στο Κανάλι Vivarit (αλβανικά : Kanali i Vivarit), περίπου 19 km νότια των Αγίων Σαράντα (αλβανικά : Sarandë). Το Κανάλι Vivarit είναι απέναντι από το Στενό της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, στα σύνορα με την Ελλάδα. Έχει μήκος 2,5 Km, πλάτος έως 100 μ. και η λίμνη που το περιβάλει έχει μέσο βάθος 14 μ.  Από το 1948 το Butrint χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως Πολιτιστικό Μνημείο της Αλβανίας. To 2000 ιδρύθηκε το Butrint National Park (αλβανικά : Parku kombëtar i Butrintit) το οποίο περιλαμβάνει τη λίμνη και τη λιμνοθάλασσα Butrint, το Κανάλι Vivari, τα νησιά Ksamil και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Butrint (2900 εκτάρια). Το 2002 οι Υγροτόποι Butrint αναγνωρίστηκαν από τη Σύμβαση Ramsar. Το 2005 χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Δρυμός (έκταση 86 km²).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Butrint είναι ένας χώρος πολλαπλών περιόδων με αρχική κατοίκηση από την Προϊστορική Εποχή. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Έλενο, το γιο του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμου. Κατοικήθηκε από Έλληνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς, Οθωμανούς. Υπήρξε πόλη των Χαόνων, μια αρχαία ελληνική φυλή που κατοικούσαν στην περιοχή της αρχαίας Ηπείρου. Μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. το Butrint είχε αυξηθεί σημαντικά και γύρω στο 380 π.Χ. ο οικισμός ενισχύθηκε. Το 229 π.Χ. η πόλη πέρασε στους Ρωμαίους όπως και η Κέρκυρα. Το Butrint αποτέλεσε ρωμαϊκό προτεκτοράτο. Αναπτύχθηκε ως σημαντική στρατιωτική και ναυτική βάση, γνώρισε μεγάλη ακμή και αποτέλεσε το δυτικό άκρο της Εγνατίας Οδού. Από το 48-45 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας ίδρυσε στο Butrint μια ρωμαϊκή αποικία. Το 31 π.Χ. μετά τη Ναυμαχία του Άκτιου, ο νικητής Οκταβιανός Αύγουστος επέκτεινε τη ρωμαϊκή αποικία τοποθετώντας απόστρατους λεγεωνάριους. Τον 1ο αι. μ.Χ. η πόλη επεκτάθηκε πέρα από το Κανάλι Vivarit, μέσω μιας πέτρινης γέφυρας και δημιουργήθηκε το Υδραγωγείο. Το 2ο αι. κτίστηκαν τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Forum, το Νυμφαίο και πολλά σπίτια. Κατά το Μεσαίωνα, λόγω της θέσης του, υπήρξε κέντρο εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε καθώς τα νερά κάλυψαν την περιοχή και η πόλη έγινε βάλτος. Στο τέλος του 5ου και αρχές 6ου  αι. το Butrint έγινε κέντρο Επισκόπων και αναπτύχθηκαν οι πρώτες χριστιανικές δομές (458 – 535 μ.Χ.). Από το τέλος του 6ου έως τον 9ο αι. Σλάβοι (548 μ.Χ.) και Βούλγαροι (9ος) κατέλαβαν την πόλη και κατέστρεψαν πολλά οικοδομήματα. Από τον 9o αι. πέρασε στον έλεγχο του Βυζαντίου και ανακατασκευάστηκε. Από το 12ο αι. έως το 1204 βρέθηκε υπό Νορμανδική κυριαρχία. Το 1204 μετά την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κατά τη Δ’ Σταυροφορία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διαλύεται. Τότε ο Μιχαήλ Α’ Κομνηνός Δούκας ίδρυσε το Δεσποτάτο της Ηπείρου και το Butrint έγινε μέρος του. Το 1267 ο Charles I of Anjou πήρε τον έλεγχο του Butrint και της Κέρκυρας. Ενίσχυσε τα τείχη και επισκεύασε τη Μεγάλη Βασιλική. Το 1386 πέρασε στον έλεγχο των Ενετών οι οποίοι επέκτειναν τις οχυρώσεις και έφτιαξαν το Ενετικό Κάστρο, στη θέση της Ακρόπολης. Το 1572 το Ενετικό Κάστρο πάνω στο λόφο εγκαταλείφθηκε καθώς κτίστηκε το Κάστρο, στα νότια της πόλης. Το 1797 ο Ναπολέοντας καταλύει τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Με τη Συνθήκη του Campo Formio η Βενετία χάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της, μεταξύ των οποίων τα Επτάνησα και τα τμήματα στις ακτές της Ηπείρου, όπως το Butrint. Στις αρχές του 19ου αι. η περιοχή πέρασε στον έλεγχο του Αλή Πασά από το Τεπελένι, του πασά των Ιωαννίνων (αλβανικά : Ali Pashë Tepelenës). Το 1804 δημιούργησε ένα τριγωνικό Φρούριο γνωστό ως Κάστρο Ali Pasha (αλβανικά : Kalaja e Ali Pashës) 2,4 km δυτικά από το Butrint, στο στόμιο του Καναλιού Vivarit, για να ελέγχει το Στενό. Το Butrint παρέμεινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1912 και την Ανεξαρτησία της Αλβανίας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

The Ultimate Managed Hosting Platform

O Αρχαιολογικός Χώρος Butrint περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Maria Ugolini στο διάστημα μεταξύ 1928-1939. Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα Προϊστορικών, Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Περιόδων. Αν επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο θα δείτε τα εξής :

  • Αρχαία Ακρόπολη (αλβανικά : Akropoli), 8ος αι. π.Χ. Βρίσκεται κτισμένη σε λόφο, 42 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Κυκλώπεια τείχη – Οχυρωματικά Τείχη. Είναι από το παλαιότερο αμυντικό σύστημα με προσθήκες από διάφορες περιόδους, όπως αυτές που έγιναν επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.
  • Αρχαίο Θέατρο (αλβανικά : Teatri Antik), 3ος αι. π.Χ. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα στην Αλβανία, με 19 σειρές καθισμάτων και χωρητικότητα 5.000 θεατών. Κατασκευάστηκε το 2ο  μισό του 3ου αι. π.Χ. Ελληνιστικής Περιόδου πιθανώς πάνω σε παλαιότερο και μικρότερο θέατρο. Σε μια από τις θέσεις υπάρχει επιγραφή του 4ου αι. π.Χ. που αναφέρει ότι το αρχικό είχε κτιστεί από δωρεές πιστών προς το θεό Ασκληπιό. Το Ιερό του θεού βρισκόταν δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο και ο χώρος χρησίμευε για θρησκευτικές τελετές.

Κατά το διάστημα τα Ρωμαϊκής Περιόδου προστέθηκε η Σκηνή του Θεάτρου. Στο χώρο βρέθηκαν πολλά αγάλματα, ελληνικές επιγραφές, τάφοι κλπ.

  • Ιερό του Ασκληπιού (αλβανικά : Faltorja e Asklepit), 4ος αι. π.Χ.

Βρέθηκαν ερείπια του Ιερού με  εντυπωσιακό ψηφιδωτό μωσαϊκό καθώς και ένα μαρμάρινο κεφάλι του θεού Ασκληπιού. Σε αυτό το μωσαϊκό υπάρχει η εικόνα ενός φιδιού τυλιγμένο γύρω από τον εαυτό του, σύμβολο του θεού.  Το Ιερό τοποθετείται στη νότια πλευρά, κάτω από το λόφο της Ακρόπολης και μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο

  • Triconch Palace (αλβανικά : Palatti Trikonk ή Shtëpi/Villae), 5οςαι. μ.Χ.

Ερείπια από μια ιδιωτική ρωμαϊκή βίλα που στη συνέχεια, γύρω στο 400 μ.Χ. μετατράπηκε σε παλάτι ενός πλούσιου, μάλλον από τη Γερουσία. Τα δωμάτια ήταν κτισμένα γύρω από μια αυλή με σιντριβάνι και είχαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα και  τοιχογραφίες. Το πιο εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε έδειχνε 5 μάσκες αρχαίου θεάτρου, 2 αντρών και 2 γυναικών.

Η τραπεζαρία της βίλας περιελάμβανε 3 αψίδες (triconch) και είχε πρόσβαση προς τη θάλασσα. Η αύξηση της στάθμης των υδάτων ανάγκασε τον ιδιοκτήτη να την εγκαταλείψει

  • Ρωμαϊκά Λουτρά (αλβανικά : Banje Romake/Thermae),2ος αι. μ.Χ.
  • Ρωμαϊκή Αγορά- Forum (αλβανικά : Agoraja/Forumi)

Ερείπια βρέθηκαν στα νότια της Αρχαίας Ακρόπολης και χρησίμευε για δημόσιες συνεδριάσεις

  • Γυμνάσιο (αλβανικά :Gjimnazium)

Ήταν ένα μεγάλο κτίριο με πολλά δωμάτια, όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα, αυλή και σιντριβάνι. Αργότερα μετατράπηκε σε μοναστήρι το οποίο αναπτύχθηκε γύρω από την αρχική αυλή

  • Μεγάλη Βασιλική ή Παλαιοχριστιανική Βασιλική (αλβανικά : Bazilika e Madhe), αρχές 6ου αι. μ.Χ. Κτίστηκε στις αρχές 6ου αι.  μ.Χ. όταν το Butrint υπήρξε Επισκοπή. Ανακατασκευάστηκε τον 9ο αι. και λειτούργησε και πάλι ως εκκλησία μέχρι τον 18ο αι. Από τα ερείπια, τα οποία είναι αρκετά καλά διατηρημένα, προκύπτει ότι ήταν ένα εντυπωσιακά μεγάλο οικοδόμημα, επιμήκης, με τρία κλίτη και εξωτερική αψίδα.

  • Bαπτιστήριο (αλβανικά : Pagëzimore), αρχές 6ου αι. μ.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1928 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Maria Ugolini ο οποίος έφερε στο φως το Βαπτιστήριο, με τους κίονες και το εκπληκτικό Μωσαϊκό.

Το Μωσαϊκό του Βαπτιστηριού (αλβανικά : Mozaiku i Pagëzimores) είναι κυκλικό, με διάμετρο 13,50 μ. και περιλαμβάνει 7 δακτυλίους. Κάθε δακτύλιος έχει διαφορετικά μοτίβα, όπως παραστάσεις με ζώα, πουλιά, ψάρια, λουλούδια, σταφύλια, κ.ά. που έχουν κάποιο συμβολισμό.

Ο 1ος  και ο 5ος δακτύλιος δείχνουν ένα κλαδί με λουλούδια της περιοχής. Ο 2ος  και ο 4ος  έχουν μενταγιόν δεμένα μεταξύ τους που στο εσωτερικό τους έχουν τοποθετηθεί λουλούδια, πουλιά, ψάρια και άγρια ​​ζώα. Τα μενταγιόν στο σύνολό τους είναι 43+26 = 69 και έχουν διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία. Ο 3ος  και ο 6ος  έχουν δακτυλίους συνδεδεμένους μεταξύ τους ενώ ο 7ος  που είναι μεγαλύτερος και βρίσκεται γύρω από το Βαπτιστήριο  έχει τα πιο εντυπωσιακά μενταγιόν.  Στην είσοδο του Βαπτιστηρίου,  στο κατώφλι, το ψηφιδωτό δείχνει 2 παγώνια, που συμβολίζουν την «Αθανασία», να κάθονται δίπλα σ’ ένα αγγείο που περιέχει «Αίμα» από το οποίο αναδύεται η «Άμπελος», δηλαδή ο Χριστός. Θεωρείται το 2ο σε μέγεθος  Βαπτιστήριο κατά το Βυζάντιο (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) μετά από αυτό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

  • Νυμφαίο – Σιντριβάνι (αλβανικά : Nimfave/Shatervan), 2ος αι. μ.Χ. Βρίσκεται ανάμεσα στο Βαπτιστήριο και τη Μεγάλη Βασιλική. Οι Νύμφες, κατά τη μυθολογία, ήταν θεές που σχετίζονταν με το νερό καθώς ήταν κόρες ποταμών.
  • Πύλη του Νερού (αλβανικά : Porta e Liqenit),τέλη 3ου–αρχές 4ου αι. π.Χ. Κτίστηκε στην άκρη της λίμνης για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.
  • Πύλη των Λεόντων (αλβανικά : Porta e Luanit) Βρίσκεται στα ΝΑ. της πόλης. Είχε μικρό άνοιγμα για την προστασία από τους εχθρούς.  Στην πάνω πλευρά σώζεται ανάγλυφο που απεικονίζει ένα λιοντάρι να κατασπαράζει έναν ταύρο. Το λιοντάρι συμβολίζει τους κατοίκους και ο ταύρος τους εχθρούς.

  • Κάστρο – Ενετικός Πύργος (αλβανικά : Keshtjella) 14ος αι. Κτίστηκε από τους Ενετούς στο λόφο της Αρχαίας Ακρόπολη, για την προστασία από τις επιθέσεις.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο (αλβανικά : Muzeu I Qytetit) Στεγάζεται στο χώρο του Κάστρου της Αρχαίας Ακρόπολης. Θα δείτε ευρήματα από την αρχική κατοίκηση και πολλές θεματικές ενότητες, με επισήμανση στα αγγλικά και αλβανικά  (ανοιχτό καθημερινά, 9 π.μ.-4 μ.μ.). Στο χώρο λειτουργεί καφετέρια και WC.

Το Εθνικό Πάρκο Butrint είναι ανοιχτό όλο το χρόνο από τις 8 π.μ. μέχρι τη δύση του ήλιου

ΠΡΟΣΒΑΣΗ  – ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΑΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΡΟΣ BUTRINT

Μονοήμερη κρουαζιέρα Κέρκυρα – Άγιοι Σαράντα – Butrint –Κέρκυρα. Έναρξη κρουαζιέρας : 27 Απριλίου 2019. Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας (8:50 π.μ.) Άφιξη στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα (αλβανικά : Saranda), έλεγχος διαβατηρίων και αποβίβαση (10:30 π.μ.) Άφιξη στον Αρχαιολογικό Χώρο Butrint και ξενάγηση (περίπου 2 ώρες). Για τους ηλικιωμένους και για άτομα με κινητικά προβλήματα η περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Butrint είναι περιορισμένη. Επιστροφή στους Αγίους Σαράντα, καφές και ξενάγηση της πόλης. Επιβίβαση στο πλοίο και επιστροφή στην Κέρκυρα (7:00 μ.μ.). Υπάρχει η δυνατότητα στη μονοήμερη κρουαζιέρα Κέρκυρα – Άγιοι Σαράντα – Butrint να συμπεριληφθεί και  μια επίσκεψη στο «Blue Eye», το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Αλβανίας.

BLUE EYE– ΑΛΒΑΝΙΑ

To «Blue Eye» (αλβανικά : Syri i Kalter) βρίσκεται  σε απόσταση 25 km από την πόλη των Αγίων Σαράντα, κοντά στο χωριό Muzinë, στην περιοχή Delvine. Από την ευρύτερη περιοχή οι 18 πηγές που αναβλύζουν από τα βάθη της γης  χύνονται στον ποταμό Bistrica (αλβανικά : Bistricë), μήκους 25 km, ο οποίος εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Η κύρια πηγή του «Blue Eye» είναι η πηγή Krongj. η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 152 μ.

Το βαθύ μπλε χρώμα στο κέντρο της πηγής προκύπτει λόγω του μεγάλου βάθους, το οποίο δεν είναι γνωστό. Μέχρι σήμερα οι δύτες έχουν καταφέρει να φτάσουν σε βάθος μέχρι 50 μ. αλλά όχι στο κατώτατο σημείο καθώς το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό. Αν ρίξετε μια πέτρα στην πηγή αυτή θα ξαναβγεί στην επιφάνεια μετά από λίγο. Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο οφείλεται σε λόγους τεκτονικούς.

Το καλοκαίρι πολλοί τολμηροί βουτούν από ψηλά στα παγωμένα νερά του «Blue Eye» (θερμοκρασία νερού 10ο C). To «Blue Eye» έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Μνημείο καθώς βρίσκεται μέσα σε δάσος με βελανιδιές, πλατάνια, καρυδιές, κερασιές  κλπ. Η είσοδος στο «Blue Eye» είναι 100 LEK = 0,80 € ανά άτομο. Δίπλα στην πηγή λειτουργεί εστιατόριο με τοπικά πιάτα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ionian Seaways, Εθνικής Αντιστάσεως 4, Νέο Λιμάνι Κέρκυρας, Ελλάδα, τηλ. : + (30) 26610 38690 – 31649 – 25155 www.Ionian-Seaways.com
  • Finikas Lines, Lagjia4, Rruga Mitat Hoxha, Sarandë,
  • Λιμάνι Αγίων Σαράντα, Αλβανία τηλ.:+(35) 5852 26057,  www.finikas-lines.com (Saranda Cofru Ferry Highspeed Sealine)
  • Ionian Seaways, Lagjia4, Rruga Mitat Hoxha, Sarandë, Λιμάνι Αγίων Σαράντα, Αλβανία τηλ.: +(35) 5852 26712

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου «BUTRINTI 2000»

Στο Αρχαίο Θέατρο του Butrint πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου « BUTRINTI 2000». Ιδρύθηκε το 2000 από το Εθνικό Κέντρο Μεσογειακού Θεάτρου και αποτελεί το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός της Αλβανίας. Περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από πολλές χώρες (Ιούλιος).

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *