Translation

Γκιόστρα της Ζακύνθου, ένα Ξεχωριστό Δρώμενο το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ελλάδα Νησιά Ιονίου Πελάγους

Η Γκιόστρα είναι ένα ιππικό αγώνισμα δεξιοτεχνίας, που γινόταν στο νησί της Ζακύνθου από το 1600, με ιταλικές ρίζες. Είναι ένα από τα παλιότερα δρώμενα της Ζακύνθου που γινόταν κατά την περίοδο του Καρναβαλιού.


   

Ο Σύλλογος «Giostra Di Zante» το αναβιώνει πλέον το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή). Είναι μια πολιτιστική εκδήλωση που συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλα τα νησιά του Ιουνίου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου «Giostra Di Zante»- www.giostradizante.gr, αλλά και ομάδες από ξένες χώρες όπως Ιταλία, Αγγλία, Σαρδηνία, Τσεχία κλπ. Επιλέξτε διακοπές στο νησί και ζήστε από κοντά, την Γκιόστρα της Ζακύνθου, δρώμενο μιας άλλης εποχής!!! Περιλαμβάνει τρεις μέρες εκδηλώσεων με πολλά θεάματα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 1 η ημέρα

Την Έναρξη Γκιόστρας (7 μ.μ.) – παρουσίαση όλων των ομάδων που συμμετέχουν- Εθνικοί Ύμνοι, ο Κήρυκας κηρύσσει την Έναρξη των Εκδηλώσεων, μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου και την Ιστορική Βιβλιοθήκη. Περιλαμβάνει ομιλίες, μικρό θεατρικό, χοροί εποχής και ακολουθεί μεσαιωνικό δείπνο για τους επισήμους.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Σάββατο, 2 η  ημέρα

Την παιδική Γκιόστρα, συμμετέχουν παιδιά από 8-12 ετών, μικροί λιλιπούτειοι ιππότες που τρέχουν (χωρίς άλογα) για να περάσουν το ακόντιο τους από μικρό κρεμάμενο κρίκο.  Ακολουθεί θέαμα με παραδοσιακούς χορούς από τα Ιόνια Νησιά και σόου με ζογκλέρ.

Κυριακή, 3 η ημέρα

Το Ιππικό Αγώνισμα της Γκιόστρας με την πολυπληθή παρέλαση των αντιπροσωπειών, με κοστούμια εποχής,  φορεσιές, κατασκευασμένες μετά από ιστορική έρευνα, όπως βελούδινα μακριά φορέματα και καπέλα αλλά και τοπικές στολές των Επτανήσων.

Η πομπή ξεκινάει με τους Τυμπανιστές της Giostra Di Zante και ακολουθούν πληρώματα κρατώντας παντιέρες (σημαίες), καπίτουλα (λάβαρα) την ουρανία (βελούδινο πανί πάνω σε κοντάρια που από κάτω κάθονται οι επίσημοι).

Στη συνέχεια ακολουθούν οι ευγενείς, ο Πρεβεδούρος, ο Προβλεπτής Θαλάσσης, η Κυρία των Τιμών, οι Κριτές, οι Γραμματείς, οι Δεσποσύνες, και οι Ιππότες.

Οι Ιππότες, που προέρχονται από οικογένειες ευγενών, καταγεγραμμένοι στο Libro DOro – Χρυσό Βιβλίο,  έχουν αφήσει στην άκρη τα οικόσημά τους προκειμένου να πάρουν μέρος στο αγώνισμα «του δαχτυλιδιού», αποδεικνύοντας στη Δεσποσύνη, που έχουν επιλέξει, ότι είναι νέοι, δυνατοί και με αθλητικές ικανότητες.

Ο κάθε Ιππότης θα πρέπει να αποσπάσει έναν κρίκο που κρέμεται από μια ξύλινη κατασκευή (ικρίωμα).

Η Κυρία των Τιμών, που για χάρη της αγωνίζονται οι Ιππότες, παρακολουθεί το αγώνισμα.

Η έναρξη του αγωνίσματος γίνεται από τον Πρεβεδούρο (βενετσιάνος διοικητής). Οι Κριτές ανακοινώνουν στο πλήθος τα ονόματα των Ιπποτών και βγάζουν τον νικητή, που είναι ο Ιππότης που έχει τις περισσότερες επιτυχημένες προσπάθειες. Όλοι οι Ιππότες, που συμμετέχουν στη Γκιόστρα, θα πάρουν ως δώρο ένα σπαθί. Ο νικητής Ιππότης αναχωρεί, έφιππος, με τη Δεσποσύνη πάνω στο άλογό του.

Στο τέλος της πομπής, στην πλατεία Σολωμού, στήνεται παραδοσιακό γλέντι με επτανησιακούς χορούς και με τη συμμετοχή όλων των επισκεπτών.

Στην ιταλική πόλη Sulmona διεξάγεται κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Γκιόστρα, στην οποία ο σύλλογος συμμετέχει ανελλιπώς. Επίσης συμμετέχει στην Σαρδηνία και στην Κροατία σε αντίστοιχες εκδηλώσεις Γκιόστρας του Δαχτυλιδιού.

Υπεύθυνοι διοργάνωσης : Πολιτιστικός Σύλλογος «Giostra Di Zante» www.giostradizante.gr. Email:[email protected]  Facebook:  Giostra di Zante/Γκιοστρα της Ζακύνθου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Giostra DiZante», αλλά και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο, για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησαν.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *