Translation

Δερβίζιανα Ιωαννίνων, μια στάση για καφέ & φαγητό με θέα τα βουνά του Σουλίου

Ελλάδα Ήπειρος

Δερβίζιανα : το άλλοτε κεφαλοχώρι ανήκει σήμερα στη Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, του Δήμου Δωδώνης, και βρίσκεται 46 km Ν. της πόλης των Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Πρέβεζα.


Για καφέ ή φαγητό επιβάλλεται μια στάση στο «Σταυροδρόμι της Λάκκας» ή Θεόφιλος, όπως είναι γνωστό στην περιοχή. Μπαλκόνι με θέα τα βουνά του Σουλίου μαζεύει κόσμο από όλα τα γύρω χωριά. Παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο και θα βρείτε ψητά της ώρας από ντόπια κρέατα, όπως τα διάσημα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, προβατίνα στη σχάρα, μαγειρευτά κλπ, τηλ. : 2654031606 (στο σταυροδρόμι από το χωριό, όπως έρχεστε από Πρέβεζα).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Στα αξιοθέατα η κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, ο γεροπλάτανος για τους ντόπιους, με τραπεζάκια του Καμαρέτσου (καφέ-φαγητό), απέναντι η εκκλησία των Αγίων Πάντων, η βρύση με τα τρεχούμενα νερά από τον παραπόταμο του Αχέροντα, Κωκυτό (ή Μαύρος, ο ποταμός του θρήνου κατά τη μυθολογία) και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (η ενορία του χωριού).

Κεντρική πλατεία –ο  γεροπλάτανος, πηγή : https://www.dodoni.gr

Βρύση, πηγή : https://www.dodoni.gr

The Ultimate Managed Hosting Platform

Πάνω από την πλατεία θα βρείτε το πέτρινο κτίριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Απανταχού Δερβιζιωτών, και το θεατράκι.

Λαογραφικό Μουσείο, πηγή : https://www.dodoni.gr

  • Για διαμονή υπάρχει ο Ξενώνας Ανθούλα, με πισίνα τηλ. : 6945 900110, https://www.derviziana.gr.
  • Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, που είναι και η Ημέρα Ανεξαρτησίας του χωριού. Στις 26 Ιουλίου, στη Μάχη των Δερβιζιάνων, οι Σουλιώτες μπήκαν στο χωριό και το απελευθέρωσαν από τους Τούρκους (πληροφορίες : https://www.dodoni.gr).

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

  • Ναός Αγίων Αποστόλων Μεσσανών, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σε ωραία τοποθεσία, λίγο πιο έξω από το χωριό (500 μ.)  προς Πρέβεζα. Ναός Αγίων Αποστόλων Μεσσανών, πηγή : https://www.dodoni.gr

Μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Ηπείρου, με γκρι σχιστόπλακες, και εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 1764 στο εσωτερικό. Γιορτάζει στις 29 Ιουνίου με παραδοσιακό πανηγύρι. Η παλιά Μονή Μεσσανών (Μετόχι της Μονής Ρωμανού) πλέον δεν υπάρχει. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, με επίσης ωραίες τοιχογραφίες.

Οι τοιχογραφίες των Αγίων Αποστόλων Μεσσανών, πηγή : https://www.dodoni.gr

  • Φαράγγι Γκούβας, προς το «Σταυροδρόμι της Λάκκας». Πεζοπορία σε μια περιοχή με πολλά νερά και πυκνή βλάστηση, γεμάτη  κουμαριές, πλατάνια, ρείκια, βατόμουρα, ραδίκια και άγρια ρίγανη. Φαράγγι Γκούβας, πηγή : https://www.dodoni.gr

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *