Translation

Δονούσα, η εναλλακτική

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Δονούσα, Δενούσα, Δόνουσα, Stenosa, Spinosa είναι μερικά από τα ονόματα του μικρού νησιού του Αιγαίου. Η Δονούσα βρίσκεται στις Κυκλάδες και απέχει 8 ν.μ. από τη Νάξο και 14 ν.μ. από την Αμοργό, από το λιμάνι Κατάπολα. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μαζί με τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Κέρο και την Ηρακλειά. Το κεντρικό λιμάνι του νησιού είναι ο Σταυρός και αποτελεί τη Χώρα του νησιού, που είναι και ο οικισμός με τους περισσότερους κατοίκους. Στο Σταυρό ή Κάμπος για τους ντόπιους, είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες του νησιού, όπως το κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας και το Ιατρείο. Εδώ βρίσκονται τα ενοικιαζόμενα καταλύματα του νησιού, το super market και τα περισσότερα καφέ – εστιατόρια.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΑΓΩΝΕΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ

1ος  ΓΥΡΟΣ ΔΟΝΟΥΣΑΣ – 1st  DONOUSSA TRAIL RUNING

Ο «1ος  Γύρος Δονούσας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στα πλαίσια της διοργάνωσης «Cyclades Trail Cup», του Πρωταθλήματος Ορεινού Τρεξίματος Κυκλάδων. Η εκκίνηση θα γίνει από το λιμάνι του Σταυρού, στις 10:30 πμ. αμέσως μετά τη σχολική παρέλαση, με τη συμμετοχή αντρών και γυναικών. Οι δρομείς θα ακολουθήσουν μία πανέμορφη κυκλική διαδρομή μήκους 19 km μέσα από 4 πανέμορφα χωριά του νησιού.
Ο «1ος Γύρος της Δονούσας» περιλαμβάνεται στο «Cyclades Trail Cup 2017» και οι τρεις πρώτοι αθλητές που θα τερματίσουν τη διαδρομή των 19 km θα λάβουν βαθμούς πρωταθλήματος. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με σκοπό την ανάδειξη του νησιού, των πεζοπορικών μονοπατιών και την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο, στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού (για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. : www.donoussatrailrunning.gr ).

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Η Δονούσα λόγω της βραχώδους γεωμορφολογίας της είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία καθώς υπάρχουν σημασμένα μονοπάτια ή μη, που ενώνουν τους μικρούς οικισμούς με τις παραλίες. Μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί, να περιηγηθείτε ανάμεσα στους χαμηλούς λόφους και να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού περπατώντας. Ο Δήμος έχει ορίσει ένα Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος που περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Διαδρομή 1η : λιμάνι Σταυρού – Μεσσαριά – Μερσίνι- Καλοταρίτισσα (4,4 km, 1,5 ώρα, μέτριας δυσκολίας)

Διαδρομή 2η : παραλία Κέδρου– Μεσσαριά (1,1 km, 30 λεπτά, εύκολο)

Διαδρομή 3η : Μερσίνι – Λιβάδι (0,9 km, 20 λεπτά, μέτριας δυσκολίας)

Διαδρομή 4η : παραλία Κέδρου – Κάτω Μύλος (1,8 km, 40 λεπτά, εύκολο)

Διαδρομή 5η : Σαυρός – Λίμνη – Άσπρος Κάβος (2,1 km, 40 λεπτά, μέτριας δυσκολίας)

Διαδρομή 6η : πηγή (πηγάδι) Καλοταρίτισσας (Κουμαριά) – Κάβος Μοσχονά (όχι σημασμένο)

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΝΟΥΣΑΣ

  • Εκκλησία του Σταυρού, βρίσκεται στη Χώρα και εντυπωσιάζει με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της. Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου και στο νησί την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Στο Πολιτιστικό Κέντρο, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία σερβίρετε σε όλους το παραδοσιακό φαγητό, «πατατάτο», δηλαδή κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες και ντόπιο κρασί. Στη συνέχεια το γλέντι ολοκληρώνεται στο γιαλό, με πολύ χορό και τραγούδι.

  • Εκκλησία της Παναγίας Δονούσας, στην κορυφή της Χώρας, 500 μ. Α. του λιμανιού.

Το εκκλησάκι της Παναγίας Δονούσας ή «Παναγίτσας», για τους ντόπιους, είναι στην ουσία 2 εκκλησίες μαζί. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και αποτελεί το 2ο μεγάλο πανηγύρι του νησιού. Η θέα στο Αιγαίο είναι εκπληκτική και αξίζει να έρθετε για να βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες. Από το εκκλησάκι, στα ΝΑ. θα δείτε και την παραλία του Κέδρου.

ΧΩΡΙΟ ΜΕΡΣΙΝΙ

Αξίζει να έρθετε στο χωριό για την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο, για να πιείτε νερό από την πηγή που αναβλύζει καθαρό πόσιμο νερό και για να θαυμάσετε τα μικρά σπιτάκια γεμάτα λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα. Στη κορυφή του βράχου η εκκλησία της Αγίας Σοφίας αποτελεί σημείο ξεκούρασης μετά από πεζοπορία.

Για φαγητό υπάρχουν 2 ταβέρνες που σερβίρουν ελληνική κουζίνα και ντόπια πιάτα, η «ΤΖΙ ΤΖΙ» και η ταβέρνα « Η κόρη του Κυρ Μιχάλη».

ΒΑΘΥ ΛΙΜΕΝΑΡΙ

Θα δείτε λείψανα από τον οικισμό της γεωμετρικής περιόδου και απομεινάρια από τον παλιό ανεμόμυλο.

ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΟΤΑΡΙΤΙΣΣΑ

Μικρός οικισμός με μια πανέμορφη παραλία, της Καλοταρίτισσας και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ

  • παραλία Σταυρός, βρίσκεται στο ομώνυμο λιμάνι και είναι πολύ δημοφιλής.

  • παραλία Κέδρος ,παραλία γυμνιστών, απέχει 1 km από το λιμάνι του Σταυρού και είναι η πιο δημοφιλής του νησιού. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, με το καραβάκι που κάνει το γύρω του νησιού ή με τα πόδια. Έχει ψιλό βοτσαλάκι και υπέροχο βυθό για εξερεύνηση γύρω από το βυθισμένο γερμανικό πλοίο, το αντιτορπιλικό «Orion». Αποτελεί ιδανικό μέρος για ψαροντούφεκο. Εδώ θα δείτε και αρκετούς γυμνιστές καθώς επιτρέπεται ο γυμνισμός. Υπάρχει μια ιδιόκτητη έκταση που μπορείτε να στήσετε με ασφάλεια τη σκηνή σας. Για καφέ, ποτό και φαγητό υπάρχει το Kedros Café – Beach bar.

  • παραλία Καλοταρίτισσα, στο ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό. Βρίσκεται στο ΒΑ. άκρο του νησιού και απέχει από τη Χώρα 9 km. Η πρόσβαση γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από το λιμάνι του Σταυρού ή με το τοπικό καραβάκι. Το τοπικό λεωφορείο κάνει στάση στον οικισμό.

Οι κοντινές παραλίες Σαπουνόχωμα, Βλυχό και Τρυπητή ή Μέσα Άμμος είναι πιο ήσυχες και πιο απομονωμένες. Όταν φυσάει βόρειος άνεμος καλύτερα να επιλέξετε μια άλλη παραλία του νησιού. Απέναντι από την παραλία βρίσκεται η βραχονησίδα Σκουλονήσι. Για καφέ και φαγητό υπάρχει στην ταβέρνα «Μήτσος».

  • παραλία Τρυπητή ή Μέσα Άμμος, παραλία γυμνιστών, είναι απομονωμένη, ήσυχη και επιτρέπεται ο γυμνισμός. Η πρόσβαση γίνεται από ένα μικρό παραθαλάσσιο μονοπάτι της παραλίας Καλοταρίτισσας ή με το τοπικό καραβάκι.

  • παραλία Λιβάδι, παραλία γυμνιστών, απομονωμένη παραλία καθώς η πρόσβαση γίνεται είτε με το τοπικό καραβάκι που κάνει το γύρω του νησιού είτε από μονοπάτι (περίπου 30 λεπτά περπάτημα). Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός αλλά επίσημα δεν επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Παρόλα αυτά κάτω από τα δέντρα θα δείτε πολλούς ελεύθερους κατασκηνωτές. Εδώ θα βρείτε δυο ταβέρνες για φαγητό. Αν διανυκτερεύσετε στην παραλία Λιβάδι και ξεμείνετε από προμήθειες τότε μπορείτε να ζητήσετε το τηλέφωνο του καπετάνιου της βάρκας που κάνει καθημερινά το γύρο του νησιού και θα φροντίσει να σας φέρει τα απαραίτητα από τη Χώρα.

  • παραλία Φύκιο, δίπλα στο Λιβάδι, γεμάτη βράχια, ιδανική για ψαροντούφεκο.

  • Φωκοσπηλιά, εντυπωσιακή σπηλιά στη περιοχή Κάβο Μοσχονά. Πήρε το όνομά της από τις φώκιες που έβρισκαν εδώ καταφύγιο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Σταυρό και αν δεν έχετε δικό σας σκάφος θα σας φέρει το καραβάκι που κάνει καθημερινά το γύρω του νησιού.

  • Σπηλιά του Τοίχου, κοντά στο Σταυρό, ιδανική για εξερεύνηση και ψαροντούφεκο. Αν επιλέξετε το τοπικό καραβάκι, για το γύρο του νησιού, θα δείτε και αυτή τη σπηλιά.

  • παραλία Βαθύ Λιμενάρι, μικρή, απομονωμένη παραλία, με ψιλό βοτσαλάκι, κοντά στη Μεσσαριά.

ΔΟΝΟΥΣΑ ΔΙΑΜΟΝΗ

Τα περισσότερα καταλύμματα στη Δονούσα βρίσκονται στο Σταυρό, τη Χώρα του νησιού. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα εξής :

Firoa Studios, τηλ. : 6947723963

Pahivouni Studios & Suites, τηλ. : 6983632314

Pothiti Studios, τηλ. : 6974864106

Marianna’s Studios,  τηλ. : 6986612783

Makares Studios, τηλ. : 6980756454

Ammos Studios,  τηλ. : 2285079027

Αποσπερίτης : τηλ. : 2285 051586

Markoulli Studios, τηλ. : 2285 051569

Ηλιοβασίλεμα Studios, τηλ. : 694 226 9 219

Donoussa Rooms, τηλ. : 2285 051575

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Δονούσα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά, μέσω Νάξου. Τα πλοία της Blue Star Ferries, PATMOS KAI NAXOS, που εκτελούν το δρομολόγιο Πειραιάς – Δονούσα – Αμοργός, με ενδιάμεσους σταθμούς τα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, ανάλογα πάντα το πλοίο και τις ημέρες.

Το πλοίο «Express Skopelitis», της εταιρείας Mikres Kyklades, ενώνει τη Δονούσα με τα νησιά Νάξος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Αμοργό. Τους χειμερινούς μήνες η σύνδεση δεν είναι καθημερινή γι αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το πρακτορείο της Blue Star Ferries, που εκτελεί το δρομολόγιο από Πειραιά.

Η Νάξος διαθέτει αεροδρόμιο, από το οποίο μπορείτε να φτάσετε από την Αθήνα και το Διεθνές Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος». Στη συνέχεια μπορείτε να μεταβείτε στη Δονούσα με κάποιο από τα καράβια που κάνουν το δρομολόγιο Νάξος – Δονούσα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τηλ. : 2285360100, 2285062361

Δημοτική Κοινότητα Δονούσας, τηλ. : 2285051600

Ιατρείο, τηλ. : 2285051506

Λιμεναρχείο Νάξου, τηλ. : 2285022300

Κρατικός Αερολιμένας Νάξου «Απόλλων», θέση Αλυκές Νάξου, τηλ. : 2285024816

«Δονούσα Μάγισσα», τοπικό καραβάκι που κάνει το γύρο του νησιού, τηλ. : 6944203441

Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», τηλ. : 6982953374,  http://www.donoussatrailrunning.gr/ https://www.facebook.com/donoussamountainrun/

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *