Εθνικό πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε, Κροατία – Plitvice lakes – Plitvicka jezera
Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε ή στα κροατικά Nacionalni Park Plitvicka Jezera, βρίσκεται στην κεντρική Κροατία, περίπου στο μέσο της απόστασης Ζάγκρεμπ–Ζαντάρ (Zagreb –Zadar) και είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Βρίσκεται στο οροπέδιο Πλίτβιτσε, που είναι τμήμα των Δειναρικών Άλπεων (Dinaric Alps) και περιβάλλεται από τρία βουνά. Το όρος Πλιεσέβιτσα, (Pljesevica) με κορυφή τη Γκόρνια Πλιεσέβιτσα, 1640 μ., το όρος Μάλα Καπέλα (Mala kapela), με κορυφή Σελίσκι Βρχ, 1280 μ. και το όρος Medvedak (Μέντβεντακ), 884 μ. Οι λίμνες Plitvice βρίσκονται μεταξύ των περιοχών Mala Kapela και Licka Pljesivica.
Το Πάρκο έχει έκταση 296,85 km² και περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες έχουν μεταξύ τους υψομετρικές διαφορές, από υψόμετρο 636 έως 503 μ., με κατεύθυνση από B. προς N. Οι 16 λίμνες, συνδέονται μεταξύ τους, σε μια απόσταση περίπου 8 km, με υδάτινα ρεύματα, καταρράκτες και βάραθρα.
Οι λίμνες χωρίζονται στις 12 «Άνω Λίμνες» (Gornja Jezera) και τις 4 «Κάτω Λίμνες» (Donja Jezera). Έχουν δημιουργηθεί από δύο ποτάμια, τα Τσρνα και Μπιέλα και από διάφορες υπόγειες πηγές.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Γκούσταβ Γιάνετσεκ, το 1893 δημιούργησε την Ένωση για την Προστασία και Φροντίδα των Λιμνών του Πλίτβιτσε στην Κροατία, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκεύασε το πρώτο ξενοδοχείο εντός του Πάρκου (1896), κοντά στη λίμνη Kozjak (Κόζιακ), ενώ έφτιαξε μονοπάτια και θέσεις ανάπαυσης. Το 1928, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η νομική προστασία της λίμνης, αλλά άντεξε μόνο για ένα χρόνο. Το 1948, η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας νομοθέτησε μια ρύθμιση για τη διοίκηση των Εθνικών Πάρκων και το Πάρκο δημιουργήθηκε επίσημα το 1949. Το 1997, το πάρκο επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρη τη λεκάνη απορροής. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.
ΓΕΩΛΟΓΙΑ
Γεωλογικά, αποτελεί ένα καρστικό τοπίο, κυρίως από δολομίτες και ασβεστόλιθους, με λίμνες και σπήλαια. Τα λεκανοπέδια της πρώτης ομάδας είναι από δολομίτες ενώ της δεύτερης είναι από ηφαιστειογενή ασβεστόλιθο. Το νερό που εκρέει από τη χαμηλότερη λίμνη σχηματίζει τον ποταμό Κοράνα (Korana), μήκους 134 km, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Κούπα (Kupa). Το ελάχιστο υψόμετρο του Πάρκου είναι 367 μ. και αντιστοιχεί στον ποταμό Korana. Οι λίμνες έχουν εντυπωσιακά χρώματα, που ποικίλουν από γαλάζιο σε πράσινο, γκρίζο ή μπλε, ανάλογα από την ποσότητα των ορυκτών ή των οργανισμών στο νερό και τη γωνία του ηλιακού φωτός.
Το νερό σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα του εδάφους σχηματίζει ανθρακικό οξύ, το οποίο διαβρώνει τους ασβεστόλιθους και τους δολομίτες. Αν αυτό λάβει χώρα σε αδιάβροχη επιφάνεια, οδηγεί στην εμφάνιση φυσικών φραγμάτων από τραβερτίνη. Κάτω από τους καταρράκτες από τραβερτίνη αναπτύσσεται συχνά το βρύο «Κρατόνευρον». Αυτό το βρύο μαζί με φύκια και βακτήρια, συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας φράγματα τραβερτίνη που αυξάνονται, με ρυθμό περίπου 1 εκ. το χρόνο. Πρώτα σχηματίζεται ένα βραχάκι, σαν εξόγκωμα αλλά αργότερα κάτω από αυτό σχηματίζεται μια σπηλαιοροφή. Αν το νερό συνεχίσει να ρέει το σπήλαιο γίνεται σταδιακά μεγαλύτερο.
ΚΛΙΜΑ
Η καλύτερη εποχή για να περπατήσετε στις λίμνες είναι το καλοκαίρι όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 18°-20° C. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, λόγω των βροχοπτώσεων υπάρχει πολύ υγρασία (82%) και η θερμοκρασία κατεβαίνει. Από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, λόγω των χιονοπτώσεων, οι λίμνες είναι παγωμένες κυρίως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όπου η μέση θερμοκρασία είναι 2° C.
ΧΛΩΡΙΔΑ – ΠΑΝΙΔΑ
Στο Πάρκο θα δείτε δάση από οξιές, έλατα (κυρίως λευκή ελάτη), πεύκα, σημύδες και σφεντάμια. Η χλωρίδα συνδυάζει χαρακτηριστικά της αλπικής και μεσογειακής βλάστησης. Έχουν αναγνωριστεί 109 είδη φυτών, από τα οποία τα 75 είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο κοντά στο Πάρκο και προστατεύονται από το νόμο.
Στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου ζει μια σπάνια πανίδα όπως η Ευρωπαϊκή καφέ αρκούδα (υπό εξαφάνιση), ο λύκος, ο αετός, η κουκουβάγια, ο λύγκας (αιλουροειδές), η αγριόγατα, ο αγριόκουρκος (πτηνό) κλπ. Επίσης, υπάρχουν 321 είδη πεταλούδων, 140 είδη πτηνών, 12 είδη αμφιβίων, όπως σαλαμάνδρες, τρίτωνες και μερικά είδη ερπετών, όπως σαύρες, το λιμνόφιδο, νεροχελώνες και μερικά είδη οχιάς. Μέσα στις λίμνες του πάρκου υπάρχουν είδη πέστροφας(κοινή και ιριδίζουσα), σαλβελίνοι, κοκκινόγαστροι, πάπιες κλπ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε, μπορείτε να πάτε οδικώς με δικό σας αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο, από το Ζάγκρεμπ προς το Ζαντάρ. Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην περιοχή είναι το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, του Σπλιτ, του Ζανταρ, του Ντουμπρόβνικ. Ο σταθμός λεωφορείων Central Bus, βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ. Στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου υπάρχει parking, για να αφήσετε το αυτοκίνητο σας.
Τα ξενοδοχεία στην περιοχή είναι πολλά, κυρίως σπίτια, ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :
BELLEVUE Hotel, 2*, Plitvicka Jezera bb, tel. :+385 537 51100
JEZERO Hotel, Plitvicka Jezera bb, tel. :+385 537 51400
House BORO, 3*,Jezerce 20, Plitvicka Jezera, tel. :+385 537 74748
Bungalows Korana, Plitvicka jezera, tel.:+385 537 51888
House Milan, Rastovaca 16, Plitvicka Jezera, tel. :+385 53758017
Hotel Grabovac, Plitvice Lakes National Park, Nacionalni Park Plitvicka Jezera, tel. : +385 53751832
Turst Centar Grabovac Hotel, 3*,Grabovac 102, Plitvicka Jezera, tel. :+385 47784192
Plitvice House, 4*,Grabovac 199, Rakovica, tel. :+385 47784276
House Sara, Grabovac 254, Plitvicka Jezera, tel. :+385 47784214
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μέσα στο Πάρκο θα πληρώσετε είσοδο, όπου με το εισιτήριο αυτό θα μπορέσετε να πάρετε το λεωφορείο που σας πηγαίνει κοντά στο μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί για να διασχίσετε τις λίμνες. Aφού περπατήσετε περίπου 4 ώρες στο γυρισμό θα φτάσετε στη λίμνη Kozjak, όπου υπάρχει το καφέ Kozjacka Draga Buffet, ένας μεγάλος χώρος για ξεκούραση, φαγητό κλπ.
Από το χώρο αυτό θα πάρετε ένα μικρό καραβάκι με το οποίο θα γυρίσετε πίσω στην έξοδο (10 λεπτά περίπου), εκεί που ξεκινήσατε με το λεωφορείο.
Θα πρέπει να φοράτε άνετα και ελαφριά ρούχα, να έχετε μαζί σας καπέλο, νερό και κάποιο σνακ. Τα παπούτσια σας να είναι κλειστά και αδιάβροχα καθώς σε μερικά σημεία το νερό των λιμνών, λόγω υπερχείλισης, υπερβαίνει (ελαφρώς) το μονοπάτι πρόσβασης. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η διαδρομή, επειδή είναι πολύωρη, δεν ενδείκνυται για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το περπάτημα, έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα κλπ. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεται ότι αν έρθετε εδώ με γκρουπ και όχι μόνοι σας, επειδή το μονοπάτι είναι στενό και έχει πολύ κόσμο, από πολλά μέρη του κόσμου, δεν μπορεί το γκρουπ να σας περιμένει για να ξεκουραστείτε, με αποτέλεσμα να χαθείτε.
Το μονοπάτι ακολουθεί περίπου κυκλική διαδρομή. Από άλλο σημείο ξεκινάτε και σε άλλο σημείο καταλήγετε. Στην αρχή βλέπετε τις λίμνες από ψηλά και στη συνέχεια φτάνετε να περπατάτε παράλληλα με το νερό. Το μονοπάτι οδηγεί σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, όπου μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες και να δροσιστείτε. Μετά γυρίζοντας πίσω, ακολουθείτε ένα πιο εύκολο μονοπάτι πρόσβασης, παράλληλα με τις λίμνες, μέχρι να φτάσετε στη λίμνη Kozjak, για να πάρετε το καραβάκι επιστροφής. Μετά γυρίζοντας πίσω, ακολουθείτε ένα πιο εύκολο μονοπάτι πρόσβασης, παράλληλα με τις λίμνες, μέχρι να φτάσετε στη λίμνη Kozjak, για να πάρετε το καραβάκι επιστροφής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν το ταξίδι σας συνεχίζεται στις Δαλματικές ακτές μπορείτε να δείτε τα σχετικά άρθρα μας,
https://www.driverstories.gr/zadar
https://www.driverstories.gr/montenegro-kotor
https://www.driverstories.gr/budva