Translation

Εθνικό Πάρκο Ρίλα, Βουλγαρία

Ευρώπη Προορισμοί

Η οροσειρά της Ρίλα ή οροσειρά της Δυτικής Ροδόπης, βρίσκεται στη ΝΔ. Βουλγαρία και απέχει από τη Σόφια 100 km. Η κορυφή Μουσαλά (Musala, 2.925 μ.) είναι η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Ρίλα που είναι το μεγαλύτερο από τα τρία Εθνικά Πάρκα της Βουλγαρίας.Το Εθνικό Πάρκο ιδρύθηκε στις 24-01-1992 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.


Εδώ πηγάζουν τα μεγαλύτερα ποτάμια των Βαλκανίων, ο  Ίσκαρ, ο Μαρίτσα, ο Ρίλα, ο Έβρος και ο Νέστος. Οι αλλαγές που προκάλεσαν στο έδαφος οι  παγετώνες, στο διάστημα της τεταρτογενούς γεωλογικής περιόδου, προκάλεσαν τη δημιουργία πολλών λιμνών, περίπου 250 στις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς. Επτά από αυτές τις λίμνες δημιουργούν ένα φυσικό σύνολο, γνωστό ως οι «7 Λίμνες Ρίλα» ή «7 Rilski Ezera», το οποίο ανήκει στη λίστα με τα «100 Εθνικά Αξιοθέατα της Βουλγαρίας» και φυσικά προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΡΙΛΑ

Το Εθνικό Πάρκο Ρίλα περιέχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα και ενδείκνυται για περιήγηση, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία  και εξερεύνηση. O Σύλλογος «Rilski Tourist», διοργανώνει συχνά πεζοπορίες, περιηγήσεις, εκδρομές αλλά και αναρρίχηση στα βουνά της Βουλγαρίας (πληροφορίες, τηλ. : 0896 715929, 0896 715199).

Η πεζοπορία στις «7 Λίμνες Ρίλα» είναι μέρος της Τουριστικής Διαδρομής Ε4 και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτές είναι ειδικά σημαδεμένο (περίπου 2 ώρες περπάτημα). Οι λίμνες βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος και επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρούς καταρράκτες. Όλες οι λίμνες έχουν ονόματα ανάλογα το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Για την περιήγησή σας θα ξεκινήσετε από την περιοχή Panichishte όπου είτε με το lift είτε μέσα από το μονοπάτι Ε4, θα φτάσετε στο καταφύγιο Rilski Ezera Hut (υψόμετρο 2.136 μ). Μετά το καταφύγιο Rilski Ezera Hut κατηφορίζετε λίγο, για να βρείτε την 1η λίμνη που βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο και σε υψόμετρο 2.095 μ. Ονομάζεται  «Dolnoto Ezero» ή «Κάτω Λίμνη» και έχει βάθος 11 μ. Εδώ συγκεντρώνονται τα νερά που ρέουν από τις ψηλότερες λίμνες και σχηματίζουν τον ποταμό Dzherman.

Η επόμενη προς τα πάνω, είναι η «Ribnoto Ezero» ή «Λίμνη Ψάρι». Πήρε το όνομά της από τη λέξη «riba» που σημαίνει ψάρι στα βουλγαρικά καθώς είναι γεμάτη ψάρια. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.184 μ. και το βάθος της είναι μόνο 2,5 μ. Επειδή έχει αρκετό γρασίδι στις όχθες της μπορείτε να κατασκηνώσετε τριγύρω.

Σε υψόμετρο 2.216 μ. θα συναντήσετε την  3η  λίμνη που λέγεται «Trilistnika» ή «Τριφύλλι», βάθους 6,5 μ.

Στη συνέχεια υπάρχει η 4η λίμνη «Bliznaka» ή «Δίδυμη», σε υψόμετρο 2.243 μ. και με βάθος 27,5 μ. Ονομάζεται έτσι καθώς όταν δεν έχει αρκετό νερό, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χωρίζεται σε δυο λίμνες.

Σε υψόμετρο 2.282 μ. βρίσκεται η 5η λίμνη «Babreka» ή «Νεφρό», με βάθος 28 μ.

Αρκετά πιο πάνω, στα 2.440 μ. θα βρείτε την «Okoto» ή «Μάτι» ή «Καρδιά», με βάθος 37,5 μ. όπου είναι και η βαθύτερη από τις «7 Λίμνες Ρίλα».

Τέλος, η 7η λίμνη «Salzata» ή  «Δάκρυ», βρίσκεται σε υψόμετρο 2.525 μ. και έχει βάθος 4,5 μ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η πρόσβαση στις λίμνες γίνεται από την περιοχή Panichishte, περνώντας από την πόλη Sapareva Banya. Στη συνέχεια θα πρέπει να πάρετε το δρόμο προς Pionerska Hut. Από εκεί μπορείτε να πάρετε τον ανελκυστήρα απευθείας στο Rilski Ezera Hut. Από τη Σόφια θα φτάσετε μέσα από τον Ε721 και μετά από το δρόμο 82 οδηγώντας κατά μήκος της τεχνητής λίμνης Ίσκαρ, προς την πόλη Μπόροβετς.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πιο κατάλληλη εποχή για να επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο Ρίλα είναι κυρίως το καλοκαίρι. Από τον Οκτώβριο οι λίμνες παγώνουν και το χιόνι διατηρείται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας λεβ (lv ή BGN) καθώς στη Βουλγαρία δεν παίρνουν ευρώ ή άλλο νόμισμα.Υποδιαιρείται σε χαρτονομίσματα των 1,2,5,10,20,50 lv. Υπάρχουν και κέρματα των 1,2,5,10,20 και 50 stotinki αλλά στις τιμές   των προϊόντων θα δείτε να αναγράφεται ως 0,50 lv αντί 50 stotinki.

1 lv = 0,51€.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *