Translation

Παλαιά Πόλη Ζαντάρ, Κροατία – Old Zadar, Croatia

Ευρώπη Προορισμοί

Το Ζαντάρ (Zadar) είναι παραλιακή πόλη και λιμάνι της Κροατίας, η οποία βρίσκεται Β. του Σπλιτ και Ν. της Ριέκα.


Η Παλαιά Πόλη του Ζαντάρ είναι κτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο και αποτελεί ένα μνημείο τέχνης και πολιτισμού. Υπήρξε ρωμαϊκή πόλη από το 48 π.Χ. όπου απέκτησε οδικό δίκτυο, Φόρουμ, ρωμαϊκά κτίρια και ναούς. Τον 7ο αι. το Ζαντάρ έγινε βυζαντινή πρωτεύουσα της Δαλματίας και τον 9ο αι. υπήρξε έδρα του επισκόπου Donatus και του βυζαντινού ηγέτη Paulus. Τον 10ο αι. η πόλη απέκτησε τη μεγαλύτερη άνθιση.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το 1202 η πόλη κατακτήθηκε Βενετούς και καταστράφηκε κατά την 4η  Σταυροφορία, κατά «Πολιορκία του Ζαντάρ». Τον 15ο αι. όταν οι Βενετοί κατέλαβαν ξανά την πόλη έκτισαν τείχη και πύλες εισόδου για την προστασία από τις τουρκικές επιδρομές. Τα ενετικά οχυρωματικά έργα της πόλης έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (2017). Το Ζαντάρ κέρδισε το βραβείο Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός του 2016.

ΛΙΜΑΝΙ FOSA

ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, LAND GATE

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΖΑΝΤΑΡ ή ΖANTAR GATES

Η «Πύλη της Γης», «Land Gate», στο μικρό λιμανάκι της Fosa είναι η είσοδος προς την Παλαιά Πόλη Ζανταρ. Η εντυπωσιακή Πύλη, από την πλευρά του λιμανιού, διακοσμείται με το ανάγλυφο «Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου», το οικόσημο της Δημοκρατίας της Βενετίας. Η θριαμβευτική αψίδα κτίστηκε το 1543 από τον ενετό αρχιτέκτονα, Michele Sanmicheli και αποτελούσε την κύρια πύλη εισόδου. Έχει μια θριαμβευτική αψίδα, ως κεντρικό πέρασμα για τροχοφόρα και δυο μικρότερες πλευρικές αψίδες για τους πεζούς.

Η «Πύλη Αγίου Ροκό» ή «St. Rocco», πήρε το όνομά της από το παρεκκλήσι του Αγίου Ροκό.  Κτίστηκε το 1570 και βρίσκεται στο εσωτερικό της Παλαιάς Πόλης.

H «Πύλη της Θάλασσας» ή «See Gate» ή «Πύλη του Αγίου Χρυσόγονου» ή «St. Grysogonus Gate», πήρε το όνομά της από την εκκλησία του Αγίου Χρυσόγονου. Βρίσκεται στα μισά  του δρόμου προς το λιμάνι και την ομώνυμη εκκλησία και κτίστηκε το 1573 για να σηματοδοτήσει τη νίκη της «Ναυμαχίας του Lepanto», που έγινε δύο χρόνια πριν.  Περιέχει τμήματα ενός ρωμαϊκού θριαμβευτικού τόξου, που ανεγέρθηκε από την Auniana Melia στη μνήμη του συζύγου της, αλλά αργότερα οι Βενετοί την αφιέρωσαν στη νίκη κατά των Τούρκων, στο Lepanto.

Οι Βενετοί κατέλαβαν το Ζαντάρ το 1202 και το 1409, με βασιλιά τον Λάντισλα. Με την εμφάνιση των τουρκικών επιδρομών, έναν αιώνα μετά, οι Βενετοί οχύρωσαν την πόλη, κατασκευάζοντας τείχη και πύλες εισόδου, διατηρώντας ως ένα βαθμό την ανεξαρτησία του Ζαντάρ καθώς οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη.

Στην Παλαιά Πόλη μπορείτε να περπατήσετε στα δρομάκια, να θαυμάσετε τα κτίρια, να ψωνίσετε, να πιείτε καφέ ή φάτε. Στον κεντρικό δρόμο, Silica Ulica, θα βρείτε τα περισσότερα καταστήματα της παλαιάς πόλης. Το εστιατόριο «Fosa Restaurant», στην «Land Gate», έχει τα καλύτερα θαλασσινά της Κροατίας.

Δοκιμάστε το τοπικό ποτό – λικέρ κεράσι,  Maraska. Το κόκκινο ποτό, από τα κεράσια μαρασκίνο είναι η 3η  καλλιέργεια στην περιοχή, μετά τις ελιές και τα σταφύλια. Το ποτό παράγεται στο Ζαντάρ από το 1700, ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και έχει γλυκόξινη γεύση. Η εταιρεία Maraska Inc πουλάει το λικέρ Maraschino μέσα στα παραδοσιακά τετράγωνα μπουκάλια με το στενό λαιμό. Αυτά τα μπουκάλια, αρχικά ήταν από κρύσταλλο Murano Ιταλίας αλλά μετά το 1869 αντικαταστάθηκαν από γυάλινα, από εργοστάσιο στο Ζαντάρ.

LA BODEGA, καφέ-εστιατόριο, Siroca Ulica

Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο εντός της Παλαιάς Πόλης απαγορεύεται  γι’αυτό θα πρέπει να βρείτε να παρκάρετε έξω από τα τείχη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ ή ST. DONAT , (9ος αι.), είναι ένα ιστορικό μνημείο που αποτελεί το σύμβολο του Ζαντάρ. Η Εκκλησία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 10ου  αι. στα έγγραφα του βυζαντινού αυτοκράτορα  Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου.

Είναι προ-ρωμανική εκκλησία, τύπου οκταγωνικού, η οποία ονομαζόταν Εκκλησία της Αγίας Τριάδας μέχρι τον 15ου αι. και από εκείνη την εποχή και μετά ονομάστηκε εκκλησία του Αγίου Δονάτου, από τον Επίσκοπο που την είχε κτίσει. Ο μεγαλύτερος βυζαντινός ναός της Κροατίας, μπορεί να μη  λειτουργεί πλέον ως εκκλησία όμως λόγω της εξαιρετικής ακουστική του χώρου, κάθε χρόνο, στο Ναό του Αγίου Δονάτου, πραγματοποιείται το Μουσικό Φεστιβάλ «Μουσικά Βράδια στο St. Donat» (Musical Evenings in St. Donat), τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, (πληροφορίες, www.donatfestival.com). Βρίσκεται στην  Zeleni Trg.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ – ST. DONATUS

  • Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ή PEOPLE SQUARE – ΦΟΡΟΥΜ

Βρίσκεται στη Narodni Trg. H οδός Kalelarga (οδός Siroka), γνωστή και ως Wide Street είναι η κυριότερη, μεγαλύτερη και πιο γνωστή οδός του Ζαντάρ,  που εκτείνεται με κατεύθυνση από Δ.–Α. και ενώνει τα δυο άκρα της Παλαιάς Πόλης. Ακολουθεί τον ρωμαϊκό δρόμο «Decumanus Maximus» που διέσχιζε κάποτε κατά μήκος την πόλη έως τα ερείπια του αρχαίου Φόρουμ, που βλέπετε στην πλατεία. Γύρω από την Πλατεία των Ανθρώπων υπάρχουν πολλά καφέ καθώς εδώ βρίσκονται τα κυριότερα αξιοθέατα του Ζαντάρ. Μαζεύει πολύ κόσμο γι αυτό και γίνονται εδώ πολλές εκδηλώσεις.

Εδώ γίνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Kalelargart ή «Kalelargart Street Art Festival». Το Φεστιβάλ του Δρόμου, γίνεται στην πλατεία το βράδυ και περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά έργα, ακροβατικά κλπ.

Για όσους λατρεύουν τη roc και metal μουσική, διοργανώνεται στο Ζαντάρ το «UNDERWALL FESTIVAL», το οποίο εκτός από ζωντανή μουσική θα μπορείτε να κάνετε skate, streetball, graffiti κλπ ( πληροφορίες, www.underwallfestival.com ).

GRADSKA LOZA

Στη μεγάλη πλατεία, δεσπόζει το κτίριο με το ρολόι Gradska loza (1300), το οποίο υπέστη αρκετές φθορές κατά το Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα είναι Μουσείο Τέχνης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – PEOPLE SQUARE

  • ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ή ST. ANASTASIAS CATHEDRAL

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αναστασίας (9ος -12ος  αι.) είναι σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό στην όψη, το μεγαλύτερο σε σχήμα τριαντάφυλλου και το μικρότερο γοτθικού ρυθμού. Η όψη ολοκληρώθηκε το 1324 και έχει 3 πύλες εισόδου. Το καμπαναριό κτίστηκε σε 2 φάσεις. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος κτίστηκαν το 1452 ενώ οι επάνω όροφοι χρονολογούνται από το 1890-1894 .

Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε το βωμό του Αγίου Σακραμέντου, έργο του γλύπτη Α. Βιβιανή (1718), το ένα μαρμάρινο βωμό, με την Ιερή Καρδιά ενώ κάτω από την αψίδα τη μαρμάρινη λειψανοθήκη με τα οστά  της Αγίας Αναστασίας με την επιγραφή του Επίσκοπου Donat (9ος). Επίσης ο ναός έχει ένα εξαγωνικό βαπτιστήριο (6ος ) το οποίο το αρχικό καταστράφηκε κατά το βομβαρδισμό του Ζαντάρ (16-12-1943) και ανακαινίστηκε το 1989. Βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζαντάρ. Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αναστασίας ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

  • ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ή ST. SIMEON

Ο Ναός του Αγίου Συμεών αρχικά ήταν χριστιανική εκκλησία, τύπου τρίκλιτη βασιλική (1190) αλλά όταν ολοκληρώθηκε η πρόσοψη (1632), έγινε γοτθικού ρυθμού με λίγο μπαρόκ. Γιορτάζει στις 8 Οκτώβρη όπου ανοίγει η σαρκοφάγος, έργο εξαιρετικής χρυσοχοΐας και μπορείτε να προσκυνήσετε τα λείψανα του Αγίου. 

  • ΠΛΑΤΕΙΑ 5 ΠΗΓΑΔΙΑ ή 5 WELLS SQUERE, η πλακόστρωτη Πλατεία με τα 5 Πηγάδια είναι η δεύτερη πολυσύχναστη πλατεία της πόλης, μετά την Πλατεία των Ανθρώπων. Εδώ υπάρχει ένα καφέ – μπαρ αν θέλετε να καθίσετε, με θέα το Πάρκο.

ΠΛΑΤΕΙΑ 5 ΠΗΓΑΔΙΑ – 5 WELLS SQUERE

  • ΠΑΡΚΟ ή PERIVOJ KRALJICE JELENE MADIJEVKE ή CITY RARK

Το Πάρκο ή Perivoj Kraljice Zelene Madijevke ή City Park δημιουργήθηκε το 1829  από τον τότε στρατιωτικό διοικητή της πόλης και παθιασμένο βοτανολόγο, βαρόνος  Franz Ludwig von Welden. Διαθέτει αντιπροσωπευτική χλωρίδα της Δαλματίας, σπάνια είδη φυτών και δέντρων, υπαίθρια γλυπτά και κτίσματα. Βρίσκεται στην Πλατεία 5 Πηγάδια.

  • «ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ » ή «SΕΑ ORGAN», είναι το μουσικό παραθαλάσσιο δάπεδο, που φτιάχτηκε το 2005, από το Nikola Basic. Βρίσκεται στην προκυμαία στην άκρη της χερσονήσου του Ζαντάρ, δίπλα στο Ηλιακό Κυκλικό Σύστημα.

Θα ακούσετε να παράγονται διάφοροι ήχοι από τρύπες που υπάρχουν στο μαρμάρινο δάπεδο, οι οποίες συνδέονται με 35 σωληνώσεις οργάνων, κάτω από τα κύματα. Κατά την κίνηση των νερών, με την παλίρροια και άμπωτη, ενεργοποιείται η κατασκευή του Sea Organ, δημιουργώντας εντυπωσιακούς ήχους. Μπορείτε να καθίσετε στα σκαλοπάτια που έχουν δημιουργηθεί στην προκυμαία, να  κολυμπήσετε ή να κάνετε ηλιοθεραπεία, ακούγοντας μουσική από τις τρύπες του πρωτότυπου δαπέδου.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ-SEA ORGAN

  • «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ» ή «TΗΕ GREETING TO THE SUN»,  βρίσκεται πίσω από το Sea Organ  και φτιάχτηκε και αυτό από το Nikola Basic. Είναι ένα κυκλικό ηλιακό σύστημα, που φωτίζεται από φωτοβολταϊκά panel δημιουργώντας στη διάρκεια της ημέρας φανταστικά σχέδια και χρώματα, ανάλογα με την πορεία του ήλιου, με αποκορύφωμα την ώρα του περίφημου ηλιοβασιλέματος του Ζαντάρ. Θα το δείτε αν περπατήσετε κατά μήκος της Obala Kralja Petra Krešimira IV. 

THE GREETING TO THE SUN

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΝΤΑΡ ή ARCHAEOLOGICAL MUSEUM

Διαθέτει υλικό από ευρήματα και ανασκαφές. Το Μουσείο έχει αναλάβει τη συντήρηση του Αγίου Δονάτου.Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι γνωστό για το εργαστήριο παραγωγής σουβενίρ και αντιγράφων κυρίως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το εργαστήριο ξεκίνησε την παραγωγή σουβενίρ το 1963, με την άφιξη του Bozidar Vilhar, συντηρητή του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ζαντάρ, και σήμερα βρίσκεται στο συγκρότημα του πρώην μοναστηριού του Αγίου Νικολάου.  Εδώ θα βρείτε και το διάσημο «Κροατικό Σουβενίρ», με το Ναό του Αγίου Δονάτου, που παράγει το Μουσείο Γυαλιού. Βρίσκεται στη διεύθυνση, Trg opatice Cike 1, (πληροφορίες, τηλ: +38523250516, +38523250542, www.amzd.hr).

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ ή  MUSEUM OF ANCIENT GLASS, στεγάζεται στο Cosmacendi Palace (19ου αι.).

Διαθέτει συλλογές ρωμαϊκών γυάλινων αντικειμένων τα οποία, μετά από ανασκαφές, βρέθηκαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Δαλματίας. Θα δείτε μπουκαλάκια αρωμάτων που χρησιμοποιούσαν οι κυρίες της ρωμαϊκής εποχής, βαζάκια από κρέμες, φιαλίδια, ποτήρια, βάζα κλπ. Εδώ παράγονται τα φημισμένα σουβενίρ του Ναού του Αγίου Δονάτου, από γυαλί. Αυτό το μοναδικό σουβενίρ ανακηρύχθηκε το Καλύτερο Σουβενίρ του Zadar (1986), το Καλύτερο Σουβενίρ στο Σαράγιεβο (1988) και έχει πάρει Πιστοποιητικό ως αυθεντικό «Κροατικό Σουβενίρ»(1999), από το Κροατικό Εθνικό Γραφείο Τουρισμού.

Βρίσκεται στη διεύθυνση, Poljana Zemaljskog odbora 1, (πληροφορίες, τηλ. : +385 23 211 545)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΣΟΥΒΕΝΙΡ

  • ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ «Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΗΜΙ ΤΟΥ ΖΑΝΤΑΡ» ή «THE GOLD AND SILVER OF ZADAR», βρίσκεται μέσα στη Μονή της Αγίας  Μαρίας.

Ξεκίνησε το 1951, από τον Κροάτη συγγραφέα Miroslav Krleza, ο οποίος έγραψε ένα δοκίμιο για τον πλούτο του Ζαντάρ και εξελίχθηκε το 1976, σε Μόνιμη Έκθεση Θρησκευτικής Τέχνης, με το όνομα «Το Χρυσό και το Ασήμι του Ζαντάρ». Ο χώρος της Έκθεσης καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 1200 τ.μ. όπου σε 8 σύγχρονες αίθουσες, θα δείτε, χειρόγραφα, γλυπτά, κεντήματα, δαντέλες, εκκλησιαστικά άμφια, ταπισερί, ανάγλυφα κλπ., από τον 8ο -18ο αι. Για να μπείτε στο χώρο της Έκθεσης θα πληρώσετε είσοδο.

  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΖΑΝΤΑΡ ή UNIVERCITY OF ZADAR.

Είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κροατίας, με 25 πανεπιστημιακά τμήματα. Ιδρύθηκε το 1396, ως μέρος μοναστηριού Βενεδικτίνων μοναχών αλλά στις 4-8-2002 ιδρύθηκε το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα, με τη σημερινή του μορφή. Μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που κατασκευάστηκε το 1906 από των αρχιτέκτονα της Βιέννης, Karl Susan.  Ξεχωρίζει από μακριά λόγω του ιδιαίτερου τρούλου της, που δε μοιάζει καθόλου με την αρχιτεκτονική των ναών της Δαλματίας. Βρίσκεται εκτός της Παλαιάς Πόλης, στην είσοδο του λιμανιού Fosa, στην οδό Mihovila Pavlinovica, Zadar, τηλ. : +385 23 200 555

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΖΑΝΤΑΡ

  • ARSENAL ZADAR, ιστορικό κτίριο (16ου ) που σήμερα αποτελεί Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο γίνονται  συναυλίες, εκδηλώσεις, συνέδρια, όπως γαστρονομίας και οινοποιίας, γάμοι κλπ.  Βρίσκεται στη διεύθυνση, Trg Tri bunara 1 (πληροφορίες, Contakt mobile phone: + 385 23 253 821 τηλ. : + 385 23 253 821,  www.arsenalzadar.com).

 

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΑΝΤΑΡ

Το σύγχρονο Ζαντάρ εκτείνεται αρκετά και στις δύο πλευρές της παραλίας. Είναι κτισμένο άναρχα με ψηλά κτίρια. Το 2011 είχε πληθυσμό 75.082 κατοίκων.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΖΑΝΤΑΡ

Το Ζαντάρ έχει το Διεθνές Αεροδρόμιο, το Zadar Airport, στην περιοχή Zemunik Donji, 10 km από την πόλη του Ζαντάρ (τηλ. : +385 23 205 800). Η Ryanair εκτελεί απευθείας πτήσεις προς το Zadar Airport, από 16 ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Από την Αθήνα υπάρχουν απευθείας πτήσεις με την Aegean Airlines για το Αεροδρόμιο του Σπλιτ, του Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας και του Ντουμπρόβνικ. Από Αθήνα η Croatia Airlines εκτελεί πτήσεις προς το Αεροδρόμιο του Σπλιτ, με ενδιάμεσες στάσεις το Ζάγκρεμπ και το Ντουμπρόβνικ.

Το Ζαντάρ απέχει από το Σπλιτ, 157 km (περίπου 1,5 ώρα), από το Ζάγκρεμπ, 287 km (περίπου 3 ώρες) και από το Ντουμπρόβνικ, σχεδόν 350 km (4 ώρες). Η απόσταση Ζαντάρ – Ριέκα είναι 290 km.

Από το Ζάγκρεμπ μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο, προς Ζαντάρ ή το τρένο. Οδικώς ακολουθείτε τον Ε71  και  Ε65 και στα διόδια, Naplatna postaja Zadar, μπαίνετε D424 μέχρι το Ζαντάρ. Από Ιταλία υπάρχει σύνδεση με το πλοίο της γραμμής, Ανγκόνα-Ζαντάρ.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *