Translation

Ιερά Mονή Aγίου Ιωάννη Προδρόμου, Καρέα

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις Στερεά Ελλάδα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καρέα είναι κτισμένη σε μια βραχώδη χαράδρα του Υμηττού, στην περιοχή του Βύρωνα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια με το Καθολικό της Μονής να είναι κτισμένο σε θέση παλαιοχριστιανικού ναού, εκεί που κάποτε βρισκόταν αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα.


Από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα σώζονται μόνο ο βυζαντινός Ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, μερικά κελιά της ΝΑ. διώροφης πτέρυγας και ένα ισόγειο κτίσμα στη ΒΔ. πλευρά.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Αρχικά υπήρξε Μετόχι της Μονής Πετράκη, αργότερα ανήκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σήμερα ανήκει στη Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού. Από το 1971 αποτελεί γυναικείο μοναστήρι στο οποίο διαμένουν 37 μοναχές. Ο παλιός βυζαντινός Ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου είναι τύπου σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Στηρίζεται σε 4 κίονες, οι 3 από τους οποίους είναι μαρμάρινοι με απλά κιονόκρανα ενώ ο 4ος αντικαταστάθηκε με πεσσό.

Πάνω από την πόρτα εισόδου του Ναού, σώζεται εντοιχισμένος ανάγλυφος αναθηματικός Σταυρός (1769), με ρόδακες, ο οποίος φέρει την επιγραφή: «ο μεν θείος ούτος σταυρός εις τον τεκέ προ καιρού ευρισκόμενος, ο διά χάριτος ιατρός από τους Σεχάδες αγοράσας τούτον, ανέθηκε τη Μονή ταύτη 1769».

Στην ίδια πλευρά του βρίσκεται εντοιχισμένο ένα μικρό τμήμα θωρακίου, πάνω στο οποίο υπάρχει ανάγλυφη παράσταση Σταυρού με ένα ζώο σε κίνηση. Στο εσωτερικό, δεν σώζεται κάτι από την παλιά αγιογράφηση εκτός από ένα μικρό μέρος στην Ιερά Πρόθεση. Από επιγραφή γνωρίζουμε ότι ανακαινίστηκε το 1575. Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (12ος) δε βρίσκεται στο μοναστήρι. Το τέμπλο είναι πρόσφατο, μαρμάρινο, σε απλή μορφή.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το 1986 έγιναν στη Μονή εκτεταμένες εργασίες εκβραχισμού και δημιουργήθηκε χώρος για περισσότερα νέα κτίσματα. Την ίδια εποχή αναστυλώθηκαν τα παλιά κελιά στη διώροφη πτέρυγα και προστέθηκε η τράπεζα των μοναχών.

Κάτω από τους βράχους κτίστηκε ένα παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εκεί όπου σήμερα πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία. Εντός της εκκλησίας υπάρχουν 37 θέσεις για τις μοναχές  οι οποίες ψέλνουν καθημερινά, πολύ όμορφα, με τις μελωδικές τους φωνές. Τα έτη 1994-1995 προστέθηκε μία επιπλέον πτέρυγα κελιών, η βιβλιοθήκη, το αρχονταρίκι, οι χώροι υποδοχής και το πωλητήριο.

Η Ι. Μ.  Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καρέα γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, στην Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι μοναχές είναι πολύ φιλόξενες, θα σας υποδεχτούν με νερό, λουκούμι, καφέ, παξιμάδια και το γλυκό κυδώνι που φτιάχνουν μόνες τους.

Κατά τη τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό (2015) η Μονή Καρέα κινδύνευσε να καεί. Πολλά δέντρα, στον περίβολο, πήραν φωτιά όμως το μοναστήρι σώθηκε καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του αέρα. Αντιθέτως το άλλοτε πυκνό πευκοδάσος του βουνού δεν υπάρχει πια.

Στο  πωλητήριο θα βρείτε βιβλία, εικόνες, κεριά, κομποσκοίνια, ημερολόγια και λοιπά εκκλησιαστικά είδη.

Οι μοναχές αγιογραφούν εικόνες κατά παραγγελία, φτιάχνουν αγνά σαπούνια, κηραλοιφές, λικέρ και γλυκά του κουταλιού όπως κυδώνι, από τις κυδωνιές που υπάρχουν στο περιβόλι του μοναστηριού.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΡΕΑ

ΠΟΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

  • Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καρέα, wimaik.gr, ανοικτά καθημερινά, ώρες : 9.00 π.μ. – 12.00 μ. (καλοκαιρινή περίοδος)  και 4.00 μ.μ. –   έως τη δύση του ήλιου (χειμερινή περίοδος) τηλ. : 210 7652746. Ο Όρθρος ξεκινάει στις 6.00 π.μ. (για τους πιστούς) και η Θεία Λειτουργία στις 7.00 π.μ. (καθημερινές) και στις 7.30 π.μ. (Σαββατοκύριακα). Ο Εσπερινός ξεκινάει στις 4.00 μ.μ. (καθημερινές) και στις 5.00 μ.μ. (Σαββατοκύριακα).

Τις περισσότερες φορές, κυρίως τις απογευματινές ώρες, η πόρτα εισόδου της Μονής παραμένει κλειστή γι’ αυτό θα πρέπει να χτυπήσετε το κουδούνι. Οι μοναχές επιτρέπουν την είσοδο των γυναικών με παντελόνι.

Κατά την έξοδό σας μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο περισσότερο στην κάθοδο σας προς το χώρο στάθμευσης. Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε μέχρι την κύρια είσοδο με το αυτοκίνητό σας όμως ο χώρος είναι αρκετά περιορισμένος και τις Κυριακές θα έχετε πρόβλημα.

Ο χώρος στάθμευσης διαθέτει μια βρύση και μερικά παγκάκια κάτω από πλατάνια. Εδώ μπορείτε να έρθετε και να καθίσετε όσο θέλετε, ανεξάρτητα από τις ώρες που είναι ανοικτή η Μονή.

 ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στη Μονή Καρέα είναι διπλής κατεύθυνσης με νησίδα και λέγεται Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Στην 5η Στάση Καρέα, εκεί που διασταυρώνει η οδός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου με την οδό Ελλήνων Πατριωτών ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι.

Αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο οι γραμμές λεωφορείων που σας εξυπηρετούν είναι οι εξής :

No  203: ΚΑΡΕΑΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ) – Στάση: 5η Καρέα (οδός Ελλήνων Πατριωτών)

No 212: ΣΤ. ΔΑΦΝΗ-ΥΜΗΤΤΟΣ- ΒΥΡΩΝΑΣ-ΚΑΡΕΑΣ – Στάση: 5η  Καρέα (οδός Ελ. Πατριωτών)

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *