Καρπενήσι, Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Ελλάδα Στερεά Ελλάδα

Αν βρίσκεστε στο Καρπενήσι του Ν. Ευρυτανίας και σκέφτεστε να κάνετε κάτι πιο εναλλακτικό, έκτος από περίπατο στην όμορφη πόλη, σας προτείνουμε κάποιες.

Αν όχι ευκαιρία να το επισκεφτείτε. Το Καρπενήσι ανήκει στο Ν. Ευρυτανίας και απέχει από την Αθήνα 288 km, από τη Θεσσαλονίκη 371 km και από τη Λαμία 74 km. Η πρόσβαση γίνεται από την Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, μέσω Λαμίας Ν. Φθιώτιδας. Η διαδρομή από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, κυρίως μετά τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, έχει πολλές στροφές, γι’αυτό για τα 74 km απαιτείται περίπου 1,5 ώρα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «THE NEWTON PARK»

Το Πάρκο του Νεύτωνα ή αλλιώς «THE NEWTON PARK» βρίσκεται στη Ποταμιά Βουτύρου, στο 7ο km Καρπενησίου – Προυσού, στο δρόμο προς τη Μονή Προυσού. Το Θεματικό – Εκπαιδευτικό Πάρκο περιλαμβάνει δραστηριότητες με θέμα τις Μηχανές του Αρχιμήδη, του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν. Ο Ισαάκ Νεύτων (16431727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής και ο θεμελιωτής του Νόμου της Βαρύτητας. Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (287 π.Χ. – 212 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης και αστρονόμος. Ο  Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) ήταν Γερμανός φυσικός, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αι.

Στο ««THE NEWTON PARK», σε μια μεγάλη έκταση πάνω στο λόφο, σας περιμένουν διάφορες εφευρέσεις, όπως στροφόμετρα που χρησιμοποιούν τα ποδήλατα, υπαίθρια μουσικά όργανα, έξυπνα παιχνίδια, λαβύρινθος και παιδική χαρά. Θα δείτε επίσης μια φάρμα με οικόσιτα ζώα, μια μικρή λίμνη με πάπιες και ένα Ράντζο με αλογάκια πόνυ. Στο χώρο υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, βόλεϊ, εναέριο πέρασμα και Rope Course. Τέλος αν θέλετε να καθίσετε για ένα σνακ ή αναψυκτικό υπάρχει αναψυκτήριο.

Πληροφορίες : www.ninemia.gr/park, τηλ. : 2237024614, με είσοδο 6 ευρώ.

ΣΤΟ «SALOON PARK» ΓΙΑ ΙΠΠΑΣΙΑ – ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Το «SALOON PARK» είναι ένα πάρκο για τουριστική ιππασία και όχι μόνο. Η βόλτα με τα άλογα για τα παιδιά γίνεται εντός του πάρκου και για τους ενήλικες και πιο έμπειρους, μέσα στο δάσος, δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη. Οι υπεύθυνοι του SALOON PARK θα σας μάθουν τις βασικές αρχές ιππασίας και θα σας ξεναγήσουν στις διαδρομές. Εκτός από ιππασία έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ποδηλασία μέσα στο δάσος, με τα ποδήλατα βουνού που θα πάρετε από το πάρκο. Επίσης μπορείτε να κάνετε τοξοβολία, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με στόχους, μαθήματα για αναρρίχηση και καταρρίχηση (ραπέλ), βόλτες με το τρενάκι εντός του πάρκου, τραμπολίνο, εναέριο πέρασμα πάνω από την παιδική χαρά και μπάνιο στην παιδική πισίνα Κανού.

Στο «SALLON PARK» λειτουργεί χώρος για καφέ και σνακ.

Πληροφορίες, 3ο km Καρπενησίου – Προυσού, Καρπενήσι,  τηλ. : 2237024606, www.saloonpark.gr.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ – ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου βρίσκεται μόλις 12 km από το Καρπενήσι, στο όρος Βελούχι, στη θέση Διαβολότοπος. Διαθέτει συνολικά 5 αναβατήρες και 15 πίστες από τις οποίες οι 3 είναι off piste. Στο χιονοδρομικό υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι για αρχάριους και προχωρημένους. Αν θέλετε να πιείτε να καθίσετε κάπου υπάρχει η καφετέρια και το SNOW BAR – ICE BAR, στο οποίο διοργανώνονται και διάφορα πάρτι.

Πληροφορίες, τηλ.: 22370 22002, 6979727467 (Παπαϊωάννου Κώστας).

RAFTING ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Το «rafting» ή «η κατάβαση σε ποταμό» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε αθλητές είτε αρχάριους είτε έμπειρους. Ξεκινώντας από το Καρπενήσι και με την καθοδήγηση της εταιρείας που δραστηριοποιείτε στην περιοχή μπορείτε να επιλέξετε όποια διαδρομή σας ταιριάζει.

Πληροφορίες : FZEIN ACTIVE, Ζηνοπούλου 61 – Καρπενήσι, τηλ.: 2237080150, 6945396808, 6974466866, www.active.com.gr

RAFTING ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΤΑΥΡΩΠΟ

Η  κατάβαση στον ποταμό Ταυρωπό ξεκινάει από το χωριό Παλαιά Βίνιανη και τελειώνει στο πέτρινο Γεφύρι του Μέγδοβα.  Η διαδρομή είναι δυσκολίας II και η διάρκεια της είναι 2 ώρες (11 km). Η κατάλληλη χρονική περίοδος είναι από το Δεκέμβριος έως το Μάιο. Ο Ταυρωπός ποταμός έχει μήκος 78 km, πηγάζει από τα Άγραφα του Ν. Καρδίτσας ενώ ρέει στο μεγαλύτερο μέρος του στο Ν. Ευρυτανίας. Λέγεται επίσης και Μέγδοβας ή Κάμπυλος από τις πολλές καμπύλες που έχει κατά τη ροή του. Το 1959  δημιουργήθηκε, από τα νερά του Ταυρωπού, η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η οποία βρίσκεται στο Ν. Καρδίτσας. Από το 1967 ο ποταμός χύνεται στη τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, ενώ πριν από τη δημιουργία της ενωνόταν με τον ποταμό Αχελώο.

Η Παλαιά Βίνιανη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 620 μ. και βρίσκεται 38 Km ΒΔ. του Καρπενησίου. Το όνομά της το πήρε από λατινικό vinum = κρασί, από τα πολλά αμπέλια  που υπήρχαν εδώ.  Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αποτέλεσε την  έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης – Π.Ε.Ε.Α). Στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο ιστορικό σχολείο στο οποίο τελευταία πραγματοποιούνται διάφορες επιμορφωτικές δράσεις όπως σεμινάρια βοτάνων, κατασκευής κεριών, σαπωνοποιίας κλπ. Από την Παλαιά Βίνιανη υπάρχει ένα σημασμένο μονοπάτι πεζοπορίας, όπου μέσα από μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταλήγει στο Γεφύρι του Μέγδοβα (Ταυρωπού). Το παλαιό πετρόκτιστο χωριό, μετά τις  κατολισθήσεις που προκάλεσε ο σεισμός το 1966, έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί. Οι κάτοικοι έφτιαξαν τη Νέα Βίνιανη σε απόσταση 4,5 km από την Παλαιά Βίνιανη. Το Γεφύρι του Μέγδοβα βρίσκεται μετά την Παλαιά Βίνιανη, λίγο πριν το εντυπωσιακό φαράγγι της περιοχής. Για να φτάσει κάποιος από το Καρπενήσι στη Βίνιανη θα ακολουθήσει την Ε.Ο Καρπενησίου- Αγρινίου, Ε952 και μετά την Ε.Ο. Χαλκιοπούλου – Βίνιανη.

RAFTING ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΗ

Κατάβαση στον ποταμό Τρικεριώτη ξεκινάει από την «Γέφυρα του Διποτάμου» που βρίσκεται 25 km από το Καρπενήσι και τελειώνει στο χωριό Σαρκίνη που βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Διαδρομή έχει βαθμό δυσκολίας III και είναι κυρίως για έμπειρους. Η διάρκεια διαδρομής είναι  1.30 ώρα (9 km) και γίνεται από το Δεκέμβριο έως το Μάιο.

Η Σαρκίνη Ευρυτανίας βρίσκεται 50 km ΒΑ. από το Καρπενήσι. Είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, με πετρόκτιστα σπίτια, κτισμένο σε υψόμετρο 443 μ. Η «Γέφυρα του Διποτάμου» ή «Γεφύρι του Μπαλτά» είναι ένα μονότοξο γεφύρι που στέκει πάνω από τον Τρικεριώτη ποταμό από το 1893. Από το 1893 έως το 1993, ένωνε το Καρπενήσι με το Προυσό, μέχρι που κατασκευάστηκε η καινούργια γέφυρα.

RAFTING ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΧΕΛΩΟ 

Η κατάβαση στον ποταμό Αχελώο ξεκινάει από το χωριό Νέον Αργύριον και καταλήγει στη Γέφυρα Τέμπλας και στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Η κατάβαση του Αχελώου είναι μια εύκολη διαδρομή και ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Γίνεται με σκάφη 6 ή 12 θέσεων και η  διάρκεια διαδρομής είναι 2,30 ώρες (15 km). Το χωριό Νέον Αργύριον ή Νέο Αργύρι βρίσκεται σε υψόμετρο 393 μ. και ανήκει στο Δήμο Αγράφων, με έδρα το Κερασοχώρι Ευρυτανίας. Απέχει περίπου 90 km από το Καρπενήσι και 50 km από το Κερασοχώρι. Το χωριό πήρε το όνομά του από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, που είναι και πολιούχος.

Η «Γέφυρα Τέμπλας» ή «Τέμπλα» πήρε το όνομά της από την «τέμπλα», ένα φαρδύ κορμό από έλατο που χρησίμευε για να διασχίζουν οι κάτοικοι τις δυο όχθες του ποταμού. Το 1915 κτίστηκε μια νέα πέτρινη γέφυρα που οι κάτοικοι συνέχιζαν να το λένε «Τέμπλα». Έτσι έμεινε το όνομα «Γέφυρα Τέμπλας» και από αυτό πήρε το όνομά της και ολόκληρη η περιοχή. Η γέφυρα είναι πολύ σημαντική καθώς ενώνει το Ν. Ευρυτανίας με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Η «Γέφυρα Τέμπλας» έχει ένα μεγάλο κεντρικό τόξο, με άνοιγμα μήκους 24 μ. και εκατέρωθεν του κεντρικού ανοίγματος, υπάρχουν 3 μικρότερα τόξα από τη μία πλευρά και 5 από την άλλη.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

All rights reserved to Driverstories.gr