Translation

Καρυές Λακωνίας, Εδώ Γεννήθηκαν Οι Καρυάτιδες

Ελλάδα Πελοπόννησος

Οι Καρυές Λακωνίας (πρώην Αράχωβα ή Αράχοβα) είναι χτισμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα, στα 950 μ., δίπλα σε πυκνό δάσος με βελανιδιές, καστανιές, καρυδιές, πεύκα και έλατα.


Βρίσκονται κοντά στα χωριά Βαρβίτσα (6 km) και Βαμβακού (12 km) και σε απόσταση 35 Km από Σπάρτη και 37 km από Τρίπολη.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Καρυές – «Μνημείο των Καρυάτιδων»

Το 1983, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυωτών τοποθέτησε στις Καρυές Λακωνίας, στη θέση Αλώνια, εκεί που βρισκόταν η αρχαία Ακρόπολη των Καρυών, το «Μνημείο των Καρυάτιδων». Δημιούργησαν ένα πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ναού του Ερεχθείου των Αθηνών, για να θυμίζει σε όλους ότι στις Καρυές γεννήθηκαν οι Καρυάτιδες.

Κατά τους ιστορικούς, οι αρχαίες Καρυές, το ιερό Αρτέμιδος Καρυάτιδος και το ιερό δρυοδάσος του Διός Σκοτίτα, τοποθετούνται κάπου εδώ, δηλαδή ανάμεσα στην αρχαία Σπάρτη και την αρχαία Τεγέα, στις σημερινές στις Καρυές.

Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, το ιερό Αρτέμιδος Καρυάτιδος, που ήταν ο τόπος λατρείας της θεάς Άρτεμης, βρισκόταν στη θέση που σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγίας (1900).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στην ίδια θέση, υπάρχουν μία πηγή με άφθονο νερό και τα «Πλατάνια του Μενέλαου» (3.000 ετών), που λέγεται ότι τα φύτεψε ο βασιλιάς της Σπάρτης Μενέλαος.

Οι Καρυάτιδες, δηλαδή οι Κόρες των Καρυών, ήταν κοπέλες του χωριού, παρθένες ιέρειες, με άψογη κορμοστασιά, οι οποίες χόρευαν στα Καρυάτεια, μία ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς Άρτεμης.

Οι Κόρες των Καρυών, με την ομορφιά τους, ενέπνευσαν ακόμη και τους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας. Τα γυναικεία γλυπτά αγάλματα, που κοσμούσαν κυρίως τις προσόψεις των κτιρίων, ονομάστηκαν Καρυάτιδες, με πιο χαρακτηριστικές τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου της Ακρόπολης των Αθηνών.

Κεντρική πλατεία Καρυών

Στην κεντρική πλατεία Καρυών θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία και στην κάτω πλατεία ή πλατεία Ράχης, η ταβέρνα της Αρετής, στον παλιό καφενέ.

Στην πλατεία θα βρείτε επίσης εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων Καρυών, για χειροποίητες χυλοπίτες, γλυκά, τοπικούς παραγωγούς για μέλι, αρωματικά βότανα, κατσικίσιο τυρί, ντόπιο κρέας, κάστανα και καρύδια (ρωτήστε στα καταστήματα της πλατείας).

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος στις Καρυές είναι η εκκλησία του Αγ. Ανδρέα, με το άγαλμα της Ελευθερίας, το πέτρινο σχολείο, το Ρολόι, τα μαρμάρινα αγάλματα των θεών Εστίας και Δήμητρας και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (17ος αι.), όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι το διήμερο 26/7 (Αγ. Παρασκευής) και 27/7 ( Αγ. Παντελεήμονα).

 Άγ. Ανδρέας ή εκκλησία Απόστολου Ανδρέα Καρυών

Για διαμονή στις Καρυές θα βρείτε «Το Αρχοντικό του Πάρνωνα» (1,2 km από το κέντρο του χωριού), τα «Αραχωβίτικα Καλύβια» (4,6 km), μερικά επιπλωμένα διαμερίσματα εντός του χωριού (ρωτήστε στα καταστήματα) και ξενώνες στα γύρω χωριά (π.χ. Βαμβακού).

ΚΑΡΥΕΣ- ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ & ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι πεζοπορικές διαδρομές Caryatides Trails, μήκους 57 μ, είναι όλες προς τη δυτική πλευρά του βουνού. Στις Καρυές, για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας υπάρχουν 4 ποδηλατικές διαδρομές, συνολικού μήκους 52 km, στις οποίες διεξάγονται Διεθνείς Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας (MTB).

Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια των Καρυών είναι τα εξής :

  • (Νο 1) «Το Μονοπάτι του Χωριού», 4,7 km, 1 ώρα και 50’, υψομετρική διαφορά 219 μ. Εύκολη περιπατητική διαδρομή, γύρω από το χωριό, με στάση στο «Μνημείο των Καρυάτιδων».
  • (Νο 2) «Το Μονοπάτι των Βοσκών», 7,4 km, 3 ώρες, ήπια υψομετρική διαφορά 227 μ., ανάβαση.
  • (Νο 3) «Το Αρχαίο Μονοπάτι», 11,1 km, 5 ώρες, υψομετρική διαφορά 346 μ., ανάβαση. Είναι το πιο παλιό μονοπάτι του χωριού και περνάει από την εκκλησία της Παναγίας και τα «Πλατάνια του Μενέλαου».
  • (Νο 4) «Το Μονοπάτι του Νερού», 4,4 km, 1 ώρα και 45’, υψομετρική διαφορά 216 μ.
  • (Νο 5) «Το Μονοπάτι του Δάσους», 9,5km, 5 ώρες, υψομετρική διαφορά 465 μ., ανάβαση, μέσα σε δασικούς δρόμους.
  • (Νο 6) «Το Μονοπάτι της Καστανιάς», 9,7 km, 5 ώρες και 30’, υψομετρική διαφορά 219 μ.

Είναι η δυσκολότερη διαδρομή του Caryatides Trails, ανάβαση, μέσα καστανοδάση, παράλληλα με την κοίτη του ρέματος  του Αη Γιώργη, σε από πλατάνια και βελανιδιές (περίπου 600 μ.).

  • (Νο 6Α) «Το Συνδετικό Μονοπάτι», 3,9 km, 1 ώρα και 35’, υψομετρική διαφορά 219 μ., ενώνει τη διαδρομή Νο6 με την Νο7.
  • (Νο 6Β) «Το Παρακαμτήριο Σκέλος», 1,7 km, 50’, υψομετρική διαφορά 152 μ., ανάβαση.
  • (Νο 7) «Το Μονοπάτι της Βελανιδιάς», 5,8 km, 2 ώρες και 30’, υψομετρική διαφορά 345 μ., με στάση στην πιο ωραία βελανιδιά του Πάρνωνα, θέση γνωστή και ως  «Δέντρο του Αη Θανάση».
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *