Translation

Καστόρι και Γεωργίτσι Λακωνίας, Δυο χωριά για τους λάτρεις της φύσης

Ελλάδα Πελοπόννησος

Διπλανά χωριά χτισμένα στις ΒΑ. πλαγιές του Ταΰγετου, με πηγαία νερά και πλούσια βλάστηση, ιδανικά για φυσιολάτρες και πεζοπόρους.


Το σκηνικό συμπληρώνουν πανύψηλα πλατάνια που κρύβουν τον ουρανό, διαδρομές μέσα σε φαράγγια, μονοπάτια δίπλα σε ποτάμια και καταρράκτες, λιμνούλες, ξύλινα γεφυράκια, και χώροι αναψυχής με βρύσες.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Χώρος αναψυχής στο Καστόρι

Όλες οι πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής έχουν καταγραφεί και σηματοδοτηθεί από τον Σύλλογο Φίλων Ταϋγέτου «Η Λουσίνα», www.lousina.gr.

Καστόρι ή Καστόρειο : κεφαλοχώρι στον Β. Ταΰγετο, 17 km ΒΔ. της Σπάρτης (20’), έδρα της Δ.Ε. Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης. Είναι γνωστό για το Φαράγγι του Κάστορα,  για τη Γέφυρα του ποταμού Κάστορα, και για τις Πηγές του Αγίου Μάμα.

Καστόρι

Γεωργίτσι, το «Μπαλκόνι του Ταΰγέτου» : μικρό παραδοσιακό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο με ωραία θέα. Ανήκει στη Δ.Ε. Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης, όπως και το Καστόρι, και απέχει 29 km από τη Σπάρτη και 225 km από την Αθήνα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Γεωργίτσι

ΚΑΣΤΟΡΙ & ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ, ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ- ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  • Φαράγγι του Κάστορα, στα Β. του Καστορίου.

Πανέμορφη διαδρομή μέσα στο φαράγγι, παράλληλα με τη ροή του ποταμού  Κάστορα. Το μονοπάτι ξεκινάει από τη Γέφυρα του Κάστορα και φτάνει στο Μαρμαρογέφυρο  (εύκολη, 1,7 Km, περίπου 40’).

  • Μαρμαρογέφυρο, στα ΒΑ. του Καστορίου, στο δρόμο Καστόρι-Κονιδίτσα. Δίτοξο γεφύρι που αποτελεί σημείο αναφοράς πολλών πεζοπορικών διαδρομών της περιοχής, όπως  : ΜαρμαρογέφυροΆγιος Λουκάς (ασκηταριό) – Περιφερειακός Καστορίου –  Πηγές Αγίου Μάμα Καστορίου (6,5-7 km, 3,5 ώρες,  εύκολη).
  • Φαράγγι των Μύλων, ανάμεσα σε Γεωργίτσι – Καστόρι, στα Δ. του χωριού της Αλευρούς.

Φαράγγι Μύλων

Εύκολη πεζοπορική διαδρομή με σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία Αγίου Αθανασίου Γεωργίτσιου περνάει δίπλα από τους παλιούς Μύλους Γεωργιτσίου και καταλήγει στο Καστόρι (9,6 km, 3,5 – 4 ώρες). Αντίστροφα  Μαρμαρογέφυρο –  Καστόρι – Φαράγγι Μύλων – Γεωργίτσι (επειδή το μονοπάτι είναι ανηφορικό ξεκινήστε από Γεωργίτσι προς Καστόρι, υψομετρική διαφορά 470 μ. από 400 μ. –  870μ.

Πεζοπορικό μονοπάτι από Γωργίτσι προς Φαράγγι Μύλων

Η καλύτερη εποχή για πεζοπορία στα φαράγγια είναι  Άνοιξη-Καλοκαίρι, καθώς από ΝοέμβριοΑπρίλιο παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας (το ποτάμι φουσκώνει από τις βροχές και πλημμυρίζει το μονοπάτι). Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή : www.lousina.gr.

Φαράγγι Μύλων

Πεζοπορικό μονοπάτι Φαράγγι Μύλων –Λάτα –Άγιος Νικόλαος

Μεσοσπορίτισσα : το άλλοτε ασκηταρίο του Αγ. Θεόκλητου (τοπικός Άγιος που γεννήθηκε στο Καστόρι) με εκκλησάκι μέσα στο βράχο αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Πρόσβαση από ανηφορικό μονοπάτι και σκαλοπάτια (10’ περπάτημα από το Καστόρι).

Μεσοσπορίτισσα

  • Πηγές Αγίου Μάμα – Πηγή Βάγιας Καστορίου : χώρος αναψυχής μέσα στο χωριό με βρύση πόσιμου νερού και τραπέζια πικ νικ κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια (από το 1870).
  • Παλιός Νερόμυλος, ερείπια παλιάς Νεροτριβής Καστορίου : για πεζοπορία λίγο έξω από το χωριό, κοντά στο ιχθυοτροφείο.
  • Ασκηταριό Αγίου Λουκά στο Καστόρι : εκκλησάκι μέσα σε σπηλιά, κοντά στη θέση Δεξαμενή.
  • Καστανόδασος Γεωργιτσίου : εύκολη διαδρομή πεζοπορίας σε βατό χωματόδρομο  από το «Μυθοξένια» προς το Πάνω Γεωργίτσι.
  • Πάρκο «Καρβουνόρεμα» : διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, με πλούσια βλάστηση, νερά, πλατάνια, ιδανικό για πικ νικ.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Πελλάνας, στο δρόμο από Σπάρτη προς Καστόρι, 1 Km Β. του χωριού Πελλάνα (περίπου 6 km από Καστόρι). Θα δείτε ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτούς τάφους, στη θέση «Σπηλιές», και λείψανα τείχους της Ακρόπολης Πελλάνας, στη θέση «Παλαιόκαστρο» (επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας στη Σπάρτη, τηλ. : 27310 23315).

ΚΑΣΤΟΡΙ & ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ,  ΓΙΟΡΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Γιορτή Μπουκουβάλας Καστορίου, τέλος Νοεμβρίου, στο χώρο αναψυχής στις Πηγές του Αγίου Μάμα.

Η γιορτή που σχετίζεται με το μάζεμα της ελιάς και το λάδι περιλαμβάνει χορό, τραγούδι, άφθονο τσίπουρο, μεζέδες, έκθεση τοπικών προϊόντων και φωτογραφίας (διοργάνωση Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου «Η Λουσίνα», www.lousina.gr).

Μπουκουβάλα : ψωμί ψημένο στα κάρβουνα αλειμμένο με το λάδι της νέας σοδειάς.

  • Γιορτή Τσίπουρου στο Γεωργίτσι, στο Πάρκο Καρβουνόρεμα, το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου.

Παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, μεζέδες και άφθονο τσίπουρο που ρέει από καζάνι (διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιτσίου, https://www.georgitsi.gr).

  • Αγώνες τρεξίματος «Καστόρειος Ορεινός Ημιμαραθώνειος Ταϋγέτου» : αρχές Δεκεμβρίου, μήκους 22,4 km, 4 km και 1 km (παιδικό).

ΚΑΣΤΟΡΙ – ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

  • GFish, Γεροντίδης, ιχθυοτροφείο που χρησιμοποιεί τα πηγαία νερά του Αγίου Μάμα Ταΰγετου για την εκτροφή των ψαριών. Παράγει καπνιστή πέστροφα, σολομό, οξύρρυγχο, χαβιάρι σολομού, ζυμαρικά με καπνιστό σολομό κλπ, https://g-fish.gr, τηλ. : 27310 26164, 6973434578. Επισκέψιμο με ξενάγησηγευσιγνωσία (1 ώρα με εισιτήριο), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε μέχρι 10 προϊόντα με κρασί ή τσίπουρο. Ανοιχτά καθημερινά, από νωρίς το μεσημέρι, και κατόπιν συνεννόησης (για τα ΣΚ). Αγορές εντός του ιχθυοτροφείου και στο κατάστημα της Σπάρτης, Γκορτσολόγου 111.
  • Ψωμί στα ξύλα από τον παραδοσιακό φούρνο του Καστορίου, Μανιάτης, παξιμάδια από κριθάρι, μουστοκούλουρα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα (όλο το χρόνο). Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής, τηλ. : 27310 57500. Στο Καστόρι λειτουργεί και δεύτερος φούρνος  για ψωμί, γλυκά κλπ.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙ & ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ

  • Ξενώνας στο Καστόρι :  στην είσοδο του Καστορίου, δίπλα στις Πηγές Αγίου Μάμα –Πηγή Βάγιας, κοντά στο χώρο αναψυχής. Διαθέτει 6 δωμάτια, δίκλινα ή τρίκλινα, πληροφορίες : κα Μουντίδη, τηλ.: 6932 388997, ανοιχτά όλο το χρόνο.

Καστόρι –Ξενώνας

  • Γεωργίτσι Ξενώνας «Μυθοξένια» : πισίνα , εστιατόριο, καφετέρια, με ωραία θέα, https://www.mythoxenia.com, τηλ. : 27310 61575, 6974 803315, ανοιχτά όλο το χρόνο. Ξενώνας Γεωργιτσίου «Μυθοξένια», καφέ-φαγητό.

  • Φαγητό στο Γεωργίτσι : εστιατόριο – καφέ «Μυθοξένια», ταβέρνα «Πλάτανος», στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, με τραπεζάκια κάτω από τον γεροπλάτανο, ταβέρνα «Η Κληματαριά», στην πάνω πλατεία Γεωργιτσίου, κοντά στην Υπαπαντή, με βεράντα και πανοραμική θέα (ανοιχτά μετά το Πάσχα και για τους καλοκαιρινούς μήνες, τηλ. : 6978 680104).

Τοπικά φαγητά : μπουζοπούλα (ψητή γουρουνοπούλα), κόκκορας μπαρδουνιώτικος (κοκκινιστός στην κατσαρόλα), καγιανάς με αβγά, σύγκλινο ή λουκάνικο.

ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Παλιό Σχολείο, το μεγάλο πέτρινο κτίριο με το ρολόι και την εξαιρετική αρχιτεκτονική σε σχήμα Γ.
  • Πάνω πλατεία Γεωργιτσίου με την εκκλησία της Υπαπαντής
  • Ιερό Αεροπόρων, δίπλα στην Υπαπαντή με απίστευτη θέα.

Το Μνημείο Ηρώων Αεροπόρων έγινε για να τιμήσει  τους αεροπόρους από το Γεωργίτσι που έπεσαν για την πατρίδα. Κάθε χρόνο, στη γιορτή των Ταξιαρχών (8/11), γίνεται τιμητική εκδήλωση με κατάθεση στεφάνων.

  • Αεροπλάνο F104, δώρο της Πολεμικής Αεροπορίας για να θυμίζει την πτώση των αεροπλάνων, δίπλα στην Αγία Μαύρα και το «Μυθοξένια».
  • Εκκλησίες Αγίου Δημητρίου (βυζαντινή), πάνω από την Υπαπαντή, Κοίμηση της Θεοτόκου, σε υψόμετρο 1.110 μ. (από τις πιο παλιές) και Άγιος Γεώργιος Γεωργιτσίου σε ωραία τοποθεσία.

ΚΑΣΤΟΡΙ  & ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  • Ταΰγετος: 2.407 μ., κορυφή Προφήτης Ηλίας (με εκκλησάκι που γιορτάζει 20/7 και συγκεντρώνει πολύ κόσμο), σε σχήμα πυραμίδας. Είναι η ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, μήκους 115 km, που ξεκινάει από το οροπέδιο της Μεγαλόπολης (Βόρειος Ταΰγετος) και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο (Νότιος Ταΰγετος).
  • Βόρειος Ταΰγετος : 852 μ., ψηλότερη κορυφή Ξεροβούνα.

Θα φτάσετε από Καστόρι ξεκινώντας από τις Πηγές Αγίου Μάμα (470 μ.) – Λουσίνα (1.141 μ.) – Ξεροβούνα (μέχρι τα 1.426 μ.). Υψομετρική διαφορά 956 μ. (470 μ. –  1.426 μ.), 8 km, 4 ώρες.

Ενδεικτικές πεζοπορικές διαδρομές  της περιοχής  :

  • Φαράγγι Μύλων – Λάτα – Άγιος Νικόλαος, 8,5 km, 4 ώρες, υψομετρική διαφορά 506 μ. (900 μ. – 1.406 μ.).
  • Γεωργίτσι – Νεοχώρι, 5,2 km, 2,5 ώρες, υψομετρική διαφορά 609μ. (870μ. – 1.479 μ.).
  • Γεωργίτσι – Ανάληψη, 6,3 km, 2 ώρες και 15’, υψομετρική διαφορά 400 μ. από 870μ. – 1.270 μ.

Αναλυτικές πληροφορίες  στο www.lousina.gr.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *