Translation

Κατηγιώργης Ν. Πηλίου – για φρέσκο ψάρι με θέα τη Σκιάθο

Ελλάδα Θεσσαλία

Ο Κατηγιώργης είναι ένα μικρό ψαροχώρι στο ΝΑ. Πήλιο, Ν. Μαγνησίας, διάσημο για τις ταβέρνες του που σερβίρουν καθημερινά φρέσκα ψάρια από την περιοχή.


Βρίσκεται προς την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, ακριβώς απέναντι από το νησί της Σκιάθου (2,5 ν.μ.). Μικρός οικισμός με λιμανάκι, αμμώδη παραλία με ρηχά πεντακάθαρα νερά και ένα πανέμορφο πευκοδάσος που αγγίζει τη θάλασσα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗΣ  – ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ

Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νοτίου Πηλίου (πρώην Δήμος Σηπιάδας), με έδρα την Αργαλαστή και απέχει 65 km από το Βόλο και 17 km από το Λαύκο Πηλίου. Η πρόσβαση από το Βόλο γίνεται με κατεύθυνση προς Αργαλαστή και Λαύκο. Μετά το Λαύκο, υπάρχει διασταύρωση και δυο διαδρομές, η μία προς Προμύρι -Λύρη – Κατηγιώργη και η άλλη προς Πλατανιά- Μούσγες (αριστερά) – Καστρί (πριν τον οικισμό) – Κατηγιώργης.

Το Προμύρι, είναι ένα ένδοξο χωριό, γνωστή η «Σφαγή του Προμυρίου» στις 8-5-1823 (από τους Τούρκους). Διαθέτει πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια, γραφική πλατεία με γέρικα πλατάνια, εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, με πανηγύρι στις 15 Αυγούστου και την Τρανή Βρύση, με δροσερό νερό Αξίζει να δείτε το σπίτι που γεννήθηκε ο μαχητής του 1821, Νικόλαος Φιλάρετος (1805-1868).

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗΣ  – ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ  ΣΚΙΑΘΟ

Από τη Σκιάθο, και συγκεκριμένα από το παλιό λιμάνι της Χώρας Σκιάθου, πολλά καΐκια που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές προς τις παραλίες του νησιού έχουν συμπεριλάβει, ως ενδιάμεση στάση, τον Κατηγιώργη Πηλίου για μεσημεριανό φαγητό στις ψαροταβέρνες του (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες). Πολλοί τουρίστες που διαθέτουν δικά τους σκάφη, και διαμένουν κυρίως στη Σποράδες, επιλέγουν τις ταβέρνες του Κατηγιώργη, για μια ποικιλία από ψαρομεζέδες με τη συνοδεία τσίπουρου, κρασιού ή μπύρας.

Από το γραφικό λιμανάκι του Κατηγιώργη (τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο όταν έχει καλό καιρό) αναχωρούν θαλάσσια ταξί με προορισμό τη Σκιάθο και τις υπόλοιπες Σποράδες ή την Εύβοια.

Ενδεικτικά το skiathos water taxi, εκτελεί δρομολόγια από τις Κουκουναριές και τη Χώρα Σκιάθου προς Κατηγιώργη και Πλατανιά Ν. Πηλίου ή την Εύβοια, για περισσότερες πληροφορίες : τηλ. : 6980 200200, https://www.skiathoswatertaxi.gr .

  • Από το λιμάνι του Πλατανιά (οικισμός στα Ν. του Κατηγιώργη) ξεκινούν καϊκια, καθημερινά, για εκδρομές  προς τη Σκιάθο, για κολύμπι και περιήγηση στο νησί και στη συνέχεια επιστροφή στον Πλατανιά, με μια στάση στον Κατηγιώργη για ψαροφαγία (ο Πλατανιάς απέχει μόνο 6 ν.μ. από τη Σκιάθο).
  • Από τη Μηλίνα και το Λαύκο  Ν. Πηλίου οργανώνονται, κυρίως από τα ξενοδοχεία, ημερήσιες κρουαζιέρες, με αναχώρηση από τον Πλατανιά, προς  Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο ή προς τις παραλίες του Ν. Πηλίου με κατάληξη τις Κουκουναριές Σκιάθου.

ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗΣ – ΦΑΓΗΤΟ

  • «Φλοίσβος», η γνωστή ψαροταβέρνα του Βούλγαρη με τραπέζια πάνω στην άμμο, τηλ. : 24230 71071 (ανοικτά  από το πρωί μέχρι το βράδυ).  Διάσημα πιάτα η κακαβιά, δηλαδή ψαρόσουπα από φρέσκα ψάρια ημέρας που ψαρεύονται στον Κατηγιώργη, καλαμάρια τηγανητά, χταπόδι στα κάρβουνα, καραβιδο-μακαρονάδα, καθώς και η ξεχωριστή, σε γεύση, σαλάτα Πηλίου με τσιτσίραβλα (βλαστάρια άγριας φιστικιάς σε άλμη και ξύδι) και άγριο κρίταμο (βότανο του βουνού).
  • «Αρετή», η ψαροταβέρνα του Σταμούλη, με τραπέζια μπροστά στη θάλασσα, τηλ. :  24230 71440 (ανοικτά  από το πρωί μέχρι το βράδυ). Δοκιμάστε μακαρονάδα ή κριθαράκι θαλασσινών με γαρίδες, καραβίδες ή αστακό και τους διάσημους ψαρομεζέδες τους.
  • «Αύρα», για καφέ, γλυκό, παγωτό (διαθέτουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια), www.studiosavra.gr στον Κατηγιώργη.
  • «Sea side», Café – Lounge bar, για καφέ και ποτό δίπλα στη θάλασσα.

Στον οικισμό  θα βρείτε επίσης σουβλατζίδικο και super market.

ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ Ν.ΠΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • Η παραλία του Κατηγιώργη (ή Αγίου Γεωργίου) με τις ταβέρνες και τις καφετέριες πάνω στη θάλασσα, είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Η παραλία είναι προστατευμένη από διερχόμενα αυτοκίνητα και τα παιδιά μπορούν να παίζουν ελεύθερα στην άμμο και να κολυμπούν στα ρηχά νερά.

Το βράδυ, στη μικρή παραλία, κάποιοι επιλέγουν  να κάνουν πάρτι, με τη συνοδεία απαλής μουσικής, κάτω από το φως του φεγγαριού.

  • Στον Κατηγιώργη και  προς Βρωμονέρι υπάρχει μια μικρή αμμώδης παραλία, το Βλαχόρεμα, με πεύκα μέχρι τη θάλασσα και ένα μικρό ρεματάκι.  Θα φτάσετε ακολουθώντας ένα όμορφο μονοπάτι μέσα στα πεύκα (10′).

Η παραλία είναι πολύ γνωστή στην περιοχή και τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από νωρίς με κόσμο. Θα πρέπει να φέρετε μαζί σας νερό, σνακ, ομπρέλα κλπ καθώς εδώ δεν υπάρχει υποδομή.

  • Δίπλα στον Κατηγιώργη, πίσω ακριβώς από το λιμανάκι, υπάρχει άλλη μια μικρή παραλία, η Αγρελιά, με εύκολη πρόσβαση από μονοπάτι (5′ περπάτημα). Ακολουθώντας πορεία  Ν. από τον Κατηγιώργη οι παραλίες είναι αμμώδεις, με πλούσια βλάστηση και πεντακάθαρα νερά.

Θα βρείτε τις εξής παραλίες :

  • Βρωμονέρι, Ν. του Κατηγιώργη, Μικρή παραλία με άμμο που έχει «καταλειφθεί» από την ξενοδοχειακή μονάδα Menagia Village. Η παραλία διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνα που ανήκουν στο ξενοδοχείο αλλά μπορείτε να κάνετε χρήση και να κολυμπήσετε στην παραλία ακόμα και αν δεν ανήκετε στους πελάτες.

Η παραλία Βρωμονέρι, όπως και οι περισσότερες του Ν. Πηλίου προς το Αιγαίο, επηρεάζονται από τον αέρα που φυσάει στο θαλάσσιο δίαυλο Πηλίου-Σκιάθου, που λέγεται από τους ντόπιους «μπουγάζι». Μπορείτε να φτάσετε στο Βρωμονέρι ακολουθώντας το μονοπάτι από τον Κατηγιώργη (περίπου 20′ περπάτημα). Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία είναι χωματόδρομος σε πολύ κακή κατάσταση. Απέναντι από το Βρωμονέρι, στο δίαυλο Πηλίου-Σκιάθου, υπάρχει ο εξαιρετικά επικίνδυνος ύφαλος «Λευκάρι» ή «Λευτέρης», γι’ αυτό και έχει τοποθετηθεί μικρός φάρος.

  • Για εναλλακτικές δραστηριότητες επιλέξτε καταδύσεις στον ύφαλο, γύρω από το παλιό «Ναυάγιο ΒΕΡΑ».

Το φορτηγό πλοίο «ΒΕΡΑ» προσάραξε στον ύφαλο το 1999, στη συνέχεια έσπασε στα δυο και σιγά σιγά βυθίστηκε. Σήμερα βρίσκεται σε βάθος 17-28 μ. με την πλώρη να είναι όρθια και την πρύμνη να ακουμπά στο βυθό με την αριστερή του πλευρά (πληροφορίες : https://www.zoumbosub.gr, με έδρα το Βόλο).

  • Παραλία Καστρί, στα Ν., 10 km από τον Κατηγιώργη και 6 km πριν τον Πλατανιά. Όμορφη παραλία με άμμο και αρκετό αέρα, ιδανική για windsurf.

Στην παραλία θα βρείτε το Camping Kastri Beach,  το οποίο διαθέτει χώρο για σκηνές και τροχόσπιτα, ταβέρνα, bar κλπ.,  https://www.campingkastribeach.com.

Στο Καστρί μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με αυτοκίνητο ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που συνδέει τον Κατηγιώργη με το Καστρί. Αν βρίσκεστε στον Πλατανιά και θέλετε να πάτε για κολύμπι στο Καστρί, μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα ή καγιάκ ( αρκεί να το επιτρέπει ο καιρός).

  • ΠλατανιάςΠλατανιά), στα Ν. του Κατηγιώργη, Το παραθαλάσσιο χωριό διαθέτει μεγάλη παραλία, καταλύματα, ταβέρνες, λιμάνι, μαρίνα σκαφών. Από το λιμάνι του Πλατανιά αναχωρούν καθημερινά (τους καλοκαιρινούς μήνες) ημερόπλοια για εκδρομές προς τη γειτονική Σκιάθο. Στον Πλατανιά λειτουργεί το Camping Louisa, που καταλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη κατάφυτη περιοχή, http://www.camplouisa.gr.
  • Μικρό,  Ν. μετά τον Πλατανιά

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟ,  Πηγή : https://www.ammosmikrobeach.com

Μικρός οικισμός με ωραία σπίτια, ταβερνάκια, καφετέριες, όπως το Ammos Restaurant – Cafe – Bar, το οποίο διαθέτει και ενοικιαζόμενα δωμάτια, https://www.ammosmikrobeach.com, και μια μικρή παραλία με άμμο και χαλικάκι. Απέχει 57 km από τo Βόλο (1,5 ώρα οδικώς περίπου) και 17 km από την Αργαλαστή. Μπορείτε να φτάσετε στο Μικρό από το Λαύκο με αυτοκίνητο (8,5 km) ή από τον Πλατανιά, με καΐκι – θαλάσσιο ταξί (απόσταση 5′) ή από μονοπάτι (περίπου 800 μ.). Στο Μικρό και σε απόσταση 2 km από την παραλία, υπάρχει αναρριχητικό πεδίο με 18 διαδρομές.

Στη Β. πλευρά του Νοτίου Πηλίου, μετά τον Κατηγιώργη, οι παραλίες έχουν άγρια ομορφιά, χοντρό βότσαλο, πολύ αέρα και εντυπωσιακούς σχηματισμούς που δημιουργούνται από βράχια.

Αυτές είναι :

  • Παραλία Λύρη, στα Β. του Κατηγιώργη. Μικρός οικισμός με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια παραλία με άγρια ομορφιά και μεγάλες πέτρες. Η επιχείρηση με τα δωμάτια «Λύρη», τηλ : 24230 71405 μπορεί να σας διαθέσει καφέ ή κάποιο μεζέ για μπύρα ή τσίπουρο (το παλιό ταβερνάκι δε λειτουργεί). Στις 23 Αυγούστου γιορτάζει το εκκλησάκι της Παναγίας στη Λύρη.
  • Παραλία Θεοτόκος, 5′ από τη Λύρη. Θα δείτε την εκκλησία της Θεοτόκου (1807) και ερείπια από αρχαίο οικισμό, που λέγεται ότι είναι της αρχαίας Σηπιάδας. Μικρή παραλία με βοτσαλάκι και πέτρες, πολύ αέρα, για όσους επιζητούν την απομόνωση.
  • Παραλία Μουρτιά, Β. της Θεοτόκου. Περιτριγυρισμένη από βραχάκια που μοιάζουν με αγάλματα μέσα στο νερό, είναι ιδανική για βγάλετε ωραίες φωτογραφίες.
  • Παραλία Πάλτση, Β. από το Μουρτιά. Οικισμός με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και την παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου (ή Πάλτση), με βοτσαλάκι, αρκετό κόσμο και φυσικά αέρα.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *