Translation

Κορυτσά(Korca) – Μοσχόπολη(Voskopoja) Αλβανίας, Ημερήσια Εκδρομή Από Ελλάδα

Ευρώπη

Η Κορυτσά (Korca ή Korce) είναι γνωστή ως Μικρό Παρίσι, ως Πόλη των Σερενάδων (ερωτικά τραγούδια), ως Πόλη των Μουσείων και ως Πόλη των Καρναβαλιών.


Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 869 μ. στους πρόποδες του βουνού Μοράβα, στα ΝΑ της Αλβανίας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (38 km). Έχει εύκολη πρόσβαση από τις πόλεις Καστοριά και Φλώρινα και ενδείκνυται για ημερήσια εκδρομή. Από την πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα απέχει 181 km.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η πόλη, με τις παλιές συνοικίες και το Παζάρι ιδρύθηκε το 1490 από τον Οθωμανό τοπικό άρχοντα Iljaz Bey Mirahori, πουτ έχτισε και το Τζαμί.

Το Παζάρι της Κορυτσάς (Pazari i Korces) με τα παλιά μονώροφα και διώροφα σπίτια και τα στενά δρομάκια υπήρξε τόπος συνάντησης εμπόρων από Ελλάδα, Τουρκία, Βενετία, Τεργέστη.

Παζάρι της Κορυτσάς   

Τα ανακαινισμένα κτίρια του ιστορικού κέντρου στεγάζουν εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Ξεχωρίζουν το ατμοσφαιρικό KomitetiKafe Muzeum και το Hani i Pazarit, ξενοδοχείο- εστιατόριο με εσωτερική αυλή.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η Bulevardi Fan Noli είναι η φαρδιά λεωφόρος στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα μουσεία, ξενοδοχεία, εμπορικά αλλά και το ζυθοποιείο της Κορυτσάς.

Η Κορυτσά από το 1928 παράγει την Korca Beer (Birra Korca), 100% αλβανική μπύρα και το Ζυθοποιείο Korca Beer είναι επισκέψιμο με δωρεάν ξενάγηση (ώρες 10 π.μ., 12, 2 μ.μ. καλό θα ήταν να έχετε συνεννοηθεί νωρίτερα,  https://birrakorca.com.al), στην Bulevardi Fan Noli (μετά το Μεσαιωνικό Μουσείο). Απέναντι από το ζυθοποιείο είναι η μπυραρία Shtepia e birres, που σερβίρει Korca Beer και φαγητό, με ωραία αυλή ιδανική και για οικογένειες με παιδιά.

Το Korca Beer Festival γίνεται μέσα Αυγούστου (14-18), με τοπικές και διεθνείς μπύρες, φαγητό και ζωντανή μουσική, Rruga Midhi Kostani,  Τερματικός Σταθμός Λεωφορείων Κορυτσάς (πληροφορίες στο https://bestbeerfestivals.com/korca-beer-fest).

Εκτός από μπύρα η Κορυτσά παράγει κρασί και ρακή ενδεικτικά θα βρείτε το Korca 2000, στην Rruga Bajazit Rehova (επισκέψιμο).

Στο ορεινό χωριό Boboshtca ή Boboshtce (αλβανικά), 10 km Ν της Κορυτσάς, θα βρείτε πολλές ταβέρνες. Φημίζεται για την παρασκευή ρακής από μούρα (mulberry raki) από τις αιωνόβιες μουριές του χωριού.

Η αλβανική κουζίνα περιλαμβάνει αρκετό κρέας, όπως ψητό αρνί κυρίως στη σούβλα, τουρσί, κρεμμύδια, λαχανικά αλλά και πίτες, με πιο διάσημη την τοπική πίτα lakror, την οποία φτιάχνουν όλες οι ταβέρνες. Η «lakror ne sac» είναι μία χειροποίητη λεπτή ζύμη που γεμίζεται συνήθως με σπανάκι (spinag) με ή χωρίς τυρί), πράσο (presh), κρεμμύδι – ντομάτα (qepe – tomate), τσουκνίδα (hithra), κολοκύθι (kunkull) κλπ., σκεπάζεται με ειδικό καπάκι (sac) και ψήνεται στη χόβολη (στάχτη).

Το Lakror Festival (Festa a Lakrorit) γίνεται κάθε καλοκαίρι (αρχές Αυγούστου) στο διπλανό χωριό Polene, 3 km από το Voskop, σε υπαίθριο χώρο όπου γυναίκες φτιάχνουν επί τόπου τις πίτες. Για lakror ξεχωρίζει το Shija e Sacit στο Παλιό Παζάρι και το Mik Mak στην Bulevardi Republika.

Το petanik me fasule (πίτα με φασόλια), το  petka (ζυμαρικό) και το kulac (ζύμη σαν κέικ) είναι επίσης παραδοσιακά φαγητά της Κορυτσάς.

Στα Byrek Tradicional, Pizza Byrek, Mik Mak θα βρείτε πίτες byrek (από το τουρκικό burek) όπως σπανοκόπιτες, κρεατόπιτες, τυρόπιτες, πατατόπιτες που δίνονται στο χέρι με το κομμάτι.

Στην κορυφή του λόφου, 3 km πάνω από την Κορυτσά, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, με σταυρό και εκπληκτική θέα του οροπεδίου και των βουνών. Λίγο πριν φτάσετε στην κορυφή μπορείτε να σταματήσετε για καφέφαγητό στο ξενοδοχείο Montrelux Resort Korce, με πισίνα και υπέροχη θέα από το εστιατόριο, στην  Rruga Clirimi i Korces.

Για φωτογραφίες της πόλης από ψηλά υπάρχει εντός πόλης ένας μοντέρνος πύργος γνωστός ως Red Tower ή Panoramic Tower Korca (7 π.μ.-10 μ.μ., είσοδος 50 Lek).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρναβαλιού (Festivali Nderkombetar I Karnavalene) γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο (αρχές συνήθως), είναι από τα μεγαλύτερα της Αλβανίας και προσελκύει πολλούς επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες (πληροφορίες : https://bashkiakorce.gov.al.

ΚΟΡΥΤΣΑ – ΨΩΝΙΑ

Στο Παλιό Παζάρι θα βρείτε το μικρό εμπορικό κέντρο  Qendra Tregtare Pazari και αρκετά μικρά μαγαζάκια με souvenirs, όπως τα κεραμικά.

Η Κορυτσά είναι γνωστή και για τα χειροποίητα χαλιά και τα κιλίμια με τα ιδιαίτερα μοτίβα που πωλούνται σε καταστήματα στο Παζάρι.

ΚΟΡΥΤΣΑ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Ανάστασης του Χριστού (Katedralja Ringjallja e Krishtit), 1992.

  • Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης (Muzeu Kombetar i Artit Mesjetar – MKAM), Bulevardi Fan Noli 59 (λίγο πιο κάτω από το Ναό της Ανάστασης).

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Αλβανίας, μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μοντέρνο κτίριο (1980) με περισσότερες από 7.000 θρησκευτικές εικόνες, από εκκλησίες και μοναστήρια της Αλβανίας, όλα αντιπροσωπευτικά δείγματα της Μεσαιωνικής, Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής χριστιανικής τέχνης καθώς και 500 άλλα αντικείμενα και χειρόγραφα.

Θα θαυμάσετε φορητές εικόνες των πιο διάσημων ζωγράφων – αγιογράφων της Αλβανίας όπως «Ανάσταση του Λαζάρου» και «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – 4 Ευαγγελιστές», από  το Ναό Ευαγγελίστριας Berat, έργα του Onufri (16ος αι.), «Αγ. Ιωάννη Βλαδίμηρου» του Kostandin Shpartaracu (18ος αι.), εικόνες από τη Μονή Ardenica των αδελφών Kostandin και Athanas Zografi (18ος αι.), εικόνες από τον Αγ. Νικόλαο Μοσχόπολης του  David Selenica (17ος -18ος αι.). Ανοιχτά Τρίτη –Σάββατο 9 π.μ. – 4 π.μ., Κυριακή 10 π.μ. -3 μ.μ. και Δευτέρα κλειστά (δωρεάν).

  • Μουσείο Φωτογραφίας Gjon Mili, στην Rruga Konferenca e Pezes, στο κίτρινο κτίριο (κλειστά Κυριακή – Δευτέρα, είσοδος με εισιτήριο).

Περιλαμβάνει αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του διάσημου Αλβανού φωτογράφου από την Κορυτσά Gjon Mili (1904-1984).

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Κορυτσάς (Muzeu Arkeologjik I Korces), Rruga Mihal Grameno 19 (πίσω από τον Ναό της Ανάστασης). Στεγάζεται σε παλιά κατοικία (19ου αι.), που είναι Πολιτιστικό Μνημείο και διαθέτει πολλά Προϊστορικά αντικείμενα (9 π.μ. – 4 μ.μ., Δευτέρα κλειστά, είσοδος με εισιτήριο).
  • Σπίτι – Μουσείο Vangjush Mio (Muzeu i Shtepise Vangjush Mio), Rruga Spiro Ballkameni 3 (το κτίριο πίσω από τον Ναό της Ανάστασης) όπου θα δείτε έργα και προσωπικά αντικείμενα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου από την Κορυτσά Vangjush Mio (1891-1957).
  • Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης – 1ο Αλβανικό Σχολείο (Muzeu Kombetar i Arsimit- Mesonjetorja), στην Bulevardi Shen Gjergji (απέναντι από Ναό της Ανάστασης). Άνοιξε στις  7-3-1887 και ήταν το 1ο σχολείο στο οποίο διδασκόταν η αλβανική γλώσσα. Το κτίριο, πρώην κατοικία, είναι Πολιτιστικό Μνημείο (είσοδος με εισιτήριο).
  • Tζαμί Iljaz Bey Mirahori, στην Rruga Floresha Myteveli 12 (κοντά στο Παλιό Παζάρι). Χτίστηκε μεταξύ 1484 -1495 από τον Iljaz Bey Mirahori, ιδρυτή της Κορυτσάς (1490)  και είναι το παλαιότερο θρησκευτικό Πολιτιστικό Μνημείο της πόλης.
  • Μουσείο Ανατολικής – Ασιατικής Τέχνης «Bratko» (Muzeu Oriental «Bratko»), στην Bulevardi Fan Noli

ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ

Η Μοσχόπολη (Voskopoja ή Voskopoje) είναι μικρός ορεινός οικισμός του Δήμου Κορυτσάς (https://bashkiakorce.gov.al). Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μ., σε μία κοιλάδα (βοσκότοπος) περιτριγυρισμένη από βουνά (Ostrovice) με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά. Με εύκολη πρόσβαση από την Κορυτσά (20 km Δ της πόλης) προσελκύει αρκετούς επισκέπτες για ημερήσια εκδρομή, ακόμα και από Ελλάδα.

Η Μοσχόπολη με τους χαλαρούς ρυθμούς αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήσυχες διακοπές, για περιπάτους στη φύση, για περιήγηση στις πολυάριθμες παλιές Ορθόδοξες εκκλησίες.

Ιδρύθηκε το 1330 από Βλάχους και άνθισε, όπως και η Κορυτσά, με το εμπόριο. Υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Το 1744 ιδρύθηκε το σχολείο «Νέα Ακαδημία», με κοιτώνες για τους μαθητές και μαζί το πρώτο τυπογραφείο (1744) από τον Γρηγόριο Κωνσταντινίδη(τυπογράφος), που διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη για τους μαθητές (έχουν καταστραφεί, θα δείτε μονό μια ταμπέλα). Από τις 24 Ορθόδοξες εκκλησίες που είχε κάποτε η Μοσχόπολη, όλες μεγάλες για να χωρούν πολλούς πιστούς, τύπου τρίκλιτες βασιλικές,  σήμερα σώζονται οι 7, σε σχετικά καλή κατάσταση.

ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Ο οικισμός διαθέτει ωραία σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, πολλά μικρά παραδοσιακά ξενοδοχεία και λίγες ταβέρνες – καφέ.

Η Rruga Saint Maria, που είναι κεντρικός  δρόμος, μετά την  Taverna Voskopoje, σας οδηγεί στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Αγίας Μαρίας (Kisha Fjetja e Shen Merise).

Μοσχόπολη – Rruga Gjergi Simon Sina-  Janko Coffee

Στην Rruga Gjergji Simon Sina θα βρείτε το Janko Coffee (γωνιακό κατάστημα). Το Restorant Peshku Geska διαθέτει εκτός από κρέας και φρέσκιες πέστροφες από  εκτροφείο.

ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα αξιοθέατα της Μοσχόπoλης είναι κυρίως οι Ορθόδοξες εκκλησίες η οποίες διαθέτουν υπέροχες τοιχογραφίες των μεγάλων ζωγράφων – αγιογράφων της εποχής και μπορείτε να τις θαυμάσετε ελεύθερα.

Από τις 24 που υπήρχαν κάποτε σήμερα θα δείτε, σε σχετικά καλή κατάσταση μόνο 7, που είναι όλες Πολιτιστικά Μνημεία Αρχιτεκτονικής.

  • Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Kisha Fjetja e Shen Merise), 1694-1699 με τοιχογραφίες του 1712.
  • Αγ. Νικολάου (Kisha e Shen Kollit), 1721, με τοιχογραφίες του David Selenica ή Selenicasi ο οποίος έχει αγιογραφήσει ολόκληρη την εκκλησία με περισσότερες από 7.000 διαφορετικές μορφές.
  • Αγ. Αθανασίου (Kisha e Shen Thanasit), στο νεκροταφείο, ΒΑ του οικισμού, με τοιχογραφίες του 1745 των αδελφών Kostandin και Athanas Zografi (18ος αι.).
  • Αγ. Μιχαήλ (Kisha e Shen Mehillit), 1722, τρίκλιτη βασιλική.
  • Προφήτη Ηλία (Kisha e Shendelliu).

Μοσχόπολη, εκκλησία Προφήτης Ηλίας

Τρίκλιτη βασιλική με επίπεδη οροφή και εσωτερικά με δυο σειρές κιόνων που συνδέονται με καμάρες.

         

Μοσχόπολη, εκκλησία Προφήτης Ηλίας

  • Αγ. Παρασκευής (Kisha Shenepremte)

Η πρώτη εκκλησία ήταν η παλιότερη του χωριού (1378) αλλά κάηκε και ξαναχτίστηκε νέα στην ίδια θέση, πάνω στο λόφο.

Tο γεφύρι της περιοχής με τα δυο τόξα είναι Πολιτιστικό Μνημείο Αρχιτεκτονικής.

  • Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (Manastiri i Shen Podhromit) ή Βαπτιστή, 1632, βυζαντινού ρυθμού με ιδιαίτερες τοιχογραφίες του 1659. Εύκολη πρόσβαση με τα πόδια από το κέντρο του οικισμού (γιορτάζει 24/6).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΟΡΥΤΣΑ – ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ

Από Καστόρια και Φλώρινα μέσω του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής όπου και οι δυο τελωνιακές αρχές, Ελλάδας –Αλβανίας, κατά την είσοδο και έξοδό σας, θα σας ζητήσουν ταυτότητες. Ο οδηγός του Ι.Χ., εκτός από άδεια και δίπλωμα, στην περίπτωση που δεν είναι και ο κάτοχος του αυτοκινήτου, θα πρέπει να επιδείξει και εξουσιοδότηση από τον κάτοχο (εύκολα μέσω gov.gr), γιατί απαιτείται και τη ζητήσουν. Η απόσταση Κρυσταλλοπηγή – Κορυτσά είναι 38 km.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Αστυνομία : 129
  • Ασθενοφόρο : 126
  • Η οικογένεια του Γεώργιου Σίνα (1783-1856) είχε καταγωγή από τη Μοσχόπολη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Βόρεια Ήπειρος), γι’ αυτό και η Rruga Gjergi Simon Sina στη Μοσχόπολη. Γεννήθηκε στη Νις Αυστρίας και υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης, διπλωμάτης και Εθνικός Ευεργέτης της Ελλάδας.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *