Translation

Κρουαζιέρα στα τρία κάστρα του Ναυπλίου με θαλάσσιο καγιάκ

Κρουαζιέρες Πελοπόννησος

Το Ναύπλιο είναι η πρωτεύουσα του Ν. Αργολίδας, και το σημαντικότερο λιμάνι της Αν. Πελοποννήσου, στον Αργολικό κόλπο. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η πόλη ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή της, Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823-1834. Μετά το 1984 πρωτεύουσα του κράτους έγινε η Αθήνα.


ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η Ακροναυπλία ή «Ιτς-Καλέ», που στα τουρκικά σημαίνει «εσωτερικό Κάστρο», είναι το παλαιότερο από τα τρία  Κάστρα του Ναυπλίου, με την ιστορία του να ξεκινάει την προϊστορική περίοδο, στα  τα Κυκλώπεια τείχη (4ος αι. π.Χ.). Διέθετε συστηματική οχύρωση, κυρίως μετά τον 8ο αι., η οποία υπέστη αλλαγές στην εποχή της Ενετοκρατίας. Το 1210-1212, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την  πόλη χώρισαν την περιοχή της Ακροναυπλίας σε δύο περιβόλους, ύψους 85μ.,  που ονομάστηκαν Κάστρα. Στο μέσο περίπου της χερσονήσου, βρισκόταν το λεγόμενο «Φράγκικο Κάστρο», το οποίο προοριζόταν για την κατοικία των Φράγκων αρχόντων και αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της πόλης, ενώ το «Pωμέικο Κάστρο», στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου και σε υψηλότερο επίπεδο, προοριζόταν για τους Έλληνες. Οι Φράγκοι, για να ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο Κάστρων, έχτισαν τείχος μεταξύ των δύο Κάστρων και ένα τετράγωνο Πύργο, στο μέσο του λόφου.

Το 1470, οι Ενετοί, υπό την απειλή των τουρκικών επιδρομών, έχτισαν επιπλέον το «Κάστρο των Τόρων», με πέντε κανόνια Το όνομά του προέρχεται πιθανώς από την ιταλική λέξη «torrione» που σημαίνει «το μεγάλο Πύργο σε τείχος Φρουρίου».

Το 1822 εδώ ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος μια δεκαετία μετά βρέθηκε στο Κάστρο Παλαμηδίου φυλακισμένος. Το 1829, επί Καποδίστρια, εντός του Φρουρίου, είχε χτιστεί μια εκκλησία, ένας  στρατώνας και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το 1833-1862, επί Όθωνα, ο βαυαρικός στρατός συντήρησε τα οχυρώματα, έφτιαξε στρατιωτικές αποθήκες και τελειοποίησε τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Το 1926 οι φυλακές του Παλαμηδίου μεταφέρθηκαν στην Ακροναυπλία, στον στρατώνα του Καποδίστρια.

Επί Μεταξά (1936-1941) σε αυτές τις φυλακές έστελναν τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος, χαρακτήρα που διατήρησε η Ακροναυπλία και την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Οι φυλακές έκλεισαν επί βασιλείας Παύλου του Α’, όπου μετά γκρεμίστηκαν και τη θέση τους πήρε μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, το «Ξενία».

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ

Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή ενός γκρίζου βράχου, ύψους 216 μ. Κτίστηκε την περίοδο 1711-1714 από τους Ενετούς σε σχέδια των μηχανικών Giaxich και Lasalle, πάνω σε ερείπια παλαιών οχυρώσεων. Το 1715 έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Πήρε το όνομά του από τον Ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Αποτελεί πρότυπο ενετικής οχύρωσης, με πανίσχυρα τείχη και 8 οχυρώσεις (προμαχώνες). Σε κάθε οχύρωση οι Έλληνες έδωσαν 8 ονόματα, όπως Άγιος Ανδρέας (με ομώνυμο ναό εντός του Κάστρου), Ρομπέρ (Γάλλος Φιλέλληνας), Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Επαμεινώνδας, Φωκίων, Θεμιστοκλής και Λεωνίδας.

Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή όπου στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862) και του Γεωργίου Α΄ (1863-1913) αποτέλεσε  την πιο απάνθρωπη φυλακή στον ελληνικό χώρο. Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ήταν εφιαλτικές.

Το 1833 στο Παλαμήδι φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, για την αντικαθεστωτική του δράση και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά, έπειτα από χάρη του βασιλιά Όθωνα. Από το 1840-1926, η οχύρωση με το όνομα  Μιλτιάδης, που ήταν και η μεγαλύτερη σε μέγεθος, μετατράπηκε σε μία από τις πιο σκληρές φυλακές για βαρυποινίτες.

Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κάτω από την οχύρωση με το όνομα Θεμιστοκλής βρίσκεται η γνωστή παραλία της Αρβανιτιάς.

Η πρόσβαση στο Κάστρο μπορεί να γίνει είτε από τον δρόμο που καταλήγει στην ανατολική, είτε από τη σκάλα με τα 999, που βρίσκεται στη δυτική πύλη.  H σκάλα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού.

ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Το Μπούρτζι δημιουργήθηκε την Α’ περίοδο της Ενετοκρατίας  (1389-1541) από τον αρχιτέκτονα Gabello (1473). Ήταν η κατοικία των δήμιων του Παλαμηδίου  που έβγαιναν από εκεί μόνο για να εκτελέσουν τις θανατικές καταδίκες. Είναι το μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου.  Οι Ενετοί το ονόμασαν «Costello dello Soglio» δηλαδή «Κάστρο του Θρόνου». Το όνομα Μπούρτζι είναι τουρκικό και σημαίνει «Νησί-Φρούριο».

Το Ναύπλιο αναφέρεται και ως «Λιμάνι της Αλυσίδας» (Porto Cadena) καθώς από την Ακροναυπλία μέχρι το Μπούρτζι υπήρχε μια κινητή αλυσίδα που είχε σκοπό να προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους επιδρομείς που ερχόντουσαν από τη θάλασσα.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΜΕ ΚΑΓΙΑΚ

Η κρουαζιέρα περιλαμβάνει θαλάσσια περιήγηση με το εξής δρομολόγιο : Λιμάνι Ναυπλίου – Μπούρτζι – Φρούριο Ακροναυπλίας – Παραλία Αρβανιτιάς- Απομονωμένη Παραλία – Παλαμήδι – Λιμάνι Ναυπλίου. Το επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ εύκολο και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Η κρουαζιέρα ξεκινάει στις 10.00 μέχρι τις 13.00 και η διάρκεια της είναι 3 ώρες, με στάση για μπάνιο, περίπου 1 -1,5 ώρες, σε μικρή απομονωμένη παραλία.

Η εταιρεία «PANEXPEDITIONS» KAYAK NAFPLIO που διοργανώνει την κρουαζιέρα διαθέτει τα εξής :

Μονόκλινα ή διπλά θαλάσσια καγιάκ που έχουν πλήρη εξοπλισμό, όπως βοηθητική πλευστότητα, κατάστρωμα ψεκασμού και κουπί.

Οι οδηγοί είναι φιλικοί μιλάνε αγγλικά και είναι πιστοποιημένοι ως:

  • “4 Star Sea Kayak Leader” από το British Canoeing
  •  “Βασική εκπαίδευση ασφάλειας και διάσωσης” από το British Canoeing
  • “Πρώτες Βοήθειες μακριά από τη βοήθεια” πιστοποιημένη από την Wilderness Medical Training

Επίσης η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τα εξής :

  • Διαχείριση θαλάσσιου καγιάκ / ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια
  • Σνακ και αναψυκτικά, με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα
  • Αποθηκευτικό, σκιά στυλ αποστολής, κατά τη διάρκεια των χαλαρωτικών περιόδων μας
  • Εξοπλισμός για κολύμβηση με αναπνευστήρα
  • Μεγάλη στεγνή τσάντα για τις ανάγκες σας
  • Φωτογραφίες και βίντεο με GoPro Camera που αποστέλλονται αργότερα
  • Εξοπλισμός πρώτης βοήθειας και θαλάσσιου καγιάκ που μεταφέρονται από τους οδηγούς σας
  • Προσωπική ασφάλιση

Εσείς πρέπει να έχετε μαζί σας :

  • καπέλα και γυαλιά ηλίου
  • αντηλιακό
  • πετσέτα
  • T-shirt με μακρύ μανίκι ή Lycra πουκάμισο

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Ναυπλίου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 34, τηλ. 2752360900

ΚΑΓΙΑΚ ΝΑΥΠΛΙΟ, www.panexpeditions.com, τηλ. (+30)2751052270, 6936046484

TAXI Ναυπλίου, τηλ. 27520-24120, -36311

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *