Translation

Κρουαζιέρα στο Μολδάβα της Πράγας, κάτω από τη γέφυρα του Καρόλου

Κρουαζιέρες

Ο ποταμός Μολδάβας είναι ο παραπόταμος του Έλβα που διασχίζει την Κεντρική Ευρώπη. Ο Vltava (Βλτάβα) είναι το τμήμα του ποταμού Μολδάβα που περνάει μέσα από την Τσεχία και κυρίως από την πρωτεύουσα της χώρας, Πράγα, με συνολικό μήκος 430 km. Ο Vltava είναι γνωστός και για τις πλημμύρες του όπου σύμφωνα με την ιστορία αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 100 χρόνια. Η τελευταία φορά που ο ποταμός υπερχείλισε ήταν το 2002, με την άνοδο του νερού να προκαλεί πολλές καταστροφές και αρκετούς νεκρούς. Κατά τη διαδρομή σας μέσα στο ποτάμι, θα δείτε ένα σπίτι το οποίο χρησιμεύει για να μετράνε εμπειρικά την άνοδο του νερού.


Για τον έλεγχο των πλημμυρών υπάρχει ένα φράγμα, γνωστό και ως Φράγμα Μολδάβα. Είναι μια κατασκευή που έχει σκοπό να δημιουργεί υψομετρική διαφορά ικανή να ανακόψει την ορμή του ποταμού. Έτσι επιτρέπεται, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, η ελεύθερη κυκλοφορία των μικρών σκαφών κρουαζιέρας, εντός του ποταμού αλλά και το canoe kayak, κοντά στο νησί Κάμπα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η κρουαζιέρα στον Μολδάβα είναι μια όμορφη εμπειρία καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε μέσα στο ποτάμι, να περάσετε κάτω από τη Γέφυρα του Καρόλου (Charles Bridge ή στα τσέχικα Karluv most), να θαυμάσετε από μακριά το Κάστρο της Πράγας με το Ναό του Αγίου Βίτου, τα υπέροχα αναγεννησιακά κτίρια που είναι κτισμένα μπροστά στο ποτάμι, το νησί Κάμπα κλπ.

Λόγω των πολλών σκαφών που κινούνται εντός του Μολδάβα, κοντά στις γέφυρες υπάρχουν φανάρια που ανάβουν πράσινο ή κόκκινο και ρυθμίζουν την κυκλοφορία των σκαφών στο ποταμό.

Οι διακυμάνσεις της στάθμης του νερού και κυρίως η άνοδος που προκαλεί και τις πλημμύρες, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις αποβάθρες του ποταμού.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Μπροστά από τους πυλώνες της Γέφυρα του Καρόλου, μέσα στο νερό, υπάρχουν κάτι ξύλινες κατασκευές οι οποίες χρησιμεύουν για να φωτίζουν τη νύκτα τα υποστυλώματα της γέφυρας για να τα βλέπουν τα πλοία. Στην ουσία οριοθετούν τα τόξα της γέφυρας για να είναι ορατά στο σκοτάδι.

Τα νερά του ποταμού Μολδάβα μπορεί να φαίνονται σκούρα, από τη λάσπη που κατεβάζει ο ποταμός αλλά είναι καθαρά καθώς η Πράγα διαθέτει σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Το Κάστρο της Πράγας ή Κάστρο Χραντκάνι με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου, όπως φαίνεται από τον Μολδάβα.

 

Tο Μουσείο Κάφκα, μετεγκαταστάθηκε και βρίσκεται μετά το Μουσείο Κάμπα, στο νησάκι Κάμπα, στην περιοχή Μάλα Στράνα (Mala Strana). Το Σπίτι   Μουσείο που γεννήθηκε ο Τσεχοεβραίος συγγραφέας  Φραντς Κάφκα (1883 – 1924), βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης στην Πράγα. Ο Κάφκα έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια από το 1889 – 1896 και φέρει το όνομα «U minuti» ή House of the Minute. Είχε μετατραπεί σε «Μουσείο Κάφκα», μέχρι που δημιουργήθηκε το νέο Μουσείο, στο νησί Κάμπα.

Το Μουσείο Κάμπα (Museum Kampa), στο νησί Κάμπα, όπως φαίνεται από τον Μολδάβα.

 

Οι «Yellow Penguins», 34 φωτεινοί κίτρινοι πιγκουίνοι που εκτίθονται έξω από το Μουσείο Κάμπα και αποτελούν εικαστική παρέμβαση της ιταλικής ομάδας καλλιτεχνών «Cracking Art», με επικεφαλής τον Tomas Klima. Είναι ένα πρωτότυπο τουριστικό αξιοθέατο. Οι καλλιτέχνες ήθελαν να δείξουν ότι οι πιγκουίνοι, μόνοι, περιμένουν σε μια αποβάθρα της Ανταρκτικής ένα πλοίο. Το βράδυ οι πιγκουίνοι παραμένουν φωτισμένοι και εντυπωσιάζουν.

Έκθεση γλυπτών στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Κάμπα, δίπλα στο ποτάμι.

Το «Botel Admiral Hotel», ξενοδοχείο με 84 μικροσκοπικά δωμάτια πάνω στον Μολδάβα.

Οι παλιές Πύλες οχύρωσης και τα ερείπια από τα Λουτρά Libuse, στο Park Vysehrad, γνωστά ως  Ruins of Libuse’s Bath.

Το νησί Κάμπα έχει ένα πάρκο, στο νότιο τμήμα του νησιού. Το Πάρκο Κάμπα έχει από κυπρίνους μέχρι και πάπιες και πολύ πράσινο στο οποίο καταφεύγουν οι κάτοικοι για περίπατο και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν εδώ, όπως canoe kayak. To 2002 μετά τις πλημμύρες ένα τμήμα του νησιού βυθίστηκε και πολλά κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πρόσβαση γίνεται από την αποβάθρα που βρίσκεται κοντά στην Εβραϊκή Συνοικία (Josefov) και συγκεκριμένα στην αποβάθρα που βρίσκεται δίπλα στη Γέφυρα Cechuv.

Μπορείτε να νοικιάσετε πλοιάριο και από την αποβάθρα κοντά στη Γέφυρα Palacheho αλλά είναι πιο μακριά από το ιστορικό κέντρο της Πράγας. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας με το σκάφος υπάρχει ξεναγός και η δυνατότητα φαγητού ή ποτού, ομαδικά ή μεμονωμένα.

Η Γέφυρα Cechuv ή Svatopluk Cech ή Γέφυρα Cech είναι μια σιδερένια γέφυρα με τόξα που συνδέει τις συνοικίες της Παλιάς Πόλης (Stare Mesto) και της Holesovice της Πράγας. Πήρε το όνομά της από τον Τσέχο συγγραφέα Svatopluk Cech (1846 – 1908).

Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε το αυτοκίνητό σας πολύ κοντά στην αποβάθρα, επί του δρόμου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Τα πλοιάρια που κάνουν την κρουαζιέρα στον Μολδάβα είναι πολλά και ανήκουν σε πολλές εταιρείες. Τα περισσότερα αναχωρούν από τη Γέφυρα Cechuv, στην Εβραϊκή Συνοικία. Για τη δική σας διευκόλυνσή σας αναφέρουμε μερικές εταιρείες ενοικίασης σκαφών τέτοιου τύπου:

  •  Prague Boats, τουριστικό γραφείο για ενοικίαση σκάφους στην Πράγα, οδός Dvorakovo nabrezi, Πράγα, τηλ.: +420 724 202 505

  • River Boats Prague, οδός Dvorakovo nabrezi, Πράγα, τηλ.: +420 734 255 067
  • Boat Party Prague, οδός Michalska 439/13, Stare Mesto, Πράγα, τηλ. : +420 234 280 731
  • Cruise-Prague.cz, οδός Jindrisska 941/24, Stare Mesto, Πράγα, τηλ. : +420 774 278 473
  • steamers Prague, οδός Revolucni 1082/8, τηλ.: +420 775 075 075

Για ιδιωτική περιήγηση :

  • Wine Boats, οδός Dvorakovo nabrezi, Pier 5, (Ema Kordova), Stare Mesto, Πράγα, τηλ.: +420 777 221 514, cz
  • Pujcovna lodicek, Vltava, Πράγα, τηλ. : +420 739 000 022
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *