Translation

Κέα – Τζιά – Εκδρομή στο ξεχασμένο νησί των Κυκλάδων

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Αναχώρηση του πλοίου από Λαύριο προς Κέα. Η αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι του Λαυρίου είναι στις 8.30 πμ. Η διαδρομή διαρκεί μόνο 1 ώρα. Η τιμή του πλοίου είναι 12,20 € ανά άτομο και με επιστροφή άλλα 12,20 € δηλαδή σύνολο 24,40 €.  Στην περίπτωση που θέλει κάποιος να πάρει το αυτοκίνητο του η τιμή με την επιστροφή είναι 60,40 €. Αν κάποιος δε διαθέτει αυτοκίνητο μπορεί να έρθει με λεωφορείο από το Πεδίον του Άρεως προς το λιμάνι του Λαυρίου ή με οργανωμένη εκδρομή από κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο. Η Κέα πήρε το όνομά της από τον Κέω τον επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο, πρώτο οικιστή του νησιού. Παλαιότερα ονομαζόταν Υδρούσα, λόγω των πολλών νερών που έρεαν στο νησί. Ονομάζεται και Τζια, όνομα που επικράτησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Άφιξη στο λιμάνι Κορησσία της Κέας στις 9.30 πμ ακριβώς.


Η Κορησσία είναι ένας όμορφος τόπος με πολλά καφέ, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ , φούρνο κλπ. Στο λιμάνι της Κορησσίας, με τον οικισμό Λιβάδι, είναι ένα μέρος που αξίζει να μείνει κανείς περισσότερες μέρες. Διαθέτει δική της αμμώδη παραλία και δημοτικό πάρκινγκ.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Στο δρόμο πίσω από τα καφέ, παράλληλα με το λιμάνι, θα βρει κανείς αρκετά καταστήματα με ρούχα, μαγιό, παρεό, καπέλα άλλα και hand made αναμνηστικά και αντικείμενα τέχνης, που αντίστοιχα έχω βρει σε κατάστημα της Πράγας.

Το ερειπωμένο εργοστάσιο με την καμινάδα που δεσπόζει στην περιοχή κατασκεύαζε από το 1927 και για 30 χρόνια τα πρώτα εμαγιέ σκεύη.

Στην συνέχεια μια επίσκεψη στη χώρα Ιουλίδα επιβάλλεται. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο μικρό πάρκινγκ που υπάρχει στην πλατεία και με τα πόδια ανεβαίνετε στον κεντρικό δρόμο της Χώρας. Περνάτε την πρώτη καμάρα που βρίσκεται μετά το πάρκινγκ των λεωφορείων και των ταξί και μπαίνετε στην είσοδο του οικισμού. Στο κτίριο κάτω από την καμάρα υπάρχουν ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού, επίτιμου πολίτη του νησιού.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Σπίτια με κεραμοσκεπές, κάποια καφέ, όχι πολλά καθώς έχουν κλείσει αρκετά και ψηλά προς το τέλος του δρόμου υπάρχουν ταβέρνες, καφέ και το μπαράκι Λέων με τα βαρέλια για τραπέζια.

Στο τέρμα του δρόμου, ακολουθώντας το μονοπάτι από Άγιο Σπυρίδωνα προς Οτζιά, μετά από αρκετό περπάτημα, θα φτάσετε στο έμβλημα της Κέας, το Λέων. Το λιοντάρι είναι ένας σκαλισμένος βράχος από σχιστόλιθο, μήκους περίπου 8 μέτρων, που κείτεται εκεί από τον 7ο αιώνα και περιμένει να τον επισκεφτείς, αν έχεις χρόνο.

Όποιος έχει χόμπι την πεζοπορία η Κέα διαθέτει 12 διαφορετικές διαδρομές με ειδική σήμανση, 36 km μονοπάτια για να εξερευνήσεις.

Επίσης, στην Ιουλίδα υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από ανασκαφές στο νησί. Στην πλατεία μπορεί να δει κανείς το επιβλητικό Δημαρχείο του νησιού, με την νεοκλασική αρχιτεκτονική. Αναχώρηση από την Ιουλίδα προς Κορησσία, με κατεύθυνση βόρεια προς Οτζιά.

Στη πορεία, αφού διασχίσετε την οργανωμένη παραλία Γιαλισκάρι, με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραθεριστικές κατοικίες, θα συναντήσετε το Βουρκάρι, στο γραφικό όρμο του Αγίου Νικολάου.

Το Βουρκάρι είναι λιμανάκι – μαρίνα σκαφών με πολλά καφέ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα με ρούχα ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Εδώ γίνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες με αφετηρία τη μαρίνα. Αξίζει να σταματήσετε για καφέ καθώς η θάλασσα είναι μπροστά στα πόδια σας.

Παρόλο που ο δρόμος διασχίζει το Βουρκάρι μπορείς να περπατήσεις άνετα κατά μήκος της μαρίνας και να πιεί τον καφέ του απολαμβάνοντας τον ήλιο μέσα σε απόλυτη χαλάρωση. Κοιτάτε τη θάλασσα, τα σκάφη, τον κύριο με το καλάμι που ψαρεύει και ηρεμείτε πίνοντας καφέ στο Breeze. Επίσης στο Breeze υπάρχουν πολύ νόστιμα πιάτα και εντυπωσιακά κοκτέιλ.

Μετά το Βουρκάρι προς βόρεια συναντάτε την παραλία του Οτζιά. Η παραλία είναι αμμώδης, κατάλληλη για μπάνιο με την οικογένεια καθώς όταν δε φυσάει ο βόρειος άνεμος, εδώ όλα είναι ήρεμα. Έχει αρκετές ταβέρνες για φαγητό και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι αν κάποιος επιλέξει να έρθει με οργανωμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο για μονοήμερη στη Τζιά, η παράλια στην οποία θα κολυμπήσει είναι αυτή. Τα οργανωμένα πρακτορεία επιλέγουν να επισκεφτούν την Ιουλίδα, την παραλία του Οτζία για μπάνιο και φαγητό και τέλος το λιμάνι της Κορησσίας για καφέ, πριν αναχωρήσουν για Λαύριο.

Αξίζει να πάρει κάποιος το αυτοκίνητο για μονοήμερη στη Κέα, αν είναι μέχρι πέντε άτομα, καθώς το νησί έχει πολλές παραλίες με άγρια ομορφιά που δε θα μπορέσει να δει σε διαφορετική περίπτωση.

Επίσης, αν έρθει κάποιος μονοήμερη από το Λαύριο χωρίς αυτοκίνητο θα πρέπει να ξέρει τα δρομολόγια των τοπικών λεωφορείων ή να πάρει ταξί για να πάει στη κοντινότερη παραλία. 

Ακόμα και χωρίς το αυτοκίνητο με εισιτήριο 24,40 € με επιστροφή, η Κορησσία είναι όμορφη για καφέ και φαγητό και επιστροφή αργά το απόγευμα.

Ο δρόμος μετά τον Οτζία σας οδηγεί στην Παναγία Καστριανή η οποία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, λόγω της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η εικόνα βρέθηκε το 1700 με θαυμαστό τρόπο στο σημείο αυτό και έτσι ιδρύθηκε ο πρώτος μικρός ναός και στη συνέχεια το 1912 κτίστηκε ο μεγαλοπρεπής ναός. Η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα απόκρημνο βράχο, στην κορυφή του λόφου Καστρί και είναι ιδανική για τέλεση γάμων και βαπτίσεων. Ανατολικά, κάτω από το βράχο υπάρχει μια μικρή, απομονωμένη παραλία στην οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. 

Αναχώρηση από τον Οτζιά με κατεύθυνση προς Κορησσία. Στο Γιαλισκάρι υπάρχει διασταύρωση προς Ιουλίδα και Σπαθί. Στην παραλία Σπαθί χρειάζεστε περίπου μισή ώρα να φτάσετε καθώς ο δρόμος είναι αρκετά κακός χωματόδρομος( 5,5 km), με πολλές στροφές. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, αμμώδης, με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένη, και εδώ υπάρχει το Spathi beach bar με ομπρέλες και ξαπλώστρες, που σερβίρει καφέ, διάφορα σνακ και φαγητό.

Επιστροφή στην Ιουλίδα με κατεύθυνση νότια προς τον Κούνδουρο και το Κουνδουράκι beach για μπάνιο. Η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα, 15 km NΔ και ακολουθείτε το δρόμο προς Ιουλίδα, Ποίσσες, Κούνδουρος.

Η νότια πλευρά του νησιού είναι ιδανική για μπάνιο όταν φυσάει βοριάς καθώς οι παραλίες αυτές προστατεύονται από τα μελτέμια του καλοκαιριού. Οι Ποίσσες είναι παραλία με αλμυρίκια, καθαρά νερά και διαθέτει το μοναδικό κάμπινγκ του νησιού.

Το Κουνδουράκι beach βρίσκεται αριστερά από τον ομώνυμο οικισμό και διαθέτει πλήρως οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, οι οποίες γίνονται ανάρπαστες από νωρίς καθώς εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε, να πιείτε καφέ και smoothies από φρέσκα φρούτα, να φάτε κάποιο ελαφρύ σνακ. Για όποιον του αρέσουν τα θαλάσσια σπορ εδώ υπάρχει το Kea Water Sports Club. Η διεύθυνση διαθέτει πετσέτες για τις ξαπλώστρες, οπότε δε χρειάζεται να φέρετε από το σπίτι. 

Όπως μας ενημέρωσαν από τη Kea Water Sprots για το 2018kea water sports
“Το Koundouraki beach είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο σε άνετα πουφ και ξαπλώστρες, μακριά από την φασαρία και τις γλυκές φωνούλες των παιδιών που παίζουν στην παραλία! Είναι ένας χώρος τέλεια εναρμονισμένος με το νησιώτικο περιβάλλον, με καταπληκτική θέα και ενέργεια! Το koundouraki beach είναι ο τέλειος προορισμός για οικογένειες, καθώς κάθε μέρα συναντιούνται εκεί πάρα πολλά παιδιά, δημιουργώντας παρέες και απασχολούνται με πολλές δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ, παιχνίδι στην θάλασσα, ψάρεμα, κλπ.
Πολύ ανανεωμένη κουζίνα με σπεσιαλιτέ τα burger με τζιώτικα κρέατα! Από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι θα σερβίρεται πρωινό, κάτι το οποίο εξυπηρετεί πολύ και όλους τους “σκαφάτους” που βρίσκουν καταφύγιο στον όρμο του Κουνδούρου. Ο σεφ μας Βασιλης Σταθάκης έχει αναβαθμίσει όλα τα πιάτα, τα οποία κυμαίνονται πάντα στην λογική του “ανάλαφρου” φαγητού λόγω ζέστης και θάλασσας. Έμπειρος μπαρίστας φτιάχνει τα ανάρπαστα κοκτέιλ μας, τα οποία κλέβουν πάντα την παράσταση!”

Στη συνέχεια, αν πεινάτε αρκετά και σας έχει ανοίξει η όρεξη από τα σπορ μπορείτε να συνεχίσετε το δρόμο προς την περιοχή Καμπί, αμέσως μετά το Κουνδουράκι, όπου σας περιμένει μια ταβέρνα με ψάρια και μαγειρευτά πιάτα από τοπικά προϊόντα. Η παραλία Καμπί με τα πεντακάθαρα νερά, δεν είναι οργανωμένη όμως οι σχιστόπλακες που υπάρχουν στο βυθό κάνουν το μπάνιο δύσκολη υπόθεση.

Επιστροφή αργά το απόγευμα στη Κορησσία, όπου σας περιμένει για τον απογευματινό καφέ, πριν μπείτε στο πλοίο για το λιμάνι του Λαύριου.

Λιμεναρχείο Λαυρίου : 22920-25249, 22920-26859

Λιμεναρχείο Kέας : 22880-21344

Για λεωφορεία στο νησί πληροφορίες στο keatours

Κτέλ Ν. Αττικής : 210 880880

Αναχωρήσεις λεωφορείων κάθε μισή ώρα από το Πεδίον του Άρεως για Λαύριο, περίπου 60 λεπτά διάρκεια ταξιδιού.

Πρακτορείο Λαυρίου : 22920-26777, 22920-25249

Πρακτορείο Κέας : 22880-21435, 22880-22660

Παναγία Καστριανή : 22880-24348, 22880-22880,22880-24324

Δήμος ΚΕΑΣ : 22880-22661

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *