Κύθνος ή Θερμιά, μια κυκλαδίτικη ομορφιά
Ένα νησί τόσο κοντά και τόσο μακριά απ’ όλα. Ένα νησί των Κυκλάδων που τα έχει όλα. Όμορφες παραλίες, ησυχία, πολύ καλό φαγητό, γραφικά χωριά, ιαματικά λουτρά. Η πρόσβαση γίνεται από το λιμάνι του Πειραιά (3-3,5 ώρες) και από το λιμάνι του Λαυρίου (2-2,5 ώρες). Επίσης υπάρχουν πολλά δρομολόγια που ενώνουν την Κύθνο με τα γύρω νησιά όπως Κέα, Σέριφο, Σίφνο κλπ. Καθώς το πλοίο πλησιάζει το νησί βλέπεις τις παραλίες και λες «να μη ξεχάσουμε να έρθουμε για κολύμπι κι εδώ».
Το λιμάνι λέγεται Μέριχας, είναι πολύ γραφικό, με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία. Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαράκια είναι πολλά και καλόγουστα. Φεύγοντας από τον Μέριχα, ανηφορίζοντας το δρόμο προς το εσωτερικό του νησιού, το μάτι σου πέφτει στην άγρια κάπαρη που είναι φυτρωμένη ανάμεσα στις πέτρες του λόφου, σημάδι ότι εδώ οι σαλάτες που θα φας έχουν το άρωμα και τη γεύση της.
Αν διαλέξει κάποιος να μείνει στα Λουτρά ή λίγο πριν ή λίγο μετά θα συνδυάσει ταυτόχρονα με το μπάνιο και άλλα πράγματα. Τα Λουτρά βρίσκονται σε απόσταση από το λιμάνι 11 km και από τη Χώρα 5 km.
Στα Λουτρά οι υποδομές του υδροθεραπευτηρίου είναι από την εποχή του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας (1840). Λέγεται ότι η Αμαλία επειδή δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει έφερε από τη Βαυαρία ειδικούς γιατρούς προκειμένου να αναζητήσουν το κατάλληλο ιαματικό νερό για να ευεργετηθεί. Οι ειδικοί θεώρησαν ότι τα ιαματικά νερά της Κύθνου είναι ιδανικά για το πρόβλημα της υπογονιμότητας της βασίλισσας και έτσι κατασκευάστηκαν οι μαρμάρινοι λουτήρες που υπάρχουν έως σήμερα, για τα μπάνια του βασιλικού ζεύγους. Η Κύθνος για πολλά χρόνια στήριξε την οικονομική και τουριστικής της ανάπτυξη στα ιαματικά αυτά λουτρά.
Στα Λουτρά εκτός από τα ιαματικά νερά υπάρχει μια μεγάλη παραλία κι άλλες μικρότερες που βρίσκονται τριγύρω, όπως η παραλία Σχοινάρι, εκεί που πέφτουν τα θερμά νερά. Εδώ αν πεινάσεις έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε απλές ή γρήγορες λύσεις φαγητού αλλά και σε πιο «μαμαδίστικες» γεύσεις. Στην οικογενειακή ταβέρνα της κ. Κατερίνας μπορείς να γευθείς πολλά σπιτικά πιάτα, από ντόπια προϊόντα αλλά και να προμηθευτείς νόστιμα τυριά και φρέσκια κάπαρη για το σπίτι.
Αφού ξεκουραστείς σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, από τα πολλά της περιοχής, βγαίνεις για την απογευματινή σου βόλτα στο γραφικό λιμανάκι. Εδώ μπορείς να καθίσεις στα μικρά καφέ για να απολαύσεις ένα δροσερό χυμό ή παγωτό, με θέα τα σκάφη που λύνουν και δένουν τα σχοινιά τους.
Για το βραδινό φαγητό υπάρχουν πολλές ταβέρνες όπου μπορείς να φας πεντανόστιμα ντόπια κρέατα, μαγειρευτά ή ψητά. Στην ταβέρνα του «ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ» ξέρεις ότι τη μία μέρα μπορείς να φας κατσικάκι λεμονάτο και την επόμενη μέρα κοκκινιστό, συνοδευόμενα πάντα με καταπληκτικές σαλάτες γεμάτες από τα αρωματικά βότανα του νησιού, την κάπαρη και τον μάραθο. Το βράδυ σου ολοκληρώνεται στα μπαράκια με ένα ποτό στην ακροθαλασσιά.
Όπου και να διαλέξεις να μείνεις στην Κύθνο μπορείς να δεις το νησί μέσα από μονοήμερες εξορμήσεις. Μια όμορφη απογευματινή βόλτα είναι στη Δρυοπίδα, στη μέση του νησιού. Σίγουρα θα σε κρατήσει για βραδινό φαγητό αφού θα έχεις εξαντληθεί από το περπάτημα στα σοκάκια, της θαυμάζοντας τις γλάστρες στις μικρές αυλές των σπιτιών.
Συνεχίζοντας το δρόμο από Μέριχα και Δρυοπίδα, μέσα από το πευκοδάσος, συναντάς τον οικισμό της Παναγίας Κανάλας με την ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας Κανάλας και ήσυχη παραλία της, με τα ήρεμα νερά που σε γαληνεύουν. Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 8 Σεπτεμβρίου όπου εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Λέγεται ότι η εικόνα βρέθηκε από ψαράδες να επιπλέει στη θάλασσα ανάμεσα στο άνοιγμα Κύθνου – Σερίφου.
Σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης για κολύμπι ή για εξερεύνηση είναι η γνωστή παραλία της Κολώνας. Το τοπίο εδώ είναι μαγικό και θέλεις να το γνωρίσεις από άκρη σ’ άκρη. Θέλεις να ανέβεις στον ’Άγιο Λουκά παρόλο που βλέπεις ότι μόνο περπατώντας μπορείς να φτάσεις στο σημείο αυτό. Αν δε θέλεις να περπατήσεις πρέπει να έχεις μηχανή καθώς με το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο να τα καταφέρεις. Η θέα από το σημείο αυτό σε αποζημιώνει για την προσπάθεια αυτή.
Η Χώρα είναι ένα μαγικό μέρος που σε τραβάει σαν μαγνήτης, όσες μέρες παραμείνεις στο νησί για διακοπές. Δεν ξέρεις κάθε φορά τι να διαλέξεις να κάνεις και από πού να ξεκινήσεις. Έχει ένα μικρό αλλά καταπληκτικό Μουσείο όπου για λίγα λεπτά μπορείς να ζήσεις μέσα σε ένα παραδοσιακό σπίτι της Κύθνου και να φανταστείς τον τρόπο ζωής των ενοίκων του.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η Κύθνος είναι ένα νησί με πάρα πολλές παραλίες, με καθαρά νερά, άμμο με μικρό βοτσαλάκι αλλά και βράχια. Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες και την απαραίτητη σκιά τη δίνουν τα αρμυρίκια που υπάρχουν σ’ αυτές. Για να φτάσεις στις περισσότερες παραλίες πρέπει να πας είτε με δικό σου μεταφορικό μέσο, κυρίως μηχανή, είτε από τη θάλασσα, με κάποια βάρκα. Η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολή καθώς δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι αλλά μόνο χωματόδρομοι.
- Παραλία Απόκρουση ή Απόκριση, η παραλία αυτή είναι για πολλούς η καλύτερη παραλία του νησιού. Βρίσκεται στα δυτικά κοντά στο λιμάνι του Μέριχα, με πρόσβαση από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Άμμος με βοτσαλάκι, αρμυρίκια, οικογενειακή. Για φαγητό υπάρχει μια ταβέρνα, ένα καφέ-εστιατόριο και ένα beach bar.
- Παραλία Επισκοπή, ένας πανέμορφος όρμος, στα δυτικά του νησιού κοντά στο λιμάνι του Μέριχα, με άμμο και αρμυρίκια για σκιά.
- Παραλία Φυκιάδα, για να φτάσεις σε αυτή την υπέροχη παραλία θα πρέπει να διασχίσεις ένα χωμάτινο δρόμο που οδηγεί προς την Απόκρουση. Βρίσκεται στα δυτικά του νησιού από τη πλευρά του Μέριχα.
- Παραλία Κολώνα, στη συνέχεια του χωματόδρομου από την Παραλία Φυκιάδα συναντάς την Παραλία Κολώνα. Ο χωματόδρομος είναι κακός και αρκετά δύσκολος ακόμα και αν έρθεις εδώ με μηχανή. Για όποιον έχει δικό του σκάφος μπορεί να δέσει άφοβα εδώ. Η παραλία χωρίζεται από μια στενή λωρίδα άμμου δημιουργώντας δυο εκατέρωθεν παραλίες που στο τέλος της υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Λουκά. Είναι από τις πιο όμορφες του νησιού και του Αιγαίου και βρίσκεται στα δυτικά του νησιού.
- Παραλία Μεγάλη Άμμος Παναγίας Κανάλας, η παραλία Μεγάλη Άμμος στα ανατολικά, είναι η μεγάλη αμμώδης παραλία του οικισμού της Παναγίας Κανάλας, αρμυρίκια,οικογενειακή, με beach bar.
- Παραλία Αντώνηδες, οι παραλίες είναι δυο γι’αυτό και λέγονται δυο Αντώνηδες. Βρίσκεται στον όρμο της Παναγίας Κανάλας όπως και η Μεγάλη Άμμος. Έχει άμμο με μικρό βότσαλο, γαλάζια νερά, αρμυρίκια, πολύ νεολαία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, εστιατόρια.
- Παραλία Αγία Ειρήνη, βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον κόλπο των Λουτρών στον ομώνυμο οικισμός. Στην άκρη της παραλίας υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης η οποία αποτελεί ιδανικό μέρος για γάμους και βαφτίσια. Είναι μεγάλη, αμμώδης, απάνεμη, σε κλειστό κόλπο.
- Παραλία Λεύκες, βρίσκεται πολύ κοντά στη Δρυοπίδα (3 km) είναι μεγάλη παραλία, αμμώδης με βοτσαλάκι και αρμυρίκια, ενδείκνυνται για οικογένειες και διαθέτει λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Παραλία Κουρί και Παραλία Ζογκάκι, μετά την παραλία Λεύκες υπάρχουν αυτές οι δυο μικρές αλλά πανέμορφες παραλίες, κοντά στη Δρυοπίδα, είναι ήσυχες και κατάλληλες για οικογένεια.
- Παραλία Λιοτρίβι, σε έναν μικρό κολπίσκο, ανατολικά βρίσκεται αυτή η όμορφη και μικρή παραλία. Είναι αμμώδης, απομονωμένη, ήσυχη και η πρόσβαση γίνεται με σκάφος.
- Παραλία Άγιος Στέφανος, απέχει από τη Δρυοπίδα 7,5 km, βρίσκεται στα ανατολικά, στον ομώνυμο μικρό οικισμό, με την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη δεξιά άκρη της. Έχει άμμο με βοτσαλάκι, αρμυρίκια, ήσυχη, οικογενειακή, με δυο ταβέρνες που φτιάχνουν νόστιμα πιάτα από ντόπια προϊόντα.
- Παραλία Άγιος Δημήτριος, η παραλία αυτή είναι στο νότιο άκρο του νησιού, σ’ ένα ήρεμο κόλπο ιδανικό για μικρά σκάφη. Έχει εύκολη πρόσβαση, από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμμώδης με αρμυρίκια, οικογενειακή, ήσυχη. Ο ομώνυμος οικισμός έχει λίγα σπίτια, μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και δυο ταβέρνες πάνω στη θάλασσα.
- Παραλία Αλυκή, βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και το τοπίο εδώ είναι άγριο και ερημικό.
- Παραλία Φλαμπούρια, είναι στα δυτικά του νησιού και η πρόσβαση γίνεται από τη Δρυοπίδα. Υπάρχει ο ομώνυμος οικισμός, με λίγα σπίτια και μια πολύ όμορφη εκκλησία στην άκρη της, την Παναγία Φλαμπουριανή.
- Παραλία Άγιος Σώστης, είναι μια παραλία στη βόρεια μεριά της Κύθνου, 2 km από τα Λουτρά. Έχει βαθιά νερά, αμμώδης με μικρό βοτσαλάκι.
ΑΓΟΡΕΣ
Φεύγοντας από την Κύθνο πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τυριά, αυγά, κρέας, ψάρια, γλυκά και θυμαρίσιο μέλι.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210-4226000
Λιμεναρχείο Λαυρίου, τηλ: 22920-25249
Λιμεναρχείο Κύθνου, τηλ: 22810-32290
Δήμος Κύθνου : τηλ: 22810-61100
Αστυνομικός Σταθμός Κύθνου : τηλ: 22810-31201
Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Κύθνου : τηλ: 22810-32250
Αγροτικό Ιατρείο Κύθνου: τηλ: 22810-31202
Ιατρικό Κέντρο Κύθνου: τηλ: 22810-32234
Ιαματικά Λουτρά Κύθνου: τηλ. 22810-32217, 22810-31460
Πρακτορεία Εισιτηρίων Μέριχας Κύθνου: τηλ. 22810-32978,
22810- 32345, 22810-32104
BLUE STAR FERRIES : τηλ. 210-8919800
HELLENIC SEAWAYS : τηλ.: 210-4199000