Translation

Λειψοί

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Οι Λειψοί είναι μια συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) που ανήκουν στα Δωδεκάνησα και βρίσκονται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο, στο ΝΑ Αιγαίο.


Λέγεται ότι ήταν το νησί όπου κατοικούσε η νύμφη Καλυψώ, το παραδεισένιο νησί της Ωγυγίας. Κατά τη μυθολογία η Καλυψώ τρεφόταν με αμβροσία και νέκταρ και είχε τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους αθάνατους. Με το πρόσχημα αυτό, κράτησε κοντά της τον Οδυσσέα για 8 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που οι θεοί έστειλαν τον Ερμή να τη  διατάξει να αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει. Τότε η  Καλυψώ τον προμήθευσε με τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι του και τον άφησε να συνεχίσει το δρόμο του.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το μεγαλύτερο νησί της συστάδας είναι η Ληψώ. Τα άλλα νησιά είναι η Αρεφούσα, τα Ασπρονήσια (5 νησιά), Πάπλωμα, Κουλούρα (2 νησιά), Νήσοι Μανώλη, Καλαπόδι (2 νησιά), Λύρα, Σταυρή, Πιλάβι, Ψώκου, Καπαρονήσι, Πιάτο, Μακρονήσι, Σαράκι και Φράγκος. Οι Λειψοί αποτελούν ξεχωριστό δήμο (από το 1948) που περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί και την ακατοίκητη νησίδα Φράγκος (από το 2001). Ο Δήμος Λειψών έχει μόνιμο πληθυσμό 790 κατοίκους. Εδώ δε θα δείτε βουνά αλλά μικρούς λόφους (μέγιστο ύψος 277 μ.) και πολλές κοιλάδες γεμάτες με ελιές, λεμονιές κ.ά. Οι Λειψοί λόγω του παρθένου φυσικού περιβάλλοντός τους ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000  υπό τον τίτλο «Αρκοί, Λειψοί, Αγαθονήσι και βραχονησίδες» και στον κατάλογο βιοτόπων CORINE.

Το νησί εγκρίθηκε (2006) από την Ε.Ε. ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει και η οποία συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση ή αποκατάσταση του φυσικού της οικότοπου. Τέλος το νησί συμμετέχει στο Δίκτυο Δάφνη που προωθεί την Αειφόρο Ανάπτυξη (δηλαδή την ορθολογική ανάπτυξη και όχι την άναρχη) στα νησιά του Αιγαίου. Γι αυτό το λόγο το Γυμνάσιο του Δήμου Λειψών έχει δημιουργήσει μια μαθητική εταιρεία, την ΤεχνοΛειψία που προωθεί τα τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.  Αν σας αρέσει η πεζοπορία, η ποδηλασία, το ψάρεμα, η εξερεύνηση, η παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας, η ηρεμία και το κολύμπι σε γαλανά νερά τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο οικισμός του νησιού έχει αναπτυχθεί σε συνέχεια με το λιμάνι και βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού. Το λιμάνι είναι αυτό που συγκεντρώνει όλη τη τουριστική κίνηση καθώς εδώ υπάρχουν οι καφετέριες, οι ταβέρνες, τα καταστήματα και τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται σε έναν φυσικά προστατευμένο κόλπο και είναι θεαματικά μεγάλο. Είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες ώστε να εξυπηρετεί ξεχωριστά τα πλοία της γραμμής, ξεχωριστά τα εμπορικά πλοία τροφοδοσίας του νησιού και σε ξεχωριστό σημείο τα αλιευτικά σκάφη. Διαθέτει επίσης μαρίνα σκαφών η οποία είναι πλήρως οργανωμένη.

Επίσης στο νησί υπάρχει Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, ελικοδρόμιο, ΧΥΤΑ, Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αστικών Λυμάτων, λιμνοδεξαμενή, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Τράπεζα, Ταχυδρομείο, Κ.Ε.Π. και Ιστιοπλοϊκός-Αθλητικός Όμιλος.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ

Στα αξιοθέατα του νησιού είναι οι όμορφες βυζαντινές εκκλησίες (5ος  – 6ος αι.), όπως είναι η «Παναγία του Χάρου», η «Παναγία στο Κουσέλιο» (τύπου βασιλική) και η δισυπόστατη εκκλησία  Άγιος Σπυρίδων – Άγιος Παντελεήμων, στη θέση Κατσαδιά.

Η εκκλησία της «Παναγία του Χάρου» κτίστηκε το 1600 μ.Χ. από μοναχούς της Ι.Μ. Πάτμου που ήρθαν στο νησί και δημιούργησαν, κοντά στον οικισμό, ένα μικρό μοναστήρι.  Με τα χρόνια το μικρό μοναστήρι εγκαταλείφτηκε, από τους μοναχούς, αλλά παρέμεινε η εκκλησία που φιλοξενεί σήμερα τη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας του Χάρου». Είναι  τρισυπόστατη, με χαμηλό τρούλο, ακανόνιστα τόξα και μικρά στενόμακρα παράθυρα.
Η εικόνα της «Παναγίας του Χάρου» είναι μοναδική καθώς απεικονίζει την  Παναγία να κρατάει στην αγκαλιά της τον Εσταυρωμένο Χριστό αντί το Θείο Βρέφος. Ίσως από αυτό να πήρε και το όνομά της.

Η μεγάλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Έχει φτιαχτεί με δωρεές ξενιτεμένων κατοίκων του νησιού. Εδώ μπορείτε να προσκυνήσετε την εικόνα της «Παναγίας της Μαύρης». Υπάρχουν άλλες δυο εκκλησίες στη χώρα, η Κάτω Κοίμηση και η Πάνω Κοίμηση, η οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα καταπληκτικό πέτρινο μονοπάτι.

Επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό – Λαογραφικό Μουσείο, στο κέντρο του οικισμού, με εικόνες (16ου -17ου), εκκλησιαστικά κειμήλια, σταυρούς, τοπικές ενδυμασίες, νομίσματα κλπ. Οι Λειψοί εκκλησιαστικά ανήκουν στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου.

Άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι η Αρχαιολογική Συλλογή, με ευρήματα από ανασκαφές διαφόρων περιόδων, που φιλοξενείται σε ειδικό χώρο στον οικισμό. Προσέξτε ένα τμήμα από μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (4ος π.Χ.) και τους λύχνους (3ος  π.Χ.).

Ο Μύλος Αράβη, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, ενδείκνυται για να βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες του νησιού. Επίσης στο νησί υπάρχει ένα οικοδόμημα με ψηφιδωτά δάπεδα στη θέση Παλιομάνδρα. Στο λιμάνι θα δείτε το Ηρώο και τη βιβλιοθήκη «Οδυσσέας Ελύτης» που κτίστηκε με μέριμνα της UNESCO. Στο Κάστρο, που βρίσκεται στην κορυφή, σώζονται λείψανα της αρχαίας Ακρόπολης και μερικοί αρχαίοι τάφοι.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣ

Η Παναγιά του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου αλλά το πανηγύρι ξεκινάει από τις 22 Αυγούστου. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ομάδα του Δήμου, ο Χορευτικός Σύλλογος, οι κάτοικοι και όλοι οι επισκέπτες του νησιού.

Το πανηγύρι του Κλείδωνα γίνεται στις 24 Ιουνίου επίσης με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ομάδας.

Η Γιορτή του Κρασιού γίνεται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο με κυριότερη στις 10 Αυγούστου. Η αμπελουργία παλιά στο νησί είχε μεγάλη άνθηση. Ο τόπος παρήγαγε την ποικιλία «Φωκιακό», ένα γλυκό μαύρο κρασί που ήταν πολύ φημισμένο. Σήμερα, μερικοί μικροί παραγωγοί, συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτή την ποικιλία αλλά και την ποικιλία «Βικτώρια», που είναι ένα λευκό επιτραπέζιο κρασί.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Εκτός από τον ομώνυμο οικισμό της Χώρας υπάρχουν οι μικρότεροι οικισμοί Κουσέλιο, Κατσαδιά, Πλατύς Γιαλός, Παναγία του Χάρου.

ΟΡΜΟΙ

Ο όρμος Φοντάνα, ο όρμος Μοσχάτο, που βρίσκεται στο δρόμο μετά την παραλία Πλατύς Γιαλός και ο όρμος Ταρσανάς.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι 20 km και συνδέει τη Χώρα με πολλές παραλίες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ένα τοπικό λεωφορείο και ένα ταξί, για να διευκολύνουν τις μεταφορές σας. Επίσης διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές-κρουαζιέρες προς τα νησάκια, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και να θαυμάσετε το φυσικό περιβάλλον.

 • Λιεντού, είναι η πιο γνωστή παραλία του νησιού καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό (10 λεπτά με τα πόδια). Είναι αμμώδης, με μικρό βοτσαλάκι, ρηχά νερά, οικογενειακή, με αρμυρίκια για ίσκιο. Η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, με το τοπικό λεωφορείο ή με δικό σας μεταφορικό μέσο. Διαθέτει καταλύματα, εστιατόρια και καφετέριες. Εδώ υπάρχει το Σπήλαιο Λιεντού.
 • Κάμπος, Δ της Χώρας με πρόσβαση από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Είναι αμμώδης, με λίγα αρμυρίκια, χωρίς ταβέρνες ή καφετέριες.

ΚΑΜΠΟΣ

 • Έλενα, βρίσκεται μετά τον Κάμπο και είναι αμμώδης.
 • Χριστός, απέχει 1,5 km από τη Χώρα και η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μπορείτε να πάτε μόνο με δικό σας μέσο ή με τα πόδια. Είναι αμμώδης, με λίγα αρμυρίκια και δε διαθέτει τίποτα για να φάτε ή να πιείτε.
 • Πλατύς Γιαλός, ΒΔ της Χώρας όπου μπορείτε να πάτε με το τοπικό λεωφορείο, με Ι.Χ. Αν θέλετε να πάτε με τα πόδια από τη Χώρα κατεβαίνετε στο λιμάνι και ακολουθείτε τον τσιμεντένιο δρόμο (περίπου 1 ώρα πεζοπορίας). Η παραλία είναι αμμώδης και για φαγητό υπάρχει ένα και μοναδικό ταβερνάκι, του Κώστα. Αν συνεχίσετε το περπάτημα μέχρι το τέλος του τσιμεντένιου δρόμου θα φτάσετε στον όρμο Μοσχάτο.
 • Κατσαδιά, N, απέχει 3 km από τη Χώρα και η πρόσβαση γίνεται με Ι.Χ., μηχανάκι ή με τα πόδια. Η παραλία έχει βοτσαλάκι, πολλά δέντρα για σκιά και είναι ιδανική όταν φυσάει το μελτέμι. Εδώ μπορείτε να καθίσετε για καφέ, φαγητό ή ποτό, στο art από άποψη διακόσμησης, Dilaila (22470-41041). Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, με φρέσκα πιάτα και καταπληκτική θέα τον κόλπο της Κατσαδιάς. Καθώς φτάνετε στην παραλία θα δείτε τη βυζαντινή εκκλησία  του Αγίου Σπυρίδωνα – Αγίου Παντελεήμονα.

ΚΑΤΣΑΔΙΑΣ

 • Λίμνη, ωραίος αμμώδης κόλπος, πολύ κοντά με την παραλία Κατσαδιά.
 • Τουρκόμνημα, Ν, απομονωμένη παραλία με χοντρό βότσαλο και λίγα αρμυρίκια. Απέχει από τη Χώρα, με τα πόδια, περίπου 1 ώρα. Στην άκρη της παραλίας, πάνω στα βραχάκια, υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι.

ΤΟΥΡΚΟΜΝΗΜΑ

 • Παπαντριά, Ν, απέχει 3 km από τον οικισμό. Η πρόσβαση γίνεται με το λεωφορείο, με Ι.Χ. ή με τα πόδια (μισή ώρα) μέσα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.  Έχει άμμο με βοτσαλάκι και προστατεύεται από το μελτέμι. Θα πρέπει να φέρετε μαζί σας  νερό και φαγητό  καθώς εδώ δε θα βρείτε να φάτε ή να πιείτε κάτι.
 • Χοχλακούρα, Β, απέχει 3 km από τον οικισμό και 40 λεπτά με τα πόδια. Η πρόσβαση γίνεται με το τοπικό λεωφορείο ή με δικό σας μέσο. Ο δρόμος είναι αρχικά άσφαλτος και μετά χωματόδρομος. Είναι μια μεγάλη παραλία, με βότσαλο, ήσυχη, χωρίς ταβέρνες ή καφέ. Οι σπηλιές και τα βράχια που υπάρχουν εδώ την καθιστούν ιδανικό ψαρότοπο.
 • Ξηρόκαμπος, βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την παραλία Χοχλακούρα. Από τη Χώρα απέχει περίπου 1 ώρα με τα πόδια. Έχει βότσαλο και είναι ήσυχη και απομονωμένη.

ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ

 • Παραλία της «Παναγίας της Κοίμησης», εδώ μπορείτε να έρθετε μόνο με μηχανάκι ή με τα πόδια (περίπου 1,5-2 ώρες). Έχει βότσαλο, είναι ήσυχη, απομονωμένη και δεν υπάρχει τίποτα για να φάτε ή να πιείτε.
 • Μονοδένδρι, 3,5 km από τη Χώρα. Η πρόσβαση γίνεται με δικός σας μεταφορικό μέσο, αρχικά από ένα χωματόδρομο και στη συνέχεια από μονοπάτι. Με τα πόδια απέχει από τον οικισμό 1 ώρα και 40 λεπτά. Έχει βότσαλο και επειδή είναι ιδιαίτερα απομονωμένη θα συναντήσετε γυμνιστές. Εδώ δε θα βρείτε να αγοράσετε νερό, καφέ ή  φαγητό γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε από πριν να έχετε φέρει μαζί σας.

ΦΑΓΗΤΟ

Γευτείτε φρέσκα ψάρια, κατσίκι στο φούρνο, φαβοκεφτέδες, πίτες, τυριά, ελιές κλπ.

ΑΓΟΡΕΣ

Πριν φύγετε να αγοράσετε κρασί, μέλι, γλυκά του κουταλιού, ντόπια τυριά (ξινομυζήθρα, ανθότυρο, φέτα, τουλουμοτύρι), ελιές, λάδι.

ΔΙΑΜΟΝΗ- ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ενδεικτικά αναφέρουμε, Villa Vassiliki (22470 41339), Studio Filoxenia (22470-41339), Kalypso Apartments (22470-41420), Nefeli Hotels (22470-41120), Galini Studios Lipsi ( 22470-41212), Mira Mare Studio (22470 41238), Lipsi Agnanti Studios (6944590765), Niriedes Villas (6974468265), Katerina Studios (22470-41237), Studio Poseidon (22470-41130) κλπ.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Υπάρχει σύνδεση από τον Πειραιά με το Blue Star (10-15 ώρες) με Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Κω, Ρόδο ή με τη Dodekanisos Seaways με Αρκιούς, Αγαθονήσι, Φούρνους, Άγιος Κήρυκο, Σύμη κλπ. Επίσης υπάρχει καταμαράν που συνδέει το νησί με Κω, Λέρο, Πάτμο και Σάμο.

Επειδή το νησί δε διαθέτει αεροδρόμιο μπορείτε να πάτε αεροπορικώς μέχρι την Κάλυμνο, τη Κω, τη Ρόδο ή τη Σάμο και μετά με πλοίο να φτάσετε στους Λειψούς.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δημαρχείο : 22470-41209, – 41206, – 41333, – 41411
Αγροτικό Ιατρείο : 22470- 41204
Αστυνομία : 22470-41222
Λιμεναρχείο : 22470- 41133
Δημοτικό Πρατήριο Καυσίμων : 22470- 41101

bluestarferries.gr

Dodekanisos Seaways

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *