Translation

Λεωνίδιο, για ένα ξεχωριστό Πάσχα, Τυρός – Κοσμάς – Μονή Έλωνας

Ελλάδα Πελοπόννησος Προτάσεις

Το Λεωνίδιο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, έδρα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Ν. Αρκαδίας. Ανήκει στα Τσακωνοχώρια μια περιοχή στην οποία οι ηλικιωμένοι μιλούν ακόμα την τσακωνική διάλεκτο.


Η Τσακωνιά αναπτύσσεται στα ανατολικά της Πελοποννήσου, από τον Αργολικό Κόλπο μέχρι τον ορεινό όγκο  του Πάρνωνα. Περιλαμβάνει το Λεωνίδιο, τον Τυρό και τα  χωριά ΠραστόςΚαστάνιτσα, Άγιος ΑνδρέαςΣίταιναΠέρα ΜέλαναΣαπουνακαίικαΠραγματευτής, Λιβάδι και Βασκίνα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το Λεωνίδιο διατηρεί έντονα την τσακωνική αρχιτεκτονική με επιβλητικά πυργόσπιτα του 1800, παλιά αρχοντικά με βοτσαλωτές αυλές, πέτρινα δίπατα και τρίπατα σπίτια με κεραμοσκεπές και στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Το Λεωνίδιο, τσακώνικα «Αγιελίδι» ή Λεωνίδι, πήρε το όνομά του από τον Άγιο Λεωνίδη (16 Απριλίου) ένα μικρό εκκλησάκι που σώζεται στην Πλάκα. Συνδέεται με το θεό Διόνυσο Πρασιάτη ή Βρασιάτη καθώς κατά μια εκδοχή ο ναός κτίστηκε πάνω στο «τάφο της Σεμέλης», μητέρας του Διονύσου. Κατά το μύθο εκβράστηκε με τη Σεμέλη στη θέση των αρχαίων Πρασιών ή Βρασιών γι αυτό ο κάμπος του Λεωνιδίου ονομάζεται και «θαυμαστός κήπος του Διονύσου», στον οποίο γινόντουσαν οι βακχικές γιορτές.

Η Πλάκα είναι το επίνειο του Λεωνιδίου, απέχει 4 km και διαθέτει λιμάνι και παραλία.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Πάνω από το λιμάνι της Πλάκας, στην κορυφή του λόφου, βρίσκονται δυο μικρά βυζαντινά εκκλησάκια, του Αγίου Αθανασίου στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης των Πρασιών και του Αγίου Δημητρίου (σχεδόν κατεστραμμένο).

ΤΥΡΟΣ

Ο Τυρός, του Δήμου Ν. Κυνουρίας, απέχει από το Λεωνίδιο 17 km και είναι γνωστός για τη  ναυτική του παράδοση. Πήρε το όνομά του από το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, τα λείψανα του οποίου βρίσκονται πάνω στο λόφο, εκεί που είναι σήμερα το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (Άνω Τυρός). Στον Τυρό και την Παραλία Τυρού θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, café κλπ.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι ξεχωριστό και ξακουστό κυρίως λόγω των εκατοντάδων αερόστατων που ανυψώνονται την ώρα της Ανάστασης. Οι ενορίες του Λεωνιδίου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή (18ος), του Τιμίου Προδρόμου και των Τριών Ιεραρχών (στο Κοίλασσο).

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων από τις 5 ενορίες στα στενά του Λεωνιδίου. Στη συνέχεια σμίγουν όλοι μαζί στην Πλατεία Ηρώου και ψέλνονται τα Εγκώμια. Ο κάθε Επιτάφιος συναγωνίζεται τον άλλον σε στολισμό κάτι που αποτελεί έθιμο.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά το «Χριστός Ανέστη» ανυψώνονται πολύχρωμα αερόστατα στον ουρανό του Λεωνιδίου. Κάθε σπίτι από όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, ετοιμάζει το δικό της αερόστατο, από χαρτί και καλάμι. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 500 αερόστατα ανυψώνονται στον ουρανό ανάμεσα στα χιλιάδες πυροτεχνήματα. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται οι «Αφανοί», για το κάψιμο του Ιούδα.

Την Κυριακή του Πάσχα,  το πρωί, στον Κήπο του Δημαρχείου, στήνονται σούβλες με αρνιά. Προσφέρεται δωρεάν φαγητό, κρασί, κόκκινα αυγά και πασχαλινά κουλούρια σε όλους τους επισκέπτες.

Την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στην Ακολουθία της Αγάπης, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην τσακωνική διάλεκτο. Στη συνέχεια ακολουθεί η Γιορτή της Αγάπης, ένα παραδοσιακό γλέντι, με τσακώνικους χορούς και τοπικές φορεσιές, «Τζουμπελούδες» (επίσημη τσακώνικη ενδυμασία) και Φουστανελάδες. Προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες παραδοσιακές δίπλες και ανυψώνονται δεκάδες αερόστατα εν μέσω πυροτεχνημάτων.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΟ

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιτάφιου γίνεται κατά μήκος της παραλίας με τη συνοδεία καϊκιών.

Το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης, ρίχνονται στη θάλασσα χιλιάδες αναμμένα κεριά που συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων ψαράδων και ναυτικών. Στη συνέχεια καίνε τον Ιούδα πάνω σε ειδική σχεδία που επιπλέει.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Πύργος Τσικαλιώτη (1808)

Διατηρητέο πλινθόκτιστο κτίσμα που σήμερα αποτελεί χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων (ανοικτά 11 π.μ.-12 και 7 :30 μ.μ.- 9 μ.μ.).

  • Αρχοντικό Πολυτίμου (1816)

Διατηρητέο μνημείο της πόλης.

  • Αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807)

Ιδιωτικό πέτρινο πυργόσπιτο που βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού.

  • Πύργος Χατζηρούδη (1750)

Τριώροφος διατηρητέος πύργος με μικρά παράθυρα.

  • Φάμπρικα Πολιτισμού

Κέντρο Προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο – Εκθεσιακός χώρος – Πολυχώρος. Τα παλιά κτίρια του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας του Απόστολου Κωστάκη μετατράπηκαν από το Δήμο Λεωνιδίου σε Πολιτιστικό Κέντρο. Στο προαύλιο πραγματοποιούνται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (ανοικτά 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 μ.μ.-10 μ.μ. www.fabbricaofculture.gr )

  • Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (αρχές 19ου )

Είναι η Μητρόπολη του Λεωνιδίου και ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις παλιές εικόνες. Είναι φερμένο από τον Πραστό, την ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς όταν το 1826 οι Πραστιώτες προκειμένου να γλυτώσουν την έφοδο του Ιμπραήμ στο χωρίο κατέφυγαν στο Λεωνίδιο.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΤΥΡΟΣ, ΕΘΙΜΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας

Περιλαμβάνει διαγωνισμό φαγητού με βάση τη Τσακώνικη Μελιτζάνα (προϊόν Π.Ο.Π), μπουφέ με διάφορα τοπικά φαγητά και χορό με τσακώνικα τραγούδια. Θα βρείτε πάγκους με παραδοσιακά προϊόντα όπως το γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι, (τέλος Αυγούστου, Λιμάνι Πλάκας). Ο κάμπος του Λεωνιδίου παράγει περίπου 2.000 τόνους μελιτζάνας ετησίως.

  • Melitzazz Festival

Χορός και τραγούδι από διεθνείς ορχήστρες, εκθέσεις, παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, (αρχές Ιουλίου, Λεωνίδιο).

  • Γιορτή της Θάλασσας των Ναυτικών και του Ψαρά

Ζωντανή μουσική, χορός, ψαρομεζέδες και άφθονο κρασί, (τέλος Αυγούστου -Σεπτέμβριος, Λιμάνι Τυρού).

  • «Απολλώνεια»

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσική και χορός, στην κεντρική πλατεία, την παραλία και το μικρό θεατράκι στο λιμάνι του Τυρού. Περιλαμβάνονται επίσης αθλητικές εκδηλώσεις όπως ο «Απολλώνιος Δρόμος», στην κλασική διαδρομή, κολυμβητικοί αγώνες, τουρνουά 5×5, 3×3,  Beach Volley και καλοκαιρινό Camp εκμάθησης αθλημάτων για παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, (Αύγουστος, Παραλία Τυρού).

  • Φεστιβάλ «ΠαραΤυρό – Open art experience»

Μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες, aqua yoga, μαθήματα χορού, καταδύσεων κλπ, (Τυρός).

  • Γιορτή Μελιού

Κεράσματα με μέλι και γιαούρτι, γλυκά με μέλι και έκθεση με τσακώνικα υφαντά (τέλος Ιουλίου, Πέρα Μέλανα). Το χωρίο Μέλανας βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ., με θέα τον Αργολικό Κόλπο και φημίζεται για τα υφαντά του.

  • CLIMBING FESTIVAL

Φεστιβάλ Αναρρίχησης Λεωνιδίου (Νοέμβριος,  www.climbinleonidio.com).

ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου

Η αναρρίχηση στον «Κοκκινόβραχο» είναι από τα πιο γνωστά αναρριχητικά πεδία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ορθοπλαγιά βρίσκεται στο κέντρο του Λεωνιδίου και έχει ύψος 250 μ. Θα βρείτε περισσότερες από 1.000 διαδρομές με δυνατότητα διάνοιξης νέων, (www.climbinleonidio.com ).

Πεζοπορία

Πεζοπορικές διαδρομές στη Νότια Κυνουρία :

  • Λεωνίδιο – Παλαιοχώρι, σε υψόμετρο 850 μ. μέσα σε έλατα, κέδρους και πηγές.
  • Λεωνίδιο – Προφήτης Ηλίας (20′), εύκολο μονοπάτι, μέσα σε πεύκα και έλατα.
  • Λεωνίδιο – Τσιτάλια – Άγιος Αθανάσιος (2-2:30 ώρες), από την Ε.Ο. Λεωνιδίου – Τσιταλίων, όπου στα μισά περίπου της διαδρομής θα βρείτε ένα τσιμεντένιο τοιχίο που σηματοδοτεί την έναρξη του παλιού λιθόστρωτου μονοπατιού που ένωνε το Λεωνίδιο με το χωριό Τσιτάλια. Μέσα από το παλιό μονοπάτι φτάνετε στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Πλάκας, με την εκπληκτική θέα. Υπάρχει και μια δεύτερη διαδρομή προς τον Άγιο Αθανάσιο, ένα μονοπάτι από την Πλάκα, αλλά είναι αρκετά δύσβατο και επικίνδυνο.
  • Λεωνίδιο – Μονή Έλωνας (4 ώρες), μέσα από το φαράγγι του Δαφνώνα, στο ποτάμι Δαφνιάς, ο αρχαίος Σεληνούντας
  • Λεωνίδιο –Πλάκα, μέσα από μονοπάτια που οδηγούν στο λιμανάκι και στις παραλίες.
  • Λεωνίδιο- Κοκκινόβραχος (1:30 -2 ώρες) ανάβαση από τη ΒΑ. πλευρά του οικισμού, από το κοιμητήριο των Αγίων Πάντων προς το πιο χαμηλό σημείο του βράχου «το σκαλί»  (www.walk4fun.gr , Λεωνίδιο, τηλ. : 27570 22422, 6974 110463)

Τρέξιμο

  • Tyros Run  (το 1ο ΣΚ του Ιουνίου ή του Αγίου Πνεύματος) www.tyrosrun.gr
  • Tyros Triathlon (το προτελευταίο ΣΚ του Σεπτεμβρίου) www.tyrostriathlon.gr
  • Τσακώνικος Δρόμος (μέσα Ιουνίου) «Λεωνίδιο- Πούλιθρα-Λεωνίδιο», 16.000 μ. και «Γύρος Λεωνιδίου» 5.000 μ.
  • Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου Πάρνωνα, με αφετηρία και τερματισμό τον Κοσμά, η διαδρομή γίνεται μέσα στα έλατα, τις καστανιές και τα πλατάνια
  • Mountain Bike Trail, στο Λεωνίδιο υπάρχει η δυνατότητα για mountain bike, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους της γύρω περιοχής

Παρατήρηση Φύσης

Η χαράδρα Δαφνώνα και η περιοχές Μονή Έλωνας και Σκίντζας ανήκουν σε Περιοχές Προστασίας της Φύσης. Θα δείτε σπάνια είδη χλωρίδας και μερικά είδη πουλιών και αρπακτικών με φωλιές πάνω στα βράχια.

ΚΟΣΜΑΣ

Ο Κοσμάς του Δήμου Ν. Κυνουρίας βρίσκεται στα ΝΑ. του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μ. μέσα σε έλατα, κέδρους και καστανιές.

Το σκηνικό εδώ είναι πετρόκτιστα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, βρύσες με τρεχούμενο νερό, γέρικα πλατάνια στην κεντρική πλατεία του χωριού (φυτεύτηκαν το 1883) και η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Στο παλιό πέτρινο σχολείο (1914) στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά με αντικείμενα, σκεύη, κεραμικά, κεντήματα και υφαντά.  Αξιοπρόσεκτα είναι τα χτένια αργαλειού από καλάμι, δείγματα λαϊκής τέχνης των «Γιωργατζάδων», των φημισμένων Κοσμιτών χτενάδων.

Στα καφενεία της πλατείας θα βρείτε παραδοσιακά γλυκά όπως το φημισμένο «κοσμίτικο» γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα και μπακλαβάς. Αγοράστε ντόπια κρέατα όπως γίδα, λουκάνικα,  μέλι, κάστανα, χυλοπίτες, ντόπιο τσίπουρο και βότανα από τα μαγαζάκια του χωριού. Στον Κοσμά ξεχωρίζει το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων  (1η Σεπτεμβρίου), που γίνεται στην κεντρική πλατεία με δημοτικά τραγούδια και χορούς. Από τον Κοσμά μπορείτε να συνεχίσετε για Σπάρτη και τα χωριά Γεράκι και Βρονταμάς.

ΜΟΝΗ  ΕΛΩΝΑΣ ή ΕΛΩΝΗΣ

Είναι κτισμένη πάνω σε απότομο βράχο, στη χαράδρα Δαφνώνα του Πάρνωνα, στο δρόμο μεταξύ Λεωνιδίου και Κοσμά. Ονομάστηκε «Έλωνα» από τη τσακωνική λέξη «Έουνη», που σημαίνει Ελεούσα. Κατά μια άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από κάποια παλαιά εικόνα της Παναγίας που μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος της Λακωνίας. Όταν γύρω στο 582 οι κάτοικοι του Έλους, εξαιτίας της εισβολής των Σλάβων, κατέφυγαν στην Τσακωνιά έφεραν μαζί τους και την εικόνα που φέρει το όνομα του τόπου τους.

Κατά την παράδοση το μοναστήρι κτίστηκε στη συγκεκριμένη θέση όταν κάποιοι βοσκοί της περιοχής έβλεπαν ένα φως να καίει πάνω στο βράχο. Στο σημείο αυτό βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τη φώτιζε ένα αναμμένο καντήλι. Δυο μοναχοί που ασκήτευαν στην περιοχή, ο Καλλίνικος και Δοσίθεος, ίδρυσαν εκεί την πρώτη Μονή (16ος), ένα ναό και δυο κελιά. Στη συνέχεια οι δυο αυτοί μοναχοί σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους καθώς η Μονή λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Από το 1775 η άκμασε για μεγάλο διάστημα γι’ αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ανακήρυξε Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική.

Ο σημερινός Ναός κτίστηκε το 1809 στη θέση του παλιού. Είναι τύπου βασιλική, ορθογώνιου σχήματος (14,90 Χ5,10), καμαροσκέπαστος χωρίς τρούλο, προσαρμοσμένος μέσα στο βράχο.

Το μαρμάρινο κωδωνοστάσιο προστέθηκε το 1831. Από το 1900 το μοναστήρι αρχίζει να διαμορφώνει τη σημερινή του μορφή και το 1930 εμφανίζεται ως μια από τις πλουσιότερες της Πελοποννήσου. Το 1972 μετατράπηκε από αντρική σε γυναικεία και παραμένει μέχρι και σήμερα.

Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται για προσκύνημα στο Λεωνίδιο. Συγκεκριμένα για 9 ημέρες η Εικόνα παραμένει στο Μετόχι της Μονής, στον Άγιο Αντώνιο ή Εισόδια της Θεοτόκου όπου τελούνται Ιερές Ακολουθίες και αγρυπνία. Στο εσωτερικό του Ναού εκτός από την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας (1350 μ.Χ.) ξεχωρίζει μόνο το ξυλόγλυπτο τέμπλο από καρυδιά, με τις ασημένιες εικόνες καθώς δεν υπάρχουν τοιχογραφίες.

Η Μονή Έλωνας έχει κηρυχτεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και ο χώρος μέχρι 250 μ. γύρω από το μοναστήρι ανήκει στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης. Σήμερα δε θα βρείτε κάποια αδελφότητα να σας υποδεχτεί καθώς η τελευταία μοναχή απεβίωσε. Η Μονή παραμένει ανοικτή όλο το χρόνο καθώς προς το παρόν, διοικείται από επιτροπή (Μονή Έλωνας, τηλ. : 27570 22297). Απέχει από το Λεωνίδιο 14 km και θα φτάσετε ακολουθώντας το δρόμο προς τον Κοσμά. Η πρόσβαση από το Λεωνίδιο είναι κάπως δύσκολη, λόγω των πολλών στροφών γι’ αυτό και το χειμώνα περιορίζεται η επισκεψιμότητα. Από τη Μονή Έλωνας μπορείτε να συνεχίσετε προς το χωριό Κοσμάς (απόσταση περίπου 15′).

ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  • Πλάκα, 4 km από το Λεωνίδιο, με beach bar, ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, beach volley ψαροταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • Πούλιθρα, γραφικό λιμανάκι και παραλία με βοτσαλάκι, μετά την Πλάκα. Είναι οργανωμένη, με beach bar, εστιατόρια και πολλά καταλύματα.

  • Παραλία Τυρού, κοσμοπολίτικη, με λεπτό βοτσαλάκι, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, beach bar.

  • Τηγάνι Τυρού, θα τη βρείτε πριν φτάσετε στον Τυρό. Άσπρα βότσαλα, ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar.
  • Λυγεριά, παραλία μετά τον όρμο του Τυρού, κάτω από τους ανεμόμυλους. Σχετικά απομονωμένη παραλία καθώς η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι ή με σκάφος. Θεωρείται ιδανικός ψαρότοπος γι αυτό θα δείτε πολλές ψαρόβαρκες και ανθρώπους με καλάμια να ψαρεύουν από τα βραχάκια.

  • Κίσσακας, μετά τα Μέλανα στρίβετε αριστερά στο χωματόδρομο. Στο τέλος του χωματόδρομου παρκάρετε και συνεχίζεται την κατάβαση με τα πόδια. Βότσαλο, κυπαρίσσια για δροσιά και βραχάκια για βουτιές.
  • Λιβάδι, στον ομώνυμο οικισμό. Θα βρείτε πεντακάθαρα νερά, beach bar, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες.
  • Σαμπατική και Θιόπευτου, μετά το Λιβάδι. Θα βρείτε ένα μικρό λιμανάκι, παραλία με πεντακάθαρα νερά, οργανωμένη, με beach bar, ταβέρνα πάνω στο κύμα και ενοικιαζόμενα δωμάτια (5 km από την Πλάκα). Η παραλία Θιόπευτου βρίσκεται μετά τη Σαμπατική και είναι απομονωμένη.
  • Τσέρφο, βρίσκεται μετά το Κρυονέρι 8 από τον Τυρό. Θα φτάσετε από τον κεντρικό δρόμο ακολουθώντας το μονοπάτι προς την παραλία. Βοτσαλάκι, ελιές, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και  το Camping Tserfos.
  • Ζαρίτσι, μετά τον Τσέρφο, με εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο. Βότσαλο, οργανωμένη, με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και το Camping Zaritsi (campingzaritsi.gr). Στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, πάνω στο κύμα γίνεται μεγάλο πανηγύρι (9 Μαΐου).

  • Φωκιανός, περιοχή Πηγάδι, 35 km από το Λεωνίδιο. Μικρός όρμος, φυσικό καταφύγιο για σκάφη, ψιλό βοτσαλάκι, δέντρα, οργανωμένη, με ταβέρνες, beach bar και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • Κρυονέρι, κοντά στο Άστρος στα όρια του Δήμου Κυνουρίας. Είναι μεγάλη παραλία με βοτσαλάκι, οργανωμένη, με beach bar, ταβέρνες, καταλύματα. Για τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος υπάρχει υποθαλάσσια σπηλιά για εξερεύνηση.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά καταλύματα κοντά στο Λεωνίδιο :

  • «Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη», 4*, Λεωνίδιο, www.hatzipanayiotis.gr , τηλ.: 27570 22476, διατηρητέο αρχοντικό του 1809
  • «Αρχοντικό Χιώτη», 4*, Λεωνίδιο, archontikochioti.gr ,τηλ.: 27570 22332, πλινθόκτιστο αρχοντικό του 19ου
  • «Agroktima», παραδοσιακός ξενώνας, 3 km από το Λεωνίδιο,  www.agrotictima.com, τηλ. : 27570 23244
  • Costa-Rini Hotel, Λεωνίδιο, τηλ. : 2757 022100
  • Troumpas Family, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Λεωνίδιο, www.troumpasfamily.gr, τηλ. : 27570 23671- 23660
  • Hotel DIONYSOS, Πλάκα Λεωνιδίου, τηλ. : 27570 23455 -22379
  • Semeli Camping, Πλάκα Λεωνιδίου, www.camping-semeli.gr, τηλ. : 27570 22995, 6948 881559, 6970 804672
  • Paraskevas Hotel & Spa, Παραλία Τυρού, www.hotel-paraskeyas.com, τηλ.: 27570 41398
  • ΑΠΟΛΛΟΝ, Παραλία Τυρού, τηλ. : 27570 41393- 27570 41268
  • Laloudaki Apartments, Τύρος, laloudaki-apartments.gr,τηλ. : 27570 41653
  • Filoxenia Studios, Τύρος, filoxenia-studios.gr,τηλ. : 27570 41580
  • Meltemi Studios, studiosmeltemi.gr, τηλ. : 27570 41531
  • KAMVISSIS, Τύρος, www.kamvissis-hotel.gr, τηλ. : 27570 41424
  • Καρδαράς Rooms, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Τυρός, τηλ. : 27570 41316
  • Αντωνίου, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Τυρός, τηλ. : 27570 41269
  • Apelon Tiritas Villas, παραλία Λιβάδι, apelontyritas.gr ,τηλ. : 27570 61384, 6945 971819
  • Golden Beach, παραλία Τηγάνι, τηλ. : +302757041072
  • ΔΗΩ GUESTHOUSES, Επαρχ. Οδός Άστρους- Λεωνιδίου, τηλ. : 27570 41508, dioguesthouses.com
  • Ξενώνας Πολίχνη, Πούλιθρα, τηλ. : 27570 51264
  • Filyra Xenonas, 3*, Πούλιθρα, 9 km από Λεωνίδιο, τηλ. 27570 51296, 6972 051831- 6972 024858

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Αθήνα – Τυρός : περίπου 190 km
  • Αθήνα – Λεωνίδιο : περίπου 208 km
  • Αθήνα – Τρίπολη : 158 km
  • Τρίπολη – Λεωνίδιο : 89 km
  • Λεωνίδιο – Σπάρτη : 80 km
  • Ναύπλιο – Λεωνίδιο : περίπου 80 km
  • Πάτρα – Τρίπολη : 203 km

Από Αθήνα, με δικό σας αυτοκίνητο μέσα από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου -Τρίπολης (Μορέας Α.Ε.) έξοδος Στέρνας,  Α.Κ. 6 (Στέρνας) προς Λεωνίδιο και Τυρό. Θα ακολουθείστε τις πινακίδες προς Άστρος και μέσω Επαρχ. Οδού Άστρους –Λεωνιδίου, θα φτάσετε στο Λεωνίδιο.

Από Αθήνα, αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης, μέσω Τρίπολης. Εξοδος Α.Κ. 10 (Τεγέα) προς Τεγέα και Άστρος και στη συνέχεια παραλιακά μέσω Επαρχ. Οδού Άστρους –Λεωνιδίου, προς Λεωνίδιο.

Από Αθήνα, αυτοκινητόδρομος Κορίνθου –Τρίπολης, μέσω Νεμέας, Α.Κ. 4 (Αρχαία Νεμέα) προς Άργος (μέσω Δερβενακίων) και στη συνέχεια παραλιακά μέσω Επαρχ. Οδού Άστρους –Λεωνιδίου, προς Λεωνίδιο.

Από Ναύπλιο προς Άστρος (περίπου 32 km) και στη συνέχεια παραλιακά μέσω Επαρχ. Οδού Άστρους –Λεωνιδίου, προς Λεωνίδιο.

Από Πάτρα μέσω Κορίνθου θα μπείτε στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου –Τρίπολης και θα φτάσετε στο Λεωνίδιο όπως παραπάνω.

Με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, μέσω Τρίπολης, Αθήνα –Τρίπολη- Λεωνίδιο ή Πειραιάς –Αθήνα –Τρίπολη- Λεωνίδιο.

Με το ΚΤΕΛ Αργολίδας, για Τρίπολη και  στη συνέχεια με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας για Λεωνίδιο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Νότιας Κυνουρίας – Δημαρχείο Λεωνιδίου : 27573 60200
  • Λιμεναρχείο Λεωνιδίου : 27570 22387
  • Αστυνομία Λεωνιδίου : 27570 22222
  • Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου : 27573 60000
  • ΤΑΞΙ Λεωνιδίου : 27570 22372
  • Δημοτικό Κατάστημα Κοσμά : 27570 31417
  • Μονή Έλωνας : 27570 22297
  • Περιφερειακό Ιατρείο Τυρού : 27570 41212
  • ΚΤΕΛ Αργολίδας, Ναύπλιο : 27520 27323, 27520 27423
  • ΚΤΕΛ Αργολίδας, Πρακτορείο Λεωνιδίου  : 27570 22255,
  • ΚΤΕΛ Αργολίδας, Πρακτορείο Τυρού : 27570 41467
  • ΚΤΕΛ Αρκαδίας, Πρακτορείο Τρίπολης :  2710 222560, www.ktelarkadias.gr
  • ΚΤΕΛ Αρκαδίας, Πρακτορείο Πάτρας: 2610 27498
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *