Translation

Ληξούρι, Κεφαλλονιάς

Ελλάδα Νησιά Ιονίου Πελάγους

Το Ληξούρι είναι η κύρια πόλη της χερσονήσου Παλικής (ή Παλλική) και η 2η  μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς, μετά από το Αργοστόλι. Η χερσόνησος Παλική πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Πάλη, η οποία βρίσκεται βορειότερα από το Ληξούρι, στην περιοχή του Παλαιοκάστρου. Η πόλη Πάλη πήρε το όνομά της από το βασιλιά Πηλέα και ήταν τόσο ισχυρή που έβγαζε δικό της νόμισμα. Το σύγχρονο όνομα της πόλης αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του έτους 1534, το οποίο αποδεικνύει την ιστορική της παρουσία και τη γρήγορη ανάπτυξη.


Κατά το έτος 1800 ήταν το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό διοικητικό κέντρο της Κεφαλονιάς με εμπόριο, ναυτιλία και πολλές υπηρεσίες. Τα έτη 1867 και 1953 το Ληξούρι καταστρέφεται από ισχυρούς σεισμούς. Το Ληξούρι σήμερα είναι μια όμορφη πόλη, παραθαλάσσια, με σειρές από δέντρα κατά μήκος των δρόμων της, ωραίες πλατείες και σπίτια με κήπους γεμάτους λουλούδια.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς ή Παπά Παναγής Μπασιάς γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1801 και πέθανε το 1888. Ολόκληρο το όνομά του ήταν Παπά- Παναγής-Τυπάλδος-Μπασιάς. Ήταν ένας μορφωμένος ιερέας, με φιλοσοφική και γραμματική μόρφωση, που μιλούσε εκτός από τη μητρική του γλώσσα, αγγλικά και γαλλικά.  Στο άκουσμα του ονόματός του οι Ληξουργιώτες, οι κάτοικοι της Παλικής αλλά και οι Κεφαλλονίτες στέκονται με σεβασμό. Ο τάφος του Αγίου Παναγή Μπασιά αποτελεί ιερό προσκύνημα όλων και κυρίως των μαθητών καθώς ως ιερέας δίδασκε ταυτόχρονα και σε μαθητές ιδιωτικού σχολείου (1828-1836). Η περίοδος που έζησε  ο Παπά – Μπασιάς (19ος αι.) ήταν η πιο δύσκολη της Κεφαλονιάς αλλά και της Ελλάδας. Πρώτα ήρθαν οι Ενετοί, μετά οι Τούρκοι, μετά οι Γάλλοι και οι Ρώσοι και στο τέλος οι Άγγλοι. Κατά την  κυριαρχία  των Άγγλων (1815),  με τη Συνθήκη των Παρισίων, δημιουργούνται τα «Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων», με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που διοικούνται από Άγγλο Αρμοστή.

ΝΗΣΙΔΑ  ΔΙΑΣ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στη βραχονησίδα Δίας, στα Δ της Κάτω Λιβαθούς, υπάρχει ο ναός της Παναγίας των Βλαχερνών ή Παναγίας Διώτισσας. Ο Παπά –Παναγής  έφτασε στο νησί (περίπου το 1825-1830) με τη βάρκα του, αυτοεξόριστος, με επιθυμία του να πεθάνει στο νησί. Στο ίδιο νησί βρισκόταν εξόριστος ο μεγάλος αγιογράφος από τη Ζάκυνθο, Νικόλαος Καντούνης. Τελικά, εδώ έμεινε περίπου 1 χρόνο, καθώς η μητέρα του και η αδελφή του τον χρειάζονταν στο Ληξούρι και έτσι επέστρεψε πίσω.

Το 1836 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος, με το όνομα Παϊσιος και άρχισε να  διδάσκει το λόγο του θεού, στο ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα, στον Πλατύ Γιαλό, Β του Ληξουρίου. Η ζωή του ήταν ενάρετη, γεμάτη αγάπη και φροντίδα, κάτι που και ο Ανδρέας Λασκαράτος στο βιβλίο του «Τα Μυστήρια της Κεφαλονιάς» εξυμνεί «…ετίμησα και αγάπησα μάλιστα την αρετή κάθε που την ευρήκα και στα ράσα». Ο Παπά Μπασιάς πέθανε στις 7 Ιουνίου 1888, όπου και η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του.  Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του έγινε στις 6 Ιουνίου 1976 ενώ η αγιοποίησή του έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1986.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΔΙΑΣ

Στο νησί, στις 2 Ιουλίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στη μνήμη της Κατάθεσης της Εσθήτας (Ζώνης) της Παναγίας των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Η Κατάθεση έγινε από τον αυτοκράτορα  Λέοντα  Α’, στο ναό των Βλαχερνών, όταν έφεραν στην Κωνσταντινούπολη την Τίμια Εσθήτα της Παναγίας, από τα  Ιεροσόλυμα. Ανήμερα της γιορτής ξεκινάει καραβάκι από το λιμάνι της Πεσσάδας για το νησί Δίας. Η εικόνα της Παναγίας, μεταφέρεται στο νησί από την Ι.Μ. Εσταυρωμένου, που βρίσκεται στην Πεσσάδα, καθώς εκεί φυλάσσεται.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

AΓΑΛΜΑ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ

Ο Ανδρέας Τυπάλδος Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι. Στην παραλία του Ληξουρίου είναι τοποθετημένο το χάλκινο άγαλμα του μεγάλου ποιητή, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θανάση Απάρτη, το 1961. Το άγαλμα έχει τοποθετηθεί με κατεύθυνση να βλέπει το Ληξούρι, έχοντας στραμμένη την πλάτη του στο Αργοστόλι και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Ι.Μ. ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ – Ι.Μ. ΤΑΦΙΟΥ

Ιδρύθηκε το 1759 από τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο, από τους Παξούς, που την αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πήρε το όνομά της από τους πολλούς κήπους που είχαν φτιάξει οι μοναχοί στο μοναστήρι. Η Ι. Μ. Κηπαιραίων , απέχει από το Ληξούρι 15 km και είναι κτισμένη πάνω σε πλάτωμα βράχου, 100 μ. πάνω από την θάλασσα, με εκπληκτική θέα. Εκτός από την Ιερή εικόνα της Παναγίας, εδώ θα δείτε ένα τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, τις κάρες των κτητόρων μοναχών και μια φιάλη με μύρο (7ος αι.) από τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη. Η Μονή γιορτάζει την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου), την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (19 Μαρτίου), στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) αλλά και της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) καθώς εδώ φυλάσσεται η εικόνα της Αγίας Παρασκευής από την ερειπωμένη Ι. Μ. Ταφίου, η οποία έχει ενσωματωθεί με την  Ι.Μ. Κηπουραίων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ «ΜΑΡΚΑΤΟ»

Το θέατρο ονομάστηκε «Μαρκάτο» για να θυμίζει το παλαιό Δημαρχείο που κτίστηκε κατά την κυριαρχία των Άγγλων. Το παλαιό Μαρκάτο ήταν ένα διώροφο Δημόσιο Κτίριο όπου το Δημαρχείο στεγαζόταν στον 2ο  όροφο ενώ στο ισόγειο, υπήρχαν εμπορικά καταστήματα κτίριο που άντεξε στον 1ο σεισμό της Κεφαλονιάς (19ος αι.)  Το παλαιό Μαρκάτο είχε 20 δωρικούς κίονες, κατά μήκος και 8 κατά πλάτος με έναν μεγαλειώδη εξώστη που περιέβαλε περιμετρικά ολόκληρο τον 2ο όροφο. Το Δημοτικό θέατρο βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου.

ΛΟΦΟΣ ΜΑΣΠΑΛΙ

Είναι ένας πέτρινος λόφος, Ν από το χωρίο Μαντζαβινάτα, στη χερσόνησο Παλικής, αριστερά από το δρόμο που οδηγεί στην παραλία Ξι. Πρόκειται για ένα λόφο μεγάλου όγκου, που από μακριά μοιάζει με Κάστρο, από αργιλώδες υλικό και ασβεστολιθικό πορώδες πέτρωμα. Στο λόφο «Μασπάλι» διοργανώνονται αρκετές μουσικές εκδηλώσεις.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΑΝΩΝ

Το νησί «Βαρδιάνοι» βρίσκεται Ν της Παλικής και η ιστορία του συνδέεται με την ενετοκρατία και την αγγλοκρατία καθώς τότε κτίστηκε ένας μεγάλος φάρος (1942). Σήμερα, καθώς ο παλιός φάρος ισοπεδώθηκε από τους ιταλικούς βομβαρδισμούς, θα δείτε ένα σύγχρονο φάρο και ένα μικρό ναό αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κοντά σε αυτό το νησί υπάρχει η έρημη βραχονησίδα Παρανήσι.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΞΙ

Η παραλία Ξι βρίσκεται Ν του χωριού Μαντζαβινάτα, 8 km Ν του Ληξουρίου. Έχει ρηχά νερά, είναι οικογενειακή, οργανωμένη, αμμώδης με χαρακτηριστικό της το κοκκινωπό χρώμα της άμμου. Η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και εδώ θα βρείτε να φάτε και να πιείτε καφέ σε κάποιο beach bar της παραλίας.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΠΕΔΑ

Απέχει 2 km από το Ληξούρι, είναι αμμώδης, οικογενειακή, οργανωμένη. Αν θέλετε να φάτε κάτι  υπάρχει εδώ ένα γραφικό ταβερνάκι.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΤΑΝΟΙ

Απέχει 10 km από το Ληξούρι, έχει μικρό βοτσαλάκι και είναι οργανωμένη.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ

Βρίσκεται στη Χερσόνησο της Παλικής, λίγο μετά τη Μονή Κηπουραίων.

Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος, είτε από ένα δρόμο που φτάνει μέχρι κάποιο σημείο και μετά υπάρχουν περίπου 400 σκαλοπάτια, μέχρι την παραλία. Είναι αμμώδης, με βοτσαλάκι, πεντακάθαρα γαλάζια νερά και επειδή είναι σχετικά απομονωμένη παραλία εδώ μπορεί να συναντήσετε γυμνιστές.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Ξεκινάει για πρώτη φορά  (2017) το «Lixouri Quake Festival», ένα μουσικό Φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του Εμπορικού Συλλόγου Παλικής. Ο σκοπός του Φεστιβάλ είναι  η προβολή του Ληξουρίου και γενικότερα της Παλικής και η τόνωση της τοπικής αγοράς. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα αναδειχθούν τα τοπικά μουσικά  συγκροτήματα της Κεφαλονιάς  καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν την σκηνή με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Το Φεστιβάλ θα γίνει στη θέση «Παλαιό Γήπεδο» πίσω από το λιμάνι Ληξουρίου.

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ

Η  Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (Δημοσία Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων) είναι ένα διώροφο κτίριο, επτανησιακού ρυθμού με έναν μεγάλο κήπο, στον οποίο λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις. Το κτίριο κατασκευάσθηκε το 1866 ως κατοικία της ιστορικής οικογένειας Τυπάλδων-Ιακωβάτων. Σήμερα στο ανάκτορο στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου η οποία διαθέτει 30.000 τόμους βιβλίων  του 16ου-19ου αι., όλα δωρεά της οικογένειας Τυπάλδων- Ιακωβάτων, από την τελευταία κληρονόμο Αικατερίνη Τουλ. Το Μουσείο Τυπάλδων- Ιακωβάτων περιλαμβάνει προσωπικά  αντικείμενα της οικογένειας, έπιπλα, εκκλησιαστικά άμφια, εικόνες, ευαγγέλια κλπ.

Από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου καθιερώνονται τα «Ιακωβάτεια» (2017) που περιλαμβάνουν πολλές θεματικές ενότητες, όπως ομιλίες, προβολές, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις κ.λπ.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία υπάρχει ένα βατό μονοπάτι που ξεκινάει από τα Καμιναράτα, περνάει από την παλαιά Μονή Ταφίου και την Ι.Μ. Κηπουραίων και καταλήγει στο Ακρωτήρι της Σχίζας. Η διάβαση γίνεται μέσα από δέντρα, πουρνάρια και πέτρες αλλά στο τέλος σας αποζημιώνει η θέα από το Ακρωτήρι.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς, Λ. Βεργωτή 16, Αργοστόλι, τηλ. 2671025600

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων – Ιακωβάτων, Τουλ Αικατερίνης 1, Ληξούρι, τηλ. 2671091325
www.facebook.com/LixouriQuakeFest

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *