Translation

Μαγιόρκα – Mallorca, περιήγηση στο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων

Ευρώπη

Η ΜαγιόρκαMillorca ανήκει σ’ ένα σύμπλεγμα νησιών της Ισπανίας, τις Βαλεαρίδες Νήσους,  στη Δ. Μεσόγειο, όπως η  Ίμπιζα, η Μινόρκα και η Φορμεντέρα.


Η Μαγιόρκα είναι το μεγαλύτερο από τα 4 νησιά του συμπλέγματος με 2ο τη Μινόρκα, 3ο την Ίμπιζα και 4ο τη Φορμεντέρα. Το 1983 η Palma de Mallorca έγινε η πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής των Βαλεαρίδων Νήσων καθώς τα νησιά αυτά έχουν δικό τους Κοινοβούλιο. Ενδείκνυνται κυρίως για καλοκαιρινές διακοπές και αποτελεί ο αγαπημένος προορισμός των Ευρωπαίων για τις διακοπές τους.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΜΑΓΙΟΡΚΑ – ΔΙΑΜΟΝΗ

Αφού φτάσετε στη Μαγιόρκα θα πρέπει να επιλέξετε σε πια περιοχή θα μείνετε. Η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο πολυσύχναστη τοποθεσία είναι η παραλιακή El Arenal, με μήκος 5 km η οποία αποτελεί συνέχεια του παραλιακού μετώπου της Palma de Mallorca.

Ένα τμήμα αυτής είναι η Playa de Palma, η οποία διαθέτει πάρα πολλά ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και μπαρ για όλα τα γούστα. Η παραλία είναι καθαρή, αμμώδης, ρηχή, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ναυαγοσώστη, ντουζιέρες, ιδανική για θαλάσσια σπορ. Στη Μαγιόρκα λειτουργεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού γι’ αυτό και όλες οι παραλίες είναι πεντακάθαρες. Επίσης έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης υλικών.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στην Playa de Palma τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι πολύ κοντά στη θάλασσα και έτσι δε χρειάζεστε αυτοκίνητο. Μπορείτε να κατεβαίνετε για μπάνιο με τα πόδια. Υπάρχει μια μεγάλη λεωφόρος που χωρίζει τα σπίτια από την  παραλία. Στη κεντρική λεωφόρο απαγορεύονται τα ΙΧ αλλά επιτρέπονται τα ποδήλατα. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα, που είναι για πολλά άτομα και να χαρείτε τη βόλτα σας. Οι δρόμοι είναι ήσυχοι και μπορείτε να περπατήσετε με ασφάλεια. Η τουριστική αστυνομία κάνει περιπολίες στους κεντρικούς δρόμους, 24 ώρες και δεν επιτρέπει να γίνονται φασαρίες από μεθυσμένους τουρίστες.

Η παραλία το βράδυ παύει να είναι σε χρήση καθώς συνεργείο του Δήμου, μαζεύει όλες τις ξαπλώστρες, τη μια πάνω στην άλλη και με ειδικό όχημα καθαρίζει και ισιώνει την άμμο. Το πρωί που θα ξυπνήσετε όλα θα είναι στη θέση τους. Για να βρείτε ξαπλώστρα θα πρέπει να πάτε γύρω στις 11 π.μ. Επειδή τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι πολύ κοντά στην παραλία πολλοί αφήνουν τα πράγματά τους στις ξαπλώστρες, πηγαίνουν για φαγητό και επιστρέφουν για το απογευματινό μπάνιο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σας συνιστούμε να πάρετε το δίπλωμα οδήγησης μαζί σας και να νοικιάσετε αυτοκίνητο για τις περιηγήσεις σας στο νησί.

  • Palma de Mallorca

Η πρωτεύουσα του νησιού εκτείνεται από το κεντρικό λιμάνι έως την Placa dEspanya, από την οποία ξεκινούν τα τοπικά λεωφορεία για τις συνοικίες πόλης, τα λεωφορεία προς το αεροδρόμιο και τα τρένα προς την ενδοχώρα.

Από το λιμάνι αν ακολουθήσετε τη λεωφόρο Avinguda dAntoni Maura θα φτάσετε στην Placa de la Reina. Στη δυτική πλευρά υπάρχουν τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια ενώ στην αριστερή βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα. Στην Palma δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός, Cathedral of Santa Maria of Palma ή «La Seu»  (14ος), γοτθικού ρυθμού, μήκους 121 μ. Στο εσωτερικό του ναού ο γνωστός αρχιτέκτονας Antoni Gaudí έκανε κάποιες επεμβάσεις στο τέμπλο και στο διάκοσμο (1904-1914).

Απέναντι από τον ναό υπάρχει το Βασιλικό Παλάτι Palau de IAlmudaina, 1000 ετών, γοτθικού και μαυριτανικού ρυθμού, το οποίο διαθέτει Μουσείο.

Περπατήστε κατά μήκος των Τειχών της Palma και στο μεγάλο πάρκο Park de la Mar, δίπλα στα τείχη, με το πολύ πράσινο, τα σιντριβάνια, την τεχνητή λίμνη και τα έργα τέχνης.

Στη Μαγιόρκα, στην περιοχή Cala Major, 4 km NA. της Palma de Mallorca, από τη πλευρά του κεντρικού λιμανιού, υπάρχει το εργαστήριο του διάσημου καλλιτέχνη Miro, το Fundacio Pilar i Joan Miro το οποίο μπορείτε να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε ορισμένα από τα έργα του. Για να δείτε την έκθεση θα πρέπει να πληρώσετε μια μικρή είσοδο και από το μικρό κατάστημα θα αγοράσετε αντίγραφα των έργων του (Carrer de Joan de Saridakis 29, τηλ. : +34971701420).

Θαυμάσετε τα μοντέρνα κτίρια της πόλης, τα καφέ και εστιατόρια και κάντε τα ψώνια σας στο γνωστό ισπανικό πολυκατάστημα El Corte Ingles, που βρίσκεται στην μεγάλη οδό Avingunda dAlexandre Rossello 12-16. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν πάρα πολλά γνωστά ισπανικά καταστήματα με ρούχα όπως Zara, Bershka  κλπ.

Το βράδυ, μετά το φαγητό, αν δε σας αρέσουν τα μικρά μπαράκια με θέα τον Καθεδρικό Ναό, υπάρχει το κλαμπ Purobeach, στον κόλπο της Πάλμα, όπου μπορείτε να πιείτε το ποτό σας δίπλα στην πισίνα (οδός Monte Negro 12, τηλ : +34971425450)

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 1η

Στα δυτικά του νησιού, προς τις πόλεις Valldemossa, Deia και Soller. Η ορεινή πόλη Valldemossa απέχει 17 km από την Palma και έγινε γνωστή το 1838 όταν ο συνθέτης Chopin και η ερωμένη του George Sand νοίκιασαν δωμάτια στο πρώην μοναστήρι, Cartuja de Valldemossa και έμειναν εδώ για 1 χρόνο.

Η παλαιά πόλη έχει ψηλά τείχη που κτίστηκαν από τους Μαυριτανούς πριν από 1000 χρόνια. Υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια, μια υπαίθρια αγορά κοντά  στο πάρκινγκ και το πολιτιστικό και οικολογικό κέντρο Costa Nord που έχει ιδρύσει ο διάσημος ηθοποιός Michael Douglas. Ο χώρος διαθέτει  εστιατόριο, με καταπληκτική θέα και σας επιτρέπουν να μπορείτε να μπείτε και να το φωτογραφήσετε.

Αν θέλετε να κατηφορίσετε προς το Port de Valldemossa (7 km) θα πάρετε ένα δρόμο με αρκετές στροφές και θα φτάσετε σε έναν βραχώδη όρμο όπου υπάρχουν λιγοστά σπίτια και ένα εστιατόριο.

Η Deia είναι ένα ορεινό χωριό, με παλαιά οινοποιεία που έχουν μετατραπεί σε ακριβά σπίτια. Αποτελεί το αγαπημένο μέρος πολλών καλλιτεχνών και θα βρείτε πολλά μπαρ, ακριβά εστιατόρια και καταστήματα για ψώνια.

Στη συνέχεια στο τέλος της διαδρομής συναντάτε την πόλη Soller και το Port de Soller. Για να φτάσετε εδώ θα πρέπει να επιλέξετε ή ένα δρόμο γεμάτο στροφές, άγνωστο για τον τουρίστα ή να μπείτε στο τούνελ (πληρώνετε είσοδο) που περνάει μέσα από την οροσειρά Serra de Tramuntana για να φτάσετε πιο γρήγορα και με ασφάλεια.

Για την επιστροφή σας στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα θα πρέπει θα πρέπει να περάσετε πάλι από το τούνελ. Η πόλη Soller δεν έχει κάτι σπουδαίο εκτός από την Placa de la Constitusio και τον γοτθικό ναό, Esglesia Parroquial de San Bartolome (16ου) έργο του Αντόνιο Γκαουντί. Εδώ καταλήγει η Σιδηροδρομική Γραμμή Palma Soller. Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι της πόλης, Port de Soller θα δείτε μία μεγάλη παραλία, με ψιλή άμμο, οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, μαρίνα σκαφών, πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα για ψώνια. Υπάρχει ένα μικρό τρενάκι που κάνει τη διαδρομή Soller και Port de Soller.

 

 ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 2η

Κατεύθυνση προς κεντρικά και βόρεια του νησιού, για τις πόλεις  Ιnca, Alcudia και Formedor. Η Inca βρίσκεται στη μέση της διαδρομής και αποτελεί την 3η μεγαλύτερη πόλη της Μαγιόρκας. Είναι μια τυπική ισπανική πόλη στην οποία μπορείτε να καθίσετε να φάτε παραδοσιακά ισπανικά πιάτα και να γευτείτε ντόπιο κρασί, σε πολύ καλές τιμές. Επισκεφτείτε το εργοστάσιο παραγωγής των ισπανικών παπουτσιών Camber που βρίσκεται εδώ. Θα βρείτε και αρκετά σχέδια προηγούμενης σεζόν σε πολύ καλές τιμές. Επίσης εδώ πραγματοποιούνται υπαίθριες αγορές με πολλά είδη ρουχισμού, παπούτσια, δερμάτινα, στοκ εμπορεύματα κλπ. κυρίως κάθε Πέμπτη.

H παλιά πόλη Alcudia είναι μια ωραία μεσαιωνική πόλη, με τείχη, ιστορικό κέντρο, αραβική συνοικία και πεζόδρομους. Η σύγχρονη πόλη εκτείνεται εκτός των τειχών μέχρι λιμάνι Port dAlcudia και διαθέτει ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και έντονη νυχτερινή ζωή.

H Playa de Formedor  έχει  άγρια ομορφιά, λόγω της οροσειράς Serra de Tramuntana,με  παρθένο φυσικό περιβάλλον, πολλά πεύκα, καθαρά νερά και ηρεμία.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣ 3η

Διαδρομή βορειοανατολικά προς Manacor και Arta ή προς Porto Cristo. Η Manacor είναι η 2η μεγάλη πόλη του νησιού μετά την Palma. Είναι διάσημη για το εργοστάσιο κατασκευής τεχνιτών μαργαριταριών Perles Majorica. Μια στάση για να δείτε πως φτιάχνονται οι αυθεντικές πέρλες και να τις αγοράσετε σε πολύ καλές τιμές. Συνεχίστε ΒΑ. προς στην πόλη Arta, με το ωραίο φυσικό λιμάνι. Παραδοσιακή πόλη, ήσυχη, χωρίς ιδιαίτερες τουριστικές επιρροές με έναν μεγάλο πεζόδρομο για περπάτημα και το ναό, Esglesia de San Salvator (14ου).

Από το Manacor στη διασταύρωση που θα συναντήσετε, αντί για την πόλη Arta, μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή προς το  Porto Cristo.

Το Porto Cristo είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός του νησιού. Είναι ένας μικρός όρμος, με αμμώδη παραλία και λιμάνι- μαρίνα σκαφών. Το μέρος αυτό είναι διάσημο για τις σπηλιές του, Coves del Drac γι’ αυτό διοργανώνονται εκδρομές με βάρκες που μπαίνουν μέσα στη σπηλιές, με τη συνοδεία κλασικής μουσικής εν πλω.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 4η

Κατευθυνθείτε στα ΝΑ. παράλια του νησιού προς τους μικρούς όρμους Cala d’ Οr, Portopetro, Cala Mondrago. Ο όρμος Cala d’ Οr από ένα μικρό ψαροχώρι που ήταν κάποτε, μετά την κατασκευή της μαρίνας σκαφών μετατράπηκε σε δημοφιλές θέρετρο, με πολύ κόσμο, ξενοδοχεία, μπαρ, καταστήματα κλπ. Ο όρμος Portopetro, στη συνέχεια, είναι  κτισμένος γύρω από ένα  φυσικό λιμάνι στο οποίο αράζουν πανάκριβα σκάφη. Η παραλία είναι αμμώδης, οργανωμένη και στην περιοχή θα δείτε πολλά ξενοδοχεία, βίλες, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα με ακριβά ρούχα. Ο όρμος Cala Mondrago βρίσκεται 2 km N. από το  Portopetro, στην ωραιότερη παραλία της νότιας ακτής. Αποτελεί  δημοφιλή προορισμό για μπάνιο λόγω του όμορφου φυσικού τοπίου.

Πεύκα, κρυστάλλινα νερά, βραβευμένα με γαλάζια σημαία, αμμώδης παραλία, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες, ναυαγοσώστη και beach bar. Εδώ συχνά γίνονται αγώνες beach volley γι’ αυτό η παραλία γεμίζει με κόσμο από νωρίς. Λίγο πιο κάτω υπάρχει μια 2η και μεγαλύτερη παραλία, προς τα ανατολικά, η Playa de SAramador με άμμο, τουρκουάζ νερά, πεύκα και ησυχία.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 5η

Προς ΝΔ. του νησιού με κατεύθυνση τις πόλεις Antratx και Santa Ponca. Η πόλη Antratx και το Port dAntratx είναι επίσης ένα δημοφιλές θέρετρο καθώς εδώ ερχόταν συχνά ο Βασιλιάς της Ισπανίας.

Όμορφη παραλία ρηχή, με άμμο, οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα κύματα που έρχονται από το βάθος της θάλασσας την καθιστούν ιδανική για ιστιοπλοΐα.

Η παραλία Santa Ponca είναι πολύ δημοφιλής, κυρίως στους Βρετανούς, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, αμμώδης, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, κέντρο καταδύσεων και θαλάσσιων σπορ. Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, βίλες, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΙΣ ΒΑΛΕΑΡΙΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ

Από το κεντρικό λιμάνι της Palma de Mallorca μπορείτε να πάρετε το catamaran για μια ημερήσια εκδρομή στην Ίμπιζα  (Eivissa), αρκεί να ξεκινήσετε πολύ πρωί. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν δρομολόγια πλοίων και για τις άλλες Βαλεαρίδες, Μινόρκα (Mallorca) και Φορμεντέρα (Formentera).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Αν δεν επιλέξετε κάποια οργανωμένη εκδρομή για Μαγιόρκα, αεροπορικώς με πτήση carter τότε οι επιλογές για να πάτε μόνοι σας στο νησί είναι οι εξής:

  • μέσω Μαδρίτης και στη συνέχεια, με εσωτερική πτήση, για Μαγιόρκα
  • μέσω Βαρκελώνης είτε αεροπορικώς, με εσωτερική πτήση είτε με το πλοίο της γραμμής, την Trasmediterranea Ferry Lines (περίπου σε 4 ώρες)
  • μέσω Βαλένθιας, μόνο ακτοπλοϊκώς.

Το αεροδρόμιο της Μαγιόρκας είναι το Palma Airport και απέχει από την πρωτεύουσα του νησιού Palma de Mallorca περίπου 8 km ΝΑ.

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *