Translation

Μπίχατς-Bihac, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εθνικό Πάρκο Una, Rafting στον ποταμό Una

Ευρώπη

Η Πόλη του Bihać ανήκει στο Καντόνι UnaSana, που βρίσκεται εντός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, στη ΒΔ. Βοσνία –Ερζεγοβίνη.


Το Bihac, αναφέρεται για πρώτη φορά, στο χάρτη που εξέδωσε ο Bela IV, βασιλιάς της Κροατίας -Ουγγαρίας στις 26 Φεβρουαρίου 1260. Το 1262, κηρύχθηκε ελεύθερη βασιλική πόλη, με όλα τα δικαιώματα ελεύθερης εμπορίας και βιοτεχνίας, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ευγενών. Το 1592 κυριάρχησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1878, έγινε μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Στο Bihać αξίζει να έρθετε για να θαυμάσετε τον ποταμό Una. Η περιοχή είναι γεμάτη από πρακτορεία που οργανώνουν θαλάσσιες δραστηριότητες, και κυρίως rafting, στον Una. Αν δε σας ενδιαφέρουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες στον Una, μπορείτε να τον απολαύσετε από κάποιο εστιατόριο-καφέ, από τα πολλά που υπάρχουν, δίπλα στο ποτάμι.

         

         

ΜΠΙΧΑΤΣ –BIHAC, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η περιήγηση στην Πόλη του Bihać (Grad Bihać) και στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει τα εξής :

The Ultimate Managed Hosting Platform

  • Τζαμί της Fehtija (βοσνιακά : Fethija džamija), πρώην καθολική εκκλησία (1266), αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο της Πάντοβα. Θεωρείται το παλαιότερο κτίριο του Γοτθικού στυλ στη Β-Ε και έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Μνημείο. Στη συνέχεια, κατά την Οθωμανική κυριαρχία, (1592), μετατράπηκε σε τζαμί (Trg Džemaludina Čauševića, Bihać).

 

 

 

 

 

 

 

  • Εκκλησία Αγίου Αντώνιου της Πάντοβα (τέλη 19ου), ξεχωρίζει με το ψηλό ορθογώνιο καμπαναριό. Κτίστηκε αρχικά ως ορθόδοξη εκκλησία, πάνω στα ερείπια παλιάς μεσαιωνικής εκκλησίας. Στη συνέχεια, μετά το 1941, γκρεμίστηκε και στη θέση της κτίστηκε μια καθολική εκκλησία. Την άνοιξη του 1944 το Bihać βομβαρδίστηκε από αέρος από βρετανικές δυνάμεις, και η εκκλησία καταστράφηκε.

Το καμπαναριό, και ότι έχει απομείνει από την εκκλησία, αποτελούν Εθνικό Μνημείο. Καμπαναριό Αγίου Αντώνιου – Πύργος Καπετάνιου

  • Μαυσωλείο (βοσνιακά : Turbe – Mauzolej) περιόδου Οθωμανικής και Αυστρο-Ουγγρικής. Αποτελεί Εθνικό Μνημείο. Πύργος Καπετάνιου –Μαυσωλείο

 

 

 

 

  • Πύργος Καπετάνιου (βοσνιακά : Kapetanova kula), κτίστηκε μάλλον το 1205 ως μέρος των αμυντικών τειχών του Bihać. Την περίοδο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, και μέχρι το 1959 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Σήμερα στεγάζει το Περιφερειακό Μουσείοτου Καντονιού UnaSava και θα δείτε ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή, όπως από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ripač. Αποτελεί Εθνικό Μνημείο και θα το βρείτε στο κάτω μέρος της πόλης, στην αριστερή όχθη του ποταμού Una  (Gazi Husrev-Begova, Bihać, τηλ. :+387 37 223 21).

  • Μουσείο AVNOJ Session 1 (βοσνιακά : Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a),  στο κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο Συνεδρίων AVNOJ και το Κτίριο Kloster (η Μητρόπολη και η Σχολή των Μοναχών, η Λατρεία του Αίματος του Χριστού) αποτελούν ενιαίο  αρχιτεκτονικό σύνολο που ανήκει στα Εθνικά Μνημεία. Εδώ πραγματοποιήθηκε, στις 26 Νοεμβρίου 1942,  η 1η  συνάντηση του «Αντιφασιστικού Συμβουλίου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας» (Anti-Fascist Council of National Liberation of Yugoslavia – AVNOJ).  Θα δείτε έγγραφα, φωτογραφίες, έργα τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου AVNOJ κλπ (Petog korpusa 2, Bihać, τηλ. : +387 37 223 214).

  • University of Bihać, ιδρύθηκε το 1997 και είναι ένα από τα 8 Δημόσια Πανεπιστήμια της Β-Ε (Pape Ivana Pavla II 2/II, Bihać, τηλ.: +387 37 222 022, www.unbi.ba)
  • Gradski  Park Bihać, ιδανικό πάρκο για χαλάρωση δίπλα στον Una (Patriotske Lige, Bihać)

  • Stari Grad Sokolac, η παλιά μεσαιωνική πόλη βρίσκεται στα Α. του λόφου Debeljaca, στην αριστερή όχθη του Una, 3 km πριν από το Bihać. Στην κορυφή δεσπόζει το μεσαιωνικό Φρούριο, το οποίο καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς (1592)  και σήμερα αποτελεί Εθνικό Μνημείο.

 

 

 

 

  • Stari Grad Ostrožac με το Κάστρο Ostrožac (16ος ) (M4.2, Ostrožac na Uni, τηλ. :  +387 61 236 641). Βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Bihać και Bosanska Krupa, κοντά στο χωριό Ostrožac. Αρχικά κτίστηκε από τους Οθωμανούς αλλά έγινε μια 2η προσθήκη τα έτη 1900 και 1906.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ UNA(NP UNA)

Το Εθνικό Πάρκο UNA (βοσνιακά : Nacionalni Park Una), βρίσκεται στα ΒΔ. της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στις 29 Μαΐου 2008 ανακηρύχτηκε Εθνικό Πάρκο. Απέχει μόνο 35 km από το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes, της Κροατίας. Καλύπτει 19.800 εκτάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στο έδαφος της Πόλης του Bihać, και σε μικρότερο βαθμό, στην Πόλη – Δήμο Bosanski Petrovac και στην πόλη Drvar. Τα 13.500 εκτάρια βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας ενώ τα υπόλοιπα 6.300 εκτάρια βρίσκονται υπό καθεστώς ανάπτυξης. Το Πάρκο περιλαμβάνει τον ποταμό και την κοιλάδα του Una, τον ποταμό και το φαράγγι του Unac, τον ποταμό Krka, (στα Δ.) και τις πλαγιές των βουνών γύρω από τα ποτάμια.

Το Bihać είναι ένας από τους 2 οικισμούς που βρίσκεται πολύ κοντά στο Εθνικό Πάρκο UNA, και δίπλα στον ποταμό UNA.

Ο 2ος οικισμός, και μεγαλύτερος, είναι το Kulen Vakuf, που ανήκει επίσης στην Πόλη του Bihać και στο Καντόνι UnaSana. Το Kulen Vakuf ιδρύθηκε από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ahmed I, ο οποίος  έκτισε το 1ο τζαμί στην περιοχή, το Τζαμί  Sultan Ahmed (βοσνιακά : Sultan Ahmedova džamija). Πάνω στο λόφο, και στην αριστερή όχθη του Una, βρίσκεται η Stari Grad Ostrovica  με το μεσαιωνικό – οθωμανικό Κάστρο Ostrovica, Εθνικό Μνημείο, και με ωραία θέα στο Kulen Vakuf.

Το Πάρκο είναι χωρισμένο σε 2 ζώνες επισκεπτών το Štrbacki buk-Lohovo, στο χωριό Lohovo – Račić, και το Milančev buk – Martin Brod. Ο Štrbacki buk είναι ο εντυπωσιακότερος καταρράκτης, με ύψος 24,5 μ.

Οι Καταρράκτες Martin Brod (βοσνιακά : Slapovi u Martin Brodu) είναι  ένα σύνολο από καταρράκτες, μήκους 800 μ. με κατακόρυφη πτώση 54 μ. που σχηματίζει ο ποταμός Una. Ξεχωρίζει ο Milančev Buk (Μεγάλος Καταρράκτης), καθώς είναι ο πιο όμορφος.

Το Συγκρότημα Καταρρακτών τραβερτίνης Martin Brod του  Εθνικού Πάρκου Una βρίσκεται στον Προσωρινό Κατάλογο της UNESCO (έχει υποβληθεί φάκελος από την ενδιαφερόμενη χώρα, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 10-4-2019).

Το χωριό Martin Brod, όπου βρίσκονται οι καταρράκτες,  είναι πάνω στον ποταμό Una. Ανήκει στην Πόλη του Bihać,  στο Καντόνι Una-Sana,  εντός της Ομοσπονδίας της Β-Ε. Στην ανατολική πλευρά του χωριού, ο ποταμός Unac συναντάει τον Una. Στην αριστερή όχθη του Unac, και κοντά στη συμβολή του με τον Una αξίζει να δείτε το ορθόδοξο Μοναστήρι Rmanj (15ος ή 16ος ), αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Από το 2007 αποτελεί Εθνικό Μνημείο.

Ο ποταμός Una, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο Εθνικό Πάρκο, πηγάζει στο χωριό Donja Suvaja κάτω από το βουνό Strazbenica της Κροατίας. Έχει μήκος 214,60 km και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Β-Ε και  Κροατίας. Οι σχηματισμοί Tufa, όπως οι καταρράκτες, τα ποτάμια, τα περάσματα λευκού νερού, τα ρέματα σε συνδυασμό με τις τεκτονικές κινήσεις, αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του εκπληκτικού ποταμού.

Ο ποταμός Unac, πηγάζει από το όρος Šator (ύψος 1.872 μ.), σε υψόμετρο 876 μ., στην πορεία του πριν την πόλη Drvar σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Zupica, και φτάνει, με το στενότερο σημείο του, στο Martin Brod, όπου συναντάει τον Una. Έχει μήκος περίπου 66 km και υψομετρική διαφορά περίπου 450 μ. Ο ποταμός Unac, και το Φαράγγι Unac ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Una.

Ο ποταμός Krka, μήκους 5 km, αποτελεί φυσικό σύνορο Β-Ε και Κροατίας. Πηγάζει από  το χωριό Cvjetnić, με τον παλιό νερόμυλο, και σε όλη τη διαδρομή του περνάει από το Εθνικό Πάρκο Una.

To Εθνικό Πάρκο UNA έχει 6 εισόδους πρόσβασης, με εισιτήριο. H είσοδος 1 Gorjevac, είσοδος 3 Ćelije και η είσοδος 5 Martin Brod διαθέτουν Κέντρα Πληροφοριών. Στο Εθνικό Πάρκο τα σκυλιά επιτρέπονται με λουρί, ενώ για χρήση mini bus απαιτείται φίμωτρο. Πληροφορίες : Εθνικό Πάρκο UNA ή Nacionalni Park Una (NP UNA), Bosanska 1, Bihać, τηλ.:  +387 37 221 528,  http://nationalpark-una.ba

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ UNA

Οι δραστηριότητες όπως  rafting, kayak και canoe, επιτρέπονται μόνο στον ποταμό Una, και όχι στα άλλα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου, δηλαδή στα Unac και Krka.

Διαδρομές RAFTING στον ποταμό Una

Το Εθνικό Πάρκο Una δεν παρέχει υπηρεσίες rafting, καθώς υπάρχουν σχετικά πρακτορεία που αναλαμβάνουν την οργάνωση.

Οι πιο γνωστές διαδρομές rafting  είναι οι εξής :

  1. Διαδρομή : Štrbački Buk – Lohovo, είναι η πιο διάσημη.

Έχει μήκος : 17 km, διάρκεια : 4h, ένταση του νερού (βάρος νερού) :  4ο  – 5ο, θερμοκρασία : 15 ° C, μήνες :  Απρίλιος – Οκτώβριος

  1. Διαδρομή : Kostela – Grmuša

Έχει μήκος : 17,5 km, διάρκεια : 4h,  ένταση του νερού (βάρος νερού) : επίπεδο 2ο  – 3ο, θερμοκρασία : 15 ° C , μήνες :  Απρίλιος – Οκτώβριος. Επειδή στο σημείο αυτό ο ποταμός είναι πιο ήσυχος, και η στάθμη του νερού αρκετά χαμηλή, η διαδρομή ενδείκνυνται εκτός από rafting για Kayak και canoe.

Διαδρομές KAYAK στον ποταμό Una

  1. Διαδρομή kayak 1

Από το άνω ρεύμα του ποταμού Una, διαδρομή από Martin Brod προς Kulen Vakuf, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Una.

  1. Διαδρομή kayak 2

Από το χωριό Srbljani, προς τα κάτω το Grmuša.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ UNA BIHAC

Πεζοπορία, ποδηλασία, ψάρεμα, μπάνιο, καταδύσεις, κολύμβηση, άλματα από γέφυρες, είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να κάνετε στο Εθνικό Πάρκο :

  • Scuba River Diving UNAdventure, εξερεύνηση του βυθού του Una UNA RC «Kiro Rafting»
  • «International Una Regatta» (βοσνιακά : Internacionalna Turistička Una Regata), πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για 4 ημέρες, περίπου στο τέλος Ιουλίου. Η εκκίνηση  γίνεται από το Martin Brod και το camp «Lucica», όπου περνώντας δίπλα από το Kulen Vakuf φτάνει στο Štrbački buk (πλοήγηση 20 Km). Το 2ο στάδιο ακολουθεί τη διαδρομή Štrbački buk – Bihać, 25 km. Το 3ο στάδιο περιλαμβάνει το Bihać, τα νησιά Bihać και την πόλη Bosanska Krupa, 30 km ΒΑ. του Bihać (πλοήγηση 20 km). Ενδιάμεσα γίνονται συναυλίες, γεύματα, ξεκούραση, άλματα από τη City Bridge Bihać κλπ.
  • Fly Fishing Club (FFC) «Una Fly» Bihać, παραδοσιακός αγώνας αλιείας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στους ποταμούς Una και Unac, με τη συμμετοχή ψαράδων και από τις γειτονικές χώρες  (πληροφορίες, τηλ. : +387 37 221131). Από τα περίπου, 15 είδη ψαριών, που βρίσκονται στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Una, τα σημαντικότερα είναι: η πέστροφα (Salmo Trutta), ένα σχετικά σπάνιο είδος σε όλη την Ευρώπη και το Grayling (Thymallus Thymalsus), είδος σπάνιο και υπό εξαφάνιση.
  • Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος «Bihać  – Εθνικό Πάρκο Una», τον Αύγουστο. Η ποδηλατική διαδρομή  «Bihac -Εθνικό Πάρκο Una»,  (είσοδος Gorjevac),  περιλαμβάνει 45 km διαδρομή, σε μονοπάτι και άσφαλτο.
  • Κολύμπι στον ποταμό UNA, στους οικισμούς και εντός του Εθνικού Πάρκου (όχι κοντά στους καταρράκτες).
  • Βαρκάδα –περιήγηση στον Una, θα βρείτε βάρκες στα περισσότερα ξενοδοχεία και camp

Τυπική βάρκα για περιήγηση στον ποταμό Una

 

 

 

 

 

 

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ RAFTING ΣΤΟΝ UNA

Τα εγγεγραμμένα πρακτορεία που οργανώνουν δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ στο Εθνικό Πάρκο Una είναι :   

  • Rafting HUT «ADUNA», πληροφορίες στο HOTEL PARK,  Petog korpusa 3, Bihać , τηλ.:  +387 37 221 431, 226 431,  και στο HOTEL ADA, www.aduna.ba
  • Rafting Center Svarog, Štrbački buk b.b, Bihać, Β-Ε, τηλ.: +387 63 061 044, https://www.facebook.com/SvarogRafting
  • RC «Una Unique», Lohovo bb, στο 10ο km πριν το Bihać, Β-Ε, τηλ. κινητού: +387 61 444 532, http://una-unique-rafting.com. Βρίσκεται ακριβώς στα όρια του Εθνικού Πάρκου Una
  • UNA RC «Kiro Rafting», 3*, Golubić bb, 5 km από το Bihać, και 1 km από το αεροδρόμιο Golubić, τηλ. : +387 37 361 110, +387 61 192 338,   http://www.una-kiro-rafting.com
  • Rafting Centar «Discover Bihać», Kulen Vakuf bb, Bihać, Β-Ε, τηλ. : +387 62 229 259, +387 61 149 799 http://www.discoverbihac.ba
  • «Una Aqua Centar», Račić bb, Račić, Β-Ε, τηλ. :  +387 61 604 313, http://www.una-aqua.com
  • «Una Aquarius» Extreme Adventure Sports Agency, Loskun bb, Bihać, Β-Ε, τηλ. : +387 61 924 624, +387 61 354 544, http://www.una-aquarius.com
  • Una Sport Bijeli Regata, Klokot – Pecikovici bb, Bihać, Β-Ε, τηλ. : +387 37 380 222, +3873 73 80 180, +387 61 138 853, http://www.una-rafting.ba
  • Green River Rafting Centre – Kulen Vakuf, Lohovo bb, Bihać, Β-Ε, τηλ. : +385 91 181 1819,  http://unarafting.com
  • Una Pirates Bihać,5 Korpus 19b, Bihać, τηλ. : +387 61 782 339 (Β-Ε), https://unapirat.com

BIHAC ΔΙΑΜΟΝΗ & ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ UNA

Στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης του Bihać υπάρχουν πολλά καταλύματα, ξενοδοχεία, camping, εστιατόρια και καφέ, με τα περισσότερα να βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Una.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα εξής :

  • Hotel ADA, 3*, Orljani bb,  πάνω στον ποταμό Una, 4 km από το κέντρο του Bihać, 2 km από τo Bus Station Bihać.
  • Hotel Park, Petog korpusa 3, Bihać, τηλ.: +387 37 226-394
  • Kamp Orljani, Orljani bb, M5, Bihać, (Auto Kamp), τηλ. :+387(0)37226394, +387(0)37226389, +387(0)37226390, +387(0)37221431
  •  Camping  Bijeli,  Klokot – Pecikovići bb, 14 km από το Bihać, εκτός από διαμονή οργανώνει και rafting στον Una
  • Camping Tara-Raft : Golubić bb,  Bihać, http://www.tara-raft.com,
  • Green River Rafting Centre – Kulen Vakuf, Lohovo,  Β-Ε, τηλ. : +38762229259, http://unarafting.com, οργανώνει και rafting στον Una
  • Kamp Una RC «Kiro Rafting» : http://www.una-kiro-rafting.com, εκτός από διαμονή οργανώνει rafting και kayak στον Una
  • Hotel Opal Exclusive Bihac, Opal Grupa, 5 korpusa bb, Pritoka, Bihać, τηλ. +387 61 476 199
  • Hotel Paviljon, Aleja Alije Izetbegovića bb, Bihać, τηλ. : +387 37 224-194
  • Apartment Una Strbacki Buk, Orašac bb, Kulen Vakuf, τηλ. : +387 62 332 775
  • Eko Selo Natura Art,Lohovo bb Bihac, 7 km,  τηλ. :  +387 37 224 183
  • Motel Korzo, Bosanska bb, Bihać, τηλ.: +387 37 316-521
  • Apartments MLIN  & «MlLN Restoran», Put Armije R BiH, Bihać, δίπλα στο ποτάμι, τηλ. :+387 61 144 200 MLIN
  • Restaurant Sance, Orljani bb, κυριολεκτικά μέσα στο ποτάμι
  • River Dock, Ulica Armije BiH Ripac, Bihać, δίπλα στο ποτάμι για καφέ, γλυκό και φαγητό, τηλ. :+387 63 797 8

BIHAC & Εθνικό Πάρκο UNAΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Εθνικό Πάρκο UNA ή Nacionalni Park Una (NP UNA), βρίσκεται στην Bosanska 1, Bihać, τηλ.:  +387 37 221 528 , http://nationalpark-una.ba. To Bus Station Bihać (βοσνιακά : Autobuska Stanica Bihać), βρίσκεται στο Bihać στην οδό Put Armije Republike Bosne i Hercegovine 77000, Bihać,  τηλ. :+387 37 311 939, http://www.unatransport.ba. Το λεωφορείο συνδέει το Bihać με την πρωτεύουσα Sarajevo, και τις περισσότερες πόλεις της Β-Ε όπως τις  Cazin, Travnik, Banja Luka κλπ. Η πρόσβαση στο Bihać και NP UNA μπορεί να γίνει ως εξής :

  • χώρα Βοσνία – Ερζεγοβίνη

-από Sarajevo προς Bihać, μέσω του αυτοκινητόδρομου Μ5. Στο Ripač, ακολουθήστε την αριστερή όχθη του ποταμού Una, και αφού διασχίσετε τη γέφυρα, φτάνετε στο χωριό Lohovo. Το Lohovo είναι το χωριό στο τέλος του Strbački Buk, 5 km από τα σύνορα Užljebić (κομητεία Zadar).

– από Sarajevo προς Bihać και αντίστροφα με τους Σιδηρόδρομους της Ομοσπονδίας της Β-Ε, FBiH (πληροφορίες, τηλ. : +387 33 655 330, zfbh.ba )

  • χώρα Κροατία

-από το Zagreb, πρωτεύουσα της Κροατίας, μια ωραία διαδρομή είναι προς Karlovac Κροατία, Slunj Κροατία , Izacic – Licko Petrovo (τα σύνορα Β-Ε &Κροατίας), όπου μετά από 13 km φτάνετε στο Bihać.

-από το Zagreb προς το Bihać υπάρχει, σχεδόν καθημερινά, λεωφορειακή σύνδεση (157 km, διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες και 15’, πληροφορίες: https://www.buscroatia.com)

BIHAC – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  • Sarajevo, Βοσνία-Ερζεγοβίνη : περίπου 310 km
  • Zenica, Βοσνία-Ερζεγοβίνη : 232 km
  • Banja Luka, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 147 km (μέσω του M4)
  • Zagreb, Κροατία : 157 km
  • Split, Κροατία : 222 km ή 277 km (μέσω του αυτοκινητόδρομου)
  • Rijeka, Κροατία : 200 km (μέσω του A7)
  • Dubrovnik, Κροατία : 467 km (μέσω εθνικής οδού)

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ – ΚΡΟΑΤΙΑ, ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ

  • Η συνοριακή διέλευση Uzljebic βρίσκεται 3 km από την είσοδο Νο 6, Ripač του Εθνικού Πάρκου Una. Ενδείκνυνται τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά αν έρχεστε από τις ακτές της Κροατίας (μόνο για την κυκλοφορία επιβατών και όχι φορτηγών)
  • Τα σύνορα Izacic (BE) – Licko Petrovo Selo (Κροατία)  απέχουν 13 km από το Bihać και 23 km από το Εθνικό Πάρκο Una και προορίζεται για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (Μ5). Το Licko Petrovo Selo, περιοχή Lika της Κροατίας είναι πολύ κοντά στις Plitvice Lakes.
  • Η συνοριακή διέλευση Strmica είναι η πλησιέστερη και προτεινόμενη για όσους έρχονται από τη Ν. Κροατία και τις Δαλματικές Ακτές (Sibenik, Split, ή Dubrovnik), προς τα Ν. του Εθνικού Πάρκου Una.
  • Από τη Ν. Κροατία η συντομότερη διαδρομή είναι από τη διέλευση του συνόρου Užljebić Κροατίας (κομητεία Zadar) – Ripač ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης.

ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

  • Zadar Airport, περιοχή Zemunik Donji, Κροατία : 152 km
  • Zagreb Airport, γνωστό και ως Pleso Airport, Κροατία: 158 km
  • Banja Luka International Airport, περιοχή Mahovljani,  Βοσνία-Ερζεγοβίνη : 160 km
  • Split Airport, περιοχή Kaštela, Κροατία: 195 km
  • Sarajevo International Airport, Βοσνία-Ερζεγοβίνη : περίπου 320 km
  • Bihać Golubić Airport, στο Unsko-sanski Kanton,  Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το αεροδρόμιο Golubić απέχει περίπου 6 km από το Εθνικό Πάρκο Una και το Bihać, και υπάρχει δυνατότητα πτήσης με μικρότερα αεροπλάνα (γενική αεροπορία)
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *