Translation

Ναύπακτος – Έθιμα και Εκδηλώσεις

Στερεά Ελλάδα

Η Ναύπακτος, βρίσκεται στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, στον Κορινθιακό Κόλπο και ανήκει στο Δήμο Ναυπακτίας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Απέχει από την Αθήνα 218 km, από την Πάτρα 24 km, από το Μεσολόγγι 44 km, από την Άρτα 152 km, από τα Ιωάννινα 220 km και από το Αντίρριο 10,7 km. Η πρόσβαση από Αθήνα γίνεται από τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών και από τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, είτε από τη Στερεά Ελλάδα διαμέσου Λιβαδειάς – Δελφών – Ιτέας.


Στη Ναύπακτο σώζεται ένα από τα πιο καλά διατηρημένα Φρούρια της χώρας. Κτίστηκε από τους Ενετούς (16ος αι.) πάνω στα ερείπια παλαιάς Ακρόπολης. Διαθέτει 5 αμυντικές ζώνες, με τριπλά τείχη, που εκτείνονται από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου της Ναυπάκτου, στο Κάστρο. Η θέα από το Κάστρο είναι μαγευτική γι ‘αυτό αξίζει να έρθετε εδώ για να βγάλετε φωτογραφίες. Στο λιμάνι, δεξιά και αριστερά, σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, οι 2 στρογγυλοί Πύργοι του Φρουρίου. Αν περπατήσετε στο μικρό λιμανάκι θα δείτε τα σιδερένια κανόνια και τους ανδριάντες του καπετάν Γιώργη Ανεμογιάννη και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συγγραφέα του έργου «Δον Κιχώτης», που πολέμησαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η Ναυμαχία έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να συγκρούονται με τον τουρκικό στόλο, στις εκβολές του Αχελώου, στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου ή Κόλπος του Λεπάντο, κοντά στη Ναύπακτο, πετυχαίνοντας μια σπουδαία νίκη. Οι ξένοι ιστορικοί, όταν αναφέρονται στο γεγονός, χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto), από τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης.

Η  Αναπαράσταση της Ναυμαχίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Ναύπακτο από το Δήμο. Γίνεται με τριήμερο εορτασμό, με διαφορετικά δρώμενα κάθε φορά και ολοκληρώνεται με κωδωνοκρουσία, αρχιερατική λειτουργία και πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου προς το Ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – ΔΡΩΜΕΝΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης», γίνεται κάθε 2 χρόνια (Μάιο), με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί να δίνονται βραβεία, από Κριτική επιτροπή, στους καλύτερους συμμετέχοντες.
  •  Γιορτή των «Βλάχων», το έθιμο των κτηνοτρόφων. Γίνεται στη γιορτή της Αναλήψεως (25 Μαΐου) και διοργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Νεόκαστρο», στην πηγή Χοχλαστή, γλέντι. Κατά το έθιμο, επειδή την ημέρα αυτή την είχαν ορίσει για την προστασία των κτηνοτρόφων, οι κτηνοτρόφοι συνήθιζαν να δωρίζουν το γάλα που έβγαζαν, στον ιερέα του χωριού. Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκτός από τους κτηνοτρόφους, όπου προσφέρουν το κρέας και όλες οι νοικοκυρές του Νεοκάστρου, με σπιτικές πίτες, ζυμωτό ψωμί και γιαούρτι.
  • Γιορτή του «Άϊ Γιάννη του Ριγανά», στο Μολύκρειο, Δ. Ναυπακτίας (Ιούνιο), όπου πηδούν πάνω από τις φωτιές, κατά το έθιμο και μετά ακολουθεί γλέντι και προσφέρεται ψητό αρνί. Το Μολύκρειο είναι μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος και απέχει από τη Ναύπακτο 5 km
  • Γιορτή «Τσιπούρας», στην παραλία της Ρίζας (Ιούλιο), όπου ψήνονται τσιπούρες και ακολουθεί γλέντι. Η Ρίζα ανήκει στο Τοπικό Διαμέρισμα Μακύνειας, πρώην Αντιρρίου και βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου, στο Δ. Ναυπακτίας.
  • Γιορτή της «Τράτας», στην Κάτω Βασιλική, στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου) όπου ψήνονται σαρδέλες στην παραλία του χωριού και ακολουθεί γλέντι.
  • Γιορτή «Ξεφλουδίσια», στην περιοχή Τερψιθέα (μέσα Αυγούστου), όπου αναβιώνει το έθιμο του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών και ακολουθεί γλέντι και χορός. Η Τερψιθέα είναι στην Ορεινή Ναυπακτία, προς Άνω Χώρα και απέχει από τη Ναύπακτο 45 km (περίπου 1ώρα).
  • Γιορτή «Πυλήνιος Αύγουστος», στην Πυλήνη,  Δ. Ναυπακτίας (Αύγουστο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και αθλητικές διοργανώσεις.
  • Γιορτή της «Πίτας», γίνεται στη Φαμίλα, Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Ναυπακτίας, παράλληλα με τη γιορτή του «Πυλήνιου Αύγουστου». Οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν παραδοσιακές πίτες όπου τις προσφέρουν στους ντόπιους και στους επισκέπτες.
  • Γιορτή «Μανιταριών», γίνεται στο προαύλιο του σχολείου στην Κεντρική Ναυπάκτου (στα μέσα Οκτώβρη). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κεντρικιωτών Ναυπακτίας διοργανώνει, παράλληλα με την έκθεση «Μανιταροτέχνης», τη «Γιορτή Μανιταριών». Προσφέρονται, δωρεάν, εκτός από μανιτάρια, πίτες, λουκάνικα, φασολάδα και κρασί. Εδώ συγκεντρώνονται λάτρεις των μανιταριών από όλη την Ελλάδα και πολλοί επισκέπτες, για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τα μανιτάρια, να δοκιμάσουν ποικιλίες μανιταριών ή να αναζητήσουν άγρια μανιτάρια στο δάσος.
  • Γιορτή «Κάστανου -Τσίπουρου», στην Άνω Χώρα (στα μέσα Οκτωβρίου). Την εποχή που γίνεται η απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες,) γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή.
  • Υπαίθρια Παζάρια, γνωστά και ως «Τα παζάρια της Ναυπάκτου». Γίνεται κάθε χρόνο (26 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου), στην παραλία Γρίμποβο, με τη συμμετοχή πολλών εμπόρων.
  • Έθιμο Μεγάλης Παρασκευής. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην Ναύπακτο, κατά την περιφορά των Επιταφίων, όλοι οι Επιτάφιοι, από τις διάφορες ενορίες της πόλης, συναντιούνται στο λιμάνι. Τότε σβήνουν τα φώτα και οι ψαράδες ανάβουν φωτιές στις πολεμίστρες του Φρουρίου, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Παράλληλα, ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους, περνούν από μπροστά οι Επιτάφιοι με τους πιστούς. Στη συνέχεια ο κάθε Επιτάφιος επιστρέφει στην ενορίας του για τη συνέχιση της Θείας Λειτουργίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Ενετικό Φρούριο Ναυπάκτου
  • Πέτρινος Φάρος, βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Ναυπάκτου και αποτελεί τμήμα του Φρουρίου. Κατασκευάστηκε το 1909 και έχει ύψος 8μ.

  • Ενετικό Κάστρο Αντιρρίου ή «Καστέλι της Ρούμελης». Κτίστηκε επί εποχής Μοροζίνι (1686), ο οποίος ήταν ο αρχηγός των Βενετών που κατέλαβε την Πελοπόννησο. Το βελτίωσαν οι Ενετοί (1700) και μετά πέρασε στα χέρια των Τούρκων μέχρι την απελευθέρωση της Ναυπάκτου (1829). Είναι κτισμένο σε στρατηγικό σημείο, με το Κάστρο του Ρίου ακριβώς απέναντι. Έχει σχήμα ρόμβου και στην κεντρική είσοδο υπάρχει ένας ψηλός εξαγωνικός Πύργος με πολεμίστρες. Είναι ορατό από την καλωδιωτή Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Τα ferry boat που συνεχίζουν και κάνουν το δρομολόγιο Ρίο – Αντίρριο, αγκυροβολούν ακριβώς δίπλα στο Κάστρο.
  • Φετιχιέ Τζαμί, (Fethiye) ή «Τέμενος της Κατάκτησης». Το Οθωμανικό Τέμενος της Ναυπάκτου βρίσκεται στον ανατολικό λιμενοβραχίονα του Ενετικού Φρουρίου του λιμανιού. Κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζίτ Β. Βελή, μετά την κατάληψη της πόλης (1499). Επίσης είναι γνωστό στις Οθωμανικές πηγές και ως «Μπαγεζίντι Βελή Τζαμί» από το όνομα του σουλτάνου. Πρόκειται για ένα τετράγωνο κτίριο με τρούλο (9,12Χ9,13μ.) που σήμερα αποτελεί εκθεσιακό χώρο.
  • Πύργος Μπότσαρη, (15ος – 16ος αι.), ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη». Τον 17ο αι. αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου (1829), το κτίριο αυτό ήρθε στην κατοχή του σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Θα δείτε αντίγραφα πινάκων, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
  • Άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

  • Παλαιά Αρχοντικά, τα πέτρινα σπίτια στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
  • Ρολόι της Ναυπάκτου, στην οδό Μπουσαραίων.
  • Στενοπάζαρο, ο δρόμος των γεύσεων. Παλιά λεγόταν «οδός Μεζεδίων», επειδή εδώ υπήρχαν ταβέρνες με μεζέδες και καλό κρασί. Συνήθως ερχόντουσαν άνθρωποι του μεροκάματου, όπου μπορούσαν να φάνε καλά ακόμα και τις πρωινές ώρες.

ΚΑΦΕΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Κάτω ακριβώς από το Κάστρο βρίσκονται η καφετέρια «Castello» όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα πίνοντας καφέ. Για καλό εσπρέσο θα πάτε στο «BAR2», για καφέ και φαγητό στο λιμάνι στο «Centro Porto» και στο «Paradise». Αποκλειστικά για φαγητό προτείνουμε τα : «Αναμμένα Κάρβουνα», «Ευ-Οίνος», «Σούσουρο», «Taste», «Σπιτικό».

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  • Ψανή, οικογενειακή παραλία με βοτσαλάκι και πλατάνια για ίσκιο. Έχει μήκος περίπου 1 km και πεντακάθαρα νερά, καθώς έχει βραβευτεί επανειλημμένως με Γαλάζια Σημαία. Γύρω από την παραλία υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες.

  • Γρίμποβο, παραλία με βοτσαλάκι και πλατάνια. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία αλλά και πολλά καφέ και εστιατόρια.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Hotel Lepanto Beach,3*, παραλία Γρίμποβο, τηλ. 2634023931

Hotel Αφροδίτη, Πάροδος Πλαστήρα, Γρίμποβο, τηλ. 2634 029922, www.hotelafroditi.com

Hotel Αρχοντικό της Πέπως, Boutique, Ίλαρχου Τζαβέλα 11, Ναύπακτος, τηλ. 2634038185-6, www.arxontiko-pepos.gr

Hotel Ilion, 2*, Νταλιάνη, Ναύπακτος, τηλ. 2634 038088, www.nafpaktoshotel.gr

Hotel Plaza,  Ναυπακτίας 37, παραλία Ψάνη, τηλ. 2634022226

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΥΕΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Ναυπακτίας, Ίλαρχου Τζαβέλα 37, τηλ. 2634360100

Σύλλογος «Κεντρικιωτών», www.Kentriki.net

Σύλλογος  «Τερψιθέας», www.terpsithea.net

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *