Translation

Το εξωτικό νησί Palawan, ο παράδεισος των Φιλιππίνων

Ασία Προορισμοί

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκουν στην ΝΑ. Ασία. Το όνομα «Philippines» προέρχεται από το ισπανικό «Las Islas Filipinas» το οποίο δόθηκε από τον Ισπανό εξερευνητή των νησιών (16ος ), Ruy Lopez de Villalobos, προς τιμή του Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο Β’. Έως το 1898 υπήρξε αποικία της Ισπανίας και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ. Το 1946, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ιαπωνική κατοχή, έγινε ανεξάρτητη χώρα.


Είναι ένα σύμπλεγμα νησιών γνωστό και ως το Αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων. Συγκεκριμένα αποτελείται από 7.107 νησιά από τα οποία τα 4.600 έχουν κάποιο όνομα, τα υπόλοιπα είναι μικρότερες βραχονησίδες και στο σύνολό τους κατοικούνται περίπου τα 1.000. Χωρίζονται σε 3 ανεξάρτητες διοικητικά ομάδες νησιών, το Αρχιπέλαγος Luzon (Λουζόν), το Αρχιπέλαγος Visayas (Βιζάγιας) και το Αρχιπέλαγος Sulu (Σούλου).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Manila (Μανίλα) και η μεγαλύτερη πόλη το Κουεζόν. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα Φιλιππινέζικα (διάλεκτος των Ταγκαλόγκ) και τα Αγγλικά. Στις Φιλιππίνες το μορφωτικό επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και ακολουθείται το αμερικανικό πρότυπο. Τα περισσότερα σχολεία και κολέγια είναι ιδιωτικά.

Τα έτη 1595 και 1611, όταν οι Φιλιππίνες ήταν ισπανική αποικία, ιδρύθηκαν University of San Carlos (Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος), στην πόλη Cebu στα νησιά Visayas και το University of Santo Tomas (Πανεπιστήμιο Σάντο Τόμας), στη Manila.

Η χώρα είναι η μοναδική χριστιανική χώρα της Ασίας με τους περισσότερους Ρωμαιοκαθολικούς κατοίκους να ζουν κυρίως στα νησιά Luzon και Mindanao (Μιντανάο). Στο Mindanao ζουν επίσης και οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι. Το Αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων πλήττεται συχνά από σεισμούς καθώς βρίσκεται στον ονομαζόμενο «πύρινο ηφαιστειακό κύκλο». Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η καταστροφή του φυσικού της περιβάλλοντος. Τα περισσότερα τροπικά δάση των νησιών αποψιλώθηκαν και τα κοράλλια των θαλασσών και λιμνοθαλασσών αφανίστηκαν. Οι ψαράδες χρησιμοποιώντας ανεξέλεγκτα δυναμίτη, για να αποσπάσουν τα ψάρια από τα κοράλλια που έβρισκαν καταφύγιο, κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό αυτό το φυσικό πλούτο.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΝΗΣΙ PALAWAN ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ

Το νησί Palawan ανήκει στο Αρχιπέλαγος Sulu των Φιλιππίνων και είναι το μεγαλύτερο του συμπλέγματος. Βρέχεται  από τη θάλασσα Sulu και από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Puerto Princesa (PPS), η οποία αποτελεί διοικητικά μια ανεξάρτητη πόλη. Το νησί Palawan περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα 1.780 μικρότερων νησιών που ανήκουν διοικητικά σε αυτό. Στο νότιο άκρο του νησιού υπάρχει μια συστάδα από 31 μικρά αλλά πανέμορφα νησιά, τα νησιά Balabac. Είναι από τα λίγα νησιά που διατηρούν ακόμα τα παρθένα δάση και τους κοραλλιογενής υφάλους στο βυθό τους. Στο Palawan θα βρείτε μεγάλες εκτάσεις με παρθένα δασών, με πλούσια πανίδα κυρίως ενδημικά είδη πτηνών. Σύμφωνα με το WWF στο νησί υπάρχουν περίπου 23 είδη πτηνών που δε συναντώνται πουθενά σε αλλού στη χώρα, όπως το Palawan παγώνι-φασιανό, το ελάφι Pecawan bearcat και το Calamian ελάφι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ PALAWAN

  • Puerto Princesa (Πουέρτο Πρινσέσα)

Είναι η πρωτεύουσα του νησιού Palawan με περίπου 255.000 κατοίκους. Tο όνομά της προέρχεται από μια Ισπανίδα πριγκίπισσα και είναι μια όμορφη πόλη με πολλά  αξιοθέατα.

Ο κεντρικός δρόμος της πόλης λέγεται Rizal, προς τιμή του Jose Rizal (19 Ιουνίου 1861-30 Δεκεμβρίου 1896) γιατρός, συγγραφέας και εθνικός ήρωας των Φιλιππίνων. Ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Φιλιππινέζικος Σύνδεσμος (1892) για το οποίο κατηγορήθηκε ως επαναστάτης και εξορίστηκε στο Νταπτάν (Mindanao). Η ημέρα που απεβίωσε ο Jose Rizal, στις 30 Δεκεμβρίου, είναι ημέρα αργίας για τις Φιλιππίνες.

Στο Puerto Princesa σας προτείνουμε να κάνετε τα εξής:

  • περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα κατά μήκος της Rizal Ave που ξεκινάει από το Αεροδρόμιο Puerto Princesa και καταλήγει στο λιμάνι.
  • να δείτε τον Καθεδρικό Ναό του Immaculate Conception (1672)
  • το Εθνικό Πάρκο Puerto Princesa Subterranean River ή Puerto Princesa Underground River (Υπόγειος Ποταμός Puerto Princesa).

Είναι ο 2ος μακρύτερος υπόγειος ποταμός στον κόσμο ο οποίος είναι και επισκέψιμος. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στον Κατάλογο με New 7 Wonders of Nature (7 Νέα Φυσικά Θαύματα του Κόσμου), όπως προέκυψε μετά από ψηφοφορία (28-1-2012). Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στην οροσειρά Saint Paul στη Δ. ακτή του νησιού και απέχει περίπου 1 ώρα από την πόλη Puerto Princesa (50 km).

Μπορείτε να κάνετε μια υπόγεια περιήγηση στον ποταμό Puerto Princesa παίρνοντας μια βάρκα που ξεκινάει από την παραλία Sabang (διάρκεια οργανωμένης εκδρομής, περίπου, 4 ώρες με επιστροφή). Εντός του υπόγειου ποταμού υπάρχουν μικροί καταρράκτες που πέφτουν από το ψηλότερο σημείο του ποταμού. Τα βαθύτερα σημεία του παραμένουν ανεξερεύνητα από τους γεωλόγους καθώς η έλλειψη οξυγόνου το καθιστούν αδύνατο.

  • επίσκεψη στο Μουσείο Palawan, στο παλιό κτίριο του Δημαρχείου κοντά στο Πάρκο Mendoza και διαθέτει εκθέματα κινεζικής κεραμικής και ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο Tabon. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα κρανίο από την Παλαιολιθική εποχή, περίπου 22.000 χρόνια πριν (οδός Valencia, Puerto Princesa, είσοδος Ρ50).
  • πεζοπορία μέχρι τους καταρράκτες Bonton, Olanguan, Salakot και Kayulo.
  • κρουαζιέρα νησιά LuliStarfish, Panden και Cowrie, όπου εδώ θα έχετε χρόνο να κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες.

Το νησί Cowrie είναι μια λωρίδα λευκής άμμου που αλλάζει σχήμα με τις παλίρροιες.

  • ημερήσια εκδρομή στα Honda Bay Islands,στα πολλά διάσπαρτα μικρά νησάκια τα οποία είναι ιδανικά για μπάνιο, canoe kayak, καταδύσεις κλπ. Μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα για όλη την ημέρα.

  • να πάτε για spa στο πολυτελές Dos Palmas Island Resort & Spa στο νησί Arreceffi, από τα νησιά Honda Bay (www.dospalmas.com.ph ).

  • Θέρετρο El Nido

Το θέρετρο El Nido βρίσκεται στη βορειότερη άκρη του νησιού Palawan και είναι γνωστό για τις εξωτικές παραλίες και τα ασβεστολιθικά βράχια.

Τι να κάνετε :

  • βόλτα στο εσωτερικό τμήμα του El Nido για να δείτε το Ναό της Παναγίας Matinloc
  • απολαύστε το ηλιοβασίλεμα κατά μήκος των παραλιών CorongCorong Beach και Marimegmeg Beach.
  • canoe kayak στις λιμνοθάλασσες Small Lagoon,Big Lagoon, Secret Lagoon

SMALL LAGOON

BIG LAGOON

 

  • κολυμπήστε στις δίδυμες παραλίες Nacpan και Calitang, του El Nido, όπου θα φτάσετε μετά από μια διαδρομή 1,5 ώρας με ποδήλατο ή τρίκυκλο.
  • ανακαλύψτε τη «μυστική παραλία», Hidden Beach, μια μικρή παραλία κρυμμένη ανάμεσα σε ασβεστολιθικά βράχια.
  • καταδύσεις στα νησάκια του Αρχιπελάγους Bacuit.
  • καταδύσεις για ψάρεμα στη «σήραγγα». Είναι μια υποθαλάσσια τοποθεσία 12 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με μήκος 40 μ. στη βραχονησίδα  Dilumacad (Νησί Ελικόπτερο, λόγω του σχήματος του βράχου).
  • πεζοπορία 1-2 ωρών μέχρι τους καταρράκτες Nagkalitkalit, όπου τα νερά πέφτουν από ύψος 1ο μ. σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη στην οποία μπορείτε να κολυμπήσατε.
  • εκδρομή στο νησί Simizu για να δείτε με τα εντυπωσιακά βράχια από ασβεστόλιθο.

  • ανεβείτε στην κορυφή Taraw, ύψους 250 μ. για την ωραιότερη θέα στο Bacuit Bay (διάρκεια ανάβασης, με επιστροφή, περίπου 2 ώρες)
  • ημερήσια εκδρομή στη Las Cabana Beach ημερήσια με βάρκα από το El Nido.

Για να φτάσετε στο βόρειο άκρο του νησιού και στο El Nido θα ακολουθήσετε μια οδική διαδρομή, 235 km (περίπου 5-6 ώρες) από την πρωτεύουσα του Palawan, Puerto Princesa.

Αεροπορικώς από το Αεροδρόμιο Puerto Princesa (PPS), στο Αεροδρόμιο Lio, του El Nido (διάρκεια πτήσης 1,5 ώρα). Η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι την πόλη του El Nido είναι περίπου 20 λεπτά με το τρίκυκλο. Επίσης μπορείτε να φτάσετε στο El Nido απευθείας από τη Μανίλα (διάρκεια 1 ώρα), το Cebu ή το BoracayCaticlan, με Air Asia ή Cebu Pacific . Η Air Swift είναι η αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί το El Nido Palawan, οι πτήσεις είναι με αεροπλάνα ATR 50 θέσεων.

Αεροπορικώς έως τα νησιά Balabac και το Αεροδρόμιο CoronBusuanga (USU) και μετά συνεχίζετε προς το Palawan και το El Nido με πλοίο. Μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα από το Coron προς το El Nido, αρκεί να το επιτρέπει ο καιρός (κόστος, περίπου Ρ1800).

  • Tubbataha Reef & νησιά Cagayancillo

To Εθνικό Πάρκο Tubbataha Reef είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού στο Α. Palawan και απέχει περίπου 150 km από το Puerto Princesa. Είναι ένας μεγάλος ύφαλος που βρίσκεται στη μέση της Sulu Sea. Στην ουσία είναι δυο μεγάλες ατόλες, η Β. Ατόλη και η Ν. Ατόλη. Καταλαμβάνει 970 km2 και αποτελεί το πιο πλούσιο και σπάνιο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο.

Μπορείτε να φτάσετε με σκάφος από το Puerto Princesa αλλά καθώς τα πλοία φεύγουν νύχτα φτάνουν στο Tubbataha Reef την άλλη μέρα το πρωί. To Tubbataha Reef ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1993) όπως και ο Puerto Princesa Underground River. Το 2008 ο ύφαλος ψηφίστηκε στα New 7 Wonders of Nature. Υπάρχει και ένας μικρότερος κοραλλιογενής ύφαλος ο Jessie Beazley Reef περίπου 20 km Β. από τις δύο ατόλες.

Οι ύφαλοι Tubbataha Reef και Jessie Beazley Reef καθώς και τα ακατοίκητα νησιά που τους περιβάλουν ανήκουν στα νησιά Cagayancillo, 130 km στα BA. του μεγάλου ύφαλου.

To μεγαλύτερο φυσικό πάρκο των Φιλιππίνων είναι το Apo Reef (ΑRNP) στο νησί Mindoro.  Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κοραλλιών παγκοσμίως και είναι στα υπό ένταξη τοπία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  • Quezon & Tabon Caves

Η πόλη Quezon του Ν. Palawan απέχει από την πρωτεύουσα Puerto Princesa 148 km (οδικώς  περίπου 3 ώρες). Από το λιμάνι San Jose θα πάρετε το λεωφορείο προς το Quezon. Το Tabon Caves είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε τους σπηλαιώδεις σχηματισμούς και να μάθετε για τις ανασκαφές στον Αρχαιολογικό Χώρο Tabon.

Για την περιήγησή σας θα νοικιάσετε μια βάρκα για να φτάσετε γύρω από τις σπηλιές (διάρκεια διαδρομής περίπου 30-45 λεπτά) αλλά  για να μπείτε μέσα και να τις εξερευνήσετε θα πρέπει έχετε πάρετε άδεια από το Εθνικό Μουσείο Quezon. Αν θέλετε να κολυμπήσετε στα μικρά νησάκια που βρίσκονται γύρω από τις σπηλιές Tabon θα βρείτε πανέμορφες παραλίες.

  • Νησιά Coron, Busuanga Island & Calamian  (Islands)

Τι να κάνετε :

  • καταδύσεις στο βυθό με τα παλαιά ναυάγια από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τα ναυάγια του Irako, Akitsushima & Skeleton.
  • κολύμπι και θαλάσσια σπορ

  • εξερεύνηση του κοραλλιογενή βυθού με υποβρύχιο ψάρεμα.
  • περιήγηση στις λίμνες και λιμνοθάλασσες όπως οι λίμνες Kayangan και Baracuda.
  • πεζοπορία στα τροπικά δάση, ανάμεσα σε κοκοφοίνικες και λιμνοθάλασσες.

  • επίσκεψη στο Calauit Safari Park στο νησί Calauit. Το πάρκο αποτελεί καταφύγιο της άγριας ζωής αφρικανικών ζώων και έχει κηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή.

 

  • θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα στο λόφο Mt.Tapyas ή στο  Lualhati Park.

Νησιά Linapacan

Είναι μια ομάδα νησιών μεταξύ El Nido και Coron και αποτελούν την ανεξερεύνητη ομορφιά του Palawan. Για να φτάσετε στα νησιά Linapacan, θα έρθετε ή από το Coron, το οποίο είναι πιο κοντά στα βόρεια νησιά, ή από το El Nido, που είναι πιο κοντά στα νότια νησιά. Από το Coron, το ταξίδι με πλοίο στο νησί San Miguel, του συμπλέγματος νησιών Linapacan (διάρκεια περίπου 4 ώρες).

Επίσης από την Sibaltan Beach που βρίσκεται στην Α. ακτή του El Nido, μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα προς τα νησιά Maosonan και Magransing (διάρκεια περίπου 3 ώρες).

Taytay

Ο οικισμός Taytay του Palawan βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 ώρα Ν. του El Nido. Μπορείτε να φτάσετε από το Puerto Princesa το οποίο απέχει 180 km (περίπου 4 ώρες με Ι.Χ.) ή από το EL Nido με το τοπικό λεωφορείο. Από El Nido μπορείτε επίσης να νοικιάσετε κάποιο τρίκυκλο καθώς βρίσκεται πιο κοντά στο Taytay.

Θα δείτε το Φρούριο Taytay (Fuerza de Santa Isabel), ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ισπανικά αποικιακά φρούρια που παραμένουν στις Φιλιππίνες.

Θα κολυμπήσετε στα πολυάριθμα μικρά νησάκια του Taytay, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα και ανεξερεύνητα από τον μαζικό τουρισμό.

San Vicente Long Beach & Port Barton Palawan, Φιλιππίνες

Η πόλη San Vicente βρίσκεται στην ενδοχώρα του Palawan, στο δρόμο μεταξύ Puerto Princesa και El Nido.

Το Port Barton είναι ένα ήσυχο χωριό γεμάτο μικρά παρθένα ανεξερεύνητα νησάκια με γαλάζια νερά και λευκή άμμο.

Για να φτάσετε στο San Vincente και το Port Barton τα οποία απέχουν περίπου 4 ώρες από το Puerto Princesa ή το El Nido. Μπορείτε να έρθετε απευθείας με τα τοπικά λεωφορεία ή το van από το San Jose του Puerto Princesa προς το San Vicente ή το Port Barton. Από το El Nido, θα ξεκινήσετε από το σταθμό Roxas και με ένα λεωφορείο ή mini λεωφορείο θα φτάσετε και στις δυο περιοχές (διάρκεια, περίπου 2 ώρες).

Επίσης από το San Vicente Poblacion και το Long Beach, μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα για να φτάσετε στο Port Barton (διάρκεια, περίπου 1 ώρα).

GREENVIEWS RESORT, PORT BARTON

 

Αρχιπέλαγος Balabac

ONUK ISLAND

 

Είναι τα νοτιότερα νησιά στο Palawan και αποτελούν το Αρχιπέλαγος Balabac. Αποτελείται από 31 μικρά και μεγάλα νησάκια, με παρθένα δάση και εξωτικές παραλίες, όλες με γαλάζια νερά και λευκή άμμο. Τα νησιά Balabac επειδή είναι τα πιο απομακρυσμένα του Palawan τα προτιμούν επισκέπτες που δεν θέλουν ιδιαίτερα τουριστικά μέρη για τις διακοπές τους.

Σας προτείνουμε:

  • περπατήστε στην παλαιά πόλη με τα ισπανικά κτίρια και το Φάρο Melville
  • κάντε μια εκδρομή στο νοτιότερο άκρο του νησιού Bugsuk μέχρι το θέρετρο Punta Sebaring. Η παραλία είναι από τις ωραιότερες του Palawan με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της την λευκή και πολύ ψιλή άμμο.
  • πηγαίνετε στα κοντινά νησιά του Αρχιπελάγους Balabac, Bugsuk, Onuk, Candaraman και Sicsican, Nasubata, Matangala, Canabungan, Ramos, Bowen, Siksikan, Secam, Patongong, Pandanan, Lumbucan, Salingsingan, Mangsee, Camiaran.

  • επισκεφτείτε την παραλία με τη ροζ άμμο στο Comiran Island
  • θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα στο νησί Canabungan
  • κάντε πεζοπορία μέσα στα τροπικά δάση και παρατηρήστε τη φύση, τα πουλιά και τα ζώα

Για να φτάσετε στο Balabac από το Puerto Princesa θα μεταβείτε στο λιμάνι Rio Tuba, της πόλης Bataraza, όπου μπορείτε να πάρετε το επιβατικό πλοίο ή να νοικιάσετε μια βάρκα (κοστίζει περίπου, P350) προς το Bancalan Port, στα νησιά Balabac (διάρκεια περίπου 4 ώρες). Το Rio Tuba απέχει 4 – 5 ώρες νότια από το Puerto Princesa μέσα από τον κεντρικό δρόμο του νησιού Palawan. Θα πάρετε το τοπικό λεωφορείο ή το van (φορτηγό) από τον τερματικό σταθμό του San Jose στο Puerto Princesa προς το Rio Tuba. Συνολικά θα απαιτηθεί 1 μέρα για να κάνετε τη διαδρομή από και προς τα νησιά Balabac, γι’αυτό θα πρέπει να διανυκτερεύσετε στα Balabac.

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Στο Puerto Princesa σας αναφέρουμε τα εξής :

Casa Linda Inn, Banwa Pension (www.banwa.com, Λιβανόγκον), Hotel Flueris (οδός Lacao, www.hotelfleuris.com), Puerto Pension, Duchess Pensio, Lola Itang Inn,Badjao Inn, Casa Linda.

  • Στο El Nido και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία. Ενδεικτικά  σας αναφέρουμε την αλυσίδα ξενοδοχείων El Nido Resorts, που έχει ξενοδοχεία σε πολλά νησιά του Palawan.

Άλλα ξενοδοχεία στην περιοχή είναι : El Nido Garden Beach Resort, El Nido Hotel, Matinloc Resort (11,6 km από το El Nido με ιδιωτική παραλία), Orange Pearl Beach Resort, El Nido Cove Resort, Ελ Nido Coco Resort, Lally και Abet Beach Cottages, Cadlao Resort, Ipil Suites, Pangulasian Island Resort, Dayunan El Nido Tourist Inn και πολλά άλλα.

  • Στο Coron, το Balinsasayaw Resort, Mount Tapyas Hotel (τηλ.: +63 917 500 5566)
  • Στο Port Barton, Greenviews Resort, τηλ. : 0916 403 7788 και  0929 268 5333
  • Στο San Vicente, ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα : Club Agutaya Resort, Ausan Beach Frout Cottages, Peace and Love Resort, Mermaid Paradises JR Resort.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια με θαλασσινά στο Puerto Princesa κατά μήκος της Rizal Ave, όπως το KaLui, Kinabuch, Bario του Sari, Jollibee, Dang Maria’s Dos κλπ.

Δοκιμάστε εκτός από ψάρια και ρύζι τις ιδιαίτερες γεύσεις των Φιλιππίνων, όπως :

tauban (ένα είδος μεγάλου καλαμαριού), inato (κοτόπουλο Palawan), κροκόδειλο sisig, longganisa (λουκάνικο), kare-kare (κρέας με σάλτσα ντομάτας), mechado (βόειο κρέας σε σάλτσα σόγιας και ντομάτας), hamonado (χοιρινό γλυκό σε σάλτσα ανανά), sinigang ( κρέας ή θαλασσινά σε ξινό ζωμό), pancit (noodles), φωλιές πουλιών και lumpia (φρέσκα ή τηγανητά ροκανίδια).

ΨΩΝΙΑ

Δημόσια Κεντρική Αγορά Τροφίμων, οδός Burgos, Puerto Princesa

Shopping Asiano (καλάθια, κοσμήματα και ξυλόγλυπτα)

NCCA Mall , οδός Lacao, Puerto Princesa (κλειστό εμπορικό κέντρο με σούπερ μάρκετ).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ PALAWAN

  • FESTIVAL BARAGATAN

Στο Puerto Princesa γίνεται το Φεστιβάλ Baragatan που πραγματοποιείται από τις 23 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου. Το Φεστιβάλ είναι ένα κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός με πολλές εκδηλώσεις, όπως παρέλαση με άρματα, αγώνες τρεξίματος, επίδειξη τοπικών ενδυμασιών, καλλιστεία γυναικών, χορός και τραγούδι στο δρόμο κλπ. Επίσης στα πλαίσια της Γιορτής Γαστρονομίας του Φεστιβάλ υπάρχει πολύ φαγητό και ποτό. Πολλά καταστήματα στήνουν πάγκους που πωλούν όλα τα είδη τοπικών προϊόντων, όπως λαχανικά και φρούτα  και είδη χειροτεχνίας.

  • FESTIVAL ARAWEDAN

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Port Barton του San Vincente, στις 23-24 Ιανουαρίου. Γίνεται για την προβολή των τοπικών τουριστικών αξιοθέατων συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πόρων, όπως τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες κλπ.

  • FESTIVAL KULAMBO

Το Φεστιβάλ Kulambo στην πόλη El Nido πραγματοποιήθηκε στις 15-18 Μαρτίου. Γίνεται μια παρέλαση όπου οι άνθρωποι τραγουδούν και χορεύουν στους δρόμους με τη χρήση «kulambo», (κουνουπιέρα) ή τοπικών ενδυμάτων και προσφέρεται άφθονο φαγητό.

  • PISTA YANG KAGUEBAN

Είναι η  Γιορτή του Δάσους στην οποία γίνονται δενδροφυτεύσεις για την προστασίας της φύσης. Στις εκδηλώσεις που γίνονται στο δάσος συμμετέχουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες.

  • FESTIVAL BALAYONG

Γίνεται για την προβολή του τοπικού ποτού του Palawan, τo Cherry Blossoms.

  • FESTIVAL PASINGGATAN

Πραγματοποιείται από 1-3 Μαΐου με πλήθος εκδηλώσεων, χορό και τραγούδι.

  • ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ PUERTO PRINCESA, στις 4 Μαρτίου κάθε χρόνου γιορτάζεται η ανακήρυξη του τόπου σε πόλη.
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Κάθε χρόνο, 1η Δεκεμβρίου οι κάτοικοι ανάβουν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Puerto Princesa Baywalk και ακολουθεί γιορτή, με μικρή παρέλαση και τη συμμετοχή χορωδιών από μαθητές, φοιτητές και συλλόγους.

  • ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η γιορτή της αγάπης με μαζικούς γάμους, αρκουδάκια, γλυκά κλπ.

  • TAYTAY TOWN FITAYTAY ΠΟΛΗ FIESTA

Στην πόλη Taytay, στις 27 Αυγούστου

  • TARANGAYAN

Στο Coron, στις 28 Αυγούστου για τη γιορτή του πολιούχου San Agustin.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ
PALAWAN

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Puerto Princesa, Palawan βρίσκεται στην πρωτεύουσα Puerto Princesa. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Manila προς το Palawan (διάρκεια, περίπου 1 ώρα). Το Puerto Princesa Airport εξυπηρετεί απευθείας πτήσεις από τη Μανίλα, το Cebu, το Iloilo, το Clark και το Davao, με τις εταιρείες Philippine Airlines (philippineairlines.com, τηλ. :8558888), Air Philippines ( www.airphils.com, τηλ. : 8559000), Cebu Pacific (www.cebupacificair.com, τηλ. : 6364938) και AirAsia (www.airasia.com).
  • Στο Β. τμήμα του νησιού Busuanga, υπάρχει το Περιφερειακό Αεροδρόμιο YKR που εξυπηρετεί το Coron και τα θέρετρα του Αρχιπελάγους Calamian με πτήσεις από τη Μανίλα (διάρκεια πτήσης, περίπου 1 ώρα).
  • Το El NIdo διαθέτει Περιφερειακό Αεροδρόμιο που εξυπηρετεί και το Αρχιπέλαγος Bacuit (SEAIR, flyseair.com).
  • Το αεροδρόμιο Sandoval, περίπου 30 km Β. της πόλης Taytay, χρησιμεύει ως εναλλακτικό σημείο εισόδου για το Β. τμήμα του Palawan.
  • Το Balabac έχει 2 αεροδρόμια, στο νησί Bugsuk και στο νησί Candaraman.
  • Αεροπορικώς υπάρχει σύνδεση από Μαλαισία με πτήση Maswings(www.maswings.com) από την Kota Kinadalu στο αεροδρόμιο της πόλης Puerto Princesa.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ

  • Υπάρχει σύνδεση με πλοίο από τη Manila προς και από το Palawan, (www.negrosnavigation.ph, τηλ. : 2455588 και WG&A, τηλ. : 5287000)
  • Σκάφη τύπου ιστιοπλοϊκά συνδέουν τη Manila με το Coron και το Puerto Princesa (διάρκεια 24 ώρες) San Jose Shipping
  • Υπάρχουν επίσης δρομολόγια αργών πλοίων που συνδέουν μεταξύ τους το El Nido με το Coron (superferry.com.ph).
  • Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Atienza εκτελεί το δρομολόγιο Liminancong-El Nido-Coron-Manila.
  • Το δρομολόγιο μεταξύ Iloilo (στο Panay, νησιά Visayas) και Puerto Princesa, με στάση στα νησιά Cuyo γίνεται από την εταιρεία Iloilo Milagrosa Shipping, μια φορά την εβδομάδα.
  • Το δρομολόγιο μεταξύ San Jose (στο Mindoro) προς Coron γίνεται από την εταιρεία San Nicolas Shipping εβδομαδιαίως
  • Η ανατολική Μαλαισία συνδέεται από την πόλη – λιμάνι Sabah, με το νησί Borneo που είναι το πιο κοντινό στο σύμπλεγμα νησιών Balabac από ότι το Puerto Princesa του Palawan. Συγκεκριμένα από το Πορθμείο Brooke’s Point στο Kudat (Sabah).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΜΑΝΙΛΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ PALAWAN

Αεροπορικώς από Αθήνα προς Μανίλα:

  • εταιρεία Aegean Airlines (www.aegeanarlines.gr) και Gulf Air, με 2 ενδιάμεσες στάσεις στη Βυρηττό και το Μπαχρέιν και τελικός προορισμός η Μανίλα (Manila)
  • εταιρεία Turkish Airlines και Philippine Airlines (philippineairlines.com), με 1 στάση στην Κωνσταντινούπολη και τελικός προορισμός η Μανίλα (Manila)
  • εταιρεία Aegean Airlines και Emirates (www.emirates.com), με 2 ενδιάμεσες στάσεις στη Βυρηττό και το Ντουμπάι και τελικός προορισμός η Μανίλα
  • εταιρεία Alitalia (www.alitalia.it) και China Eastern (www.chinaeastern), με 2 ενδιάμεσες στάσεις στη Ρώμη και τη Σαγκάη και τελικός προορισμός η Μανίλα (Manila)
  • εταιρεία Etihad Arways (www.etihad.com), με 1 στάση στο Αμπού Ντάμπι και τελικός προορισμός η Μανίλα (Manila).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Περιφερειακό Γραφείο Τουρισμού, βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα αφίξεων στο Αεροδρόμιο Puerto Princesa, (8πμ-μεσημέρι & 1-5μμ). Έχει χάρτες του Puerto, αλλά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
  • Περιφερειακό γραφείο τουριστών (Provincial Capital Bldg, Rizal Ave, 8πμ- μεσημέρι & 1-5μμ Δευ-Παρ)
  • Τουριστικός Πρακτορείο Πληροφόρησης & Βοήθειας, βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Puerto Princesa Airport.
  • Τουριστικά Πρακτορεία για έκδοση εισιτηρίων, www.wgasuperferry.com και www.lak-bay.net.ph)
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Ninoy Aquino Φιλιππίνων (NAIA II), τηλ. : +63 2 8771109 και το Διεθνές Αεροδρόμιο Manila Domestic Airport, Φιλιππίνες, για εσωτερικές πτήσεις
  • Puerto Princesa International Airport, οδός Rizal Ave, Puerto Princesa, Palawan, Φιλιππίνες, τηλ. : +63 48 433 4965
  • El Nido Airport, πόλη El Nido, Palawan, Φιλιππίνες
  • Francisco B Reyes Airport, Coron Island, Palawan, Φιλιππίνες, τηλ. : +63 48 7232886
  • Inaec Hangar Lio Airport, πόλη El Nido, Palawan
  • Γενικό Νοσοκομείο, Malvar Road, Puerto Princesa Palawan, τηλ.: +63 48 434 8339
  • Pets United Veterinary Clinic, Sta Monica, Puerto Princesa Palawan, τηλ.: +63 48 433 7387

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας στο Palawan σας παρέχουμε μερικά τηλέφωνα ανθρώπων που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι κατά την παραμονή σας στο νησί :

Ate Bebeth, βοηθός του τουρισμού στο Balabac, τηλ. : 0949 424 1605
Kuya Onyok / Boboy, χειριστές σκαφών, τηλ.  : 0936 398 8961
Kuya Fidel, χειριστής σκάφους, τηλ. : 0999 561 4998
Kuya Jerry, υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο από το Puerto Princesa-Rio Tuba, τηλ.: 0927 705 5910 – 0946 260 6260

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Νόμισμα : ΠΕΣΟ Φιλιππίνων (PHP ή Ρ)
  • Καιρός : Για να πάτε στο Αρχιπέλαγος Palawan για διακοπές επιλέξτε τους μήνες που δεν υπάρχουν τα μεγάλα κύματα στις παραλίες.

Ο ΒΑ. άνεμος  Balabac, Palawan: FAQ SectioAs far as I know, summer is the best time to visit hereAmihan (αμιάν = πουλί στα φιλιππινέζικα) που φυσάει στην περιοχή από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο προκαλεί μεγάλα κύματα στις παραλίες και ρίχνει ελαφρώς τη θερμοκρασία του νησιού. Οι Φιλιππίνες πλήττονται κυρίως από τους ΝΔ. ανέμους Habagat (μουσώνες) που προκαλούν βροχοπτώσεις, υγρή ατμόσφαιρα και υψηλές θερμοκρασίες. Η εναλλαγή του καιρού από Amihan σε Habagat γίνεται απότομα και χρειάζεται προσοχή.

  • Χρήματα : Θα βρείτε αρκετές τράπεζες κατά μήκος της Rizal Ave, στο Puerto Princesa.
  • Τηλέφωνα : Τα κινητά τηλέφωνα έχουν αρκετά καλή κάλυψη στο Palawan.
  • Υγεία : Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα νησιά του Αρχιπελάγους Palawan έχουν πολλά κουνούπια, λόγω των λιμνοθαλασσών. Επίσης θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια γενικά φάρμακα και αλοιφές πρώτης ανάγκης γιατί οι διαδρομές είναι αρκετά μεγάλες και πολύωρες, μέχρι τα φαρμακεία στο Puerto Princesa, El Nido, San Vicente, Coron.
  • Ασφάλεια : Προσοχή στα χρήματά σας και για τις περιηγήσεις σας στα τροπικά δάση θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιον ντόπιο οδηγό.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΙΛΑ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ- Embassy of Greece in Manila, οδός Rada 120, Legaspi Village, Makati City, Metro Manila, Φιλιππίνες, τηλ. +63 2 8174444 και +63 2 8173417, fax : +63 2 8120202, Emergency τηλ.: +63 9165103847.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, οδός Ανθέων, Ευκάλυπτοι, Άνω Ψυχικό Αττικής, τηλ. : 210 6721837.

 

 

 

 

 

Studio HiFi Diapason

2 Comments

  1. Μαγευτικός προορισμός και πολύ επίκαιρο θέμα. Συγχαρητήρια πολύ όμορφη δουλειά.

    1. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *