Translation

Οδοιπορικό σε Καλαμπάκα – Καστράκι – Μονές Μετεώρων

Ελλάδα Θεσσαλία

Η αρχαία ονομασία της Καλαμπάκας, σύμφωνα με τους ιστορικούς Στράβων και Λίβιο, ήταν Αιγίνιον. Το 167 π.Χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους κατακτητές και τον 11ο αι. όταν ξανακτίστηκε, ονομάστηκε Σταγοί. Κατά την τουρκοκρατία επικράτησε το όνομα Καλαμπάκ, που σημαίνει «ισχυρό φρούριο». Η σημερινή Καλαμπάκα είναι κωμόπολη του Ν. Τρικάλων. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου, στα δυτικά του θεσσαλικού κάμπου και στην αριστερή όχθη του ποταμού Πηνειού.


Απέχει από τα Τρίκαλα 22 km, από τη Λάρισα  83 km, από τα Ιωάννινα 104 km, από τη Θεσσαλονίκη 229 και από την Αθήνα 352 km. Στην  Καλαμπάκα αξίζει να δείτε τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμηση της Θεοτόκου. Κτίστηκε τον 10ο ή 11ο αι. πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας και είναι τύπου τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο. Ξεχωριστό αξιοθέατο στο Ναό είναι ο μαρμάρινος Άμβωνας, που βρίσκεται στο κέντρο του και οι αγιογραφίες του ζωγράφου Νεόφυτου, γιου του μεγάλου αγιογράφου Θεοφάνη.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΚΑΣΤΡΑΚΙ

Κάτω από τους τεράστιους όγκους των Μετεώρων βρίσκεται το μικρό γραφικό χωριό Καστράκι. Κατά την τουρκοκρατία αποτέλεσε καταφύγιο των Ηπειρωτών,  προκειμένου να γλυτώσουν από τον Αλή Πασά.

Στα αξιοθέατα είναι λίγα ερείπια του βυζαντινού Κάστρου και το εκκλησάκι της Παναγίας Δούπιανης (13ος), που βρίσκεται στο δρόμο για τις Μονές των Μετεώρων. Είναι ένας μικρός ορθογώνιος ναός, με σκεπή και με μοναδικό αξιοθέατο, στο εσωτερικό του, τις ολόσωμες αγιογραφίες του Χριστού και της Παναγίας.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στο βράχο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη μικρή εκκλησία, υπήρξε η «Σκήτη των Σταγών», όπου ασκήτευσαν πολλοί μοναχοί. Επειδή οι ερημίτες μοναχοί χρησιμοποιούσαν το Ναό της Παναγίας για να τελέσουν κάθε Κυριακή τη Θεία Λειτουργία ο Ναός ονομαζόταν «Κυριακό». Στον απέναντι βράχο, μέσα σε βαθούλωμα, υπάρχει η μικρή Μονή του Άγιου Γεωργίου του Μανδηλά. Πήρε το όνομά του από το έθιμο των πιστών να κρεμάνε στον γκρίζο βράχο χρωματιστά μαντήλια, ως αφιερώματα.

Κατά την παράδοση το έθιμο αυτό επικράτησε όταν ένας Τούρκος πήγε να κόψει ξύλα στο δάσος, που ήταν κάτω από το μοναστήρι και έμεινε παράλυτος καθώς τιμωρήθηκε από τον Άγιο. Η μητέρα του Τούρκου, αν και αλλόθρησκη, έταξε το φερετζέ της στον Άγιο προκειμένου το παιδί της να γίνει καλά. Όταν ο Άγιος έκανε το θαύμα του τότε εκείνη ανέβηκε στη Μονή και κρέμασε το μαντήλι της. Στη συνέχεια οι χριστιανοί συνέχισαν το έθιμο μέχρι και σήμερα.

Κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, οι πιστοί Καστρακινοί, προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στο βράχο, με κίνδυνο τη ζωής τους, ως ένδειξη σεβασμού και ευχαριστίας στον Άγιο. Η πρόσβαση στη Μονή είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί γνώσεις αναρρίχησης. Το Καστράκι λόγω της θέσης του έχει εξελιχθεί σε ένα τουριστικό χωριό με πολλά ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, καφέ, εστιατόρια κλπ.

Για όποιον θέλει ένα διαφορετικό τρόπο διαμονής υπάρχουν κάποια camping στην περιοχή γύρω από το Καστράκι. Ενδεικτικά αναφέρουμε το camping  Βράχος (www.campingkastraki.com, τηλ. +302432022293, +302432023744) και το camping Meteora Garden (www. camping-meteοra-garden, τηλ. +302432075566,  +302432022727).

ΜΕΤΕΩΡΑ

Οι γεωλογικοί βράχοι των Μετεώρων είναι από υλικό ψαμμίτη και στέκουν στη θέση αυτή εδώ και 60 εκατομμύρια  χρόνια. Αποτελούν τη 2η Μοναστική Κοινότητα στην Ελλάδα, με 1η Μοναστική Κοινότητα αυτή του Άγιου Όρους. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (1988) γι’ αυτό δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα Μετέωρα απέχουν από την Καλαμπάκα περίπου 4 km και από το Καστράκι, που βρίσκεται στο μέσον της ίδιας διαδρομής,  1,9 km.

ΜΟΝΕΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Οι Μονές των Μετεώρων δημιουργήθηκαν από την ανάγκη για απομόνωση των πρώτων ερημιτών και ασκητών. Αρχικά (3ος),  η λατρεία του θεού γινόταν μέσα σε σπήλαια, σε σκήτες και σε διάφορα απόμακρα μέρη. Σιγά σιγά άρχισε η κοινοβιακή ζωή, με τους μοναχούς να συμμετέχουν όλοι μαζί στην προσευχή και έτσι διαμορφώθηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Η προσευχή για τον μοναχό είναι αδιάκοπη και αποτελεί την πνευματική του τροφή και το κυρίως έργο του. Η Θεία Ευχαριστία τελείται σε κάθε μοναστήρι, στο Καθολικό, δηλαδή στην κεντρική εκκλησία της κάθε Μονής.

Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

Στο δρόμο από το Καστράκι προς την Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, στους πρόποδες του ιερού βράχου, συναντάμε πρώτα τα ερείπια της παλαιάς Μονής Προδρόμου (1634-1653 μ.Χ.). Στη συνέχεια ανηφορίζουμε για την Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.  Επειδή ο βράχος στον οποίο κτίστηκε το μοναστήρι είναι μικρός σε έκταση η Μονή αναπτύχθηκε καθ’ ύψος σε ορόφους. Στο ισόγειο της Μονής υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι (4 τ.μ.)  αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο και στον πρώτο όροφο βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Η ονομασία Αναπαυσάς κατά μια εκδοχή ήταν από το όνομα του παλαιού κτήτορα της αλλά πιο πιθανή είναι η εκδοχή να ονομάστηκε έτσι από την ηρεμία και ανάπαυση που προσφέρουν οι βράχοι των Μετεώρων.

Οι κτήτορες του Ναού ήταν ο Μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος, μετέπειτα μοναχός Άγιος Διονύσιος ο Ελεήμων και ο Έξαρχος Σταγών, Νικάνωρ.

Η Μονή φημίζεται για τις εκπληκτικής ομορφιάς αγιογραφίες της, έργο του ζωγράφου Θεοφάνη Στρελητζά ή Μπαθά. Ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε περίπου το 1500 και πέθανε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1559 αφού διδάχτηκε τη βυζαντινή αγιογραφία της Κρητικής Σχολής και τη μετέδωσε και στο γιο του Νεόφυτο. Άλλες Μονές που αγιογράφησε ήταν, η Μονή της Αγίας Λαύρας και η Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, όπου έμεινε μόνιμα εκεί αγιογραφώντας.

Αξιοθαύμαστη είναι η αγιογραφία με τον Αδάμ να ονομάζει τα ζώα, η εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, όπου κρατάει το μεγάλο δάκτυλο του Χεριού της, η Κοίμηση του Αγίου Νικολάου, ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης κλπ. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει η Τράπεζα του μοναστηριού που φιλοξενεί τους επισκέπτες και το Σκευοφυλάκιο όπου φυλάσσονται πολλές κάρες μοναχών. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από έναν ανηφορικό δρόμο με λαξευμένα σκαλοπάτια. Η Ι.Μ. Αγίου Νικολάου είναι αντρικό μοναστήρι και παραμένει κλειστή κάθε Παρασκευή, χειμώνα και καλοκαίρι (τηλ. 2432022278, 2432075398).

Ι.Μ. ΡΟΥΣΑΝΟΥ

Το όνομα της η Μονή το πήρε ίσως από τον πρώτο κτήτορά της που λεγόταν Ρουσάνος που μάλλον καταγόταν από το χωριό Ρωσάνα. Άλλες πηγές αναφέρουν ως πρώτους κτήτορες της Μονής τους μοναχούς Νικόδημο και Βενέδικτο (1288). Από κάποιες επιγραφές που σώζονται μαθαίνουμε ότι οι μοναχοί Ιωάσαφ και Μάξιμος, δυο αδέλφια από την Ήπειρο, έκτισαν το Καθολικό του μοναστηριού πάνω στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Η Ι.Μ. εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Όσα ιερά κειμήλια διασώθηκαν βρίσκονται στο Σκευοφυλάκιο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου. Το μοναστήρι έχει τρεις ορόφους. Στο μεσαίο όροφο βρίσκεται ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τύπου δικιόνιος σταυροειδής με τρούλο και με το Ιερό της να στρέφεται προς βόρεια.

Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες που θα δείτε στο Νάρθηκα του Ναού, όπως η «Ετοιμασία του Θρόνου», στο υπέρθυρο της Πύλης που οδηγεί προς το Καθολικό αλλά και οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στον κυρίως Ναό. Οι τοιχογραφίες αυτές είναι έργα αγιογράφων της  Κρητικής σχολής (1560). Στον πάνω όροφο υπάρχουν τα κελιά και οι χώροι υποδοχής των επισκεπτών. Η Ι.Μ. Ρουσάνου είναι γυναικείο μοναστήρι και παραμένει κλειστή το χειμώνα και το καλοκαίρι κάθε Τετάρτη (τηλ. 2432022649, 2432022519).

Ι.Μ. ΒΑΡΛΑΑΜ

Η Μονή πρώτο ιδρύθηκε από τον ασκητή Βαρλαάμ (14ος), ο οποίος έζησε μόνος του σε ένα κελί και έκτισε το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών. Μετά το θάνατό του η Μονή ερημώνει έως τον 16ο αι. όπου δυο αδέλφια, ο Θεοφάνης και ο Νεκτάριος,  μοναχοί από τη γειτονική Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου ήρθαν για ν’ αναστηλώσουν τα ερείπια του μικρού Ναού. Γρήγορα το κοινόβιο των μοναχών μεγάλωσε και τότε κτίστηκε μια δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες (1542). Είναι τύπου σταυροειδής, τετρακιόνιος, με δυο τρούλους, στο Ναό και στον Νάρθηκα και αρκετά μεγάλο Καθολικό. Στα ΝΑ. του Νάρθηκα του Ναού υπάρχει ο τάφος των δυο κτητόρων, Θεοφάνη και Νεκταρίου.

Ο κυρίως Ναός και το Ιερό έχουν αγιογραφηθεί από τον μεγάλο ζωγράφο της Κρητικής σχολής, Φράγγο Κατελάνο. Ο ίδιος ζωγράφος έχει αγιογραφήσει τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου όρους. Στην κόγχη του Ιερού σώζεται η αγιογραφία της Πλατυτέρας με χρυσή ενδυμασία και η Λειτουργία των Αγγέλων. Στο θόλο του Αγίου Βήματος απεικονίζεται ο Ιησούς με χρυσό ένδυμα. Τις τέσσερις γωνίες του τρούλου κοσμούν οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Οι αγιογραφίες του Νάρθηκα έγιναν από τον ιερέα Γεώργιο Σακελάριο από τη Θήβα και από τον αδελφό του Φράγγο.

Στο Σκευοφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται φορητές εικόνες (17ου), όπως η Παναγία με τους Αγγέλους και οι Τρεις Ιεράρχες, ένας Επιτάφιος κεντημένος με χρυσοκλωστή (17ου), το Ευαγγέλιο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου κλπ. Η Ι.Μ. Βαρλαάμ είναι αντρικό μοναστήρι και παραμένει κλειστό το χειμώνα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και το καλοκαίρι, κάθε Παρασκευή (τηλ. 2432022277, 2432075386).

Ι.Μ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ – ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Η Μόνη είναι κτισμένη σε βράχο ύψους 613 μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγω της μεγάλης έκτασης του βράχου (60 στρ.) λεγόταν παλιά «Πλατύλιθος». Ο πρώτος κτήτορας της Μονής ήταν ο ασκητής Αθανάσιος (14ος), ο μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Για 10 περίπου χρόνια ασκήτεψε πάνω στο βράχο (1333) γνωστός ως «Στύλος των Σταγών», μέσα σε μια σπηλιά. Ο μικρός ναός που υπάρχει εδώ αρχικά ήταν αφιερωμένος στους Ταξιάρχες και αργότερα στο Άγιο Πνεύμα. Μαζί του ασκήτεψε και ο γέροντας του Γρηγόριος ο Στυλίτης. Σήμερα ο βράχος λέγεται ο βράχος του Αγίου Πνεύματος και είναι επισκέψιμος.

Ο Άγιος Αθανάσιος μαζί με 14 μοναχούς σκαλίζοντας τρύπες στο βράχο κατάφεραν και ανέβηκαν στην κορυφή του όπου με τη μορφή κοινοβίου άρχισαν να δημιουργούν την πρώτη μοναστική κοινότητα. Ονόμασε το μοναστήρι «Μετέωρον» επειδή βρισκόταν ψηλότερα από τους άλλους βράχους. Εκεί οικοδόμησε αρχικά ένα Ναό αφιερωμένο στην Παναγία (Παναγία της Μετεωρίτισσας Πέτρας, 1340) και  αργότερα, στην ίδια θέση έκτισε νέο Ναό αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ο παλαιός Ναός αποτέλεσε το Καθολικό της νέας Μονής.

Δεύτερος κτήτορας της Μονής και συνεχιστής του έργου του Αγίου Αθανασίου υπήρξε ο μαθητής του, μοναχός Όσιος Ιωάσαφ, ο πρώην Σέρβος ηγεμόνας Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος. Ο Όσιος Ιωάσαφ έκτισε το 1544 νέο Ναό στη θέση του παλαιού που και αυτός αποτέλεσε το Καθολικό της νέας Μονής.

Η Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι αγιορείτικου τύπου, σταυροειδής με ένα δωδεκάπλευρο τρούλο. Στο Νάρθηκα βρίσκεται ο τάφος των κτητόρων Αθανασίου και Ιωάσαφ, με τις μορφές τους αγιογραφημένες να κρατούν το μοναστήρι στα χέρια τους. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο  Δεσποτικός Θρόνος και οι τοιχογραφίες του Ναού, αγνώστων ζωγράφων.

Άλλα κτίσματα είναι η Εστία (μαγειρείο) ένα μικρό θολωτό κτίσμα και δίπλα του η παλαιά Τράπεζα (1557), ένα κτίσμα μήκους 30 μ και πλάτους 12 μ. που τώρα είναι Μουσείο. Η οροφή του στηρίζεται πάνω σε πέντε κίονες με μονούς και διπλούς θόλους και καταλήγει σε κόγχη με την εικόνα της Παναγίας και των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Επίσης σώζεται ο πρώτος όροφος του παλαιού Νοσοκομείου – Γηροκομείου (1572). Είναι ένα ωραίο κτίσμα με κεντρικό θόλο που στηρίζεται πάνω σε τέσσερις κίονες, με οκτώ πλευρικά σταυροθόλια στολισμένα με σχήματα από κεραμίδια.

Στο Μουσείο φυλάσσονται μεταξύ άλλων φορητές εικόνες, επίχρυσα Ευαγγέλια, μια δίπτυχη εικόνα της Παναγίας, αφιέρωμα της αδελφής του κτήτορα του μοναστηριού Ιωάσαφ, τμήμα χρυσόβουλου με υπογραφή του Αυτοκράτορα Παλαιολόγου, ένας Μεγάλος Σταυρός από ασήμι (16ου), ένας κεντημένος Επιτάφιος (14ου) κ.ά.

Δίπλα στο Καθολικό της Μονής υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (1682) και το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1789). Στο ισόγειο της ΒΔ πτέρυγας των κελιών υπάρχει το νεώτερο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου με πολύ όμορφες αγιογραφίες στους τοίχους.

Παλαιά η ανάβαση στη Μονή γινόταν με σκαλωσιές που είχαν τοποθετήσει οι μοναχοί πάνω στο βράχο και αργότερα γινόταν με το δίχτυ (βριζόνι). Όμως από το 1922 που λαξεύτηκαν τα 146 σκαλοπάτια, περνώντας μέσα από μια μικρή σήραγγα, μπορεί να ανέβει κανείς άνετα στη μοναστήρι.

Σήμερα, στην είσοδο του μοναστηριού, σώζεται ο Πύργος με το βριζόνι ο οποίος αποτελεί ένα μικρό Μουσείο, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης της εποχής εκείνης. Η Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου είναι αντρικό μοναστήρι και παραμένει κλειστό το χειμώνα, κάθε Τρίτη και Τετάρτη και το καλοκαίρι, κάθε Τρίτη (τηλ. 2432022278, 2432075398).

Ι.Μ. ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος, στην οποία ανήκει και είναι κτισμένο στη σπηλιά ενός βράχου. Πρώτος κτήτορας της Μονής (14ος) ήταν ο μοναχός Νείλος, Ηγούμενος της Μονής Παναγίας Δούπιανης. Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός της Υπαπαντής ο οποίος έχει αξιοσημείωτες αγιογραφίες διατηρημένες σε πολύ καλή κατάσταση. Το μοναστήρι παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες.

Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Είναι το πλουσιότερο μοναστήρι των Μετεώρων και ορθώνεται σ’ ένα τεράστιο βράχο, πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη για τον επισκέπτη καθώς φτάνει πολύ άνετα μέχρι την είσοδο της Μονής. Υπάρχει μια μόνιμη γέφυρα 8 μ. που συνδέει τη Μονή με τον απέναντι βράχο τον «Κουκουλά». Ο πρώτος ασκητής έφτασε εδώ το 1192. Αργότερα ο μοναχός Ιερεμίας έφτιαξε τον Ναό του Αγίου Στεφάνου, το ασκητήριο, τα κελιά και τη δεξαμενή για το βρόχινο νερό.

Στη συνέχεια το μοναστήρι διαμορφώθηκε από τους Αντώνιο Καντακουζηνό, αργότερα Ηγούμενο της Μονής και τον Φιλόθεο από τη Σιάταινα (14ος). Το 1798 κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και από τότε η Μονή έχει δυο ονόματα δηλαδή Μονή Αγίου Στεφάνου και Αγίου Χαραλάμπους.

Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (15ος) είναι τύπου μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις παραστάσεις φυτών και ζώων, ο Δεσποτικός Θρόνος και οι αγιογραφίες που σώζονται σε καλή κατάσταση.

Η εκκλησία του Άγιου Χαραλάμπους είναι τύπου σταυροειδής, εγγεγραμμένος με έναν κεντρικό τρούλο και δυο μικρότερους.

Θα δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τον επίχρυσο σταυρό στην κορυφή του, το Δεσποτικό Θρόνο και το ξυλόγλυπτο κιβώριο που βρίσκεται στο Ιερό, πάνω στην Αγία Τράπεζα με την κάρα του Αγίου Στεφάνου.

Άλλα κτίσματα του μοναστηριού είναι το Δεσποτικό, η Εστία και ο Ξενώνας που υποδέχονται τους επισκέπτες.

Στο Σκευοφυλάκιο της Μονής υπάρχουν πολλά κειμήλια, όπως Σταυρός με πολύτιμους λίθους (18ου), τρία Ευαγγέλια, πολλές φορητές εικόνες π.χ. Παναγία με το Θείο Βρέφος (16ου ), κεντημένος Επιτάφιος( 17ου),  χειρόγραφα (17ου), ένα Δισκοπότηρο (17ου) κ.ά.

Θεωρείτε το νεώτερο μοναστήρι των Μετεώρων και από το 1961 έως σήμερα η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου είναι γυναικεία. Το μοναστήρι παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα, χειμώνα και καλοκαίρι (τηλ. 2432022279, 2432078322).

Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Η Μονή βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο των Μετεώρων με απεριόριστη θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και τις ψηλές κορυφές της οροσειράς της Πίνδου. Ιδρύθηκε μάλλον το 1456 ή το 1458 με πιθανό κτήτορα τον μοναχό Δομέτιο. Η Μονή αποτελείται από δυο εκκλησίες, την Τράπεζα, τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους. Σώζεται ο Πύργος με το δίχτυ (βριζόνι) με το οποίο ανέβαιναν στο βράχο οι μοναχοί. Σήμερα η πρόσβαση στη Μονή γίνεται από τα 140 σκαλοπάτια που λαξεύτηκαν το 1925 με πρωτοβουλία του Ηγούμενου Νίκανδρο. Το κυκλικό εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του μοναστηριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και οι τοιχογραφίες του είναι του 17ου αι.

Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και ανήκει στον τύπο δικιόνιος, σταυροειδής με τρούλο. Αποτελείται από το Νάρθηκα, τον κυρίως Ναό και το σκευοφυλάκιο. Αξιοσημείωτο είναι το επίχρυσο τέμπλο με το Χριστό, ντυμένο με την τοπική «καραγκούνικη» ενδυμασία και η εικόνα της Παναγίας (18ος).

Στη δεξιά πλευρά το Ιερού υπήρχε το σκευοφυλάκιο (1684) το οποίο περιείχε πολύτιμα ιερά κειμήλια, άμφια και εικόνες αλλά δυστυχώς λεηλατήθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Από τη λεηλασία γλίτωσε η κάρα του Αγίου Τρύφωνα, μερικές παλαιές εικόνες που φιλοξενούνται στο σκευοφυλάκιο της Μονής Βαρλαάμ και 40 χειρόγραφά που βρίσκονται στη Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Η Ι.Μ. Αγίας Τριάδος είναι αντρικό μοναστήρι και παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες το χειμώνα, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και το καλοκαίρι, κάθε Πέμπτη (τηλ. 24320-22220, 24320-77123).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Το Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων άνοιξε στις 26-5-17 στην Καλαμπάκα. Με την επίσκεψή σας στο Μουσείο θα παρακολουθήσετε σε 3D προβολή την ψηφιακή απεικόνιση των Μετεώρων, από την δημιουργία τους μέχρι τη σημερινή τους διαμόρφωση. Επίσης σε 3D, μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στους βράχους των Μετεώρων και των Ιερών Μονών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Καλαμπάκα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από Ιούλιο – Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις, κυρίως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με πολύ χορό και τραγούδι (είσοδος ελεύθερη).
  • Ο ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ, κάθε Χριστούγεννα στα Τρίκαλα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Divani Meteora Hotel, 5*, E.O. Τρικάλων-Ιωαννίνων τηλ. : 2432023330, www.divadimeteorahotel.com, email : [email protected]

Τsikeli Hotel, 3*, Μετεώρων 59, Καστράκι : τηλ. : 2432022438, www.tsikelihotel.gr, email : [email protected]

Grand Meteora Hotel, Καστράκι, τηλ. : 2432077707

Hotel Antoniadis, 4*, Τρικάλων 148, Καλαμπάκα, τηλ. : 2432024387, 2432023419, email : [email protected]

Hotel Kaikis, 3*, Τρικάλων 146, Καλαμπάκα, τηλ.  : 2432075280, www.hotelkaikis.gr, email : [email protected]

Theatro Hotel Odysseon, 3*, Πατρ. Δημητρίου 54, Καλαμπάκα, τηλ. : 2432094444, email : i[email protected]

Rex Hotel Kalambaka, 3*, Πατρ. Δημητρίου 11, Καλαμπάκα, τηλ.: 2432025362, email : [email protected]

Hotel Kastraki, 3*, Πατρ. Δημητρίου Α, Καλαμπάκα : τηλ. 2432075336, www.hotelkastraki.gr

Alsos House, 3*, Κανάρη 5, Παλαιά Πόλη Καλαμπάκας : τηλ. 2432024097, www.alsoshouse.gr

Pyrgos Adrachti, 3*, Καστράκι, τηλ. : 2432022275, www.hotel-adrachti.gr, email : [email protected]

Iridanos Boutique Hotel, 4*, Αγία Τριάδα, Καλαμπάκα,  τηλ. : 2432024552, www.iridanos-questhouse.gr, email : [email protected]

Amalia Hotel Kalambaka, 5*, Θεόπετρα, Καλαμπάκα,  τηλ. 2432072216, email : [email protected]

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Τρικκαίων : τηλ. : 2431351100

Δήμος Καλαμπάκας : τηλ. : 2432350200

www.rousanou.gr

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *