Translation

Παλιά Περίθεια Κέρκυρας, για αυθεντικό Κερκυραϊκό φαγητό

Ελλάδα Νησιά Ιονίου Πελάγους

Μεσαιωνικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ., στους πρόποδες του βουνού Παντοκράτορα (906 μ.), στα ΒΔ. της πόλης της Κέρκυρας.


Είναι από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας (740 π.Χ.), και έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο. Τα 130 παλιά πέτρινα αρχοντικά, βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, διώροφα, με οικόσημα, μεγάλες βεράντες και μαρμάρινες σκάλες, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, αποτελούν μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η Παλιά Περίθεια και στο βάθος ο Παντοκράτορας

Η είσοδος του ερειπωμένου αρχοντικού Σκορδίλη που κάποτε στέγαζε το σχολείο του χωριού.

  • Περίθεια : «περί-θεία» δηλαδή περιτριγυρισμένη από τα Θεία-Θεό, όνομα που πήρε από τις πολλές εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε σε κάθε αρχοντικό.

Σήμερα σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση οκτώ από αυτές, όπως του Αγ. Ιακώβου του Πέρση (στην είσοδο του οικισμού),  Αγ. Σπυρίδωνα, Αγ. Νικολάου της Πέτρας, (παλαιοχριστιανική και η πιο παλιά του χωριού), Αγ. Παρασκευής, Αγ. Παντελεήμονα κλπ. Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας, στα σοκάκια του χωριού, σε ανάμνηση του θαύματος του 1863 όταν μετά από δεήσεις η Παναγία έσωσε τους κατοίκους από θανατηφόρα επιδημία.

Άγιος Νικόλαος της Πέτρας

Χωρίς μόνιμους κατοίκους, ξεκομμένο εντελώς από το τουριστικό κομμάτι του νησιού, με το χρόνο να έχει σταματήσει από καιρό, αποτελεί ιδανικό προορισμό για ημερήσια εκδρομή, για καλό φαγητό, ηρεμία και χαλάρωση. Το χωριό έχει μεγάλη επισκεψιμότητα με τους τουρίστες να έρχονται από το πρωί για καφέ και να παραμένουν, εντυπωσιασμένοι από την απόλυτη ησυχία, μέχρι αργά το βράδυ. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα στον οικισμό, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι,  γι αυτό θα βρείτε χώρος στάθμευσης στην είσοδο.

Περιοχή με πλούσια βλάστηση, γεμάτη καστανιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, προσελκύει πολλούς πεζοπόρους καθώς ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών ξεκινάει από την Παλιά Περίθεια και φτάνει μέχρι το Μοναστήρι του Υψηλού Παντοκράτορα, στο ομώνυμο βουνό (στις κεραίες). Η Μονή χρονολογείται από το 1347 (σύμφωνα με περγαμηνή), και έχει χαρακτηριστεί Αρχαιολογικός Χώρος και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (1962). Είναι αντρική και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου(πρόσβαση και με αυτοκίνητο).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στην Παλιά Περίθεια θα βρείτε οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό σε γραφικές αυλές γεμάτες λουλούδια και δέντρα που προσφέρουν δροσιά.

ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΑ -ΤΑΒΕΡΝΕΣ

  • «The Old Perithia», Kassaris Alkinoos,   http://www.alkinoostaverna.com, ανοικτά από Πάσχα- 30 Οκτωβρίου, και το χειμώνα μόνο  ΣΚ και γιορτές, τηλ. : 26630 98055, 6944 798567.

Σερβίρουν τη διάσημη κερκυραϊκή παστιτσάδα (κοκκινιστός κόκκορας ή μοσχάρι με μακαρόνια), σοφρίτο (μοσχάρι σε άσπρη σάλτσα), στιφάδο κουνέλι ή μοσχάρι (με κρεμμύδια), μουσακά, τσιγαρέλι (άγρια χόρτα σοταρισμένα με σκόρδο, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά), χωριάτικες πίτες με φρέσκα λαχανικά από τον κήπο τους, ντόπια τυριά και κρασί παραγωγής τους (κόκκινο ή λευκό).

Ταβέρνα «The Old Perithia»

Θα βρείτε επίσης αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι και ψητά της ώρας όπως μοσχαρίσιες μπριζόλες, παϊδάκια κλπ όλα από ντόπια κρέατα.

Για να συνοδεύσετε τον καφέ υπάρχουν σπιτικά γλυκά, όπως καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, και γλυκά του κουταλιού.

Ζητήστε Ginger beer, τη δροσερή Τζιντζεράδα που φτιάχνουν σύμφωνα με τη συνταγή του προπάππου της οικογένειας όπως την  έμαθε από τους Άγγλους τον 19ο αι. που ήρθαν στο νησί.

Το αναψυκτικό είναι χωρίς αλκοόλ, παρασκευάζεται από αγνά υλικά που καλλιεργούνται από τους ίδιους (τζίντζερ, λεμόνι, μέλι, βότανα). Μετά τη ζύμωση μπαίνει σε γυάλινα μπουκάλια με πώμα και είναι έτοιμη για κατανάλωση (διαθέσιμη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες).

Ταβέρνα «The Old Perithia»

Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινάει από το 1863 όταν ο Νίκος Κάσσαρης ερχόμενος από την Αμερική εγκαταστάθηκε στο χωριό και μετέτρεψε το σπίτι του σε καφενείο –ταβέρνα. Φωτογραφίες και παλιά αντικείμενα της εποχής αυτής διακοσμούν τον εσωτερικό χώρο. Στην αυλή της ταβέρνας «The Old Perithia» υπάρχει και μια Μελικοκιά (Celtis australis), ένα φυλλοβόλο δέντρο που λέγεται ότι ήταν ο λωτός των αρχαίων Ελλήνων, και που απαντάται κυρίως σε θερμά κλίματα αλλά και στη Ν. Ευρώπη.

  • Ωγνίστρα, παραδοσιακή κερκυραϊκή ταβέρνα, με πιάτα όπως το κόκορας παστιτσάδα κλπ, τηλ. 6945 276455
  • Ο Φόρος, οικογενειακή ταβέρνα, τηλ. : 6955 950459
  • Gambriels Steps, ταβέρνα-καφέ, τηλ. : 6986 041094
  • Evdokia, ταβέρνα-καφέ, τηλ. : 26630 98635

ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΑ – ΜΕΛΙ & ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

  • Μελισσοκομείο Βασίλη Συριώτη : τοπικός παραγωγός.

Παράγει μέλι από θυμάρι, μέλι ανθέων και μέλι από καστανιές, θυμάρι και ρίγανη που φυτρώνει στο χωριό, τηλ. : (+ 30) 6932 537575, Βασίλης Συριώτης.

Στο μαγαζί που διατηρεί δίπλα στις ταβέρνες θα βρείτε εκτός από το δικό του μέλι και τοπικά προϊόντα της Κέρκυρας, όπως μαρμελάδες, κουμ κουάτ, λεμονστέλο, παστέλια, λουκούμια, και για σουβενίρ αντικείμενα από ξύλα ελιάς (ανοιχτά καθημερινά Απρίλιο – Νοέμβριο  και το χειμώνα μόνο τα ΣΚ).

ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΑ – ΔΙΑΜΟΝΗ

https://themerchantshousecorfu.com

Ο μοναδικός ξενώνας του χωριού, με 16 ανακαινισμένα δωμάτια, παραμένει ανοιχτός σχεδόν όλο το χρόνο, για όσους επιθυμούν  απομόνωση, τηλ. : (+30) 6944 817173.

ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΑ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Η Παλιά Περίθεια ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, στη Δ.Ε. Θιναλίου, και απέχει 45 km από την πόλη της Κέρκυρας (1 ώρα).
  • Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας, τοπικό λεωφορείο, https://greenbuses.gr, τηλ. : (+30) 26610 28900, Λεωφ. Επτανήσου, πόλη της Κέρκυρας. Δρομολόγιο για Βόρεια Κέρκυρα, Περίθεια-Λούτσες,  από Κέρκυρα προς Λούτσες και Περίθεια μέσω Κασσιόπης (1ώρα 40’), καθημερινά και το χειμώνα.  Υπάρχει και δρομολόγιο Κέρκυρα – Κασσίοπη – Παρίθεια που παρακάμπτει τις  Λούτσες.

Το λεωφορείο θα σας αφήσει στην είσοδο του χωριού και μετά θα πρέπει να περπατήσετε  περίπου 10’ -15’  για να φτάσετε μέχρι τις ταβέρνες καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση  στα μεγάλα οχήματα.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *