Translation

Πεζοπορία στον Υμηττό, Μονή Καισαριανής – Καλοπούλα – Μονή Αστερίου προς κορφή

Χωρίς κατηγορία

Η Μονή Καισαριανής είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά του Υμηττού. Περιλαμβάνει περίβολο με ψηλά τείχη και δυο πύλες εισόδου, τη δυτική και την ανατολική με την πηγή. Ο κυρίως Ναός της Μονής που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου ανάγεται στον 11ο  αρχές 12ου αι. όπως και ο Λουτρώνας. Ο Νάρθηκας και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, στα νότια προστέθηκαν τον 17ο αι. (πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής).


           

Ο τρούλος του σημερινού Καθολικού της Μονής στηρίζεται σε κολώνες αρχαίου ναού, που προϋπήρχε στη θέση αυτή.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Μονής Καισαριανής ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, και οι παραμένει ανοικτός καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30 -15.30. Η Μονή παραμένει κλειστή στις 24-25 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, την Κυριακή του Πάσχα και την 1η Μαΐου (σύμφωνα με την πινακίδα στην πόρτα εισόδου).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ – Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΡΙΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ – Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΡΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ        

Οι πινακίδες θα σας βοηθήσουν να βρείτε τα μονοπάτια που βρίσκονται πίσω από τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Καισαριανής.

θα βρείτε βοτανικά μονοπάτια με φυτά που ευδοκιμούν στη περιοχή, μονοπάτια λιθόστρωτα και χωμάτινα που οδηγούν στο λόφο Ταξιαρχών και στο ξωκλήσι της Ανάληψης και την Καλοπούλα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το μονοπάτι προς Λόφο Ταξιαρχών, νοτιοδυτικά της Μονής Καισαριανής, οδηγεί στην περιοχή Κοιμητηρίου των Πατέρων ή Φραγκομονάστηρο, με εκπληκτική θέα.

Η θέση αυτή υπήρξε το 1ο χριστιανικό κέντρο, πριν τη Μονή Καισαριανής γι’ αυτό υπάρχουν ερείπια διαφόρων ναών.  Σώζονται ερείπια του παλιού ναού (10ος αι.), που είχε κτιστεί πάνω σε τρίκλιτη βασιλική (5ου -6ου αι. ) ο ναός του Αγίου Μάρκου  Φραγκομονάστηρου εποχής Φραγκοκρατίας και  του κοιμητηρίου ναού των Ταξιαρχών (17ος αι.).

Το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, 4.460 στρ. δημιουργήθηκε από την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών.

Καταλαμβάνει μέρος της δυτική πλευράς του Υμηττού, που ξεκινάει από την  πόλης της Καισαριανής και φτάνει μέχρι τα 760 μ. υψόμετρο. Το δάσος διασχίζουν δυο ρέματα, του Ηριδανού και του Κουταλά, με ελάχιστη παροχή νερού.

Περιλαμβάνει πολλά πεζοπορικά μονοπάτια μέσα στο δάσος (μήκους περίπου 9 km) και οι προσβάσεις στο οδικό δασικό δίκτυο είναι κλειστές με μπάρες (πληροφορίες : https://www.philodassiki.org).

 

 

 

Στο Αισθητικό Δάσος, που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη Μονή Καισαριανής, ο περίπατος είναι πολύ ευχάριστος δίπλα σε ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, πεύκα, φρύγανα κλπ.

Στα βοτανικά μονοπάτια, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες στα φυτά και δέντρα που έχουν φυτευτεί από τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, και διαμορφωμένες θέσεις ανάπαυσης από κορμούς δέντρων.

           

ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Ακολουθώντας τις πινακίδες και περπατώντας στο χωμάτινο μονοπάτι, θα φτάσετε στο λόφο της Ανάληψης με το ομώνυμο ξωκλήσι (είναι ο λόφος πάνω από τη Μονή Καισαριανής).

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ

ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΝΑΛΗΨΗΣ

Το ξωκλήσι της Ανάληψης, κτισμένο μέσα σε βράχο, είναι γεμάτο με εικόνες των πιστών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αισθητικού Δάσους θα συναντήσετε 3 πηγές, της Μονής Καισαριανής, της Ανάληψης και της  Καλοπούλας.

Συνεχίζοντας ανοδική πορεία, πάνω από το ξωκλήσι, θα βρείτε δεξαμενή με το νερό από την Πηγή της Ανάληψης (δεν είναι πόσιμο).

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ

Από την Ανάληψη η Μονή Καισαριανής απέχει ελάχιστα και κατηφορίζοντας θα φτάσετε στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού, στην ανατολική πλευρά.

           

Στην ανατολική πλευρά της Μονής Καισαριανής, προς την Πηγή του Κριού, η πρόσβαση γίνεται από σκαλοπάτια.

Απέναντι από την ανατολική είσοδο και την πηγή, στην πλατεία της  Μονής, θα βρείτε το φυτώριο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, 210  7231769, www.philodassiki.org. Στο φυτώριο μπορείτε να αγοράσετε φυτά της ελληνικής χλωρίδας, αρωματικά, φαρμακευτικά, καλλωπιστικά κλπ. (Δευτέρα-Σάββατο, 08.30 -13.30).

Στη Μονή Καισαριανής θα βρείτε πολλές ενημερωτικές πινακίδες για την παραμονή σας στο Αισθητικό Δάσος.

     

Ενδεικτικά απαγορεύεται η κοπή λουλουδιών και κλαδιών, το άναμα της φωτιάς, το κυνήγι, η κατασκήνωση κλπ.  και η ελεύθερη κυκλοφορία των σκύλων, χωρίς λουρί.

ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Η Καλοπούλα είναι η περιοχή του Υμηττού, που βρίσκεται ανάμεσα στα δυο μοναστήρια, ιστορικά μνημεία, τη Μονή Καισαριανής και τη Μονή Ταξιαρχών Αστερίου.

Θα φτάσετε στην Καλοπούλα  μετά τη Μονή Καισαριανής (λιγότερο από 1 km) αν στη διασταύρωση που οδηγεί αριστερά προς Αθήνα κάνετε δεξιά ακολουθώντας την πινακίδα προς Περίπτερο Αναψυκτήριο Δήμου Καισαριανής.

       

Στη διασταύρωση, όπου υπάρχει και θέση στάθμευσης, ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος (διπλής  κατεύθυνσης) συνεχίζει προς Καλοπούλα, Μονή Αστερίου, «Διάσελο ΟΤΕ», με χώρο για πικ-νικ,  και τερματίζει στις κεραίες και το ραντάρ.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ – ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ

         

Στο δημοτικό αναψυκτήριο στη θέση Καλοπούλα θα βρείτε τραπέζια για πικ νικ, μια λιμνούλα με χρυσόψαρα και χελώνες με νερό από την πηγή Καλοπούλας, πλατάνια, κυπαρίσσια και αρκετή δροσιά. Το αναψυκτήριο είναι ανοικτό κάθε μέρα, περίπου από τις 5.30 π.μ., καθώς  εξυπηρετεί πεζοπόρους, ποδηλάτες και επισκέπτες του βουνού, όλες τις εποχές. Προσφέρει καφέ, αναψυκτικά, μπύρες, τυρόπιτες, τοστ αλλά και μαγειρευτό φαγητό όπως η ζεστή φασολάδα το χειμώνα. Το παρκάρισμα τα ΣΚ είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο δρόμος χωράει περίπου 5 αυτοκίνητα. Μπορείτε να παρκάρετε χαμηλά, στη διασταύρωση, και να ανηφορίσετε με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο ή από το μονοπάτι.

ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (10ος αι.)

           

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ –ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ

Η Μονή Ταξιαρχών Αστερίου βρίσκεται μετά τη Μονή Καισαριανής (περίπου 4,5 km) και την Καλοπούλα, κτισμένη σε κοίλωμα του βουνού, σε υψόμετρο 545 μ. Μικρό μοναστηράκι, με υπερυψωμένο περίβολο και όμορφο εξωτερικό χώρο, ιδανικό για να ξαποστάσετε. Είναι Μετόχι της Ι. Μονής Πετράκη, και υπεύθυνος είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός. Η Μονή γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, στην Ανάμνηση του Θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς.

Στο εσωτερικό της Μονής υπάρχουν δυο πτέρυγες κελιών, μια κρήνη και το Καθολικό (10ος αι.).

             

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΟΝΗΣ  – ΚΕΛΙΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΗ ΑΥΛΗ ΜΟΝΗΣ –ΚΡΗΝΗ

Παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα και καθημερινά μεταξύ 1.30 μ.μ.-4.00 μ.μ. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανοικτά από το πρωί για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία (5 π.μ. – 7 π.μ.), και το απόγευμα, για τον Εσπερινό ( 6 μ.μ.).

Για τη Μονή Αστερίου μπορείτε να παρκάρετε στο δρόμο (χωράει λίγα αυτοκίνητα) ή να συνεχίσετε μέχρι το Πυροφυλάκιο (περίπου 100 μ. μετά τη Μονή), όπου υπάρχει αρκετός χώρος για παρκάρισμα ή αναστροφή.

ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Στη θέση Πυροφυλάκιο η θέα, προς βόρεια και δυτική Αττική, Πάρνηθα κλπ. είναι μοναδική.

Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Συνεχίζοντας την πορεία σας προς την κορυφή θα συναντήσετε το πλάτωμα, με την παλιά κεραία του ΟΤΕ, γνωστό και ως «Διάσελο ΟΤΕ».

ΘΕΣΗ «ΔΙΑΣΕΛΟ ΟΤΕ»

Στο «Διάσελο ΟΤΕ» η θέα αλλάζει και από αυτό το σημείο είναι ορατές οι περιοχές της ανατολικής Αττικής, το αεροδρόμιο κλπ.

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΚΟΡΥΦΗ ΥΜΗΤΤΟΥ – ΚΕΡΑΙΕΣ

Στη θέση αυτή θα συναντήσετε πεζοπόρους, ποδηλάτες και επισκέπτες που αναζητούν δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες κάνοντας πικ νικ στα τραπέζια που έχουν τοποθετηθεί κάτω από τα πεύκα.

Στο «Διάσελο ΟΤΕ», καταλήγουν τα πεζοπορικά μονοπάτια, Νο 5 από Παιανία (3,2 km) και Νο 10 από Μονή Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού (4,2 Km), όπου υπάρχουν χάρτες και σήμανση.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10

ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ Νο 5 –Νο 10

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Με Ι.Χ. από την Καισαριανή ή από την Περιφερειακή Υμηττού, έξοδος Καισαριανή. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και τις ημέρες που έχει δυνατό αέρα, η πρόσβαση στο δάσος απαγορεύεται και ο δρόμος προς το βουνό και τη Μονή Καισαριανής είναι κλειστός για όλους  (Ι.Χ., μηχανάκια, ποδήλατα κλπ. και για πεζοπόρους). Ο δρόμος προς τη Μονή Καισαριανής είναι μονής κατεύθυνσης και στη διχάλα θα βρείτε πληροφοριακή πινακίδα με πεζοπορικά μονοπάτια, αποστάσεις και διαδρομές.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ –ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *