Πλάτανος – Χόμορη Ορεινής Ναυπακτίας, Η απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση
Ο Πλάτανος βρίσκεται κτισμένος σε υψόμετρο 875 μ., στο λόφο Αλωνάκι, απέναντι από το όρος Ξεροβούνι (1.575 μ.). Είναι ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, με λιθόστρωτα δρομάκια και όμορφα παλιά σπίτια.
Λέγεται ότι πήρε τ’ όνομά του από ένα μεγάλο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση. Ο Πλάτανος μαζί με το χωριό Κάτω Πλάτανος, ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Πλατάνου, του Δ. Ναυπακτίας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Ο Κάτω Πλάτανος βρίσκεται περίπου 2 km ΝΑ. του Πλατάνου. Η περιοχή ήταν γνωστή ως Κράβαρα ή Κράβαρη και περιελάμβανε τα χωριά: Πλάτανος, Βονώρτα (Κάτω Πλάτανος),Κρυονέρια, Αβόρανη(Λιβαδάκι), Αράχοβα, Αχλαδόκαστρο (Αρτοτίβα), Κυδωνιά (Ζηλίστα), Κλεπά, Νεοχώριο, Περδικόβρυση (Σινίστα), Καλλονή (Στρωμήνιανη), Γραμμένη Οξυά (Σίτιστα) κ.ά.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Κεντρική Πλατεία Αγίου Νικολάου
Στην μικρή πλατεία του χωριού θα δείτε, το Ναό του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Λαογραφικό Μουσείο.
- Ναός του Αγίου Νικολάου
Ο μεγάλος ναός οικοδομήθηκε μεταξύ 1846-1869, από δωρεές, όπως του Μ. Ευεργέτη του χωριού, και επιχειρηματία από τη Ρουμανία, Νικ. Μαραθέα, αλλά και με τη συμβολή των κατοίκων.
- Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, 1940-1945
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2001 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώτου Πλατανιώτη ήρωα του Αλβανικού Έπους Υπολοχαγού Μιχάλη Τσίπουρα.
- Λαογραφικό – Πνευματικό Μουσείο
Δημιουργήθηκε τo 1976 από τον Πλατανιώτη γυναικολόγο –μαιευτήρα & καθηγητή Νικόλαο Παπανικολάου. Περιλαμβάνει παλιά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία, φωτογραφίες κλπ. Θα δείτε ακόμα και φωτογραφίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, από την επίσκεψή της στον Πλάτανο. Ήρθε στο χωριό για να εκπληρώσει το τάμα της, όταν έμεινε έγκυος, από τον Πλατανιώτη γυναικολόγο, Νικ. Παπανικολάου.
- Οικία Ροντήρη ή «Τα Ροντηρέικα»
Το σπίτι της ιστορικής οικογένειας Ροντήρη. Εδώ είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του ο Καραϊσκάκης, κατά την Τουρκοκρατία, 1825-1826. Η καταγωγή του πατέρα του θεατρικού σκηνοθέτη, Δημήτρη Ροντήρη (1900-1981), ήταν από τον Πλάτανο.
- Ανοικτό Θέατρο «Δημήτρη Ροντήρη»
- Περιφερειακό Ιατρείο
Το πέτρινο παραδοσιακό κτίριο, που κάποτε ήταν το Νοσοκομείο Πλατάνου, κτίστηκε περίπου το 1951, μετά από έρανο της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης (βρίσκεται κοντά στην Κεντρική Πλατεία).
- Σχολείο Πλατάνου – Περιβαλλοντικό Κέντρο
Το «χωριό των γραμμάτων», όπως λέγεται ο Πλάτανος, είχε σχολείο από πολύ νωρίς. Στην μπροστινή πλευρά θα δείτε μια μικρή πλατεία, με 2 τεράστια πλατάνια, από το 1904, και την προτομή του Μ. Ευεργέτη , Ν. Μαραθέα. Σήμερα στο σχολείο στεγάζεται το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Δήμου Πλατάνου (Τουριστικός και Εξωραϊστικός Όμιλος Πλατάνου).
ΔΙΑΜΟΝΗ -ΦΑΓΗΤΟ
- ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, πανσιόν – ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. : 2634 061424, 6972360648
- «Τα Σπιτάκια της Ιφιγένειας», τηλ. : 2634 061500, 6974 902776, 6973 326547, ξενοδοχείο –εστιατόριο-καφέ, www.ifigenia.com
- «Το Αλωνάκι», παραδοσιακός ξενώνας με τζάκι και εστιατόριο, τηλ. : 697 817 2711, www.alonaki.gr
- «Ράχη», καφέ –μπαρ, πλατεία
- «ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ», καφέ-μπαρ, πλατεία
ΠΛΑΤΑΝΟΣ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Από τη Ναύπακτο ακολουθείτε τη διαδρομή Β., προς Ορεινή Ναυπακτία, μέσω της Επαρχ. Οδ. Ναυπάκτου –Πλατάνου– Ψηλού Σταυρού, παράλληλα με τον ποταμό Μόρνο (απόσταση 52 km).
Από τη Ναύπακτο προς Θέρμο, μέσω της Επαρχ. Οδού Θέρμου-Ναυπάκτου. Στη συνέχεια, από το Θέρμο Τριχωνίδας, μέσω της Επαρχ. Οδού Θέρμου-Πλατάνου, φτάνετε στον Πλάτανο (περίπου 30 km).
Αν χρειαστείτε βενζινάδικο, εκτός από τη Ναύπακτο θα βρείτε και στο Θέρμο, και αν δεν έχετε αρκετή βενζίνη, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε εδώ.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η Δ.Ε. Πλατάνου περιλαμβάνει τα χωρία Πλάτανος, Κάτω Πλάτανος, Χόμορη, Αράχοβα, Αχλαδόκαστρο, Δενδροχώρι, Καστανιά, Κλεπά, Λιβαδάκι, Νεοχώρι, Περδικόβρυση, Περίστα.
Βρίσκονται κτισμένα ανάμεσα στα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας, μεταξύ της κοιλάδας του Μόρνου και του Εύηνου. Η ψηλότερη κορυφή είναι η Κοκκινιά (1.832 μ.), και ακολουθούν ο Καρφοπεταλιάς (1.563 μ.),η Τσεκούρα (1.733 μ.), ο Αρδίνης (1.699 μ.), το Ξεροβούνι (1.571 μ.), το Τσακαλάκι (1.710 μ.), το Ριγάνι (1.469 μ.) κλπ.
- Κάτω Πλάτανος
Θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου στο προαύλιο υπάρχει η προτομή του γιατρού Γ. Κυριαζή (1830-1893). Ο Κυριαζής, που γεννήθηκε στον Κάτω Πλάτανο και πέθανε στη Ρουμανία, βοήθησε στην ανέγερση της εκκλησίας, όπως είναι σήμερα. Στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, γίνεται πανηγύρι.
Στο παλιό σχολείο, υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο, με διάφορα παλιά αντικείμενα, φωτογραφίες κλπ (Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Πλατανιωτών «Η Αγία Παρασκευή»).
- Φράγμα Τεχνητής Λίμνης Εύηνου – Ευηνολίμνη
Ο Εύηνος ποταμός, είναι γνωστός και ως Φίδαρης, λόγω των πολλών διακλαδώσεων κατά τη διαδρομή του. Ο Στράβωνας, ο Απολλόδωρος και ο Πλούταρχος λένε ότι το αρχαιότερο όνομα του Εύηνου ήταν Λυκόρμας.
Έχει μήκος περίπου 80 km και πηγάζει από τα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα, και εκβάλει στον Πατραϊκό Κόλπο, κοντά στα χωριά Γαλατάς και Ευηνοχώρι. Τροφοδοτείται από πολλούς παραπόταμους, όπως από τους Κότσαλο, Πορτιάρη, Φιδάκια και Γιδομαντρίτη.
Στον Εύηνο σώζονται ακόμα αρκετά παλιά πέτρινα γεφύρια, καθώς χωρίζει αρκετά χωριά, όπως το ιστορικό Γεφύρι της Αρτοτίβας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Δ. Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα στους βραχώδης όγκους που χωρίζουν τη Τριχωνίδα με την Ορεινή Ναυπακτία, και θα το βρείτε λίγο πριν ο Εύηνος συναντήσει τον Κότσαλο.
Το Φράγμα Τεχνητής Λίμνης Εύηνου ή Ευηνολίμνη, βρίσκεται μετά τον Πλάτανο, προς τα Β. Θα φτάσετε μέσω της Επαρ.Οδ. Ναυπάκτου – Πλατάνου – Ψηλού Σταυρού (η οποία ξεκινάει από τη Ναύπακτο και περνάει μέσα από τον Πλάτανο), προς τα χωριά Καστανιά και Άγιος Δημήτριος. Στα μισά περίπου της διαδρομής, μέσα στο πυκνό ελατόδασος του όρους Αρδίνη (1.699 μ.), στην περιοχή της Καστανιάς, θα συναντήσετε το καφέ –εστιατόριο, «Ανεμοδαρμένο Δίασελο», με τζάκι και ωραία θέα (τηλ. : 697 7917374).
Στη συνέχεια, μετά το χωριό Άγιος Δημήτριος, φτάνετε στο Φράγμα της Τεχνητής Λίμνης του Εύηνου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. Μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή γύρω από το Φράγμα, το οποίο έχει περίμετρο 32 km.
Λίγο πιο πάνω θα βρείτε το παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα, «Χάνι Λιόλου» (υψόμετρο 1.250 μ.). Αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, καθώς είναι το παλιότερο χάνι της Αιτωλοακαρνανίας. Το χειμώνα εδώ έχει πολύ χιόνι, και θα έρθετε για να δοκιμάσετε το ψητό μαζί με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο, δίπλα στο τζάκι (περίπου 10 km από τον Πλάτανο). Το καλοκαίρι υπάρχει πλακόστρωτη αυλή κάτω από τη σκιά των δέντρων.
Το χωριό Αράχοβα Ορεινής Ναυπακτίας, είναι σκαρφαλωμένο πάνω στο λόφο (900 μ.) και έχει την ωραιότερη θέα προς την Ευηνολίμνη.
- Ποταμός Κότσαλος
Είναι ο παραπόταμος του Εύηνου και θα το βρείτε κατηφορίζοντας προς το χωριό Ποκίστα. Ο Τουριστικός και Εξωραϊστικός Όμιλος Πλατάνου διοργανώνει το καλοκαίρι River Party και πολλοί βουτούν, για ένα μπάνιο, στα κρύα νερά του ποταμού.
ΧΟΜΟΡΗ ή ΧΩΜΟΡΗ
Η Χόμορη είναι κτισμένη πάνω στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, σε υψόμετρο 700 μ., στις ΝΔ. πλαγιές του όρους Ξεροβούνι. Ανήκει στη Δ.Ε. Πλατάνου, του Δ. Ναυπάκτου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Το όνομα Χόμορη αναφέρεται από τις αρχές του 17ου αι. και πιθανολογείται ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «όμορος», δηλαδή γειτονικός. Από το 1912 αναγράφεται ήδη ως Χώμορη αλλά το 1940 αλλάζει σε Χόμορη.
Από το 1695 -1775 υπήρξε έδρα Επισκοπής που είχε στη δικαιοδοσία της τη Δωρίδα και την Ορεινή Ναυπακτία. Στη Χόμορη γεννήθηκε το 1885 ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους, επιχειρηματίας από την Αμερική, και Μ. Ευεργέτης της Ναυπάκτου.
ΧΟΜΟΡΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Πλατεία «Δημάρχου Ανδρέα Σωτ. Δρόσου» – Ηρώο Πεσόντων
Θα πιείτε καφέ στην πλακόστρωτη πλατεία, κάτω από το μεγάλο πλατάνι, με θέα τα πέτρινα σπίτια του χωριού. Στην πλατεία θα βρείτε μια πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό.
- Λυμπέρειο Πολιτιστικό Κέντρο
Το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού, που κτίστηκε από δωρεά του Μ. Ευεργέτη του χωριού, Δ. Λυμπέρη, μετατράπηκε σε Πολιτιστικό & Λαογραφικό Κέντρο (Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Χομοριτών).
- Πύργο των Λογοθεταίων, (1756)
Είναι ο Πύργος της οικογένειας Λογοθέτη ή Λογοθετόπουλων, από την οποία 2 μέλη της έγιναν Επίσκοποι, και θήτευσαν εδώ, όταν η Χόμορη υπήρξε έδρα Επισκοπής.
- Μονή Παναγία Καββαδιώτισα
Το μικρό μοναστήρι της Παναγίας της Καββαδιώτισας ή Μονή Κοίμησης Θεοτόκου, βρίσκεται πάνω στο λόφο, στα ΝΔ. της Χόμορης. Εικάζεται ότι κτίστηκε στις αρχές του 18ου αι. αλλά στην εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας υπάρχει η επιγραφή: «ΧΕΙΡ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΠΟ ΜΟΡΕΑ 1725». Το Καθολικό είναι ένα μικρό πλινθόκτιστο κτίσμα με ωραίο τέμπλο. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
ΧΟΜΟΡΗ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Από Πλάτανο ακολουθώντας την Επαρ.Οδ. Ναυπάκτου – Πλατάνου – Ψηλού Σταυρού, και μετά το εστιατόριο, «Αναμοδαρμένο Διάσελο», στα δεξιά σας συναντήσετε ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κατηφορίζει προς Χόμορη.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Για οργανωμένες δραστηριότητες, στα όρια των Δήμων Θέρμου και Ναυπακτίας, θα βρείτε τα εξής :
- Πάρκο Αναψυχής Υπαίθριων Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων «Rafting House – Outdoor Activities», www.raftinghouse.gr ή www.outdoorlab.gr , τηλ. : 693 674 6764
Προσφέρει Rafting, Kayak στον Εύηνο, Mountain Bike, στα γύρω βουνά και χωριά, Rappel, Αναρρίχηση, Καταρρίχηση, Τοξοβολία, Ιππασία, Πεζοπορία, Flying Fox.
Βρίσκεται στην Επαρχ. Οδ. Θέρμου –Ναυπάκτου, κοντά στη σιδερένια Γέφυρα Μπανιά, περιοχή Χάνι Μπανιά. Για Rafting και Kayak στον Εύηνο η διαδρομή ξεκινάει από τη Γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe – Kayak, λίγο πριν τη Γέφυρα Μπανιά.
- ALPIN CLUB, για Rafting,Kayak στον Εύηνο.
Βρίσκεται στην Επαρχ. Οδ. Θέρμου – Ναυπάκτου 19, Γέφυρα Μπανιά, περιοχή Χάνι Μπανιά, www.alpinclub.gr , τηλ. : 697 281 1837.
Η περιοχή Χάνι Μπανιά είναι δίπλα στο ποτάμι, και αν δε θέλετε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες, μπορείτε να σταματήσετε για καφέ ή φαγητό. Επίσης εδώ, πάνω στην Επαρχ. Οδ. Θέρμου –Ναυπάκτου, υπάρχουν αρκετά καταλύματα για διανυκτέρευση.
Από τον Πλάτανο θα κατευθυνθείτε Ν., προς το Θέρμο, μέσω της Επαρχ. Οδ. Θέρμου –Πλατάνου και στη συνέχεια προς την Επαρχ. Οδ. Πετροχωρίου –Αγ. Ανδρέα, με κατεύθυνση προς την Επαρχ. Οδ. Θέρμου –Ναυπάκτου, μέχρι να φτάσετε στο Χάνι Μπανιά (διάρκεια περίπου 1,5 ώρα).