Πόρτο Κάγιο Μάνης, Λακωνικός Κόλπος
Πόρτο Κάγιο : παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στον Λακωνικό Κόλπο, που απέχει 15 km από τον Γερολιμένα και 5 km από τη Βάθεια.
Αρχαία Ψαμαθού, σήμερα Πόρτο Κάγιο : κλειστός όρμος με λιμανάκι που αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλιο για πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη. Υπήρξε, πριν μερικές δεκαετίες, ο πιο γνωστός τόπος για κυνήγι ορτυκιών στη Μάνη.
Διαθέτει παραλία, καταλύματα, λίγες ταβέρνες και το Spilia Cafe Bar, στο ύψωμα, με ωραία θέα.
- Κάστρο Πόρτο Κάγιο ή Κάστρο Αχίλλειου, στη θέση Αχίλλειο, χτίστηκε το 1570 από τους Τούρκους. Πρόσβαση από Βάθεια προς Πόρτο Κάγιο, υπάρχει διασταύρωση προς Αχίλλειο.
ΒΑΘΕΙΑ ΜΑΝΗΣ
- Βάθεια : ορεινός οικισμός, με αναπαλαιωμένα διώροφα και τριώροφα πυργόσπιτα, με γκρι πέτρα της περιοχής, εκκλησίες και ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Απέχει 9,5 km από τον Γερολιμένα και αξίζει να έρθετε για τη γαλήνη που αποπνέει καθώς εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει!
- Αρχαία Βάθεια : αναπτύχθηκε περί τον 18ο αι., με τα πρώτα σπίτια να χτίζονται στην πλαγιά και γύρω από τον Πύργο, τον Γουλά (τούρκικη λέξη). Σήμερα ο νεότερος οικισμός δεσπόζει στην κορυφή του λόφου.
- Στα αξιοθέατα ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Βάθειας, μεταβυζαντινό διατηρητέο μνημείο.
ΒΑΘΥ ΑΥΛΑΚΙ – ΠΑΛΙΡΟΣ – ΚΟΥΡΕΛΟΣ, ΣΤΟΝ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
- Βαθύ Αυλάκι : Ν. από το Πόρτο Κάγιο με κατεύθυνση προς το χωριό Παλιρός (ή Πάλυρος), προς τον Λακωνικό Κόλπο.
- Παραλία Βαθύ (καμία σχέση με την οργανωμένη παραλία Βαθύ Γυθείου) : απομονωμένη, ερημική, μέσα σε κλειστό εντυπωσιακό όρμο – φιόρδ, γι’ αυτό και Βαθύ Αυλάκι. Έχει χοντρό βότσαλο και η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Κούρελος και από δύσβατο μονοπάτι.
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΑΡΟ – ΠΟΡΤΟ ΣΤΕΡΝΕΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
- Ακρωτήριο Ταίναρο ή Ακροταίναρο ή Κάβο Ματαπάς : το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ανάμεσα στον Λακωνικό από τον Μεσσηνιακό Κόλπο.
- Πόρτο Στέρνες ή Όρμος Ασωμάτων Λακωνικού Κόλπου : κλειστός απάνεμος όρμος-φιόρδ, με μικρή βοτσαλωτή παραλία που συγκεντρώνει πολλά σκάφη. Βρίσκεται στα Κοκκινόγεια, εκεί που τελειώνει ο δρόμος, στο Ταίναρο, και έχει αρκετό χώρο στάθμευσης.
- Πόρτο Στέρνες : προέρχεται, μάλλον, από τον αρχαίο οικισμό των Ταιναρίων, που απλωνόταν γύρω από τον όρμο, στον οποίο υπήρχαν κτίσματα με στέρνες για το νερό της βροχής ή από τα πολλά βαθουλώματα στα βράχια που μοιάζουν με στέρνες.
- Παραλία Ταίναρου : στην αριστερή πλευρά του φιόρδ, δίπλα στη μικρή βοτσαλωτή παραλία υπάρχει μία μικρότερη.
- Αρχαιολογικός Χώρος Ταίναρου : το Ιερό και Νεκρομαντείο του Ποσειδώνα Ταιναρίου, στη θέση που σήμερα είναι ο μικρός ναός των Αγ. Ασωμάτων, στον ομώνυμο όρμο. Κοντά βρίσκεται και μία σπηλιά γνωστή ως Πύλη του Άδη.
- Φάρος Ακρ. Ταίναρου : το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων. Πρόσβαση από δύσκολο μονοπάτι, ξεκινάει από την παραλία Στέρνες (υπάρχουν ταμπέλες), με πέτρες, αγριόχορτα, χωρίς δέντρα για σκιά, κάτω από τον ήλιο (περπάτημα περίπου 30’ μέχρι τον Φάρο). Στην αρχή της διαδρομής θα δείτε σωζόμενα ρωμαϊκά ψηφιδωτά.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙ ΜΑΝΗΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
- Παραλία Μαρμάρι : μεγάλη, αμμώδης, κάτω από τον ομώνυμο οικισμό, στον Μεσσηνιακό Κόλπο, Δ. του Πόρτο Κάγιο που είναι στον Λακωνικό Κόλπο. Θα βρείτε το Marmari Paradise Resort Hotel, https://www.marmariparadise.com, όπου μπορείτε να νοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες και να καθίσετε στο beach bar- εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Πρόσβαση στο Μαρμάρι από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Γερολιμένα– Βάθεια. Μετά το βραβευμένο Tainaron Blue Retreat, https://tainaron-blue.com, ξεπροβάλουν οι τρεις υπέροχες παραλίες του Μεσσηνιακού Κόλπου (θα τις δείτε περνώντας τον Πύργο Γρηγοράκη στην κορυφή του λόφου, μετά τη διασταύρωση για Πόρτο Κάγιο), οι οποίες φημίζονται για το ηλιοβασίλεμα.
Η παραλία Μαρμάρι βρίσκεται ανάμεσα στις δυο παραλίες, η τελευταία είναι το Μικρό Μαρμάρι, πίσω ακριβώς από τον οικισμό, όπου η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι.