Translation

Ραψάνη Τεμπών, Λάρισα- Μουσείο αμπέλου & οίνου, στη «Διαδρομή του κρασιού των θεών του Ολύμπου»

Ελλάδα Θεσσαλία

Η Ραψάνη είναι κτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 550 μ., κοντά στην Κοιλάδα των Τεμπών.


Η Κοιλάδα των Τεμπών ή Τέμπη, έχει μήκος 10 km και τη διατρέχει ο Πηνειός ποταμός. Το φαράγγι που σχηματίζεται, πλάτους 25 μ., βρίσκεται  ανάμεσα  στα βουνά Όλυμπος (κορυφή Μύτικας, 2.918 μ., το ψηλότερο της Ελλάδας) και Όσσα ή Κίσσαβος (κορυφή Προφήτης Ηλίας, 1.978 μ.).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η Κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» (Γιαννιτσών 90 Θεσσαλονίκη, τηλ. : 2310 281617, 2310 281632). Ανήκει στο παραπάνω Δίκτυο  με την ονομασία «Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου».

Το κρασί Π.Ο.Π. Ραψάνη παράγεται αποκλειστικά από τη συν-οινοποίηση τριών ερυθρών ποικιλιών, Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Οι αμπελώνες της ζώνης παραγωγής των κρασιών  Π.Ο.Π. Ραψάνη, βρίσκονται στις ΝΑ. πλαγιές του Ολύμπου, σε ημιορεινά και ορεινά εδάφη. Ξεκινούν από την Κοιλάδα των Τεμπών και φτάνουν σε υψόμετρο μέχρι τα 800 μ.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στη Ραψάνη, το 2012 δημιουργήθηκε το Μουσείο Αμπέλου & Οίνου, όπου θα βρείτε πληροφορίες  για την παραγωγή του τοπικού οίνου.

Τα οινοποιεία που βρίσκονται στη Ραψάνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, είναι τα εξής :

  • ΤΣΑΝΤΑΛΗ, Σ.Σ. Ραψάνης, Κάτω Ολύμπου, τηλ. :  23990 76100, www.tsantali.com, επισκέψιμο με ραντεβού. Παράγει τα  γνωστά κρασιά «Rapsani» (1η κυκλοφορία το 1990), «Rapsani Reserve» (ελάχιστος χρόνος συνολικής παλαίωσης 2 έτη, εκ των οποίων τουλάχιστον 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και 6 μήνες σε φιάλες), και «Rapsani Grande Reserve» (τουλάχιστον,  18 μήνες σε βαρέλια και 18 μήνες σε φιάλες). Είναι  μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας.
  • Gilali – Γηλάλι Κτήμα Αναγνωστόπουλου, Ραψάνη Κάτω Ολύμπου
  • ΡΑΨΑΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ, Σ.Σ. Ραψάνης Κάτω Ολύμπου, τηλ. : 6932 2581557
  • Κτήμα Λιάπη, Ραψάνη Κάτω Ολύμπου, τηλ. : 24950 61440, 6936 773488, http://www.ktimaliapi.gr.
  • Κτήμα Κλαδίσιου, Ραψάνη Κάτω Ολύμπου
  • Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Πυργετού Κάτω Ολύμπου. Βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου, σε υψόμετρο 750 μ., με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, τηλ. : +30 24950 41666, www.ktimakatsarou.gr. Παράγει ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon, και Chardonnay. Μπορείτε να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε κρασιά, και να μάθετε την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας. Είναι μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας.
  • Κτήμα Ντούγκου, Ιτέα Γόννων Τεμπών, τηλ.: 24950 93112,  http://dougos.gr
  • Kitrvs Winery, Πύδνα Πιερίας, τηλ. : 23510 77724, kitrus.gr. Είναι μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας.

ΡΑΨΑΝΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Κεντρική πλατεία, με παραδοσιακή βρύση και πλατάνια

  • Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης (2012) Θα δείτε παλιές ετικέτες κρασιών, βαρέλια, ποτηράκια, χρηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες και θα μάθετε όλη η ιστορία του κρασιού της περιοχής, πληροφορίες για την οινοποίηση κλπ. Στην αυλή του Μουσείου πραγματοποιούνται καλοκαιρινές εκδηλώσεις (τηλ. : 2495 061259).

  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, στην κεντρική πλατεία. Θα βρείτε βιβλία σχετικά με την ιστορία του χωριού.
  • Πύργος Ρολογιού Ραψάνης

  • Μνημείο Πεσόντων, για τα θύματα της Ραψάνης, κατά την Επανάσταση του Ολύμπου (19-2-1878). Ξεκίνησε από το Λιτόχωρο Πιερίας και ήταν η αντίδραση των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου για τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας». Η Επανάσταση του Λιτόχωρου έληξε στις 4 Μαρτίου 1878, γι’ αυτό κάθε χρόνο, πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο, και εκδηλώσεις που συμπίπτουν με τη γιορτή του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου από τη Ραψάνη, στις 5 Μαρτίου.
  • Εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου (1858)
  • Εκκλησία Άγιος Αθανάσιος (1831), με την προτομή του Μ. Καραγάτση, στην αυλή.
  • Ναός Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (16ος ), στον οποίο βρέθηκαν μεταβυζαντινές επιγραφές
  • Μονή των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης (18ος αι.) Βρίσκεται κτισμένη μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος βελανιδιάς, γνωστό και ως δάσος των Αγίων Θεοδώρων και αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή. Από την παλιά Μονή σώζεται μόνο το Καθολικό (1778), με εντυπωσιακές βυζαντινές τοιχογραφίες (3 km από τη Ραψάνη).

  • Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι κτισμένη μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, στο δρόμο προς το χωριό Πυργετός. Το Καθολικό της Μονής, κτίστηκε τον 16ο αι., ίσως από τον Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω. Γυναικείο μοναστήρι, με  λιγοστές μοναχές, που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

  • Ναός αφιερωμένος στο νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο από τη Ραψάνη. Γεννήθηκε το 1798 στη Ραψάνη και αποκεφαλίστηκε στις 5-3-1818, στην είσοδο της Γέφυρας του Τυρνάβου, από τους άνδρες του Βελή Πασά (υπάρχει καντήλι σε αυτό το σημείο). Η Κάρα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου βρίσκονται στη Ραψάνη. Γιορτάζει στις 5 Μαρτίου, παράλληλα με τον εορτασμό της Επανάστασης του Λιτόχωρου.
  • Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, κατά την περιοδεία του προς τη Βόρεια Ελλάδα (1765), πέρασε από τη Θεσσαλία και από το χωριό Ραψάνη.
  • Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας Ραψάνης (1997). Ιδρύθηκε το 1997 και είναι ένα επισκέψιμο μοναστήρι. Το παλιό Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Αγία Ταβιθά, το νέο Καθολικό στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο υπόγειος Ναός στον Άγιο Παντελεήμονα. Πρόσβαση : Επαρχ. Οδός Ραψάνης-Ιτιάς.

  • Αρχαιολογικός Χώρος Τεμπών, θέση «Χάνι της Κοκκώνας» Αποκαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη των Σηράγγων της Κοιλάδας των Τεμπών, στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί. Βρέθηκαν ένα Ιερό όπου συνλατρευόταν  η θεά Κυβέλη και η θεά Άρτεμης (4ος -3ος αι. π.Χ.), ένα βυζαντινό συγκρότημα, με ναό και πανδοχείο (12ος), καθώς και αρχαίο νεκροταφείο με 50 τάφους. Πληροφορίες : Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας). Πρόσβαση : στο 2ο km της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης (προς Θεσσαλονίκη), μετά τη διασταύρωση για Αμπελάκια.

ΡΑΨΑΝΗ – ΓΙΟΡΤΕΣ &  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

  • Γιορτή Κρασιού & Αμπελιού Ραψάνης, στο τέλος Αυγούστου. Στο χώρο της Αγ. Τριάδας Ραψάνης, 2ήμερη γιορτή, με ζωντανή μουσική και δωρεάν κρασί
  • Γιορτή Κάστανου Αμπελάκια, τον Οκτώβρη, στην πλατεία του χωριού Αμπελάκια
  • Γιορτή Ακτινίδιου Πυργετού, στο τέλος Οκτώβρη, στα γειτονικό χωριό Πυργετός αλλά και στο χωριό Αιγάνη. Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή ακτινιδίων γι’ αυτό στη γιορτή προσφέρονται , δωρεάν σε όλους,  γλυκίσματα με ακτινίδιο. Πρόσβαση από τη διασταύρωση της Ε.Ο.  προς Πυργετό
  • «Καραγάτσεια» Εκδηλώσεις που γίνονται στη Λάρισα και στο Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης. Περιλαμβάνουν ομιλίες σχετικές με λογοτεχνικό έργο του πεζογράφου Μ. Καραγάτση. Ο  Μ. Καραγάτση (1908-1960) ή Δημήτριος Ροδόπουλος, περνούσε τα εφηβικά του καλοκαίρια, στο εξοχικό της οικογένειά του, στη Ραψάνη. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από τo δέντρο φτελιά  ή  «καραγάτσι», κάτω από το οποίο καθόταν και διάβαζε, στην αυλή του Αγίου Αθανασίου.  Στα διηγήματά του, «Νυχτερινή Ιστορία» και «Με τον Καραβέλη στον Όλυμπο», αναφέρεται με λεπτομέρειες στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ραψάνης, στα χρόνια του μεσοπολέμου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Rapsani Trail Running. Χειμερινός αγώνας τρεξίματος, 18 km, όπου δίνονται μετάλλια στους αθλητές
  • Πεζοπορία στο δάσος των Αγίων Θεοδώρων. Στο χωμάτινο μονοπάτι, που περνάει μέσα από το πυκνό δάσος και συνδέει τη Ραψάνη με τη Μονή Αγίων Θεοδώρων (απόσταση 3 km ).
  • Ποδηλασία βουνού – Ορειβασία. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο βουνού και να διασχίσετε το τμήμα του Εθνικού Μονοπατιού Ο2, που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο. Το μονοπάτι περνάει από  τα χωριά Καρυά, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Ποταμιά, Έλαφος, Κεραμίδι, Βένετο και καταλήγει στην παραλία, κάτω από το χωριό Πουρί Πηλίου. Από τον Όλυμπο περνάει επίσης, και το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4, που διασχίζει τα χωριά Λόφος, Βροντού, Καρίτσα, Δίον, Λιτόχωρο κλπ.

Ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι :

  • Κάτω Όλυμπος, Ραψάνη-Ιτέα (τμήμα του Εθνικού Μονοπατιού Ο2)
  • Σ.Σ. Ραψάνης- Σμίξη- Αγία Σωτήρα (εκκλ. Μεταμόρφωση του Σωτήρος) – Αγ. Παρασκευή – Ανήλιο – Αγ.Τριάδα – Ραψάνη – Αγ.Θεόδωροι – Δάσος Αγ.Θεοδώρων – Σμίξη – Αγ.Κων/νος – Σ.Σ. Ραψάνης (κυκλική)
  • Κάτω Όλυμπος (480 μ.) – Ραψάνη – Kορυφή Μεταμόρφωσης -Καλλιπεύκη(1.094 μ.) (τμήμα του Εθνικού Μονοπατιού Ο2). Πληροφορίες : Ορειβατικά Μονοπάτια Δήμου Τεμπών ή ΕΟΣ Λάρισας. Για ενοικίαση ποδηλάτου, πληροφορίες : Cycling Hellas,  Ηρώων Πολυτεχνείου 98, Λάρισα,  τηλ. : +30 6944 255177, https://cyclinghellas.gr .
  • Tour of Daphne – The Divine Ride, στο τέλος Αυγούστου. Μία ιδιαίτερη ποδηλατική διαδρομή που ξεκινάει από την Κοιλάδα των Τεμπών Λάρισας, και την πηγή της Δάφνης, και τερματίζει στο Μαντείο των Δελφών.  Περνάει από την Κοιλάδα των Τεμπών και όχι μέσα από τη Ραψάνη αλλά έχει αρκετό ενδιαφέρον.  Η διαδρομή είναι η εξής :  Αγία Παρασκευή Τεμπών, Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκός, Λαμία, Γραβιά, Άμφισσα, Μαντείο Δελφών (230 Km, διάρκεια, περίπου 9-12 ώρες).

Γίνεται για να αναβιώσει ο μύθος του έρωτα του θεού Απόλλωνα, για τη κόρη του Πηνειού, Δάφνη καθώς και η μυθική πομπή «Τέμπη- Δελφοί», που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα. Πληροφορίες : Cycling Hellas, https://cyclinghellas.gr , Ηρώων Πολυτεχνείου 98, Λάρισα, τηλ. : +30 6944 255177 & Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος (ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, τηλ. : 2410 552815, http://www.podilatikospineios.gr .

  • Kissavos Road Tour, Απρίλιος Πληροφορίες : Ποδηλατικός  Αθλητικός Σύλλογος (ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, τηλ. :  2410 552815, http://www.podilatikospineios.gr .
  • Rafting – Canoe στον Πηνειό ποταμό, στην Κοιλάδα των Τεμπών. Υπάρχουν πολλές εταιρίες για εναλλακτικές δραστηριότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, π.χ.  Trekking Hellas Α.Θεσσαλία, περιοχή Βελίκα Μελιβοίας Λάρισας, τηλ. : 24940 51809, 69814 55226, https://trekking.gr ,Xtremeway Outdoors, Νέοι Πόροι Πιερίας, 6932651494, 6936510855, http://www.xtremeway.com  κλπ.

ΡΑΨΑΝΗ – ΔΙΑΜΟΝΗ

Τα καταλύματα στο χωριό είναι μόνο τα παρακάτω :

  • ΞΕΝΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ– Ραψάνη, τηλ. : 24950 61002, 6978 046386
  • ΝΟΤΑ ΚΟΥΡΤΑΡΑ – ΛΙΤΣΑ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. :24950 61111 & 6938 355367 (ανοικτά Μάιο-Σεπτέμβριο).

ΡΑΨΑΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στη Ραψάνη θα έρθετε για να γευτείτε παραδοσιακό φαγητό, ντόπιο κρέας, πίτες κλπ, τσίπουρο και το φημισμένο ερυθρό ξηρό οίνο Ραψάνη.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα παρακάτω :

  • «Η Κρασομάνα Ραψάνη», ταβέρνα –ψησταριά, στην κεντρική πλατεία, κάτω από τον πλάτανο. Ζητήστε κρασί και τσίπουρο παραγωγής τους, τηλ. : 24950 61160
  • ΖΩΚΑΣ, ταβέρνα-ψησταριά από το 1964, σούβλες με κρέας, κεμπάπ, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, τηλ. : 24950 61219
  • «Αρχόντισσα Ραψάνη», ταβέρνα, τηλ. : 6987 238991
  • Παζάρι-Pazari, κεντρική πλατεία, καφές, γλυκά, πίτσα, κρέπες κλπ, τηλ. :6936 927717
  • «Πέτρινο», κοντά στο Πέτρινο Ρολόι, καφέ-μπαρ, μεζέδες για τσίπουρο
  • «Η Παλιά Παρέα», ταβέρνα
  • «The Spot», καφέ-μπαρ, πίτσα
  • «Η ΙΤΙΑ», κοντά στο Μουσείο Αμπέλου & Οίνου, ψησταριά – ουζερί, τηλ. : 6972 510986

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η έδρα του Δήμου Τεμπών είναι το Μακρυχώρι Λάρισας, απόσταση περίπου 30 Km από τη Ραψάνη. Η Ραψάνη ανήκει Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου, του Δ. Τεμπών. Στο χωριό λειτουργεί ο «Ξενώνας Ραψάνη», στον οποίο εφαρμόζεται ένα Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, του Α.Π.Θ., με διάφορες δράσεις, για ευπαθείς ομάδες κλπ, http://www.xenonasrapsanis.gr.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • Δήμος Τεμπών, Μακρυχώρι Λάρισας, τηλ. : 24953 50400, 24953 50401, https://www.dimostempon.gr
  • ΚΤΕΛ Λάρισας, τηλ. κέντρο : 2410 567600, για Ραψάνη και Αμπελάκια γίνονται καθημερινά δρομολόγια, Δευτέρα-Παρασκευή
  • Σταθμός ΚΤΕΛ Αθηνών, τηλ. : 210 8317109, Σταθμός ΚΤΕΛ Θεσ/νικης, τηλ.: 2310 595430
  • ΟΣΕ- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, Πλατεία ΟΣΕ, Λάρισα, τηλ. : 2410 590161
  • ΟΣΕ  Πυργετού, για Ραψάνη, τηλ. : 24950 41305
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, τηλ. : 24910 31470
  • City Taxi Larissas, Αθ. Λαγού 4, Λάρισα, τηλ. : 2410 20200, 6989 200200 για What’s Up, https://www.citytaxi.gr
  • EURO TAXI – ΣΥΝ.Π.Ε. ΤΑΞΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, 1ο km Λάρισας –Καρδίτσας, Λάρισα, τηλ. : 2410 661414, 6936 741468, http://www.eurotaxi-larissas.gr.
  • My Taxi, 1ο km Λάρισας – Καρδίτσας, Λάρισα,τηλ. : 2410 661414, 18300, http://www.mytaxi-larisa.gr
  • Mini Van Taxi Larisa, Σικελιώτη 3, Λάρισα, τηλ. : 6987 300209
  • Van Taxi Larisa, τηλ. : 6937 800030, 6944 623355, http://www.van-taxi-larissas.com
  • Taxi Van Olympus, τηλ. 6938 661689
  • Radio Taxi A-63, Μεγ. Αλεξάνδρου 7, Λάρισα, τηλ.:6977 454700

ΡΑΨΑΝΗ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Ραψάνη απέχει από τη Λάρισα 47 km, από την Αθήνα περίπου 98 km και από τη Θεσσαλονίκη 125 km.

Η πρόσβαση γίνεται ως εξής :

  • από Αθήνα : οδικώς από τον Αυτοκινητόδρομο 1 (ΠΑΘΕ), έξοδος «Κόμβος Πυργετού», στην Π.Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προς Ραψάνη και Πυργετό. Μετά από την Κοιλάδα των Τεμπών, (2 km) και πριν το Σ.Σ. Ραψάνης, κάνετε αριστερά, και μπαίνετε στην Επαρχ. Οδό Ραψάνης-Ιτιάς, μέχρι τη Ραψάνη (περίπου 10 km).
  • από Αθήνα : με τρένο μέχρι τη Λάρισα και στη συνέχεια, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αλλάζετε τρένο και μπαίνετε στον Προαστιακό, Γραμμή προς Θεσσαλονίκη, Στάση : Σ.Σ. Ραψάνης (πληροφορίες: ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Στη συνέχεια, περίπου 10 km, με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με κάποιο ταξί θα φτάσετε στη Ραψάνη.
  • από Θεσσαλονίκη : οδικώς μετά τα διόδια της Λεπτοκαρυάς και τη Σήραγγα, θα βγείτε στην έξοδο «Πλαταμώνας», στην Π.Ε.Ο προς Λάρισα. Ακολουθώντας την πινακίδα προς «Κοιλάδα Τεμπών» και μετά το Σ.Σ. Ραψάνης, κάνετε δεξιά προς την Επαρχ. Οδό Ραψάνης-Ιτιάς. Αν προσπεράσετε την έξοδο «Πλαταμώνας», η επόμενη έξοδος είναι «Ευαγγελισμός», καθώς η έξοδος «Πυργετός» δεν υφίστανται, προς το παρόν, από Θεσσαλονίκη.
  • από Θεσσαλονίκη : με τον Προαστιακό, Γραμμή : Θεσσαλονίκης – Λάρισας, Στάση : Σ.Σ. Ραψάνη (πληροφορίες : ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Στη συνέχεια με ΚΤΕΛ ή με ταξί θα φτάσετε στη Ραψάνη.

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *