Translation

Σαράγεβο-Sarajevo, η «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ευρώπη

Το Σαράγεβο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Miljacka στις Δειναρικές Άλπεις. Είναι η πρωτεύουσα της «Ομοσπονδίας της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης» ή απλά Βοσνία. Το κράτος της «Βοσνίας –Ερζεγοβίνης» αποτελείται από 2 πολιτικές οντότητες, την «Ομοσπονδία της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης» (βοσνιακά : Federacija Bosne i Hercegovine), τη λεγόμενη Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και τη «Σερβική Δημοκρατία» (κροατικά : Republika Srpska) δηλαδή τη Βοσνιο-Σερβική, με έδρα την πόλη Μπάνια Λούκα.


Είναι πολυεθνική χώρα, με 3 εθνότητες, Βόσνιους (50%), Σέρβους (30%) και Κροάτες (15%), τις οποίες χωρίζει το θρήσκευμα. Ο Πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995) ξέσπασε μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων. Η «Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» χωρίζεται σε 10 Καντόνια, ένα εκ των οποίων είναι το Καντόνι του Σαράγεβου. Το Sarajevo πήρε το όνομά της από το τουρκικό saraj ή saray = παλάτι. Ιδρυτής της πόλης ήταν ο Οθωμανός κυβερνήτης, Isa-Beg Ishakovićο οποίος διαμόρφωσε την Παλιά Πόλη (1462). Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη στην οποία συνυπάρχουν άνθρωποι από όλες τις θρησκείες κυρίως μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί, εξ ου και η «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης».

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΣΑΡΑΓΕΒΟ –ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

  • Latin Bridge ή Principov most

Οθωμανική γέφυρα, με ξεχωριστή ιστορία. Στις 28 Ιουνίου 1914 ένας Σερβοβόσνιος εθνικιστής, ο Gavrilo Princip, σκότωσε τον Franz Ferdinand των Αψβούργων (1863-1914), Αρχιδούκας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ο  Franz Ferdinand βρισκόταν με τη σύζυγό του Sophie στο Σαράγιεβο για επίσημη επίσκεψη. Ο Gavrilo Princip τους σκότωσε και τους δυο εξ επαφής, την ώρα πού έβγαιναν από το Δημαρχείο. Μετά από αυτό, περίπου σ’ ένα μήνα, η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία και ακολούθησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (διεύθυνση Obala Kulina bana bb).

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Hadžijska Mosque ή Vekil Harčova (1541-1561)

Το Τζαμί βρίσκεται δίπλα στην Οθωμανική Γέφυρα Šeherehaja (16ος) στη συνοικία Alifakovac, πολύ κοντά στην τουρκική συνοικία Bašaršija, αλλά  στην απέναντι (αριστερή) όχθη του ποταμού. Κτίστηκε την εποχή του Οθωμανού κυβερνήτη (beg ή bey), Gazi Husrev-beg και ξεχωρίζει από μακριά ο ψηλός μιναρές (Veliki Alifakovac, Παλιά Πόλη).

Γέφυρα Šeher-Çehaja

Η συνοικία Alifakovac, στα αριστερά του Miljacka είναι μια ιστορική συνοικία, με παραδοσιακά βοσνιακά σπίτια και πολλά φθηνά καταλύματα.

  • Inat kuća ή Inat House

Εστιατόριο με αυθεντική βοσνιακή κουζίνα, δίπλα στο Τζαμί Hadžijska (Vekil Harčova) και απέναντι από το Δημαρχείο (βοσνιακά : Vijećnica). Το σπίτι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της  αρχιτεκτονικής κατά την Οθωμανική περίοδο (Veliki Alifakovac 1).

  • Ashkenazi Synagogue (1902)

Κτίστηκε το 1902 από τον Karlo Paržik (1857-1942) σε ψευδο-μαυριτανικό στυλ. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Miljacka και είναι η μοναδική ενεργή Συναγωγή στο Σεράγεβο. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές στον πόλεμο 1992-1995 αλλά ανακαινίστηκε (Hamdije Kreševljakovića 59)

Το Λύκειο Γεωργίας και Τροφίμων, βρίσκεται δίπλα στη Συναγωγή (Hamdije Kreševljakovića 55). Χαρακτηριστικό κτίριο δίπλα στη Συναγωγή

  • Emperor’s Mosque ή Tzar’s Mosque (1457 & 1565)

Το Emperors Mosque ή Τζαμί του Αυτοκράτορα (βοσνιακά : Careva Džamija), κτίστηκε αρχικά το 1457, όταν Οθωμανός κυβερνήτης ήταν ο Isa Beg Isakovićι (ιδρυτής του Σαράγεβου), επί Σουλτάνου Μωάμεθ Β΄του Πορθητή. Καταστράφηκε εντελώς και ξανακτίστηκε το 1565 επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς, στον οποίο και αφιερώθηκε προς τιμήν του. Οι πλευρικοί χώροι προστέθηκαν αργότερα (1800) και συνδέθηκαν με την κεντρική περιοχή προσευχής (1848). Στο νεκροταφείο, πίσω από το τζαμί, υπάρχει ο τάφος του Isa Beg Isaković. Είναι από τα παλαιότερα τζαμιά της χώρας και αποτελεί Εθνικό Μνημείο.

  • Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα-Φραγκισκανικό Μοναστήρι

Η εκκλησία του Saint Anthony of Padua (βοσνιακά : Crkva svetog Ante Padovanskog) υπήρξε η 1η καθολική εκκλησία του Σαράγεβου. Κτίστηκε στη θέση παλαιού ναού (1853) και μετά από φωτιά ξανακτίστηκε στην ίδια θέση το 1881. Εγκαταλείφτηκε και ξανακτίστηκε (1912-4) σε Γοτθικό-ρωμανικό ρυθμό από το διάσημο Josip Vancaš (αυτό ήταν και το τελευταίο έργο του). Το εσωτερικό της εκκλησίας, με τα γλυπτά, χρονολογείται από το 1960. Τα βιτρό παράθυρα είναι του καλλιτέχνη Ivo Dulčić (1915-1975). Το διπλανό Φραγκισκανικό Μοναστήρι κτίστηκε το 1894 από τον Alexander Wittek, σε Νέο-γοτθικό στυλ και διαθέτει αρχείο με παλιά χειρόγραφα και βιβλία.Η εκκλησία και το μοναστήρι αποτελούν Εθνικό Μνημείο (Franjevačka 6, συνοικία Bistrik, πίσω από το Emperor’s Mosque, στην αριστερή όχθη).

  • Sarajevo Brewery Museum – HS Pivnica Restaurant

Ιδρύθηκε το 1864 ως το 1ο Εργοστάσιο Ζυθοποιίας του Σεράγεβου, της μπύρας Sarajevsko. Οι εγκαταστάσεις αποτελούν Μουσείο. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το εστιατόριο HS Pivnica (Franjevačka 15, πίσω από Φραγκισκανικό Μοναστήρι)

  • Ακαδημία Καλών Τεχνών

Ιδρύθηκε το 1972 και είναι μέρος του Πανεπιστημίου του Σεράγεβου. Από το 1981 στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της παλιάς Ευαγγελικής Εκκλησίας (Obala Maka Dizdara 3, δίπλα στη Γέφυρα Festina Lente, στην αριστερή όχθη του Miljacka)

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ  ΣΤΗ  ΔΕΞΙΑ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

  • Baščaršija (1462), η παλιά τουρκική αγορά του Σαράγεβου και το πιο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Miljacka, στο Δήμο Stari Grad (Παλιά Πόλη).
  • Sebilj

Η ξύλινη βρύση που βρίσκεται στην πλατεία της Baščaršija, στην αρχή του πεζόδρομου. Κτίστηκε από τον Οθωμανό αρχιτέκτονα Mehmed Pasha Kukavica και αποτελεί Εθνικό Μνημείο. Ο πεζόδρομος Kazandžiluk, ο παλαιότερος δρόμος του Σαράγεβου, είναι γεμάτος καταστήματα, με χάλκινα και ethic αντικείμενα, souvenir, κοσμηματοπωλεία κλπ.

Η τουρκική συνοικία είναι γεμάτη τουρίστες καθώς διαθέτει εστιατόρια (όλα σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα) και πολλές καφετέριες για βοσνιακό café.

  • Gazi Husrev Bey’s Bezistan

Κλειστό παζάρι αγορών με  ethic καταστήματα, κοσμηματοπωλεία κλπ. Κτίστηκε το 1540 κατά την Οθωμανική περίοδο και ήταν μέρος του Gazi Husrev Bey. Σήμερα λέγεται Dugi Bezistan και αποτελεί Εθνικό Μνημείο.(είσοδος  στο παζάρι: από την οδό Gazi Husrev Bey’s, την Ferhadija και από την Branilaca Sarajeva, περιοχή Baščaršija).

  • Brusa Bezistan (1551)

Κτίστηκε από τον Rustem Pasha, τον Μεγάλο Βεζύρη του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς, για να εξυπηρετήσει το εμπόριο μεταξιού που ο ίδιος ανέπτυξε στην τουρκική πόλη Bursa. Το Brusa Bezistan είναι ένα πέτρινο κτίσμα (29,5 x 20,5 μ.), με 6 μεγάλους και 2 μικρότερους θόλους. Σήμερα είναι Μουσείο, με αρχαιολογικό υλικό από την προϊστορία, την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα. Αποτελεί Εθνικό Μνημείο (Abadžiluk 10)

  • Gazi Husrev-begMosque (16ος)

Κτίστηκε μεταξύ 1530-1 μάλλον από τον Πέρση αρχιτέκτονα τις Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Alaeddin Ali Bey ή  Acem Ali ή Esir Ali (ο ίδιος έφτιαξε και το Τζαμί Yavuz Selim ή Τζαμί Selim I της Κωνσταντινούπολης). Αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό τζαμί των Βαλκανίων. Ο μιναρές του τζαμιού έχει ύψος 45 μ. Κατά την πολιορκία του Σαράγεβου ήταν από τα πρώτα οικοδομήματα που βομβαρδίστηκε. Από το 1996 άρχισε η σταδιακή ανακατασκευή του. Η εσωτερική διακόσμηση είναι πρόσφατη (2001-2) και αποδίδεται στον Βόσνιο καλλιεργητή Hazim Numanagić.

Η Αυστρο-ουγγρική διακόσμηση, στην οποία κυριαρχεί το ψευδο-μαυριτανικό στυλ, παραμένει μόνο στην κύρια είσοδο του τζαμιού.

  • Πύργος Ρολόγιου του Σαράγεβου ή Sarajevska sahat-kula (17ος)

Είναι ένα σεληνιακό ρολόι που δείχνει και την ώρα της μουσουλμανικής  προσευχής που γίνεται στη δύση του ήλιου. Βρίσκεται δίπλα στο τζαμί Gazi Husrev-beg και αποτελεί Εθνικό Μνημείο.

  • Η Παλιά Ορθόδοξη Εκκλησία (16ος)

Αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ διαθέτει αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο (Mula Mustafe Bašeskije 59, Baščaršija).

  • Εβραϊκό Μουσείο – Παλιά Συναγωγή (1581)

Η Παλιά Συναγωγή (1581) ή Παλιός Ναός (βοσνιακά : Stari Hram) ήταν η 1η Συναγωγή της πόλης και σήμερα το Εβραϊκό Μουσείο (Velika avlija bb, στη δεξιά όχθη). Ακριβώς δίπλα κτίστηκε η Νέα Συναγωγή (1821) ή  Νέος Ναός (βοσνιακά : Novi Hram) που μετατράπηκε στη Novi Hram Gallery (Mula Mustafe Bašeskije 38). Η ενεργή Συναγωγή Ashkenazi βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού.

  • Εθνικό Μουσείο ή Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine

Ιδρύθηκε το 1888 και είναι το παλαιότερο Μουσείο της χώρας. Σχεδιάστηκε από τον Karlo Paržik, σε Νέο-αναγεννησιακό κτίριο και αποτελείται από 4 κτίρια, που συνδέονται με βεράντες και αίθριο με κήπο. Το κυριότερο έκθεμα είναι το σπάνιο εβραϊκό κείμενο Sarajevo Haggadah. Αποτελείται από 142 φύλλα, από περγαμηνή, που περιλαμβάνει κείμενα από τη Βίβλο, κείμενα που δε σχετίζονται με τη Βίβλο και ποιήματα Εβραίων λογοτεχνών του 10ου -13ου αι. Αγοράστηκε από το Μουσείο το 1894 από μια πλούσια οικογένεια του Σαράγεβου. Μετά από ανάλυση των φύλλων διαπιστώθηκε ότι φτιάχτηκε στην Ισπανία του Μεσαίωνα, πιθανότατα στη Βαρκελώνη (1350), μάλλον για δώρο γάμου μεταξύ δυο εξεχουσών οικογενειών της εποχής. Άλλαξε ιδιοκτήτες το 1492 και από το 16ο -17ο  αι. το βιβλίο βρισκόταν στη Β. Ιταλία, όπως επιβεβαιώνεται από σημειώσεις στις σελίδες του.  Στο Εθνικό Μουσείο υπάρχει ένα Τμήμα Φυσικής Ιστορίας, με πουλιά και απολιθώματα του Σαράγεβου και Τμήμα Γεωλογίας με πετρώματα. (Zmaja od Bosne 3,  www.zemaljskimuzej.ba)

  • Ιστορικό Μουσείο

Παλιό κτίριο με δυο ορόφους γεμάτους φωτογραφίες, αντικείμενα κλπ που σχετίζονται με τον Πόλεμο (1992-1995). Στην είσοδο το βιτρό με τίτλο «Θάνατος στον φασισμό, Ελευθερία στους ανθρώπους»( 1966) είναι του Γιουγκοσλάβου ζωγράφου Vojo Dimitrijević (1910-1980), (Zmaja od Bosne 5, maja od από το Εθνικό Μουσείο, στη δεξιά όχθη)

  • Καθεδρικός Ναός της Ιερής Καρδιάς ή Katedrala Srca Isusova (1889)

Είναι γνωστός και ως Καθεδρικός Ναός του Σαράγεβου (βοσνιακά :  Sarajevska katedrala). Είναι η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της Β-Ε (διαστάσεων 41,9Χ 21,3 μ.) και η έδρα του Αρχιεπισκόπου. Κτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Josip Vancaš (1859-1932) σε Νέο-γοτθικό στυλ με στοιχεία Ρωμανικής Αναγέννησης. Ο ρόδακας, πάνω από την κυρία είσοδο, είναι μέρος της Σημαίας του Καντονιού του Σαράγεβου και οι Ρωμανικοί Πύργοι του Οικόσημου. Έξω από το Ναό τοποθετήθηκε το 2014 (τότε που αγιοποιήθηκε), το  Άγαλμα του Πάπα John Paul II, ο οποίος κατά την πολιορκία της πόλης πήρε θέση υπέρ του Σαράγεβου. Είχε επισκεφθεί τη χώρα 2 φορές (1997 & 2003). Εθνικό Μνημείο (Ferhadija 19, Παλιά Πόλη Σαράγιεβο, κοντά στη Baščaršija)

  • Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός ή Saborna crkva u Sarajevu (1868)

Αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στα Βαλκάνια (37,0Χ 22,5 μ.). Κτίστηκε με εντολή του Οθωμανού Σουλτάνου Abdul Aziz από δωρεές πλούσιων εμπόρων από το Ντουμπρόβνικ, το Βελιγραδίου κλπ. Είναι σε Νέο-μπαρόκ στυλ, τύπου τρίκλιτη βασιλική, σταυροειδής με 5 τρούλους. Το 1999 η εκκλησία ανακαινίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Βρίσκεται δίπλα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, στη δεξιά πλευρά του Miljacka (Zelenih beretki 1, απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό της Ιερής Καρδιάς)

  • Μουσείο του Σαράγεβου 1878–1918

Όλη η ιστορία του Σαράγεβου από το 1878 – 1918, κατά την Αυστριακό-ουγγρική περίοδο (Zelenih beretki 1, δίπλα στη Latin Bridge, στη δεξιά όχθη, muzejsarajeva.ba)

  • Εθνική Πινακοθήκη (1946)

Περιέχει πάνω από 6.000 έργα τέχνης βόσνιων καλλιτεχνών  (Zelenih beretki 8, στη δεξιά όχθη)

  • Δημαρχείο ή Vijećnica (1894)

Κτίστηκε από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Alexander Wittek (1852-1894) κατά τη διάρκεια της Αυστρο- Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Είναι σε ψευδο-μαυριτανικό στυλ,  με κόκκινες και κίτρινες πέτρες και χαρακτηριστικές παράλληλες γραμμές. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του 1992-5 το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά στη συνέχεια ανακαινίστηκε. Σήμερα αποτελεί την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη (δίπλα στο ποτάμι, στη δεξιά όχθη).

  • Κτίριο Εθνικής Κυβέρνησης ή Zgrada Predsjedništva BiH (1886)

Κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα, Josip Vancaš (ο ίδιος έκτισε και τον Καθεδρικό Ναό της Ιερής Καρδιάς). Αποτελεί Εθνικό Μνημείο (Maršala Tita 16, Δήμος Centar, στη δεξιά όχθη)

  • Συλλογή Ars Aevi-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Βρίσκεται στον πολυχώρο, Centar Skenderija, στο κτίριο Dom Mladih, αλλά μοιάζει περισσότερο με μία «μοντέρνα αποθήκη» (Terezije bb). Το Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει αναλάβει ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzzo Piano

  • Μνημείο για τα Παιδιά που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Βοσνίας (1992-5)

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο σε 521 παιδιά από Βοσνία, Σερβία, Κροατία κλπ που κατά τον Πόλεμο της Βοσνίας έχασαν τη ζωή τους (στο Valiki Park, Maršala Tita).

  • Avaz Twist Tower

Ο ουρανοξύστης κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Faruk Kapidžić μέσα σε 2 χρόνια (2006-2008) για τη βοσνιακή εφημερίδα, Dnevni avaz. Έχει ύψος 176 μ.,  32.000 μ2 , περιστρεφόμενη πρόσοψη από γυαλί και έναν από τους ταχύτερους ανελκυστήρες στην Ευρώπη (5 μ. ανά δευτερόλεπτο). Ανήκει στα 10 πιο όμορφα κτίρια στρέψης στον κόσμο, σύμφωνα με μια ειδική επιτροπή του γερμανικού ομίλου « Schüco» (οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο σε συστήματα αλουμινίου). Είναι τουριστικό αξιοθέατο καθώς από την κορυφή του η θέα της πόλης είναι μαγευτική (Tešanjska 24A, περιοχή Marijin Dvor, στη δεξιά πλευρά του ποταμού, ώρες λειτουργίας : 7 π.μ. -11 μ.μ.)

  • Svrzo House

Παράρτημα του Μουσείου του Σαράγεβου, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής ενός  αρχοντικού της Οθωμανικής περιόδου. Το Σπίτι του Svrzo αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής μιας αστικής μουσουλμανικής οικογένειας (τέλος  18ου -αρχές 19ου). Αυθεντικά έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες, αντικείμενα της εποχής αυτής (Glođina 8, στη δεξιά όχθη).

  • Μουσείο Tunel Dobrinja – Butmir 

Σήραγγα μήκους 720 μ. και ύψους από 1,5-1,8 μ. που κατασκευάστηκε το 1992, κάτω από το αεροδρόμιο. Κατά τον αποκλεισμό του Σαράγεβου χρησίμευε για να προμηθεύονται οι κάτοικοι πολεμικό υλικό και τρόφιμα. Ήταν γνωστή ως η δράση «Σήραγγα», μια δράση που κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου (BA, 1 Tuneli, περιοχή αεροδρομίου, ανοιχτό καθημερινά : 9 π.μ. – 6 μ.μ.)

ΣΑΡΑΓΕΒΟ – ΝΕΑ ΠΟΛΗ – NOVI GRAD

Τα περισσότερα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας  βομβαρδίστηκαν κατά τον Πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995). Σταδιακά τα περισσότερα ανακατασκευάστηκαν πλήρως καθώς αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Πολλά ιδιωτικά κτίρια της Παλιάς Πόλης παραμένουν ακόμα και σήμερα μισοκατεστραμμένα ή με εμφανή τα σημάδια από τις σφαίρες και τις βόμβες.

Η Νέα Πόλη προσπαθεί να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με όμορφα σπίτια, ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα κλπ.

           

Το Bosmal City Center (βοσνιακό : Bosmalov gradski centar) κτίστηκε το 2006 και είναι ένας ουρανοξύστης ύψους 118 μ., με γραφεία, κατοικίες, εστιατόρια και καταστήματα όπως τα καλλυντικά Oriflame (Milana Preloga 12A, Νέα Πόλη, Σαράγεβο).

ΣΑΡΑΓΕΒΟ – ΦΑΓΗΤΟ

Η Mula Mustafe Bašeskije, η Aščiluk, η Sarači, η Maršala Tita και οι γύρω δρόμοι διαθέτουν εστιατόρια γρήγορου φαγητού αλλά με παραδοσιακά πιάτα. Πολλά μοντέρνα café και εστιατόρια θα βρείτε κυρίως στις οδούς  Štrosmajerova, Ferhadija, Muvekita και στα στενά. Τα εστιατόρια χωρίζονται σε aščinicas, buregdžiničas και čevapdžinicas (Fast Food).

Το εθνικό πιάτο είναι το Ćevapi ή Čevapčići (κεμπάπ, κρέας κυρίως από μοσχάρι) που σερβίρεται με ajvar (κόκκινο πιπέρι) και κρεμμύδι πάνω σε παραδοσιακή βοσνιακή lepinja (πίτα)

Στα aščinicas σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα, όπως :

  • Sarajevski sahan: γεμιστές ντομάτες κλπ λαχανικά, με κρέας και ρύζι
  • Bosanski lonac: κοκκινιστό κρέας και λαχανικά όπως λάχανο, καρότο, πατάτες με καρυκεύματα, γαρίφαλο, κανέλα και καυτερή πιπεριά
  • Sogan dolma (γεμιστά κρεμμύδια)
  • Sarma (ντολμάδες με ρύζι ή κιμά)

Στα buregdžinicas σερβίρουν :

  • Pitas: λεπτή φουσκωτή ζύμη γεμισμένη με κρέας ή λαχανικά. Υπάρχουν 5 τύποι Pitas όπως: Burek (με κρέας), Zeljanica (με σπανάκι), Krompiruša (με πατάτα), Sirnica (με τυρί) και Tikvenik (με κολοκύθα).

Στα čevabdžinicas σερβίρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ćevapi ή Čevapčići: κεμπάπ (μοσχάρι ή βόειο κρέας) πάνω σε somun ή lepinja (πίτα) με κρεμμύδια, ajvar (κόκκινο πιπέρι) και  ξινή κρέμα.
  • Pljeskavice: μπιφτέκια (μοσχάρι, χοιρινό και βόειο κρέας) που σερβίρονται με σάλτσα και γιαούρτι
  • Klepe (ραβιόλια με κρέας), sudžukice (λουκάνικα), Hadzijski ή Sitni Cevap (κοκκινιστό κρέας σε κομματάκια, με μελιτζάνα ή άλλα λαχανικά)
  • Βοσνιακά γλυκά : κέικ, μπακλαβάς, tufahija (βρασμένο μήλο με ζάχαρη και σαντιγί), tulumba, kadayif, hurmašice ( μπισκότα βουτύρου).
  • Βοσνιακός καφές  (βοσνιακά : Bosanska Kahva): ζεστός καφές βρασμένος σε μπρίκι (όπως ο τουρκικός καφές)

Για φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέατα κλπ :

  • Pijaca Markale, green market (Mula Mustafe Bašeskije bb, καθημερινά 6 π.μ.-5 μ.μ.). Υπαίθρια αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών
  • Gradska Tržnica (Mula Mustafe Bašeskije 4a, καθημερινά 6 π.μ.-5 μ.μ.). Κτίριο σε Νέο-αναγεννησιακό στυλ, του 1894-5 το οποίο αποτελεί Εθνικό Μνημείο.  Κλειστή αγορά, για κρέας, τυροκομικά, αυγά κλπ  www.trznice.ba

Μερικά εστιατόρια της πόλης που ξεχωρίζουν :

  • Morića Han, Εθνικό εστιατόριο, (Sarači 25, Baščaršija, Παλιά Πόλη, www.moricahan.ba). Παλιό πανδοχείο, «han», που κτίστηκε αρχικά το 1551 στο Σεράγεβο, κατά την Οθωμανική περίοδο και λειτουργούσε ως caravanserai. Κάηκε πολλές φορές, όπως και τα άλλα κτίρια στο Σεράγεβο, αλλά ανακαινίστηκε τελευταία το 1974. Εντυπωσιακή αυλή, για τοπικό φαγητό, βοσνιακό καφέ και μπακλαβά. Στο χώρο λειτουργεί κατάστημα παραδοσιακών χαλιών.
  • Inat kuća, τοπική κουζίνα (Veliki Alifakovac 1)
  • HS Pivnica Restaurant, στο Sarajevo Brewery Museum (Franjevačka 15)

Η 1η ζυθοποιία του Σεράγεβου που ιδρύθηκε το 1864 είναι ανοικτή στο κοινό για φαγητό και άφθονη μπύρα Sarajevsko, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

  • Terme Ilidža ή Ilidža Thermal Riviera, Για spa, café και φαγητό, δίπλα στη θερμαινόμενη εξωτερική ή την εσωτερική πισίνα (Butmirska Cesta 18, Ilidža, www.terme-ilidza.ba)

ΣΑΡΑΓΕΒΟ – ΑΓΟΡΕΣ

Η τουρκική συνοικία Baščaršija, η Mula Mustafe Bašeskije,  η Maršala Tita, η Ferhadija, Štrosmajerova, έχουν πολλά καταστήματα με ρούχα, κοσμήματα, café, ΑΤΜ και ανταλλακτήρια χρημάτων .

  • Sarajevo City Center , Εμπορικό κέντρο, (Vrbanja 1, στο κέντρο του Σεράγεβου, www.sarajevocitycenter.com)
  • Importanne Centar, Εμπορικό κέντρο, (Zmaja od Bosne 7-7a, www.importanne.ba)
  • BBI Center, Εμπορικό κέντρο, (Trg djece Sarajeva 1, στο κέντρο της πόλης, www.bbicentar.ba)
  • Isfahan Gallery (Sarači 77, Baščaršija, Παλιά Πόλη), Χειροποίητα χαλιά, παραδοσιακά ρούχα κλπ  https://isfahans.com
  • Fan Shop FK Sarajevo ή Fudbalski klub Sarajevo, (Maršala Tita 38b, δίπλα McDonald’s, www.fksarajevo.ba).

Το επίσημο κατάστημα του Football Club (FK) του Σαράγεβου για αναμνηστικά, δώρα, αθλητικές φανέλες κλπ

  • Choco Val (Gajev trg 4 / Mula Mustafe Bašeskije bb, απέναντι από την Pijaca Markale). Χειροποίητα σοκολατάκια σε πρωτότυπα κουτιά για δώρα.
  • Bingo Shopping Center, Εμπορικό κέντρο. (Vojvode Radomira Putnika, περιοχή Lukavica, κοντά στο Αεροδρόμιο του Σαράγεβου)
  • Tom, Εμπορικό κέντρο. (Vojvode Radomira Putnika 38, Lukavica, κοντά στο Αεροδρόμιο του Σαράγεβου)
  • Mercator Centre, Εμπορικό κέντρο. (Bulevar Mimara Sinana 1, κοντά στο Αεροδρόμιο του Σαράγεβου)
  • Privredni grad στο Centar Skenderija, εμπορικό κέντρο. (Terezije bb , στο κέντρο του Σαράγεβο, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Miljacka, www.skenderija.ba)

ΣΑΡΑΓΕΒΟ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Sarajevo Film Festival

Από το 1993 είναι το δημοφιλέστερο Φεστιβάλ Ταινιών της ΝΑ. Ευρώπης (πραγματοποιείται μετά τις 15 Αυγούστου, www.sff.ba )

  • Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης «SARAJEVO WINTER»

Από το 1984, με παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις (Φεβρουάριος-Μάρτιος, www.sarajevskazima.ba

ΣΑΡΑΓΕΒΟ – ΔΙΑΜΟΝΗ

Η πόλη έχει πολλά ξενοδοχεία, ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά :

  • Hotel Europe, 5* ( Vladislava Skarica 5, Παλιά Πόλη). Ιστορικό ξενοδοχείο, άνοιξε το 1882 ως η 1η δομή φιλοξενίας του Σαράγεβου, με το παραδοσιακό Bečka Kafana (Viennese Café) για café, ποτό και φαγητό.

Μέρος της εσωτερικής αυλής του ξενοδοχείου είναι το παλιό πανδοχείο Tašlihan που κτίστηκε την ίδια εποχή με το Beistan’s Bezistan και εξυπηρετούσε το εμπόριο κατά την Οθωμανική περίοδο.

  • Hotel President Sarajevo, 4* (Bazardžani 1, Παλιά Πόλη, 100 μ. από τη Latin Bridge)
  • Guest House Emin (Obala Kulina bana 39 3/1,  Παλιά Πόλη)
  • TORUS Apartments (Obala Isa-bega Ishakovića 3, Παλιά Πόλη,  600 μ. από την Bascarsija)
  • Hotel Old Sarajevo (Bravadžiluk 38, Παλιά Πόλη,  https://hoteloldsarajevo.com
  • Hotel Grand Sarajevo, 3* (Muhameda Ef. Pandže 7, δίπλα στο Avez Tower, σε απόσταση 250 μ. από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, 3 km από την Bascarsija, www.hotelgrand.com )
  • Hotel Bistrik, 4* (Bistrik 34, Παλιά Πόλη, 500 μ. από την Bascarsija).
  • Spa Hotel Terme, 4* (Hrasnicka cesta 14, 400 μ. από το κέντρο του Σαράγεβου)

ΣΑΡΑΓΕΒΟ – ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

  • Εθνικό Πάρκο «Vrelo Bosne», η «Άνοιξη της Βοσνίας» Δημόσιο Πάρκο, με  πηγή του ποταμού Bosna, γέφυρες, λίμνες, πάπιες και café –εστιατόρια. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Igman, στην περιοχή Ilidža. στα περίχωρα του Σαράγεβου
  • Trebević – ΒουνόΠροστατευόμενη Περιοχή  (υψόμετρο 1.627 μ.) Είναι η κοντινότερη απόδραση από την πόλη γι’ αυτό αποτελεί δημοφιλή τόπο εκδρομών για τους κατοίκους. Πρόσβαση με το τελεφερίκ,  «Trebević Cable Car», από το Bistrik, στην αριστερή πλευρά της Miljacka (απόσταση με το τελεφερίκ  8΄ από κέντρο της πόλης)
  • Igman – Βουνό (υψόμετρο 1.510 μ.) Δημοφιλής προορισμός για ποδηλασία βουνού, με πολλά δασικά μονοπάτια για πεζοπορία, σκι κλπ.
  • Bjelasnica -Olympic Mountain Ski Cente (υψόμετρο 67 μ.) Βρίσκεται ΝΔ. του Σαράγεβου, δίπλα στο βουνό IGMAN, σε απόσταση 20’ από την πόλη. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Bjelasnica έγιναν οι 14οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόσβαση : μέσω του Hadzici ή του Krupac (κοντά στο αεροδρόμιο)
  • Johorina – Χιονοδρομικό Κέντρο (υψόμετρο 916 μ. ) Ανήκει στις Δειναρικές Άλπεις με ψηλότερη κορυφή την Ogorjelica. Είναι το 2ο ψηλότερο βουνό μετά το Bjelasnica και διαθέτει το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας καθώς και εδώ έγιναν αθλήματα από τους  14ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το βουνό ήταν πεδίο μάχης στον πόλεμο 1992-5 γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε τις νάρκες  (25 km ΝΑ. του Σαράγεβου, κοντά στην πόλη Pale,  μέσω του Ε761)
  • Καταρράκτες Skakavac. Τουριστικό αξιοθέατο, (βοσνιακά σημαίνει ακρίδα), ύψους 98 μ. μέσα σε δάσος, με café-εστιατόρια  (12 km Β. από Σαράγεβο, πρόσβαση με λεωφορείο,  taxi ή με τα πόδια)
  • Bijambare Nature Park. Πυκνό δάσος κωνοφόρων, γνωστό για το  συγκρότημα υπόγειων σπηλαίων, όπως το Σπήλαιο Gornja (ανώτερο σπήλαιο), το Σπήλαιο Srednja (το μεσαίο τμήμα, το πιο εντυπωσιακό, μήκους 470 μ.) και το  Σπήλαιο  Donja (το κατώτερο). Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Nišići και Krivajevići,  περιοχή του Δήμου Ilijaš, ΒΑ. του Σαράγεβου.
  • Βοσνιακές Πυραμίδες Βοσνιακή Πυραμίδα του Ήλιου. Είναι ένα σύμπλεγμα «πυραμίδων» δηλαδή λόφοι που μοιάζουν με πυραμίδες, ηλικίας 12.000 ετών, γνωστές ως  Πυραμίδα του Ήλιου, Πυραμίδα της Σελήνης κλπ.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Βρίσκονται κοντά στην πόλη Visoko, στα ΒΔ. του Σαράγεβου, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βοσνίας .Οι ντόπιοι συντηρούν το μύθο της «πυραμίδας» για λόγους καθαρά τουριστικούς. Η Πυραμίδα του Ήλιου είναι ένας λόφος σε σχήμα κώνου με 3 μέτωπα, το βόρειο, το ανατολικό και το δυτικό. Η Πυραμίδα της Σελήνης είναι σε τετραγωνισμένο σχήμα, από ψαμμίτη ύψους 190 μ. (Visoko, απόσταση 30 km από το Σαράγεβο).

  • Lukomir , παραδοσιακό χωριό (υψόμετρο 1.469 μ.) Είναι το ψηλότερο κατοικημένο χωριό της χώρας όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Είναι γνωστό για τον αυθεντικό τρόπο ζωής των κατοίκων, καθώς ζουν σε καλύβες και τρώνε ότι παράγουν. Θα βρείτε νερό από πηγή και οι λιγοστοί κάτοικοι θα σας προσφέρουν βοσνιακό café. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, από χωματόδρομο (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, 50 km από το Σαράγεβο, βουνό  Bjelašnica).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Επίσημη Γλώσσα : Βοσνιακή, Κροατική και Σερβική
  • Νόμισμα : ΒΑΜ (Βοσνιακό Μετατρέψιμο Μάρκο)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Διεθνές Αεροδρόμιο JP «Sarajevo», Kurta Schorka 36, προάστιο Ilidža, www.sarajevo-airport.ba (απέχει 10-12 km από το κέντρο της πόλης).

Εξυπηρετείται από τις δημόσιες γραμμές :

  • Trolleybus 103 : Trg AustrijeDobrinja (κάθε 5’ για αεροδρόμιο, διάρκεια περίπου 35’), αναχώρηση από Trg Austrije (Latin Bridge, περιοχή Bistrik)
  • Λεωφορείο 31Ε  : Vijećnica (Δημαρχείο) – Dobrinja (κάθε 15’ για αεροδρόμιο, διάρκεια περίπου 35’), αναχώρηση από Vijećnica (Δημαρχείο Παλιάς Πόλης) μέχρι στάση Dobrinja (σχετικά κοντά με το αεροδρόμιο και η πιο φθηνή μεταφορά από και προς αεροδρόμιο). Τα λεωφορεία εκτελούνται καθημερινά και συμπίπτουν με το χρονοδιάγραμμα πτήσεων.  Το εισιτήριο κοστίζει 5 BAM (μονή διαδρομή) ή  8 BAM  (με επιστροφή)
  • Gras, ο δημόσιος μεταφορέας στο Σαράγεβο, gras.ba
  • Το Trolleybus  του Σαράγεβου έχει 6 γραμμές: 101,102,103,104,107,108 και 30 σταθμούς. Οι γραμμές είναι :

Trolleybus 101 : Otoka – Trg Austrije

Trolleybus 102 : Otoka – Jezero

Trolleybus 103 : Trg Austrije – Dobrinja (κάθε 5’ για αεροδρόμιο, διάρκεια περίπου 35’)

Trolleybus 104 : Mojmilo – Trg Austrije (Latinska Ćuprija ή Latin Bridge, περιοχή Bistrik).

Trolleybus 107 : Dobrinja – Jezero

Trolleybus 108 : Dobrinja – Otoka

  • Τραμ

Γραμμές  : 1 , 2, 3 , 4 , 5 και 6. Τα περισσότερα περνούν από το Baščaršija και φτάνουν ως το Ilidža. Αν αγοράσετε το εισιτήριο από το περίπτερο θα δώσετε 1,60 ΒΑΜ , από τον οδηγό 1,80 ΒΑΜ.

  • Κεντρικός Σταθμός Λεωφορείων στο Σαράγεβο. Βρίσκεται κοντά στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό (3 km από το κέντρο)(Put života 2, τηλ .: +387 33213100),  www.busbosnia.com. Εξυπηρετεί τις περισσότερες γραμμές λεωφορείων προς την υπόλοιπη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σλοβενία ​​και τη Δ. Ευρώπη.
  • Κεντρικός Σταθμός Λεωφορείων στο Ανατολικό Σεράγεβο. Βρίσκεται στη θέση Lukavica, στο σταθμό Dobrinja ( Srpskih vladara 2, Istočno, τηλ: +387 57317377, 5 π.μ. -10 μ.μ.) Εξυπηρετεί λεωφορεία προς τη Σερβική Δημοκρατία,  τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
  • Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός του Σαράγεβου (βοσνιακά : Glavna željeznička stanica u Sarajevu). Trg  žrtava genocida u Srebrenici, 3 km από το κέντρο της πόλης, συνοικία Marijin Dvor, Σεράγεβο.
  • TAXI , sarajevotaxi.com.ba, τηλ.: +387 33660666, +387 33660970, +387 331515, Κινητό: +387 61230666, +387 61230970
  • Taxi από το Αεροδρόμιο : σε μικρή απόσταση από τον Τερματικό Σταθμό Β. Έναρξη ταξίμετρου: 1,50 ΒΑΜ, τιμή ανά χιλιόμετρο: 1,00 ΒΑΜ , ώρα αναμονής: 10 ΒΑΜ , άφιξη στο Αεροδρόμιο είναι δωρεάν (κόστος διαδρομής περίπου 15 ΒΑΜ). Αν δείτε ότι δεν υπάρχει ταξίμετρο σε λειτουργία θα πρέπει να διαπραγματευτείτε την τιμή (πριν επιβιβαστείτε)
  • Nextbike BiH. Περιήγηση με ποδήλατο (Zmaja od Bosne 47A, Σαράγεβο, τηλ, : +387 33282129) www.nextbike.ba. Θα το βρείτε σε πολλά σημεία της πόλης, όπως στο Alta Shopping Center, Importanne Centar, στην Zmaja od Bosne 47, στη Novi Grad Municipality, στο Centar Safet Zajko κλπ.
  • sarajevofunkytours.com Οργανωμένη ξενάγηση στην πόλη και εκδρομές στους κοντινούς προορισμούς (Besarina Čikma 5, Παλιά Πόλη Baščaršija, τηλ. : +387 62612612)
  • Sarajevo Hop on – Hop off Tours. Περιήγηση με ιδιωτικό λεωφορείο, εταιρεία City Sightseeing

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Τα παρακάτω χιλιόμετρα είναι κατά προσέγγιση :

  • Sarajevo Pale : 18 km
  • Sarajevo Banja Luca : 200 km
  • Sarajevo Bihac : 307 km
  • Sarajevo Jajce : 357 km
  • Sarajevo Mostar : 129 km
  • Sarajevo Dubrovnik : 238 km
  • Sarajevo Zagreb : 404 km

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *