Translation

Στα μουσεία του Δήμου Βόλου

Ελλάδα Θεσσαλία
  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ»

         

Το νέο Βυζαντινό Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις», του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο 2018 και είναι το 1ο Μουσείο της τοπικής Εκκλησίας.


Ξεχωρίζουν η μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας της Μακρινιτίσσης  (13ος αι.), σε δέηση (διαστ. 1,70 Χ0,63), που βρισκόταν από στον Ιερό Ναό τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου (1871-1934), ο οποίος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη αλλά έζησε περιπλανώμενος στο Βόλο και στα χωριά του Πηλίου, ιερές εικόνες, εκκλησιαστικά άμφια κλπ. Βρίσκεται ακριβώς στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Τηλέφωνο : 24280-90016, 6939 35343, ανοικτά : Παρασκευή –Σάββατο – Κυριακή : 10 π.μ. -6 μ.μ. και Δευτέρα- Πέμπτη : 10 π.μ.-4 μ.μ., γενική είσοδος : 2€, ομαδικό 1€,  http://makrinitsamuseum.gr .

  • ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Ιδρύθηκε το 1909 και στεγάζεται σε κτίριο που δώρισε ο Αλέξιος Αθανασάκης, από την Πορταριά. Βρίσκεται στην παραλία του Βόλου, στο πάρκο Αναύρου. Η 1η αρχαιολογική συλλογή του Μουσείο, που στάθηκε η αφορμή για την ίδρυσή του, χρονολογείται το 1891. Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται τη μυκηναϊκή περίοδο έως την όψιμη αρχαιότητα. Έχει 7 αίθουσες όπου τα εκθέματα δεν είναι σε γυάλινες βιτρίνες αλλά εκτίθενται σε άμεση επαφή με τον επισκέπτη. Αξίζει να δείτε τις επιτύμβιες ζωγραφικές στήλες, από τη Δημητριάδα, όπως η στήλη του Στρατώνικου, της Αρχιδίκης, της Ηδίστης (μια νέα μητέρα που πεθαίνει πάνω στη γέννα, 3ος αι. π.Χ.) καθώς και τη γραπτή επιτύμβια στήλη του Δημητρίου, τη στήλη από τη Φάλαννα, τη στήλη του Κινέα και της Φρασιμήδας, από το Βελεστίνο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το πήλινο γυναικείο ειδώλιο της μέσης νεολιθικής περιόδου (5η χιλιετία π.Χ.) όπου ο λαιμός είναι αρκετά ψηλός,  το πρόσωπο μοιάζει με πτηνό, οι ώμοι είναι στρογγυλεμένοι και το στήθος αρκετά μεγάλο.

Πολλά εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από τους προϊστορικούς οικισμούς Σέσκλο και Διμήνι.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο Αλέξιος Αθανασάκης γεννήθηκε το 1843 στην Πορταριά Πηλίου. Πολύ νέος (περίπου 30 χρονών) έφυγε για την Αίγυπτο, όπου δούλεψε σκληρά και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Όταν επέστρεψε πίσω στην Πορταριά, έδωσε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε ευεργεσίες και δωρεές. Μεταξύ άλλων  δωρεών, το 1908 χρηματοδοτεί την ανέγερση του νεοκλασικού κτιρίου, δηλαδή του σημερινού Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου. Τηλέφωνο Μουσείου : 24210-25285, 24210-24134.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

       

Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 2014. Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο, στην πρώην Καπναποθήκη Παπάντου, οδός Φερών 17, στη συνοικία Παλιά Βόλου. Στην αυλή του Μουσείου θα δείτε τμήμα της ανατολικής πλευράς του τείχους του Κάστρου. Στο ισόγειο, υπάρχει αίθουσα όπου γίνονται περιοδικές εκθέσεις και κάτω από αυτή την αίθουσα θα δείτε αγωγούς ομβρίων υδάτων, μεταβυζαντινών χρόνων (6ος -7ος  αι. μ.Χ.). Τηλέφωνο: 2421029878

  • ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΖΩΓΙΑ

Είναι γνωστό στο Βόλο ως το  «Κόκκινο Σπίτι», από το χρώμα που είναι βαμμένο εξωτερικά ή «Το Σπίτι με τα Τριαντάφυλλα». Το όμορφο σπίτι ανήκει στη ζωγράφο Χρυσούλα Ζώγια, η οποία γεννήθηκε το 1914 στο Βόλο. Μετά το θάνατό της δώρισε το σπίτι στο οποίο έζησε και εργάστηκε, στο Δήμο Βόλου. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Άνθιμου Γαζή και Βλαχάβα. Θα δείτε πάνω από 250 έργα της ζωγράφου, όπως προσωπογραφίες, σπίτια του Βόλου, σχέδια διαφόρων Ναών κ.ά. Επίσης εδώ υπάρχουν τα προσωπικά αντικείμενα της ζωγράφου, διάφορες σημειώσεις της, τα έπιπλα του σπιτιού κλπ. Τηλέφωνο : 2421029878, κατόπιν ραντεβού, είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΜΕΚΤΖΟΓΛΟΥ

Το Μεταξουργείο Ετμεκτζόγλου ιδρύθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας Βόλου(1924) από τους αδελφούς Γεώργιο και Αθανάσιο Ετμεκτζόγλου, με την επωνυμία «Υιοί Α. Ετμεκτζόγλου. Οι αδελφοί Ετμεκτζόγλου κατάγονταν από τη Μ. Ασία, από το Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας, όπου κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η σηροτροφία και η μεταξουργία. Εγκαταστάθηκαν στον Βόλο το 1924 και έκτισαν, με προσωπική εργασία, ένα μικρό αναπηνιστήριο κουκουλιών με 10 λεκάνες, το οποίο απασχολούσε 17 άτομα. Το 1928 λειτούργησε το νέο ατμοκίνητο εργοστάσιο στο κεντρικό διώροφο κτίσμα, στο οποίο εργάζονταν πάνω από 150 άτομα, στην πλειοψηφία τους εργάτριες κυρίως πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Το 1975, εγκαταστάθηκε στο ισόγειο του εργοστασίου υφαντήριο, το  οποίο λειτούργησε έως το 1991.

Το Μουσείο Μεταξουργίας λειτουργεί σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Νέας Ιωνίας Βόλου, η οποία στεγάζεται στο κτίριο του πρώτου αναπηνιστηρίου. Εδώ θα δείτε ένα μέρος από τον εξοπλισμό του εργοστασίου (1961-1991), όπως  ατμοκίνητα αναπηνιστήρια (υφαντουργεία), συσκευές αποξήρανσης και διαλογής, οι λέβητες και ο εξοπλισμός του μεταξουργείου.
Βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως και Καραμπατζάκη, Νέα Ιωνία Βόλου. Τηλέφωνο: 2421029878, 2421091077, είσοδος ελεύθερη.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΪΑΣ

Είναι ένα καλά σωζόμενο εργοστάσιο του είδους, το οποίο λειτουργούσε από το 1926-1978, ως Πλινθοκεραμοποιία «Ν & Σ Τσαλαπάτα». Σήμερα είναι ένα μοντέρνο Τεχνολογικό Μουσείο (2006), στο οποίο μπορείτε να δείτε δείγματα και φόρμες κεραμοποιίας.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

         

Πρόκειται για το παλαιό αρχοντικό της οικογένειας Κοντού (πρώην οικία Χατζηαναστάση). Εκτός από την ίδια την οικία, που αποτελεί νεότερο αρχιτεκτονικό μνημείο πηλιορείτικου αρχοντικού, το εσωτερικό του είναι γεμάτο από έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, γεννήθηκε το 1867 στη Βαρειά Μυτιλήνης. Επειδή ήταν αριστερόχειρας, στο σχολείο τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν, με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του και να στραφεί στη ζωγραφική. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν η φουστανέλα. Τη φορούσε συνέχεια και αυτό του κόστισε την ηρεμία και τη γαλήνη που αναζητούσε, καθώς και πάλι οι συγχωριανοί του τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο κα τον χλεύαζαν. Ευαίσθητος και πράος, μη μπορώντας να μείνει άλλο στο χωριό του στη Μυτιλήνη, φεύγει σε ηλικία 16 για τη Σμύρνη και μετά για τη Μακρινίτσα και το Βόλο. Το 1912 γνωρίζει τον Γιάννη Κοντό με και γυναίκα του Ασπασία όπου τον φιλοξένησαν σπίτι τους. Ο Κοντός, ήταν ένας μυλωνάς από το Βόλο, ο οποίος φέρθηκε στο Θεόφιλο τόσο καλά, που εκείνος για να του το ανταποδώσει του ζωγράφισε, με τα ωραιότερα του έργα, τους τοίχους του αρχοντικού του.

Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε για τον Θεόφιλο:  «Αληθινοί ελαιώνες επιτέλους, αληθινοί άνθρωποι, αληθινά πράγματα. Γι αυτόν, ισότιμα με το σώμα του Χριστού, υπάρχουν τα λιβάδια με τις ανεμώνες και τα λιόδεντρα που αφήνουν ανάμεσα στα δάχτυλα τους  να περάσει η θάλασσα». Ο Θεόφιλος επέστρεψε στη Μυτιλήνη όπου πέθανε στις 24 Μαρτίου 1934. Το αρχοντικό βρίσκεται στην Ανακασιά του Δήμου Ιωλκού. Τηλέφωνο : 24210-47340, 24210-49151, είσοδος ελεύθερη.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΤΣΟΥ ΜΑΚΡΗ

Είναι ένα Λαογραφικό Μουσείο όπου στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου Κίτσου Μακρή. Το κτίριο ανήκει από το 1989 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο. Ο λαογράφος, εκτός από τα δική του συλλογή, είχε 25 έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1867-1934), πολλά έργα του λαϊκού ζωγράφου, Νικόλαου Χριστόπουλου και 5 τοιχογραφίες λαϊκής – θρησκευτικής ζωγραφικής, των Παγώνιδων. Ο Ν. Χριστόπουλος (1880-1967), γεννήθηκε στα Πευκάκια Βόλου και έγινε γνωστός ως «ο ζωγράφος του ταρσανά», καθώς όλα του τα έργα είχαν θέμα τη θάλασσα και κυρίως τα καράβια. Βρίσκεται στην οδό Κίτσου Μακρή 38, Βόλος. Τηλέφωνο: 2421074369.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΗΛΙΟΥ – ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη. Κτίστηκε το 1844 και το κτίριο αποτελεί τυπικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το 1995, το αρχοντικό, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στο Μουσείο θα δείτε πάνω από 1500 εκθέματα λαϊκής ζωγραφικής, κυρίως σε τοιχογραφίες, πολλά  υφαντά, τοπικές φορεσιές, εκκλησιαστικά αντικείμενα, ιστορικά κειμήλια από την Επανάσταση του Πηλίου και τη Μάχη της Μακρυνίτσας (1878) κλπ. Επιπλέον, στο χώρο υπάρχουν τα προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών, έπιπλα, χαλιά, χρηστικά εργαλεία κ.ά. Βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Τηλέφωνο: 2421029878, 2428099505.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ

Περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές, κοσμήματα, υφαντά, χρηστικά αντικείμενα.

  • ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

Σε ένα διώροφο αρχοντικό (1864), του Δ. Ζούλια παρουσιάζονται πολιτιστικά και οικονομικά στοιχεία των επανεγκαταστημένων  Αιγυπτιωτών, στην Πορταριά. Θα δείτε αρχειακό υλικό του Δήμου Ορμινίου (μετέπειτα Κοινότητα Πορταριάς), αντικείμενα που διασώθηκαν από το πολυτελές ξενοδοχείο «Μέγα Θεοξένεια», αλλά και σπάνια βιβλία, φωτογραφίες, ενδύματα, σπάνιες δαντέλες, κεντήματα και υφαντά, φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού.

Το «Μέγα Θεοξένεια», κτίστηκε από τους πλούσιους Αιγυπτιώτες εμπόρους, αδελφούς Αθανασάκη. Οι ίδιοι, ως μέγα ευεργέτες, έδωσαν τα χρήματα για να ανεγερθούν πολλά κοινωφελή ιδρύματα, όπως το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Το ξενοδοχείο βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς, είχε 25 πολυτελή δωμάτια, εστιατόριο, σάλα για δεξιώσεις και γήπεδο τένις. Τα σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό ήταν από πορσελάνη Βαυαρίας και τα μαχαιροπίρουνα από ασήμι. Πελάτες του ξενοδοχείου ήταν πλούσιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί, Έλληνες και ξένοι, καθώς ήταν το πιο διάσημο των Βαλκανίων. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που το κατέστρεψαν οι Γερμανοί, παραμένει άδειο και ερειπωμένο. Τηλέφωνο: 2421029878, 2428099920.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Βόλου, στην οδό Λούλη 33 και Κρήτης. Περιλαμβάνει εκθέματα από δωρεές, όπως έργα του ζωγράφου Ν. Στουρνάρα (πίνακες εμπνευσμένοι από φωτογραφίες τις περιόδου 1941-1944), εικόνες της Κατοχής, εφημερίδες, προκηρύξεις, έγγραφα, χειρόγραφα ανταρτών. Τηλέφωνο : 2421029878, 2421021115, είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ» & ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ

Είναι ένα συγκρότημα 2 κτιρίων με κοινή αυλή, στο παλαιό υδροκίνητο ελαιοτριβείο και στην οικία της οικογένειας «Χατζηγιάννη», στην περιοχή Κατηχώρι. Σήμερα αποτελεί το Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας του Κατηχωρίου. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο κρασί, στο τσίπουρο και στο λάδι, με τα σχετικά μηχανήματα παραγωγής τους. Θα δείτε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο αλλά και αλέτρια, γεωργικά εργαλεία, άμβυκες για την απόσταξη του τσίπουρου, νταμιτζάνες, μετρητές, φιάλες και οτιδήποτε άλλο απαιτούνταν για την παραγωγή του κρασιού και του τσίπουρου. Τηλέφωνο: 2421029878, 2428090180, είσοδος ελεύθερη.

  • ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ονούφριου Βόλου. Είναι ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό (1985),  που έχει κηρυχθεί διατηρητέο κτίσμα, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα δείτε έργα τέχνης, σχέδια του κτιρίου, φωτογραφίες άλλων αρχοντικών της εποχής (19ου -20ου αι.) κλπ. Στην αυλή του αρχοντικού γίνονται διάφορες  πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν έρθετε στον Άγιο Ονούφριο αξίζει να επισκεφτείτε και το ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι. Τηλέφωνο: 2421029878, είσοδος ελεύθερη.

  • ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Σταγιατών και περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες του χωριού, έπιπλα και αντικείμενα του φωτογράφου Δ. Λέτσιου, εργαλεία παρασκευής λουκάνικου, δωρεά της οικογένειας Στράκα κ.ά. Ο χώρος λειτουργεί και ως Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Τηλέφωνο: 2421039644, 2421049436, είσοδος ελεύθερη.

 

 

  • ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ «ΔΡΑΚΕΙΑ 18-12-1943»

Στη Δράκεια (18 km από το Βόλο), έχει διαμορφωθεί ένας Χώρος Μνήμης, στον τόπο του μαρτυρίου, στην Κάτω πλατεία του χωριού, ως αφιέρωμα στους 115 άντρες του χωριού που εκτέλεσαν οι Γερμανοί, στις 18 Δεκεμβρίου 1943. Περιλαμβάνει το «Πορτρέτο της Δράκειας», το «Χρονικό της Εκτέλεσης», τους «Κύβους», το «Διαδραστικό Τραπέζι». Σύμφωνα με το χρονικό, οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 115 άντρες, ως αντίποινα για μια επίθεση ανταρτών που έγινε σε ομάδων Γερμανών μοτοσικλετιστών. Ολόκληρο το χωριό συγκλονίζεται, με τους κατοίκους να βασανίζονται από το πώς και το γιατί συνέβη σε εκείνους το κακό, χωρίς να φταίνε.

Την ημέρα αυτή, στη μνήμη των Πεσόντων γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, προβάλλεται σχετικό ντοκιμαντέρ, γίνονται ομιλίες και στο τέλος σερβίρεται καφές στην Κάτω πλατεία. Τηλέφωνο: 2421029878, είσοδος ελεύθερη.

  • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΡΑΚΕΙΑΣ

Στο παλαιό Κοινοτικό κατάστημα της Δράκειας θα δείτε παλαιά αντικείμενα οικιακής και επαγγελματικής χρήση που δώρισαν οι κάτοικοι στην Κοινότητα. Εδώ υπάρχει ένα πλήθος φωτογραφιών από την περίοδο 1920-1970.

  • ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εντομολογικό Μουσείο του δρ. Γεωπονίας, Αθανάσιου Κουτρούμπα, βρίσκεται στην οδό Αρ. Ζάχου 98 και Σικελιανού, στο Βόλο. Είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδοπτέρων, που ανήκουν σε περισσότερα από 35.000 είδη, υποείδη και φυλές. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα, όπως η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania Agrippina, της Ν. Αμερικής με άνοιγμα φτερών 37-40 εκ. Το Μουσείο εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα είδη. Tηλέφωνο : 6945296129 το πρωί και 24210-48556 το απόγευμα, κατόπιν ραντεβού.

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *