Translation

Στην Καλντέρα της Νισύρου

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Το ηφαίστειο της Νισύρου αποτελεί το νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας. Ο κεντρικός κρατήρας του ηφαιστείου αποτελεί τοπίο «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ανήκει στο πρόγραμμα NATURA 2000. Οι εκρήξεις που έγιναν πριν περίπου 55.000 και 45.000 χρόνια κατέστρεψαν το κεντρικό τμήμα του ηφαιστείου δημιουργώντας τον κρατήρα που βλέπουμε σήμερα, την καλντέρα του ηφαιστείου, με διάμετρο 4 χιλιόμετρα, τον πυθμένα που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν πριν 25.000 μέχρι 20.000 χρόνια αλλά το ηφαίστειο διατηρεί ενεργό το υδροθερμικού πεδίο, με θερμοκρασία περίπου 100ο C, στην επιφάνεια του πυθμένα της καλδέρας και περίπου 350ο C σε βάθος 1550 μ. Μεταξύ 30.000 και 15.000 χρόνια πριν δημιουργούνται στα δυτικό και στο μισό περίπου τμήμα της Καλδέρας μικροί λόφοι από λάβα, με ψηλότερο το λόφο του Προφήτη Ηλία (698 μ.). Σε βάθος 3.000 μ και 8.000 μ. το ηφαίστειο αποτελείται από μάγμα και θερμά πετρώματα τα οποία προκαλούν βίαιες υδροθερμικές εκρήξεις που εκδηλώνονται με συνεχή έξοδο αερίων και σεισμικής δραστηριότητα. Τα θερμά αέρια, που λέγονται «ατμίδες» αποτελούνται από υδρατμούς, διοξείδιο του άνθρακα και υδρόθειο, που προκαλεί τη χαρακτηριστική μυρωδιά στο χώρο.

Το 1873 και το 1888 έγιναν στη Νίσυρο δυο μεγάλοι σεισμοί που δημιούργησαν πολλούς υδροθερμικούς κρατήρες στο εσωτερικό της Καλδέρας, 10 στον αριθμό. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι ο Κρατήρας «Στέφανος», ο Κρατήρας «Φλέγεθρο» και οι Κρατήρες «Πολυβώτης» και «Μικρός Πολυβώτης». Ο Κρατήρας «Στέφανος», είναι ο μεγαλύτερος, δημιουργήθηκε από έκρηξη που έγινε πριν 6.000 χρόνια και είναι αυτός που επισκέπτεστε. Έχει διάμετρο 330 μ. και αποτελεί τον μεγαλύτερο, από τους υδροθερμικούς κρατήρες σε όλο τον κόσμο. Δυτικά του «Στέφανου», στην περιοχή του λόφου, υπάρχουν 6 ακόμα κρατήρες, μεταξύ αυτών το «Φλέγεθρο» και ο «Πολυβώτης» που δημιουργήθηκαν με τη σεισμική έκρηξη του 1873. Ο Κρατήρας «Μικρός Πολυβώτης» είναι ο τελευταίος που δημιουργήθηκε στο νησί, μετά το σεισμό που έγινε το 1887 ή 1888.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΗΡΑ «ΣΤΕΦΑΝΟΣ»

 • Λάκκοι με λάσπη στον πυθμένα. Η λάσπη έχει θερμοκρασία 100ο C και ο κάθε λάκκος έχει διάμετρο περίπου 1 μ. Δεν πρέπει να πλησιάζεται πολύ στα σημεία που βγαίνει η ζεστή λάσπη καθώς το έδαφος είναι πολύ μαλακό και ασταθές και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσετε και να προκαλέσετε στο σώμα σας σοβαρά εγκαύματα.
 • Πετρώματα και ρευστά. Τα πετρώματα του κρατήρα είναι εντυπωσιακά αλλά ιδιαίτερα καυστικά, δεν πρέπει να τα αγγίζεται γιατί με τα χέρια γιατί θα προκαλέσετε εγκαύματα και δεν πρέπει να τα ακουμπάτε με πανιά η άλλα ρούχα γιατί θα καταστραφούν.
 • Φουμαρόλες. Είναι τα σημεία από τα οποία γίνεται η διαφυγή ηφαιστειακών αερίων και θερμών νερών, από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε βάθος 1-2 km με θερμοκρασία 320 -360 C. Κατά την έξοδό τους, τα αέρια και οι υδρατμοί, έχουν θερμοκρασία 100ο C. Τα θερμά νερά περιέχουν εκτός από ικανή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και υδρόθειο, το οποίο δημιουργεί γύρω από τις φουμαρόλες, κρυστάλλους αυτοφυούς θείου. Αυτοί οι κρύσταλλοι, έχουν εντυπωσιακά χρώματα αλλά δεν κρατούν για πολύ την ομορφιά τους, γι αυτό μην τα καταστρέφεται. Θα εξατμιστούν ταχύτατα.

 • Ατμίδες. Είναι τα σημεία διαφυγής αερίων, στην ανατολική πλευρά του δαπέδου του κρατήρα «Στέφανος». Τα αέρια των ατμίδων, έχουν θερμοκρασία 100ο C και από το υδρόθειο που αναδύουν η ατμόσφαιρα στα σημεία της ατμιδικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα αποπνικτική. Επιπλέον, λόγω της θερμότητας το έδαφος είναι μαλακό και υποχωρεί εύκολα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος. Μην πλησιάζετε πολύ στα σημεία διαφυγής των αερίων.

ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

Οι συνεχείς σεισμικές εκρήξεις του ηφαιστείου και η συνεχής έξοδος θερμών αερίων υποδουλώνουν ότι το ηφαίστειο της Νισύρου είναι ενεργό. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 61 βαθμούς. Πρόκειται για ανάμειξη θαλασσινού και βρόχινου νερού με τα γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου θερμού ορίζοντα.

Τα σημεία αυτά είναι :

 • Αγία Ειρήνη. Δυτικά της Αγίας Ειρήνης υπάρχει θερμή πηγή, κύριο ρήγμα υδροθερμικών εκρήξεων του ηφαιστείου, με μέγιστη θερμοκρασία 40ο C.
 • Φάρος. Θερμή πηγή με θερμοκρασία 45ο C. Στο επίπεδο της θάλασσας σχηματίζεται λευκό αλάτι, σίδηρος και μαγνήσιο που χρωματίζουν τα γύρω πετρώματα με καφέ χρώμα.
 • Ακρωτήρια Λυές και Κατσούνη. Το νερό εδώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
 • Λουτρά, Μανδρακίου. Η οργανωμένη χρήση των θερμών πηγών του νησιού γίνεται  από τα «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΝΙΣΥΡΟΥ», στη θέση Λουτρά, 1,5 km από το Μανδράκι. Είναι φημισμένες οι θεραπευτικές της ιδιότητες στις ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματικές παθήσεις και παθήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος. Η θερμοκρασία της πηγής είναι 33ο C και η μέγιστη 46ο C και κατατάσσεται στις «ιαματικές υδροθειούχες αλιπηγές». Τελευταία γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι λουτροπηγές της περιοχής με πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης. (πληροφορίες τηλ. : 2242031284).

 • Θερμιανή. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του χωριού Πάλοι, δίπλα στο ξωκλήσι της Παναγίας Θεμιανής. Στην περιοχή, κατά την αρχαιότητα υπήρχαν εδώ Ρωμαϊκά Λουτρά, σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στα ερείπια στοάς των Αρχαίων Λουτρών.
 • Εμπορειός, 8 km από το Μανδράκι, στην είσοδο του χωριού, μια σπηλιά που αναδύει ατμούς, με θερμοκρασία 34-35°C.
 • Όρμος Αυλακιού. Τα νερά της είχαν χρησιμοποιηθεί για λουτροθεραπείες πριν εγκαταλειφθεί ο οικισμός. Το ζεστό νερό αναβλύζει σήμερα μέσα στη θάλασσα και η μέγιστη θερμοκρασία του είναι 61ο C.
 • Θέση Πυριά, όπου στην αρχαιότητα έβγαινε θερμός ατμός, και σημερα σώζονται ακόμα ο θάλαμος των ατμόλουτρων και οι βοηθητικοί χώροι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΙΑΜΟΝΗ

Η Νίσυρος βρίσκεται ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια, στο Αιγαίο Πέλαγος, στο κέντρο των Δωδεκανήσων. Το σχήμα του νησιού είναι σχεδόν σφαιρικό και στη μέση έχει το ηφαίστειο. Σύμφωνα με το μύθο, η Νίσυρος δημιουργήθηκε όταν ο θεός Ποσειδώνας απέσπασε, με την τρίαινα του, ένα κομμάτι από το νησί της Κω κατά την καταδίωξη του γίγαντα Πολυβώτη, την εποχή της Τιτανομαχίας. Ο γίγαντας Πολυβώτης θάφτηκε κάτω από το κομμάτι εκείνο και οι περιοδικές δονήσεις του νησιού δεν είναι τίποτε άλλο από το συνεχιζόμενο στήθος του τιτάνα που αγκομαχάει θαμμένος κάτω από τη γη. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ο Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης του νησιού κατά την αρχαιότητα, αλλά και τις στενές σχέσεις μεταξύ της Νίσυρου και της Κω.

Το νησί δεν είναι πολύ μεγάλο και η εμπορική και λοιπή κίνηση γίνεται στο Μανδράκι, που είναι η Χώρα και πρωτεύουσα της Νισύρου και το λιμάνι της. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα καφέ και εστιατόρια και εδώ είναι και η νυκτερινή ζωή του νησιού. Σε απόσταση 4 km ΒΑ. από το Μανδράκι, βρίσκεται ο οικισμός Πάλοι, όπου υπάρχει ένα μικρό λιμάνι-μαρίνα σκαφών, καφέ-εστιατόρια και μερικά καταλύματα. Άλλα χωριά του νησιού είναι το Εμπορειός ή Νιμποριό και λίγο πιο κάτω το χωριό Νικιά. Στην παραλία Παχιά Άμμος, θα δείτε κάποιους που έχουν κατασκηνώσει άτυπα.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΟΙ

Δημοτικός Ξενώνας «ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ», Μανδράκι, τηλ. : 2242031011-2, Ο ξενώνας λειτουργεί ως HOTEL «POLYBOTIS» και βρίσκεται υπό ιδιωτική εκμετάλλευση.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Νίσυρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με το Blue Star Ferries (11 ώρες). H εταιρία DODEKANISOS EXPRESS, έχει ταχύπλοα που συνδέουν τη Νίσυρο με τα γύρω νησιά, όπως Ρόδο, Χάλκη, Τήλο, Κω και Κάλυμνο. Επίσης μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς στην Κω, από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» και να μεταβείτε στη Νίσυρο με τα τουριστικά καραβάκια που εκτελούν μονοήμερες εκδρομές από την Καρδάμαινα της Κω προς το Μανδράκι της Νισύρου. Μετά μπορείτε να πάρετε τα δημοτικά λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν στο ηφαίστειο.

Τέλος υπάρχει και το τοπικό ferry «Παναγία Σπηλιανή», το οποίο παίρνει και αυτοκίνητα και συνδέει τη Νίσυρο με την Καρδάμαινα της Κω. Αναχωρεί από Καρδάμαινα στις 9:30 π.μ. και μετά αναχωρεί από το Μανδράκι της Νισύρου, στις 15:30. Τα σαββατοκύριακα και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει και το ferry «Princess Maria» που εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο με το «Παναγία Σπηλιανή». Η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόνο 1 ώρα.

ΜΑΝΔΡΑΚΙ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δήμος Νισύρου, Μανδράκι, τηλ.: 22420 31203, 2242031550

ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ TRAVEL – DIAKOMIHALIS TRAVEL, Μανδράκι, τηλ.: 2242031459, 6977735229, 6932006894, 6932006894

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

All rights reserved to Driverstories.gr