Translation

Στο υπέροχο χωριό Λαύκος, Νότιο Πήλιο

Ελλάδα Θεσσαλία

Το χωρίο Λαύκος, ανήκει στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, με έδρα την Αργαλαστή, Ν. Μαγνησίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μ. Απέχει από το Βόλο 54 km, δηλαδή περίπου 1 ώρα, διαμέσου της Επαρχιακής Οδού Αργαλαστή –Πλατανιά. Για το όνομα του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές, όμως η επικρατέστερη όλων αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη “γλαύκος” που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου.


Ο ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΥΚΟΣ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Σε απόσταση 6 km από το Λαύκο, στον Παγασητικό Κόλπο, βρίσκεται το παραλιακό χωριό Μηλίνα. Η Μηλίνα, εκτός από την πανέμορφη παραλία έχει και ένα μικρό λιμανάκι για ψαρόβαρκες, αλλά μπορούν να δέσουν και τα τουριστικά σκάφη. Άλλες παραλίες, στη συνέχεια του Παγασητικού, είναι Μαύρη Πέτρα, Κουκουλαίικα, Μαραθιάς, Αύρα. Στη συνέχεια και προς τα Ν., ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, στον Κόλπο Τρικερίου, μπορούμε να φτάσουμε στο χωρίο Τρίκερι  και Αγία Κυριακή.

ΜΗΛΙΝΑ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΗΛΙΝΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Για όσους έχουν δικό τους σκάφος, απέναντι από τις ακτές της Μηλίνας, βρίσκεται  το νησάκι Αλατάς, ή  Γαλάτεια. Το όνομά του οφείλεται στις αλυκές που υπήρχαν στην απέναντι ακτή. Το νησί είναι στενόμακρο, με ωραίες παραλίες, πλούσια βλάστηση και την Ι. Μονή Αγ. Σαράντα.

ΚΟΛΠΟΣ ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού εμφανίστηκαν στα τέλη του 15ου αι., οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στην ρεματιά της Παλιόβρυσης, φοβούμενοι τους Τούρκους επιδρομείς και τους πειρατές. Στην συνέχεια, καθώς τα χρόνια περνούσαν και συνθήκες άλλαζαν άρχισαν να αυξάνονται οι κάτοικοι του χωριού, οι όποιοι επέκτειναν τις κατοικίες τους  σε διάφορα σημεία του χωριού, δημιουργώντας το σημερινό Λαύκο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Στην περιοχή της Μηλίνας υπήρχε η αρχαία πόλη Ολιζών, στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται 3 km Ν, στη σημερινή θέση «Παλιόκαστρο». Η πόλη, υπολογίζεται ότι κατοικήθηκε τουλάχιστον από τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα  δείχνουν ότι υπήρχε κατοίκηση από την προϊστορική περίοδο. Η αρχαία Ολιζών, που συγκαταλέγεται στις πολύ σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας, αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα καθώς συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο, μαζί με τη Θαυμακία και τη Μεθώνη. Τοποθετείται σύμφωνα με τους μελετητές στη συγκεκριμένη θέση, η οποία καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση από τον Παγασητικό κόλπο έως και το Αιγαίο και εκτιμάται ότι διέθετε δύο λιμάνια.

Η περιοχή αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο από το 1963, με Υπουργική απόφαση και προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Γύρω από την αρχαία πόλη θα δείτε αρκετούς τάφους, πιθανώς από κάποιο παλαιότερο νεκροταφείο. Στη θέση «Βίγλα», στην περιοχή του χωριού Τρίκερι, σώζονται σήμερα τα ερείπια  οικισμού, πιθανόν των βυζαντινών-μεσαιωνικών χρόνων. Εδώ υπήρχε Κάστρο με τείχη και Ακρόπολη, της αρχαίας πόλης, η οποία ήταν κτισμένη σε αυτό το στρατηγικό σημείο. Από αυτό το σημείο οι κάτοικοι μπορούσαν να ελέγχουν ολόκληρο τον Παγασητικό, έως  τη Σκιάθο και την Εύβοια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο Λαύκος είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή, που επιλέγετε από αυτούς που ψάχνουν το ανεξερεύνητο, το μοναδικό και την καλή ποιότητα ζωής.

Αποτελεί προορισμό και ησυχαστήριο ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων.

Καλντερίμια, περπατήστε στα δρομάκια του χωριού και θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών.

 

ΛΑΥΚΟΣ

 

Πετρόκτιστες βρύσες, όπως η βρύση «Χατζή ή Χατζόβρυση» (1800), η βρύση «Τουλούμπα» (1910) και η βρύση στην κεντρική πλατεία (1994).

ΒΡΥΣΗ «ΧΑΤΖΗ»

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΡΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος, του Ιωάννη Δροσίτη, ψήνει ακόμα ψωμί και φαγητό στα ξύλα.

Παλαιά Αρχοντικά, ξεπροβάλουν από κάθε σημείο του χωριού, τα οποία διατηρούνται έως σήμερα.

Παραδοσιακά καφενεία, στην κεντρική πλατεία υπάρχει το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας(1975). Επτά γενιές της οικογένειας Φορλίδα έχουν περάσει από αυτό το καφενείο. Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε ένα χάνι, στον πάνω όροφο του καφενείου. Σε αυτό είχαν διαμείνει μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Δελμούζος. Σήμερα το χάνι δεν λειτουργεί αλλά ο κ. Μανώλης θα σας σερβίρει  παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει τη γοητεία του χθες, αναλλοίωτη, στο πέρασμα των χρόνων. Το χειμώνα όλοι μαζεύονται γύρω από τη ξυλόσομπα και το καλοκαίρι στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΟΙΚ. ΦΟΡΛΙΔΑ

 

  • Λαογραφικό Μουσείο, περιλαμβάνει αντικείμενα και χρηστικά εργαλεία από τα παλαιά χρόνια.
  • Φάμπειο Μουσείο (2005), λειτουργεί στο παλαιό δημοτικό σχολείο, με έργα του Λαυκιώτη, γλύπτη και εικαστικού μνημειακής ζωγραφικής, Θανάση Φάμπα (1922-2011), φτιαγμένα από λευκό πηλιορείτικο μάρμαρο.

ΦΑΜΠΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  • Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης», στεγάζεται στο διώροφο Νεοκλασικό Αρχοντικό του 1890. Διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από σπάνια και πολύτιμα ραδιόφωνα, από όλο τον κόσμο, τα οποία δώρισε στο χωριό ο Γερμανός φιλέλληνας Βίλφρεντ Σεπς. Ο Αντώνης Ταβάνης(1988-2006)καταγόταν από το Λαύκο και ήταν αυτοδίδακτος γλύπτης- εικαστικός.
  • Μουσική Σχολή «Δημήτριος Φάμπας», βρίσκεται σε λειτουργία 16 χρόνια.Ο Δημήτρης Φάμπας (1921-1996) ήταν διάσημος, διεθνώς, σολίστας κλασσικής κιθάρας και συνθέτης μουσικής. Η κόρη του Εύα Φάμπα, κιθαρίστα, συνεχίζει το έργο του πατέρα της.
  • Μοντελοδρόμιο (2008), στην περιοχή Πρ. Ηλίας, του ντόπιου ερασιτέχνη και κατασκευαστή αερομοντέλων, Γεωργίου Τσιάμη.

ΜΟΝΤΕΛΟΔΡΟΜΙΟ

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ο Λαύκος, με τις πανέμορφες εκκλησίες, οι περισσότερες μέσα στη φύση, αποτελεί δημοφιλή γαμήλιο προορισμό, καθώς πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν το χωριό για τον γάμο τους, από Ελλάδα και εξωτερικό. Για να τελέσετε το μυστήριο του γάμου σας εδώ,  μπορείτε να επιλέξετε μια από τις παρακάτω  εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή.

  • Γενέσιο της Θεοτόκου (1887). Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού,  κτισμένη στη θέση παλαιότερης εκκλησίας (1756), τύπου βασιλική, με μεγάλο γυναικωνίτη. Θαυμάστε στο εσωτερικό το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Δ. Φάμπα και τις αγιογραφίες του ντόπιου ζωγράφου Αν. Τσαμασφύρου, ο οποίος μαθήτευσε στο Άγιον Όρος. Εντυπωσιακό είναι το νεότερο καμπαναριό της και τα δυο αιωνόβια κυπαρίσσια που στέκουν δίπλα της.

Ι.Ν.ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

  • Αγίας Παρασκευής, (100 ετών). Μια πανέμορφη μικρή εκκλησία, τύπου βασιλική, με τρούλο και χαγιάτι, στα Δ του χωριού με απίστευτη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • Αγίου Νικολάου ο εν Βουναινίς,(1820), ξωκλήσι. Το εξωκκλήσι απέχει 1 ώρα από το Λαύκο, προς το χωριό Πλατανιάς. Είναι τύπου βασιλική με χαγιάτι. Βρίσκεται σε υπέροχο σημείο, σχεδόν κρυμμένο μέσα στους ελαιώνες  και προσφέρεται για πεζοπορία.
  • Προφήτης Ηλίας, ξωκλήσι. Βρίσκεται στην άκρη του χωριού, στο υψηλότερο σημείο με πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Είναι τύπου βασιλική, με τρούλο και χαγιάτι.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

  • Παναγία Μεσοπορίτισσα ή Μοναστηράκι, ξωκλήσι. Βρίσκεται στο μονοπάτι από το Λαύκο προς τη Μηλίνα και είναι τύπου βασιλική με τρούλο.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΣΟΠΟΡΙΤΙΣΣΑ

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Ο Λαύκος ενδείκνυται και για θρησκευτικό τουρισμό καθώς το χωριό παραμένει ζωντανό όλο το χρόνο. Αξίζει να επισπευτείτε τα εξής μοναστήρια:

  • Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Λαύκου, στη θέση «Κωτίκι», 8 km από το Λαύκο. Χτίστηκε από τον πρωτομάστορα  Δήμο Ζηπανιώτη το 1795 με δαπάνη του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη. Ο Στέργιος Μπασδέκης ήταν από μεγάλη οικογένεια κλεφταρματωλών του Πηλίου, με τεράστια συμβολή στον αγώνα του Έθνους για την απελευθέρωση. Γεννήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου και πέθανε το 1800. Η δράση του χρονολογείται το 1760.  Μια παλιά συνήθεια ήταν οι πρωτοκαπετάνιοι να χτίζουν πολλές εκκλησίες, μοναστήρια, βρύσες και κοινωφελή ιδρύματα. Εκτός από την Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου,  με δαπάνη επίσης του Μπασδέκη έγινε και η Ι.Μ. Πάου Αργαλαστής.

Στο μοναστήρι (εσωτερικά και εξωτερικά) μπορείτε να θαυμάσετε τα λιθανάγλυφα έργα του γλύπτη Μίλιου (μέσα 18ου αι.). Ο γλύπτης ήταν μαθητής του μάστορα Ζηπανιώτη. Τα έργα του υπάρχουν σε πολλές Μονές και αποτελούνται από επιγραφές, ανθρώπινες μορφές σκαλισμένες σε μάρμαρο, πουλιά, ψάρια, λουλούδια, παραστάσεις διαφόρων σκηνών αλλά και υπέρθυρα.  Η τελευταία του δουλειά ήταν τα λιθανάγλυφα της Ι.Μ. Παναγίας Λαμπηδόνος καθώς μετά τα ίχνη του χάθηκαν. Στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου, στην είσοδο της εκκλησίας, θαυμάστε το λιθανάγλυφο έργο του Μίλιου, όπου δείχνει τον Στέργιο Μπασδέκη να σκοτώνει μια γυναίκα.  Γύρω από το Καθολικό της Ι.Μονής, υπό μορφή φρουρίου, είναι κτισμένοι οι βοηθητικοί χώροι του μοναστηριού και τα κελιά. Γιορτάζει στις 2 Μαΐου, όπου είναι η ημέρα Κοίμησης του Αγίου Αθανασίου.

 

                          Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

  • Ι.Μ. Πάου Αργαλαστής. Είναι ένα μικρό μοναστήρι με θολωτή οροφή. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε αλλά το τέμπλο, οι αγιογραφίες και το μαρμάρινο υπέρθυρο είναι φτιαγμένα το 1778.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών γίνονται στο Λαύκο με τη συμβολή των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Δράση».

  • Έκθεση λουλουδιών, πραγματοποιείται κάθε άνοιξη. Είναι ευκαιρία να αγοράσετε γλάστρες με καμέλιες και γαρδένιες, δημισμένες στο Πήλιο.
  • Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στις 25-26 Ιουλίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πανηγύρι του χωριού με ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί στην πλατεία του Λαύκου.
  • Πανηγύρι στο Γενέσιον της Θεοτόκου, τριήμερο, στις 8, 9 & 10 Σεπτεμβρίου
  • Πανηγύρι Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου, πραγματοποιείται διήμερο 1 -2 Μαΐου. Από την παραμονή, 1η  Μαΐου, οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται στην τράπεζα του μοναστηριού όπου ετοιμάζουν το παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό, μαγειρίτσα κοκκινιστή και γίδα κοκκινιστή με ρύζι. Το απόγευμα, μετά τη λιτάνευση της ιερής εικόνας με τη συνοδεία ντόπιων και επισκεπτών ακολουθεί φαγητό στις τρείς τραπεζαρίες της Ι.Μ. Οι επισκέπτες, φέρνουν μαζί τους φαγητά και ψήνουν κρέατα γύρω από το μοναστήρι, σε αυτοσχέδιες ψησταριές. Μετά το φαγητό με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, από ντόπιους οργανοπαίχτες στήνεται χορός μέχρι το πρωί.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, η ημέρα ξεκινά με την λειτουργία στην εκκλησία του μοναστηριού. Στην συνέχεια, οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν καφέ και γλυκά στους επισκέπτες. Ακολουθεί το μεσημεριανό φαγητό και στην συνέχεια η επιστροφή της εικόνας στην κεντρική εκκλησία του Λαύκου, το Γεννέσιον της Θεοτόκου.

  • Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου ο εν Βουναινίς, στις 9 Μαΐου.Το πρωί, ανήμερα της γιορτής του, μετά τη Θεία Λειτουργία, οι ντόπιοι ψήνουν φαγητά στον περιβάλλοντα χώρο και στη συνέχεια με τη συνοδεία οργανοπαιχτών, στήνουν χορό. Το γλέντι κορυφώθηκε στην κεντρική πλατεία του Λαύκου, γύρω στις 20.00  το απόγευμα, με τραγούδια και χορούς.
  • Το «Αντάμωμα Πολιτισμών», γίνεται κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, στην πλατεία του Λαύκου. Η ιδέα του Ανταμώματος Πολιτισμών γεννήθηκε από τα μέλη του Π. Σ. Λαυκιωτών η « Δράση».

Φέτος, στις 16-17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο  Αντάμωμα Πολιτισμών, στην πλατεία του Λαύκου. Οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν 2 ημέρες με τη συμμετοχή 12 χορευτικών, με σκοπό τη διάδοση του πολιτισμού.

 

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΥΚΟΥ

 

  • Σεμινάριο “Ευεξία & Αποτοξίνωση” με την Nature Seminars. Πραγματοποιείται στο Λαύκο και περιλαμβάνει πεζοπορία στα καλντερίμια, παρατήρηση της χλωρίδας του Πηλίου, με τα εξαιρετικά βότανα και φυτά του βουνού και βιωματικό σεμινάριο Βοτανολογίας.

ΦΑΓΗΤΟ – ΚΑΦΕΣ

Μπορείτε να καθίσετε στη μεγάλη πλατεία του χωριού, κάτω από τα 9 πλατάνια και το κυπαρίσσι, όπου ανάμεσα στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού θα απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Υπάρχουν 4 ταβέρνες πάνω στην πλατεία και μια λίγο πιο κάτω. Ζητείστε να δοκιμάσετε τα γνωστά πηλιορείτικα πιάτα, όπως το σπετζοφάι (λουκάνικο και πιπεριές), κεφτέδες σπετζοφάι, το μπουμπάρι (ψιλοκομμένα εντόσθια με ρύζι), τσιγαριστά χόρτα με αυγά, ριγανοκεφτέδες, χορτόπιτες, πιπερόπιτες, χειροποίητα ζυμαρικά, μυρωδάτες σαλάτες με ντόπια ρίγανη, κρίταμο και πηλιορείτικα τσιτσίραβλα (βλαστάρια αγριοφυστικίας σε ξύδι).  Δοκιμάστε γλυκό του κουταλιού, από μήλο και φιρίκι Πηλίου, γλυκό του κουταλιού κάστανο, σύκο, κεράσι και τις χειροποίητες μαρμελάδες.  Μη ξεχάσετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με τα γνωστά 25αράκια μπουκαλάκια τσίπουρου, καθώς για χρόνια η εμπορία του τσίπουρου ήταν αποκλειστικό προνόμιο της Θεσσαλίας. Για πιο μοντέρνες καταστάσεις υπάρχει το καφέ-μπαρ «ΜΥΛΟΣ», που σερβίρει καφέ, ποτά και μεζέδες, μέχρι αργά το βράδυ.

Στο εστιατόριο «Μάγδα», εκτός από το ωραίο φαγητό, θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την ξεχωριστή συλλογή της ιδιοκτήτριας, από ποδιές που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Όπως μας λέει η Μάγδα, όλα ξεκίνησαν από μια ποδιά που της έφεραν δώρο οι φίλοι της από το Λονδίνο. Αργότερα, κάποιοι άλλοι φίλοι, της έφεραν μια ποδιά δώρο από την Ολλανδία. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η ιδέα της «Συλλογής από Ποδιές», που τώρα αριθμός τους φτάνει στις 80 ποδιές, περίπου, από διάφορα μέρη, όπως Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Ασία, Αμερική. Οι ποδιές συνεχώς αυξάνονται και η Μάγδα στοχεύει να μπει στο Βιβλίο Γκίνες.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Ποδηλασία, μπορείτε να πάρετε το ποδήλατό σας και να περιηγηθείτε στα δρομάκια του χωριού.
  • Πεζοπορία, να περπατήσετε στα καλντερίμια του χωριού ή μέσα από τους αγροτικούς δρόμους, ανάμεσα στις ελιές και τα πλατάνια. Παρατηρείστε την ξεχωριστή βλάστηση του Πηλίου διασχίζοντας το χαραγμένο μονοπάτι που υπάρχει από το Λαύκο προς τη Μηλίνα. Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών» θα σας καθοδηγήσουν στο μεγάλο δίκτυο μονοπατιών της περιοχής.

ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ

Υπάρχουν δύο καλντερίμια που ενώνουν τη Μηλίνα με το Λαύκο, το βόρειο (που περνά από το Μοναστηράκι) και το νότιο (από το Γλά). Χρειάζεστε λίγο παραπάνω από 1 ώρα για να ανηφορίσετε από την παραλία της Μηλίνας στην πλατεία του Λαύκου και άλλο τόσο, για να επιστρέψετε από το παλαιό καλντερίμι, προς την παραλία, κάνοντας δηλαδή μια κυκλική διαδρομή. Η διαδρομή είναι εύκολη, κατάλληλη για όλους, ακόμα και για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το περπάτημα.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΑΥΚΟΣ – ΜΗΛΙΝΑ

 

Πληροφορίες για τη διαδρομή :

Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο
Απόσταση : 7,1 χλμ. (με επιστροφή)
Διάρκεια : 2,5 ώρες (με επιστροφή)
Υψόμετρο: από 0 μ. (Μηλίνα) – 300 μ. (Λαύκος)
Σήμανση: Στρογγυλά Πινακιδάκια
Πόσιμο Νερό : ΝΑΙ (Παναγιά Μεσοσπορίτισσα)

 

ΚΥΚΛΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΑΥΚΟΣ – ΜΗΛΙΝΑ

 

  • Ιππασία, στα μονοπάτια των «Κενταύρων» ή στο παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού. Διοργανώνονται, από τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών, εκδρομές 1 ώρας ή και περισσότερο, με άλογα για αρχάριους ή μη, όπου οι ιππείς  έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη φύση, να καλπάσουν μέσα στο νερό και να γνωρίσουν τα γύρω χωριά.
  • Αναρρίχηση, υπάρχει το ορειβατικό πεδίο «Μικρό», όπου πραγματοποιείται με συνοδεία επαγγελματιών του είδους.
  • Πικ-Νικ, μπορείτε να φάτε στη φύση, κάτω από τις ελιές και τα πλατάνια, μετά την ποδηλασία και την πεζοπορία σας. Σε όλα τα ξωκλήσια μπορείτε να  καθίσετε να ξαποστάσετε  και να επιστρέψετε στο χωριό αργά το βράδυ.
  • Παρατήρηση της φύσης, μέσα από τα σεμινάρια βοτανολογίας που πραγματοποιούνται εδώ αλλά και μόνοι σας καθώς το βουνό προσφέρεται για τους λάτρεις της φύσης.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Υπάρχουν αρκετά καταλύματα στο Λαύκο, κτισμένα σύμφωνα την με παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου.

ΞΕΝΩΝΑΣ «FYLOMA»

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τον πέτρινο Ξενώνα «FYLOMA», ο οποίος στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό του 1865. Είναι χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον, από έμπειρους ντόπιους τεχνίτες, οι οποίοι διατήρησαν ένα μεγάλο μέρος των αρχικών δομικών υλικών, όπως τις πέτρες και τα ξύλινα δοκάρια. Θαυμάστε την παλαιά ξύλινη σκάλα, τον ξυλόφουρνο στην κουζίνα, την παλαιά ξύλινη αυλόπορτα και την πόρτα εισόδου.

 

ΠΑΛΑΙΑ ΞΥΛΙΝΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ

Ο Ξενώνας «FYLOMA» αποπνέει μια αυθεντική αίσθηση του παρελθόντος καθώς όλα τα δωμάτια έχουν πέτρινους τοίχους, ξύλινα δοκάρια, ξύλινο πάτωμα, τζάκι, παραδοσιακά έπιπλα, χαλιά και αντικείμενα. Διαθέτει 5 δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ «FYLOMA»

Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα χειροποίητο πηλιορείτικο πρωινό, στο παράσπιτο του ισογείου, στην αυλή ή στο μπαλκονάκι του Β΄ ορόφου, με θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο. Σας περιμένουν σπιτικές πίτες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, καφές, αρωματικό τσάι Πηλίου και το χειμώνα αχνιστός τραχανάς.

Το απόγευμα μπορείτε να απολαύσετε καφέ, αναψυκτικό ή ντόπιο μπρούσκο κρασί και τσίπουρο στην αυλή, στο μπαλκόνι ή στους εσωτερικούς χώρους.

Ο Ξενώνας λειτουργεί όλο το χρόνο και πραγματοποιεί  ειδικές τιμές σε ομάδες όπως σύλλογοι, περιπατητές, φυσιολάτρες, ορειβάτες, ομάδες yoga κτλ, εκτός από την υψηλή περίοδο, δηλαδή από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιδιοκτήτρια του Ξενώνα «FYLOMA»,  Άρτεμης Σκαροπούλου : ” Ο επισκέπτης θέλουμε να αισθάνεται σα στο σπίτι του”.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Ψωμί από τον ξυλόφουρνο, τοπικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Υπάρχει ένα κατάστημα με την επωνυμία «Συλλογή Ζαφειρίου Store» όπου θα βρείτε, βότανα, μέλι, αρωματικά σαπούνια λαδιού, χειροποίητα δώρα και ρούχα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δημοτικό γρ. Αραγαλαστής, τηλ. : 2423054990

Hotel Fyloma, Λαύκος Πηλίου, τηλ. : +30 2423065660, www.fyloma.com, [email protected], www.facebook.fyloma.com

www.lafkos.gr

www.natureseminars.gr, τηλ.: 6949193152

www.facebook.com/Mύλος-Cafe, τηλ.:2423065840

Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών,«I.Φ.Ο.Μ.», τηλ.: 6981176160, www.ifom.gr

walking-pilion.blogspot.com

 

 

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *