Translation

Τήνος, εναλλακτικές δραστηριότητες, περιήγηση στα ορεινά χωριά

Χωρίς κατηγορία

Στο νησί της Τήνου έχει καταγραφεί ένα μεγάλο Δίκτυο Μονοπατιών, 270 km, από τα οποία τα 120 km είναι Μονοπάτια Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα ορεινά χωριά της Τήνου.


Πληροφορίες, Δήμος Τήνου, τηλ. : 22833 60100,  www.dimostinou.eu και για τα Χαρτογραφημένα Μονοπάτια Τήνου,  www.tinostrails.gr.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Τα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια περνούν μέσα από ορεινά χωριά, από εύφορες κοιλάδες, δίπλα στις πέτρινες πεζούλες των χωραφιών ή ακολουθούν τον παλιό αμαξιτό δρόμο του νησιού.

Ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές, σύμφωνα με το Δήμο Τήνου, είναι:

  • Φαλατάδος-(Μυρσίνη)-Μαγνανάρι-Πλατύ-Λιβάδα-Ακτή Λιβάδας
  • Ξινάρα-Ξώμπουργο-Κουμάρος-Σκαλάδος-Κρόκος-(Περάστρα)-Λουτρά-(Κάμπος-Ταραμπάδος-Σμαρδάκιτο)
  • Μονή Κεχροβουνίου-Μουντάδος-Σπεράδος-Τριπόταμος-Ξώμπουργο-Καρυά-Τζάδος- Μονή Κεχροβουνίου
  • Κιόνια-(Χατζιράδος)-Κτικάδος-Σμουρδιά-Βαρύ-Πόλες-Χώρα
  • Φαλατάδος-Καθλικάρος-Βώλαξ-Γρίζα-(Σκλαβοχώρι)-Αγάπη
  • Στενή-Ποταμιά-Μαρούλη-Λυχναφτιά
  • Μυρσίνη (Αλμασούρια ή Άγιος Ισίδωρος)-Προφήτης Ηλίας-Κορυφή Τσικνιά
  • Δύο Χωριά-Μανταλού-Μονή Φανερωμένης-Κουναρές-(Αγία Βαρβάρα)-Άγιος Σώστης
  • Καρδιανή-(Όρμος Γιαννάκη)-Υστέρνια-(Όρμος Υστερνίων)-Πύργος-(Πάνορμος)-Μαρλάς-Μαμάδος
  • Καλλονή-(Καρκάδος)-Αετοφωλιά-Κόρης Πύργος-Σταυριά-Μονή Καταπολιανής-Πλατειά-(Πύργος-Αγία Τριάδα)-Ρόχαρη
  • Κιόνια-Αγία Μαρίνα-Καρδιανή-(Άγιος Μηνάς)-Β’Εύρεση-Υστέρνια
  • Αρνάδος-Μονή Κεχροβουνίου-Βάνη-Διράφια-Κόκκινα-Μαρμαριές-Χώρα (Μονή Αγίας Παρασκευής)

TINOS RUNNING EXPERIENCE

The Ultimate Managed Hosting Platform

Κάθε χρόνο, αρχές Ιουνίου, πραγματοποιούνται οι αγώνες, ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ (21 Km),  TINOS FUN RUN (5 km) και TINOS FUN RUN (10 km). Περιλαμβάνει επίσης τους αγώνες, TINOS KIDS RUN (900 μ.), για παιδιά και το SPECIAL RUN (100 μ.), για ΑΜΕΑ.

Στους αγώνες έχει συμπεριληφθεί και το Τηνιακό Μονοπάτι :

Τριπόταμος – Μουντάδος – Βακέτα – Χώρα Τήνου (6,5 km, διάρκεια 3,5 ώρες, εύκολη διαδρομή). Οι νικητές παίρνουν ως βραβείο ένα πιστό αντίγραφο μεταλλίου των αγώνων «ΤΗΝΙΑ 1895», σε ανάμνηση των αγώνων «Τήνια» του 1895. Στο τέλος διοργανώνεται Pasta Party με τοπικά φαγητά, από τις γυναίκες του νησιού, ντόπιο κρασί, ρακί και νησιώτικο γλέντι . Πληροφορίες : www.tinosrunningexperience.gr και Εμπορο-επαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου.

THNOS CHALLENGE

  • Ο Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος, Tinos Challenge, περιλαμβάνεται στο Cyclades Trail Cup, που γίνεται κάθε χρόνο (συνήθως το Δεκέμβριο ή αρχές Ιανουαρίου. Πληροφορίες : https://cycladestrailcup.com και www.tinos-challenge.com , τηλ. : 6941508016.

ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΝΟΥ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ

Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στο βραχώδη λόφο Εξωμβούργο η Ξωμπούργο (640 μ.). Το Κάστρο του Ξώμπουργου, βρισκόταν πάνω σε αυτό το γρανιτένιο βράχο. Όταν οι Τούρκοι, έκαψαν ολοσχερώς την πόλη, που είχε αναπτυχθεί εντός του Κάστρου, οι λιγοστοί κάτοικοι που απέμειναν, δημιούργησαν έναν καινούργιο οικισμό,  έξω από το Κάστρο (ιταλικά : borgo), το Ξώμπουργο.

Για αναρρίχηση :

Στο βράχο του Ξώμπουργου, σε γρανίτη καλής ποιότητας, που περιλαμβάνει τοίχους, σχισμές, αρνητικά, στέγες, γεωμετρικά δίεδρα κλπ. Έχουν ανοιχτεί 55 μικρές διαδρομές «μιας σχοινιάς» και 7 διαδρομές «δύο σχοινιών», με βαθμό δυσκολίας που κυμαίνεται από 5a έως 7b+, με κύριες δυσκολίες στο 6a-6c. Όλες οι διαδρομές είναι πλήρως εξοπλισμένες, με ανοξείδωτα βύσματα – κρίκους που τοποθετήθηκαν με χρήση ρητινών. Ο βράχος του Ξώμπουργου έχει ύψος 640 μ. και βρίσκεται στη μέση του Ν. τμήματος του νησιού.

Για πεζοπορία :

Υπάρχει μονοπάτι που περνάει μέσα από τα χωριά : Ξινάρα- Ξώμπουργο-Κουμάρος-Σκαλάδος-Κρόκος-(Περάστρα)-Λουτρά-(Κάμπος-Ταραμπάδος-Σμαρδάκιτο).

  • ΜΟΥΝΤΑΔΟΣ

Βρίσκεται στην πλαγιά του Κεχροβουνίου, σε απόσταση 8 km από τη Χώρα, Γραφικό χωριό, με λευκά παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια και ένα πέτρινο γεφύρι. Από το Μουντάδο καταγόταν ο ζωγράφος και χαράκτης Ιωάννης Πλατύς ή Πλατής (1833 –  1928).

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Τ1 : Χώρα-Ξώμπουργο-Μουντάδος-Χώρα (13,1 km)

  • ΚΟΥΜΑΡΟΣ

Μικρός μεσαιωνικός οικισμός, με λιγοστούς κατοίκους, σε απόσταση 10 km από τη Χώρα. Το Θέατρο Κουμάρου είναι γνωστό για τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Μ4Α : Αγάπη-Σκλαβοχώρι-Σκαλάδος-Κουμάρος (4,6 km).

  • ΛΟΥΤΡΑ

Βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά, 11 km από τη Χώρα.

     Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Μ4Β : Περάστρα-Κώμη-Ταραμπάδος-Λουτρά (6,3 Km).

  • ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ – ΣΠΕΡΑΔΟΣ

Ο Τριπόταμος, είναι κτισµένος  ανάµεσα σε 3 ποταµούς, κάτω από το βράχο του Ξώμπουργου. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι του δρόμου που οδηγεί προς Πάνω Μέρη, Κάτω Μέρη και Έξω Μέρη, σε απόσταση μόλις 4 Km από τη Χώρα. Το χωριό ξεχωρίζει για τα καμαροσκέπαστα σοκάκια, με τη δαιδαλώδη μορφή τους που θυμίζουν κάστρο. Στον Τριπόταμο λειτουργεί  το Τυροκοµείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου (grotinos.gr, τηλ. :  2283 021184) με τοπικά προϊόντα Τήνου, όπως γάλα, γραβιέρα, μυζήθρα, «Τυράκι», βούτυρο κλπ. και αλλά και εργαστήρι αγγειοπλαστικής.

Το διάσημο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής της Τήνου «ΧΑΛΑΡΗΣ Α.Ε.» βρίσκεται στον Τριπόταμο. Δοκιμάστε  αμυγδαλωτά Τήνου, «Μαντολάτο του Χάλαρη», «τσιμπητή» (το γνωστό «λυχναράκι» με τυρί Τήνου) κλπ.  (www.halarisgroup.com ,τηλ. : 22830 21152)

Ο Σπεράδος, είναι μικρός οικισμός, με λιγοστά σπίτια, που ανήκει στον Τριπόταµο.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Τ1Β : Τριπόταμος- Σπεράδος-Μουντάδος (1,9 km) ή το παραδοσιακό λιθόστρωτο μονοπάτι, Τριπόταμος (Σμουρδιά) – Χώρα.

  • ΞΙΝΑΡΑ

Ορεινό χωριό, κτισμένο κάτω από το λόφο του Ξώμπουργου. Στο μικρό Θέατρο της Ξινάρας, πραγματοποιούνται καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

  • ΚΑΡΔΙΑΝΗ

Χωριό με πλούσια βλάστηση, παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια και εξαιρετική θέα στον Όρμο Γιαννάκη. Η Καρδιανή φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα, προς τον Όρμο Γιαννάκη (Καρδιανής).

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Ε1 :Όρμος Γιαννάκη- Καρδιανή-Υστέρνια-Όρμος Υστερνίων Όρμος Γιαννάκη (14,2 km)

  • ΥΣΤΕΡΝΙΑ ή ΙΣΤΕΡΝΙΑ

Βρίσκεται 3 km μετά την Καρδιανή και 23 km Δ. της Χώρας του νησιού. Το όνομα Υστέρνια οφείλεται, κατά μία εκδοχή, στο ύστερος = τελευταίος, καθώς το χωριό ήταν το τελευταίο που έφτανε κάποτε ο αμαξιτός δρόμος. Κατά μία άλλη εκδοχή,  από το κιστέρνα= δεξαμενή, που τελικά έγινε Ιστέρνια. Το χωριό υπήρξε το 2ο πιο σημαντικό κέντρο μαρμαροτεχνίας στο νησί, μετά τον Πάνορμο, γι’ αυτό τα σπίτια έχουν πολλές μαρμάρινες διακοσμήσεις.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Ε1Α : Υστέρνια -Πλατιά – Πύργος (2,7 km).

  • ΠΥΡΓΟΣ

Ο Πύργος  είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και θα το βρείτε στα ΒΔ. του νησιού, μετά τα Υστέρνια.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Ε2 : Πύργος – Πάνορμος-Ρόχαρι -Πλατιά – Πύργος (5,8 km).

  • ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ

Είναι το 2ο μεγαλύτερο χωριό του νησιού και απέχει 11 km από τη Χώρα. Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή ρακής και κρασιού.

Για οινοτουρισμό :

Το Οινοποιείο «Volacus Wine», με βιολογικούς αμπελώνες, βρίσκεται στη θέση Γάρδαρη, Φαλατάδος (απόσταση3,5 Km, μετά  από το χωριό), τηλ. : (+30) 6978 485671, ανοικτά από 1η  Ιουνίου- 10 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη- Κυριακή ώρες,  18:00 -20:00, κατόπιν συμφωνίας, https://www.volacuswine.gr .

Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά σε ένα τοπίο γεμάτο γρανιτένιους βράχους, τους «volakes».

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Μ2 : Βώλαξ-Φαλατάδος-Μυρσίνη-Βώλαξ (8,7 km).

  • ΒΩΛΑΞ

Εντυπωσιακό ορεινό χωριό, κτισμένο στα 284 μ., γεμάτο στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους, τους «βώλους». Θα φτάσετε από τον παρακαμπτήριο δρόμο, 1 km μετά το χωριό Κουμάρος. Στο χωριό, ακόμα και σήμερα, οι κάτοικοι, ασχολούνται και με την καλαθοπλεκτική. Ζητήστε να δείτε τα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής του Αντώνη, του Λουδοβίκου Σιγάλα κλπ. Στο μικρό υπαίθριο Θέατρο του Βώλαξ, το καλοκαίρι, διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, παιδικές παραστάσεις  με Καραγκιόζη, ομιλίες κλπ.

Για bouldering :

Αναρρίχηση σε χαμηλούς βράχους χωρίς σχοινιά, στο χωριό Βώλαξ.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένα μονοπάτια :

Μ2 : Βώλαξ-Φαλατάδος-Μυρσίνη-Βώλαξ (8,7 km),

Μ4 : Βώλαξ-Αγάπη-Περάστρα-Εξώμπουργο-Βώλαξ  (12,1 km) και

Μ2Α : Γρανικοί Σχηματισμοί-Γεωδιαδρομή (1 km).

  • ΚΩΜΗ

Βρίσκεται στην Κοιλάδα του Λιβαδιού, 12 km από τη Χώρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού. Εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, με λευκά σπίτια, δρομάκια με καμάρες, πέτρινες δημόσιες βρύσες, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Μ4Β : Περάστρα-Κώμη-Ταραμπάδος-Λουτρά (6,3 km).

  • ΑΓΑΠΗ – ΣΚΛΑΒΟΧΩΡΙ

Η Αγάπη είναι από τα πιο παλιά χωριά της Τήνου και απέχει μόλις 2 km από το χωριό Κώμη. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα παραδοσιακά καμαροσκέπαστα δρομάκια και τις φυσικές πηγές.

Το Σκλαβοχώρι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 200 μ. Ο μεγάλος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, (1842 – 1900) γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι Τήνου, από γονείς χωρικούς. Τα σκίτσα που έφτιαχνε με κάρβουνο, που απεικόνιζαν χωρικούς σε αγροτικές δουλειές, ζώα, φυτά κλπ, βρίσκονται στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο  μονοπάτι Μ4Α : Αγάπη-Σκλαβοχώρι-Σκαλάδος-Κουμάρος  (4,6 km)

  • ΚΑΛΛΟΝΗ – ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ – ΚΑΡΚΑΔΟΣ

Η Καλλονή βρίσκεται στα Β. του νησιού, στην Κοιλάδα του Λιβαδιού, στα Κάτω Μέρη. Το παλιό της όνομα ήταν Κελ(λ)ιά, ίσως από τα κελιά των μοναχών που υπήρχαν στο Μοναστήρι της Αγίας Υπακοής (Αγιά Πακλή). Παραδοσιακό χωριό, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και περιστεριώνες. Η Καλλονή συμμετέχει στο Tinos Food Paths, τη Γιορτή Γαστρονομίας που γίνεται το Μάιο στο νησί  (πληροφορίες www.tinosfoodpaths.gr ).

Η Αετοφωλιά είναι ένα μικρό χωριό, στα ΒΔ. του νησιού, κτισμένο σε υψόμετρο 114 μ. Το χωριό είναι γνωστό για την παράδοση της κεραμικής τέχνης γι’ αυτό το Σεπτέμβριο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κεραμικής (πληροφορίες, Σύλλογος Αετοφωλιανών). Επίσης έχει δημιουργηθεί Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου (ανοικτά από Ιούλιο-Σεπτέμβριο).

Το χωριό Καρκάδος βρίσκεται μετά την Καλλονή, σε απόσταση 13,5 km από τη Χώρα. Θα δείτε την εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα (1854), με το καμπαναριό έχει πάρει κλίση, γνωστή και ως «Η Μικρή Πίζα της Ελλάδας».

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Μ5 : Καλλονή-Αετοφωλιά-Καλλονή (4,7 km) ή από τον παλιό δρόμο : Αετοφωλιά Καρκάδος – Καλλονή.

  • ΚΑΜΠΟΣ

Είναι κτισμένο σε μια εύφορη κοιλάδα, κοντά στο χωριό Ταραμπάδος. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε απόσταση 6 km τη Χώρα. Θα δείτε επίσης το Μουσείο Κώστα Τσόκλη (2011), του γνωστού εικαστικού, στο παλιό δημοτικό σχολείο (www.tsoclismuseum.gr, τηλ. : 22830 51009, ανοικτά από 1η Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου, εκτός Τρίτης, 10 π.μ.-2 μ.μ. και 6 μ.μ.-9 μ.μ.και τη Μεγάλη Εβδομάδα).

  • ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ

Είναι κτισμένο στην εύφορη κοιλάδα, όπως και το χωριό Κάμπος και απέχει 7,5 km από τη Χώρα. Το χωριό, από τα πιο παλιά του νησιού, φημίζεται για τους 20 διατηρητέους περιστεριώνες του, μοναδικά δείγματα τηνιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκονται διάσπαρτα στην κοιλάδα και θα φτάσετε εκεί περπατώντας από το λιθόστρωτο μονοπάτι (διάρκεια 20’).

  • ΠΟΤΑΜΙΑ

Απέχει 13 km από τη Χώρα και είναι κτισμένο σε εύφορη κοιλάδα. Κάποτε εδώ λειτουργούσαν νερόμυλοι, λόγω των πολλών νερών.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Τ3 : Ποταμιά-Λυχναφτιά (παραλία)-Ποταμιά (7,8 km) ή εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που φτάνει στην παραλία Σάντα Μαργαρίτα.

  • ΣΤΕΝΗ

Βρίσκεται στα ΒΑ. του νησιού, στα Πάνω Μέρη, σε υψόμετρο 410 μ.  Το χωριό δημιουργήθηκε από τη σταδιακή συνένωσή δυο μικρότερων οικισμών, το Καμάρι και το Σποράδο. Είναι το 4ο μεγαλύτερο χωριό του νησιού και θα βρείτε εστιατόρια-καφέ και πολλά καταστήματα.

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Μ1 : Στενή-Καρυά-Ξώμπουργο-Στενή (8,3 km) και τα παλιά μονοπάτια, Στενή -Ποταμιά- (Μαρούλη)- Σάντα Μαργαρίτα (παραλία),  Στενή -Ποταμιά- Λυχναφτιά (παραλία), και το μονοπάτι που οδηγεί προς την κορυφή του Τσικνιά (713 μ.).

  • ΑΡΝΑΔΟΣ

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ., στα Α. της Μονής Κεχροβουνίου, 7 km από τη Χώρα. Ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα καμαροσκέπαστα δρομάκια και την ιστορική κρήνη (1823),στην πάνω πλατεία. Στο Εκθεσιακό –Πολιτιστικό  Κέντρο Αρνάδου, πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  • ΤΡΙΑΝΤΑΡΟΣ

Μεγάλο χωριό, οργανωμένο, με μικρά σοκάκια, σκαλάκια, καμάρες και ένα παραδοσιακό λιοτρίβι.

  • ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ

Βρίσκεται στη ΝΑ. πλευρά του Κεχροβουνίου, σε υψόμετρο 450μ.,  9 Km ΒΑ. από τη Χώρα. Από εδώ θα έχετε ωραία  θέα προς, τη θάλασσα και τα γύρω νησιά Οι οικισμοί «Απάνω Χωριό» και «Κάτω Χωριό» ενώθηκαν σε Δύο Χωριά. Το χωριό έχει πολλές πηγές όπως η «Κάτω Ξυνάρι», με τον αιωνόβιο πλάτανο (1885). Η φαρδιά μαρμαρόστρωτη σκάλα, με τα 100 σκαλοπάτια, οδηγεί στην πλατεία του χωριό, με το καφενείο «Στο Καπάκι».

Για πεζοπορία :

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Τ2 : Άγιος Ιωάννης Πόρτο (παραλία)-Δύο Χωριά-Άγιος Σώστης- Άγιος Ιωάννης Πόρτο (12,5 km) και παραδοσιακό μονοπάτι, ΑρνάδοςΜοναστήρι ή ΑρνάδοςΤριαντάρος.

  • ΚΤΙΚΑΔΟΣ -ΚΙΟΝΙΑ

Το Κτικάδος είναι ένα παραδοσιακό χωριό µε ωραία θέα στα παραθαλάσσια Κιόνια. Θα δείτε επίσης την παλιά βρύση µε τις πέτρινες πλύστρες.

Για πεζοπορία :  

Χαρτογραφημένο μονοπάτι Τ1Α : Χώρα-Κιόνια-Κτικάδος-Κυρά Ξένη (μοναστήρι στον Πάνορμο)

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *