Translation

Τήνος, εναλλακτικές δραστηριότητες

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

2ος ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ 2017 – 2o TINOS CHALLENGE, στα πλαίσια του Cyclades Trail Cup 2017.

ΗΜΕΡΑ 1η : ΟΡΜΟΣ ΥΣΤΕΡΙΩΝ – ΧΩΡΙΟ ΥΣΤΕΡΙΩΝ

2ο Vertical Race, Ανάβαση Κάθετου Χιλιόμετρου. Σάββατο 2-12-17, ώρα 13:00, απόσταση 1,5 km, με 325 μ. θετική ανάβαση.

ΗΜΕΡΑ 2η : ΟΡΜΟΣ ΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ

Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος. Κυριακή 3-12-17, ώρα 08:30, απόσταση διαδρομής 20 km, υψομετρική ανάβαση 1.000 μ. Η εκκίνηση είναι από τη Μονή Ιεράς Καρδιάς προς τα χωριά Βωλάξ και Αγάπι, περνώντας μέσα από 14 χωριά του νησιού.

ΗΜΕΡΑ 2η : ΜΟΝΗ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος. Κυριακή 3-12-17, απόσταση διαδρομής 4 km, κυκλική, από τη Μονή Ιεράς Καρδιάς προς τους οικισμούς Κουμάρο, Λουτρά και Ξιναρά.

CYCLADES TRAIL CUP 2017

Ο Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος, Tinos Challenge 2017 περιλαμβάνεται στο Cylades Trail Cup 2017 και οι αθλητές που θα τερματίσουν και τις 2 ημέρες (vertical + 20km) θα λάβουν βαθμούς πρωταθλήματος.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

Ο λόφος Εξώμβουργου βρίσκεται στη μέση του Ν. τμήματος του νησιού και έχει ύψος 640 μ. Ο βράχος είναι από καλής ποιότητας γρανίτη και η αναρρίχηση έχει ποικιλία καθώς γίνεται σε τοίχους, σχισμές, φλύδες, αρνητικά, στέγες, γεωμετρικά δίεδρα κλπ. Έχουν ανοιχτεί 55 περίπου μικρές διαδρομές «μιας σχοινιάς» και 7 διαδρομές «δύο σχοινιών», με βαθμό δυσκολίας που κυμαίνεται από 5a έως 7b+ με κύριες δυσκολίες στο 6a-6c. Όλες οι διαδρομές είναι πλήρως εξοπλισμένες, με ανοξείδωτα βύσματα – κρίκους που τοποθετήθηκαν με χρήση ρητινών. Η αναρρίχηση στο νησί της Τήνου μπορεί να γίνει σχεδόν όλες τις εποχής, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Έχει καταγραφεί ένα δίκτυο μονοπατιών, 270 km από τα οποία τα 120 km είναι μονοπάτια Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, κυρίως στα ορεινά χωριά της Τήνου.

  • .ΔΙΑΔΡΟΜΗ  1η :  Φαλατάδος – Μυρσίνη – Μαγγανάρι – Πλατύ – Λιβάδα – Φάρος Λιβάδας.

Το μονοπάτι είναι κυρίως λιθόστρωτο και η διαδρομή γίνεται δίπλα σε ποτάμι.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ  2η :  Ξινάρα – Ξώμπουργο – Κουμάρος – Σκαλάδος – Κρόκος – Σμαρδάκιτο – Ταραμπάδος – Κάμπος – Λουτρά – Περάστρα.

Το μονοπάτι είναι αρκετά μεγάλο και κουραστικό. Ανηφορίζει μέχρι το χωριό Κρόκος και μετά αρχίζει να κατεβαίνει. Στο χωριό Σμαρδάκιτο υπάρχει πηγή που αναβλύζει δροσερό νερό. Από τα Λουτρά μέχρι την Περάστρα η διαδρομή γίνεται μέσα από πέτρινα γεφύρια και λιθόστρωτα μονοπάτια.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η  : Μονή Κεχροβουνίου – Μουντάδος – Σπεράδος – Τριπόταμος – Ξώμπουργο.

Η διαδρομή έχει αρκετή δυσκολία λόγω της υψομετρικής διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των δυο λόφων. Στο χωριό Μουντάδο υπάρχει πηγή με καθαρό νερό για να δροσιστείτε.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4η : Κιόνια – Χατζηράδος – Κτικάδος – Σμουρδιά – Βαρύ – Πόλες – Χώρα.

Η διαδρομή γίνεται μέσα από τους αγρούς και είναι μέτριας δυσκολίας.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5η : Φαλατάδος (Καθλικάρος) – Βωλάξ – Γρίζα – Σκλαβοχωριό – Αγάπη.

Το χωριό Βωλάξ με τους εντυπωσιακούς πέτρινους όγκους σας περιμένει για να ξαποστάσετε στην κεντρική πλατεία.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6η :  Μυρσίνη – Προφήτης Ηλίας – Κορυφή Τσικνιά.

Από το χωριό Μυρσίνη και ακολουθώντας το μονοπάτι «Ξωκόπι» φτάνετε στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του νησιού που είναι βουνό Τσικνιά.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7η : Στενή – Ποταμιά – Μαρούλη – Λυχναφτιά. 

Το μονοπάτι της διαδρομής είναι πέτρινο και μέσα από το λιθόστρωτο γεφύρι «Τάρταρης» και τον «Νερόμυλο» αρχίζετε να κατηφορίζετε προς την παραλία της Λυχναφτιάς.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8η : Δύο Χωριά – Μανταλού – Φανερωμένη – Κουνάρες – Άγιος Ιωάννης Πόρτο.

Η διαδρομή είναι εύκολη, κατηφορική, μέσα από αγρούς και καλλιέργειες.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9η :  Καλλονή – Αετοφωλιά – Κόρης Πύργος – Σταυριά – Μονή Καταπολιανής – Πλατειά – Πύργος.

Η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη, δύσκολη και κουραστική, μέσα από ανηφορικά μονοπάτια και απότομες πλαγιές.

  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10η : Καρδιανή – Υστέρνια – Όρμος Υστερνίων – Βερναρδάδος – Πύργος – Μαρλάς – Μαμάδος.

Η διαδρομή είναι παράλληλη με την Ε.Ο. Υστερνίων.

Εκτός από αυτές τις διαδρομές υπάρχουν και πολλές άλλες μικρότερες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να γνωρίσετε περπατώντας τις ομορφιές της Τήνου.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ

Το Εξώμβουργο ή Ξώμπουργο είναι ο λόφος – βράχος όπου ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη της Τήνου. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην εποχή του Χαλκού, όταν κτίζεται το Κυκλώπειο τείχος του Ξώμπουργου. Τα ερείπια του Κάστρου που υπάρχουν στη κορυφή του λόφου κτίστηκε το 1207 από τα αδέλφια Ανδρέα και Ιερεμία Γκίζη, όταν κατέλαβαν το νησί. Από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν να οχυρώσουν το βράχο και να χτίσουν εκεί το σημερινό φρούριο.

Το «Κάστρο της Αγίας Ελένης», όπως λέγεται πήρε την ονομασία  του από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπήρχε στην κορυφή του. Μέχρι και τον τελευταίο απόγονο των Γκίζηδων, το 1390, το Κάστρο της Τήνου φημιζόταν για την οχύρωση του και την ασφάλεια που παρείχε στους κατοίκους του νησιού.

ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΔΙΑΝΗ

Χωριό με πλούσια βλάστηση, παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια και εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Θα δείτε το Λαογραφικό Μουσείο, την εκκλησία Γενέθλιο της Θεοτόκου (Κιουράς) και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Νότια του χωριού έχουν βρεθεί, μετά από ανασκαφές (1923) που έγιναν από την Αρχαιολογική Ιταλική Σχολή, 6 τάφοι της Γεωμετρικής Περιόδου.

ΧΩΡΙΟ ΥΣΤΕΡΝΙΑ ή ΙΣΤΕΡΝΙΑ

Βρίσκεται 3 km μετά το χωριό Καρδιανή και το όνομά του οφείλεται κατά άλλους στο ύστερος – Υστέρνια ή κιστέρνα, δεξαμενή Ιστέρνια. Εδώ θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα. Στο χωριό θα δείτε το Μουσείο Ιστερνιωτών Καλλιτεχνών, με όμορφα γλυπτά και τους Μύλους Υστερνίων, που αποτελούν διατηρητέο μνημείο. Στο χωριό Υστέρνια γεννήθηκε ο Ιερώνυμος Κοτσώνης (1905-1988), θεολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με το όνομα Ιερώνυμος Α΄ την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών, το σπίτι του οποίου υπάρχει ακόμα στο χωριό.

ΧΩΡΙΟ ΚΟΥΜΑΡΟΣ

Μικρός μεσαιωνικός οικισμός, με λιγοστούς κατοίκους και ωραία θέα στις βόρειες ακτές του νησιού. Απέχει 10 km από τη Χώρα και θα δείτε την εκκλησία του Σωτήρα Χριστού, όπου στις 6 Αυγούστου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού και το παλαιό Μοναστήρι της Αγίας Αγγέλας, ιδρύτριας της Σχολής Ουρσουλίνων, στην είσοδο του χωριού. Το Θέατρο Κουμάρου είναι γνωστό για τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις.

ΧΩΡΙΟ ΒΩΛΑΞ ή ΒΟΛΑΚΑΣ

Ορεινό χωριό γεμάτο ογκόλιθους από όπου πήρε και το όνομά του από τις πέτρες, Βόλακες. Θα φτάσετε από τον παρακαμπτήριο δρόμο, 1 km μετά το χωριό Κουμάρος. Στην εκκλησία του χωριού, Παναγία Καλαμάν την Πέμπτη του Πάσχα γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Δίπλα από την εκκλησία δημιουργήθηκε το 1999, η σπηλιά της «Παναγίας των Χαρίτων», ένα ιερό προσκύνημα με ένα εντυπωσιακό σιδερένιο άγαλμα της Παναγίας, έξω από τη σπηλιά. Εδώ οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλαθοπλεκτική γι αυτό θα δείτε πολλά ψάθινα καλάθια, για όλες τις χρήσεις. Στο μικρό υπαίθριο θεατράκι το καλοκαίρι διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα.

ΧΩΡΙΟ ΚΩΜΗ

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού και απέχει 12 km από τη Χώρα. Εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, με λευκά σπίτια, δρομάκια με καμάρες, πέτρινες δημόσιες βρύσες, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες και παραδοσιακά καφενεία και έναν πλινθόκτιστο ξυλόφουρνο.

Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, με το βοτσαλωτό προαύλιο κάθε μεγάλη Παρασκευή, πριν την περιφορά του Επιταφίου μια γυναίκα και ένας άντρας του χωριού αναπαριστούν τα Θεία Πάθη του Εσταυρωμένου και της Παναγίας. Η εκκλησία γιορτάζει στις 29 Αυγούστου όπου στην πλατεία του Πλάτανου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με πολύ φαγητό και χορό. Στην Κώμη, στο τέλος της άνοιξης, γίνεται η «Γιορτή της Αγκινάρας», η οποία φυτεύεται εδώ από το 1949.

ΧΩΡΙΟ ΑΓΑΠΗ ή ΑΓΑΠΙ

Ορεινό χωριό με αρκετή βλάστηση που απέχει 2 km από το χωριό Κώμη. Είναι από τα πιο παλαιά χωριά της Τήνου και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα παραδοσιακά καμαροσκέπαστα δρομάκια και τις φυσικές πηγές. Θα δείτε την καθολική εκκλησία του Αγίου Αγαπητού και το Λαογραφικό Μουσείο.

ΧΩΡΙΟ ΛΟΥΤΡΑ

Βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά και απέχει 11 km από τη Χώρα της Τήνου. Θα δείτε το κτιριακό συγκρότημα της πρώην Σχολής Ουρσουλίνων, το οποίο είναι επισκέψιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το Λαογραφικό Μουσείο των Ιησουιτών Μοναχών. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιγνάτιο όπου ανήμερα της γιορτής του, στις 31 Ιουλίου, διοργανώνεται από το Σύλλογο Λουτρών μεγάλο πανηγύρι.

ΧΩΡΙΟ ΞΙΝΑΡΑ ή ΞΥΝΑΡΑ

Είναι ορεινό χωριό κτισμένο στο λόφο του Εξώμβουργου. Εδώ βρίσκεται η Καθολική Μητρόπολη Νάξου – Τήνου, αφιερωμένη στην Παναγία του Ροδαρίου και εντός της στεγάζεται το κτίριο με το Αρχείο των Καθολικών Τήνου (ΑΚΤ), με σπάνιο υλικό για την ιστορία του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα. Η ορθόδοξη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πέτρο και Παύλο. Στο μικρό θεατράκι της Ξινάρας το καλοκαίρι πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις.

ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΠΟΣ

Απέχει από τη Χώρα 6 km και είναι κτισμένο στο κέντρο του νησιού, σε μια εύφορη κοιλάδα δίπλα στα χωριά Κώμη και Καλλονή. Θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, με τη βοτσαλωτή αυλή, μοναδικό δείγμα Τηνιακής λαϊκής τέχνης και την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, κτισμένη το 1770, προς τιμή της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Αικατερίνης Α΄, με ένα εντυπωσιακό τέμπλο. Ο Κάμπος είναι η γενέτειρα της Αγίας Πελαγίας, της μοναχής που είδε σε όραμα (1823) τον τόπο όπου ήταν θαμμένη η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στο πρώην δημοτικό σχολείο του Κάμπου στεγάζεται το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, του Έλληνα εικαστικού. Εκτός από τις αναφορές στο έργο του καλλιτέχνη εδώ γίνονται περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια σχετικά με την τέχνη, την ιστορία  κ.ά. Στο χωριό διατηρείται και προβάλλεται ως αξιοθέατο το παλαιό πλυσταριό που χρησιμοποιούσαν παλιά για το πλύσιμο των ρούχων. Επίσης στον Κάμπο διοργανώνεται η «Γιορτή Μελιού», το 1ο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, κατά την οποία παρασκευάζονται πάνω από 12.000 γλυκά με μέλι, για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες.

ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗ ή ΚΕΛΙΑ

Βρίσκεται στην κοιλάδα του Λιβαδιού και πήρε το όνομα Κελιά από τα παλαιά κελιά των μοναχών που υπάρχουν στο μοναστήρι Αγία Υπακοή. Θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία, τη μεγαλύτερη της Τήνου, με τη βοτσαλωτή αυλή.

ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΚΑΔΟΣ

Βρίσκεται δίπλα στη Καλλονή και θα δείτε την εκκλησία του Σωτήρα, με το καμπαναριό να γέρνει απότομα γι αυτό και το χωριό λέγεται και «Μικρή Πίζα».

ΧΩΡΙΟ ΑΡΝΑΔΟΣ

Γραφικό μεσαιωνικό χωριό, 7 km από τη Χώρα, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική σπιτιών και με μικρά δρομάκια όλο καμάρες. Θα δείτε την εκκλησία της Ανάληψης (1600) και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με παλιές εικόνες και βιβλία.

ΧΩΡΙΟ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ

Είναι ένα μεσαιωνικό χωριό που απέχει 7,5 km από τη Χώρα. Το χωριό φημίζεται για τους 20 διατηρητέους περιστεριώνες του, μοναδικά δείγματα Τηνιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκονται στην κοιλάδα και θα φτάσετε εκεί περπατώντας από το λιθόστρωτο μονοπάτι (διάρκεια 20 λεπτά).

ΜΟΝΗ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Βρίσκεται στο Εξώμβουργο Τήνου και αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας. Το 1663 οι Μοναχοί του Τάγματος των Ιησουιτών έφτασαν στην Τήνο και εγκαταστάθηκαν στο Εξώμβουργο. Το 1722 τους παραχωρείται, από τον καθολικό Επίσκοπο, ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης όπου παραμένουν εκεί μέχρι την εγκατάσταση τους στο χωριό Λουτρά (1940). Το 1960 κτίζουν ένα νέο ναό μεγαλύτερο, το Ναό της Αγίας Σοφίας που μετονομάζεται σε Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Ο ναός είναι τύπου τρίκλιτος θολωτός, με εντυπωσιακό διάκοσμο, εικόνες από τον 17ο  αι. και το άγαλμα του Ιησού με την Ιερά Καρδιά.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ένα σπήλαιο, αφιερωμένο στην Παναγία της Λούρδης και το Ηρώο των 327 Πεσόντων Ελλήνων Καθολικών (1912-1950), φιλοτεχνημένο από τον Τηνιακό γλύπτη, Ιωάννη Φιλιππότη. Στο χώρο λειτουργεί Μουσείο με πολλά εκθέματα, κυρίως χρηστικά αντικείμενα των Ιησουιτών Μοναχών.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Τήνου, τηλ. : 2283360100, http://www.tinos-challenge.com/,  τηλ. : 6941508016

ΜΑΜΑLIS TRAVEL, πρακτορείο Ραφήνας, τηλ. :2294 022292, www.mamalistravel.gr.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

All rights reserved to Driverstories.gr