Translation

Τελ Αβίβ – Tel Aviv, Ισραήλ, ο «ανοιξιάτικος λόφος» της Mεσογείου

Ασία Αφρική

Το Τελ Αβίβ, που στα εβραϊκά σημαίνει «Ανοιξιάτικος Λόφος»  είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ και βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου.  Αποτελεί το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 3.000.000 κατοίκους. Η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Tel AvivJafο, όπου Jafo ή Jaffa (Γιάφα) η αρχαία πόλη Ιόππη. Το 1910 η παλιά αραβική Γιάφα μετονομάζεται σε Τελ Αβίβ. Το 1934 η πόλη γίνεται δήμος με τους κατοίκους της να είναι Εβραϊκής και Αραβικής καταγωγής. Στις 14 Μαΐου 1948 David Ben Gurion κήρυξε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και το Τελ Αβίβ γίνεται η 1η πρωτεύουσα της χώρας. 


ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

  • Το Τελ Αβίβ είναι μια πόλη Gay Friendly (LGBT), διάσημη για την παρέλαση της.
  • Το 2014 βραβεύτηκε ως η πιο «Έξυπνη Πόλη» του κόσμου.
  • Είναι η πιο «Πράσινη Πόλη» του Ισραήλ και διαθέτει πολλά μεγάλα πάρκα. Το Park HaYarkon στο Βόρειο Τελ Αβίβ, είναι το πιο δημοφιλές. Το διάσημο πάρκο διαθέτει αστικό αγρόκτημα, ζωολογικό κήπο, κέντρο παρατήρησης πουλιών και μπορείτε να πετάξετε από πάνω με αερόστατο (TLV Baloon), να κάνετε ποδήλατο ή κανό μέσα στον Yarkon River. Στη νότια πλευρά του πάρκου υπάρχει χώρος για να παίζουν τα σκυλιά.

  • Το Ariel Sharon Park, από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και πριν γίνει πάρκο ήταν χωματερή. Άλλα πάρκα είναι το HaHashmal, o πρώην ηλεκτρικός σταθμός, το Sheva Tahanot, το Charles Clore, το Meir Park, από το όνομα του 1ου δημάρχου του Τελ Αβίβ, το Meir Dizengoff, το Dubnow, το HaBanim Garden (Rokach Blvd), το Tel Aviv Garden,  το HaKaktusim Garden, γεμάτο κάκτους, το Midron Yaffo Park ή Jaffa Seaside Park (γνωστό και ως Jaffa Landfill Park), κοντά στο Jaffa Port,  Spiegel Park, στο οποίο επιτρέπονται τα σκυλιά και πολλά άλλα ακόμα.
  • New Reading Boardwalk, είναι ο νέος παραθαλάσσιος χώρος περιπάτου που ξεκινά από την γειτονιά Ajami και φτάνει στην παραλία Tel Baruch. Η παλιά εγκαταλελειμμένη περιοχή, μέσα και γύρω από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Reading, έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο και πάρκο.
  •  Tel-O-Fun είναι η ενοικίαση δημοτικών ποδηλάτων καθώς η πόλη διαθέτει χώρο για ποδηλατάδες, στην Tayelet, την παραλιακή οδό, που ενώνει το Βόρειο Τελ Αβίβ με το παλιό λιμάνι.

  • Tel-Net, είναι η πρόσβαση όλων των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης σε free Wi-Fi.
  • Digi-Tel, είναι η υπηρεσία που παρέχει στους δημότες online πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες, ενημέρωση μέσω sms, e-mail για καταβολή φόρων, αιτήσεις για άδειες, ανανεώσεις κλπ.

Η «ΛΕΥΚΗ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Η «Λευκή Πόλη» βρίσκεται κατά μήκος της Rothschild Boulevard και από το 2003 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOΗ Rothschild Boulevard είναι η πιο διάσημη λεωφόρος του Τελ Αβιβ, γνωστή και ως Sderot Rothschild. Εκτείνεται από την περιοχή Neve Τzedek μέχρι το Habima Theatre. Αρχικά ονομαζόταν Rehov HaAm δηλαδή «Δρόμος των Ανθρώπων» αλλά το 1910 μετονομάστηκε σε Rothschild προς τιμήν του Βαρόνου, Edmond James de Rothschild.

Αρχιτεκτονικά τα κτίρια της ιστορικής λεωφόρου είναι φτιαγμένα σε στυλ Bauhaus και γι’ αυτό η UNESCO το έχει συμπεριλάβει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «Εξαιρετικό παράδειγμα νέου Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής στις αρχές του 20ου αι».

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το Τελ Αβίβ διαθέτει περισσότερα από 4000 κτίρια Bauhaus από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Κτίστηκαν από τη δεκαετία 1920 έως το 1948, από Εβραίους αρχιτέκτονες που σπούδαζαν στις σχολές Bauhaus της Γερμανίας και μετανάστευσαν στη χώρα. Κάθε Σάββατο πραγματοποιείται δωρεάν Bauhaus Tour στη «Λευκή Πόλη» από το Bauhaus Centre Tel Aviv (τηλ. : +972 35220249) που ξεκινάει στις 11:00 π.μ. από την Rothschild Blvd 46.

Αξίζει να προσέξετε το παλιό κτίριο Lederberg House (1925) (Rothschild Blvd 29 και  Allenby) το οποίο διαθέτει εξωτερικές κεραμικές τοιχογραφίες. Στην Rothschild Blvd 16, βρίσκεται το σπίτι του Meir Dizengoff, Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Engel House (1933) (Rothschild Blvd 84 και Mazeh) και στην  Lilienblum 12, το Soskin Hause (1933 ), το σπίτι του 1ου  φωτογράφου του Τελ Αβίβ, σε σχέδια του αρχιτέκτονα, Ze’ev Rechter, απόφοιτο της διάσημης της ισραηλινής σχολής, Bezalel Academy of Art and Design (1906).

Η Rothschild Boulevard εκτός από ιστορικά κτίρια είναι γεμάτη καφέ, bar – club, εστιατόρια και καταστήματα για ψώνια. Στο Τελ Αβίβ θα βρείτε πολλά υπαίθρια κιόσκια για καφέ και σάντουιτς, όπως το EspressoBar Kiosk.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

  • Old Jaffa Port, ήταν το αρχαίο λιμάνι της πόλης και βρίσκεται στο Νότιο Τελ Αβίβ. Λόγω της στρατηγικής του θέσης υπήρξε σπουδαίο κέντρο εμπορίου στη Μεσόγειο. Σήμερα χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ψαράδες και μπορείτε να πάτε από το Βόρειο Τελ Αβίβ με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Ανεβείτε το λόφο για να δείτε το φραγκισκανική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, με το ψηλό καμπαναριό και την ωραιότερη θέα της πόλης. Πάνω από το παλιό λιμάνι, προς την πλευρά του Φάρου (1865) βρίσκεται το σπίτι του «Σίμωνι Bυρσοδέψη» (Simon the Tanner), όπου έμενε ο  Απόστολος Πέτρος, (Shim’on Ha’bursekai 8). Σύμφωνα με τη Βίβλο, στην αρχαία Ιόππη ο Απόστολος Πέτρος ανάστησε την Ταβιθά και είδε όραμα (Πράξεις κεφ. 10, 11).

Ακριβώς δίπλα υπάρχει ένα μικρό Τζαμί, το Jama El-Bodrous (1730). Στο παλιό λιμάνι υπάρχει και ένα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι, η Ιερά Μονή Αγίων Αρχαγγέλων (St. Michael Monastery in Jaffa). Μπορείτε να επίσης να δείτε το παλιό λιμάνι με κάποιο σκάφος που πραγματοποιεί θαλάσσια περιήγηση του Τελ Αβιβ.

  • Jaffa Clock Tower (1903), στο παλιό λιμάνι, είναι ένα από τα 7 ρολόγια που κτίστηκαν στην Παλαιστίνη κατά την Οθωμανική περίοδο.

  • Smiling Whale, (Louis Pasteur 8, Old Jaffa Port), είναι έργο του βραβευμένου Ισραηλινού καλλιτέχνη, Ilana Goor (1936), απόφοιτο της Bezalel Academy of Art and Design. Το χάλκινο άγαλμα τοποθετήθηκε το 1985 για να θυμίζει τη Βιβλική ιστορία του Ιωνά, που απέπλευσε από την Ιόππη για τη Ταρσό και του κήτους. «Και ήτο ο Ιωνάς εν τη κοιλία του κήτους τρεις ημέρας και τρεις νύκτας» (Ιωνάς κεφ. 1,2).
  • Florentin, είναι μια περιοχή στο Νότιο Τελ Αβίβ, που κάποτε ανήκε στον Εβραίο, David Florentin. Ήταν από τις πιο φτωχές γειτονιές, αποτελούμενη από Εβραίους μετανάστες. Σήμερα η περιοχή αποτελεί στέκι καλλιτεχνών, γεμάτη καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα.
  • HaΤachana, η περιοχή με τον παλιό κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, γεμάτο μπουτίκ και πολυτελή εστιατόρια. Βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό και την περιοχή Neve Tzedek.

  • Neve Τzedek, στο ΝΔ. Τελ Αβίβ είναι η παλαιότερη συνοικία της πόλης που κατοικήθηκε από το 1887 από ισραηλινούς τo 1923 η εβραϊκή συνοικία Neve Τzedek έγινε μέρος του Τελ Αβίβ.
  • Dizengoff Squere, είναι η πιο διάσημη πλατεία της πόλης με το γλυπτό του Yaacov Agam. Εγκαινιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 1938 και έχει το όνομα του Meir Dizengoff (1861-1936), σημαντικός πολεοδόμος και  1ος δήμαρχος του Τελ Αβίβ.

  • Αίθουσα Ανεξαρτησίας ή Μουσείο Ιστορίας ή Dizengoff House. Το σπίτι του Meir Dizengoff, όπου το 1930 το δώρισε στην πόλη με σκοπό να μετατραπεί σε Μουσείο. Από το 1932 μέχρι το 1971 στέγαζε το Museum of Art  του Τελ Αβίβ αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο.
  • Museum of Art, στεγάζεται σ’ ένα λευκό μοντέρνο κτίριο σχεδιασμένο από τον αμερικανό αρχιτέκτονα και καθηγητή του Harvard, Preston Scott Cohen (Shaul Hamelech Blvd 27, τηλ. : +972 3 6077020, tamuseum.org.il)

  • Rabin Square, πήρε το όνομά της από τον Yitzhak Rabin (1922 -1995), ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ (1974 – 1977), βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης (1994) και δολοφονήθηκε (1995) στο Τελ Αβίβ.

Το εντυπωσιακό γλυπτό, είναι έργο του Yigal Tumarkin και ονομάζεται «Lashoa Velagvora», αφιερωμένο στο Ολοκαυτώμα των Εβραίων.

  • Peres Peace House, το Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.
  • Eretz Israel Museum, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βόρειο Τελ Αβίβ, (Chaim Levanon 2).
  • Hagana Museum, η ιστορία του ισραηλινού στρατού Hagana, από το 1920 -1948 (Rothschild Blvd 23, τηλ. : +972 3 5608624 και +972 3 35600809).
  • Design Museum Holon, αφιερωμένο στο  design με εντυπωσιακό κόκκινο κτίριο σχεδιασμένο από τον ισραηλινό αρχιτέκτονα και βιομηχανικό σχεδιαστή, Ron Arad. Ο Ron Arad παρουσίασε έργα του στο MoMA στη Ν. Υόρκη, κατέχει το βραβείο London Medal Design 2011 και το 2016 επιλέχθηκε, μετά από διεθνή διαγωνισμό,  για το σχεδιασμό του Βρετανικού Μουσείου για το Ολοκαύτωμα, που θα ανοίξει τις πύλες του το 2020 στο Λονδίνο.

  • Habima Theatre, το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ, στη Habima Square.

ΦΑΓΗΤΟ

  • Nammos, για σούσι και φρέσκα ψάρια, δίπλα στοYacht club και Sailing School, στη Μarina Herzliya,  (Shell 1, Yacht Club, Herzliya, τηλ. : +972 9 9511555)
  • Papagaio, μοντέρνο εστιατόριο, (Ha-Shunit  2,τηλ. : +972 9 9564000)
  • Herbert Samuel Herzliya, ευρωπαϊκή, μεσογειακή, ισραηλινή κουζίνα
  • North Abraxas, του σεφ του Eyal Shani, φαγητό και ποτό με ζωντανή μουσική (Lilienblum 40, τηλ. : +972 3 5166660)
  • Kalamata Restaurant, ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, (Kikar Kdumim 10, Old Jaffa, τηλ. : +972 3 6819998)
  • Parakalo, ελληνική ταβέρνα στην προκυμαία της Jaffa (Goldman Nahum 6, τηλ. : +972 3 6816918)
  • Kitchen Market, gourmet γεύσεις, στο εσωτερικό του Old Jaffa (Farmers Market, Ha-Angar 12, τηλ. : +972 3 5446669)

  • Mashya, το εστιατόριο του chef Yossi Shitrit (Mendeli 5, τηλ. :+972 7500999)

  • Messa Restaurant, γαστρονομική κουζίνα (HaArba’a 19, τηλ.: +972 36856859)
  • Popina, μοριακή κουζίνα (Ahad Ha’Am 3, τηλ.:+972 3 5757477)
  • Manta Ray Restaurant, παραθαλάσσιο, στην Almah Beach, δίπλα στο Dan Panorama Hotel, Jaffa  (Koifman 7, τηλ.: +972 3 5174773)
  • Yaffo – Tel Aviv, εβραϊκή γαστρονομία, από τον αγαπημένο σεφ του Τελ Αβίβ, Haim Cohen (Yigal Alon 98, τηλ. : +972 3 6249249)
  • Pomo, ιταλικό εστιατόριο (HaBarzel 11, τηλ.: +972 3 9225320)
  • Calypso, φρέσκα ψάρια και κοκτέιλ πάνω στη θάλασσα, στη Frishman Beach, (Shlomo Lahat Promenade 17, τηλ+972 36784524)
  • Τazza Doroγια πολλούς ο καλύτερος καφές (Ahad Haam 6, Neve Tzedek, τηλ.: +972 3 5166329)
  • Abu Hassan Humus, για το καλύτερο hummus του Τελ Αβίβ (Hadolfin 1, τηλ. +972 3 6820387)
  • Falafel Gabai, για τοπικό φαγητό (Bograshov 25)
  • Regina Restaurant, εστιατόριο σε κτίριο του 19ου αι. (περιοχή Neve Tzedek, Tachana, κτίριο 10, Old Train Station, τηλ.: +972 3 7367474)

  • Brasserie M&R, ευρωπαϊκή και γαλλική κουζίνα, με υψηλές τιμές (Ibn Gvirol 70, τηλ.+972 3 6967111)
  • CaféEuropa, στη «Λευκή Πόλη», σε ένα κτίριο Bauhaus του 1920. Στο ισόγειο, στην αυλή, λειτουργεί εστιατόριο με τοπικές γεύσεις και στον β΄ όροφο υπάρχει bar με ωραία θέα (Rothschild Blvd 9B, τηλ. : + 972 3 5259987)

  • Vicky Christina, ευρωπαϊκή κουζίνα, (Koifmann 1, HaΤachana)
  • Six TLV, γαλλικό μπιστρό,(Jabotinsky 110)
  • Joz ve Loz, ποτό και φαγητό, (Gvulot 5, τηλ.: +972 3 5606385)
  • JAJO, wine bar, (Shabazi St 44,  τηλ.: +972 3 5100620)

  • Anita Cafe La Mamma del Gelato, για καφέ και παγωτό(Shabazi 25)
  • Coffee Bar, εστιατόριο για μεσημέρι – βράδυ (Yad Harutzim 13, τηλ. + 972 3 6889696)
  • Minzar  Bar, για γρήγορο και φθηνό φαγητό (Allenby 60, τηλ.: +972 3 5173015)
  • Cafe Mersand, (Frishman 18 & Ben Yehuda 70, τηλ. +972 3 5234318)
  • Cofix coffe, η πιο αλυσίδα καφέ στο Ισραήλ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του Τελ Αβίβ, θα βρείτε πολλές παραλίες όπου μπορείτε να κολυμπήσετε στα νερά της Μεσογείου.

  • Gordon Beach, διάσημη παραλία καθώς θεωρείτε μια από τις καλύτερες αστικές παραλίες στον κόσμο. Είναι οργανωμένη, με ναυαγοσώστες, πολλά γήπεδα beach volley, εστιατόρια κλπ (κοντά στη Μarina Herzliya)
  • Frishman Beach, διάσημη παραλία, λευκή άμμος, ομπρέλες, ξαπλώστρες
  • Bograshov Beach, οι πιο δημοφιλής παραλίες της πόλης, οργανωμένες, με ναυαγοσώστες, γεμάτες καφέ, εστιατόρια (μετά τη Frishman Beach)
  • Geula Beach, την προτιμούν οι ντόπιοι οι οποίοι φέρνουν και το ναργιλέ για να καπνίσουν
  • Hilton Gay ΒeachHilton Dog Beach Top Sea Beach, παραλία κοντά στο ξενοδοχείο Hilton, βόρεια από την Frishman Beach. Είναι απομονωμένη και ήσυχη, καθώς βρίσκεται σχετικά μακριά από το κέντρο της πόλης και τη δημόσια συγκοινωνία. Είναι χωρισμένη σε τρία μέρη, όπου στη μια άκρη υπάρχει χώρος για να κολυμπούν τα σκυλιά με τα αφεντικά τους, υπάρχει ένας χώρος ειδικά για gay και στην άλλη άκρη υπάρχει ένας χώρος για surfers, λόγω ενός ύφαλου που υπάρχει κοντά στην ακτή. Εδώ θα βρείτε το TopSea Surf Club, από τα δημοφιλέστερα και παλαιότερα surf schools στη χώρα, όπου διοργανώνει μαθήματα surf (topsea.co.il), ένα beach bar – εστιατόριο.

  • Dolphinarium Beach, στο κέντρο του Τελ Αβιβ. Λευκή άμμος, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ναυαγοσώστη, ντους, WC. Εδώ θα βρείτε το Israel Surf Club, με εξοπλισμό και σχολή surf (www.israelsurfclub.co.il)

  • Banana Beach – Drum Beach, βόρεια της Dolphinarium Βeach, πιο απομονωμένη. Θα βρείτε τη σχολή surf, Banana Surf Scool και μια καφετέρια. H παραλία Drum Beach είναι η παραλία των drummers για περισσότερα από 20 χρόνια όπου παίζουν οι «μουσικοί του δρόμου». Τις Παρασκευές υπάρχει ζωντανή μουσική από μοντέρνα συγκροτήματα, με τύμπανα.
  • Alma Beach and Alma Dog Beach, ανάμεσα στη Jaffa Βeach και την Dolphinarium, ήσυχη, όχι οργανωμένη, με χώρο για σκυλιά. Επειδή στο Τελ Αβιβ δεν επιτρέπονται τα σκυλιά σε όλες τις παραλίες γι’ αυτό υπάρχουν, παραλίες φιλικές για τα ζώα, όπου μπορούν να κολυμπούν μαζί με τα αφεντικά τους.
  • Religious Beach, παραλία για ντόπιους, με θρησκευτικούς περιορισμούς, όπου οι γυναίκες κολυμπούν άλλες ημέρες από τους άντρες
  • Metzitzim Beach, οικογενειακή, με ρηχά νερά, με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε ένα μόνο τμήμα της (προς το παλιό λιμάνι)
  • Jaffa Beach, απομονωμένη, όχι οργανωμένη, παγωμένα νερά, μεγάλα κύματα, ιδανική για surfers (μετά την Αlma Dog Beach)

  • Barbara Beach, (Sderot Ben Gurion 59, περιοχή Bat Yam)

SURF SCHOOL ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

To Τελ Αβίβ φημίζεται για τις σχολές εκμάθησης surf που θα βρείτε σχεδόν δίπλα σε κάθε παραλία. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις εξής :

  • EDEN Surf School (Trumpeldor Beach)
  • Galim Surf School (οδός Retsif Herbert Samuel)
  • Chilli surf school (οδός Hayarkon 40)
  • IsraelSurfClub (οδός Herbert Samuel 5, Dolphinarium Beach)
  • ISC – Idan Surf Camp (οδός Retzif HaAliya HaShniya 8)
  • Jaffa Surf Club (οδός Goldman nahum 4)
  • Swell Surf School (οδός West Beach)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 2018

  • ΤEL AVIV PARADE PRIDE 2018, στις 08 Ιουνίου 2018 με την παρέλαση να ξεκινάει στις 10 π.μ. από το Meir Park και να καταλήγει στην παραλία του Charles Clore Park, όπου θα γίνει το μεγάλο Party Pride Beach Party (από τις 3 μμ μέχρι το ηλιοβασίλεμα).

  • ΤEL AVIV PRIDE WEEK 2018, από 3 – 9 Ιουνίου 2018, μια εβδομάδα με πολλά πάρτι στα πλαίσια της μεγάλης παρέλασης. Αν  αγοράσετε το ειδικό βραχιόλι εισόδου, TLV18 Pride Pass, θα έχετε έκπτωση και κάποια προνόμια στα πάρτι που θα επιλέξετε.

  • DJ Offer Nissim, στις 9 Ιουνίου 2018, ο διάσημος Iσραηλινός dj θα δώσει ένα μεγάλο πάρτι, στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο του Τελ Αβίβ (έναρξη 3 μμ -11 μμ, Rokach Blvd 101)
  • SCORPIONS 2018, στις 19 Ιουλίου 2018, Menora Mivtachim Arena, στο γήπεδο της Maccabi Τel Aviv, 8.000 θέσεων (Yigal Alon 51, τηλ.: +972 36376000).

BARCLUB TEL AVIV

  • Haoman 17, το υποκατάστημα του Τελ Αβίβ καταγράφηκε στον κορυφαίο πίνακα συλλόγων του DJ Magazine το 2009. Παίζουν διεθνείς djs, ανοιχτό Πέμπτη και Παρασκευή (Abarbanel 88 , τηλ. : +972 3 5189131).

  • The Penguin, υπόγειο club, για ηλικίες άνω των 25 (Yehuda ha-Levi 43, τηλ. : +972 3 5661450)
  • Comfort 13, (Kompert 13, τηλ. :+972 3 5188282)
  • The Block, υπόγειο dance club, στο Νότιο Τελ Αβίβ κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων (Shalma 157, τηλ.: +972 3 5378002)
  • Paradise Garage, club στο Νότιο Τελ Αβίβ, προσελκύει Ρώσους τουρίστες.
  • The Breakfast Club & Milk Club, μουσική  techno, house, & disco (Rothschild Blvd 6, τηλ.: +972 3 5100101)
  • Secret Garden Ha’bustan, ανοικτό bar, (Nitsana 1, HaΤachana, τηλ. : +972 54 2357272
  • Pasáž, μικρό bar με ζωντανή μουσική, κάτω από το δρόμο (Allenby 94, τηλ.: +972 52 8393446)
  • Beer Bazar, για ισραηλινές μπύρες, στην περιοχή HaCarmel (Rambam 1, Yishkan)

ΨΩΝΙΑ – ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Για να ξεκινήσετε τα ψώνια σας στο Τελ Αβίβ θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το Σάββατο για τους Εβραίους θεωρείται αργία.

  • Jaffa Flea Market ή Shuk HaPishpishim, μια υπαίθρια αγορά, ένα πολυπολιτισμικό παζάρι γεμάτο ρούχα, αντίκες, σουβενίρ κλπ (ανοικτά 10 π.μ. – 6 μ.μ. Κυριακή – Πέμπτη και 10 π.μ. -2 μ.μ. Παρασκευή, Olei Zion, Old Jaffa.)
  • Flea Market, ρούχα, παπούτσια, αντίκες (Dizengoff Square)
  • Carmel Market ή Shuk HaKarmel, αγορά φρούτων και λαχανικών (HaKarmel 39)
  • Nachalat Binyamin Market, είναι ένας δρόμος δίπλα στην Carmel Market και κοντά στο Sheinkin όπου κάθε Τρίτη και Παρασκευή μετατρέπεται σε υπαίθρια αγορά χειροτεχνημάτων, σουβενίρ κλπ
  • Jaffa Port Market, στο λιμάνι με πολλά εστιατόρια αλλά και πάγκους με θαλασσινά. Κάθε Παρασκευή γίνεται παζάρι αγροτικών προϊόντων  (εδώ έχει απαγορευτεί η χρήση πλαστικής σακούλας)
  • Sarona Market ή Sharona, μια αγορά γεμάτη εξωτικά φρούτα, μπαχαρικά, θαλασσινά, προϊόντα από όλο τον κόσμο και πολλά εστιατόρια (Kalman Magen 3)
  • Levinsky Street, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, τοπικά προϊόντα (περιοχή Florentin)
  • Sheinkin Street, καταστήματα με ρούχα, καφέ, εστιατόρια κλπ
  • Basel Square, μια μικρή πλατεία στο Βόρειο Τελ Αβίβ, γεμάτη με πολλές μπουτίκ και μικρά καφέ.
  • Shabazi Street, ο ακριβότερος δρόμος της Neve Τzedek γεμάτος μπουτίκ διάσημων ξένων σχεδιαστών
  • Dizengof Center, ένα Mall όπου το roof garden έχει μετατραπεί σε βιολογικό λαχανόκηπο (Rabin Squere)
  • Azrieli Center, είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αποτελείται από 3 κτίρια, ένα τετράγωνο, ένα κυλινδρικό και ένα τριγωνικό. Από τον 49ο όροφο του κυλινδρικού κτιρίου θα δείτε την ωραιότερη θεά της πόλης (Derech Menachem Begin 132)
  • Ayalon Mall, κοντά στο Park HaYarkon (οδός Abba Hillel Silver 301)
  • Fine Lab For the uninitiated, Fine Lab is the local label from neighbors, friends, and partners-in-crime and design Rinat Gabi Abromovich and Li-Mor Moraver.Home, design είδη σπιτιού αποκλειστικά σε μαύρο –άσπρο, στο χώρο μιας μονοκατοικίας (Shabazi 7)
  • Numero 13, πολυκατάστημα σε παλαιό κτίριο όπου μέσα σε κάθε δωμάτιο θα βρείτε διάφορες boutique, όπως η Boutique Elise αλλά και αντικείμενα για το σπίτι, βιβλιοπωλείο, κομμωτήριο κλπ (Shabazi 13)
  • Mesila Studios (www.mesila29.com) και Ubico Studio (www.studioubico.com) δημιουργούν έπιπλα και είδη σπιτιού από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκονται πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων.

ΔΙΑΜΟΝΗ    

  • Hilton Hotel, 5*, μέσα στο Spiegel Park και δίπλα στη Hilton Beach, στο Βόρειο Τελ Αβίβ (HaYarkon 205, τηλ. : +972 3 520 2222)
  • David InterContinental Tel Aviv, 5*, (Kaufman 12, Neve Tzedek, τηλ. : +972 3 7951111)

  • Hotel Montefiore, 5*, boutique hotel, σε ένα κτίριο  του 1922 στη «Λευκή Πόλη» (Montefiore 36, τηλ.: +972 3 5646100)
  • Cinema Hotel, 5*, boutique hotel, σε ένα κτίριοΒauhaus,  (Zamenhoff 1, Dizengoff  Square, τηλ. : +927 3 5207100)
  • The Ritz-Carlton Herzliya, 5*, (Rehov Ha-Shunit 4, Herzliya, τηλ.: +972 9 3735555
  • Dan Accadia Hotel Herzliya, 5*, ξενοδοχείο μη καπνιζόντων, (Ramat Yam 122 , Herzliya Beach, Herzliya, τηλ:+972 9 9597070)
  • The Norman Tel Aviv Hotel, 5*, boutique hotel, (Nachmani 23-25,τηλ.: +972 3 5435555)
  • Royal Beach Tel Aviv, 5*, 100 μ από τις Banana Beach και  Aviv Beach Ha-Yarkon 19, τηλ. :  +972 3 7405000)
  • Dan Tel Aviv,5*, (HaΥarkon  99, τηλ. +9723 5202525)
  • King David Tower Apartments, 5*, παραθαλάσσιο, 100 μ. από τις Frishman Beach και Bograshov Beach (HaYarkon 87, τηλ. : +972 3  6343246)

  • Alma Boutique Hotel Tel Aviv, στεγάζεται σε κτίριο Bauhaus του 1925, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ο εσωτερικός σχεδιασμός έγινε από τον αρχιτέκτονα, Shaltiel Kastiel και τα αντικείμενα τέχνης είναι έργα από το Studio της Lauri Recanati, που βρίσκεται στην οδό Rabbi Hanina Τo Alma Lounge, του chef Yonatan Rochfeld  έχει καταπληκτική ατμόσφαιρα (Yavne  23, τηλ. +972 3 6308777)

  • Hotel Nordoy, boutique hotel, είναι ένα από τα παλιότερα κτίρια του Τελ Αβίβ, κτισμένο το 1925 από τον αρχιτέκτονα Yehuda Magidovitch, σε στυλ Art Deco – Bauhaus (Nahalat Binyamin 27, τηλ. : +972 722727279)

  • The Market House Hotel, 4*, (Beit Eshel 5, τηλ. : +972 3 7974000)

  • Poli House by Brown Hotels, boutique hotel, κτισμένο σε στυλ Bauhaus, (Nahalat Binyamin 1, τηλ. :+972 3 7105000)

  • Shenkin Hotel, περιοχή «Λευκή Πόλη»(Brener 2, τηλ. : +972 3 6009400)
  • Hayarkon 48 Hostel,( HaYarkon 48, τηλ. : +972 3 5168989)
  • Momo’s Hostel, (Ben Yehuda 28, τηλ. : +972 3 6297421)
  • Florentine Backpackers Hostel, (Elifelet 10, τηλ. : +972 3 5187551)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Τελ Αβίβ, «Ben Gurion» (TLV), Ισραήλ, απέχει 19,7 km
  • Πτήσεις από Ελλάδα και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (ΑΤΗ), με Aegean Airlines (διάρκεια πτήσης 1 ώρα και 50 λεπτά), https://flights.aegeanair.com
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *