Translation

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο λόφο Νυμφών

Ελλάδα Περιήγηση στη Πόλη

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ή κτίριο Σίνα, βρίσκεται στη κορυφή του λόφου Νυμφών και στέκει εκεί από το 1942. Κτίστηκε πάνω σε σχέδια του Δανού αρχ/να, Θεόφιλου Χάνσεν (Theophil Hansen), μετά από δωρεά 500.000 δρχ. στο Ελληνικό Κράτος, του βαρόνου Γεωργίου Σίνα, τότε Πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη.


Η θεμελίωση ξεκίνησε στις 26/06/1942 και ολοκληρώθηκε το 1946. Το κτίριο έχει σταυροειδή μορφή, προσανατολισμένη με βάση τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και στη μέση έχει ένα θόλο.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Οι έρευνες του Αστεροσκοπείου επικεντρώνονται σε πολλούς τομείς, όπως στην αστρονομία, αστροφυσική, διαστημικές επιστήμες, παρατήρησης της Γης, με μεθόδους δορυφορικής και επίγειας τηλεπισκόπησης, σεισμολογία, κλιματική αλλαγή, μετρήσεις ηλιακής ενέργειας, τυπολογία κτιρίων και ενεργειακή αναβάθμισή τους κλπ.

Ο Λόφος Νυμφών ή Λόφος Αστεροσκοπείου είναι ένας βραχώδης λόφος της Αθήνας, απέναντι από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά. Γειτνιάζει με το λόφο Μουσών ή λόφο του Φιλοπάππου και το λόφο της Πνύκας.

Πήρε το όνομά του από το αρχαίο Ιερό των Νυμφών που υπήρχε εκεί, μπροστά από το κτίριο του Αστεροσκοπείου, όπως μαρτυρά η χαραγμένη επιγραφή στο βράχο «ΗΙΕΡΟΝ ΝΥΜΦ ΔΕΜΟ» (μέσα 5ου π.Χ. αι.). Στα ΒΑ. του λόφου, υπάρχουν αρχαϊκές επιγραφές, πάνω σε βράχο, «HOROS ΔΙΟS» και «HOROS» (6ος π.Χ. αι. ), που δείχνουν ότι υπήρχε Ιερό αφιερωμένο στο Δία. Η λατρεία του Δία ήταν πολύ έντονη γύρω από την Πνύκα καθώς και η λατρεία των Νυμφών και των Μουσών που συνδέονταν με τον αρχαίο θεό.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΝΥΜΦΩΝ

Στον αρχαίο λόφο Νυμφών, πλησίον του Αστεροσκοπείου υπήρχε ο παλαιός μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας (13ος αι.), κτισμένος πάνω σε αρχαία δεξαμενή, που βρισκόταν μέσα σε βράχο. Στη θέση του παλαιού ναού, ενσωματώνοντας τον, κτίστηκε ο νεότερος Ναός της Αγίας Μαρίνας (1924-1927), σε σχέδια του αρχ/να Αχιλλέα Γεωργιάδη. Ανήκει στον τύπο εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Άξιες θαυμασμού είναι οι αγιογραφίες των αγιογράφων Ν.Γραικού και αδελφών Σούτσου. Και οι δυο ναοί έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ANDRIAN VILLAR  ROJAS

ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΦΟ ΝΥΜΦΩΝ

Στον κήπο του Αστεροσκοπείο και κατ’ επέκταση στο λόφο Νυμφών, πραγματοποιείται η εικαστική παρέμβαση του Adrian Villar Rojas με τίτλο «The Theater of Disappearance», στα πλαίσια της διεθνούς προβολής της εγκατάστασης. Διοργανωτής είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης, «ΝΕΟΝ» (neon.org.gr).

Ο Adrian Villar Rojas, είναι ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1980 στο Rosario της Αργεντινής και έγινε διεθνώς γνωστός κυρίως για τα εντυπωσιακά γλυπτά του. Το 2014 εκπροσώπησε την Αργεντινή, στη Μπιενάλε της Βενετίας, στην 54η  έκδοσή της. Το 2015 συμμετείχε στη Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, με το έργο του «Η ομορφότερη από όλες τις μητέρες», όπου εκτέθηκε στην ανοικτή Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η εικαστική εγκατάσταση του Villar Rojas, με τίτλο «The Theater of Disappearance», αποτελεί μια σειρά εκθέσεων σε πολλά μέρη της Ευρώπης και Αμερικής. Από τις 14/04/17 έως 29/10/17 το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, (The Metropolitan Museum of Art), αφιέρωσε έναν όροφο ώστε να εκθέσει ο Vilar Rojas το έργο του, «Theater of Disappearance». Από τις 22/10/17 έως 26/02/18, το έργο του με την ίδια ονομασία, εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, Geffen Contemporary. Στο Kunsthaus Bregenz, στην Αυστρία η έκθεση με το ίδιο θέμα διήρκεσε από 13/05/17 έως 27/08/17.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το θέμα της έκθεσης του Adrian Villar Rojas στην Αθήνα, είναι η ανθρωπογενής παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, με της επεκτατικές τάσεις του ανθρώπου, για διαβίωση, κατάκτηση κλπ και τις αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό. Ο καλλιτέχνης μέσα από την έκθεση «The Theater of Disappearance», θέλει να τονίσει  την αντίθεση ανάμεσα στην άνθιση της φύσης και τις καταστροφές του εδάφους, ως τμήμα του περιβάλλοντος της Γης, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Κατά τη γνώμη του : «Το έδαφος αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας. Για τους Αργεντινούς το έδαφος ταυτίζεται με τη γονιμότητα και για τους Έλληνες το έδαφος ταυτίζεται με την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους». Μέσα σε 4.500 τ.μ. ο Αργεντινός καλλιτέχνης δημιούργησε 2 ζώνες πολιτισμού.

Η 1η ζώνη, στο κήπο του Αστεροσκοπείου, περιλαμβάνει ένα εύφορο έδαφος στο οποίο έχουν φυτευτεί 46.000 φυτά, βρώσιμα ή μη.

Η 2η ζώνη, προς τη βραχώδη πλευρά του λόφου Νυμφών εμφανίζεται, στείρα και άγονη, αποτέλεσμα τις ανθρώπινης παρέμβασης, του εξαναγκασμού, της εξαφάνισης, της εμπόλεμης κατάστασης.

Στην ίδια ζώνη ο Villar Rojas εκθέτει, μέσα σε γυάλινες βιτρίνες, 11 γλυπτικές θεματικές εγκαταστάσεις, τοποθετημένες πάνω σε υπέδαφος με οργανική ύλη, όπως κλαδιά, χώμα, καρποί, σταλακτίτες. Το θέμα των γλυπτών είναι η απληστία του ανθρώπου για την κατάκτηση του κόσμου και οι ολέθριες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Θα δείτε σκουριασμένους τηλέγραφους, βλήματα πυροβόλων όπλων, αιματοβαμμένες σημαίες, ανθρώπινο σκελετό, το σκάφανδρο του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ κλπ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017, με ελεύθερη είσοδο.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 11.00-21.00

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πρόσβαση στο Λόφο Νυμφών γίνεται από την οδό, Αποστόλου Παύλου. Με το μετρό, γραμμή 2, Άγιος Δημήτριος – Άγιος Αντώνιος, στάση Ακρόπολη ή γραμμή 3, Αιγάλεω – Αεροδρόμιο, στάση Μοναστηράκι. Με τον ηλεκτρικό, στάση Θησείο.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *