Translation

Το Φιόρδ της Ρίνας, Βαθύ Καλύμνου

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Το μικρό λιμάνι της Ρίνας, επίνειο του χωριού Βαθύ, βρίσκεται ανάμεσα σε απότομα βράχια, σε ένα πολύ στενό όρμο που θυμίζει φιόρδ. Η Ρίνα είναι στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου και απέχει από την πρωτεύουσα, Πόθια, περίπου 12 km. Η πρόσβαση γίνεται από το Βαθύ, με το τοπικό λεωφορείο που σας αφήνει περίπου 500 μ. μακριά ή με δικό σας μεταφορικό μέσο. Το λιμάνι της είναι μικρό και γεμάτο ψαρόβαρκες αλλά μπορεί να φιλοξενήσει και σκάφη αναψυχής.


Στη  Ρίνα θα κολυμπήσετε στους μικρούς κολπίσκους της, με τα πεντακάθαρα νερά,θα καθίσετε στα ταβερνάκια, δίπλα στη θάλασσα, για ψαρομεζέδες με ούζο,  θα περιηγηθείτε στους αρχαίους οικισμούς και τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής και θα παρακολουθήσετε τις εντυπωσιακές βουτιές που γίνονται από το μεγάλο βράχο.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΡΙΝΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

  • ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ «ΡΙΝΑ-ΒΑΘΥ», γίνεται το μήνα Αύγουστο, με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.
  • «ΦΟΥΝΤΑΝΕΛΕΣ», δηλαδή βουτιές από το βράχο της Ρίνας που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού, μετά το εστιατόριο «Το λιμανάκι του Βαθύ».

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, όσοι θέλετε, τηλεφωνώντας στο Δήμο Καλύμνου. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, μπορούν να  πάρουν μέρος στο διαγωνισμό «φουντανέλας», για την πιο εντυπωσιακή βουτιά.

  • ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ-SCUBA DIVING, για αρχάριους και προχωρημένους δύτες, με τη συνοδεία έμπειρων δυτών, πληροφορίες KALYMNOS Kayak Center, www.kalymnoskayak.gr, τηλ. : 2243031132 και στο www.kalymnosdiving.com, τηλ. : 22430 47253 , 6972002615, 6974646413.
  • ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΡΙΝΑΣ, μπορείτε να αναρριχηθείτε σε βράχο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα σας διαθέσει το KALYMNOS Kayak Center. Το Puerto Escondido είναι ένας τομέας αναρρίχησης που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του φιόρδ, στην κοιλάδα του Βαθύ, περιέχει 4 διαδρομές αναρρίχησης, που κυμαίνονται μεταξύ 6, 6b, 7 και 7b και προσφέρει ένα ιδανικό σημείο καταδύσεων με βράχια με βάθος 25 μ.

Στην Κάλυμνο, ετησίως, ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές, από Έλληνες και ξένους αναρριχητές, με τις πιο γνωστές να είναι «μιας κορυφής». Κάθε χρόνο, το μήνα Οκτώβριο, γίνεται στο νησί το Φεστιβάλ Αναρρίχησης, «Kalymnos Rock Climbing Festival» (πληροφορίες Δήμος Καλύμνου, τηλ.: 2243059445).

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΑΘΥ ΝΕΡΟ, η δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε ονομάζεται DEEP WATER SOLO (DWS), και γίνεται με solo αναρρίχηση σε βράχο με την ύπαρξη νερού από κάτω, στη βάση της αναρρίχησης, για προστασία σε περίπτωση πτώσης. Συνήθως υπάρχει ένα σκάφος σε αναμονή, που βοηθάει τον αναρριχητή (πληροφορίες KALYMNOS Kayak Center, τηλ. : 2243031132).

  • ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ, νοικιάζετε ένα σκάφος και κάνετε ιδιωτική περιήγηση στις γύρω παραλίες και ταυτόχρονα ψάρεμα, καταδύσεις και εξερεύνηση του βυθού (ημερήσια ενοικίαση σκάφους).

Οι κοντινές παραλίες Καμπί, Μεγάλη και Μικρή Αλμύρα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ρίνας και είναι εύκολα προσβάσιμες από τη θάλασσα, ενδείκνυται για ηρεμία και χαλάρωση. Το KALYMNOS Kayak Center (KKC), προσφέρει σκάφη για ενοικίαση με ταχύτητα 30 ίππων, για τα οποία δεν απαιτείται άδεια.

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ KANOE – KAYAK, μπορείτε να νοικιάσετε τον εξοπλισμό για μια βόλτα με καγιάκ στον κόλπο της Ρίνας ή στις κοντινές παραλίες. Κοντά στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, που βρίσκονται στην περιοχή, αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε δελφίνια.

Το KALYMNOS Kayak Center, μπορεί να σας προσφέρει μονόκλινα και διπλά καγιάκ στούντιο, μονόκλινα και δίκλινα καγιάκ, SUP και θαλάσσιους κύκλους.

  • ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ, το σπήλαιο Δασκαλιό, στη Β. πλευρά του κόλπου της Ρίνας είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, έχει πολλούς σταλαχτίτες και αρχαιολογικά ευρήματα και περιμένει να το εξερευνήσετε.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

  • «Ελληνικά», ο παλαιοχριστιανικός οικισμός της Ρίνας, (5ου – 6ου μ.Χ. αι.). Εγκαταλείφθηκε και δημιουργήθηκε ξανά τον 10ο αι., όπως μαρτυρούν οι πολλοί βυζαντινοί ναοί που υπάρχουν στην περιοχή.
  • «Έμπολα», ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου οχυρού, (μέσα 4ου μ.Χ. αι.). Βρίσκεται Β. του οικισμού Βαθύ και θα δείτε το τείχος του οχυρού και δίπλα το Ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
  • «Φυλακές», φυλάκιο, ελληνιστικών χρόνων
  • «Καστράκι», λείψανα από την ελληνιστική εποχή
  • «Λόφος Περιστεριάς», στο Βαθύ, με απομεινάρια κατοίκησης από τους Προϊστορικούς έως τους Αρχαϊκούς χρόνους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

  • Παλαιοπαναγιά, παλαιοχριστιανική βασιλική, βρίσκεται ανάμεσα στο οχυρό «Έμπολα» και το ελληνιστικό φυλάκιο «Φυλακές».

Είναι η μεγαλύτερή βασιλική στο Βαθύ, με τμήματα τοιχογραφιών, ψηφιδωτά, μωσαϊκά δάπεδα, ημικυκλική αψίδα, μεγάλη Αγία Τράπεζα, απομεινάρια σύνθρονου, συγκρότημα βαπτιστηρίου, διακονικό, κτιστή σκάλα ανόδου στο υπερώο, δεξαμενή νερού και διάφορα προ κτίσματα. Στα ΒΔ. της «Παλαιοπαναγιάς» θα δείτε δύο παλαιοχριστιανικά υπέργεια ταφικά κτίσματα και μια παλαιοχριστιανική λίθινη βάση ελαιοπιεστηρίου.

  • Ταξιάρχης Μιχαήλ, στον Έμπολα, παλαιοχριστιανικός ναός (6ου μ.Χ. αι.), βρίσκεται Β. του αρχαίου οχυρού «Έμπολα». Είναι τύπου τρίκλιτη βασιλική, πλινθόκτιστη, με αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία υλικά, με ξύλινη κεραμοσκεπή, 3 εισόδους και νάρθηκα. Στο δάπεδο υπάρχει πολύχρωμο ψηφιδωτό και στους τοίχους τοιχογραφίες διαφόρων αιώνων.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοιχογραφίες του Ταξιάρχη Μιχαήλ, μετά την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Η πιο χαρακτηριστική είναι η τρίμορφη Δέηση, με τον Χριστό Παντοκράτορα, σε μνημειώδη και μεγαλύτερη μορφή, να ευλογεί με το δεξί χέρι και με το αριστερό να κρατά κλειστό Ευαγγέλιο, το οποίο είναι διακοσμημένο με ρόμβους. Οι άλλες δυο μορφές της Δέησης είναι η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Οι τοιχογραφίες που επίσης εντυπωσιάζουν είναι η Βαϊοφόρος, όπου ο Χριστός κοιτάζει προς τους Εβραίους (11ος -12ος αι.), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (14ος αι.), ο Άγιος Νικόλαος που ευλογεί κρατώντας το Ευαγγέλιο, οι λεπτομέρειες από τη Γέννηση  κλπ. Κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, το εσωτερικό του ναού χρησίμευσε ως τόπος ταφής νεκρών στον κυρίως ναό και στο νάρθηκα.

  • Ναός της Αναστάσης, παλαιοχριστιανική βασιλική
  • Ναός Αγίας Ειρήνης, παλαιοχριστιανική βασιλική

Βυζαντινοί Ναοί

  • Παναγία Κυρά Χωστή, βυζαντινός ναός  (11ος μ.Χ. αι.), αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο δρόμο πριν φτάσουμε στο λιμανάκι της Ρίνας.

Σύμφωνα με τη παράδοση στο Βαθύ της Καλύμνου οι πιστοί πήγαν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, της Ανάστασης του Χριστού. Ξαφνικά ακούστηκαν φωνές ότι «έρχονται οι πειρατές» και καθώς έπιασε τους πιστούς φόβος, παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει λέγοντας «Παναγιά χώσου στη γη». Τότε η Εκκλησία μαζί με τους πιστούς, χώθηκε μέσα στη γη και έτσι πήρε το όνομα «Κυρά Χωστή». Η εκκλησία αποτελείται από τρία τμήματα, όπου στο ανατολικό θα δείτε πλούσια αγιογραφία. Μέσα κι έξω από το ναό υπάρχουν διάφορα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, πιθανώς από την παρακείμενη παλαιοχριστιανική βασιλική. Η εκκλησία ανακαινίστηκε από την Ιερά Μητρόπολη το 1992.

  • Ταξιάρχης, μικρός βυζαντινός ναός (13ου -14ου μ.Χ. αι.), στο Ν. κλίτος της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Ταξιάρχη Μιχαήλ, στον Έμπολα.
  • Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή Θεολογάκι, βυζαντινός ναός (13ος μ.Χ. αι.), στο δρόμο λίγο πριν φτάσετε στην εύφορη κοιλάδα του χωριού Βαθύ. Είναι μικρός, μονόχωρος ναός, με κεραμοσκεπή, κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, με σωζόμενες τοιχογραφίες.
  • Κυρά Ψιλή, βρίσκεται Β. από το Βαθύ. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, το μοναστήρι το έκτισε ένας Καλύμνιος, που είχε αλλαξοπιστήσει και όταν επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και θυμήθηκε τις ρίζες, πίστεψε ξανά στο Θεό. Άλλος μύθος λέει ότι ένας βοσκός ψάχνοντας ένα χαμένο τράγο, από το κοπάδι του, μπήκε στη σπηλιά και εκεί βρήκε μια εικόνα της Παναγίας. Προσπάθησε να την κατεβάσει στο χωριό του αλλά στα μισά, η εικόνα επέστρεφε πάλι πίσω στη σπηλιά. Τότε οι ντόπιοι διαμόρφωσαν τη σπηλιά αυτή σε εκκλησία.

Γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο Βαθύ, με λιτάνευση της εικόνας μέσα στο χωριό και στη συνέχεια γλέντι, με χορό και φαγητό, όπου προσφέρεται το παραδοσιακό πιάτο «μουούρι» (αρνί γεμιστό).

ΑΓΟΡΕΣ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Στο λιμανάκι της Ρίνας θα βρείτε πάγκους όπου πωλούνταν φρέσκα φρούτα, από τη εύφορη κοιλάδα του Βαθύ, (σύκα, σταφύλια κλπ), τυριά, γλυκά του κουταλιού αλλά και φυσικά σφουγγάρια, από το βυθό της Καλύμνου. Πριν φύγετε από την Κάλυμνο, προμηθευτείτε ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, 100% βιολογικό, με ποσοστό σε θυμάρι, σύμφωνα με την ανάλυση, πάνω από 85%. Το μέλι παράγεται από την περιοχή του οικισμού Βαθύ και του Αργινώντα, από τον παραγωγό κ. Μιχαήλ Πλάτση (για πληροφορίες και αποστολές στο χώρο σας, στο τηλέφωνο : 6937965294).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Καλύμνου, τηλ. : 2243059141, 2243041209, 2243041206, 2243059445

Λιμεναρχείο Καλύμνου, τηλ. : 2243024444, 2243041133

Λιμεναρχείο Κω, τηλ. : 2242026594

Αεροδρόμιο Καλύμνου, τηλ. : 2243059302, 2243048602

Διεθνές Αεροδρόμιο Κω «Ιπποκράτης», τηλ. : 2242056000, 2242051591, 2242051567

ANEM FERRIES, τηλ. : 22430 51630, για δρομολόγια Πόθια – Μαστιχάρι

Ταξί Καλύμνου, τηλ. : 2243050300

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *