Translation

Τριήμερη Κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Ελλάδα Κρουαζιέρες Νησιά Αιγαίου Πελάγους

ΜΥΚΟΝΟΣ, ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ, ΕΦΕΣΟΣ, ΠΑΤΜΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Το κρουαζιερόπλοιο αναχωρεί από την ακτή Μιαούλη στον Πειραιά στις 11.00. Πριν αναχωρήσει το πλοίο περνάμε από εξονυχιστικό έλεγχο, όπως ακριβώς στο αεροδρόμιο παρόλο που προορισμός μας είναι ο εσωτερικός τουρισμός.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Ταυτόχρονα στην είσοδο μας βγάζουν φωτογραφία και μας δίνουν μία μικρή ηλεκτρονική ταυτότητα με την οποία κινούμαστε στο πλοίο, για φαγητό, ποτό, καφέ, παραγγελίες, ψώνια κλπ δραστηριότητες αλλά και στις εξόδους – εισόδους μας σε κάθε προορισμό. Με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες εφοδιασμένες με barcode πάμε κατευθείαν στη ρεσεψιόν για το κλειδί της καμπίνας που έχουμε κλείσει. Αφού αφήσουμε τα πράγματά μας στην καμπίνα, από τα μεγάφωνα μας καλούν να πάμε στο κατάστρωμα για πρόβα με τα σωσίβια. Εκεί αφού φορέσουμε τα σωσίβια, ένας υπάλληλος μας εξηγεί τους κανόνες διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου. Αυτό κρατάει περίπου μισή ώρα καθώς το πλοίο έχει πάρα πολλούς επιβάτες και ο συντονισμός είναι χρονοβόρος. Βγάλτε μερικές φωτογραφίες για ενθύμιο και συνεχίστε με καλή διάθεση για την κρουαζιέρα. 

Αμέσως μετά την αναχώρηση του πλοίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει το μεσημεριανό φαγητό. Υπάρχουν πολλά σημεία του πλοίου όπου μπορεί να φάει κάποιος. Στο εσωτερικό εστιατόριο σερβίρεται μενού ενώ στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν δυο σημεία με μπουφέ όπου μπορείς να σερβιριστείς μόνος σου και μετά να πάρεις το πιάτο σου και να φας σε όποιο σημείο του πλοίου επιθυμείς. 

Πριν το πλοίο φτάσει στον 1ο προορισμό του που είναι η Μύκονος, στο εξωτερικό αλλά στεγασμένο εστιατόριο σερβίρεται ο καφές, περίπου στις 16.00. Στην αρχή της κρουαζιέρας οι υπάλληλοι του πλοίου βγάζουν πολλές φωτογραφίες στους πελάτες τις οποίες είναι προτιμότερο να τις αγοράσετε, αν θέλετε, προς το τέλος της διαμονής σας καθώς γίνονται ειδικές προσφορές. 

The Ultimate Managed Hosting Platform

Άφιξη στη Μύκονο στις 18.00  έως 21.30

Αφού ήπιατε τον καφέ και ετοιμαστήκατε για την πρώτη σας έξοδο που είναι η Μύκονος στις 18.00 το πλοίο δένει στο νέο λιμάνι του νησιού. Εδώ υπάρχουν πούλμαν που περιμένουν να φορτώσουν για να σας πάνε δωρεάν μέχρι το παλαιό λιμάνι της Μυκόνου και από εκεί εσείς συνεχίζετε με τα πόδια για την πόλη. Όποιος θέλει μπορεί να περπατήσει στα σοκάκια, να βγάλει φωτογραφίες στους Κάτω Μύλους, να θαυμάσει τη Μικρή Βενετία, την Εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής, να κατηφορίσει προς τον Γιαλό με τις καφετέριες και σιγά σιγά προς τα πούλμαν που θα τον οδηγήσουν πάλι στο πλοίο. Οι Κάτω Μύλοι (ανεμόμυλοι) βρίσκονται στα ΝΑ της Χώρας δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή της Αλευκάντρας . Σήμερα διατηρούνται οι 7 από τους 10 με καλύτερα διατηρημένο το Μύλο του Γερώνυμου (ιδιωτικός) και το Μύλο του Μπόνη, ο οποίος χρησιμεύει ως Μουσείο

Η Μικρή Βενετία της Μυκόνου, στην περιοχή Αλευκάντρα, είναι μια περιοχή χτισμένη πάνω στη θάλασσα και επειδή θυμίζει τη Βενετία ονομάστηκε έτσι. Η συνοικία χτίστηκε τον 18ο  αι. από πλουσίους εμπόρους και η αρχιτεκτονική των σπιτιών θυμίζει έντονη την ιταλική πόλη. Εδώ πρέπει να έρθετε για να θαυμάσετε ένα από τα πιο ξακουστά ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου. 

Η Παναγία Παραπορτιανή (16ου -17ου αι.) είναι ένα διώροφο συγκρότημα 5 εκκλησιών όπου οι 4 από αυτές είναι στο ισόγειο και η 5η  είναι υπερυψωμένη. Το όνομά της το πήρε από το γεγονός ότι βρίσκεται στη ΒΔ πύλη του μεσαιωνικού τείχους του νησιού, το «παραπόρτι».

Στο Γιαλό, στην πλατεία των ταξί, υπάρχει το άγαλμα της Μαντώ Μαυρογένους, αγωνίστρια για την Ελευθερία του έθνους (1821) η οποία υπήρξε Μυκονιάτισσα, από την πλευρά της μητέρας της. 

Για όποιον θέλει να επιστρέψει νωρίτερα στο πλοίο, για το δείπνο που σερβίρεται στις 21.00 μπορεί να το κάνει. Έτσι έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη φωταγωγημένη Μύκονο από το κατάστρωμα του πλοίου τρώγοντας. Αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου από το λιμάνι της Μυκόνου στις 21.00 ακριβώς. Δείπνο, ποτό ζωντανή μουσική, χορός και διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στο μεγάλο εσωτερικό μπαρ του πλοίου ή ξεκούραση και ύπνος στην καμπίνα. 

Άφιξη στο Κουσάντασι το επόμενο πρωί στις 7.00  έως 12.30

Μετά από το πρωινό κατεβαίνουμε στην παραλιακή πόλη της Τουρκίας το Κουσάντασι, με  άμεση επιβίβαση στα πούλμαν ξεχωριστά κάθε εθνικότητα, π.χ. Έλληνες, για την εκδρομή στην αρχαία Έφεσο. Απέχει περίπου μισή ώρα από το Κουσάντασι και αν πάτε καλοκαίρι να ξέρετε ότι η ξενάγηση διαρκεί 2 περίπου ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, σε πλακόστρωτες διαδρομές γι’ αυτό ντυθείτε κατάλληλα.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΦΕΣΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού  φτάσετε με το πούλμαν έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο, καλό είναι να προμηθευτείτε από αυτό το σημείο, ένα βιβλίο της Εφέσου από τους πλανόδιους που θα σας πλησιάσουν (5 €) καθώς στο τέλος της διαδρομής δεν θα το βρείτε. Μπαίνοντας πληρώνετε εισιτήριο και ξεκινάτε με τον ξεναγό τη διαδρομή σας. Πρώτα θα δείτε το Λουτρό του Βαρίου, τη Βασιλική, τη Δημόσια Αγορά, το Ωδείο (Βουλευτήριο), ένα Θέατρο 1500 θέσεων που χρησίμευε για θεατρικές παραστάσεις και συνεδριάσεις της Γερουσίας, το Παλάτι του Νερού, το Ναό του Δομιτιανού, με την ομώνυμη πλατεία, το Πρυτανείο (Παλάτι του Δήμου) με την ιερή φλόγα που συμβόλιζε την καρδιά της Εφέσου και έκαιγε συνεχώς με τη φροντίδα των Ιερειών της θεάς Άρτεμης.

Θα κατηφορίσετε τη Λεωφόρο των Κουρητών (4ος αι.) όπου θα δείτε τις Κατοικίες των Πατρικίων (Σπίτια των Πλουσίων) κτισμένα με το Ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα.

       

        

Στη συνέχεια θα δείτε τα Δημόσια Αποχωρητήρια, το Σπίτι του Έρωτα (4ος αι.) και θα καταλήξετε στην εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη του Κέλσου. Ο Τιβέριος Ιούλιος Κέλσος ήταν Γενικός Έπαρχος της Μικράς Ασίας της Ρώμης. Όταν πέθανε  ο Κέλσος (114 μ.Χ.) ο γιός του άρχισε να κατασκευάζει μια Βιβλιοθήκη πάνω στο μνημείο στο οποίο ήταν θαμμένος ο πατέρας του. Την ολοκλήρωση της κατασκευής έκανε ο εγγονός του Κέλσου (125 μ.Χ.) όπου την εποχή εκείνη διέθετε 12.000 ρολά βιβλία. Η Βιβλιοθήκη κάηκε και κατεδαφίστηκε στην εποχή των Γότθων (265 μ.Χ.).  

Στην πρόσοψη της Βιβλιοθήκης του Κέλσου, μετά την ανακαίνισή της (1970-1978), θα δείτε μια σειρά από κίονες Κορινθιακού τύπου και τέσσερα γυναικεία αγάλματα, της Σοφίας, της Αρετής, της Έννοιας και της Επιστήμης, τα οποία συμβολίζουν τη γνώση και την ευφυΐα του Κέλσου.   

           

Εσωτερικά της Βιβλιοθήκης υπήρχαν τριώροφα  ράφια που συγκρατούσαν τα ρολά των παπύρων, μέσα σε κοιλώματα στους τοίχους για να προστατεύονται από την υγρασία. Δεξιά όπως κοιτάμε τη Βιβλιοθήκη σώζεται η Πύλη του Μιθριδάτη (40 π.Χ.) που οδηγούσε στην Αγορά. Η Αγορά υπήρξε κατά την Ελληνιστική περίοδο (3 μ.Χ.) μεγάλο εμπορικό κέντρο της Πόλης με έκταση 110 τ.μ. Εδώ γίνεται στάση για φωτογραφίες και ξεκούραση από το πολύωρο περπάτημα κάτω από τον καυτό ήλιο. Στη συνέχεια ακολουθώντας την Οδό του Λιμανιού ή Μαρμάρινη Λεωφόρο, ένας δρόμος καλυμμένος με μάρμαρο από τον οποίο περνούσαν οι άμαξες, φτάνετε στο Αρχαίο Θέατρο.    

Άρχισε να κτίζεται στην εποχή του Κλαύδιου (41-54 μ.Χ.) και τελείωσε στην εποχή του Αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117 μ.Χ). Είχε ύψος 18μ και περίπου 24.500 καθίσματα. Εδώ ακόμα και σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως το γνωστό Φεστιβάλ της Εφέσου. Από το  Αρχαίο Θέατρο και μετά η ξενάγηση λαμβάνει τέλος και κατευθύνεστε προς την έξοδο. Εδώ υπάρχει κατάστημα με σουβενίρ, νερό και τουαλέτες. Η ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο μόλις τελείωσε και αφού επιβιβαστείτε στα πούλμαν επιστρέφετε στο Κουσάντασι. Στο μέσον περίπου της διαδρομής (30 λεπτά) γίνεται στάση σε κάποιο εργοστάσιο με δερμάτινα ρούχα και τσάντες «επώνυμες». Οι τιμές είναι ακριβές κυρίως στις τσάντες γνωστών οίκων οι οποίες είναι μεν απομίμηση αλλά Α’ ποιότητας. 

                                       

Από το  Αρχαίο Θέατρο και μετά η ξενάγηση λαμβάνει τέλος και κατευθύνεστε προς την έξοδο. Εδώ υπάρχει κατάστημα με σουβενίρ, νερό και τουαλέτες. Η ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο μόλις τελείωσε και αφού επιβιβαστείτε στα πούλμαν επιστρέφετε στο Κουσάντασι. Στο μέσον περίπου της διαδρομής (30 λεπτά) γίνεται στάση σε κάποιο εργοστάσιο με δερμάτινα ρούχα και τσάντες «επώνυμες». Οι τιμές είναι ακριβές κυρίως στις τσάντες γνωστών οίκων οι οποίες είναι μεν απομίμηση αλλά Α’ ποιότητας. 

ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ

Είναι μια παραθαλάσσια πόλη με 90.000 κατοίκους, σε απόσταση 63 km Ν – ΝΑ της Σμύρνης, απέναντι από τη Σάμο. Με το που θα βγείτε από το πλοίο μπορείτε να θαυμάσετε το πρώην καραβανσεράϊ και νυν ξενοδοχείο, το Okuz Mehmet Pasa Kernansarayi δίπλα στην προβλήτα του κρουαζιερόπλοιου. Θα δείτε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, αρκετούς Ευρωπαίους τουρίστες, πολλά εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα και καταστήματα με παραδοσιακά τουρκικά σουβενίρ. 

     

Ο πιο γνωστός πεζόδρομος είναι ο πεζόδρομος Barbaros Hayrettin Caddesi γεμάτος μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, καφέ κλπ. 

Υπάρχει ένα μικρό εμπορικό κέντρο πάνω στην κεντρική λεωφόρο αλλά θέλει αρκετό περπάτημα για να φτάσετε. Αν επιθυμείτε να ψωνίσετε σουβενίρ να κάνετε πρώτα μια μικρή έρευνα αγοράς καθώς οι τιμές είναι διαφορετικές για τα ίδια ακριβώς προϊόντα και επίσης αξίζει να τις παζαρέψετε, αν πρόκειται να αγοράσετε πολλά μαζί. Τα καταστήματα με σουβενίρ που βρίσκονται πάνω στην λεωφόρο Ataturk Bulvari, αυτή που είναι παράλληλη με τη θάλασσα, είναι πιο φθηνά από την κλειστή αγορά. Ο πιο γνωστός πεζόδρομος είναι ο πεζόδρομος Barbaros Hayrettin Caddesi γεμάτος μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, καφέ κλπ. 

     

Για όποιον θέλει να ψωνίσει μοντέρνα ρούχα και είδη σπιτιού υπάρχει ένα ωραίο κατάστημα δίπλα στο τελωνείο, εκεί που γίνεται ο έλεγχος εισόδου στο κρουαζιερόπλοιο. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο τελωνειακός έλεγχος καθυστερεί αρκετά, υπάρχουν πολλοί επιβάτες που θέλουν να μπουν την ίδια ώρα με εσάς στο πλοίο γι’ αυτό απαιτείται σωστή διαχείριση του χρόνου καθώς και το πλοίο αναχωρεί στην ώρα του.  

Άφιξη στην Πάτμο στις 16.00 έως 20.15

 Η Πάτμος λέγεται νησί της Αποκάλυψης ή Ιερουσαλήμ του Αιγαίου επειδή στο νησί αυτό ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι του νησιού, τη Σκάλα και η αποβίβαση γίνεται με βάρκες ανά ομάδες. Φτάνοντας στη στεριά αν θέλετε να δείτε το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, τη Χώρα και τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Κάστρο πρέπει να πάτε με δικά σας έξοδα. Η μόνη λύση είναι να πάρετε ταξί (30 ευρώ με επιστροφή) είτε μόνος σας είτε μαζί με άλλους, για να μοιραστείτε το κόστος. Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν και οι ίδιοι οι οδηγοί των ταξί. Το ταξί σας πάει πρώτα στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, σας αφήνει να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας και μετά έρχεται σας παίρνει και σας πάει στη Χώρα για να δείτε το Μοναστήρι και να περπατήσετε στα σοκάκια του οικισμού. 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς του Χριστιανισμού παγκοσμίως.                           

Εδώ ο Ευαγγελιστής Ιωάννης φτάνει εξόριστος από την Έφεσο (94 ή 95 μ.Χ.) συνοδεία του πιστού του μαθητή Πρόχορου και έγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης μετά από οράματα που είχε. Στην Πάτμο μένει εξόριστος 15 χρόνια και επιστρέφει στην Έφεσο, όπου πέθανε σε ηλικία 105 ετών. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αγίου Ιωάννη στο Σπήλαιο, σχίστηκε ο βράχος δημιουργώντας τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Μέσα από αυτές τις σχισμές ακουγόταν η φωνή του Θεού που υπαγόρευε στον Ιωάννη την Αποκάλυψη. Όλο αυτό το οικοδόμημα ονομάζετε Αποκάλυψη και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς(1999) όπως και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα. Η κάθοδος προς το Σπήλαιο και αντίστοιχα η άνοδος έχει μια μικρή δυσκολία καθώς γίνεται από μια μικρή κτιστή σκάλα, με αρκετά σκαλοπάτια και χρειάζεται αρκετή υπομονή γα να φτάσετε στο σημείο κυρίως όταν έχει πολύ κόσμο. 

ΧΩΡΑ 

Η Χώρα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1999) κτισμένη έξω από τα τείχη του βυζαντινού Κάστρου έχει πολλά χαρακτηριστικά μεσαιωνικού οικισμού όπως μεγαλοπρεπή αρχοντικά, δαιδαλώδη σοκάκια, καλντερίμια και στοές. Η Χώρα του νησιού δημιουργήθηκε από τους μάστορες της Μονής που έφτιαξαν τα πρώτα σπίτια για να μείνουν κοντά στο Κάστρο (1132), από το φόβο των πειρατών. Η συνοικία Αλλοτινά στα δυτικά της Χώρας δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη μετά την Άλωση (1453).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Χώρα του νησιού δημιουργήθηκε από τους μάστορες της Μονής που έφτιαξαν τα πρώτα σπίτια για να μείνουν κοντά στο Κάστρο (1132), από το φόβο των πειρατών. Η συνοικία Αλλοτινά στα δυτικά της Χώρας δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη μετά την Άλωση (1453). Η περιοχή Κρητικά στα ανατολικά αναπτύχθηκε από πρόσφυγες της Κρήτης οι οποίοι έφτασαν στο νησί (1669), μετά την Άλωση του Χάνδακα και αποτέλεσαν την άρχουσα τάξη. Η περιοχή Απορθιανά προς βόρεια, αποτελεί το νεώτερο οικισμό με τα περισσότερα αρχοντικά της Χώρας τα οποία κτίστηκαν από τα μέσα του 18ου αι. από τους καπεταναίους και πλούσιους εμπόρους του νησιού. 

Αξίζει να κάνετε μια μικρή βόλτα μέχρι την πλατεία της Αγίας Λεσβίας (Αγιά Λεσβιά) και την πλατεία του Δημαρχείου  για να δείτε το σπίτι του συνιδρυτή της Φιλικής εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθο, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτμο. Το 1088 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός παραχώρησε στο μοναχό  Όσιο Χριστόδουλο την άδεια να ιδρύσει τη Μονή του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, σε σημείο ψηλότερο από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, πάνω σε αρχαίο βωμό της Θεάς  Άρτεμης. Η Μονή κτίστηκε το 1088 -1093 σε μορφή μεσαιωνικού Κάστρου και αρχικά φτιάχτηκε το Καθολικό της Μονής, η δεξαμενή, διάφορα κτίσματα και τα κελία των μοναχών. Το τείχος γύρω από τη Μονή έχει σχήμα πολυγωνικό, ύψους 15μ,  με δυο ορθογώνιους πύργους στην είσοδο ενωμένους με τοίχο όπου στο επάνω μέρος υπάρχει καταχύστρα μέσα από την οποία έριχναν μολύβι, λάδι ή νερό στους εισβολείς.  

Στη συνέχεια (12ο αι.) προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου, όπου εδώ βρίσκεται το σκήνωμα του, ολόσωμο μέσα σε ασημένια λάρνακα. Κατά την άνθηση του εμπορίου στο νησί (16ο αι.) από τις δωρεές πλουσίων εμπόρων, κατασκευάστηκαν τα παρεκκλήσια του Τιμίου Σταυρού, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Βασιλείου και το Σκευοφυλάκιο δίπλα στο Καθολικό. Το τελευταίο μεγάλο οικοδόμημα το οποίο φέρει το όνομα του Μητροπολίτη Καρπάθου Νεόφυτου Γριμάνη έγινε τον 17ο αι. και έδωσε στη Μονή τη σημερινή της μορφή.

Στην είσοδο της Μονής θα δείτε μια μικρή βοτσαλωτή αυλή με πηγάδι, τη διώροφη τοξωτή στοά «τζαφάρα» και το μεγάλο τετραώροφο κτίσμα. Εδώ στεγάζεται το Σκευοφυλάκιο, η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα, ιερατικά άμφια, χρυσόβουλα, εικόνες, κειμήλιαΤο Καθολικό είναι κτισμένο πάνω σε παλαιότερο ναό της θεάς Αρτέμιδος και σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο είναι του 19ου αι., οι ασημένιες καντήλες είναι βενετσιάνικες του 17ου αι., η εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο (1090) ήταν δώρο του Αλεξίου του Α΄ του Κομνηνού προς τον όσιο Χριστόδουλο. Το 1713 ιδρύεται από τον Πάτμιο Μακάριο Καλογερά, απόφοιτο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η Πατμιάδα Σχολή. Η διδασκαλία είχε σαν αντικείμενο τη φιλοσοφία, την εκκλησιαστική μουσική, τα λατινικά, την ερμηνεία βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων και εκκλησιαστικών πατέρων. Στη Σχολή δίδαξαν εκτός από τον Μακάριο Καλογερά πολλοί φωτισμένοι διδάσκαλοι. Απόφοιτοι της Σχολής συγκαταλέγονται μεγάλοι διδάσκαλοι του Γένους όπως ο ιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας Εμμ. Ξάνθος, ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β’ Παγκώστας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’. Σήμερα είναι αναγνωρισμένη από το κράτος ως ιερατική σχολή. 

ΣΚΑΛΑ – ΛΙΜΑΝΙ

Ο πιο τουριστικός οικισμός του νησιού είναι το λιμάνι ή Σκάλα. Εδώ μπορεί να δει κάποιος το ιταλικό Διοικητήριο που σήμερα στεγάζει την Αστυνομία, τη μικρή πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου να περπατήσει στον εμπορικό δρόμο με τα καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Αφήστε τη βόλτα στο λιμάνι για το τέλος, λίγο πριν επιβιβαστείτε στις βάρκες για την επιστροφή στο πλοίο. 

Άφιξη στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7.00  έως 11.30

Με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου στο Ηράκλειο έχετε δυο επιλογές. Η μία είναι να πάτε εκδρομή στην Κνωσό, με δικά σας έξοδα και η άλλη να κάνετε μια ωραία βόλτα στην πόλη, να θαυμάσετε τα αξιοθέατα και να καταλήξετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιλέγουμε το δεύτερο και ξεκινάμε τον περίπατο περιμετρικά από το Κάστρο συνεχίζουμε στον πεζόδρομο με την εκκλησία του Αγίου Τίτο, το Δημαρχείο, την Πλατεία με τα Λιοντάρια, όπου μπορούμε να πιούμε καφέ ή να φάμε και τέλος να φτάσουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ υπάρχει αρκετός χρόνος για να θαυμάσουμε τα χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές στην Κνωσό και τις γύρω περιοχές της Κρήτης. Τα επιβλητικά τείχη είναι της περιόδου της Ενετοκρατίας και άρχισαν να κατασκευάζονται το 1462. Αποτελούν την πιο εξελιγμένη μορφή οχυρωματικής τέχνης της εποχής τους και ήταν τόσο ισχυρά ώστε άντεξαν την εικοσαετή πολιορκία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα τείχη έχουν συνολικό μήκος 7 km, σχήμα τριγωνικό και συγκαταλέγονται σε ένα από τα καλύτερα σωζόμενα οχυρωματικά έργα σε όλη τη Μεσόγειο.  

Φτάνουμε στον πεζόδρομο και προχωράμε προς την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου ή όπως είναι πιο γνωστή η πλατεία των Λιονταριών ή Κρήνη Μοροζίνι. Η Κρήνη Μοροζίνι με το ενετικό σιντριβάνι και τα 4 λιοντάρια που από το στόμα τους αναβλύζει νερό αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς για να δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης. Ο Ναός του Αγίου Τίτου, 1ου  Επισκόπου Κρήτης, κατασκευάστηκε το 1869 ως Γενί Τζαμί και το 1925 έγινε χριστιανικός ναός. Είναι τύπου τετρακιόνος με τρούλο και από το 2013 αποτελεί τον Καθεδρικό ναό. Εδώ βρίσκεται η Κάρα του Αγίου Τίτου.

Το Δημαρχείο της πόλης, κοντά στον Άγιο Τίτο είναι άξιο θαυμασμού καθώς βρίσκεται στην Ενετική Λότζια. Κατά την Ενετοκρατία εδώ γινόντουσαν οι συνεστιάσεις των ευγενών όπου περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους ή συζητούσαν τα διάφορα θέματα της πόλης. Μετά από πολλές παρεμβάσεις το κτίριο πήρε την τελική του μορφή το 1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, γνωστό από την ομώνυμη Κρήνη. Αποτελεί διώροφο κτίριο, ορθογώνιου σχήματος, με κίονες δωρικού ρυθμού στο ισόγειο και κίονες ιωνικού ρυθμού στον Α’ όροφο. Δίπλα από αυτό το κτίριο θα δείτε την οπλαποθήκη (Ameria). Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, τα εκθέματά του περιλαμβάνουν δείγματα της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Η συλλογή με τις Μινωικές αρχαιότητες είναι η πιο πλούσια και η πιο σημαντική στον κόσμο. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1937-1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στη θέση της Καθολικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου που καταστράφηκε από σεισμό (1956). Είναι διώροφο και εκτός από το Μουσείο υπάρχει βεστιάριο, πωλητήριο, καφετέρια, τουαλέτες και μεγάλος κήπος με καθίσματα. 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, τα εκθέματά του περιλαμβάνουν δείγματα της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Η συλλογή με τις Μινωικές αρχαιότητες είναι η πιο πλούσια και η πιο σημαντική στον κόσμο. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1937-1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στη θέση της Καθολικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου που καταστράφηκε από σεισμό (1956). Είναι διώροφο και εκτός από το Μουσείο υπάρχει βεστιάριο, πωλητήριο, καφετέρια, τουαλέτες και μεγάλος κήπος με καθίσματα. 

Άφιξη στη Σαντορίνη 16.30

Το κρουαζιερόπλοιο φτάνει στο Γιαλό, παλαιό λιμάνι του νησιού. Θα κατεβείτε  με λάντζες και μετά θα πάρετε με δικά σας έξοδα το τελεφερίκ (6 €) ή τα γαϊδουράκια (6 €) για την άνοδο σας στον οικισμό των Φηρών. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά και το όνομα τα πήρε από την παραφθορά της λέξης Θήρα. Το όνομα Θήρα το πήρε από τον μυθικό Θήρα της Σπάρτης που πρωτοκατοίκησε εδώ (10ος αι. π.Χ.) και ίδρυσε την ομώνυμη πόλη. Το όνομα Σαντορίνη το έδωσαν οι Ενετοί (1153) δηλαδή Santa Irene, από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στον κάμπο της Θηρασιάς ή από άλλη ομώνυμη εκκλησία, παλαιοχριστιανική βασιλική που βρίσκεται στην περιοχή Περίσσα. Καλντέρα λέγεται η θαλάσσια λεκάνη που έχει σχηματιστεί από την καταβύθιση μέρους του στρογγυλού νησιού και έχει διαστάσεις 8X5 km και βάθος περίπου 370 μ. Το υπόλοιπο του στρογγυλού νησιού που διασώζεται είναι η Θήρα, Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Μόλις βγείτε από το τελεφερίκ παίρνετε τον κεντρικό δρόμο προς τη Μητρόπολη των Φηρών, αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Σωτήρα (1963-1968). 

ΦΗΡΑ – ΧΩΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Από το σημείο αυτό μπορεί κάποιος να θαυμάσει το ηφαίστειο, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη, στην οποία βρίσκεται και ο κρατήρας του ενεργού ηφαιστείου, το ξακουστό ηλιοβασίλεμα, τα σπίτια στην κατωφέρεια, τα ξενοδοχεία, τα καφέ – μπαρ και τα εστιατόρια. Στη συνέχεια, δεξιά όπως κοιτάτε το ηφαίστειο, για να επιστρέψετε από εκεί που ξεκινήσατε τη βόλτα σας, ακολουθήστε τον κάτω δρόμο της Υπαπαντής ή Gold Street όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τα πολλά χρυσοχοΐα που υπάρχουν εδώ. Επίσης πριν φύγετε από το νησί μπορείτε να δείτε την Καθολική Μητρόπολη και το Ενετικό Μέγαρο Γκύζη. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι εκτός από σουβενίρ πάρτε φάβα Σαντορίνης, γλυκό κουφέτο (μέλι  με αμύγδαλα) και κρασί, λευκό με βάση την ποικιλία ασύρτικο και το γλυκό κόκκινο ή λευκό Βινσάτο.

Στη συνέχεια, δεξιά όπως κοιτάτε το ηφαίστειο, για να επιστρέψετε από εκεί που ξεκινήσατε τη βόλτα σας, ακολουθήστε τον κάτω δρόμο της Υπαπαντής ή Gold Street όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τα πολλά χρυσοχοΐα που υπάρχουν εδώ. Επίσης πριν φύγετε από το νησί μπορείτε να δείτε την Καθολική Μητρόπολη και το Ενετικό Μέγαρο Γκύζη. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι εκτός από σουβενίρ πάρτε φάβα Σαντορίνης, γλυκό κουφέτο (μέλι  με αμύγδαλα) και κρασί, λευκό με βάση την ποικιλία ασύρτικο και το γλυκό κόκκινο ή λευκό Βινσάτο. 

Τηλ. Τελεφερίκ : 22860-22977, 22860-22978 (τιμή 6 /κατεύθυνση)

Αναχώρηση για Πειραιά και άφιξη την επόμενη μέρα το πρωί 6.00

Η κρουαζιέρα πραγματοποιήθηκε με το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Cruies»

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *