Translation

Φάτιμα – Fatima, Πορτογαλίας, ο ναός της Αγίας Τριάδας

Ευρώπη

H Φάτιμα (Fatima) είναι μια πόλη του Δήμο Ourem και απέχει 142 km από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα.


Η πόλη αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο προσκυνήματος των Καθολικών, καθώς φημίζεται για τις περισσότερες εμφανίσεις της Παναγίας. Η τελευταία εμφάνισή Της  ήταν στις 13-5-1917, στην κοιλάδα Cova da Iria, σε 3 μικρά παιδιά αγροτών. Τα παιδιά ισχυρίστηκαν ότι είδαν μια κυρία ντυμένη με άσπρα, να λάμπει μέσα σε έντονο φως. Στη θέση αυτή οι ντόπιοι, αρχικά, έστησαν ένα σταυρό για να θυμούνται το θαύμα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το 1918 ανήγειραν  ένα μικρό εκκλησάκι (2,80 Χ 2,85) από πέτρα και ντόπιο ασβεστόλιθο, καλυμμένο με πλακάκια. Σήμερα το παλιό αυτό παρεκκλήσι περιβάλλεται από μια μεγάλη εκκλησία, μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και πολλές εγκαταστάσεις.

Το Τ συγκροτήματος περιλαμβάνει τη Βασιλική της Αγίας Τριάδας και τα εξής παρεκκλήσια : το Παρεκκλήσι της Ιερής Καρδιάς του Ιησού (πορτογαλικά : Capela do Sagrado Coração de Jesus),το Παρεκκλήσι της Άμωμης Καρδιάς της Μαρίας (πορτογαλικά : Capela do Imaculado Coracao de Maria ), το Παρεκκλήσι της Αναστάσεως του Ιησού ( πορτογαλικά : Capela da Ressurreicao de Jesus), το Παρεκκλήσι του Θανάτου του Ιησού (πορτογαλικά : Capela da Morte de Jesus) και το Παρεκκλήσι του Αγίου Μυστηρίου (πορτογαλικά : Capela do Santssimo Sacramento).

ΦΑΤΙΜΑ – Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

The Ultimate Managed Hosting Platform

  • Ο Ναός της Αγία Τριάδας ή Βασιλική της Αγίας Τριάδας (πορτογαλικά : Basílica da Santíssima Trindade) είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Ιερό της Φάτιμα, στην κοιλάδα Cova da Iria.
  • Το 1997 διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός σχεδιασμού για μια νέα μεγαλύτερη εκκλησία  καθώς η υπάρχουσα Βασιλική της Παναγίας του Ροδαρίου της Φατίμα (πορτογαλικά : Basílica de Nossa Senhora do Rosário de Fátima) ήταν πολύ μικρή για να στεγάσει τους χιλιάδες προσκυνητές  που κατέφθαναν στην πόλη.
  • Στις 19-12-1998, μία διεθνής κριτική επιτροπή επέλεξε το σχέδιο του Έλληνα αρχιτέκτονα, Αλέξανδρου Τομπάζη και οι εργασίες κατασκευής της εκκλησίας ξεκίνησαν το 2004, στη ΝΑ. πλευρά του Ιερού της Φάτιμα.

Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

       

  • Η εκκλησία έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο 125 μ. και ύψος 18 μ. Επιλέχθηκε το κυκλικό σχήμα για να μπορεί ο πιστός να έχει αντίληψη όλου του χώρου
  • Ο χώρος είναι ενιαίος, χωρίς εσωτερικά στηρίγματα, με μόνη υποστήριξη δυο δοκούς μήκους 182,5 μ. Χαρακτηρίζεται από μια μικρή κλίση, για να μπορεί ο πιστός να βλέπει το Βωμό από κάθε γωνία.
  • Η εκκλησία δεν έχει παράθυρα και ο αερισμός γίνεται φυσικά ενώ ο φωτισμός γίνεται με μικρά spot
  • Έχει χωρητικότητα 8.633 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων 76 θέσεων για ΑΜΕΑ
  • Το εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει η δυνατότητα να χωριστεί σε 2 τμήματα, με έναν διαχωριστικό τοίχο ύψους 2 μ. Το 1ο τμήμα θα έχει 3.175 καθίσματα και 58 χώρους για ΑΜΕΑ και το 2ο θα έχει 5.458 καθίσματα και 18 χώρους για ΑΜΕΑ.
  • Το πρεσβυτέριο έχει χωρητικότητα για 100 εορτασμούς.
  • Η κύρια είσοδος αποτελείται από δύο εντυπωσιακές χάλκινες πόρτες (μήκους 8 μ. και βάρος 3 τόνους), διακοσμημένες με μαύρες χαρακιές σε σχέδιο του καλλιτέχνη Pedro Calapez, από τη Λισαβόνα. Είναι αφιερωμένη στον Χριστό, και είναι γνωστή ως η «Πόρτα του Χριστού». Οι πόρτες αφήνουν μεταξύ τους μια κατακόρυφη σχισμή, 2 cm, με σκοπό να δείξουν στον επισκέπτη την προοπτική του εσωτερικού χώρου, και με τον Εσταυρωμένο να είναι τοποθετημένος ακριβώς απέναντι.

  • Δεξιά και αριστερά από την είσοδο έχουν τοποθετηθεί 20 πλάκες που αντιπροσωπεύουν τα 20 Μυστήρια του Ροδαρίου.
  • Κάτω από τις πλάκες, υπάρχουν 2 υαλοπίνακες με 4 Βιβλικές αναφορές, χαραγμένες σε 26 γλώσσες, του Καναδού καλλιτέχνη, Kerry Joe Kelly.
  • Οι δυο πλευρικές χάλκινες πόρτες είναι αφιερωμένες στους 12 Απόστολους και τα κείμενα είναι του Πορτογάλου καλλιτέχνη, Francisco Providencia
  • Πάνω από τη στοά της κεντρικής εισόδου, είναι τοποθετημένο το γλυπτό «Άγγελοι Φανερωμένοι» (2007), της Κύπριας Μαρίας Λοϊζίδου. Είναι ένα αιωρούμενο πλέγμα, από χάλυβα και μπρούτζο, που προσκαλεί τον πιστό να μπει στο εσωτερικό του ναού.

 

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

       

  • Στο εσωτερικό της εκκλησίας το δάπεδο, ο Βωμός, το Πρεσβυτέριο, οι καρέκλες του Πρεσβυτέριου και το Αναλόγιο είναι φτιαγμένα από μπεζ ασβεστόλιθο της περιοχής
  • Ο Βωμός βρίσκεται απέναντι από την κυρία είσοδο και φαίνεται από τη σχισμή της πόρτας. Έχει διαστάσεις 3,50 Χ 1,90 μ., πάχος 94 εκ. και ζυγίζει 16 τόνους.
  • Μπροστά από το Βωμό, έχει τοποθετηθεί ένα μαρμάρινο κομμάτι από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου (από τη Βασιλική του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό). Το δώρισε στις 9-3-2004, ο Πολωνός Πάπας Joan Paul II, στον τότε Επίσκοπο της περιοχής José Alves Correia da Silva, southeast side, made by Joaquim Correia.Jose Alves Correia da Silva
  • Ο Εσταυρωμένος, δηλαδή ο χάλκινος σταυρός (ύψους 7,5 μ.) πάνω από το Βωμό, είναι της Ιρλανδής Catherine Greene.
  • Το Άγαλμα της Παναγίας (ύψους 3 μ.) απεικονίζει την Παναγία νέα, με ανοικτή αγκαλιά, να δείχνει την Άμωμη Καρδιά και το Ροζάριο (γιρλάντα με λουλούδια), έργο του Ιταλού Benedetto Pietrogrande
  • Το επιχρυσωμένο πάνελ, στο τοίχο του Βωμού, είναι ένα χειροποίητο μωσαϊκό από τερακότα, διαστάσεων 10 μ. Χ 50 μ. = 500 μ2. Το  χρυσό χρώμα αποδίδεται στην αγιότητα του Θεού και χρησιμοποιείται καθώς προσφέρει ηρεμία και εισάγει τον πιστό στην προσευχή. Οι 3 κόκκινες γραμμές έχουν σκοπό να προσελκύσουν το βλέμμα για περισσότερη συγκέντρωση και αντίληψη της αγιότητας. Είναι ένα συλλογικό έργο, του Σλοβένου Marko Ivan Rupnik και μιας ομάδας καλλιτεχνών, από 8 κράτη και 4 χριστιανικές εκκλησίες, με έδρα το Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο της Ρώμης.

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ – ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ

  • Στο υπόγειο τμήμα της εκκλησίας έχει δημιουργηθεί η «Γαλιλαία των Αποστόλων του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου». Είναι ένας πολύ μεγάλος διάδρομος, μήκους 150 μ. μεταξύ της Βασιλικής της Αγίας Τριάδας και της «Περιοχής Προσευχής». Η «Γαλιλαία των Αποστόλων» είναι το κοινό αίθριο των παρεκκλησιών που ανήκουν στη Βασιλική της Αγίας Τριάδας.
  • Ο ανατολικός τοίχος του υπογείου καλύπτεται με πάνελ azulejo, που αφορούν σε παραστάσεις από τη ζωή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα, Alvaro Siza Vieira
  • Στη «Γαλιλαία των Αποστόλων», έχουν τοποθετηθεί 2 καθρέφτες νερού, που προσκαλούν τον πιστό στην αντανάκλαση και την εσωτερικότητα. Ο 1ος, από την πλευρά του Αγίου Πέτρου, δείχνει την τη δημιουργία της ζωής και the second, on the side of St. Paul, ο 2ος  δείχνει το Βάπτισμα, δηλαδή την αναγέννηση και τη νέα ζωή.
  • Στο φουαγιέ πραγματοποιούνται εκθέσεις, συνέδρια, συναντήσεις, μουσικές συναυλίες και μικρές θεατρικές εκδηλώσεις. Η πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο γίνεται μέσω δύο κλιμακοστασίων και δύο ραμπών.

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

  • Η Βασιλική της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στα Δ. της μεγάλης πλατείας Πάπα Pius XII ενώ ακριβώς απέναντι, στην πλατεία Πάπα Joan Paul II και στα Α. βρίσκεται η Βασιλική της Παναγίας του Ροδαρίου της Φάτιμα.
  • Ολόκληρη η περιοχή αποκαλείται «Περιοχή Προσευχής»
  • Το άγαλμα του Πάπα, Joan Paul II (2008), στην ομώνυμη πλατεία, από λευκό μάρμαρο, είναι του Πολωνού, Czeslaw Dzwigaj ενώ στα ΒΔ. της πλατείας, το άγαλμα του Paul VI, είναι έργο του Πορτογάλου, Joaquim Correia
  • Δίπλα στο άγαλμα του Joan Paul II, βρίσκεται ο «Υψηλός Σταυρός», κατασκευασμένος από χάλυβα, (ύψους 34 μ.) του Γερμανού γλύπτη, Robert Schad

  • Το άγαλμα του Pius XII, στην ομώνυμη πλατεία, από λευκό μάρμαρο, είναι του Πορτογάλου γλύπτη, Domingos Soares Branco ενώ το άγαλμα του 1ου Επισκόπου της Μητρόπολης Leiria, José Alves Correia da Silva, southeast side, made by Joaquim Correia.Jose Alves Correia da Silva, έργο και αυτό του Πορτογάλου  Joaquim Correia
  • Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει μια στήλη με το Άγαλμα της Ιερής Καρδιάς του Ιησού, άγνωστου καλλιτέχνη, μέσα σε μια κρήνη με νερό που κατασκευάστηκε για τους προσκυνητές και τοποθετήθηκε στις 13-5-1932 από τον Επίσκοπο Giovanni Beda.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ολόκληρο το συγκρότημα που περιβάλει τη Βασιλική της Αγίας Τριάδας και τη Βασιλική της Παναγίας του Ροδαρίου της Φάτιμα συγκαταλέγεται στα Μνημεία Ιστορικού Ενδιαφέροντος
  • Η Βασιλική της Αγίας Τριάδας έλαβε το Βραβείο Εξαιρετικής Δομής (2009), από το Διεθνές Σύνδεσμο Γεφυρών και Δομικών Μηχανικών, IABSE
  • Ο Αλέξανδρος Τομπάζης (Καράτσι, 1939) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες.

ΦΑΤΙΜΑ- ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Η Βασιλική της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στην περιοχή της Avenida D. José AC και στον άξονα δύο μεγάλων δρόμων της Φάτιμα, την οδό Vicente de Paulo και την Avenida João XXIII.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *