Translation

Φιλιππούπολη, Βουλγαρία – Plovdiv – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019

Ευρώπη Προορισμοί

Η Φιλιππούπολη ή Plovdiv βρίσκεται τα κεντρικά και νότια της Βουλγαρίας και είναι η 2η  μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι κτισμένη στις δυο όχθες του ποταμού Έβρου (ή Μαρίτσα = μεγάλος ποταμός, στα βουλγαρικά), πάνω σε 7 λόφους, με μέγιστο ύψος περίπου 250 μ., γι’αυτό λέγεται και «Επτάλοφος». Η Φιλιππούπολη ψηφίστηκε στις 5-9-2014 ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019». 


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή, πριν από την 6η χιλιετία π.Χ. γι’αυτό και αποκαλείται από τους Βούλγαρους «Αιώνια Πόλη». Από τις πρώτες φυλές που κατοίκησαν ήταν οι Θράκες και η πόλη αρχικά λεγόταν Ευμολπιάς, από το μυθικό βασιλιά των Θρακών Εύμολπο, γιoς του Ποσειδώνα και της Ροδόπης. Οι αρχαίοι Θράκες ονόμαζαν την περιοχή Πουλπουδάβα (Pulpudava ή Pulpudeva), από το «δάβα = κώμη ή τόπος».

Από τον 4ο π.Χ. αι. η πόλη ονομάστηκε Φιλιππόπολις (Fhilippopolis), δηλαδή «Φιλίππου Πόλις», προς τιμή του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας. Το 342 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας (382336 π.Χ.), γιος του Αμύντα Γ΄ και πατέρας του Μ. Αλέξανδρου, εισχώρησε με το στρατό του στην αρχαία Θράκη όπου μετά από αλλεπάλληλες μάχες, την κατέλαβε. Σκοπός του ήταν να υποτάξει ολόκληρη την περιοχή, που ήταν αποικία των Αθηναίων, για να αποκόψει τις εμπορικές συναλλαγές που είχαν αναπτύξει προς τον Εύξεινο Πόντο. Αφού έδιωξε από το θρόνο τον Κερσοβλέπτη (357 – 341 π.Χ.), βασιλιά των Οδρυσών,  φυλή που κατοικούσε στην αρχαία Θράκη, άρχισε να οργανώνει τη διοίκηση της περιοχής πάνω σε νέες βάσεις. Έκτισε πόλεις – φρούρια, στη μέση της κοιλάδας του Έβρου, μεταξύ αυτών και τη Φιλιππούπολη, η οποία ήταν μεγαλύτερη από όλες αυτές τις πόλεις.

Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η πόλη ονομάστηκε Τριμόντιον (Trimontium) δηλαδή «Τρίλοφος» ή «Πόλη των Τριών Λόφων», από τους 3 λόφους πάνω στους οποίους ήταν κτισμένη, οι  Νεμπέτ Τεπέ (Nebet Tepe), Τζαμπάζ Τεπέ (Dzhambaz Τepe) και Ταξίμ Τεπέ (Taksim Τepe).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το όνομα Plovdiv  πρωτοεμφανίζεται τον 15ο αι.

Στις 4-1-1878 η Φιλιππούπολη απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Κυριαρχία, με τη βοήθεια του ρωσικού στρατού, με τη «Μάχη της Φιλιππούπολης»,.

Την 6η  Σεπτεμβρίου 1885 ενσωματώθηκε στη Βουλγαρία και από τότε στη χώρα γιορτάζεται η «Ημέρα Ενοποίησης» ή «Ημέρα Φιλιππούπολης».

Η ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ – OLD PLOVDIV

Η Παλιά Πόλη καλύπτει την περιοχή των «Τριών Λόφων», Νεμπέτ Τεπέ, Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Αποτελεί μια πόλη-μνημείο, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, με εντυπωσιακά διατηρητέα κτίρια από την εποχή της Εθνικής Βουλγαρικής Αναγέννησης (19ος ). Η Παλαιά Πόλη της Φιλιππούπολης ανήκει στο Κατάλογο με τα 100 Εθνικά Τουριστικά Αξιοθέατα της Βουλγαρίας και βρίσκεται κάτω από την προστασία της UNESCO.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Από τα πολλά αξιοθέατα της Παλαιάς Πόλης είναι το Ρωμαϊκό Θέατρο, το Ρωμαϊκό Στάδιο, η Ρωμαϊκή Αγορά,, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Τζαμί, τα Τουρκικά Λουτρά.

Από τα αξιόλογα κτίρια της εποχής της Εθνικής Αναγέννησης εντυπωσιάζει η κατοικία του πλούσιου καπνεμπόρου Κουγιουμζτόγλου, που σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό (Λαογραφικό) Μουσείο της πόλης, η κατοικία του έμπορου Στεπάν Χιντλιάν ή Hindlian House), το «Σπίτι του Λαμαρτίνου» ή Lamartines House και η κατοικία του εύπορου, Μπαλαμπάνοφ ή Balabanov House που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την οδό Tsanko Lavrenov όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα της Παλαιάς Πόλης και περιηγηθείτε μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πανέμορφα αρχοντικά.

  • Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο, (τέλος 1ουαρχές 2ου αι.)

Κατασκευάστηκε τον 2ο αι. και βρίσκεται πάνω στους λόφους Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Χωρίζεται σε 2 διαζώματα, με 14 σειρές το κάθε διάζωμα και μέχρι τον 5ο αι. είχε χωρητικότητα περίπου 6.000 ατόμων. Η σκηνή του θεάτρου ήταν τριώροφη, όπου στο Ν. τμήμα της σώζονται τα αρχαία αγάλματα που τη διακοσμούσαν. Το 1981 το Αρχαίο Θέατρο ανακαινίστηκε μερικώς και σήμερα δίνεται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές, με χωρητικότητα 3.500 θεατών.

Η ΤΡΙΩΡΟΦΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

  • Ρωμαϊκό Στάδιο, (The Ancient Stadium of Fhilippopolis ή The Stadium of Trimontium in Plovdiv), 2ος αι.

Κτίστηκε τον 2ο αι. και βρίσκεται στη πλατεία Τζουμαγιά, στον κεντρικό πεζόδρομο Kanyaz Alexander I. Αποτελεί ένα από τα 12 διατηρητέα μνημεία παρόμοιου τύπου σε όλο τον κόσμο. Είχε μήκος 240 μ. και πλάτος 50 μ. και μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 30.000 θεατές.

Σήμερα έχει γίνει μερική αποκατάσταση του Β. τμήματος του σταδίου, δηλαδή του κυρτού τμήματος και φαίνονται και οι 14 σειρές καθισμάτων. Μια μικρογραφία που εκτίθενται στην πλατεία, φαίνεται το αρχικό σχήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου εκείνης της εποχής.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Plovdiv, πλατεία Soedinenie

Αξίζει να το επισκεφτείτε για να δείτε ένα σπάνιο κράνος – περικεφαλαία (2ος), αρχαίου πολεμιστή από την φυλή των Θρακών, που βρέθηκε κατά την ανασκαφή του 2013, στο θρακικό τύμβο, Pamuk Mogila, στη Brestovitsa της Βουλγαρίας και έχει ανυπολόγιστη αξία.Το κράνος, από σίδερο και χαλκό, έχει παραστάσεις από τον Τρωικό πόλεμο, και εικόνες θεών όπως του Έρωτα, του Ερμή, του Απόλλωνα κλπ.

  • Κατοικία Κουγιουμτζόγλου, (Argir Kuyumdzhioglu)

Κτίστηκε το 1846-48 από τον αρχιτέκτονα Hadzhi Georgi για τον πλούσιο Έλληνα καπνέμπορο Αργύρη Κουγιουμτζόγλου. Το κτίριο είναι 570 τ.μ. και έχει 12 μεγάλες αίθουσες και 130 παράθυρα, γι’αυτό και αποκαλείται «Βασιλικό Σπίτι». Αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Εθνικής Αναγέννησης (19ος ). Από το 1917 στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης και θα δείτε περισσότερα από 40.000 εκθέματα, όπως παραδοσιακές στολές, κεντήματα, υφαντά, μουσικά όργανα, χρηστικά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία (τηλ. : +35932626327).

Το αντίστοιχο σπίτι της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου στην Ελλάδα βρίσκεται στην πόλη της Ξάνθης, όπου έχει δημιουργηθεί το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης.

  • Κατοικία Λούκα Μπαλαμπάνοφ (Balabanov House)

Κτίστηκε τον 19ο  αι. και έχει έκταση 546 τ.μ.  Αρχικά ήταν η κατοικία του πλούσιου έμπορου από τη Φιλιππούπολη, Hadzhi Panayot Lampsha. Το σπίτι άλλαξε τρεις ιδιοκτήτες με τελευταίο τον Balabanov. Σήμερα στεγάζεται εδώ το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Plovdiv και δίνεται για εκθέσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ «Ημέρα της Μουσικής», κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, (Tsanco Lavrenov 1, πληροφορίες, τηλ. : +35932627082).

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΟΦ

 

BALABANOV HOUSE – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ – ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΟΦ

 

  • Το Σπίτι του Λαμαρτίνου (Lamartin House)

Κτίστηκε το 1828-1830 και ιδιοκτήτης ήταν ο πλούσιος Έλληνας έμπορος Μαυρίδης. Ονομάστηκε το «Σπίτι του Λαμαρτίνου», καθώς ο Γάλλος ποιητής Alphonse De Lamartine έμεινε εδώ φιλοξενούμενος (1833), κατά την  περιοδεία του γνωστή ως VOUAGE EN ORIENT (Knyaz Tseretelev 19, τηλ. : +35932631776).

  • Περιφερειακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Regional Natural Museum Plovdiv), οδός Hristo G. Danov, τηλ. : +35932626683).

Θα δείτε πολλά ζώα, από πεταλούδες μέχρι δεινόσαυρους, ψάρια, ερπετά κλπ.

  • Ορθόδοξη εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Saints Konstantin and Elena Church, 1832)

Τον 4ο αι. στην ίδια θέση υπήρχε ναός αφιερωμένος στους Αγίους Σεβερίνο και Μέμνο , οι οποίοι μαζί με άλλους κατοίκους της Φιλιππούπολης είχαν μαρτυρήσει κατά την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κάτω από το ναό υπήρχαν τα υπόγεια  οκταγωνικού πύργου, μέρος του αρχαίου κάστρου, τα οποία στους διωγμούς των πρώτων Χριστιανών χρησιμοποιήθηκαν ως κατακόμβες και νεκροταφείο.

Το 313 μ.Χ. ο ναός μετονομάστηκε σε Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προς τιμήν του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και της μητέρας του. Το 1830 η εκκλησία υπέστη αρκετές ζημιές από φωτιά και το 1832 ξανακτίστηκε. Το τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1839 από τον Μετσοβίτη τεχνίτη Γιάννη Πασκούλη, στα πρότυπα των σχεδίων της Βιέννης. Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του διάσημου ζωγράφου της Βουλγαρικής Αναγέννησης, Ζαχάρι Ζογκράφ (1810-1853).

 

  • Ορθόδοξη εκκλησία Αγία Κυριακή (church St. Nedelya, 1578),  στην οδό Petko R. Slaveykov 27, τηλ. : +35932623270)

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΠΟ TO ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ST. NEDELYA

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ST. NEDELYA

 

  • Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας (church Holy Mather of God in Plovdiv), οδός Saborna 2

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 

  • Τζαμί Τζουμαγιά (Dzjumaya Mosque)

Το Τζαμί Τζουμαγιά θεωρείται το αρχαιότερο, από την εποχή της Οθωμανικής Κυριαρχίας, θρησκευτικό κτίριο στα Βαλκάνια. Επί Μουράτ Β΄(1421 – 1451) το παλαιό τζαμί κατεδαφίστηκε και τη θέση του πήρε το σημερινό. Ανακαινίστηκε το 1785 και το 1818 μετά από καταστροφές που υπέστη από σεισμούς. Έχει 9 θόλους από μόλυβδο, 1 μιναρέ και στη NA πλευρά εξωτερικά θα δείτε ένα μικρό ρολόι τοποθετημένο στην ακμή του τοίχου.  

 

ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΗ  ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

Αφήστε το αυτοκίνητο στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το Ξενοδοχείο Ramanda Plovdiv Trimontium και το Καζίνο.

Συνεχίστε στην οδό Tsentralen όπου απέναντι από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της πόλης θα δείτε το Ρωμαϊκό Forum. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε στη λεωφόρο Knyaz Alexander I , δηλαδή στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ο οποίος είναι γεμάτος από διατηρητέα κτίρια από την Εθνική Αναγέννηση και πολλά καταστήματα. Στο τέλος της πεζοδρομημένης λεωφόρου θα δείτε το Ρωμαϊκό Στάδιο και το Τζαμί.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ (19ος )

 

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ (19ος )

 

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ (19ος )

 

Αν θέλετε να ψωνίσετε στη Φιλιππούπολη θα βρείτε  αρκετά καταστήματα στον πεζόδρομο, κυρίως με ρούχα και παπούτσια, με τις γνωστές επώνυμες ετικέτες.

Προσοχή γιατί ορισμένα από αυτά τα καταστήματα διαθέτουν ρούχα, παπούτσια και τσάντες που φτιάχνονται  στη Κίνα, γι αυτό θα πρέπει να συγκρίνετε την ποιότητα με την τιμή του προϊόντος.

Στη Βουλγαρία παράγονται οι κρέμες και τα προϊόντα ομορφιάς ROSE, με συστατικό το τριαντάφυλλο και τη λεβάντα. Παντού υπάρχουν καταστήματα Biofresh Cosmetics (www.biofresh-bg.com) όπου μπορείτε να αγοράσετε, σε πολύ καλές τιμές, κρέμες προσώπου, σώματος, χεριών,αρωματικά σαπούνια κλπ. Μερικά από τα προϊόντα αυτής της εταιρείας θα τα βρείτε και στην Ελλάδα, στα καταστήματα με βουλγαρικά προϊόντα. Επίσης στον κεντρικό πεζόδρομο υπάρχουν πολλές καφετέριες, fast food και εστιατόρια όπου μπορείτε να καθίσετε.

Στη Φιλιππούπολη παράγεται από το 1881, η βουλγαρική μπύρα «Κamenitza», που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο λόφο της πόλης. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με τοπικά αλλαντικά προϊόντα και τυριά. Στην Ελλάδα θα βρείτε, μεταξύ άλλων βουλγαρικών προϊόντων και την μπύρα «Κamenitza». Στην Παλαιά Πόλη υπάρχουν πολλά μαγαζιά με χειροποίητα υφαντά και μάλλινα χαλάκια φτιαγμένα στον αργαλειό, κεντήματα αλλά και αντίκες, ξύλινα αντικείμενα και πολλά άλλα παραδοσιακά είδη, που αξίζει να αγοράσετε καθώς ακόμα παραμένουν φθηνά.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

 

PLOVDIV – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2019

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

  • Κωπηλασία στο Plovdiv – Canal Rowing (Regatta Venue).

Βρίσκεται δίπλα στο Πάρκο Αναψυχής και Πολιτισμού Plovdiv και αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση για κωπηλασία στα Βαλκάνια. Το τεχνητό κανάλι σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Valentine Marinov και έχει μήκος 2.300 μ., πλάτος 120 μ. και βάθος 3 μ. Η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει επίσης γήπεδα τένις, πισίνα και γήπεδο σχοινιού έλξης. Μπορείτε να έρθετε να παρακολουθήσετε κάποιον αγώνα, να περπατήσετε στους πεζόδρομους που έχουν διαμορφωθεί, να διασχίσετε τη γέφυρα που υπάρχει πάνω από το Canal Rowing ή να καθίσετε για καφέ και φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Εδώ γίνονται Διεθνείς Αγώνες Κωπηλασίας αλλά και Αγώνες Αλιείας. Στις 26 – 29 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθούν στο Canal Rowing Plovdiv oι Διεθνείς Αγώνες «Canoe Sprint Junior and U23 World Championships 2108».

  • Ποδηλασία στο Plovdiv – Canal Rowing.

Με ένα μικρό χρηματικό ποσό μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να συμμετάσχετε στις διάφορες δραστηριότητες που εκτελούνται στο Canal Rowing (πληροφορίες, τηλ. : 032433852).

  • Hillis Rock Plovdiv Music Festival.

Στα πλαίσια του Plovdiv 2019 πραγματοποιούνται συναυλίες στο χώρο του Canal Rowing.

ADATA ISLAND PLOVDIV 2019

Είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί με πλούσια βλάστηση, που βρίσκεται μέσα στο ποταμό Έβρο (Maritsa) εντός της Φιλιππούπολης. Το Ίδρυμα Plovdiv 2019, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019, σχεδιάζει να δώσει ζωή στο νησί και να το εντάξει στην καθημερινότητα των πολιτών. Στα σχέδια του Ιδρύματος είναι να προωθηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός, μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις. Οι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες να μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους, σε μια υπαίθρια γκαλερί, να πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες και γενικά το νησί να αποτελεί μέρος της ζωής των κατοίκων της πόλης. Βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Severen (No 8), της Φιλιππούπολης.

KAPANA PLOVDIV 2019

Η περιοχή «Kapana» είναι μια ανακαινισμένη βιομηχανική περιοχή της Φιλιππούπολης, γεμάτη σύγχρονες επιχειρήσεις. Επί 5 αιώνες η περιοχή αποτελούσε τη βιομηχανική ζώνη της πόλης, γεμάτο βιομηχανίες και ήταν το κέντρο του τεχνίτη και του βιοτέχνη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

  • Διεθνής Έκθεση Φιλιππούπολης , είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της χώρας, με διάφορες κλαδικές εκθέσεις, το Μάρτιο.
  • HORECA Plovdiv, Διεθνής Έκθεση Εξοπλισμού Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Καφετεριών και Εμπορικών Εγκαταστάσεων, από 21 έως 25 Φεβρουαρίου 2018.
  • Φεστιβάλ Πολιτιστικού Μήνα, στο τέλος Μαΐου έως αρχές Ιουλίου (περίπου για 1,5 μήνα).
  • Διεθνές Φεστιβάλ «Ημέρα της μουσικής στο Balabanov House», γίνεται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης καλλιτεχνών. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βουλγαρίας αλλά και της Ευρώπης. Εκτός από το «Balabanov House» παράλληλες εκδηλώσεις διεξάγονται και σε άλλους αξιοσημείωτους χώρους  της Φιλιππούπολης, όπως το «Hindlian House» και το Πολιτιστικό Κέντρο «Boris Hristov» (πληροφορίες, τηλ. :+359 892231409)
  • Verdi Festival, αρχές Ιουνίου, για 2 εβδομάδες, στο Αρχαίο Θέατρο.
  • Opera Open Plovdiv (Φεστιβάλ Θεάτρου), Ιούνιο – Ιούλιο, στο Αρχαίο Θέατρο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Plovdiv, από 10-20 Ιουνίου, για 10 ημέρες, στο Εθνογραφικό Μουσείο, στην οικία Κουγιουμτζόγλου στην Παλαιά Πόλη. Αποτελεί το παλαιότερο Φεστιβάλ Δωματίου Κλασικής Μουσικής της Φιλιππούπολης καθώς ιδρύθηκε το 1964. Από τότε μέχρι και σήμερα το Φεστιβάλ πραγματοποιείτε κάθε χρόνο ανελλιπώς καθώς έχει γίνει θεσμός.
  • International Folk Festival Plovdiv, (Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ), γίνεται αρχές Αυγούστου, στην πλατεία Stevan Stamdolov με τη συμμετοχή πολλών χωρών και της Ελλάδας.
  • Διεθνές Πανηγύρι Plovdiv, στο τέλος Αυγούστου για 1 εβδομάδα
  • «Ημέρα Ενοποίησης» ή «Ημέρα Φιλιππούπολης», την 6η Σεπτεμβρίου (ημέρα αργίας).

ΔΙΑΜΟΜΗ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

Novotel Plovdiv ή Grand Hotel Plovdiv, 5*, Zlatyu Boyadzhiev 2,τηλ.: +35932934444

Ramada Plovdiv Trimontium, 3*, Kapitan Raicho 2, τηλ.: +35932605000

Park – Hotel Imperial, Lev Tolstoy 6, τηλ. : +35932600730

Plaza Hotel Plovdiv, λεωφόρος  «Bulgaria» 125A, τηλ. : +35932949999

Holiday Inn Plovdiv, 3*,  Vasil Levski 109, τηλ.: +35932203333

Hotel Leipzig, λεωφόρος  Ruski 70, τηλ.: +35932654000

Expo Hotel,  850 μ.  από το κέντρο, λεωφόρος Ruski 38, τηλ. : +35932631133, www.expo-hotel.com

Bulgaria Star Hotel, κέντρο, Patriarh Evtimiy 13, τηλ. : +35932633599

Capital City Center Apart Residence, 1,6 km από το κέντρο, λεωφόρος Hristo Botev 49, τηλ. : +359887301010

Landmark Creek Hotel Plovdiv, St.Valentine 1, τηλ.: +359892202570 www.landmarkhotel

Hotel Dafi, κέντρο, Georgi Benkovski 23, Kapana, τηλ. : +35932620041

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Φιλιππούπολη απέχει από τη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, περίπου 145 km και συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Α1 (διάρκεια ταξιδιού 1,5 ώρα). Η Σόφια διαθέτει Διεθνές Αεροδρόμιο που βρίσκεται 12 km ΝΑ. της πόλης. Επίσης η Φιλιππούπολη διαθέτει Αεροδρόμιο που εξυπηρετεί περιφερειακές πτήσεις. Μπορείτε να φτάσετε με τρένο από Ελλάδα προς Βουλγαρία, προς Σόφια και άλλους προορισμούς με City Star Bulgaria, (πληροφορίες – εισιτήρια, ενιαίος εθνικός αριθμός Βουλγαρίας, τηλ. : 070010200, bdz.bg). Από τη Σόφια και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Σόφιας, που βρίσκεται στη λεωφόρο Maria Mariya-Luisa θα φτάσετε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Plovdiv, που βρίσκεται στη λεωφόρο Hristo Botev 46.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το λεβ ή λεβα (πληθυντικός). Θα το δείτε γραμμένο σαν lv ή BGN. Υποδιαιρείται σε χαρτονομίσματα των 1,2,5,10,20,50 lv. Υπάρχουν και κέρματα των 1,2,5,10,20 και 50 stotinki αλλά στις τιμές των προϊόντων θα δείτε να αναγράφεται ως 0,50 lv αντί 50 stotinki.

1 lv = 0,51€.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Σόφιας «Christopher Columbus», τηλ. : +359 29372211-3
  • Αεροδρόμιο Plovdiv, τηλ. : +359 32601127, www.plovdivairport.com
  • Central Bus Terminal Sofia, λεωφόρος Maria Mariya-Luisa, Σόφια, τηλ. : +359 90 021 000
  • Ovcha Kupel Bus Terminal, οδός Ovcha Kupel 1, Σόφια, τηλ. :+359 29555362
  • Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Σόφιας, λεωφόρος Maria Mariya-Luisa, τηλ. 0884193758 και 0884363086 (πληροφορίες – εισιτήρια bdz.bg)
  • Σιδηροδρομικός Σταθμός Plovdiv, λεωφόρος Hristo Botev 46, τηλ.: 032 632720, (πληροφορίες – εισιτήρια, www. bdz.bg).

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,

San Stefano 33, Σόφια, τηλ. : +359294461030, +35929433453

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Evlogi Georgiev 103, Σόφια, τηλ. : +3592 9691753, 9691755, 9691758, ώρες κοινού : 09.30 – 13.15 από Δε – Παρ., Email : [email protected]

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,

Στρατηγού Καλλάρη 33Α, Πλ. Καμάρας Ψυχικό, τηλ. : 210-6748105

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *