Translation

Φολέγανδρος, Γάμος

Γαμήλιοι προορισμοί Θέματα

2 ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ


 1. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Είναι η πιο δημοφιλής εκκλησία για Γάμο καθώς φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα. Θα δείτε να ανεβαίνουν αρκετοί τουρίστες, πριν τη δύση του ήλιου, για να βγάλουν φωτογραφίες. Είναι κτισμένη σε βράχο πάνω από τη Χώρα, στη θέση αρχαίου ναού γι’ αυτό θα δείτε εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές κλπ. Μια επιγραφή στο Ναό αναφέρει ως ημερομηνία ανακαίνισης το 1687 αλλά την τελική της μορφή την πήρε αρχές του 19ου αι. Είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλους και εντυπωσιακό καμπαναριό. Γιορτάζει  στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας, στη Χώρα (περίπου 20-30’)

Πληροφορίες για το Μυστήριο του Γάμου: στο Μητροπολιτικό Ναό της Χώρας, τον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε τον Εφημέριο Μαρινάκη Παναγιώτη, τηλ. : 6945 417081, 22860 41324 (θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο Πολιτικός Γάμος στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας απαγορεύεται από τη Αρχιεπισκοπή).

             

Η είσοδος στην εκκλησία και η εσωτερική αυλή της Παναγίας Φολεγάνδρου.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Όταν ο ήλιος χάνεται στον ορίζονται αρχίζει η κατάβαση από το μονοπάτι καθώς μετά σκοτεινιάζει και δεν υπάρχει φωτισμός.

                   

 1. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΡΙΑΣ

Πρόκειται για ένα όμορφο ξωκλήσι, στην Άνω Μεριά γνωστό για την θέα στο απέραντο γαλάζιο και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

                   

Διαθέτει μεγάλη πλακόστρωτη αυλή, για την τέλεση του Μυστηρίου εκτός του ναού, και πεζούλια. Μπορείτε να διοργανώσετε τη δεξίωση του Γάμου ή της Βάπτισης και στην αυλή, με θέα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Πρόσβαση : απέχει 1 Km από τον οικισμό της Άνω Μεριάς, στον δρόμο που οδηγεί στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μετά το μονοπάτι που θα συναντήσετε προς παραλία Λιβαδάκι, στα 100 μ. στρίβετε αριστερά, στο στενό λιθόστρωτο χωματόδρομο. Στα δεξιά σας θα συναντήσετε τις κατοικίες  Notos, μετά τις κατοικίες Green Luxury Villas και φτάνετε στον Άγιο Παντελεήμονα (συνολική απόσταση από το σημείο που στρίψατε αριστερά, 600 μ.).

Είναι γνωστό στους ντόπιους το μονοπάτι του Αη-Παντελεήμονα, καθώς εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι (την παραμονή στις 26 Ιουλίου).

Αρκετά δημοφιλής Ναός για Γάμο είναι και ο Άγιος Γεώργιος, η ενοριακή εκκλησία της Άνω Μεριάς.

Πληροφορίες για Γάμο : Εφημέριος & Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος,  τηλ. : 22860 41326.

Μια πολύ ωραία και ξεχωριστή ιδέα για δεξίωση ή άλλου είδους εκδήλωση είναι το Οικομουσείο στην Άνω Μεριά (όπως αναφέρουμε πιο κάτω). Μπορείτε επίσης να κάνετε γλέντι με παραδοσιακά όργανα, ντουέτο ή ζύγιες, όπως λέγονται, με βιολί και λαούτο (πληροφορίες 22860 41370)

ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ,  ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ

           

Είναι μία παραδοσιακή «θημωνιά» της Φολεγάνδρου που αποτελεί ιδανικός χώρος για Πολιτικό Γάμο, δεξίωση, διάφορες εκδηλώσεις κλπ. Λέγεται Οικολογικό Μουσείο καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του πρωτόγονου, του αυτοσχεδιασμού αλλά και της τέλειας λειτουργικότητας.

Το Οικομουσείο έχει εκπληκτικό υπαίθριο χώρο, με παραδοσιακό αλώνι, στον οποίο μπορείτε να διοργανώσετε οποιοδήποτε εκδήλωση εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Η μόνη προϋπόθεση είναι να αφήσετε εσείς ή οι καλεσμένοι σας, ένα μικρό φιλοδώρημα που θα πάει για τη συντήρηση του Μουσείου. Έτσι θα συμβάλουμε όλοι για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος σώζονται ακέραια το αλώνι της θημωνιάς, η μάντρα των ζώων και η ψηλή κυκλική ξερολιθιά , το «λεμονόσπιτο», που προστάτευε από τους ανέμους τη λεμονιά.

Στην αυλή σώζεται εκτός από το αλώνι, και ο πέτρινος κύλινδρος πάνω σε κυκλικό βάθρο, όπου συνθλίβονταν  οι ελιές. Στο λιοτρίβι σώζεται το σύστημα με το μοχλό, ο οποίος πιέζει το σάκο με τον πολτό και κυλάει το λάδι σε πήλινο δοχείο.

Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με πέτρα και λάσπη, χωρίς σοβά εξωτερικά για να μην διακρίνεται από τους πειρατές. Οι στέγες είναι κτισμένες με ειδικό χώμα, πατημένο με φύκια ενώ οι οροφές με πλάκες και δοκάρια από ντόπιο δέντρο, τις «φείδες». Το δάπεδο είναι από πατημένο χώμα, την «πάτωση».

Το νερό ήταν μόνο το βρόχινο, που από τα δωμάτια κυλούσε στις στέρνες.

Στο εσωτερικό θα δείτε παλιά έπιπλα (19ος ), αργαλειό, σκεύη, ρούχα, υφαντά, κλπ.
Πρόσβαση : στην Άνω Μεριά, αριστερά, από τον κεντρικό δρόμο, από στενό βραχώδες μονοπάτι, θα δείτε την πινακίδα.

Πληροφορίες για Πολιτικό Γάμο ή εκδηλώσεις στο Οικομουσείο: η διεύθυνση και διαχείριση του Οικομουσείου ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Φολέγανδρος», πρόεδρος κ. Βενιός Μάρκος, γνωστός ζωγράφος από τη Φολέγανδρο, τηλ. : 22860 41240, 6945 899767, και η κα. Κατερίνα που έχει τα κλειδιά στην Άνω Μεριά, τηλ. : 22860 41370), (www.folegandros.gr).

Πληροφορίες για Πολιτικό Γάμο :  στο Δήμο Φολεγάνδρου, τηλ. : 22860 41285, 22860  41416.

Αν θέλετε μουσική από παραδοσιακά όργανα, όπως το λαούτο, πληροφορίες τηλ. : 22860 41370.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ – ΔΙΑΜΟΝΗ –ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΑΜΟΥ

Το νησί διαθέτει πολλά καταλύματα για τη διαμονή σας. Επιλέξαμε μερικά που μπορούν να σας βοηθήσουν στην οργάνωση του Γάμου σας.

 • Folegandros Villas, ξενοδοχείο με πισίνα, παραλία Λατινάκι, Καραβοστάσης, τηλ. : 694 268 8311, www.folegandros-villas.com, οργάνωση γάμου π.χ. εκδηλώσεις, βίντεο γάμου  κλπ

                 

 • Themonies Luxury Suites , Χώρα Φολεγάνδρου, τηλ. : 22860 41517, 96940 773967, www.themonies.gr, παραδοσιακές πετρόκτιστες κατοικίες, γνωστές ως «θεμωνιές»ή θυμωνιές.

 • Lemon Tree Houses – Boutique Villas, Άνω Μεριά, τηλ. :+30 2286 041646, +30 6938443481, https://lemontreehouses.com. Διαθέτει κατοικίες προς ενοικίαση, πισίνα, εστιατόριο για τη δεξίωση του γάμου ή της βάπτισης κλπ. Επίσης μπορούν να νοικιάσουν ιδιωτικά mini λεωφορεία για τη μεταφορά των καλεσμένων σας από τη Χώρα προς την Άνω Μεριά.  

 • Green Luxury Villas, 2 κατοικίες προς ενοικίαση, Georgiana Frumosu, τηλ. : ελβετικό κινητό: +41 76 27 389 97 κινητό ιταλικό: +39 327 43 64 177 , κινητό τηλέφωνο: +30 693 12 549 41, greenluxuryvillas.eu. Οι βίλλες βρίσκονται δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που σας προτείνουμε για Γάμο.

 • Notos, κατοικίες, Άνω Μεριά, 800 μ από τον οικισμό κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, τηλ. : +30 6932 437641, +30 6975 706638, +30 6989 900872

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ

Η Φολέγανδρος βρίσκεται στις Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο. Κατά την ελληνική μυθολογία, το νησί πρωτοκατοικήθηκε από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που έψαχναν για βοσκότοπους. Επειδή οι βοσκοί αυτοί ήταν άντρες, το νησί ονομάστηκε Πολύανδρος ή Πολύαντρος. Έπειτα, στο νησί ήρθαν οι Μινωΐτες Κρήτες, και ο γιος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα Φολέγανδρο, το όνομα του οποίου πήρε το νησί. Καραβοστάσης, λέγεται το λιμάνι του νησιού με τον οικισμό, στα ΝΑ, (απέναντι βρίσκεται η Σίκινος).

Χώρα ή Φολέγανδρος, είναι η πρωτεύουσα του νησιού κτισμένη πάνω σε βράχο, 200 μ., στα Α. του νησιού (απέχει 3,5 km από το λιμάνι).

Κάστρο λέγεται ο παλιός οικισμός που βρίσκεται μέσα στη Χώρα. Κτίστηκε από τους Ενετούς το 1210. Αποτελεί Κηρυγμένο Αρχαιολογικό Χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (www.culture.gr).

       

Λότζια, λεγόταν η επίσημη είσοδος στο Κάστρο ενώ η πλαϊνή, Παραπόρτι.

Άνω Μεριά, αγροτικός οικισμός, 5 km βόρεια από τη Χώρα, με τυπικά αγροτικά σπίτια, τις «θημωνιές», μονοπάτια, ξερολιθιές και πολλά ξωκλήσια.

Πετούσης, ο μικρότερος και παλαιότερος αγροτικός οικισμός, με λίγα σπίτια και ξερολιθιές, στα ΝΑ. του νησιού, 3,5 km από τη Χώρα.

Οι ξερολιθιές ή πεζούλες, είναι μάντρες από πέτρες χωρίς κονίαμα, που κατασκευάζονται σε βαθμίδες για να συγκρατήσουν το νερό στις καλλιέργειες ή για να διαχωρίσουν τις ιδιοκτησίες.

«Θημωνιές» ή «Θεμονιές» Φολεγάνδρου. Οι παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες του νησιού που αναπτύχθηκαν κυρίως στους αγροτικούς οικισμούς Άνω Μεριά και Πετούση. Πρόκειται για μικρά πέτρινα οικοδομήματα που συνδύαζαν κατοικία και κτηνοτροφική μονάδα μαζί, με στάβλο, αλώνι, λιοτρίβι, φούρνο, πλύστρα, κελάρι με πιθάρια κλπ. Αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής θημωνιάς του 19ου αι. είναι το Οικολογικό Υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο Φολεγάνδρου ή «Οικομουσείο» που λειτουργεί από το 1988 στην Άνω Μεριά.

Ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Φολέγανδρος», ανοικτό όλο χρόνο, ώρες  5 μ.μ. -8 μ.μ. από 1/7-15/9 και το χειμώνα  (η κα. Κατερίνα έχει τα κλειδιά, τηλ. :22860 41370).

«Λεμονόσπιτα» Φολεγάνδρου

Κυκλική ξερολιθιά, ύψους μέχρι και 2 μ., που φτιάχνουν οι κάτοικοι, κυρίως της Άνω Μεριάς, προκειμένου να προστατέψουν τα δέντρα τους από τους ισχυρούς βοριάδες  που «δέρνουν» το νησί.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 • παστέλι, παραδοσιακό γλυκό με σουσάμι που προσφέρουν στους γάμους (παλιά αυτό ήταν το κουφέτο του γάμου). Στο νησί, στον οικισμό  Άνω Μεριά υπάρχει το παραδοσιακό εργαστήρι παρασκευής παστελιού «Απόστολος-Δέσποινα», τηλ.: 22860 41003 , 693 7351505. Μπορείτε να τους παραγγείλετε την ποσότητα που χρειάζεστε και εκείνοι θα σας τα ετοιμάσουν.
 • «καρπουζένια»  ή «αδιαγγουρένια»  (αδιάγγουρο είναι ποικιλία καρπουζιού), γλυκιά πίτα από καρπούζι, μέλι και σουσάμι ψημένη στο φούρνο   (φούρνος Άρτος & Γεύση, Χώρα, τηλ. : 22860 41064 και ο  Φούρνος  στην Άνω Μεριά, παραδοσιακός φούρνος με ξύλα, τηλ. : 22860 41061.
 • ματσάτα, χειροποίητα πλατιά μακαρόνια (όπως τα λαζάνια) που σερβίρονται συνήθως με κόκορα ή κατσικάκι κοκκινιστό  ή σκέτα σάλτσα ντομάτας και τυρί  (φρέσκα ματσάτα θα βρείτε όλο το χρόνο στο διάσημο «ΚΑΦΕΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», στην Άνω Μεριά, τηλ. : 22860 41436)
 • «καλασούνα», πίτα με φύλλο και γέμιση το τυρί «σουρωτό» και κρεμμύδι, λέγεται και «σουρωτένια» ή «κρεμμυδένια». Άλλες πίτες είναι η «χορτένια», με άγρια χόρτα του νησιού, «κολοκυθένια», με κολοκύθα, «λαδένια», με κρεμμύδι, ντομάτα κλπ
 • «σουρωτό» Φολεγάνδρου, λευκό μαλακό τυρί, με αλοιφώδη υφή από αιγοπρόβειο γάλα
 • «ξυνοτύρι» Φολεγάνδρου, όμοιο με την ξυνομυζήθρα
 • «γυλωτό», όπως η «μανούρα», σκληρό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από άβραστο κατσικίσιο γάλα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ημερήσιες κρουαζιέρες : Marinakis Cruises Folegandros, τηλ. : 697 655 3805 και  Island spirit cruises, www.islandspirit.gr, Αγκάλη, τηλ. : +30 2286 041 190, +30 6932 297 896

Παραλία Αγκάλη , στον Όρμο Βαθύ ή Αγκάλη

Απέχει 4 km από τη Χώρα, και η πρόσβαση γίνεται αυτοκίνητο ή το  τοπικό λεωφορείο.  Η παραλία  προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Από την Αγκάλη ξεκινάει ένα μονοπάτι προς τις παραλίες Γαλύφο και Άγιο Νικόλαο, με κατεύθυνση ΝΔ. Από την Αγκάλη υπάρχει μονοπάτι προς την παραλία Φηρά, στα  ΝΑ. (15’-20’). Είναι μια μικρή παραλία, απομονωμένη στην οποία κάνουν και γυμνισμό. Η παραλία Αγκάλη και στο βάθος, στο ύψωμα, βλέπετε το μονοπάτι προς Γαλύφο και Άγιο Νικόλαο. Το μονοπάτι βρίσκεται  στο ύψωμα και περνάει δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Από την Αγκάλη φεύγουν επίσης καραβάκια για τις παραλίες Άγιος Νικόλαος και Λιβαδάκι (κόστος 12 €, με επιστροφή).

 

 

 

 

Για φαγητό θα βρείτε τις ταβέρνες «ΑΓΚΑΛΗ» και «O Psaromiligkas». Στο παραδοσιακό κυλικείο «Panorama» θα αγοράσετε νερό, καφέ, καρπουζένια, «καλασούνα» κλπ.

Για διαμονή θα βρείτε ενοικιαζόμενα  δωμάτια και ξενοδοχεία όπως :

 • Blue Sand Boutique Hotel & Suites, 3*, τηλ. : 2286 041042, www.bluesand.gr
 • Perigiali Rooms & Apartments Folegandros, τηλ. : 2286 041105, www.perigiali-folegandros.gr
 • Amoudaki, All Day Coffee Bar & Apartments To Rent, ξενοδοχείο 2*, τηλ. : 2286 041680, www.amoudaki.gr
 • Pasithea, τηλ. : 2286 041094, www.pasitheafolegandros.gr
 • Kymanemi, τηλ. : 2286 041190, www.kymanemi.gr
 • Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Φολέγανδρος Αγκάλη, Agia Marina Rooms, τηλ. : 2286 041116, www.agiamarinarooms.gr
 • Σπίτι στην Αγκάλη Φολεγάνδρου, airbnb.gr, πληροφορίες Πωλίνα

Παραλία Γαλύφος

Βρίσκεται μετά την Αγκάλη και πριν τον Άγιο Νικόλαο. Μικρή αλλά δημοφιλής παραλία, με βότσαλο και λίγα δέντρα. Πρόσβαση από την Αγκάλη, από μονοπάτι. Το μονοπάτι από την Αγκάλη προς Γαλύφο και Άγιο Νικόλαο θέλει το κατάλληλο παπούτσι. Στο μονοπάτι προς Γαλύφο ξεχωρίζουν 2 εκκλησάκια, με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

 

 

 

 

             

Για διανυκτέρευση θα βρείτε το ξενοδοχείο :

Παραλία Άγιος Νικόλαος

       

Η παραλία Άγιος Νικόλαος, με το ομώνυμο εκκλησάκι, βρίσκεται μετά  το Γαλυφό. Έχει δέντρα για σκιά, άμμο και  γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται από την Αγκάλη, με το καραβάκι, που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια (5’) ή με τα πόδια από (περίπου 25’). Η εκκλησία Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο ύψωμα και από εδώ θα έχετε ωραία θέα.

Για φαγητό θα βρείτε το εστιατόριο Papalagi seafood και το Restaurant St. Nikolaos

Παραλία Χοχλίδια

Είναι η παραλία του λιμανιού, με χοντρά βότσαλα, δέντρα, οικογενειακή με εύκολη πρόσβαση και θέα το λιμάνι.

 

 

 

 

 

 

Παραλία Βάρδια

Βρίσκεται στον Καραβοστάση, πίσω από το λιμάνι. Οικογενειακή, αμμώδης, με λίγα δέντρα για σκιά και εύκολη πρόσβαση.

 

 

 

 

 

Παραλία Λατινάκι

Η παραλία Λατινάκι βρίσκεται μετά το λιμάνι και την παραλία Χοχλίδια, κάτω από το ξενοδοχείο Folegandros Villas, (τηλ.: 694 268 8311, www.folegandros-villas.com). Αμμώδης παραλία με ωραία θέα στο λιμάνι. Η παραλία Λατινάκι βρίσκεται δεξιά από το βράχο και η επόμενη, η παραλία Βιτσέντζου, αριστερά. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από τον οικισμό από τον παραλιακό δρόμο (περίπου 10’).

 

Παραλία Βιτσέντζου

Ακριβώς δίπλα από την παραλία Λατινάκι, μετά το βράχο, βρίσκεται η παραλία Βιντσέντζου.

Πρόσβαση από τον παραλιακό δρόμο και μετά από το μονοπάτι.

Παραλία Πουντάκι

Βρίσκεται μετά την παραλία Βιτσέντζου και πριν την παραλία Λιβάδι

Πρόσβαση από τον παραλιακό δρόμο και μετά από απότομο μονοπάτι.

Παραλία Λιβάδι

Απέχει 1,5 km από το λιμάνι και είναι η πιο απάνεμη παραλία του νησιού. Μεγάλη, αμμώδης, με δεντράκια, οικογενειακή.

Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, μετά το ιδιωτικό εκκλησάκι  των Τριών Ιεραρχών (πάνω στο δρόμο) ή από το Camping Livadi  και το Cafe Restaurant Camping Livadi, τηλ. : 2286 041478 .

Παραλία Κάτεργο

Βρίσκεται μετά το Λιβάδι και θα φτάσετε εύκολα με το καραβάκι από το λιμάνι ή από πολύ δύσκολο μονοπάτι από το Λιβάδι (περίπου 30’). Άγρια ομορφιά, χωρίς δέντρα για σκιά. Εδώ δεν υπάρχουν cafe ή ταβέρνες γι’ αυτό φροντίστε από πριν για τα απαραίτητα. Αν προτιμήσετε το καραβάκι θα μπορέσετε να δείτε και τη Σπηλιά του Γεωργίτση (πλάτους 10 μ.) στα ΝΑ. του νησιού. Τα δρομολόγια με το καραβάκι από το λιμάνι προς Κάτεργο.

Παραλία Λιβαδάκι

       

Είναι πολύ δημοφιλής καθώς συνδυάζει παραλία με άμμο και βοτσαλάκι, υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και κοφτερά βράχια. Τυρκουάζ νερά και κοφτερά βράχια που οδηγούν από το Λιβαδάκι προς το Φάρο. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από την Αγκάλη ή από μονοπάτι από την Άνω Μεριά (περπάτημα 45’).

Από την παραλία Λιβαδάκι υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Φάρο της Ασπροπούντας, στο ομώνυμο ακρωτήρι (30’).

Για τους τολμηρούς υπάρχει και 2ο μονοπάτι, από την Άνω Μεριά, πάνω από τους μύλους και την εκκλησία του Σταυρού που φτάνει, μέσα από την κοιλάδα του Τζανή, στο Φάρο. Ο Φάρος κτίστηκε το 1919 και βρίσκεται σε ύψος  58 μ. πάνω από τη θάλασσα. Αν επιλέξετε το καραβάκι θα δείτε το Φάρο της Ασπροπούντας από τη θάλασσα.

Παραλία Αμπέλι

Μικρή αλλά δημοφιλής παραλία, κρυμμένη μέσα στα βράχια και προστατευμένη από τους βοριάδες.

Πρόσβαση από μονοπάτι από την Άνω Μεριά, μετά το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα ή με το αυτοκίνητο από χωματόδρομο μετά τη Χρυσοπηγή, βόρεια από την Άνω Μεριά

Παραλίες Άγιος Γεώργιος & Λυγαριά

Βρίσκεται στα Β. του νησιού, και είναι εκτεθειμένες στους βοριάδες. Πρόσβαση με αυτοκίνητο από χωματόδρομο από την Άνω Μεριά  (10’). Εναλλακτικά μπορείτε να τις προσεγγίσετε από το μονοπάτι που ξεκινά από την Άνω Μεριά.

Παραλίες  Βορεινά & Σερφιώτικο

Απομονωμένες παραλίες που βρίσκονται στα Β. Η πρόσβαση γίνεται από απότομα  μονοπάτια που ξεκινούν από  την Άνω Μεριά.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

 • Από Πειραιά, με συμβατικό πλοίο, το ταξίδι διαρκεί περίπου, 11 ώρες ανάλογα με το δρομολόγιο.

Τα συμβατικά πλοία ενώνουν τη Φολέγανδρο με τα νησιά : Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Σίκινο, Ίο, Θήρα, Πάρο και Νάξο (πληροφορίες : www.zanteferries.gr).

 • Από Πειραιά με catamaran, μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες. Τα ταχύπλοα προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Σίφνο, Μήλο, Θήρα (Σαντορίνη), Αμοργό, Νάξο, Πάρο και Σύρο (πληροφορίες για δρομολόγια στα ταξιδιωτικά γραφεία του νησιού: diaploustravel.gr, τηλ. :  +30 22860 41158, πλατεία Πούντας Χώρα, τηλ: 22860 41104, Χώρα (κέντρο), τηλ: 22860 41192, Καραβοστάσης  και www.folegandros-travel.gr ,τηλ: 22860 41273 Χώρα (κέντρο), τηλ: 22860 41198 Καραβοστάσης.

Το νησί της Φολέγανδρος δε διαθέτει αεροδρόμιο αλλά μόνο ελικοδρόμιο. Τα κοντινότερα νησιά που έχουν αεροδρόμιο και συνδέονται ακτοπλοϊκώς με τη Φολέγανδρο είναι η Μήλος και η Σαντορίνη, με δρομολόγια από την Αθήνα.

Από το λιμάνι μπορείτε να πάρετε το  τοπικό λεωφορείο που συνδέει τον Καραβοστάση με την Χώρα (κόστος 2 €) και στη συνέχεια την Αγκάλη και την Άνω Μεριά.

Στα δρομάκια της Χώρας  απαγορεύεται η πρόσβαση σε Ι.Χ και μηχανάκια γι’ αυτό υπάρχει διαμορφωμένος ειδικός χώρος στάθμευσης.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *