Translation

Κρακοβία – Βαρσοβία – Αουσβιτς – Ζακοπάνε

Ευρώπη Προορισμοί

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ


  • Αναχώρηση από την Αθήνα και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και άφιξη στην Κρακοβία, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρακοβίας – Balice «John Paul II» (ΚΡΚ).
  •  Αναχώρηση από τη Βαρσοβία και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Modlin» και επιστροφή στην Αθήνα.

(Η αεροπορική εκδρομή πραγματοποιήθηκε με την εταιρεία Ryanair, με τιμή οικονομικού εισιτηρίου 19,90/άτομο/πτήση).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΚΡΑΚΟΒΙΑ – ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Η Κρακοβία (πολωνικά Krakow) ιδρύθηκε τον 7ο αι. από τον Πρίγκιπα Κρακ στις όχθες του ποταμού Βιστούλα (πολωνικά, Wisla). Από το 1308 – 1596 υπήρξε η 1η  πρωτεύουσα της Πολωνίας και από τις αρχές του 14ου αι. η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Δυναστείας των Piast, με έδρα του το Κάστρο Wawel.

Η Κρακοβία, κατά το Μεσαίωνα, ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της Βαλτικής, του Νότου και της Δ. Ευρώπης αποκτώντας μεγάλη οικονομική δύναμη. Υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας (1308 – 1569) με μεγάλη οικονομική άνθιση. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων και των εκκλησιών είναι γοτθικού ρυθμού με πιο χαρακτηριστικό τον εντυπωσιακό μεσαιωνικό οικισμό του Kazimierz, πρώην εβραϊκή συνοικία, στα ΒΔ. της Παλιάς Πόλης (Stare Miasto).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια της Κρακοβίας έμειναν ανέπαφα κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κρακοβία θεωρείται η πόλη με τη μεγαλύτερη πολωνική ακαδημαϊκή και πολιτιστική επιρροή. Από το 1999 είναι πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου Μολδαβία, στα νότια της Πολωνίας.

Η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας, ο Λόφος Wawel και το Kazimierz υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας (1308 – 1569) με μεγάλη οικονομική άνθιση, από το 1978 ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ RYNEK GLOWNY – ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ RYNEK GLOWNY

Η Κεντρική Πλατεία της Αγοράς ή Pynek Glowny είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης, σε μεσαιωνική πόλη, με μήκος 1.200μ. και πλάτος 800 μ. Είναι γεμάτη μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια και εκκλησίες και αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης. Το εντυπωσιακό κτίριο της Αίθουσας των Υφασμάτων βρίσκεται στη μέση της Κεντρικής Πλατείας και τη χωρίζει σε δυο μέρη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ

Όλη η πλατεία είναι πεζοδρομημένη και απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, με εξαίρεση τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Τι να δείτε :

  • Βασιλική της Παναγίας ή Ναός της Αγίας Μαρίας ή Ναός της Παρθένου Μαρίας (14ος ). Ο Ναός της Αγίας Μαρίας είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Παναγίας και ξεχωρίζει από τα πολλά στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής και το εντυπωσιακό καμπαναριό.

Από τον ψηλό Πύργο του Ναού της Αγίας Μαρίας, κάθε 1 ώρα ακούγεται ένα σάλπισμα με 5 νότες, το «Hejnal mariacki», ή «Ύμνος της Κρακοβίας», ως ανάμνηση του σαλπίσματος του Μεσαίωνα που προειδοποιούσε για επερχόμενο κίνδυνο. Το σάλπισμα σταματάει απότομα γιατί σύμφωνα με το μύθο, ένα βέλος Τατάρου πολεμιστή, κατά την εισβολή τους τον 13ο αι., διαπέρασε το λαιμό του σαλπιστή και διέκοψε το σάλπισμα.

Εσωτερικά του Ναού, η ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα, έργο του Γερμανού γλύπτη Veit Stross (πολωνικά, Wit Stwosz), μοναδικό δείγμα γοτθικής γλυπτικής σε ολόκληρη την Πολωνία. Η εντυπωσιακών διαστάσεων τρίφυλλη Αγία Τράπεζα έχει ύψος 5.34 μ., πλάτος 7.25 μ. και αποτελείται από μορφές σκαλισμένες σε ξύλο φλαμουριάς. Στο κεντρικό τμήμα απεικονίζεται η σκηνή της Κοίμησης της Θεοτόκου ενώ στις πλευρικές πτέρυγες υπάρχουν σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού. Το 1939, κατά την εισβολή των Ναζί, οι Πολωνοί φυγάδευσαν την Αγία Τράπεζα στη γειτονική πόλη Sandomierz. Οι Ναζί, θεωρώντας ότι το έργο, ως δημιουργία ενός Γερμανού, είναι δικό τους κατάσχεσαν την Αγία Τράπεζα και την μετέφεραν στη Νυρεμβέργη.

Το 1957 η Αγία Τράπεζα επέστρεψε ξανά στο Ναό της Αγίας Μαρίας (Pynek Glowny 4).

  • Πύργος του Δημαρχείου (15ος ), στη Κεντρική Πλατεία, είναι επισκέψιμος και έχει εκπληκτική θέα σε όλη την πόλη.

  • Αίθουσα των Υφασμάτων ή Sukiennice ή Cloth Hall (16ος ).Η Αίθουσα των Υφασμάτων (ή στα πολωνικά, Sukiennice) είναι το επιβλητικό αναγεννησιακό κτήριο που δεσπόζει στην Κεντρική Πλατεία της Παλιάς Πόλης. Η Κρακοβία υπήρξε σημαντικό κέντρο εμπορίου κατά το Μεσαίωνα και κυρίως τον 15ο αι., στη μεγάλη οικονομική άνθιση της πόλης. Η Κρακοβία, ως εμπορικό σταυροδρόμι, εξήγαγε στις άλλες χώρες ορυκτό αλάτι από τα αλατωρυχεία WieliczkaBohnia και Klodawaυφάσματα και μόλυβδο και εισήγαγε μπαχαρικά, μετάξι, δέρμα και κερί. Σήμερα σε μια κλειστή αγορά στο ισόγειο του κτιρίου, θα βρείτε πολλά καταστήματα με σουβενίρ και ρούχα.

  • Γκαλερί της Πολωνικής Ζωγραφικής, στην Αίθουσα των Υφασμάτων. Βρίσκεται στον 1ο όροφο και θα δείτε έργα του 19ου αι., όπως του διάσημου Πολωνού ζωγράφου, Jan Matejko. Ο  Jan Matejko, γεννήθηκε στην Κρακοβία στις 24-6-1838 και πέθανε το 1893 επίσης στην Κρακοβία, σε ηλικία 55 ετών. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας (1852-1858) και από το 1873 υπήρξε δάσκαλος ζωγραφικής και διευθυντής της ίδιας Σχολής Καλών Τεχνών. Θεωρείται ο πιο σημαντικός ζωγράφος στην Πολωνία και έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Βαρσοβίας, στο Εθνικό Μουσείο Κρακοβίας, και στο Μουσείο Βατικανού.  Άλλος διάσημος Πολωνός ζωγράφος και μαθητής του Jan Matejko ήταν ο Stanistaw Wyspianski (1869 – 1907).
  • Μουσείο Τοπικής Ιστορίας της Κρακοβίας (Rynek Glowny 1)

  • Εκκλησία St. Adalbert, τόπος λατρείας των εμπόρων της Ευρώπης (Plac Mariack 31)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Λίγο πιο βόρεια από την Κεντρική Πλατεία, από το Ναό της Αγίας Μαρίας, ανηφορίζοντας την ul Florianska, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και σύγχρονα καταστήματα. Στο τέρμα του δρόμου υπάρχει η Πύλη Florian που οδηγεί στο οχυρό Barbica και στη συνέχεια στο Σιδηροδρομικό Σταθμό –Σταθμό Λεωφορείων της Κρακοβίας.

  • Πύλη Florian (14ος). Είναι μια από τις 8 μεσαιωνικές πύλες που έχουν απομείνει στην Παλιά Πόλη.

  • Εκκλησία St. Florians Church, καθολική εκκλησία, τύπου βασιλική. (Warszawska 1b, 31-155)

  • Barbica (πολωνικά, Barbacan),αμυντικό οχυρό του 1498, ακριβώς δίπλα στην Πύλη Florian. (οδό Basztowa)
  • Μουσείο Jan Matejko House, το σπίτι – μουσείο του διάσημου Πολωνού ζωγράφου. (Florianska 41)
  • Μουσείο Czartoryski (Pijarska 8), πινακοθήκη με έργα διάσημων ζωγράφων, όπως Λεονάρντο Ντα Βίντσι κλπ.
  • Church οf St. John the Baptist and John the Evangelist ή Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και Ευαγγελιστή Ιωάννη (12ος), σε ρωμανικό και μπαρόκ στυλ. (ul sw Jana 7)

ΑΞΙOΘΕΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΟΦΟ WAWEL

Αν κατηφορίσετε νότια από την Κεντρική Πλατεία, προς την οδό Kanonicza θα βρεθείτε μπροστά σε αρκετά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε.

  • Πανεπιστήμιο Jagiellonian. Ιδρύθηκε από τον Cazimir III το 1364 και είναι το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Στο Μουσείο του  Πανεπιστημίου θα δείτε τη βιβλιοθήκη με τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων στην Πολωνία και πολλές από τις διάσημες συλλογές του, όπως αυτή με τις παλαιότερες σφαίρες στον κόσμο. Εδώ σπούδασε ο Πολωνός Νικόλαος Κοπέρνικος (πολωνικά, Mikolaj Kopernik) (ul Golebia 24).
  • Παλάτι των Επισκόπων (Palac Biskupow Krakowskich). Είναι αναγεννησιακού ρυθμού με αυλή και από το 1963 εδώ έμενε ο Πάπας Ιωάννης Παύλου ΙΙ, αρχικά ως επίσκοπος και μετά ως Πάπας, κάθε φορά που ερχόταν στην Κρακοβία. Από ένα παράθυρο του Παλατιού συνομιλούσε με τους πιστούς γι’ αυτό θα δείτε λουλούδια και κεριά (ul Franciszkanska 3).
  • Πρώην κατοικία του Γερμανού Oscar Schidler (1908-1974). Έμεινε στην ιστορία καθώς έσωσε περισσότερους από 1.000 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, μεταφέροντας τους στα εργοστάσιά του για εργασία. Το 1993 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έκανε ταινία την αυτοβιογραφία του Oscar Schidler, γνωστή ως «Η Λίστα του Schidler». Η ταινία απέσπασε 8 Βραβεία Όσκαρ και τα κέρδη ο Σ.Σπίλμπεργκ τα δώρισε στους επιζώντες και στους συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ο Oscar Schidler πέθανε, πολύ φτωχός, στη Γερμανία και η σωρός του μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.
  • Εκκλησία των Δομινικανών Μοναχών (13ος). Παλαιό μοναστήρι του 13ου αι. με εντυπωσιακή όψη. (ul Stolarska 12, στην Πλατεία Plac Wszystkich Swietych)

  • Εκκλησία των Φραγκισκανών Μοναχών (13ος). Παλαιό μοναστήρι, σε ρωμανικό ρυθμό με εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα, έργο του καλλιτέχνη  Stanislaw Wyspianski. (Plac Wszystkich Swietych 5)
  • Μουσείο Wyspianski, αφιερωμένο στο διάσημο Πολωνό καλλιτέχνη, ζωγράφο, ποιητή και συγγραφέα Stanislaw Wyspianski, γνωστό και από το στυλ αρχιτεκτονικής της πόλης του Zakopane (ul Kanonicza).
  • Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου (17ος), η οποία αποτελεί την 1η μπαρόκ εκκλησία της Πολωνίας. (ul Grodzka 64)

  • Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα (11ος), ρωμανικού ρυθμού. (ul Grodzka 56)
  • Μέγαρο Τεχνών (πολωνικά  Palac Sztuki). Είναι μια Γκαλερί Τέχνης με Art Nouveau διακοσμήσεις και στοιχεία από την  αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως το φωτοστέφανο του θεού Απόλλωνα, στην όψη του κτιρίου. Κτίστηκε το 1898-1901 πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Franciszek Maczynski, σύμφωνα με το κτίριο Secession, στη Βιέννη

Η διακόσμηση της Γκαλερί έγινε από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της Κρακοβίας. Η εντυπωσιακή ζωφόρος, σχεδιάστηκε από τον Jacek Malczewski και η μπρούτζινη προτομή του Jan Matejko, μπροστά στην Πλατεία Szczepanski, είναι έργο του γλύπτη Antoni Madeyski (Plac Szczepanski 4, Παλιά Πόλη).

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ WAWEL

Για να πάτε στο Λόφο Wawel θα κατευθυνθείτε νότια από την Κεντρική Πλατεία της Παλιάς Πόλης. Περνώντας μέσα από το «βασιλικό μονοπάτι», που περιλαμβάνει τους πιο όμορφους δρόμους της Κρακοβίας, την οδό Grodzka και την οδό Kanonicza, φτάνετε στο Λόφο Wawel.

Ο ΛΟΦΟΣ WAWEL ΣΕ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΟΦΟΣ WAWEL

Ο Λόφος Wawel αποτελείται από το Κάστρο Wawel και τον Καθεδρικό Ναό Wawel, εδώ όπου στέφονταν και κηδεύονταν όλοι οι βασιλείς της Πολωνίας. Από το 1978 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ WAWEL

  • Βασιλικό Κάστρο Wawel (16ος). Χτισμένο με εντολή του βασιλιά Casimir III του Μέγα (πολωνικά, Kazimierz III Wielki) υπήρξε για αιώνες η κατοικία των βασιλιάδων της Πολωνίας. Το Παλάτι ή Κάστρο συνδυάζει στοιχεία αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ξεχωρίζουν οι Βασιλικές Αίθουσες και τα Ιδιαίτερα Βασιλικά Διαμερίσματα, με πιο εντυπωσιακό το διαμέρισμα του Casimir III ή Casimir the Great’s Room, από την εποχή της Δυναστείας των Piast.

Θα δείτε μεγαλόπρεπα δωμάτια με σπουδαία έργα τέχνης, πλούσιες συλλογές ανατολίτικης τέχνης, κεραμικά, πορσελάνες Meissen, συλλογές Φλαμανδικών ταπετσαριών, όπως η συλλογή ταπετσαριών του Sigismund II Augustus , στρατιωτικά τρόπαια καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα.

Εδώ υπάρχει η Συλλογή της Εθνικής Τέχνης του Βασιλικού Κάστρου Wawel (πολωνικά, Zamek Krolewski na Wawelu-Panstwowe Zbiory Sztuki), με αντικείμενα του 14ου αι. όπως σπαθιά, σφαίρες κλπ. καθώς και έργα τέχνης από το 1930 και μετά.

ΚΑΣΤΡΟ WAWEL

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ WAWEL

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ WAWEL

  • Καθεδρικός Ναός Wawel (14ος). Ο Καθεδρικός Ναός είναι αφιερωμένος στους Αγίους Stanislaw και Wenceslaus. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική, γοτθικού ρυθμού με εντυπωσιακή Αγία Τράπεζα. Έχει 15 Παρεκκλήσια, με τους βασιλικούς τάφους και τον Πύργο του Κωδωνοστασίου. Ο τάφος του Αγίου Stanislaw βρίσκεται εντός του Ναού.

  • Κρύπτη Αγίου Λεονάρδου – Βασιλικοί Τάφοι (11ος αι.). Κατασκευάστηκε το 1038-1039 και βρίσκεται κάτω από τον Καθεδρικό Ναό Wawel. Είναι μια κρύπτη ρωμανικού ρυθμού που υποστηρίζεται από οκτώ στήλες. Θα δείτε τους τάφους των περισσότερων βασιλιάδων και βασιλισσών της Πολωνίας. Ξεχωρίζει ο περίτεχνος σκαλιστός τάφος του Βασιλιά Casimir IV Jagiellon (1427–1492). Σε ειδική κρύπτη βρίσκεται και ο τάφος του Εθνικού ποιητή και συγγραφέα, Adam Mickiewicz.
  • Παρεκκλήσι του Sigismund (πολωνικά, kaplica Zygmuntowska). Κτίστηκε το 1539 και βρίσκεται στα νότια του Καθεδρικού Ναού. Αποτελεί αριστούργημα της πολωνικής αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζει από τους χρυσούς τρούλους του. Εδώ βρίσκονται το «Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού», όπου είναι ο τάφος του βασιλιά Sigismund II Augustus και της συζύγου του, Ελισάβετ της Αυστρίας.
  • Πύργος του Κωδωνοστασίου ή ΚαμπάναSigismund (πολωνικά, Krolewski Dzwon Zygmunt). Είναι η μεγαλύτερη καμπάνα της Πολωνίας (11 τόνοι) και η μεγαλύτερη από τις 5 καμπάνες που είχε το Παλάτι. Κτυπά μόνο στη μνήμη των πιο σπουδαίων γεγονότων της χώρας. Η καμπάνα θεωρείται ως ένα από τα Εθνικά Σύμβολα της Πολωνία.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΩΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – ΚΑΜΠΑΝΑ

  • Μουσείο του Καθεδρικού, με εκθέματα που σχετίζονται με τον Καθεδρικό Ναό (στην είσοδο του λόφου).
  • Θησαυροφυλάκιο – Οπλοθήκη, στο γοτθικό τμήμα του Κάστρου ή στο ονομαζόμενο «Δανικό Πύργο» (τέλη 14ου αι.).  

ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΙΣΤΟΥΛΑΣ- ΠΛΩΤΕΣ ΒΑΡΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

  • Σπηλιά του Δράκου (πολωνικά, Smocza Jama) Βρίσκεται κάτω από τον Καθεδρικό Ναό Wawel και είναι ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο με διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει μήκος 276 μ., βάθος 15 μ. και δύο εισόδους, ένα φυσικό τμήμα και ένα τεχνητό, μαζί με ένα πηγάδι νερού του 19ου αι. 
  • Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας ή Manggha Center. Είναι απέναντι από το Λόφο Wawel, στην απέναντι  πλευρά του ποταμού Βιστούλα. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1994, πάνω σε σχέδια του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Arata Isozaki. Αξίζει να δείτε τη συλλογή Japonica, η οποία συγκεντρώθηκε από έναν από τους πιο διάσημους Ευρωπαίους συλλέκτες, τον Feliks Manggha Jasienski

HARD ROCK CAFE ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ

Αν βρεθείτε εδώ στις 24 Ιουνίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στους πρόποδες του Λόφου Wawel καθώς και στην Κεντρική Πλατεία, γύρω από το Hard Rock Cafe, γίνεται μια υπαίθρια γιορτή, το Φεστιβάλ Μουσικής Wianki, με ζωντανή μουσική, χορό, στεφάνια, γιρλάντες κλπ. (πληροφορίες wianki.krakow.pl).

ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΙΣΤΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ GALERIA KRAKOWSKA

Ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, με καταστήματα γνωστών αλυσίδων (π.χ. Zara, ΗΜ κλπ ) είναι η οδός Pawia και γύρω από αυτή. Αν ψάχνεται κάποιο εμπορικό πολυκατάστημα, μέσα στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό υπάρχει το Galeria Krakowska. (Pawia 5, τηλ. :+48 124289900)

KAZIMIERZ

Το Kazimierz βρίσκεται νότια από την Κεντρική Πλατεία της Κρακοβίας, προς το Λόφο Wawel. Ιδρύθηκε το 1335 από τον Μέγα Δούκα, Casimir όπου πήρε και το όνομά της. Τον 15ο αι. οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν βίαια από την Κρακοβία και βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή Kazimierz. Επειδή εδώ υπήρχε ήδη και μια χριστιανική κοινότητα, κτίστηκε ένας τοίχος, ώστε να χωρίζει τις δυο συνοικίες. Με την εισβολή των Ναζί, οι περίπου 65.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Podgorze, νότια του ποταμού Βιστούλα.

Από αυτό το στρατόπεδο, γνωστό και ως «Γκέτο της Κρακοβίας», ο Oscar Schindler επέλεξε να δώσει εργασία στους περίπου 1.000 Εβραίους που έσωσε από το Ολοκαύτωμα. Οι υπόλοιποι μεταφέρονταν για εξόντωση στο κοντινό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Plaszow.

Σήμερα το Kazimierz είναι ένα πολύ όμορφο κομμάτι της Κρακοβίας, χωρισμένο σε δυο μέρη, το χριστιανικό ή δυτική συνοικία και το εβραϊκό ή ανατολική συνοικία.

Τα αξιοθέατα στη χριστιανική συνοικία είναι, η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (14ος ), γοτθικού ρυθμού με εντυπωσιακή Αγία Τράπεζα, η Εκκλησία της Παύλης, η Βασιλική του Corpus Christi (14ος ), σε μπαρόκ στυλ και το Εθνογραφικό Μουσείο, στο Παλαιό Δημαρχείο, στην πλατεία Plac Wolnica. Στην εβραϊκή συνοικία θα δείτε την Παλαιά Συναγωγή (15ος), την παλαιότερη της Πολωνίας, που σήμερα στεγάζει το Εβραϊκό Μουσείο (ul Szeroka 24), τη Συναγωγή Remuh (16ος) με το Εβραϊκό Κοιμητήριο (ul Szeroka 40) και τη Συναγωγή του Ισαάκ (ul Jakuba 25). Από το 1978 το Kazimierz ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

  • ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ AUSCHWITZBIRKENAU (ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ)

ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Οι Ναζί κατά την εισβολή τους στην Πολωνία (1939) άρχισαν να κατασκευάζουν διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αρχικά φτιάχτηκαν ως χώροι κράτησης πολιτικών κρατουμένων και σταδιακά (από το 1940 -1944) ως χώροι εξόντωσης – θανάτου, κυρίως των Εβραίων, από ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Γερμανοί θεωρώντας τους εαυτούς του «φυλετικά ανώτερους» αποφάσισαν ότι οι «κατώτεροι» πρέπει να εξαφανιστούν. Στους «κατώτερους» συμπεριλήφθηκαν, Εβραίοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι, πόρνες, άνθρωποι ψυχικά άρρωστοι, κομμουνιστές, Πολωνοί εθνικιστές κλπ.

Από την Ελλάδα μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας, περίπου 55.000 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη (ο μεγαλύτερος αριθμός) και λιγότεροι από την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Τα  Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Auschwitz Ι είναι κοντά στην πόλη Oswiecim, το Auschwitz IIBirkenau, είναι σε απόσταση 3 km, δυτικά του Auschwitz και το Auschwitz III – Monowitz- Buna, περίπου 7 km μακριά από το Oswiecim, στην πόλη  Monowice (γερμανικά, Monowitz).

Συγκεκριμένα :

  • Το Auschwitz κτίστηκε το 1940, αρχικά ως χώρο κράτησης πολιτικών κρατουμένων και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε στρατόπεδο εξόντωσης των Εβραίων, που συγκεντρώνονταν εδώ από όλη την Ευρώπη. Κατασκευάστηκε στα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα πυροβολικού και αποτελούνταν από 2 κτίρια από τούβλα, τα οποία έκτισαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Πάνω από την είσοδο του στρατοπέδου μια πινακίδα έγραφε : «Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ «Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ»

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz Ι έφταναν τα τρένα γεμάτα από κρατουμένους τους οποίους ξεχώριζαν ανάλογα την εθνότητα π.χ. Εβραίοι, Πολωνοί κρατούμενοι, Σοβιετικοί, Ρομά.

ΒΑΓΟΝΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Στη συνέχεια η διαλογή γινόταν ανάλογα το φύλο, ξεχωριστά οι άντρες και ξεχωριστά οι γυναίκες με τα παιδιά. Τους έβγαζαν τα ρούχα, τα παπούτσια, τα προσθετικά μέλη, τα γυαλιά, τους έκοβαν τα μαλλιά (όπου τα έστελναν στη Γερμανία για την παραγωγή κουβερτών, πουλόβερ κ.ά.), τους αφαιρούσαν τα χρυσά δόντια, τους έπαιρναν τις βαλίτσες με τα προσωπικά τους αντικείμενα (π.χ. Κοράνι).

Η επόμενη διαλογή αφορούσε την ικανότητα τους για εργασία π.χ. αρτιμελείς ή όχι, με προσθετικά μέλη, άρρωστοι, ομοφυλόφιλοι, πόρνες κλπ. Περνούσαν από γιατρούς και όσοι ήταν ικανοί για δουλειά τους προωθούσαν στα εργοστάσια ενώ τους αρρώστους, τους ομοφυλόφιλους, τις πόρνες τους προωθούσαν για θανάτωση στους θαλάμους αερίων και στη συνέχεια για καύση.

Ακόμα και αυτοί που γλύτωσαν τους θαλάμους αερίων έχασαν τη ζωή τους από την πείνα, την καταναγκαστική εργασία, τις μολυσματικές ασθένειες (τύφος), τις ατομικές εκτελέσεις (κρεμάλα) και τα ιατρικά πειράματα. Ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων ήταν 3-4 μήνες και στη χειρότερη περίπτωση 1 μήνας, γι’ αυτούς που δούλευαν στα ορυχεία. Όσοι δεν άντεχαν τα βασανιστήρια έπεφταν μόνοι τους πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια της περίφραξης των στρατοπέδων.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Πολλοί κρατούμενοι προκειμένου να αποφύγουν τους θαλάμους αερίων, δέχτηκαν να πάρουν μέρος σε ιατρικά πειράματα υπό την καθοδήγηση του Eduard Wirths. Τα πειράματα αυτά, γνωστά ως ιατρικά βασανιστήρια π.χ. πειράματα που γινόντουσαν σε ομοφυλόφιλους στην προσπάθεια των Ναζί να «θεραπεύσουν» την ομοφυλοφιλία, είχαν ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση ή μόνιμη αναπηρία, τις πληγές και τέλος τον έμμεσο θάνατο.

 

  • Το Auschwitz IIBirkenau, αποτέλεσε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης των Εβραίων. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Birkenau (Μπίρκεναου) είχε έκταση 1.950 στρέμματα και μπορούσε να χωρέσει 200.000 κρατουμένους. Διέθετε πάνω από 300 θαλάμους φυλακών, 4 θαλάμους αερίων, οι οποίοι μπορούσαν να χωρέσουν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Υπήρχαν ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες που μετέφεραν τα νεκρά σώματα στους ειδικούς φούρνους.

Οι φούρνοι μπορούσαν να κάψουν 10.000-20.000 νεκρούς ημερησίως και η στάχτη διοχετευόταν στη φύση π.χ. μπάζωναν ρέματα, διαμόρφωναν εκτάσεις κλπ.

Το Birkenau αναλυτικά διέθετε τα εξής :

  • Bunker 1 ή «κόκκινο σπίτι» ένα σπίτι με τούβλα που μετατράπηκε στον 1ο  θάλαμο αερίων (Μάρτιος 1942).
  • Bunker 2 ή «λευκό σπίτι», επίσης ένα σπίτι που μετατράπηκε σε μονάδα αεριοποίησης που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του  1943.
  • Crematorium II, Crematorium III, Crematorium IV και Crematorium V, δηλαδή 4 κρεματόρια, που ήταν θάλαμοι αερίων με αεροστεγείς πόρτες και σύστημα εξαερισμού μέσα από το οποίο διοχέτευαν το θανατηφόρο αέριο το Zyklon B΄, το οποίο περιείχε κυάνιο.
  • Στρατόπεδο των Ρομά ή Zigeunerfamilienlager, δημιουργήθηκε το 1942 για τους τσιγγάνους εργάτες. Όσοι επιβίωσαν από τις σκληρές εργασίες θανατώθηκαν και στις 2-8-1944, οι Ναζί έκλεισαν το στρατόπεδο. Η δολοφονία αυτή είναι γνωστή στη γλώσσα των Ρομά, ως Porajmos (που σημαίνει καταβροχθίζοντας).

Οι Ναζί, κατά την αποχώρησή τους από την Πολωνία κατέστρεψαν τα περισσότερα κτίρια του  Birkenau π.χ. τις εγκαταστάσεις, τους φούρνους, τα αρχεία με τα στοιχεία των Εβραίων, για να σβήσουν τα ίχνη από τα εγκλήματα που διέπραξαν από το 1940-1945.

Σήμερα το στρατόπεδο είναι μια τεράστια έκταση οριοθετημένη με συρματοπλέγματα, στην οποία σώζονται κάποιοι φούρνοι καύσης νεκρών, η υψικάμινος κλπ. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές εδώ θανατώθηκαν 1.100.000 Εβραίοι (περίπου το 90% των κρατουμένων) και μεταξύ άλλων εθνικοτήτων και 150.000 Πολωνοί.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ BIRKENAU

ΒΑΓΟΝΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΕΡΟΣΤΕΓΕΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΘΑΛΑΜΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

ΘΑΛΑΜΟΙ ΦΥΛΑΚΩΝ – ΚΟΙΤΩΝΕΣ ΠΟΥ ΧΩΡΟΥΣΑΝ 6 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Το Auschwitz III MonowitzBuna ιδρύθηκε το 1942  για να στεγάσει τους εργάτες – σκλάβους της Buna Werke (Buna Works), εταιρία παραγωγής συνθετικού καουτσούκ (Buna). Ανήκε στον ιδιωτικό γερμανικό όμιλο IG Farben, εταιρία παραγωγής χημικών και φαρμακευτικών υλών στην οποία ανήκε και το θανατηφόρο αέριο, Zyklon B΄, η χρήση του οποίου αύξησε σημαντικά τα κέρδη της. Η IG Farben μετά από συμφωνία με τους Ναζί (1941), αγόρασε σε χαμηλή τιμή τις εκτάσεις γύρω από το Monowitz όπου στη συνέχεια εκκένωσε κατεδαφίζοντας όλα τα σπίτια, κυρίως των Πολωνών ιδιοκτητών, χωρίς αποζημίωση. Επειδή οι εργάτες έπρεπε να διανύουν καθημερινά 6-7 χιλιόμετρα για να επιστρέφουν από το εργοστάσιο στο στρατόπεδο, η διοίκηση της IG Farben μετέτρεψε το στρατόπεδο  Auschwitz III Monowitz από χώρο διαμονής των Ναζί, σε φυλακές – κοιτώνες των εργατών του εργοστασίου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑUSCHWITZ

Το Auschwitz II – Birkenau απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα και τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945, στις 3:30 μ.μ. και το Auschwitz I, 2 ώρες αργότερα.

Σήμερα, η 27η  Ιανουαρίου αποτελεί Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.Τα στρατόπεδα Auschwitz Ι και Auschwitz ΙΙ – Birkenau μετατράπηκαν από το κράτος της Πολωνίας σε Κρατικό Μουσείο του Auschwitz-Birkenau. Από το 1979 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Μουσείο του Auschwitz καταλαμβάνει 12 από τα 30 κτίρια φυλακών που είχαν απομείνει στα στρατόπεδα. Ότι εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο, σε διάφορες ενότητες, είναι ότι βρήκαν οι συμμαχικές δυνάμεις στους χώρους των στρατοπέδων (προσθετικά μέλη, σακούλες με μαλλιά, βαλίτσες με το ονοματεπώνυμο των θυμάτων, ρούχα, παπούτσια).

Στο Κέντρο Επισκεπτών θα δείτε μια μικρή ταινία,15 λεπτών, που προβάλλεται κάθε μισή ώρα και αναφέρεται στον τρόπο απελευθέρωσης των στρατοπέδων στις 27-01-1945 από τα σοβιετικά στρατεύματα (είσοδο με εισιτήριο και άνω των 14 ετών).

Εδώ υπάρχει καφετέρια, ανταλλακτήριο συναλλάγματος, βιβλιοπωλείο, αίθουσα φύλαξης αποσκευών, WC κλπ. Αν θέλετε ξενάγηση στο χώρο υπάρχει η δυνατότητα στα αγγλικά που (διάρκεια περίπου 3,5 ώρες και κόστος 25 sl). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα μικρό οδηγό από το βιβλιοπωλείο και να ξεναγηθείτε μόνοι σας. Για να πάτε από το στρατόπεδο Auschwitz Ι προς στο Auschwitz ΙΙ – Birkenau, το (3 km) υπάρχουν εσωτερικά λεωφορεία που μπορούν να σας μεταφέρουν.

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ

ΚΟΥΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ZYKLON B΄

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

ΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΜΑΛΛΙΑ  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΓΥΑΛΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ (ΠΕΡΙΠΟΥ 80.000 ΤΕΜ)

ΧΩΡΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΚΟΙΤΩΝΕΣ

ΤΟΙΧΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Οι πέτρες που θα δείτε στο σημείο του «Τοίχου Εκτέλεσης» έχουν σχέση με τα Ταφικά Έθιμα των Εβραίων. Όταν επισκέπτονται έναν τάφο αντί για λουλούδια αφήνουν στο μνήμα, ως φόρο τιμής στο νεκρό, πέτρες.

ΑΠΟΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΥΣΗΣ

ΧΩΡΟΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΑΥΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΑΥΣΗΣ– ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑΧΤΗΣ

Η πόλη Oswiecim, βρίσκεται περίπου 60 km δυτικά της Κρακοβίας και θα φτάσετε εδώ με το τρένο που θα πάρετε από το σιδηροδρομικό σταθμό Glowny ή το σιδηροδρομικό σταθμό Plawzow της Κρακοβίας (διάρκεια 2 ώρες). Επίσης μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από τη στάση ul Bosaska, στο τέλος της υπόγειας διάβασης, κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας (διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά).

ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΑ WIELICZKA

Το αλατωρυχείο Wieliczka (Βιέλιτσκα) ή Wieliczka Salt Mine απέχει περίπου 15 km από την Κρακοβία και ενδείκνυται για μια ημερήσια εκδρομή. Είναι ένα παλιό ορυχείο εξόρυξης αλατιού, με υπόγειες στοές, λίμνες και θαλάμους. Η εξόρυξη και η λειτουργία του σταμάτησε το 1996 καθώς τελείωσαν τα αποθέματα αλατιού.

Σε 3 επίπεδα κάτω από την επιφάνεια της Γης, θα δείτε πολλά γλυπτά σχετικά με τη θρησκευτική λατρεία και κάποια αντικείμενα (π.χ. πολυέλαιοι), όλα φτιαγμένα από ορυκτό αλάτι. Επίσης υπάρχουν κέρινα ομοιώματα ανθρακωρύχων και κάποια εργαλεία που δείχνουν τον τρόπο εργασίας τους.

ΚΕΡΙΝΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ

Στο 3ο υπόγειο και σε βάθος 101 μ. θα σας εντυπωσιάσει το Παρεκκλήσι του Ευλογημένου Kinga. Είναι μια μεγάλη  εκκλησία από αλάτι, με μήκος 31 μ., πλάτος 15 μ. και ύψος περίπου 11 μ., δηλαδή συνολικά 465 μ2.  Για την ολοκλήρωσή της απαιτήθηκαν  30 χρόνια (1895-1927) και χρειάστηκαν 20.000 τόνοι ορυκτού αλατιού. Στην εκκλησία θα δείτε το Μυστικό Δείπνο του Da Vinci, φτιαγμένος από αλάτι, πολλά θέματα από τη Βίβλο και τη φυσιογνωμία του Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, σε φυσικό μέγεθος, καθιστό.

Η Kinga (1224-1292) καταγόταν από την Ουγγαρία και έγινε πριγκίπισσα της Πολωνίας μετά το γάμο της με τον Δούκα της Πολωνίας,  Bolesław V.  O θρύλος λέει ότι έριξε το δαχτυλίδι αρραβώνων της στο ορυχείο Maramures, στην Ουγγαρία και αυτό ταξίδεψε και έφτασε στο  ορυχείο Wieliczka της Πολωνίας, όπου και βρέθηκε. Από τότε αποτελεί προστάτιδα των ορυχείων γι’ αυτό οι ανθρακωρύχοι έφτιαξαν το άγαλμα της St. Kinga για να την τιμήσουν. Η Kinga μετά το θάνατο του συζύγου της (1279), μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και αφιερώθηκε στο θεό ως μοναχή, στο μοναστήρι Poor Clares στο Sandec (Stary Sacz) όπου, μετά το θάνατό της, ανακηρύχτηκε Αγία.

Στο παρεκκλήσι,  πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις όπως πολιτικοί γάμοι, συναυλίες κλπ καθώς ο χώρος μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα από 400 άτομα (πληροφορίες, τηλ. : +48 122787372).

Στο αλατωρυχείο για να μπείτε, υπάρχει είσοδος με υποχρεωτική ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες π.χ. αγγλικά (συνολικό κόστος 90 sl)  και απαιτούνται περίπου 3 ώρες.. Αν μετά την υποχρεωτική ξενάγηση θέλετε να συνεχίσετε μόνοι σας, για να εξερευνήσετε τα βάθη του αλατωρυχείου, θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα επιπλέον. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο επισκέψιμος χώρος του ορυχείου αποτελεί μόνο το 1% του συνολικού όγκου του.

Η θερμοκρασία, εσωτερικά, κυμαίνεται από 15-16ο C ακόμα και το χειμώνα. Για την κατάβαση σας υπάρχουν ξύλινες σκάλες και για την περιήγηση πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια.

Η πρόσβαση στο αλατωρυχείο Wieliczka γίνεται από την Κρακοβία με τα τοπικά λεωφορεία της γραμμής που κάνουν τη διαδρομή προς την περιοχή. Αναχωρούν κάθε 15 λεπτά, από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό – Τερματικό Σταθμό Λεωφορείων της Κρακοβίας και σας αφήνουν απ’ έξω (κόστος 5 sl).

Προσοχή θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τη στάση στην οποία θα πρέπει να κατέβετε καθώς το λεωφορείο δεν κάνει εδώ τέρμα αλλά συνεχίζει το δρομολόγιό του.

Το τρένο δεν ενδείκνυται καθώς ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι μέσα στην πόλη Wieliczka αλλά με αλατωρυχείο να βρίσκεται στην είσοδο της πόλης θα χρειαστεί να περπατήσετε.

Μπορείτε επίσης να πάτε και με ιδιωτικό λεωφορείο όπου το κόστος είναι 149 sl και περιλαμβάνει τη μεταφορά, το εισιτήριο εισόδου στο αλατωρυχείο και την υποχρεωτική ξενάγηση.

Για σουβενίρ, μπορείτε να αγοράσετε χύμα αλάτι (περίπου 7 sl το κιλό) ή σε σακουλάκια, από τους πάγκους των μικροπωλητών απ’ έξω. To αλάτι Wieliczka είναι λευκό αλλά εδώ θα βρείτε και χρωματιστό αλάτι από το αλατωρυχείο Klodawa (ροζ και μπλε). Το Klodawa απέχει 100 km από τη Βαρσοβία και αποτελεί λειτουργικό ορυχείο εξόρυξης αλατιού στο οποίο επιτρέπεται να το επισκεφθείτε για να δείτε τον τρόπο εξόρυξης του αλατιού.

Το αλατωρυχείο Wieliczka έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΓΙΑ ΣΚΙ ΣΤΟ ZAKOPANE – ΣΤΑ ΟΡΗ TATRA

Το Zakopane (Ζακοπάνε) βρίσκεται στους πρόποδες των Ορέων Tatra και αποτελεί το πιο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο των Πολωνών. Αναπτύχθηκε τον 19ο αι. ως τόπος συνάντησης των διανοούμενων και καλλιτεχνών της χώρας. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ως το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Πολωνίας καθώς εδώ διεξάγονται τα περισσότερα χειμερινά αθλήματα.

Απέχει από την Κρακοβία περίπου 100 km και ενδείκνυται για μονοήμερη εκδρομή.

Ακόμα και αν δεν κάνετε σκι αξίζει να έρθετε στην πόλη, να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των κτιρίων, γνωστό και ως Στυλ Zakopane, εμπνευστής του οποίου ήταν ο γνωστός καλλιτέχνης  Stanislaw Witkiewicz (1851-1915).

Ο κεντρικός πεζόδρομος, ul Krupowki, είναι γεμάτος καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα.   Μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο των Ορέων Tatra, με λαογραφικά και εθνογραφικά στοιχεία της περιοχής και το Μουσείο του Στυλ του Zakopane, στη Villa Koliba (ul Koscieliska 18), ένα κτίριο του 1892 που σχεδίασε ο Witkiewicz.

Για το τελεφερίκ, στο Kuznice, θα πάρετε το τοπικό λεωφορείο από το Zakopane (απόσταση 3 km). Το τελεφερίκ θα σας πάει μέχρι την κορυφή Kasprowy Wierch (1.985 μ.). Η απλή διαδρομή φτάνει στα 936 μ. και η διάρκεια είναι 20 λεπτά (μπορείτε να βγάλετε και εισιτήριο με επιστροφή, διάρκειας 2 ωρών).

Στο τέρμα της οδού Krupowki το τελεφερίκ θα σας οδηγήσει στην κορυφή του λόφου, Gubalowka (1.126 μ.) όπου υπάρχει καφετέρια και η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική.

Τα Όρη Tatra βρίσκονται 100 km Ν. από την Κρακοβία και είναι η μεγαλύτερη οροσειρά στα Καρπάθια Όρη. Τα Όρη Tatra διαθέτουν περισσότερες από 20 βουνοκορφές, με ύψος περίπου 2.000 μ. με ψηλότερη κορυφή το Rysy (2.499 μ.). Εδώ υπάρχει και το Εθνικό Πάρκο των Ορέων Tatra, με έκταση περίπου 212 μ2.

Η πρόσβαση στο Zakopane γίνεται ή με το τοπικό λεωφορείο από την Κρακοβία (διάρκεια 2,5 ώρες, κόστος 19 sl) ή με το exress τρένο, επίσης από την Κρακοβία (διάρκεια 3,5 ώρες). Στο Zakapone, για τα εισιτήρια έκδοσης του τοπικού λεωφορείου, θα πάτε στην οδό ul Kosciuszki 23, (πληροφορίες, τηλ. : 666 396 090 και έκδοση εισιτηρίων τηλ. : 18 20 144 53) και για αναχώρηση προς Κρακοβία, στον Τερματικό Σταθμό Λεωφορείων, στην ul Chramcowki 35, Zakopane (κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Zakopane, PKP). Ο αριθμός λεωφορείου από το Zakopane για την Κρακοβία είναι το Νο 7.

Για τα ιδιωτικά λεωφορεία Szwagropol, θα πάτε στην ul Kosciuszki 19α, (τηλ. : 669 060 060 και τηλ. 18 20 153 28  πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων). Πληροφορίες για τους σιδηρόδρομους: τηλ. : (42) 19436 – για συνδρομητές δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

ZAKOPANE

WADOWICE

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κρακοβίας έχει το όνομα του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ , πρώην Κάρολος Βοϊτίλα (Karol Wojtyla). Ο Karol Wojtyla γεννήθηκε στις 18-05-1920  στο Wadowice, 50 km ΒΔ. της Κρακοβίας και υπήρξε ο 1ος μη Ιταλός Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια. Πέθανε στις 02-04-2005 και ανακηρύχτηκε Άγιος από την Καθολική Εκκλησία, στις 27-04-2014. Το γεγονός αυτό ήταν μεγάλη τιμή για τους Πολωνούς οι οποίοι έδωσαν το όνομά του στο Αεροδρόμιο της Κρακοβίας και δημιούργησαν σουβενίρ με το πρόσωπό του (θα δείτε κάρτες, πιάτα, κούπες, κούκλες με το πρόσωπο του Πάπα κλπ).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΙΙ

Στην πόλη Wadowice, τη γενέτειρα του Πάπα, το σπίτι  που γεννήθηκε και μεγάλωσε ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε «Μουσείο  Ιωάννη Παύλου ΙΙ». Θα το δείτε  γνωστό και ως  «Η οικογενειακή κατοικία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ – Παπικό Μουσείο» (πολωνικά, Domu Rodzinnego) (ul Koscielna 7). Στο Μουσείο υπάρχει μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες, εικόνες, προσωπικά αντικείμενα του Πάπα, π.χ. το κομπολόι του κλπ. Κάθε χρόνο, από τις 18 Μαΐου – Ιούνιο, ξεκινούν εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη γέννηση του Πάπα (www.domrodzinnyjanapawla.pl).

ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η Βαρσοβία (πολωνικά, Warszawa) ιδρύθηκε το 1313 μ.Χ. όταν ο Μέγας Δούκας της Μαζοβίας, Wladyslaw IΙ, εγκαταστάθηκε εδώ. Στη συνέχεια όλοι οι μετέπειτα Δούκες της Μαζοβίας χρησιμοποίησαν τη Βαρσοβία ως έδρα τους, μέχρι το 1526 όταν το Δουκάτο ενσωματώθηκε στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία.

Το 1596, λόγω της θέσης της, κοντά στην Κρακοβία και στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έγινε έδρα της Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και του Στέμματος της Βασιλείας της Πολωνίας, με βασιλιά τον Sigismund ΙΙΙ.

Στη συνέχεια,όταν η Πολωνία έγινε ανεξάρτητο κράτος (Νοέμβριος 1918), η Βαρσοβία παρέμεινε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Τον 18ο αι., κατά τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της Πολωνίας, η Βαρσοβία ως πρωτεύουσα και εμπορικό σταυροδρόμι υπήρξε μια πολύ πλούσια πόλη. Απέκτησε εντυπωσιακά κτίρια και εκκλησίες, αναγεννησιακού ρυθμού, που φανέρωναν τον πλούτο και την ευμάρεια των κατοίκων.

Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εισβολή των Γερμανών στη χώρα (1939), το 45% των κτιρίων της Παλαιάς Πόλης καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς.

Το 1944, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, γίνεται η «Εξέγερση της Βαρσοβίας», ένας άνισος αγώνας ανάμεσα στους αντάρτες της  πολωνικής αντίστασης και των πανίσχυρων γερμανικών στρατευμάτων, με συνέπεια

ότι κτίριο είχε απομείνει από τους βομβαρδισμούς, τώρα να καταστρέφεται  σχεδόν ολοκληρωτικά. Πάνω από το 90% των κτισμάτων της Παλαιάς Πόλης της Βαρσοβίας υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.

Τα κτίρια και οι εκκλησίες που υπάρχουν σήμερα γύρω από την Κεντρική Πλατεία της Αγοράς, έχουν ανακατασκευαστεί σε ρυθμό της εποχής του 18ου αι.

Η Παλία Πόλη και το Βασιλικό Παλάτι της Βαρσοβίας από το 1980 ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

H «Βασιλική Οδός» (Trakt Krolewski) είναι μια διαδρομή, μήκους 4 km που περιλαμβάνει της  οδούς krakowskie Przedmiescie, Novy Swiat και Aleje Ujazdowskie.  H διαδρομή περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα και ξεκινάει από το Βασιλικό Παλάτι, στην Κεντρική Πλατεία (Rynek) και τερματίζει στο Παλάτι Lazienki.

  • Βασιλικό Παλάτι ή Κάστρο Βαρσοβίας (16ος ). Ήταν η επίσημη έδρα της πολωνικής μοναρχίας και σήμερα αποτελεί Εθνικό Μουσείο.  Μετά την καταστροφή της Βαρσοβίας, το Κάστρο ανοικοδομήθηκε στο αρχικό σχέδιο. (Κεντρική Πλατεία)

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ

  • Στήλη του Sigismund. Η στήλη ύψους 22 μ. με το άγαλμα του βασιλιά, Sigismund ΙΙΙ Waza, φτιάχτηκε από το γιο του, Wladyslaw IV Waza, για να τιμήσει τον πατέρα του (Plac Zamkowy, απέναντι από το Βασιλικό Παλάτι, στην Κεντρική Πλατεία)

 ΣΤΗΛΗ SIGISMUND

  • Άγαλμα Σειρήνας – Γοργόνας (Syrenka Warszawska) (1855), αποτελεί το σύμβολο της Βαρσοβίας, στην Κεντρική Πλατεία. Σύμφωνα με το μύθο, μια μέρα, ο πρίγκιπας Ziemomysl, χάθηκε στο πυκνό δάσος  που υπήρχε τότε στην περιοχή του Mazowsze. Ξαφνικά από τον ποταμό Βιστούλα εμφανίστηκε μια Γοργόνα όπου κρατούσε στα χέρια της ένα βέλος. Η Γοργόνα, στόχευσε με το βέλος της προς μια κατεύθυνση και είπε στον πρίγκιπα «ακολουθήστε το βέλος μου και θα βρείτε ανθρώπους που θα σας δώσουν καταφύγιο, φαγητό και θα σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο πίσω στο σπίτι» και μετά χάθηκε στα νερά του ποταμού.

Ο πρίγκιπας Ziemomysl ακολούθησε την πορεία του βέλους και έφτασε στη φτωχική καλύβα ενός ψαρά. Δε βρήκε φαγητό για να μοιραστεί μαζί τους αλλά ο καλόκαρδος ψαράς και η γυναίκα του τον καλοδέχτηκαν, χωρίς να γνωρίζουν ποιος ήταν πραγματικά. Εκεί έπαιξε με τα παιδιά του ψαρά, τα δίδυμα Wars και Sawa, που τον έκαναν να νιώσει ευτυχής που είχε στη γη του τόσο καλούς ανθρώπους. Φεύγοντας, αφού τους φανέρωσε ποιος ήταν υποσχέθηκε ότι θα ιδρύσει μια μεγάλη πόλη, στη θέση που ήταν το αυτό το ψαροχώρι και θα βάλει τον ψαρά να την κυβερνήσει.

Παρόλο που κανείς δεν είδε τη Γοργόνα το άγαλμα της είναι τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στην Κεντρική Πλατεία της Βαρσοβίας  (πολωνικά, Warszawa από τα ονόματα των διδύμων παιδιών του φτωχού ψαρά).

  • Εκκλησία Αγίας Άννας της Βαρσοβίας (1454), με έντονα αναγεννησιακά και νεοκλασικά στοιχεία (οδός Krakowskie Przedmiescie 68) 

  • Καθεδρικός Ναός της Βαρσοβίας ή Αγίου Ιωάννη (15ος ). Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, γοτθικού ρυθμού με στοιχεία μπαρόκ στην όψη. Είχε ισοπεδωθεί από τους Ναζί και ξανακτίστηκε με τις προσπάθειες των κατοίκων της Βαρσοβίας. Στην ίδια θέση, παλαιότερα, υπήρξε Παρεκκλήσι του Κάστρου των Δουκών της Μοζαβίας. (οδός Kanonia 6)

  • Barbican Βαρσοβίας (πολωνικά, Barbacan), ημικυκλικό οχυρό της Πόλης, γοτθικού στυλ .(οδός Nowomiejska 15-17)

ΟΧΥΡΟ BARBICAN

  • Προεδρικό Παλάτι – Άγαλμα του πρίγκιπα Jozef Poniatowski, έδρα του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας από το 1994. (οδός Krakowskie)

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ – JOZEF PONIATOWSKI

  • Πάρκο – Κήποι Lazienki, πρώην καλοκαιρινή κατοικία (18ου ) του βασιλιά της Πολωνίας, Stanisław August. Tο 1918 μετονομάστηκε σε πάρκο και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών καθώς (ul Agrykola 1)
  • Παλάτι Wilanow (πολωνικά, Palac w Wilanowie), κτίστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 17ου αι. για το βασιλιά της Πολωνίας, Jοhn III Sobieski  (6 km από το Πάρκο Lazienki, ul Wiertnicza 1)
  • Εκκλησία Martins, (1356) (Piwna 9-11)
  • Εκκλησία Ιησουιτών (πολωνικά, Kosciol Jezuitow)

Κατασκευάστηκε το 1609-1626 από το βασιλιά Sigismund ΙΙΙ Waza.Καταστράφηκε το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακατασκευάστηκε μεταξύ του 1950-1973. Το εντυπωσιακό γλυπτό στην πόρτα εισόδου είναι του Igor Mitoraj (1944-2014), διάσημου Πολωνού γλύπτη και ζωγράφου (δίπλα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, οδός Dluga 13-15)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ

  • Άγαλμα του Adam Mickiewicz, του Εθνικού ποιητή και συγγραφέα της Πολωνίας. (Κεντρική Πλατεία)

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ADAM MICKIEWISZ

  • Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας (πολωνικά, Muzeum Powstania Warszawskiego). Ιδρύθηκε το 1983 αλλά άνοιξε τις πύλες του το 2004, κατά την 60η επέτειο από την «Εξέγερση της Βαρσοβίας» (1944) (Grzybowska 79).

  • Μουσείο Μαρίας Κιουρί (Museum of Μaria Sklodowska – Curie). Ιδρύθηκε το 1967 και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Πολωνέζας φυσικοχημικού Μαρίας Σκλοντόβσκα – Κιουρί (1867 – 1934). Η Μαρία Κιουρί γεννήθηκε στη Βαρσοβία όπου μαζί με το σύζυγό της Πιερ Κιουρί μετά από έρευνες, ανακάλυψαν το ράδιο και το πολώνιο (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της καταγωγής της Κιουρί). Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1903) και το Βραβείο Νόμπελ Χημείας (1911), (Freta 16, Νέα Πόλη, en.muzeum-msc.pl, τηλ. : +48 22 8318092)
  • Ναός Επίσκεψης της Θεοτόκου ή Εκκλησία Αγίας Μαρίας. Η εκκλησία ισοπεδώθηκε το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξανακτίστηκε μεταξύ 1947-1966 σε γοτθικό ρυθμό. Το καλοκαίρι στο προαύλιο της εκκλησίας δίνονται συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις (απέναντι από το Μουσείο Μαρίας Κιουρί, Przyrynek 2)
  • Μουσείο Φρεντερίκ Σοπέν Το Μουσείο στεγάζεται στο Παλάτι Ordynacki και είναι αφιερωμένο στο διάσημο Πολωνό συνθέτη, Σοπέν (1810-1849). Ο Σοπέν γεννήθηκε στην Πολωνία αλλά πέθανε στο Παρίσι, όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Μετά από δική του επιθυμία η καρδιά του έχει μεταφερθεί στην Πολωνία (Okolnik 1, τηλ. : +48 22 4416251-252)
  • Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης (πολωνικά, Palac Kultury i Nauki – PKiN) Είναι ένα πολυόροφο κτίριο που κτίστηκε το 1955 από το  σοβιετικό αρχιτέκτονα Lev Rudnev, σε σταλινική αρχιτεκτονική. Ονομάζεται και «Όγδοη Αδελφή» καθώς αποτελεί συνέχεια της ομάδας μεταπολεμικών σταλινικών ουρανοξυστών στη Μόσχα, γνωστά ως «Επτά Αδελφές».

Έχει ύψος 237 μ. και αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της Πολωνίας και το 8ο στην Ευρώπη. Το κτίριο λειτουργεί σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο και συγκρότημα γραφείων. Διαθέτει 8 αίθουσες κινηματογράφου, 4 θέατρα, 2 Μουσεία, το Μουσείο Εξέλιξης και το Μουσείο Τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο Collegium Civitas,  βιβλιοπωλεία και μια μεγάλη πισίνα.

Ο 30ος όροφος  σε ύψος 114 μ. είναι ανοικτός για το κοινό και αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Μπορείτε να ανεβείτε για να δείτε όλη την πόλη από ψηλά, μέσα από τα κιάλια που υπάρχουν στο μπαλκόνι (παρατηρητήριο) ή να καθίσετε στην καφετέρια (o καφές κοστίζει περίπου12 sl)(Plac Defilad 1).

ΠΑΛΑΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

  • Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Βρίσκεται κτισμένο δίπλα στον ποταμό Βιστούλα από την πλευρά της συνοικίας Praga. Έχει  χωρητικότητα 58.000 θεατών και κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το EURO 2012, στη θέση του παλιού Σταδίου 10ης Επετείου. Διαθέτει αναδιπλούμενη οροφή (ανοίγει σε 15 λεπτά), αίθουσες εκθέσεων, συνεδριακό κέντρο και γραφεία. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό τη νύκτα από την πλευρά της Κεντρικής Πλατείας Zamkowy.  Από το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης θα φτάσετε σε λιγότερο από 30 λεπτά.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΙΣΤΟΥΛΑΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΦΩΤΑΓΩΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Η Νέα Πόλη της Βαρσοβίας (Nowe Miasto) διαθέτει μεγάλες λεωφόρους, φαρδιά πεζοδρόμια, πλατείες και ουρανοξύστες. Η πιο γνωστή λεωφόρος είναι η  Novy Swiat,  μήκους 1 km, στην προέκταση της krakowskie Przedmiescie, από την Κεντρική Πλατεία της Αγοράς. Γεμάτη καταστήματα, καφέ και εστιατόρια αποτελεί την αφετηρία για την πολιτιστική διαδρομή στην πόλη.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ PRAGA ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Συνοικία Praga – Polnoc είναι η εργατική και η πιο λαϊκή συνοικία της Βαρσοβίας , στη δεξιά όχθη του Βιστούλα. Η περιοχή γλύτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και από τις καταστροφές κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας, γι’ αυτό και θα δείτε πολλά κτίρια της εποχής αυτής. Για το λόγο αυτό επιλέχτηκε για τα περισσότερα γυρίσματα της βραβευμένης με 3 Όσκαρ ταινίας του Πολωνού, Roman Polanski, «Ο  μουσικού, Wladsylaw Szpilman και αναφέρεται στον τρόπο επιβίωσης του στο «Γκέτο της Βαρσοβίας».

Στις 19-4-1943, στην προσπάθεια  εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού από τα ναζιστικά στρατεύματα ξεσηκώθηκαν οι Εβραίοι από το Γκέτο της Βαρσοβίας, γνωστή ως «Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας» αντιδρώντας στη μεταφοράς τους στο Στρατόπεδο Εξόντωσης Treblinka. Η αντίσταση αυτή τελείωσε όταν οι εξαθλιωμένοι από τη φτώχεια και την πείνα επαναστάτες συντρίφθηκαν από τους Ναζί, με διοικητή τον Γιούργκεν Στρόοπ.

Η «Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας» ήταν η μεγαλύτερη Εξέγερση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ PRAGA-POLNOK

Στο πρώην εργοστάσιο παραγωγής της πολωνικής βότκας «Koneser», σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αι., νέο-γοτθικού στυλ με κόκκινα τούβλα, θα ανοίξει της πύλες του το «1ο Μουσείο Πολωνικής Βότκας»  (Άνοιξη 2018)  με μπαρ-εστιατόριο και καταπληκτική θέα στην πόλη, από τον 3ο όροφο του κτιρίου (στις οδούς Zabkowska 27-31, Markowska, Praga – Polnoc).

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΒΟΤΚΑΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

  • Το νόμισμα της Πολωνίας είναι το zloty (sl) ή PLN που χωρίζεται σε 100 groszy (gr), που είναι τα κέρματα. Τα zloty (sl) κυκλοφορούν σε χαρτονομίσματα των 10, 20, 50 και 100 ή σε νομίσματα 1, 2 και 5 slH ισοτιμία του ευρώ με το zloty είναι : 1€ = 4,18 slΤα γραφεία συναλλάγματος έχουν την επωνυμία «kantor».
  • Οι Πολωνοί είναι αρκετά εξυπηρετικοί με τους τουρίστες και μπορούν να σας βοηθήσουν.
  • Τα εισιτήρια των τοπικών λεωφορείων μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα αυτόματα μηχανήματα, είτε μέσα στο λεωφορείο, είτε στις στάσεις (στις περισσότερες). Τα εισιτήρια έχουν διαφορετικές τιμές ανάλογα τη χρονική διάρκεια. Για παράδειγμα, για διάρκεια παραμονής 20 λεπτών, μέσα στο λεωφορείο, η τιμή του εισιτηρίου είναι 3,40 sl ενώ για μεγαλύτερη διάρκεια π.χ.  75-90 λεπτών η τιμή είναι 3,80 sl.

Μεγάλη προσοχή στη λήξη της διάρκειας του εισιτηρίου σας  καθώς μπορεί να μπει ελεγκτής (συνηθίζεται). Ο ελεγκτής έχει ένα μηχάνημα όπου περνάει το εισιτήριο και του δείχνει αν έχει λήξει  ή όχι. Αν έχει περάσει ο χρόνος για τον οποίο εκδόθηκε, το πρόστιμο που θα σας κόψει είναι ο επιπλέον χρόνος Χ 40. Οι ελεγκτές, που μιλάνε καλά αγγλικά, είναι πολύ τυπικοί και αυστηροί με τους τουρίστες και δεν δέχονται δικαιολογίες καθώς πιστεύουν ότι «όλοι οι τουρίστες τα ίδια λένε»! Το πρόστιμο πρέπει να το πληρώσετε επί τόπου για να μπορέσετε να συνεχίσετε ή να κατέβετε από το λεωφορείο.

  • Η Κρακοβία δε διαθέτει μετρό αλλά έχει τραμ, με πολύ καλό δίκτυο.

Η πόλη μπορεί να εξερευνηθεί, πολύ εύκολα, με τα πόδια. Αν δε θέλετε να περπατήσετε για να δείτε τα αξιοθέατα, για την περιήγησή σας, μπορείτε να νοικιάσετε μια άμαξα με άλογα από την  Κεντρική Πλατεία της Κρακοβίας  (διάρκεια 30 λεπτά και κόστος 150 sl).

  • Ο ποταμός Βιστούλας είναι γεμάτος πλοιάρια, για μια κρουαζιέρα γύρω από τα αξιοθέατα ή για να απολαύσετε το ποτό σας στα πλωτά μπαρ.
  • Στη Βαρσοβία δεν επιτρέπεται το ελεύθερο παρκάρισμα στους κεντρικούς δρόμους, χωρίς εισιτήριο, Δευτέρα – Παρασκευή εκτός από το Σαββατοκύριακο όπου το πάρκινγκ είναι ελεύθερο. Για ελεύθερο παρκάρισμα όλες τις ημέρες υπάρχουν οι υπαίθριοι χώροι, οι χώροι των ξενοδοχείων, ο χώρος έξω από το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης κλπ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ-ΒΑΡΣΟΒΙΑ

  • Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (Warszawa Centralna Railway Station) –Τερματικός Σταθμός Λεωφορείων (Dworzec Centralny –PKS) της Βαρσοβίας είναι εύκολα προσβάσιμος από το κέντρο της πόλης. Μπορείτε να φτάσετε με το Μετρό Centrum, με τραμ, λεωφορείο και ταξί. Ο σταθμός είναι πολύ μοντέρνος,  διαθέτει  πολλά καταστήματα, καφέ,  χώρο φύλαξης αποσκευών, WC κλπ. Έξω από το σταθμό θα βρείτε το εντυπωσιακό πολυκατάστημα Zlote Tarasy, το ΙΚΕΑ, το ξενοδοχείο Marriott, πολλά εστιατόρια και καφέ.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ & ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

  • Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (ΡΚΡ) –Τερματικός Σταθμός Λεωφορείων Glowny της Κρακοβίας είναι πολύ κοντά στην Παλαιά Πόλη με τα πόδια (Plac Dworcowy).

Για να φτάσετε εδώ θα ακολουθήσετε πορεία ΒΑ. από την Κεντρική Πλατεία της Παλαιάς Πόλης, μετά την Πύλη Florian. Για να μπείτε στο σταθμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την είσοδο από το εμπορικό πολυκατάστημα Galleria. Ο σταθμός είναι υπερσύγχρονος και πλήρως οργανωμένος με τα τρένα και τα λεωφορεία βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

  • Από την Κρακοβία προς τη Βαρσοβία και αντίστροφα μπορείτε να πάρετε το τρένο, Εxpress InterCity  Premium (EIP),με διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες και 50 λεπτά. Τα τρένα φεύγουν ακριβώς στην ώρα που ορίζει το εισιτήριο και κάνουν μόνο 2 στάσεις, η 1η  σε έναν περιφερειακό σταθμό και η 2η  στον τερματικό σταθμό. Στη διαδρομή προσφέρονται δωρεάν νερό, καφές ή αναψυκτικό και το τρένο διαθέτει δωρεάν Wi-Fi. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα εκδώσετε ηλεκτρονικά και να τα χρησιμοποιήσετε στην Πολωνία (www.polrail.com).
  • H Βαρσοβία διαθέτει 2 Διεθνή Αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο «Fryderyk Chopin» και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Modlin». Προσοχή, η αεροπορική εταιρία Ryanair  χρησιμοποιεί το «Modlin», το οποίο απέχει από τη Βαρσοβία περίπου 45 λεπτά και βρίσκεται στο δρόμο προς Βαρσοβία και Γκντανσκ. Για τη μεταφορά σας στο κέντρο της Βαρσοβίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό λεωφορείο της γραμμής ή τα ιδιωτικά πούλμαν OKbus, με κόστος 9 sl (www.modlinbus.com).
  • Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κρακοβίας  – Balice «John Paul II», απέχει περίπου 12 km από την πόλη, βρίσκεται στην περιοχή  Balice και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  το δημόσιο λεωφορείο της γραμμής, ή κάποιο ιδιωτικό πούλμαν ή πάρετε ταξί.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΡΑΚΟΒΙΑ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε στην Κρακοβία, κυρίως κοντά στη Παλαιά Πόλη, με διαφορετικές τιμές και παροχές, όπως και στη Βαρσοβία.

Εμείς θέλαμε ένα οικονομικό ταξίδι γι’ αυτό προσπαθήσαμε να βρούμε ξενοδοχεία με χαμηλό κόστος.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα παρακάτω :

  • ΚΡΑΚΟΒΙΑ : Krakow B&B – Bed&Breakfast, οδός ul Starowislna 82, Παλιά Πόλη (περιοχή Kazimierz), τηλ. : +48 735957272. Η τιμή του δίκλινου διαμερίσματος ξεκινάει από 28 € με πρωινό.
  • ΒΑΡΣΟΒΙΑ : Hotel Premiere Classe Warsawa, οδός ul Towarowa 2, τηλ. : +44 (0) 2075195045, www.premiereclasse.com. To ξενοδοχείο απέχει περίπου 8 στάσεις από την Παλαιά Πόλη της Βαρσοβίας και το λεωφορείο που σας εξυπηρετεί είναι το 175.  Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο, χωρίς πρωινό, ξεκινάει από 30 €.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

  • Ο καφές (φίλτρου, espresso κλπ) σε καφετέρια, κοστίζει περίπου 10-12 sl και σερβίρεται χωρίς νερό
  • Το φαγητό, σε εστιατόριο, θα σας κοστίσει περίπου 50 sl / άτομο.

Δοκιμάστε «pierogi», δηλαδή πολωνικά ραβιόλια με γέμιση και κρεατικά, κυρίως  μοσχάρι (wolowina) και χοιρινό, όπως το βραστό χοιρινό κότσι «golonka» και το «bigos» δηλαδή κρέας στιφάδο με ξινολάχανο. Οι πολωνικές σούπες, «zupa», σερβίρονται κυρίως για 1ο πιάτο και η πιο συνηθισμένη είναι η «barszcz czerwony», ζωμός από παντζάρια.

ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ «bigos»

  • Η Πολωνία παράγει δική της βότκα, με πιο ακριβή μάρκα τη «BELVEDERE WODKA» και πιο γνωστή τη «WYBOROWA WODKA» αλλά και μπύρες, όπως η «Zywiec Beer»,  η «Warka» και η «Ocosim».
  • H «E.Wedel» είναι η παλαιότερη μάρκα σοκολάτας και καραμέλας που παράγεται στην Πολωνία. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1851 στη Βαρσοβία, στην περιοχή Praga, από τον Karl Ernest Wedel. Η αυθεντική σοκολατερί, Chocolate Lounges E. Wedel, βρίσκεται στην οδό Szpitalna 8, Βαρσοβία.

H Pawelek είναι μια μικρή σοκολάτα – μπάρα, με γέμιση κρέμας, καφέ ή αλκοόλ και υπάρχει σε όλα τα περίπτερα.

ΑΓΟΡΕΣ

Από την Πολωνία μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτες E.Wedel, βότκα, μπύρες αλλά και κεχριμπάρι. Το κεχριμπάρι θεωρείτε καθαρά πολωνικό προϊόν με χρώματα από ανοικτό κίτρινο έως καφέ.

Τα καταστήματα Cepelia πωλούν παραδοσιακά προϊόντα, όπως κεχριμπάρι, ξυλόγλυπτα αντικείμενα κεραμικά κλπ.

Η Targowisko BAKALARSKA, είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Βαρσοβίας, η οποία διαθέτει περισσότερους από 500 πάγκους για να αγοράσετε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Απέχει 5 km από το κέντρο της πόλης και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Al. Krakowskiej i Bakalarskiej. Krakowska και Bakalarska, απέναντι από την αγορά λουλουδιών πρόσβαση με λεωφορεία, Νο 116, 189, 401, N01, 141, 189, 384, 401, N38, N88,  στάση Hynka και με το τραμ των γραμμών 7, 9, 35 στάση: Wlochy Ratusz, ώρες λειτουργίας καθημερινά 5πμ – 5μμ.).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

  • Πρεσβεία Ελλάδας στη Βαρσοβία, ul Gornoslaska 35, τηλ. : 004822 6229460-1, τηλ. ανάγκης : 0048600576854, www.mfa.gr/warsaw
  • Πρεσβεία και Προξενείο της Πολωνίας στην Ελλάδα, Χρυσανθέμων 22, Ψυχικό, τηλ. : 210 6797700
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Βαρσοβίας «Modlin», περιοχή Generala Wiktora Thommee 1a, Nowy Dwor Mazowiecki, τηλ. +48 22 3151880, en.modlinairport.pl
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Κρακοβίας «John Paul II», περιοχή Balice , kapitana Mieczyslawa Medweckiego 1 τηλ.+48122955800
  • www.ryanair.com, τηλ.: +48 703303033, Αεροδρόμιο «Modlin»

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *